Home » Hygiëne & Leefomgeving » Muizen in huis bestrijden: hoe vang & verjaag je huismuizen?

Muizen in huis bestrijden: hoe vang & verjaag je huismuizen?

muizenbestrijding-muizen-in-huis-bestrijden

Muizen knagen, poepen en piesen aan één stuk door, en het zijn dan ook onhygiënische beestjes. Bovendien planten muizen zich razendsnel voort, waardoor in een mum van tijd een heuse muizenplaag in je woning kan ontstaan. Het is dan ook belangrijk om muizen in huis te bestrijden! Hierbij de beste tips ter bestrijding van muizen in je leefomgeving. Kortom: muizen vangen, verjagen & bestrijden…

Waarom komen muizen in je huis?

Muizen houden van een veilige schuilplaats waar ze warmpjes kunnen slapen en bovendien voldoende kunnen eten. En waar geen katten, ratten, uilen en andere roofdieren bij kunnen komen. Kortom: een goed geïsoleerde ruimte met een nauwe in- en uitgang.

De meeste soorten muizen (spitsmuizen, bosmuizen, aardmuizen, veldmuizen etc.) slapen buiten in holletjes. Maar er is ook een muizensoort in Nederland die net zo lief binnenshuis overnacht, namelijk de huismuis.

Huismuizen bouwen nesten op zolders, in spouwen, in kasten en bovenop plafonds! Ze leven van noten, eikels, kastanjes en voedselrestjes van mensen. Huismuizen zijn vooral ’s nachts actief, dus je merkt hun bestaan vooral ’s nachts op door getrippel en geknaag.

Hoe ontstaat een muizenplaag in je huis?

Vooral ’s winters zoeken muizen een warm plekje op. Het wordt dan kouder buiten en bovendien zijn de natuurlijke voedselbronnen zoals eikels, hazelnoten, kastanjes en walnoten grotendeels uitgeput. Mensen zetten daarnaast hun verwarming aan, waardoor het in spouwen en plafonds heerlijk warm wordt.

Muizen bouwen ’s winters een nestje, verzamelen voedsel en planten zich binnenshuis voort. Twee muizen worden er binnen no-time twintig. Ze vreten zich bovendien door isolatiemateriaal, hout, kabels en textiel heen. In de lente gaan muizen weer naar buiten om vers voedsel te zoeken, maar tot die tijd zit je met een flinke berg gebakken peren!

Risico’s & gevaren van muizen in je huis…

Muizen in huis zijn veilig voor roofdieren en voorzien van bergen met voedsel. Muizen zijn namelijk echte alleseters en kunnen zelfs teren op een dieet van zeep. Een koppeltje muizen vermenigvuldigt zich zodoende als een speer. Als je muizen in je huis niet snel vangt, verjaagt of doodt, kan zich binnen enkele maanden een flinke muizenplaag binnen je vier muren ontwikkelen.

Muizen hebben bovendien een zacht skelet, waardoor ze zich door piepkleine gaatjes kunnen wurmen. Een kiertje van 1 centimeter is al genoeg voor een muis! Zorg er daarom te allen tijde voor dat deuren goed sluiten en dat je eventuele gaten en kieren in buitenmuren goed afdicht met cement of muis-werende kit. Door gewone kit en pur vreten muizen zich overigens met gemak heen.

Bovenal zijn muizen smerig. Ze hebben geen blaas, waardoor ze continu bacterierijke urine laten lopen. Muizen poepen bovendien alles vol, waardoor je huis wordt voorzien van stapels muizenkeutels. Kortom: vies, onhygiënisch en potentieel ziekteverwekkend!

Muizen knagen onder meer papier en textiel kapot voor hun nesten en plunderen keukenkastjes voor hun jongen. Ze kunnen zodoende voedsel besmetten en boeken, interieur, kleding en vloerbedekking vernielen. Een muis die elektriciteitskabels kapot knaagt kan zelfs brand veroorzaken!

Muizen in huis bestrijden: vangen, verjagen of doden!

Als je muizen in huis hebt, dan kun je 3 dingen doen. Je kunt de muizen binnen je muren:

 • Vangen
 • Verjagen
 • Doden

1. Muizen levend vangen

Als je een dierenliefhebber bent, kun je muizen levend vangen. Je zet een soort kooitje weg dat ook wel bekendstaat als “levende muizenval”. De kooitjes die het beste werken hebben een wipmechanisme of klepmechanisme. Je legt een stukje kaas of een beetje pindakaas in de diervriendelijke muizenval en wacht rustig af…

Zodra een muis het aas pakt, valt het poortje van het kooitje achter ‘m dicht. Vervolgens kun je de muis terug in de natuur zetten. Het nadeel hiervan is dat de gevangen muis naderhand weer in iemands huis kan binnendringen. Bovendien zullen eventuele babymuisjes een brute hongerdood sterven indien papa- en mama-muis naar buiten worden gebonjourd.

2. Muizen verjagen

Je kunt muizen het beste verjagen met een fanatieke kat. Als je katten in huis haalt die er een sport van maken muizen te verjagen, zal een muis liever bij de buren gaan bivakkeren dan bij jou. Neem wel een actieve kat en niet zo’n luie “jan-jans-en-de-kinderen-kater” met overgewicht.

3. Muizen doden & verdelgen

Als je muizen als ongedierte beschouwt, kun je ze desgewenst doodmaken. Een klassieke muizenval is nog altijd de populairste methode om muizen te doden. Maar muizengif (Pokon®, Frap® e.a.) is veel effectiever als je muizen wilt verdelgen.

De effectiefste vorm van muizengif is een doosje met muizenkorrels dat je onder een kast zet. In de handleiding staat dat je het zakje met korrels gesloten in het bijgeleverde kartonnen doosje moet leggen, maar mijn persoonlijke ervaring is dat het openscheuren van het zakje beter werkt omdat de aanlokkende geur dan beter wordt verspreid.

De muizen zullen de korrels opeten en aan eventuele jonkies voeren. De muizen sterven aan interne bloedingen en drogen vervolgens uit dankzij vocht-absorberende bestanddelen. De muizen-kadavertjes zullen als het ware mummificeren, waardoor ze hooguit enkele dagen kunnen stinken en vervolgens indrogen waardoor ze geen geur meer verspreiden.

Let op: zorg dat kinderen, huisdieren en buitendieren (egels, vogels, eekhoorns etc.) nimmer bij muizenkorrels in de buurt kunnen komen!

Tot slot

Muizen buitenshuis houden is gemakkelijker dan muizen in huis bestrijden. Maak daarom kiertjes en spleten dicht, bekleed ventilatiekanalen met fijnmazig staalgaas en houd vloeren van kamers en (inloop)kasten vrij van stapels met spullen.

Heb jij ervaring met het vangen, verjagen of verdelgen van muizen? Laat hieronder jouw tips m.b.t. muizen-bestrijding achter!

185 reacties op “Muizen in huis bestrijden: hoe vang & verjaag je huismuizen?”

