Home » Menselijk lichaam » Darmen » Jeuk aan de anus – 8 oorzaken & oplossingen voor anale jeuk

Jeuk aan de anus – 8 oorzaken & oplossingen voor anale jeuk

jeuk-anus

Jeuk aan je anus ofwel aars kan extreem vervelend zijn. Het is immers geen plek waar je in het openbaar aan kan krabben. Bovendien zorgt de functie van de anus ervoor dat anale jeuk niet gemakkelijk verdwijnt. Daarom hierbij 8 oorzaken en oplossingen van een jeukende aars of anus…

1. Jeuk aan je anus door restjes ontlasting

In veel gevallen ontstaat een jeukende anus doordat er een klein tot minuscuul restje ontlasting achterblijft in de bilspleet. Dit gebeurt voornamelijk als de huid rondom de anus behaard is. De enzymen in de achterblijvende ontlasting kunnen de huid aantasten, waardoor eczeem ontstaat of zelfs een klein wondje achterblijft in de bilspleet.

De bacteriën in je ontlasting kunnen vervolgens de eczeem of het wondje infecteren, waardoor een minuscule bacteriële infectie ontstaat die enorme jeuk rond de anus en in de bilspleet kan veroorzaken. Kortom: de enzymen & bacteriën in je ontlasting dragen vaak bij aan anale jeuk & irritatie. Je dient je anus en bilspleet dus goed schoon te maken om anale jeuk te voorkomen.

2. Schuring van toiletpapier veroorzaakt jeuk aan de anus

Er zijn ook mensen die hun billen juist te goed schoonmaken. Zij schuren de anus als het ware met toiletpapier, waardoor de aars geïrriteerd of zelfs ontstoken raakt. Zij kunnen beter vochtig toiletpapier gebruiken (hypo-allergeen; zonder zeep). De anus kan vervolgens worden behandeld met een speciale verzorgende, verdovende en/of ontsmettende zalf of crème (vaseline, lidocaïne, proctosedyl e.a.). Deze vorm van reiniging is namelijk veel minder belastend voor de anus dan schuring met droog toiletpapier.

3. Jeukende anus vanwege een anale infectie

Jeuk aan je anus kan worden veroorzaakt door allerlei bacteriële en virale infecties van het anusslijmvlies. Deze infectie worden in de meeste gevallen overgedragen via anaal-genitale seks, en worden daarom ook wel anale SOA’s genoemd. Enkele voorbeelden van anale SOA’s zijn:

 • Anale gonorroe
 • Anale syfilis
 • Anale chlamydia
 • HPV (humaan papillomavirus)
 • HIV

4. Anale jeuk door toedoen van aambeien

Ook aambeien kunnen anale jeuk veroorzaken. Als aambeien uitwendig zichtbaar en voelbaar zijn, dan is de oorzaak van de jeuk aan je anus direct duidelijk. Aambeien kunnen zich ook in de endeldarm bevinden en van daaruit een jeukende anus veroorzaken. In dat geval dient de huisarts of darmspecialist de anus te onderzoeken op aambeien.

5. Zweet & schimmels kunnen jeuk aan de anus bewerkstelligen

Omdat je billen nagenoeg altijd zijn ingepakt, kunnen ze het nogal warm krijgen en transpireren. Als je zweet ofwel transpireert tussen je billen, kan de bilspleet vochtig worden. Hierdoor kan eczeem ontstaan en op den duur zelfs een schimmelinfectie. Het is dan ook belangrijk om je bilspleet en je anus zo droog mogelijk te houden om anale jeuk te voorkomen. Als jeuk aan je anus wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie, dan kan een speciale  anti schimmel-crème dienstdoen. 

6. Voeding kan anale jeuk veroorzaken & voorkomen

Bepaalde voeding kan de darmen en de anus prikkelen. Vooral sterk gekruid en extreem pittig eten kan jeuk aan je anus in de hand werken. Hierbij valt te denken aan hete pepers (cayennepeper, Spaanse peper e.a.), gemalen peper, sambal, knoflook, uien e.a. Als je vaak jeuk aan je anus hebt, kun je dus maat beter mild eten.

