Home » Menselijk lichaam » Darmen » Kleur van ontlasting: alles over groene, gele, grijze, zwarte & rode poep

Kleur van ontlasting: alles over groene, gele, grijze, zwarte & rode poep

kleur-ontlasting

Ontlasting wordt door velen als een onsmakelijk onderwerp beschouwd. Je uitwerpselen bestaan echter grotendeels uit de ballaststoffen van hetgeen je ongeveer een etmaal eerder hebt gegeten. Aan de hand van je stoelgang kun je bovendien veel herleiden m.b.t. je lichamelijke gesteldheid en gezondheid. Daarom hierbij alles over de kleur en samenstelling van de ontlasting van volwassenen, kinderen en baby’s…

Normaliter bruine ontlasting

Menselijke ontlasting (poep c.q feces c.q. stoelgang) is onder normale omstandigheden koperbruin tot donkerbruin van kleur. Deze kleur is te danken aan galkleurstof (bilirubine). Galkleurstof ontstaat in de lever bij de afbraak van rode bloedcellen. In het gunstigste geval zijn de uitwerpselen egaal van vorm en van kleur, en samengepakt tot een stevige, maar enigszins flexibele “worst” die aan een stuk de anus verlaat. Bij ideale en optimaal samengestelde ontlasting is gebruik van toiletpapier niet of nauwelijks nodig. Hierbij de afwijkende kleuren voor ontlasting…

1. Ontlasting is groen: waardoor groene stoelgang?

Groene ontlasting bij volwassenen ontstaat doorgaans door een teveel aan galkleurstoffen in de stoelgang. Een overschot aan galkleurstoffen in de ontlasting is het gevolg van een oververzadigde galblaas. De galblaas kan worden overbelast door overmatige productie van gal door de lever, een verminderde uitscheiding van galzouten door de galblaas of een verhoogde concentratie van cholesterol in de gal. Kortom: groene ontlasting ontstaat meestal door problemen met de galblaas of lever.

Je ontlasting kan overigens ook groen kleuren wanneer je veel groene bladgroenten of groene koolsoorten hebt gegeten (bladgroen / chlorofyl). Omdat de spijsvertering van een baby nog niet volledig ontwikkeld is, wordt de ontlasting van een baby extra snel groen door groene groenten en groene fruitsoorten.

2. Stoelgang is geel van kleur: waarom gele feces?

Je stoelgang krijgt een “vies gele” tot oker-achtige kleur als galkleurstof niet uit de lever en/of galblaas kan wegvloeien. Dit gebeurt meestal door een verstopping van de galbuis of leverbuis door toedoen van galstenen, leverstenen of gezwellen. Ook een galblaasontsteking kan gele (of okerkleurige) ontlasting veroorzaken.

Als galkleurstof niet wegstroomt, krijgen op den duur ook de huid, de mondslijmvliezen en het oogwit een geelachtige gloed/kleur (geelzucht). Gele of okerkleurige ontlasting (of geel slijm bij de ontlasting) kan overigens ook ontstaan door overmatig alcoholgebruik. Hierdoor scheidt de lever meer afvalstoffen uit in de ontlasting. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben ook gele tot okerkleurige ontlasting; dit wordt borstvoedingspoep genoemd.

3. Oranje ontlasting: hoe ontstaat een oranje stoelgang?

Oranje ontlasting heeft negen van de tien keer te maken met malabsorptie van vette door de darmwand. Het gaat doorgaans om vetten die niet of slechts deels door je spijsvertering kunnen worden afgebroken en zodoende slecht door de darmwand kunnen worden opgenomen. Dit kan liggen aan een het soort vet, maar ook aan een afwijking van je spijsvertering. Een hele bekende veroorzaker van oranje ontlasting is een onverteerbare was-ester die voorkomt in bepaalde tropische en subtropische vissoorten, waaronder botervis en botermakreel. Meer over oranje stoelgang kun je lezen in dit artikel over oranje ontlasting door voedingsvet & was-esters

4. Feces is grijs van kleur: waardoor wordt ontlasting grijs?

Een grijze stoelgang ontstaat meestal door problemen met de alvleesklier. Wanneer de alvleesklier geïnfecteerd of de alvleesklierbuis verstopt raakt, worden er te weinig vet-verterende enzymen (lipase) uitgescheiden. Zodoende ontstaat vet-diarree (steatorroe), wat zich uit in een grijze tot grijswitte, vette, brijige ontlasting (stopverf-ontlasting).

