Home » Voeding & Voedingsstoffen » 5 Japanse eetgewoonten: langer + gezonder leven!

5 Japanse eetgewoonten: langer + gezonder leven!

5 Japanse eetgewoonten: langer + gezonder leven!

Van alle volkeren ter wereld hebben Japanners momenteel de hoogste levensverwachting. Dit komt hoofdzakelijk door hun gevarieerde eetgewoontes. Uit onderzoek is gebleken dat hoe gevarieerder je eetgewoontes zijn, des te kleiner je kans op ziekten. (bron) Hierbij 5 van de belangrijkste Japanse eetgewoonten die voor een langer en gezonder leven kunnen zorgen…

1. Groene thee behoort tot de Japanse eetgewoonten

In hun keuken gebruiken Japanners weinig vet, wat een belangrijke factor is bij het lage aantal hart- en vaatziekten. De huid van Japanners is van betere kwaliteit doordat men in Japan pure groene thee drinkt en deze theesoort rijk is aan antioxidanten.

2. Japanse eetgewoonten: sojaproducten

Japanners eten 40 keer meer sojaproducten dan Nederlanders. Wetenschappers denken dat Japanse vouwen daarom de menopauze probleemloos doorkomen. Soja bevat immers planten-oestrogenen oftewel fyto-oestrogenen. Ditzelfde oestrogeen biedt in zekere mate ook bescherming tegen botontkalking en borstkanker.

Gebruik overigens liever tofoe, tempé en verse edamame (jonge sojaboontjes) dan sojasaus. Een belangrijk nadeel van sojasauzen is namelijk dat ze doorgaans veel zout bevatten. Sojasaus bevat gemiddeld zo’n 20% zout.

3. Vis & zeewier binnen de Japanse keuken

Japanse eetgewoonten Japans dieet

Japanners eten driemaal zo veel vis als vlees. De combinatie van veel vis en gevarieerd plantaardig voedsel (inclusief zeewier) vormt een voedzame basis. Er wordt voornamelijk rijst gegeten in combinatie met vette vis zoals zalm, makreel en paling…

4. Japanse groenten, kruiden + specerijen

Groenten zoals bamboescheuten, paddenstoelen, aubergine, Aziatische koolsoorten en zoete aardappel voegen veel essentiële voedingsstoffen toe aan het Japanse dieet. Hetzelfde geldt voor Japanse kruiden, specerijen en smaakmakers zoals gember, sesamzaad en wasabi. Mierikswortel en shiso zorgen voor nog meer vitaminen en fytovoedingsstoffen. En na elke maaltijd wordt er vers fruit gegeten!

5. Japanse eetgewoonte: nauwelijks rood vlees

Rood vlees wordt bijna niet gegeten in Japan, maar zoals de Japanners zeggen: alles mag, maar dan wel met mate.

Een Japans dieet betekent al met al gevarieerd eten met veel vis, zeewier, tofoe, groeten en fruit! Hoe denk jij over het Japanse dieet? Laat hieronder een berichtje achter!

1 reactie op “5 Japanse eetgewoonten: langer + gezonder leven!”

  1. Paul ·

    Wat mij al een tijdje opvalt is dat Japanse gerechten zoals we die in Nederland eten steeds verder verwesteren… Toen teppanyaki een jaartje of 30 geleden zijn grootse intrede deed in Nederland waren het vooral van die typische stuntrestaurants waar je met een groepje mensen in kimono om een grillplaat heen ging zitten en een Japanse chef (‘itamae’) gerechtjes naar zijn keuze (‘omakase’) op de borden van zijn gasten slingerde. De stunts en trucs met messen en vuur waren een leuk aspect, maar onder aan de streep kreeg je redelijk authentieke en relatief gezonde Japanse gerechtjes op je bordje. Hetzelfde geldt voor sushi: toen de eerste grote sushirestaurants opdoken in Nederland, was sushi erg duur, maar ook erg authentiek qua smaak en ingrediënten… Zelfs de allereerste Japanse all-you-can-eat-restaurants waren erg goed. Maar sinds de concurrentie onder de all-you-can-eats toeneemt, lijkt er steeds meer onzin op de menukaarten te verschijnen. Voor de goede sushi en sashimi van hoge kwaliteit vis wordt steeds vaker een bijbetaling gevraagd, en vette vleesgerechten, frituurhapjes en verwesterde sushi’s met kaas, vlees en sausjes voeren steeds meer de boventoon. Begrijp me niet verkeerd, er zijn absoluut uitzonderingen… Maar in de regel lijkt de kwaliteit van Japanse restaurants in Nederland er op achteruit te gaan… Ik ben benieuwd wat anderen hiervan vinden!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.