7. Jeuk aan je anus door zeep & chemicaliën

Gebruik van zeep-houdende douchegel, badschuim en bodylotion kan jeuk aan je anus veroorzaken. Hetzelfde geldt voor bepaalde chemische stoffen in parfums, wasmiddelen en wasverzachters. Maak je anus daarom nooit rechtstreeks schoon met zeep of andere schoonmaakmiddelen. Spoel je anus en bilspleet wel dagelijks schoon met lauwwarm water om je anus schoon en jeuk-vrij te houden.

8. Wormen kunnen jeuk aan je anus teweegbrengen

Een jeukende anus kan worden veroorzaakt door wormen. In Nederland komen bij mensen aars-maden, spoelwormen, zweepwormen en lintwormen voor. Al deze worm-soorten kunnen anale jeuk veroorzaken. Gelukkig kunnen ze ook allemaal  (inclusief eitjes & larven) worden behandeld met mebendazol (Madicure®, Vermox® & Wormkuur®).

Tot slot

Jeuk aan je aars of anus is enorm lastig, maar kan in veruit de meeste gevallen prima worden behandeld. Je huisarts kan de oorzaak van je jeukende anus doorgaans eenvoudig vaststellen m.b.v. een uitstrijkje. Vervolgens kan er een medicijn tegen eczeem, wormen, bacteriën, aambeien of schimmels worden voorgeschreven. Zodoende ben je binnen no-time van je anus-jeuk af.

Heb jij ervaring met een jeukende anus? Laat hieronder je vraag, opmerking, ervaring of adviezen achter!

29 reacties op “Jeuk aan de anus – 8 oorzaken & oplossingen voor anale jeuk”

 1. maylo ·

  Ook ik heb erge jeuk aan de anus, al wel 30 jaar. Kom er gewoon niet van af. En vooral als ik in bed lig gaat het jeuken. Dan gebruik ik toiletpapier en dan komt er weleens spontaan ontlasting, wel dun. Wie kan mij helpen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Dit klinkt als een lichte vorm van ontlastingsincontinentie, fecesincontinentie oftewel encopresis. Ook hierdoor kan hevige jeuk aan de anus optreden. Dit zou o.a. te maken kunnen hebben met ouderdom, endeldarmverzakking (rectale of anale prolaps), chronische darmontsteking, beschadiging, verslapping of gespannenheid van de anussluitspier of anuskringspier, bepaalde zenuwen of bekkenbodem (spastisch bekkenbodemsyndroom o.i.d.)… Maar o.a. ook met zwangerschap, recentelijke bevalling, overloopdiarree of zenuwaandoeningen (zoals bij Multiple Sclerose (MS) of Spina Bifida (open rug)). Ik ben GEEN arts en beweer geenszins dat er sprake is van een dergelijke situatie, maar wellicht biedt dit aanknopingspunten…

 2. fientje ·

  Hoi, hier ben ik weer… Nog steeds niet volledig verlost van die anale jeuk, heb ‘t gevoel dat het vlak aan sluitspier zit, geen aambeien of zo… zie vorige reactie van mij. Ik vind dit echt niet meer leuk, dokters kunnen me niet helpen. Weet iemand een oplossing tegen deze inwendige anale/rectale jeuk a.u.b.? Dank je…

  Beantwoorden
  • thimo ·

   Een laagje vaseline op (en een klein stukje in) de anus helpt erg goed tegen anale jeuk.