Vet-diarree kan overigens ook ontstaan door een (extreem) vetrijk dieet of malabsorptie (verminderde voedingsstof-opname door de dunne darm). Grijze ontlasting kan echter ook duiden op een leverfunctiestoornis of een hoge concentratie van gisten in de ontlasting, bijvoorbeeld door een schimmelinfectie (candida e.a.). Bij baby’s kan de ontlasting wit-grijs tot cement-grijs zijn door het eten van bloemkool en/of bananen. Hetzelfde geldt als de tandjes doorkomen (door het zuur dat het tandvlees week maakt).

5. Rode stoelgang – ontlasting is rood van kleur…

Een roestbruine tot roodbruine stoelgang is meestal te wijten aan voeding met veel rode kleurstoffen (rode kool, rode bietjes, rode paprika e.a.). Echter: als er helderrode (bloedrode) sporen in de ontlasting zitten, dan duidt dat doorgaans op een bloeding in het uiteinde van het spijsverteringskanaal (anus of endeldarm). Bloedingen kunnen ontstaan door aambeien, abcessen of tumoren, maar ook door (acute) ontstekingen, bacteriële infecties of wondjes. Des te donkerder de rode sporen, des te hoger in het spijsverteringskanaal zit de oorzaak van de bloeding.

6. Feces = zwart: hoe ontstaat een zwarte stoelgang?

Zwarte ontlasting kan duiden op ‘melena’ (geoxideerd “oud bloed”). Als een bloeding zeer hoog in het maagdarmkanaal gelegen is (slokdarm, maag e.a.), dan krijgt bloed namelijk de kans om te oxideren en zich te vermengen met de ontlasting. Zodoende ontstaat dan een gitzwarte, kleverige, teerachtige substantie met een typerende geur. De hoeveelheid bloed die leidt tot melena wijst op een aanzienlijke bloeding (zweer, perforatie, tumor e.a.). Zwarte ontlasting dient dan ook uiterst serieus te worden genomen.

Let wel: ook koolstoftabletten tegen diarree (Norit e.a.) of een overschot aan het mineraal ijzer in je bloed (ijzertabletten e.a.) kan zorgen voor zwarte ontlasting. Tot slot is ook de ontlasting van pasgeboren baby’s van nature zwart; deze wordt “meconium” genoemd.

7. Ontlasting is lichtbruin – Hoe ontstaat lichtbruine stoelgang?

Ontlasting kan zeer lichtbruin van kleur zijn. Middenbruine tot bleekbruine (ontkleurde) ontlasting is meestal te wijten aan een gebrekkige voedselvertering of een (extreem) zuivelrijk dieet. Het kan echter ook duiden op hepatitis A of een defect van lever, gal, darmen of alvleesklier.

Tot slot

Verkleurde ontlasting heeft in de meeste gevallen niets te maken met een medische aandoening. Zo kunnen bepaalde voedingsmiddelen, bepaalde medicijnen en bepaalde kleurstoffen je stoelgang van een ongebruikelijke kleur voorzien. Ook slijm is doorgaans volkomen normaal, zolang er maar geen sprake is van zwartheid, rode bloedsporen, pus en/of wormpjes. Harde keutels duiden meestal op een trage stoelgang of gebrek aan water of voedingsvezels. Zachte, brijachtige of waterige ontlasting (diarree) duidt meestal op een vetrijke voeding, slechte onttrekking van water of een virusinfectie (griep e.a.).

Heb jij vragen, opmerkingen, suggesties en/of bevindingen met betrekking tot de (afwijkende) kleur en samenstelling van je ontlasting? Laat dan hieronder je reactie achter!

53 reacties op “Kleur van ontlasting: alles over groene, gele, grijze, zwarte & rode poep”

 1. Hermine Berlemon ·

  Mijn ontlasting en urine zijn sinds vier dagen rood gekleurd, heb donderdag bietjes gegeten. Hoelang kunnen bieten invloed hebben op de kleur van urine en ontlasting? Heb toch echt vaker bieten gegeten, maar dit heb ik nog niet eerder meegemaakt. Hoop dat jullie mij antwoord kunnen geven?