 1. Robin ·

  Hallo, Ik deed vandaag een kamerdeur open en toen zag ik een muis wegschieten. Van deze kamer is de deur altijd dicht. In huis lopen twee katten en die komen normaal niet in die kamer. Nu mochten van mij de katten in de kamer en één van mijn katten begon hard te snuffelen en op een gegeven moment druk te doen bij een kast op die kamer. Ik heb de kast wat naar voren getrokken, kat schoot erachter en na wat gestommel kwam hij erachter vandaan met een muis. Hij heeft de muis doodgemaakt en in een kistje gelegd waar de kat normaal vaak in ligt. Hierna heb ik de deur weer dicht gedaan van de kamer. 1 uur later ben ik weggegaan en 2 uur later kwam ik terug. Toen lag er een dode muis op de deurmat welke mijn kat in het kistje gooide toen ik binnenkwam. Deze heb ik ook weer weggegooid. Voorheen nooit eerder een muis opgemerkt en nooit eerder mijn kat met een muis gezien. Ook geen keutels kunnen ontdekken. Wat is nu een goede manier om erachter te komen of er nog meer muizen in huis rondlopen? Gisteren zijn ze bij mij boven op het dak bezig geweest om wat pannen te vervangen en lood bij de schoorsteen te vervangen i.v.m. een lekkage. Zou het kunnen dat deze muizen op zolder zaten (hier komen wij zelden) en geschrokken zijn van de werkzaamheden? Alle tips om te ontdekken of er meer muizen in huis zijn, zijn van harte welkom. Groetjes, Robin

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ja, het zou zeker kunnen dat er muizen onder je dakpannen of bovenin je spouw hebben gezeten die zijn geschrokken door de dakwerkers en zodoende je kamer in zijn gevlucht via een opening in je muur of via de schoorsteen zelf. Ontdekken of er meer muizen zijn is lastig… Als ze er voorheen nooit hebben gezeten, dan is er denk ik geen reden om aan te nemen dat ze er nu ineens wel zullen zitten… of in ieder geval niet dat ze er zullen blijven. Persoonlijk zou ik enkele dagen afwachten… Als je kat niet opnieuw met een muis aan komt zetten, zou ik het er persoonlijk bij laten zitten. Je kan wel vallen met pindakaas of lokdozen gaan zetten, maar als je geen muizenprobleem hebt, wil je natuurlijk niet onnodig muizen naar binnen lokken met lokvoedsel. Groeten, Paul

 2. Kora ·

  Hoi Paul, Wij hadden een tijd geleden een muis onder de keukenkastjes, een val met kaas geplaatst en dood gevonden. Nu zit er weer een muis (althans, we horen er maar 1). Deze eet de kaas uit de val, dit is al meerdere keren gebeurd. We hebben niet het idee dat hij onder de kastjes vandaan komt, want ik vind geen poep in huis. Wat kunnen we het beste doen om deze mui(s)(zen) zo snel mogelijk te verjagen/ doden? Groetjes, Kora

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Kora, Een optie zou zijn om een betere/zwaardere muizenval of een lokdoosje met muizengif aan te schaffen. Het feit dat er opnieuw een muis onder je keukenkastjes zit is overigens een teken dat er een gat/breuk aanwezig moet zijn waardoor muizen onder je keuken terecht kunnen komen, wellicht vanaf buiten of vanuit spouw, plafond, vloer of kruipruimte. Het beste zou natuurlijk zijn om het gaatje of scheurtje op te sporen en te dichten, want met kaas, pindakaas of muizengif lok je in het ongunstigste geval juist meer muizen onder je keuken. Een betere optie zou dan ook zijn om de muizenlokmiddelen aan de andere kant van de huidige opening te plaatsen. Succes met de muizenbestrijding! Groeten, Paul

  • Fien ·

   Hallo! Nog steeds geen vooruitgang hier, integendeel! We hebben nu al meerdere muizen gespot… We zijn het echt meer dan beu en zijn nu op zoek naar een kitten… Dit is onze laatste hoop. De muizen lopen gewoon over de zakjes met gif heen! Mocht je nog tips hebben, ze zijn zeker welkom!

  • Paul ·

   Het druist volgens mij tegen de gebruiksaanwijzing in, maar ik trek de gifzakjes altijd open, zodat de muizen het gif beter ruiken en er makkelijker bij kunnen. Daarna wel goed je handen wassen.

 3. YVONNE ·

  Al enige tijd hebben we last van “een beest”. We zetten muizenvallen maar vangen zelden wat. Ook hebben we gif gekocht in België, het zijn van die blauwe korrels. Het vreemde is dat er op de zolder planten staan voor de overwintering en er is één plant (een cactus) waar regelmatig de aarde van omgewoeld wordt. Er wordt een groot gat in gemaakt en de aarde ligt op de grond, bij alle andere planten gebeurd dat niet. Ook wordt er dapper aan veel plasticzakken gevreten. De openingen die we vonden zijn dichtgemaakt met fijn gaas, maar elke morgen wanneer ik ga kijken is het weer een teleurstelling, er wordt wel wat van het gif gegeten, maar de kaas wordt gewoon uit de val gehaald. Welk “beest” maakt mij zo hopeloos?! Ik ben een dierenvriend, maar muizen/ratten komen bij mij op de slachtbank terecht… maar ze trappen er nog niet in. Wie zit er met regelmaat in mijn cactus ‘s nachts? Groetjes, Yvo

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Yvo/Yvonne, Heb je misschien meer informatie? Hoe groot is het gat in de aarde rondom je cactus? Ik denk eigenlijk niet dat het beest wordt aangetrokken door de cactus, maar wellicht door iets in de potgrond. Heb je gekeken of er iets in het gat achterblijft? Woont er niet gewoon een muisje in het gat? Of is het een vaste poepplek (latrine) van een muis of rat aanwezig. Heb je weleens goed geroken op zolder? Is er sprake van stankoverlast v.w.b. urinegeur of poeplucht? Ik denk (afhankelijk van de diameter van het gat) eigenlijk dat er slimme muizen op je zolder zitten die zich niet laten foppen door de muizenvallen/muizenklemmen. Het zou ook een rat (of meerdere ratten) kunnen zijn. In dat geval zou de cactus als vaste latrine kunnen worden gebruikt. Muizen gebruiken meestal geen vaste poepplek, maar verspreiden keutels. Heb je überhaupt keutels of knaagsporen aangetroffen op je zolder? Als je kippen houdt, is de kans op ratten extra groot. In dat geval zou er zelfs een steenmarter of wezeltje op je zolder kunnen huizen… al is een wezeltje in huis wel vrij zeldzaam. Of misschien krijg je gewoon bezoek van een kat… Ook een bunzing of hermelijn in huis behoort tot de mogelijkheden, maar bunzingen en hermelijnen IN huis zijn zeer zeldzaam; je vindt ze veeleer onder woningen. Tot slot zou een zeldzaam eikelmuisje of fruitratje ook nog kunnen. En je hoort zelfs nog weleens over vossen en dassen, maar dat lijkt me wel heeeeel onwaarschijnlijk. Ik denk eigenlijk dat de kans op huismuizen, bosmuizen, huisspitsmuizen, bruine ratten of zwarte ratten het grootst is, maar voor uitsluitsel zou je eigenlijk eens op zoek moeten gaan naar uitwerpselen. Of hang een cameraatje met nachtmodus en bewegingssensor op! Groeten, Paul

  • Yvonne ·

   Goedemorgen Paul. Bedankt voor je vlotte reactie! Het ronde gat van de plant is ongeveer 4 cm en loopt spits toe naar beneden, dit kan ik zien maar heb het alleen met potgrond opgevuld en durfde de cactus er niet uit te halen. Heb de cactus van de zolder gehaald en in de schuur gezet en nog geen problemen. Zal ik de cactus verpotten in verse grond en dan kijken of het een poepplek is geweest van het “beest”? Sinds ik de cactus heb weggehaald zijn er geen bijzonderheden gebeurd bij de andere planten. De muizenvallen blijven openstaan en het gif lijkt me onaangeroerd. Is dit de stilte voor de storm en vallen ze binnenkort mijn andere planten aan? We hebben gisteren de overloop helemaal leeggehaald en we hebben alleen pluis/riet gevonden, maar geen plastic. Heb de plasticzakken weggehaald, heb ook muizenvallen met pindakaas gezet, maar ook die zijn jammer genoeg niet dichtgeklapt. Wat we hebben gevonden is alleen een paar hele kleine keuteltjes en een paar flosjes pluis. Ik kan niet zeggen dat het er stinkt. Paul ik denk dat we de grotere dieren kunnen wegcijferen, want de openingen die we hebben gevonden zijn ongeveer 3 tot 4 centimeter en zijn dichtgemaakt (wat we hebben gevonden) Ik zal toch binnenkort niet oog in oog staan met een of ander “beest”, ben er zo bang voor!!! Ook niet onbelangrijk om te melden, is dat we aan de rand van een klein bos wonen. Ik wil er vanavond een paar blokjes kaas neerleggen en als dat er morgenvroeg nog ligt, dan hoop ik dat we ervan verlost zijn. Of niet??? Groetjes, Yvo

