Leucine voor meer spieren & vetverlies tijdens sporten!

Eiwitten zijn goed als je wilt afvallen, daar is geen twijfel over mogelijk. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je je langdurig verzadigd blijft voelen. Bovendien zijn eiwitten nodig voor opbouw, onderhoud en herstel van je spieren, waardoor je efficiënter kunt sporten en spieren kweken.

Leucine: een essentieel aminozuur om meerdere redenen…

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. De essentiële aminozuren zijn de aminozuren die het menselijk lichaam niet kan missen, maar ook niet zelf kan synthetiseren. Dat betekent dat ze per se uit voeding gehaald moeten worden. Leucine is zo’n essentieel aminozuur.

Onderzoek

Onlangs werd door de Universiteit van Utah in Amerika een studie op touw gezet waarbij een aantal Mount Everest-beklimmers als proefpersonen dienden. Uit dit onderzoek blijkt dat leucine je kan helpen om meer vet te verbranden en je spieren te behouden in periodes dat je weinig eet. (bron)

Leucine in eiwit-shakes & eiwit-poeders

Op zich is bovengenoemd onderzoekresultaat een wetenschappelijke bevestiging van oud nieuws. Leucine wordt namelijk al jaren gebruikt door diëters, duursporters en krachtsporters. Zo wordt leucine in allerlei eiwitrijke dieetvoedingsmiddelen gestopt, waaronder maaltijdvervangers, eiwit-shakes en energierepen.

Ook veel bodybuilders gebruiken eiwitpoeder met leucine, zowel om spiermassa te kweken tijdens de bulk-fase als om vet te verbranden tijdens de cut-fase. Meestal wordt L-leucine samen met L-valine en L-isoleucine in de verhouding 2:1:1 genomen. Dit is namelijk de ideale, fysiologische balans tussen deze drie keten-gebonden aminozuren.

Leucine is niet voor iedereen even effectief

Het aparte van de studie is de doelgroep. Het is namelijk logisch dat bergbeklimmers die tot grote hoogten klimmen niet alleen suikers en vet verbranden, maar ook spieren. Bergbeklimmers nemen immers geen zware rugzak met gezond voedsel mee de Mount Everest op. Bovendien is het lastig eten op zulke hoogten, met zulke kou en met muts, sjaal en handschoenen aan je lijf.

Als jij in de sportschool sport, is de kans echter groot dat je wat eet zodra je honger krijgt. Het effect van leucine zal voor jou dan ook minder zwaar wegen dan voor een uitgehongerde bergbeklimmer die halverwege de Mount Everest bungelt :P.

Gebruik jij leucine of ben je van plan dit te gaan doen? Laat het hieronder weten!

1 reactie op “Leucine voor meer spieren & vetverlies tijdens sporten!

  1. Corien ·

    Waar kun je in NL eiwitshakes en eiwitpoeders met leucine kopen, en hoeveel kost het?

    Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.