  Beantwoorden
 2. van de venne ·

  Heb een grijze stoelgang omdat ik Daflon neem, kan dat? Ik neem dit te samen met een gel, Trianal (tegen aambeien) omdat het toiletpapier een weinig lichtrood verkleurt. Kan dat van die medicijnen zijn? 6 per dag gedurende 3 dagen. Grts. Willy

  Beantwoorden
 3. Chris ·

  Hallo, Ik let sinds een aantal weken steeds meer op mijn ontlasting. Ik heb soms een soort groengele ontlasting en soms zitten er veel onverteerde voedselresten in die ik de dag ervoor gegeten heb. Ik kan de kleur niet echt definiëren als groen of geel, maar het zit een beetje tussen beide in. Verder heb ik sinds een aantal weken af en toe een soort druk onder mijn borstbeen. Hiervoor ben ik naar de arts geweest en die heeft in mijn maag gevoeld. Hij gaf aan geen afwijkingen te voelen. Ik ben een ontzettende druktemaker en heb daardoor veel stress. De dokter denkt dat de druk onder het borstbeen ook te maken heeft met stress. Daarnaast ben ik het afgelopen jaar goed aangekomen. Herkent iemand deze klachten en dan met name die van de ontlasting?

  Beantwoorden
 4. Peggy ·

  Beste, Ik heb sinds vandaag donkergroene ontlasting. Ik neem sinds enkele dagen ijzersupplementen en ik neem ook dagelijks iets tegen trager werkende schildklier (laagste dosis). Heeft de kleur van mijn stoelgang te maken met de inname van de ijzersupplementen of moet ik hiermee verdergaan? Mvg, Peggy

  Beantwoorden
  • chris beijer ·

   Hallo Peggy, Als je teveel ijzersupplementen zou slikken, dan zou je ontlasting er zwart van worden, donkergroen is iets heel anders. Dus toch misschien maar even naar de huisarts ermee.

 5. dees ·

  Hallo, Ik heb sinds twee dagen last van mijn maag/darmen (kan het eigenlijk niet goed aanduiden). Geen pijn, maar lichte kramp. Voel me ook niet lekker en heb hele lichte grijs-achtige ontlasting. Moet ik me zorgen maken? Een afspraak maken bij de huisarts? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 6. dora ·

  Beste Paul, Bedankt voor je reactie. Het is een stekende pijn beneden bij mijn darmen. Ben nog niet bij de arts geweest, mijn dochter zegt elke keer dat ik voor controle moet. Ik ben van plan dat nu wel te doen. Dit probleem heb ik alleen ‘s nachts en nooit overdag. Ik had het deze avond weer en nu in de ochtend voel ik niks niet meer.

  Beantwoorden
 7. dora ·

  Hallo, Ik heb regelmatig ‘s nachts erge buikpijn als gevolg zwetend op de pot, geen kracht om zelf te zitten, heb een grote dochter die mij steun geeft, anders val ik neer. Heb waterig donkergroene stoelgang. Daarna bibber ik van de kou, dan ga ik terug en dek mij toe als of het hartje winter is. Heb dit zeker 1 keer in de 2 weken. Heb nu omdat ik te lang op de pot zit beginnende aambeien. Ik heb geprobeerd naar de oorzaak te zoeken, maar kan niks vinden. Heeft iemand hetzelfde probleem?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Dora, Misschien een maaginfectie, darminfectie of vastzittende galsteen of niersteen? Waar bevindt de buikpijn zich precies: hoog nabij de maag of laag nabij de darmen? En is de pijn focaal (gecentreerd op 1 plek) of gegeneraliseerd (verspreid over de hele buikstreek); en straalt ‘ie uit naar elders? Is de buikpijn knagend, stekend, brandend? Ik ben geen arts, maar persoonlijk zou ik denken aan galkoliek door galblaasklachten: galblaasontsteking, galweginfectie, galblaasdefect o.i.d. Ben je er al mee naar je huisarts gegaan? Sterkte, beterschap & groeten, Paul

 8. buikpijn ·

  Hallo Paul, Bedankt voor je reactie. Ik heb afgelopen week een leverfunctietest laten doen waar uitkwam dat mijn lever weer helemaal perfect is, en dat de hepatitis E waarschijnlijk nooit voor de klachten gezorgd heeft. Daarna heb ik aangedrongen bij de huisarts dat ik een echo wilde van de bovenbuik. Vandaag heb ik mijn resultaat terug en zoals bij alle voorgaande onderzoeken helaas weer niks gevonden. De pijn en klachten zijn er nog steeds, al vanaf afgelopen zomer. Ik begin zelf erg radeloos te worden. De klachten waar ik het meest last van heb zijn: constant (24-uurs) aanwezige pijn vanaf de blindedarm tot de galstreek. Vooral ‘s nachts veel last van versterkte pijn rond dat gebied. Krampachtige scherpe pijn na het eten. Ontlasting is eens in de maand een week extreem dun en geel, waarbij ik ruim 12-25x per dag naar de wc moet. Vaak na een week wel bruin, maar nog steeds dun. En eens in de zoveel tijd lijkt alles een paar dagen of week normaal te gaan, afgezien van de constante pijn in het rechter gebied en de pijn bij het eten. De huisarts zelf denkt nog steeds dat ik last heb van een spastische darm. Maar ik weiger te geloven dat dit het probleem is, aangezien ik vanaf de zomer tot nu misschien totaal 3 weken geen last heb gehad en voor de rest van de tijd heel erg. En dat ik constant aanwezige pijn heb aan de rechterkant van mijn buik/zij. Ik zou zelf niet meer kunnen bedenken wat ik nog kan proberen en hoop dat jij of iemand hier nog een advies heeft.