  • Paul ·

   Hoi Yvonne, Aangezien je kleine keuteltjes hebt gevonden, heb je nagenoeg zeker te maken met een muis (huismuis, spitsmuis, bosmuis o.i.d.). Spitsmuizen knagen niet, dus de aanwezigheid van spitsmuizen (dwergspitsmuis, bosspitsmuis, waterspitsmuis, veldspitsmuis of huisspitsmuis) zou kunnen verklaren waarom je geen knaagsporen vindt. Liggen er niet toevallig hoopjes met insectenresten zoals keverschildjes op zolder? Spitsmuizen verspreiden vanwege hun insectendieet veelal een muskus-achtige geur, dus dat zou weer kunnen betekenen dat je toch met een “echte” muis te maken hebt, wat de textielpluizen zou kunnen verklaren. In dat geval vind je vaak open gevreten notenschilletjes, restjes van eikeltjes, zaadjes etc. Bijna elk soort muis graaft overigens holletjes, dus het zou me niet verbazen als je een muizenholletje in je plantenbak hebt zitten. Misschien dat er zelfs een nestje onderin de bak zit (afhankelijk van de omvang van de bloembak). Je zou de cactus inderdaad kunnen verpotten, maar schrik niet als er een muis in zit. Hoe dan ook duidt de aanwezigheid van holen/tunnels/kuiltjes in tuinaarde/potgrond van plantenbakken meestal op muizen. Met welke muizensoort je precies te maken hebt kun je veelal zien aan de uitgegraven aarde die in een bepaald patroon of als stortbergje voor de ingang van het holletje ligt. Het zou me al met al niet verbazen als je slechts met 1 muis te kampen hebt (gehad) en dat je die muis met cactus en al hebt verwijderd. :P Zolang de vallen en gifbakjes onaangeroerd blijven, zou ik me geen zorgen maken. Groeten, Paul

  • YVONNE ·

   Goedemorgen Paul, En ja hoor het “beest” is vannacht weer geweest, alle pindakaas is weg/de kaas in de muizenval is weg en de losse stukjes kaas zijn weg en er is wat van het gif gevreten, Toxa Overdose, een rattenvergif, in België gehaald omdat ze dat hier niet mogen verkopen (???) is mij verteld. Nu zit er bij mijn Datura (een andere plant) een holletje in en ik overweeg nu om alle planten naar beneden te halen. Eten ratten of muizen ook de wortels van planten? Wanneer weet ik of het een rat is want dan zou ik de gemeente eens kunnen bellen? Ik ruik geen onaangename lucht. Bedankt voor je inzet Paul. Vriendelijke groeten en een goed weekend, Yvonne

  • Paul ·

   Muizen graven graag holletjes tussen plantenwortels, daar zitten ze relatief beschermd en er zitten doorgaans insecten en larven. En ja, muizen eten (afhankelijk van de soort en omstandigheden) eveneens bepaalde wortels, bloemen, bladeren, vruchten etc. van planten. Een muizenhol is doorgaans 2,5 tot 3,5 centimeter qua diameter en de tunnels liggen veelal ondiep aan de oppervlakte. De gemiddelde diameter van een muizenholletje is ongeveer 3 centimeter. Muizen blokkeren de ingang van hun holletjes vaak met rommel: steentjes, propjes textiel, twijgjes etc. Ze zullen de ingang van een muizennestje dus meestal afsluiten en camoufleren. Een rattenhol heeft een beduidend grotere diameter dan een muizenhol; het hol van een rat heeft doorgaans een diameter van 6,5 tot 9,0 centimeter, dus 2 tot 3x zo groot qua diameter als een muizenhol. Ik kan me sowieso bijna niet voorstellen dat je met rattenholen te maken hebt. Wellicht toch meerdere muizen? Misschien kun je een foto maken het nieuwe gat in de potgrond… Persoonlijk zou ik voor de zekerheid gedurende een nachtje een goedkoop videocameraatje (bijv. van je mobiele telefoon) weghangen en daar lokmiddelen (klemmen, gifdoosjes etc.) onder plaatsen, dan weet je direct de omvang van je probleem.

  • Fien ·

   Hallo, Ook wij zitten al een drietal weken met een gast die we liever niet in huis hebben… Er wordt nergens van gegeten (voor zover we gezien hebben), we vinden nergens keutels terug, er wordt niet van het muizenvergif gegeten (roze korrels) en de muizenvallen blijven onaangeroerd (we hebben al chocolade, choco en stinkkaas ingedaan)… Toch hebben we de muis al een aantal keren zien voorbij komen… Wij zijn even ten einde raad en weten niet wat we nog meer kunnen doen. We denken dat het om één muis gaat, maar ze is verdomd slim! Hoe kunnen wij deze bestrijden? Alvast dankjewel voor het antwoord!

  • Paul ·

   Muizen houden eigenlijk helemaal niet van chocola en stinkkaas. Je kun veel beter pindakaas gebruiken in je muizenvallen/muizenklemmen

  • jos ·

   Hoi, Zet de muizenvallen, muizenklemmen en muizenlokdozen met muizenkorrels wel langs een muur en niet vrij in een ruimte. Een muis loopt namelijk grotendeels langs muren (zelfs al moet hij dan een omweg nemen om ergens te komen). Dit is natuurlijk gedrag tegen roofvogels.

 4. Ingridinds kor ·

  Hoi, Ik heb gras in de tuin met sinds kort een gat in de tuin. Dat gat loopt vanaf het gras onder de stenen door naar de buren. Volgens de buren moet het een muis of iets zijn. Ik wil daar muizengif in gooien, maar ik heb katten die graag muizen vangen en opeten en 2 jonge kinderen. Ook bij de buren lopen veel jonge kinderen rond. Wat kan ik het best doen? Ik heb al een keer meegemaakt dat mijn kat ziek was geworden en alles eruit had gegooid omdat er gif was gestrooid en dus een muis had opgegeten. Ook wil ik geen muizen verjagen omdat er elders weer een probleem gaat ontstaan.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Kor, Dit lijkt me geen klassiek muizenprobleem, maar veeleer een mol, woelrat, rat of woelmuis. Als je katten buiten komen, is het hebben van zulks ongedierte trouwens vrij zeldzaam… Zit het gat er al lang en komen er gaten bij? Een klem zetten in de gang lijkt me de meest effectieve oplossing. Kun je misschien wat vertellen over de grootte/omtrek van de gang en over de locatie waar je woont: biotoop, gemeente, grondsoort etc.? Is er water (riviertje, wetering, slootje) in de directe omgeving van je tuin aanwezig? Ik ben benieuwd… Groeten, Paul

 5. Erica ·

  Beste Paul, Wij hebben sinds een tijdje muizen over het plafond lopen. Ik denk dat ze bij de buren vandaan komen, want het enige wat we horen is zo af en toe getrippel. Nu heb ik muizengif korrels gehaald, ik heb alleen een nadeel ik kan het nergens op het plafond neerleggen, want er zit geen gat naar mijn plafond. Heb ze nog nooit in huis zien lopen of ergens keutels gevonden. Enig idee waar ik het gif het beste kan plaatsen zonder dat ik mijn plafond eruit hoef te halen.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Erica, Je wil de muizen natuurlijk niet je woonkamer in lokken, dus in het gunstigste geval zou je het muizengif toch echt OP het plafond moeten plaatsen. Ik heb een keer precies dezelfde situatie gehad… nog nooit een muis gezien, maar wel af en toe getrippel op het verlaagd plafond van de uitbouw. Aangezien ik ook geen mogelijkheid zag om bovenop het plafond te geraken heb ik in een hoekje van het plafond een gaatje van plusminus 1,5 centimeter geboord en daar de muizenkorrels doorheen geduwd. Dit is niet volgens de gebruiksaanwijzing van de gifproducent en niet per se aanbevelenswaardig, maar voor mij was het destijds de enige optie. En het heeft gewerkt; daarna nooit meer een muis gehoord. Terwijl de muizengifkorrels op het plafond lagen heb ik enkele dagen een prop in het gaatje geduwd zodat er niks uit kon vallen. Daarna heb ik het gaatje met kneedbaar hout dicht gesmeerd en fijntjes overgeschilderd. Wellicht heb je er iets aan… Succes in ieder geval! Groeten, Paul

 6. Suus ·

  Wij hebben nu voor het tweede jaar achtereenvolgend last van (wij denken) muizen op ons plafond. We hebben nog nooit muizenkeutels in huis gezien. De muizen gaan als een razende te keer op ons plafond. Het is een vervelend geluid. Hoe kunnen wij ze verjagen? We kunnen er niet (gemakkelijk) bij.