 3. M.A. ·

  Ik heb erg veel jeuk aan mijn bips. Gisteren kwam ik erachter dat ik wormpjes had (aarsmaden). Ik heb dit al ‘s eerder gehad. Eigenlijk heb ik altijd al jeuk aan mijn bips, soms een week niet en dan weer wel. En ik heb geen flauw idee wat ik nou heb…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Jeuk aan de anus door aarsmaden schijnt inderdaad gekmakend te kunnen zijn. Een infectie met aarsmaden (Enterobius vermicularis of oxyuris) is de vaakst voorkomende worminfectie binnen Nederland; deze darmparasiet behoort tot de rondwormen. Een besmetting met aarsmaden wordt ook wel ‘enterobiasis’ genoemd, maar in de volksmond wordt veeleer over ‘wormpjes’ gesproken. Aarsmaden zijn 1/2 tot 1 centimeter groot, kommavormig en geelwit van kleur; bij besmetting zie je ze veelal in de ontlasting terug. De aarsmade huist in het onderste deel van de dikke darm, evenals in de blinde darm, maar de vrouwtjes leggen hun eitjes net buiten de anus omdat de aarsmade-eitjes zuurstof nodig hebben om uit te komen. Aarsmaden leven +/- 6 tot 10 weken en vaak gaat de besmetting vanzelf over. Toch vindt er ook vaak herbesmetting plaats door eitjes die achterblijven in ondergoed, beddengoed of onder nagels (waarmee is gekrabd) of als er elders binnenshuis spullen zijn aangeraakt door met aarsmade-eitjes besmette handen. Hoe dan ook kan ervoor worden gekozen om een anti-wormmiddel (anthelminthicum) te gebruiken tegen enterobiasis; de bekendste werkzame stof in anthelminthica is mebendazol; dit middel is vooralsnog receptvrij verkrijgbaar in tabletvorm bij drogist en apotheek.

 4. billy ·

  Hoi, Ik heb al een aantal maanden last van hevige jeuk in de bilspleet. Wat me voornamelijk opvalt is dat het ‘s avonds (wanneer ik wil gaan slapen) erger wordt. Het begint met jeuk, je kan er niet vanaf blijven… op een gegeven moment begint het zelfs zachtjes te bloeden. En ik merk ook dat het niet altijd op dezelfde plek zit! Iemand ideeën en of tips? ik hoor het graag. Ik denk dat het het beste is om langs de huisarts te gaan, maar ik dacht laat ik is kijken of er misschien ideeën zijn. Want het is erg vervelend en wil er graag vanaf. Groetjes, Billy

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Dit kan een schimmelinfectie zijn, maar bijvoorbeeld ook een vorm van (contact)eczeem, psoriasis inversa of een haarnestcyste. Het is heel lastig om jeuk, pijn en verwonding aan de bilspleet doelmatig te behandelen zonder dat je de exacte aard en oorzaak ervan kent. Persoonlijk denk ik dan ook dat je inderdaad echt even langs de huisarts dient te gaan.

 5. kitty ·

  Helaas hier ook last van jeuk aan de anus. Hier werkt kokosvet (gewoon zo’n pot die je bij de natuurwinkel kan halen) enorm goed. Sowieso is het beter dan allerlei andere troep. Misschien dus een alternatieve tip tegen anusjeuk.

  Beantwoorden
 6. Anoniem ·

  BESTE MENSEN! Na jarenlang heel erg veel last ben ik op aanraden van iemand een busje Aloë Vera gel 98% van Deba Pharma gaan kopen en ik ben er op 3 dagen tijd vanaf geraakt. Kan het zelf moeilijk geloven, maar het is zo. Dit wou ik toch even delen. Succes!

  Beantwoorden
 7. olga ·

  Beste, Jullie vergeten een negende oorzaak van anale jeuk, namelijk als gevolg van hoge bestralingen (radiotherapie) in de behandeling van bepaalde kankers. Deze kan aanleiding geven tot huidirritatie, zelfs nog jaren na de therapie.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Dankjewel voor de aanvulling!