  Beantwoorden
  • Evel ·

   Hallo, Zou het misschien kunnen dat je een voedselallergie hebt of zo? Misschien moet je eens opschrijven wat je eet en drinkt, gedurende een week of zo en dan ook wanneer je naar de wc moet en eventueel hoe de stoelgang is, misschien ook wanneer je welke pijn voelt? Het is maar een idee, hopelijk kan je daar iets uit vinden, misschien gluten-allergie of eiwit-allergie of lactose. Veel succes!

  • acnes ·

   Hoi hoi, Heb je al eens aan acnes gedacht? Dit is een zenuwpijn door een beklemming van de buikwandzenuwen en kan leiden tot een hoop ongemak. Voornamelijk in de maag- en darmstreek. Via google is er veel over te vinden.

  • Eduard ·

   Goedendag, Spastische darm (PDS) is de standaard diagnose die veel te snel gegeven wordt, zonder een goed onderzoek, waardeloos. Deze diagnose omschrijft alleen de klachten van de dikke darm en geen oorzaak. Te lichte ontlasting duidt op een groot spijsverteringsprobleem in de dunne darm. Dat hoort een arts te weten! Mogelijke oorzaken die ik kan bedenken: – Darmparasieten. Hierop kun je worden getest bij de huisarts! Vooral de parasiet Giardia kan ernstige klachten geven. – Problemen met de alvleesklier of de lever. Is je alvleesklier ook al onderzocht? – Je kunt allergieën of intoleranties voor bepaalde voedingsmiddelen hebben ontwikkeld. Die zijn niet altijd aangeboren namelijk. Bekende voedselovergevoeligheden zijn die voor graanproducten (gluten), melkproducten (caseïne of lactose) of fructoserijke voedingsmiddelen.

 9. Buikpijn ·

  Hallo, Ik heb sinds zomer 2013 last van maag- en darmklachten. Heel lang heb ik de diagnose spastische darm gekregen en na toch eens onderzoeken is er een parasiet gevonden. Deze parasiet blijken veel mensen bij zich te dragen en zou eigenlijk geen klachten hoeven te veroorzaken. Toen heb ik een antibioticakuur gekregen. Na de antibioticakuur is het 2 weken stil geweest, waarna het volledig losbarstte. Mijn dagbesteding ziet er sindsdien als volgt uit: Wakker worden en naar de wc van 6:00 tot 13:00. Vervolgens trekt de pijn langzaam weg tot aan het avondeten, rond 17:00 wanneer de krampen en pijn weer opbouwen. Vervolgens een slapeloze nacht. Uiteindelijk na nog een paar keer de diagnose spastische darm te hebben gekregen, ben ik met veel gemopper naar een maag, lever en darmarts gestuurd. Deze heeft hepatitis E geconstateerd. De klachten zouden vanzelf weg moeten gaan (volgens verschillende artikelen op het internet al na 4-10 weken). Maar ruim 3,5 maand later zijn de symptomen er nog steeds: gele ontlasting, grijze ontlasting, rood-bruinige ontlasting. Pijn rechts onder in m’n buik, moe, zwak, misselijk, last met het vinden van evenwicht, pijn aan de longen, gemiddeld ruim 10 keer per dag naar de wc… Onverteerde voedsel resten, spontane koorts die van 10 minuten tot een aantal uur kan duren. De dokter houdt vol dat dit door de hepatitis E kan komen, maar zelf ben ik ten einde raad. Mijn alcoholgebruik de afgelopen 6 maanden is 0,0 en ik val ook niet af. Ik hoop dat iemand hier mij verder kan helpen!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste, Hebben je artsen onderzoek gedaan naar vastzittende stenen? Ik ben geen arts, maar deze klachten doen denken aan nierstenen en/of galstenen die ergens klem zitten en zodoende ontstekingsverschijnselen veroorzaken. Bij het vermoeden van stenen die vast zitten wordt doorgaans de urine onderzocht op ontstekingsindicatoren om ontstekingsactiviteit te meten. Bovendien wordt er gekeken of er bloed in de urine aanwezig is of zelfs minuscule steentjes. Daarnaast wordt meestal een urinemonstertje op kweek gezet bij vermoeden van een infectie. Calciumhoudende stenen zijn meestal zichtbaat op röntgenfoto’s van de buik. En met een echoscopie van de nieren is soms te bepalen waar stenen zich exact bevinden. Overigens zijn lang niet alle stenen zichtbaar op een röntgenfoto (dit is afhankelijk van de samenstelling). Om die reden kan er worden besloten tot een aanvullende CT-scan. Tot slot wordt er soms een kijkonderzoek van de urineblaas en plasbuis uitgevoerd (cystoscopie). Mochten dit soort onderzoeken nog niet gedaan zijn, dan zou je dit eens kunnen voorleggen aan je huisarts, MDL-arts of uroloog. Relevante informatie over mogelijkerwijs gerelateerde of onderliggende problematiek kun je vinden in de volgende artikelen:

   Wellicht heb je iets aan deze info. Maar blijf hoe dan ook aandringen op aanvullende onderzoeken door je artsen of vraag een second opinion aan bij een andere huisarts of specialist als je je niet kunt vinden in de diagnoses van je huidige artsen. Heel veel sterkte & beterschap! Groeten, Paul

 10. Matthijs ·

  Laatste tijd is mijn ontlasting roodbruin van kleur en ik heb last van buikpijn. Vaak ontlast ik 2 tot 3 dagen niet en dan komt er een hoop uit en is mijn buik minder opgezet. Soms een brandend gevoel aan de rechterkant van mijn buik en de meeste pijn is ook aan de rechterkant van mijn buik, soms ook aan de linkerkant. Ik heb geen harde ontlasting, maar een gewone drol en daarna pindakaas-achtige structuur, maar wel roodbruin van kleur.

  Beantwoorden
 11. Janneke ·

  Hoi, Ik heb nu 2 weken groene ontlasting, en heel de dag eigenlijk zeurende buikpijn, wordt na het eten erger en moet ook veel boeren. Voel me ook niet lekker erbij; de dokter zei dat het een bacteriële infectie is van mijn darmen. Heb een kuur op, maar de kleur blijft groen. En ik blijf buikpijn houden. Ontlasting is opgestuurd, en mijn vraag is wie kan mij helpen? Wie herkent dit of weet er meer van? Ik maak me zorgen. Staat op internet ook iets over galblaas als die niet goed functioneert. Hoor graag… Gr. Janneke

  Beantwoorden
 12. steven ·

  Hallo ik heb al maanden last van slechte stoelgang, vooral lichtbruin. Voel me meestal slecht. Altijd pijn van mijn borst tot aan mijn middel en het gevoel van naar het toilet moeten gaan en moeten overgeven. En bij momenten koorts. Ik word er gek van. Heb al tal van medicamenten en onderzoeken gehad, telkens zonder resultaat. Ben op 8 maanden tijd 15 kilo afgevallen; durf zelfs niet meer naar een restaurant te gaan en het werkt ook op mijn gevoel als mens. Hopelijk kunnen jullie me helpen. Grtjs, Steven

  Beantwoorden
 13. Caro ·

  Beste, Sinds deze week heb ik last van buikkrampen en buikpijn en sinds vandaag ook last van een groenig zwarte ontlasting, ook niet al te vast, meer naar de lopende kant. Heb wel net een antibioticakuur met azithromycine achter de rug omdat ik met een strottenhoofdontsteking zat. Is dit normaal?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Caro, Of deze situatie “normaal” is, is niet te zeggen. Wel kan een antibioticakuur je darmflora flink verstoren. De goede bacteriën in je darmen gaan grotendeels dood door een antibioticakuur, waardoor schimmels een tijdje de overhand krijgen. Deze balans dient zich weer langzaamaan te herstellen. Het zou dus best zo kunnen zijn dat hier je klachten vandaan komen. Groeten, Paul

 14. marianne ·

  Paul, Hartelijk dank voor je inzet. Geeft m.i. geruststellende info en aanknopingspunten in gesprek met arts. Diabetes is ook aan de orde, hetgeen wellicht het disfunctioneren van de pancreas verklaart. Ik heb e.e.a. doorgezonden.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Heel graag gedaan; fijn dat je er (wellicht) iets aan hebt. En hopelijk anderen ook. :P Groeten, Paul

 15. Eve ·

  een tijdje geleden had ik te kampen met zeer donkere stoelgang (bijna zwart). Vervolgens is het overgegaan naar groen (echt wel groene kleur)… Dit houdt nu al een paar dagen zo aan. Ik heb geen idee wat/waarom de kleur van mijn stoelgang zo plots veranderd is? Ik maak mij nu toch wel stilletjes aan wat zorgen… Wat kan dit toch zijn? M.v.g. Eve