  Beantwoorden
 7. Maria ·

  Beste Paul, Ik heb sinds een jaar muizen. Eerst in m’n huis… Inmiddels heb ik alles potdicht gemaakt. Maar nu zitten ze nog wel in de muren. Ik heb een dure bestrijdingsdienst in handen genomen, maar die helpen niets. Weet jij een slimme tip hoe ik van die beestjes af kan komen? Ze knagen en piepen behoorlijk en het is vooral heel erg storend… Ik heb zelfs al van die piep-apparaatjes die muizen zouden moeten verjagen, werkt niet. Ik hoorde dat ze met deze problematiek ook muizen luikjes maken. dat je dus gif in de muren kan plaatsen en dan de muur weer kan dichten… Ik heb ze dus NIET in huis, alleen in de muren. Ik hoor graag uw gedachte. Met vriendelijke groet, Maria

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Waarschijnlijk kruipen de muizen via je dakgoot onder je dakpannen door en via die weg je spouw in. Persoonlijk zou ik allereerst de betreffende ongediertebestrijder contacteren en zeggen dat hun anti-muizenmaatregelen niet afdoende zijn. Dring aan dat ze vrijblijvend moeten terugkomen en hun klus moeten afmaken. Mocht dit niets uithalen, dan kun je inderdaad proberen muizengif bij de muizen te krijgen. Pas wel op dat andere dieren, zoals tuinvogels, er niet bij kunnen. Ik ben sowieso niet op de hoogte van wetgeving en regelgeving omtrent het gebruik van pesticiden in spouwen. In spouwmuren kunnen immers ook vleermuizen zitten, en die zijn bij wet beschermd. Sowieso is dit een lastig verhaal, want als er een flink aantal muizen overlijdt in je spouw, kan er (afhankelijk van de vochtgraad) flinke stankoverlast optreden. Ik denk eigenlijk dat een kundig/bekwaam ongediertebestrijder in deze situatie geen overbodige luxe is.

 8. Ann ·

  Beste, Wij hebben sinds enige tijd last van muizen in onze vloer. Het komt echt met golven. Een week heel veel lawaai ‘s nachts (wij worden er echt wakker van en slapen nadien heel onrustig), weer een week niets en zo al sinds eind december. In ons appartement hebben we echter nog geen enkele muis waargenomen en ook nog geen keutels gevonden! Onder ons is er een voedingswinkel. Wij hebben dit al gemeld aan hen en zij hebben ook meteen actie ondernomen door een speciaal bedrijf te laten komen. Die komen nu wekelijks langs, maar dit duurt nu al 2 maanden. Ik heb de indruk dat er wel een tijdelijke resultaat is, maar dat zolang het voedsel niet beter bewaard wordt, er geen verandering zal komen? Welke stappen kunnen wij nog ondernemen?

  Beantwoorden
 9. Nancy ·

  Beste Paul, Het gaat gelukkig weer goed, nog wel aan huis gekluisterd, dus ben blij dat de muis weg is. Ik hoop de geur van de dode muis ook snel. Bedankt voor je snelle reactie en advies. Ik heb ook veel gehad aan de verhalen en jouw reacties daarop. Ik zal mijn huis steeds checken op muizenpoepjes en indien nodig weer gif plaatsen, hoe sneu ik het ook vind voor de diertjes. Ik durf ze niet te vangen. Groetjes, Nancy

  Beantwoorden
 10. Nancy ·

  Beste Paul, Ik woon in een oude particuliere huurwoning en heb de afgelopen weken met griep op de bank gelegen. Op twee avonden zag ik een muis in de huiskamer rennen en hij schrok van mij en vloog onder de tv kast. Heb vervolgens iedere avond twee bakjes rode gifkorrels tegen muizen neergezet. Iedere ochtend waren de muizengifbakjes leeg. Op 1 van de ochtenden deed ik mijn schoenen aan en voelde ik korrels. De muis had ze dus in mijn schoen gedaan. Na vier dagen bleven de bakjes met gif vol en heb ik ze weggehaald. Afgelopen donderdag rook ik een soort rioollucht. Maar ik werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Later bedacht ik me dat het natuurlijk de dode muis was. Gisteren kwam ik thuis en mijn huiskamer stonk vreselijk. Meteen alles opengezet en op zoek gegaan naar de muis. Gelukkig gevonden achter het dressoir, met papiertjes en plastic om hem heen. Schattig uiterlijk. Ik heb hem opgeruimd en de stank wordt minder. Moet ik doorgaan met muizengif? Ik hoor geen geluiden en zie ook geen poepjes of urine. Groetjes, Nancy

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Hallo Nancy, Hopelijk gaat het inmiddels goed met je gezondheid. Muizen zijn inderdaad geneigd voedsel te hamsteren voor later. Papier en plastic duidt op een muizennestje. Aangezien er geen jonge muisjes in het nestje lagen, denk ik dat je van je muizenprobleem verlost bent. Mocht je alsnog muizenkeuteltjes tegenkomen, dan zou ik direct de doosjes met muizengif terugplaatsen. Groeten, Paul

 11. Shanice ·

  Hallo, Een paar weken geleden zat er een muis op mijn kamer, ik heb er toen een uur over gedaan om hem te vangen en hem weer buiten gezet. Nu kwam ik er net achter dat er weer een muis zit, ik weet niet of het dezelfde is. En ik vind het niet zo fijn om in een kamer te slapen waar muizen lopen. Wat is de beste manier om hem/ze te verjagen? Ik slaap op zolder en ik heb ook een hond die op mijn kamer slaapt. Bedankt alvast! :)

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Shanice, Een van de weinige dingen die je kunt doen om effectief muizen te VERJAGEN is een (niet al te luie) kat in huis halen. Of een muisonvriendelijke hond, bijvoorbeeld een felle terriër. Het bestrijden van muizen is doorgaans effectiever dan het verjagen ervan. Zet een paar muizenklemmen met pindakaas erop of zet een paar doosjes met muizengif weg. Pas wel op dat je hond absoluut NIET bij het muizengif kan komen. Groeten, Paul

 12. Martine ·

  Goedemorgen, Ik hoor sinds een weekje steeds ‘s nachts geritsel en geknaag onder mijn bank vandaan komen. Ben net op onderzoek uit geweest en ik zag de muis. Ik woon in een oud studentenhuis midden in de stad. Een van mijn huisgenoten zag laatst ook een muis in de keuken. Is dit een teken dat wij een plaag hebben? Ik ga vandaag in ieder geval gelijk preventiemateriaal inslaan! :)

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Dit is geen duidelijk teken dat je met een muizenplaag te kampen hebt. Misschien hebben jullie allebei dezelfde muis gezien. Dat er regelmatig een muis (of meerdere exemplaren) wordt gespot, betekent in ieder geval wel dat je woning interessant wordt gevonden door muizen; wellicht is er voldoende rondslingerend voedsel voor muizen aanwezig?