 8. A ·

  Hoi allemaal, Ik heb heel erg last van een droge kont (droge plekjes en roodheid). Het jeukt de hele dag, echt vreselijk! Ik smeerde al Sudocrème erop, maar heb niet het gevoel dat het minder wordt. Wat kan ik hier verder nog aan doen?

  Beantwoorden
 9. alan ·

  Ik heb al een tijdje last van anale jeuk, en durf het niet zo goed aan de dokter te vragen… omdat ik denk dat hij misschien gaat vragen of ik homo ben…

  Beantwoorden
  • joris ·

   Beste Alan, Ik zag er om die reden ook even tegenop om naar de dokter te gaan, maar die man is er gelukkig voor opgeleid en kijkt nergens van op. Ik was naar een restaurant geweest waar ik beroerd heb gegeten en vrijwel meteen ontzettend last van mijn buik kreeg. Na twee dagen veel op de plee te hebben gezeten was mijn bilspleet rood en geïrriteerd. De dokter bevestigde mijn vermoeden: een schimmeltje had zich ondertussen genesteld en ik kreeg van hem een simpel zalfje. Het begint nu zo’n beetje te werken; wat een opluchting. Het was slechts heel even vervelend om voorover gebogen voor de dokter te moeten staan, gelukkig stelde hij geen gênante vragen en insinueerde ook niets. Ach, en al zou hij wel wat hebben gevraagd, ik weet toch dat ik de waarheid spreek als ik hem antwoord?

 10. Madelaine ·

  Koop Engels Pluksel (de 10 centimeter brede variant) bij de apotheek (EUR 12,95) en knip er stukjes van die je in de lengte tussen de bilspleet legt. ‘s Ochtends en ‘s avonds een vers exemplaar aanbrengen. Dit houdt de bilspleet prima schoon en droog.

  Beantwoorden
 11. anna ·

  ik heb eens erge anale jeuk gehad. Ik kon wel janken en ben destijds ook thuis gebleven van het werk. Ik kon ook niet anders dan met de billen tegen elkaar wrijven of er zelfs niet vanaf blijven. Ik moest krabben om (even) genoegdoening te voelen. De dokter zei toen dat het een bijwerking kon zijn van medicijnen tegen ontstekingen… dus ontstekingsremmers. Ik heb er toen zalf voor gehad en het was daarmee ook zo over. Ik heb er nu weer een beetje last van en lees net op de site dat wassen ook niet goed is. Ik gebruik zelf die zeep die goed is voor vaginaal gebruik, dus ik dacht dat het geen kwaad kon om ook de anus elke dag mee te nemen… Maar ook dat wordt afgeraden, want nu lees ik dus weer dat je het ook te goed kan schoon maken… dus ik weet wat me te doen staat!

  Beantwoorden
 12. Fientje ·

  Hallo, Ik sukkel nu al 8 maanden met anale jeuk, inwendig dan. Al van alles geprobeerd: dermatoloog, darmspecialist etc. Destijds een kleine inwendige aambei; deze hebben ze weggehaald met een laser, maar de jeuk bleef. Naar de dermatoloog gegaan, want ik zat met een overvloedige talgproductie over het hele lichaam. Dit kwam door de stress, en ja, dat heb ik ook. Van allerlei crèmes gesmeerd die ze hadden voorgeschreven en nu is de jeuk over heel het lichaam zo goed als weg. Maar de anale jeuk blijft en ik weet niet meer wat te doen nu. Herkent iemand zich hierin of weet iemand raad? Dank u…