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Eve, Waarschijnlijk gaat er iets niet helemaal goed met de opslag en uitscheiding van galvloeistof door lever en galblaas. Zolang je er verder geen klachten bij hebt (lage buikpijn, maagpijn, koliekpijn, krampen, steken, misselijkheid, braken etc.) en het dus alleen maar om de kleur gaat, zou ik me niet te snel zorgen maken. Mochten zich meer symptomen voordoen of mocht je je toch ernstig zorgen blijven maken, neem dan even contact op met je huisarts.

 16. Fleur ·

  Ik heb sinds 7 dagen enorme last van maagpijn, misselijkheid, braakneigingen en verhoging/koorts (geen diarree of braken). Ik slik voortdurend Movicol voor chronisch obstipatie en Esomeprazol voor de maag. De dokter heeft 4 dagen geleden vastgesteld dat ik een maagontsteking heb. Ik ben moe en heb totaal geen eetlust… Het leek eventjes wat beter te gaan; ik at en dronk weer beetje bij beetje, maar heb sinds vannacht weer erg veel pijn in mijn maag en de algehele malaise en verhoging nemen alsmaar toe. Daarnaast valt het mij op dat mijn ontlasting grijzig oogt, waarvan ik schrok. Nu -een week later- worden de klachten dus opnieuw erger… Iemand een idee?

  Beantwoorden
  • marianne ·

   Grijze ontlasting is niet pluis. Vraag raad bij een arts. Sterkte.

 17. hendrik vandewalle ·

  Ik heb een oranje, vettige ontlasting en moet redelijk vaak naar het toilet door krampen; heb wel onlangs een operatie gehad aan de pancreas om verkalking in de pancreaskop te verwijderen die is ontstaan ten gevolge van vroeger overmatig alcoholgebruik.

  Beantwoorden
  • marianne ·

   Over oranje ontlasting is medisch niets te vinden, behalve bij bijvoorbeeld worteltjes eten, maar als dat niet aan de orde is, dan heb je daar niets aan. Ik zoek meerdere mensen die dit probleem hebben. Mijn neef is een jaar geleden aan heen ernia geopereerd; de arts heeft in dura [red: dura mater het “hoesje om de zenuwkabel die door het ruggenmergkanaal loopt] geprikt waardoor hersenvocht eruit spoot. Sindsdien heeft hij dagelijks oranje ontlasting en veelvuldig algehele malaise. Met basis medische hbo-opleiding kom ik er niet uit. Wel weet ik dat door beschadiging van het hersenvlieskanaal (dura) er in dat gebied andere fysieke problemen kunnen ontstaan. Ik lees nu bij jou ook sinds een operatie. Het vreemde is dat arts(en) tot nu toe geen onderzoek naar de ontlasting hebben gedaan en het uitstellen. Wat is jouw ervaring? Met vriendelijke groet, Marianne

  • Paul ·

   Beste Marianne, Ik heb er vanmiddag een hele tijd over gelezen en kan niks vinden over een mogelijk verband tussen hersenvocht of ruggenmerg enerzijds en oranje ontlasting anderzijds. Ik heb mijn algemene bevindingen m.b.t. oranje stoelgang genoteerd in dit artikel. Wellicht heb je er iets aan. Sterkte & groeten, Paul

 18. Jens ·

  Mijn stoelgang is redelijk plat en had een groene kleur. Is dit dan gewoon door groene groenten of door iets anders? Grts.

  Beantwoorden
  • Madelyn ·

   Ik heb dus ook groene poep. Ik heb aan mijn tante gevraagd wat het kon zijn (is dokter geweest). Ze vroeg wat ik had gegeten en ik vertelde dat ik taart had gegeten met blauwe kleurstof erin. Ze zegt dat het waarschijnlijk door de kleurstof is! Mijn poep wordt nu al steeds meer bruin en is nu donkergroen. Ik moet veel water drinken en geen kleurstof eten als ik er vanaf wil komen. :)

 19. anoniem ·

  Ik had vanavond voor het eerst gegeten sinds 24 uur. Eerst yoghurt met fruit, daarna een eiwitrijke maaltijd. Meteen hierna kreeg ik last van diarree en maagkrampen. Kleur is ietsje donkergroen/grijsachtig. Heb wel drugs gebruikt en natuurlijk gedronken in deze afgelopen 24 uur. Is dit ernstig?