 13. Roos ·

  ‘t Barst hier van de muizen, ik word er gek van. Ze zitten op zolder, onder het dak en lopen over mijn plafond in de keuken. En nu zelfs ook in de voorraadkast! Heb er al 5 gevangen, waarvan 1 letterlijk doodgeschopt. ‘s nachts is het helemaal een feest. We hebben een kat aangeschaft, maar deze is natuurlijk nog te jong om muizen te vangen. Heb nu muizenkorrels/muizengif gekocht en hopelijk werkt dit. Maar mijn vraag, stel de kat vangt een muis die van die korrels heeft gevreten? Wat zijn de risico’s voor de kat? Ik heb muizenkorrels van Knabisol Graan Rat & Muis. Hoop op een reactie…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Roos, Dit soort muizengiffen werkt op basis van middelen die de opname van vitamine K blokkeren, waardoor interne bloedingen optreden. Een muis moet meerdere dagen achtereenvolgens van muizengif vreten om te verbloeden, dus een kat zal niet zomaar ziek worden van 1 enkele muis. Een klein katje of kitten kan echter veel minder hebben, dus een vergiftigde muis kan heel gevaarlijk zijn voor kleine poesjes. Een grote, volwassen kat kan overigens ook flink (of zelfs levensbedreigend) ziek worden als ‘ie in korte tijd meerdere vergiftigde muizen verorbert. Heb je het vermoeden dat je kat meerdere vergiftigde muizen heeft opgegeten, ga dan met spoed naar de dierenarts; die kan dan een vitamine K-injectie zetten. Het is al met al belangrijk om ervoor te zorgen dat een poes zo min mogelijk (bijna) gestorven muizen opeet, want zodoende krijgt je huisdier werkzaam muizengif binnen, wat zich na enkele muizen opstapelt en bloedstollingsproblemen veroorzaakt.

 14. Samira ·

  Hoi Paul, Bedankt voor je snelle reactie. Ik ben nu sinds zondag niet meer geweest. Morgenmiddag ben ik vrij en dan ga ik weer kijken of er weer veel keutels liggen. Wat ik vergeten was te melden: een paar dagen voordat mijn vader op vakantie ging, had hij een zwarte muis in een emmer gevonden (dood) dus misschien is het wel een spitsmuis. Echter, we hebben geen vreemde geuren in huis, nergens (alleen een beetje muf, maar dat kan ook doordat ze geen ramen openzetten nu er niemand thuis is). Als ik iets vreemds zie, dan zal ik het laten weten. Nogmaals dank!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Graag gedaan! Het is overigens ook niet zo dat je spitsmuiskeutels op afstand kunt ruiken… Het gaat er meer om dat als je twijfelt of uitwerpselen afkomstig zijn van een huismuis of spitsmuis, dat je de spitsmuiskeutels kunt herkennen aan de muskusgeur en insectenresten. In dat geval weet je zeker dat je met spitsmuizen te maken hebt en niet met ratten of ‘echte’ muizen. Muizen zijn overigens zelden zwart; zwarte boommuizen zie je eigenlijk nooit, zwarte huismuizen zelden en zwarte huisspitsmuizen ietsje vaker, maar meestal zijn ze dan toch echt donkerbruin tot zwartbruin en nooit gitzwart. Spitsmuizen hebben bovendien een heel opvallend uiterlijk: een spits snuitje, kleine vlakke oortjes en een beetje een mol-achtig voorkomen. Echt heel anders dan ‘echte’ huismuizen of boommuizen, die er meer uitzien als tekenfilmmuizen: grotere, opstaande oren, grotere kraalogen en een ‘schattiger’ voorkomen. :P Zwarte ratten bestaan overigens wel, maar die zijn veeeel groter dan muizen: +/- 18 tot 30 centimeter (exclusief staart) en dan ook nog eens een staart van +/- 16 tot 28 centimeter.

 15. Samira ·

  Hallo Paul, Een tijdje geleden had ik last van muizen, maar ze zijn inmiddels gelukkig weg. Heb al een paar maanden geen muis meer gezien en ook geen muizenkeutels gevonden. Ik pas momenteel op het huis van mijn vader die op vakantie is. Door privéomstandigheden was ik er ongeveer 10 dagen niet geweest. Van het weekend ben ik een kijkje gaan nemen. Toen ik de plantjes water wilde geven, zag ik op de hoek van de vensterbank muizenkeutels liggen (groter dan die ik had, ongeveer rijstkorrel, iets dikker, terwijl die ik had echt heel klein waren). Ben erg geschrokken en toen op onderzoek uitgegaan: kelder, keuken, slaapkamers, heel het huis… Boven in de slaapkamers kon ik niets vinden. In de keuken schrok ik, want in een broodmandje (een lege, zat uiteraard geen brood in) vond ik een hele hoop muizenkeutels bij elkaar. Ik schrok zo erg, want meestal liggen muizenkeuteltjes verspreid en dit was een hoop bij elkaar. Ik ben meteen muizengif gaan halen, heb alles opgeruimd en ben weggegaan. De volgende dag ben ik gaan kijken, er was alleen van het gif gegeten in de kelder. Mijn vraag is dus, die hele hoop keutels bij elkaar, wil dat zeggen dat het misschien een rat is? Heb namelijk ergens gelezen dat ratten op een plek hun behoeftes doen en muizen verspreid. Of van meerdere muizen? Ik vind het zo erg… ben ten einde raad… Vind het zo zielig voor mijn vader… hij is alleen, gaat een keertje op vakantie, en dan gebeurt er dit. Hij woont overigens al bijna 25 jaar in dit huis en nooit last gehad of iets gezien. Wat denkt u? Ik hoor graag! BVD. M.vr.gr. Samira

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Samira, Muizen kunnen meerdere keutels tegelijkertijd leggen; hetzelfde geldt voor ratten. De omvang van de keutels verschilt per rat, rattensoort, muis en muizensoort onderling. Rattenkeutels zijn dus niet per definitie groter dan muizenkeutels. Spitsmuizen (waaronder huisspitsmuizen) produceren bijvoorbeeld ook flinke keutels; ze zijn doorgaans gitzwart, stinken behoorlijk (muskus-achtige geur) en vaak glimmen ze door de chitine uit insectenschildjes. Huismuizen en bosmuizen leggen doorgaans ietwat kleinere keutels, zonder insectenresten, maar vrij egaal (omdat het zadeneters zijn). In huis komt de ‘echte’ huismuis het vaakst voor, vooral op zolder en in huizen die een tijdje onbewoond/onbezocht zijn door mensen. Rattenkeutels zijn vaak ook onregelmatiger dan muizenkeuteltjes omdat een rat letterlijk ALLES eet (van kaarsen tot zeep tot dierlijk afval) en ‘echte’ muizen zich het liefst voeden met zaden en noten.

 16. Daniëlle ·

  We hebben muizen ontdekt achter een schot op zolder. Hebben korrels en vallen neergezet sinds dinsdag. Vandaag eentje in de val. En er wordt flink gegeten van de korrels. Alleen vergaan we van de stank van muizenurine. Wat kunnen we daaraan doen? Het schot heeft alleen een luikje van circa 1 meter, dus er kan niet goed gelucht worden. Heb je tips?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Er is speciale urinegeur-verwijderaar op de markt. Misschien is het een idee om een prayflacon te gebruiken en urinegeur-verwijderaar via het luikje achter het schot te sprayen/spuiten. Een dergelijke urinegeur-verwijderaar maskeert de geur van muizenurine niet, maar breekt de urine daadwerkelijk af met behulp van enzymen. Zulke bio-enzymatische producten worden onder meer ook gebruikt om de geur van kattenurine uit krabpalen, bankstellen en tapijten te verwijderen. Dankzij enzymatische reacties wordt de muizenurine dus letterlijk verteerd tot deeltje die geen nare geurtjes produceren.

  • Daniëlle ·

   Bedankt voor je reactie. Gaan we dan maar eens proberen. Als die geur zo sterk aanwezig is, kan ik er dan van uitgaan dat er meer dan één muis zit?