  Beantwoorden
 13. Romy ·

  Ik heb ook het afgelopen jaar last gehad van irritante jeuk. Vaak kon ik me handen niet van me bips afhouden en begon ik te geloven dat er iets mis was. Ik begon vochtige doekjes te gebruiken, maar dat is juist slecht en werkte averechts, dus de jeuk ging niet weg, sterker nog… Soms werd ik in de ochtend wakker met vieze nagels en bleek ik in mijn slaap te hebben gekrabd. Ook direct na het douchen had ik nog steeds viezigheid tijdens het krabben (wat wel logisch is als je aan je anus gaat lopen krabben). Het beste is toch jezelf wassen met water en dan een persoonlijk handdoekje om jezelf droog te deppen. Ik gebruik zelf een gieter en kan mezelf zo op de pot wassen, voor de mensen die wat geld opzij hebben is het ook mogelijk om een mini doucheslang met kopje in de wc te laten bouwen. Vervolgens is het ook fijn om je bilnaad haarvrij te houden. Ikzelf heb de haartjes met mijn Phillips laserapparaat verwijderd. Een beetje vaseline of aloe vera tegen uitdroging en natuurlijk voor alle zekerheid toch maar de Mebendazol tabletten aangeschaft. Het is wel lastig om in openbare toiletten te gaan zitten zonder water, maar je kan bijvoorbeeld een flesje water meenemen en je vervolgens droog deppen met toiletpapier. Ik neem aan dat de meeste mensen in het openbaar niet poepen, ikzelf in ieder geval niet.

  Beantwoorden
 14. Bert ·

  MIJN OPLOSSING! Ik heb van mijn jeugd tot mijn 40e last gehad van die dramatisch vervelende anusjeuk, maar ben nu 5 jaar vrijwel zonder klachten zonder die troep van medicijnen waar je de rest van je leven aan vast zit. Ik heb een ‘cocktail’ van maatregelen gevonden die bij mij helpt. Er is zelden 1 oorzaak en 1 oplossing voor vervelende problemen, vandaar dat ik meerdere maatregelen heb ingezet: 1) Hygiëne: zodra je naar de wc bent geweest je anus eerst met wc-papier afvegen en daarna z.s.m. zachtjes schoonmaken met een nat washandje met koud water (warm werkt ook, maar koud vind ik frisser). Ga een half vingerkootje diep en herhaal totdat er geen ontlasting meer aan zit. Daarna je anus goed maar voorzichtig droog deppen met een zachte handdoek. 2) Geen natte doekjes meer gebruiken! Weet jij wat ze erin doen? Dus een schoon washandje gebruiken. 3) Kies zorgvuldig je favoriete wc-papier: dat 3-laags erg zachte wc-papier werkte bij mij niet goed. Ik heb nu altijd 2-laags van de AH (blauwe verpakking) want dat bevalt het beste. Helaas hebben ze op het werk ‘schuurpapier’. 4) Bij warm weer/zweten enkele malen per dag dat beroemde washandje gebruiken en droog deppen. Pas je ondergoed aan aan het weer zodat je minder snel zweet. 5) Koop een antiwormenkuur bij de DA e.d., lees de gebruiksaanwijzing en slikken. Bij mij werkte dit goed. Herhalen indien nodig. Ik gebruik dit nu vrijwel nooit meer omdat ik weinig last meer heb. 6) Gezond eten en bewegen: cliché maar wel o-zo waar. 7) doordeweeks drink ik Herbalife shakes als ontbijt en roggebrood als lunch: niet heel erg lekker dat roggebrood (shake wel hoor), maar mijn darmen zijn zo tevreden met deze vezels! 8) Het klinkt misschien raar, maar zorg dat je de nagels aan de vingers waar je je bips mee afveegt kort houdt! Bij mij neemt de irritatie toe als de nagels aan mijn rechter wijs- en middelvinger te lang zijn, echt waar! Sowieso nooit krabben, hooguit strelen en dan handen wassen. 9) Heel soms krijg ik toch meer last dan ik wil en in dat geval gebruik ik Dermovate crème of een locoid vetcrème (ik heb ooit beide gekregen vanwege een contacteczeem). Deze crèmes werken vrijwel direct verlichtend, maar wees heel voorzichtig met het gebruik en lees goed de gebruiksaanwijzing (overigens alleen op doktersrecept verkrijgbaar). Alleen inzetten als laatste redmiddel, want het geeft verlichting maar maakt je huid dunner en op den duur kwetsbaarder. Nou, dat was het geloof ik wel. Ik ben blij dat ik er (zo goed als) af ben als ik mij hou aan bovenstaande. Heel veel succes met de strijd tegen anusjeuk! Gr. Bert