  Beantwoorden
  • zappie ·

   Ik zou dan ook geen drugs gebruiken. En als je dat wel doet, moet je je ook geen zorgen maken om je gezondheid.

 20. Tonnie ·

  Ik heb 3 weken geleden 2 aambeien laten verwijderen en heb daar nog veel pijn van. 9 januari krijg ik een darmonderzoek, omdat de dokter nog iets anders op mijn darm gezien heeft, moet ik mij nu ongerust maken?

  Beantwoorden
 21. Simie ·

  Zou je van mosterd gele ontlasting kunnen krijgen? Ik weet het alleen van kerrie.

  Beantwoorden
 22. Heidi ·

  Hoi, Ik weet niet wat ik heb maar durf eigenlijk niet naar een arts omdat ik heel bang ben voor misschien wel slecht nieuws… Ik begin bij het begin… Een paar weken heb ik al last van het gevoel dat er iets vastzit in mijn keel. Ik kan het niet wegslikken; het gevoel blijft, wat ik ook eet of drink… Daarbij heb ik sinds een paar dagen een branderig gevoel rond in mijn keel (slokdarm?)… Gisteren op het toilet zeer lichte ontlasting. Vandaag zwart en het varieert dagelijks van diarree tot zo hard dat ik het er bijna niet uit krijg. Plus het blijvende gevoel dat ik nog meer moet terwijl er met de beste wil van de wereld niets meer komt… Dan kan ik elke dag dan paar dagen weer niet… Zo raar allemaal, en ik voel me op zich goed, alleen ben ik ontzettend moe… Maar of dat nu hierdoor komt of omdat ik als alleenstaande mama met drie kindjes ben of gewoon het weer… Dat is ‘t ook, het kan zo veel zijn, maar ik ben niet zo dat ik gelijk naar de huisarts ren… Is dit aan te raden of hoef ik me geen zorgen te maken?

  Beantwoorden
  • simie ·

   Ik zou het even aangeven bij de telefoniste van je huisarts (als je die hebt) en vragen of hij/zij het nodig vind een afspraak te maken. Bij een huisarts hoef je je hiervoor niet te schamen. Voor mij klinkt het als een beginnende keelontsteking en daarbij te weinig drinken, want ook daardoor kun je last van je keel en slokdarm krijgen (lichte bultjes). En dan moet je veel drinken. Doe je dat niet (of te weinig) dan schiet je niks op en krijg je erg harde en donkere ontlasting. Van een huisarts krijg je dan meestal een kuurtje. Heb je ook koorts? Zou ik ook even laten nakijken. Dit is overigens maar een idee en ik heb er niet voor gestudeerd. Had ik in jouw schoenen gestaan, dan had ik even overlegd met de huisarts. Sterkte!

 23. Piet ·

  Mijn ontlasting is soms stopverf-geel. Ik heb geen galblaas meer, hoe kan in dan toch die kleur ontlasting hebben?

  Beantwoorden
  • Paul (redactie) ·

   Je gal produceert geen galvloeistof, maar slaat deze alleen (tijdelijk) op; het is je lever die gal aanmaakt. Als je je gal kwijt bent, wordt galvloeistof direct van je lever naar de maag geleid, waardoor je ontlasting juist geel of groen zal kleuren.

 24. Anneke ·

  Hoi, Ik heb sinds 6 dagen (terug uit Frankrijk) vreselijke diarree en erge buikkrampen. Ik voel me er erg ellendig door. De kleur van de stoelgang is heel donkergroen. Over het algemeen zeggen ze dat diarree vanzelf wel weer overgaat, het moet er zeg maar allemaal uit. Maar hier nog een week mee zitten, zie ik niet zo zitten…. Zou ik toch naar de dokter moeten gaan voor de zekerheid? Bedankt alvast!

  Beantwoorden
 25. Vera ·

  De laatste 2 dagen in mijn ontlasting bruin/donkergrijs. Ik rook 2 weken niet meer. Eet verder veel noten/eiwitten. Voel mij verder goed. Is de kleur zorgelijk?

  Beantwoorden
 26. Ben ·

  Ik heb ongeveer anderhalf jaar geleden een gastric bypass operatie gehad en heb tot nu toe alle voordelen ervan mogen genieten: gewichtsverlies, genezing van suikerziekte etc. Nu sinds een maand heb ik regelmatig buikkramp en moet dan onmiddellijk naar het wc. Diarree-achtige ontlasting tot zeg maar waterachtig. Nu sinds twee dagen iets vaster, maar wel grijs/geelachtig… Graag reactie

  Beantwoorden
 27. anoniem 2 ·

  Ik heb al twee maanden last van een felle, donkergele substantie bij mijn drabbige ontlasting. Ik weet dat het hoogst waarschijnlijk aan mijn overmatige alcoholgebruik ligt, ik ben onder behandeling voor mijn jarenlange verslaving. Maar nu krijg ik opeens hier mee te maken, vandaar dat ik toch even wil vragen of het alleen daarvan komt en of het uiteindelijk schadelijk is. Dat de alcohol schadelijk is weet ik.