 17. Ina ·

  Hallo, Wij wonen in een rijtjeshuis. Nu horen wij ‘s morgens een geluid alsof er iets onder de dakpan kruipt of eruit komt. Ook horen wij ‘s nachts weleens wat, maar kunnen het niet goed thuisbrengen. In elk geval geen geknaag. Zijn dit muizen of kan het wat anders zijn? Groeten, Ina

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Ina, Dit kunnen inderdaad muizen zijn, maar dat hoeft niet per se. Uiltjes, boomkruipers en vleermuizen willen (afhankelijk van het daktype) bijvoorbeeld ook nog weleens onder dakpannen kruipen om te overnachten. Groeten, Paul

  • Ina ·

   Hoor net van mijn man dat het getrippel is.

  • Paul ·

   Oh, dan zijn het waarschijnlijk toch wel echt muizen. :(

  • Ina ·

   We horen de dakpan verschuiven. Het lijkt mij dan toch iets zwaarders te zijn dan een muisje? Bedankt voor de reacties trouwens!

  • Paul ·

   Dat is wel heel erg vreemd; ik verwacht dat zelfs een rat niet in staat is om een gebakken (keramische) dakpan te verschuiven, tenzij het een flink exemplaar is. Zou het misschien een grote vogel kunnen zijn die iets stukslaat (eikel, kastanje, hazelnoot o.i.d.) op de dakpan?

  • Ina ·

   Ik heb de gemeentelijke ongediertebestrijdingsdienst gebeld. Die komen binnen 1 dag kijken. Ik laat weten wat hun reactie is. Grt. Ina

  • Paul ·

   Succes Ina! Zou fijn zijn als je naderhand nog even een berichtje achterlaat; daar steken we met z’n allen weer wat van op. Hopelijk valt de plaag mee. Groeten, Paul

  • Ina ·

   De man van de gemeentebestrijding weet ook niet wat voor dier het kan zijn. Er is gif neergezet voor een eventuele rat en volgens hem kunnen muizen het bij ons niet overleven. Hij komt volgende week een kijkje nemen bij het gif. Ik houd jullie op de hoogte. Ina

  • Ina ·

   De gemeentelijke medewerker is terug geweest om het gif te checken. Vogels hadden het uit de dakpan getrokken en we hebben het teruggestopt. We horen nu niks meer dus wat het nu precies is geweest? We kunnen de gemeente weer bellen als we iets waarnemen.

  • Paul ·

   Jammer dat je er niet achter bent gekomen met wat voor beestje je te maken hebt gehad. Overigens wel heel erg slordig van de gemeentelijke ongediertebestrijdingsdienst om gif zodanig te plaatsen dat vogels erbij konden. Als kleine tuinvogels (meesjes, musjes, vinkjes, roodborstjes, winterkoninkjes e.a.) ervan eten, zit de kans er dik in dat ze doodgaan. :(

 18. Marion ·

  Ook wij hebben (weer eens) last van muizen. Het nadeel aan de familie die ons nu steeds bezoekt: ze eten niks van de gifpasta en muizenkorrels! Ook lekkere kaas, pindakaas of Nutella in de vallen raken ze niet aan! Wanhopig worden we ervan! Etenswaren in de kasten blijven ook allemaal onaangeroerd… Iemand enig idee wat we nog kunnen doen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Vermoedelijk gaan muizen voor de meest praktische en calorierijke voedingsmiddelen. Pindakaas doet het meestal erg goed, maar hele pinda’s kan een muis makkelijker versjouwen. Misschien is dat het proberen waard? (bron)

 19. Ingrid ·

  Tip! Wat bij mij goed werkt is de stofzuiger, als ik een muis zie (2x) grijp ik razendsnel de stofzuiger en zuig de muis op. Daarna zak weggooien. Werkt uitstekend, ik ga echt geen muizen lopen voeren in een muizenval. Bah!

  Beantwoorden
 20. Patricia ·

  Gisteravond liep ik de trap op naar boven om naar bed te gaan en toen ik mijn gezichtsveld op de overloop had, stond ik oog en oog met een muis. Ik schrok en gilde, waardoor de muis wegrende, de slaapkamer van mijn jongste dochter in. Vannacht hebben we handdoeken onder de deur gelegd, zodat die kamer afgesloten was. We hadden nog geen muizenkeutels of wat gezien. Vanmorgen heeft mijn man muizenklemmen neergezet en toen hoorde ik er 1 dichtklappen, daar zat een muis in de val. We hadden de deur van mijn dochter open gezet en de muis zat dus in de klem in onze slaapkamer. Mijn man zegt dat het een veldmuis is, maar ik vraag het me af. Hij lijkt namelijk verdomd veel op een huismuis… Nu vraag ik me dus af of er meer zijn, heb nog nooit sporen gezien of wat gehoord. Pfff, word er nu al bang van.

  Beantwoorden
 21. Jeffrey ·

  2014 lijkt het jaar van de muis te gaan worden. Ik hoor van veel mensen dat ze last hebben van deze kleine indringers. Zelf zijn wij helaas ook ongewild een muizen Bed & Breakfast op de zolder begonnen. In het begin had ik nog de hoop dat het om 1 enkele muis ging, maar die hoop ging al snel verloren. Ik heb ondertussen al enkele muizen kunnen vangen met een muizenkooitje en deze muizen op ongeveer 2 kilometer afstand van de woning weer vrijgelaten. Verder heb ik de ventilatieopeningen in de woning dichtgemaakt met fijnmazig gaas (< 0,5cm) en staat er gif in ruime hoeveelheden op de zolder. Deze zolder is helaas niet beloopbaar en ook nog geïsoleerd, dus vaststellen waar de muizen de woning binnendringen is praktisch onmogelijk… Aangezien wij in een twee-onder-een-kap-woning wonen, heb ik de buren verzocht ook gif te plaatsen (het muizenprobleem beperkte zich voorgaande jaren alleen tot de woning van de buren). Bij ons wordt er flink van het gif gegeten! Eigenlijk meer dan ik in eerste instantie zou verwachten bij een muis. In 2 weken tijd heb ik zo'n 400 gram gif verbruikt (Sorkil-G). Mijn vraag is: wat zou ik op het plaatsen van gif, vallen en het afdichten van mogelijke ingangen nog meer kunnen ondernemen om de muizen uit de woning te weren? De kat vindt de zolder maar eng en vangt liever muizen in het veld, om ze vervolgens in de tuin te laten lopen. ;) Gelukkig komen de muizen nog niet in de vertrekken waar wij leven, maar ik ben ze graag een stap voor. Dank alvast voor de hulp! Groet, Jeffrey.

  Beantwoorden
  • tom ·

   Hallo, Wij hebber ook last van muizen in huis. Op 1 week maar liefst 27 stuks gevangen tussen ‘t valse plafond van de keuken en de badkamer. Nu vingen we op het valse plafond tussen slaapkamer en zolder reeds 6 muizen op 3 dagen. Zal nog wel even duren voordat we alle muizen te pakken hebben, maar ik verkies de plastiek muizenval waar je een blokje kaas tussen steekt! Steeds raak, hopelijk stopt het binnenkort.

 22. Pierrot ·

  Dag Paul, In mijn zoektocht over muizenbestrijding vond ik “Domestic Plug-In Pest Free” op het internet, deze verandert het bestaande elektromagnetische veld en de elektromagnetische structuur, welke standaard reeds aanwezig is in je huis en zou bijzonder efficiënt zijn ter bestrijding van muizen. Heb je info over mogelijke gevolgen voor de mens? Het lijkt wel zoiets als een microgolf (grapje) en daar houd ik ook niet van (geen grapje).