  Beantwoorden
 15. mar ·

  Hoe kan ik mijn bilspleet tijdens de dag droog houden; bestaat daar een soort vocht-opnemend verband voor? de billen zijn tot bloedens toe rood en bewegen natuurlijk steeds langs elkaar, wat de pijn en het bloeden steeds maar doet toenemen. Er zou iets vocht-opnemends tussen moeten. Dank voor jullie tips!

  Beantwoorden
  • Marleen Engeler ·

   Hallo, Koop gewoon Engels Pluksel bij de apotheek, de 10 cm versie. Dit kost slechts 12,95 euro! Knip er stukken vanaf van 6 cm, dat worden dus tukjes van 6×10 en stop elke ochtend een stukje in de lengte tussen de bilspleet. Dat houdt het de hele dag droog, ook in de avond voor het naar bed gaan een nieuw stukje ertussen. probaat middel!

 16. Wesley ·

  Hee! Ik had hier ook al een hele lange tijd last van. Echter heb ik zo’n jaar of 4 geleden een potje Alöe Vera gekocht dat echt helpt voor alles! Laatst dacht ik, laat ik dat er eens op smeren, en geloof het of niet, het werkt super! Het is in 2 weken echt ongelofelijk veel minder geworden. Het helpt trouwens ook voor een koortslip. :)
  Groetjes, Wesley

  Beantwoorden
 17. AnoniemO ·

  Zelf ben ik ook nu in deze situatie er zit een bult vlakbij mijn stuitje vaak rechts soms is er een stekende pijn aan. Zodra ik met mijn vinger er aanzit gaat de bult weg en komt ergens anders soms links weer terug. Ik vermoed zelf dat het een soort lintworm is maar de dokter zegt dat het een een cyste is en ik magerder ben geworden door misschien diabetes. Ik geloof dit niet. Morgen heb ik een bloedonderzoek en mijn ontlasting wordt onderzocht in het ziekenhuis.

  Beantwoorden
 18. Bram vd Berg ·

  Kheb sinds gisteren enorme pijnscheuten achter boven mijn bilspleet. Klinkt misschien gek, maar t doet echt heel veel pijn. Kan er niet eens op zitten… Het voelt echt alsof er iets niet goed zit. Kan ‘t zijn dat het staartje gebroken is of zoiets?

  Beantwoorden
  • Paul (Redactie) ·

   Beste Bram, Er staat inmiddels een tekst online over pijn aan je stuitje/staartbeen. Ik hoop dat je daarmee iets kunt. Sterkte & groeten, Paul (redactie)

 19. Ilse ·

  Ik heb geen jeuk aan mijn anus, maar veeleer aan de bovenkant van mijn bilspleet, vlak bij het stuitje. Het is een plekje in het diepste van de bilspleet (het uiterste randje waar beide billen samenkomen). Het jeukt niet alleen, maar doet soms ook pijn; een hevige, stekende pijn. Het is niet echt een wondje, maar een soort van oneffen bultje. Het begint meestal met jeuk en zodra ik er aan krab, begint de stekende pijn weer. De pijn gaat altijd weer over, maar komt ook steeds weer terug. Enig idee wat dit kan zijn? Ik schaam me een beetje, en wil er dan ook niet direct mee naar de dokter… Help a.u.b.

  Beantwoorden
  • Someone ·

   Dat heb ik dus ook, het is net of de staartbeen door de huid probeert te komen. :s

  • Reageerder ·

   Dit heb ik ook vaak, smeer er gewoon Vaseline op, klein beetje en de jeuk wordt vanzelf minder en dan is het weg.

Plaats een reactie