  Beantwoorden
  • Paul (Redactie) ·

   Beste anoniem 2, Jouw symptomen doen denken aan een overschot aan gal in de ontlasting. Als je veel alcohol drinkt, dan is het immers niet gek dat je lever (en daarmee je galproductie) ontregeld wordt. Gal bij de ontlasting kan in principe geen kwaad, maar de achterliggende oorzaak wel. Dit kan direct je alcoholgebruik zijn, maar bijvoorbeeld ook een voedselallergie- of intolerantie of een ernstig probleem met je gal of lever (stenen, ontsteking etc.). Ik zou voor de zekerheid contact opnemen met je huisarts. Sterkte met je behandeling! Groeten, Paul

  • anoniem 2 ·

   Dank voor je reactie, ik heb in december een leverontsteking gehad door medicijnen die ik tijdelijk moest slikken. Daarna ben ik gecontroleerd op galstenen, die heb ik niet. Het zal de alcohol zijn. Ik doe al hard mijn best… Nogmaals dank voor uw reactie.

 28. Lotte ·

  Ik heb sinds twee weken juist een oranje olieachtige substantie die mee komt met de ontlasting. Iemand enig idee wat dat zou kunnen zijn? De oranje vloeistof blijft drijven op het water en voelt vettig aan.

  Beantwoorden
  • Petra ·

   Bij onze dochter (2) trof ik dit ook aan (in de luier) en het stinkt ook ontzettend. Mij is verteld dat het kan komen door de paracetamolzetpillen die zij gedurende dit verschijnsel kreeg. De parrafine zou het veroorzaken.

 29. ben ·

  Ik heb telkens als ik alcohol op heb, de dag erna groene ontlasting. Is dit ernstig?

  Beantwoorden
 30. Anoniem ·

  Als je last hebt van groene ontlasting, kan het dan ook voorkomen dat je ongesteldheid uitblijft?

  Beantwoorden
 31. Renske Janssen ·

  Hallo, Ik heb de afgelopen 5 dagen last gehad van zeer dunne ontlasting (diarree), welke sinds gister is overgegaan in groene ontlasting. Ik lees hierboven dat een teveel aan gal de oorzaak kan zijn, maar mijn galblaas is eind 2010 reeds verwijderd. Ik smeer sinds een weekje antibioticazalf voor een infectie aan mijn voet. Zou het hiermee te maken kunnen hebben? Ik maak me een klein beetje zorgen. Bedankt alvast voor de reactie!

  Beantwoorden
  • Paul (Redactie) ·

   Beste Renske, Gal wordt aangemaakt in de lever en tijdelijk opgeslagen in de galblaas totdat deze elders in het lichaam nodig is. Dat je geen galblaas meer hebt, betekent in veel gevallen juist dat er hogere concentraties gal in de ontlasting terechtkomen. Eventuele overtollige gal wordt immers niet tijdelijk opgeslagen, maar gaat direct het spijsverteringskanaal in. Meer over galklachten kun je in dit artikel lezen. Of de kleurverandering iets met de infectie aan je voet te maken heeft, durf ik niet te zeggen. Als je je zorgen maakt of twijfelt, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. In ieder geval heel veel sterkte ermee. Met vriendelijke groet, Paul

 32. Esma ·

  @ Dirk-Jan: Ik hoop voor je dat het inmiddels over is en je wel naar de dokter bent geweest. Je hoeft je absoluut niet te schamen voor de dokter hiervoor, ze hebben hier niet zomaar voor geleerd…

  Beantwoorden
 33. Dirk-Jan ·

  Mijn ontlasting is al enkele dagen grijs-achtig van kleur. ‘t Ziet er echt raar uit. Ik heb alleen niks raars gegeten en voel me verder goed. Met mijn alvleesklier kan toch niks mis zijn zolang ik me fit voel? En als ik niet heel veel vet eet, kan het toch ook daar niet aan liggen? Zal ik maar gewoon afwachten? Ik voel me namelijk niet echt geroepen om naar de huisarts te gaan en daar een verhaal over grijze poep te vertellen. :(

  Beantwoorden

Plaats een reactie