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Pierrot, Elektronische ongediertebestrijding middels ultrageluid en radiogolven is enorm dubieus. (bron) Er worden vooral veel moeilijke woorden gebruikt en er wordt met allerlei technologische termen gesmeten, maar als puntje bij paaltje komt, maakt men gebruik van ultrasoon geluid en/of radiofrequente straling (radiogolven). Pest Free baseert zich naar eigen zeggen op wetenschappelijk onderzoek, maar het daadwerkelijke onderzoek is letterlijk onvindbaar. Wel wordt er verwezen naar een vreemdsoortig briefje op alle (internationale) websites van Pest Free (Nederland, België, Australië Nieuw-Zeeland etc.), wat door Pest Free wordt betiteld als wetenschappelijk bewijs… maar dat is het geenszins. (bron) Het is simpelweg een briefje waaruit zou moeten blijken dat één of andere professor Pest Free een goed product vindt. Maar waarom dat zo is, blijkt nergens uit. Sowieso bevat het stukje nauwelijks informatie over het Pest Free product. In het 2 pagina’s tellende documentje staat vrijwel uitsluitend info over ene zoöloog: Wijesiri Danthanarayana. Deze zoöloog bestaat, maar er is niks waaruit blijk dat hij/zij daadwerkelijk gelieerd is aan Pest Free of daadwerkelijk onderzoek heeft uitgevoerd naar Pest Free producten. Het tekstje heeft bovendien niks te maken met wetenschap of onderzoek; het is veeleer een (extreem vage en niet onderbouwde) recommandatie. Op welk wetenschappelijk onderzoek Pest Free zich berust, blijft al met al een héél groot vraagteken. Ik heb geen persoonlijke ervaring met Pest Free, maar ik heb door de jaren heen onwijs veel gelezen over elektronische ongediertebestrijdingsapparaten. Persoonlijk zou ik er nooit aan beginnen. De meeste apparaten doen helemaal niks; in de VS zijn er al heel veel van de markt gehaald op last van boetes… omdat de apparaten door 0,0 bewijslast werden ondersteund en neigden naar oplichting. Doet zo’n elektronisch ongediertebestrijdingsapparaat écht wat het belooft (en verspreiden ze dus écht ultrasone geluidsgolven of radiogolven die écht het zenuwstelsel van plaagdieren aantasten), dan is het nog maar de vraag wat het effect ervan is op het zenuwstelsel van mens en huisdier. Het is nagenoeg onmogelijk om te bewijzen dat dit soort apparaten niet werkt omdat producenten er zo ontzettend veel vage/nietszeggende werkingsprincipes aan toeschrijven… muizen zouden minder eten, de haren van ratten zouden worden gestimuleerd, de antennes van kakkerlakken zouden worden geprikkeld etc. De bottom-line is dat men niet kan bewijzen dat je ongedierte uit een pand kunt verjagen of weghouden met behulp van zo’n elektronische ongediertebestrijder. Persoonlijk vind ik de verkoop van zulke onwetenschappelijke en onsamenhangende techniek op het randje van frauduleus. Mochten er mensen zijn die positieve dan wel negatieve ervaringen hebben met elektronische apparaten tegen muizen, laat ze dan a.u.b. hieronder achter… Groeten, Paul

 23. harma ·

  Ik heb sinds vorige week maandag dus nu ongeveer 10 dagen last van mijn muizen in de ruimte tussen het plafond van de begane grond en de vloer van de eerste verdieping. Ik weet zeker dat het muizen zijn; trip, trip, trip. Er staat gif in de tussenruimte, ik hoor ze ervan vreten en toch gaan ze maar niet dood. Er staan zelfs twee soorten gif (ja de muizen mogen zelf kiezen hoe ze dood willen), eentje komt van het Kruidvat en het andere is wat sterker spul wat onder wat officiële regelgeving valt (althans dat staat op de bus met muizengif, maar is gewoon in het tuincentrum te krijgen, maar zijn grotere bussen). Allemaal prima zou je zeggen, maar die krengen gaan maar niet dood. Na 10 dagen hoor ik ze nog steeds. Dus hoelang duurt het voordat muizen doodgaan van al dat gif, ik dacht altijd na 2 of 3 dagen. Of duurt het toch langer?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Het kan 5 tot ongeveer 7 dagen duren voordat een sterke muis overlijdt aan muizengif. Bovendien zal een muis meermaals van het gif moeten eten. Als er meerdere muizen zitten, kan het dus best zijn dat er te weinig muizengif aanwezig is, waardoor de hoeveelheid werkzame stof over een te groot aantal muizen wordt verdeeld.

 24. Ortella ·

  Hallo, Ik zit nu al een paar weken met muizen in huis. In de kelder en tussen het plafond. Ik heb hierdoor gif gelegd wat lijkt op groene pasta in zakjes. Ze hebben hier flink van gegeten. Maar die rotbeesten gaan hier dus echt niet van dood. Iemand nog andere methodes dan vallen, want ik kan geen val plaatsen tussen een plafond.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Weet je van welk merk de groene muizengif-pasta was? Ik ken namelijk alleen de rode muizenkorrels.

 25. vos ·

  wij hebben een nieuwe woning en sinds enkele dagen horen wij ‘s nachts in de muren en op het dak lawaai en geknaag, waarschijnlijk muizen. Is er ook een middel waardoor ze weggejaagd kunnen worden zonder doden of evt. een middel waardoor ze zo pijnloos mogelijk sterven? Want kooitjes neerzetten in muren en op het dak is geen optie, maar ze knagen aan de muren, dus het heeft spoed, maar een pijnlijke dood gun ik geen enkel dier. En hoe weet je wanneer het gewenste resultaat er is? Zodra je ‘s nachts niks meer hoort?

  Beantwoorden
 26. Tamara ·

  Wij hebben sinds een paar dagen ook een muis in huis. Daar kwamen we achter nadat er mini keutels en opgegeten zonnebloempitten achter de caviakooi lagen. Nu voor het eerst alleen thuis en ja hoor, opeens zit de muis in het voederbakje van de cavia’s; een voor een de zonnebloempitten te pakken en op te eten. Na een half uur van heen en weer lopen tussen voederbak en achterkant caviakooi is hij klaar en trippelde, uitglijdend over het laminaat, naar onze trapkast. Ik heb het gifdoosje meteen in de trapkast gezet i.p.v. bij de caviakooi (hij gebruikte ‘m als opstapje i.p.v. eraan te knagen). Het goede nieuws voor iedereen, ze zijn gek op zonnebloempitten! Ik ga zo een valletje kopen en er zonnebloempitten op leggen i.p.v. pindakaas. Hopelijk hebben jullie wat aan deze tip!

  Beantwoorden
 27. Niña ·

  Drie jaar geleden hadden mijn buren blijkbaar last van muizen. Hún beider buren hadden 5 katten; ik 2 stuks en aan de andere kant 3. De tussenwoning besloot muizengif te strooien. Ik weet niet of ze geen muizen meer hebben, wel dat ik mijn lievelingspoes moest laten inslapen. Die ving ca. 3 muizen per nacht. Ik zal de lange lijdensweg niet omschrijven (kort: de hel voor het katje, ook voor mij). De andere kat ving nooit muizen tot 3 weken geleden. Opeens kwam ‘ie 2 nachten achtereen met een muis thuis. De ene at hij op, ik was bijna trots. de tweede liet hij lopen. Het gevolg was een versnipperd dekbed + 2 kussens. De kat opgesloten op het kamertje waar de muis moest zijn, maar die panische muis joeg hem een enorme angst aan. Kat weg uit die kamer. Ik heb een pakje (nog van ooit aanwezig) muizengif gepakt. Na het lezen van de bijsluiter heb ik het muizengif in de chemische afvalcontainer gedaan. Dat verdriet nóóit meer!!! Muizenvallen gekocht (ja, ook dieronvriendelijk), maar binnen 2 uur was het muisje niet meer. Sorry… Mijn poes is er nog gelukkig, maar mist nog altijd zijn zusje Muze, evenals ik. Máár: muizenhaters, weet wat je doet! En poezenhaters: mijn wraak zal zoet zijn (lekker gebakje?).

  Beantwoorden
 28. Valérie ·

  Vanavond voor het slapen gaan, zag ik iets op mijn slaapkamervloer liggen. Nadat ik het van dichterbij bekeken had, wist ik zeker dat het om uitwerpselen ging. Aan de grootte te zien, ongeveer 1,5cm lang, dacht ik meteen aan een rat. Mijn vermoedens blijken bevestigd te worden wanneer ik deze vergelijk met foto’s op het internet. Mijn vader verzekert me dat het om een muis gaat, al ben ik ervan overtuigd dat hij me gewoon wil sussen hHet is dan ook al laat op de avond). Toch ben ik rotsvast overtuigd. Ondertussen ben ik al de hele nacht wakker. Ik durf mijn kamer niet meer in. Ik houd mijn kamer altijd proper en netjes en neem zéker geen eten mee naar mijn kamer. Ik wil ongedierte koste wat het kost vermijden. Vorig jaar had een muis zich ook al gehuisvest in mijn kamer. Ik ben daar dan vier weken niet meer binnen geweest. Na die tijd trof ik ze dood aan onder mijn bed. En voor ik er terug ben ingetrokken, heb ik eerst alles grondig gepoetst met ontsmettingsmiddel. Aangezien mijn vader enkel een muizenval had gezet denk ik dat het omgekomen was van de honger? Al vind ik het wel vreemd. Als het zo makkelijk binnen kan, zou het toch ook makkelijk weer buiten kunnen? Ach ja, die muis is verleden tijd, maar nu zit ik dus wel met een veel erger probleem. Als het een rat blijkt te zijn… Daar zat ik al helemaal niet op te wachten. Nu binnenkomen is bij ons geen probleem. Wij wonen namelijk in een landelijk gebied. Ons huis is ook al oud. Slecht geïsoleerde spouwmuur, kleine opening in het houten kader van de gangdeur… Ik heb ook altijd mijn raam openstaan voor ventilatie. Ik heb wel een vliegenraam, maar die sluit de raam niet 100% af. Morgen gaan we al eerste al gif zetten en indien nodig bellen we Rentokil (ongediertebestrijding in Vlaanderen), maar ik heb toch nog enkele vragen.

  • Betekent 1 rat ALTIJD meer ratten? Ik zag namelijk maar vier keutels liggen. Is voor mij al wel genoeg om er niet meer te slapen, maar lijkt me wel weinig voor meerdere ratten?
  • Mijn kamer is niet per se zo groot en er staan niet zo veel spullen. Ik heb wel een grote ingebouwde kast. Zouden ze zich daar dan verstoppen of zouden ze maar eens sporadisch in mijn slaapkamer geweest zijn? Ik heb de rest van de kamers en de gang doorzocht, maar daar trof ik niets aan.
  • Niemand heeft al gekras, gepiep… gehoord. Lijkt me vreemd? Misschien is er vandaag eentje toevallig de boel komen verkennen?
  • Die verhalen van bijv. in de oorlog baren me nog het meeste zorgen. Is een rat geneigd om op je, onder de lakens… te kruipen tijden het slapen? Of vermijden ze zelf het contact zo veel mogelijk?
  • Zijn ratten vaak agressief? Je hoort dat ze je durven aan te vallen als ze in het nauw worden gedreven. Maar wat is dan in het nauw gedreven worden? Hebben ze dat gevoel nogal snel? Ik lees dat ratten goed kunnen springen. Stel je voor dat zo’n beest op je springt…
  • De grootste reden waarom ik ratten en aanverwanten echt niet kan verdragen, is omdat het gewoon zulke vieze beesten zijn. Het kruipt overal op, in, onder, door. Dat moet toch immens veel bacteriën met zich meebrengen? Ik heb ook al gelezen dat ratten drager kunnen zijn van enkele serieuze ziekten (pest, ziekte van wijl e.a….), vlooien, luizen… Ik lees ook dat je rattensporen ziet. Dit heb ik zelf wel niet gemerkt. Misschien morgen in het daglicht. Maar blijven die bacteriën dan niet allemaal op de vloer plakken?

  Een hele lap tekst, ik weet het. Maar wat moet een mens anders doen als ie niet durft te slapen. ;) Hopelijk kan iemand mijn vragen beantwoorden. Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Valérie, De meeste van je vragen zijn lastig te beantwoorden omdat ze per situatie verschillen en afhankelijk zijn van de aard van de individuele rat. Wilde ratten en muizen (die nabijheid van mensen niet gewend zijn) zijn in ieder geval hartstikke mensenschuw; ze zullen confrontaties te allen tijde uit de weg gaan. Ja, als ze geen kant op kunnen, zullen ze weleens gekke bokkensprongen maken, maar die kans is niet groot. Dat neemt niet weg dat ratten ‘s nachts op onderzoek uitgaan. Voor meer informatie over ratten kun je dit artikel over rattenoverlast en rattenbestrijding raadplegen. Persoonlijk zou ik z.s.m. een ongediertebestrijder inschakelen. Als ratten zich in je spouwen of kruipruimte voortplanten kan er een heuse rattenplaag ontstaan. Sterkte & groeten, Paul

  • Kim ·

   Als je last van ratten hebt, kun je DAR bellen, die lossen dat kosteloos op. Muizen niet.

 29. Fleur ·

  Hoi Paul, Vorige week zat ik ‘s ochtends rond een uurtje of half 7 op de bank en opeens hoorde ik getrippel en zie een muis achter het tv-meubel wegschieten. Gelijk mijn vader gebeld die twee vallen is komen brengen. Pindakaas erop gedaan en één achter het tv-meubel gezet en één bij de achterdeur. Nu na een week zaten er nog geen muizen in en aangezien ik nergens meer keutels had gezien dacht ik dat hij misschien zo geschrokken was en naar buiten is gegaan. Echter vanochtend werd ik wakker van een gebonk tegen mijn muur aan, dus ik trek aan het touwtje bij m’n bed en doe het licht aan en zie zo een muis m’n inbouwkast inschieten, het waxinelichtje waar hij mee aan de haal ging liet hij liggen. Gelijk de kast op slot gedaan en een val gepakt met pindakaas en daar neer gezet. Achteraf niet zo handig lees ik nu omdat ze dus ook aan je kleding gaan vreten en nesten bouwen in donkere kasten. Nu weet ik niet hoeveel muizen ik heb en of die ook nog in de kast zitten. Maar wat zou ik nu als beste kunnen doen? Mijn huis maak ik altijd al elke dag schoon van boven tot onder en echt een groot budget om dingen te halen is er niet, zoals plastic bakken voor voedsel en dergelijke of allerlei duur gif. Heeft u alstublieft opties want ik vind het echt heel vies en eng. Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Fleur, Naast muizenvallen is muizengif helaas de enige andere efficiënte oplossing bij muizenproblemen. Of een kat. Succes ermee! Groeten, Paul

 30. Jan ·

  Sinds zondag heb ik een paar muizen op zolder ontdekt. Er staan nu een paar vallen en er staat muizengif. Maar ik ben bang dat er eentje op mijn slaapkamer zit. Ik zie niks, geen sporen, geen keutels, geen knaagsporen. Ook hoor ik geen duidelijk geknaag zoals op zolder. Wel hoor ik hele zachte geluiden die ik niet kan plaatsen. Ik moet echt mijn adem inhouden om het te horen. Kan dit een muis zijn of ben ik paranoïde aan het worden? Hoor je hun aanwezig altijd heel erg duidelijk? Ook als ze alleen zijn? Van de zolder zijn 5 muisjes afgekomen, door de valletjes. Nu is er sinds gistermiddag niet meer van het gif gegeten en er zit niks in de vallen. Zijn ze nu weg? Wanneer kan ik alles opruimen en met zekerheid zeggen dat de zolder ontdaan is van muizen? Ik ben overigens niet bang voor muizen, maar ik vind ze gewoon smerig. Ik heb smetvrees.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Je kunt er nooit zeker van zijn dat je huis muisvrij is; er kunnen immers altijd weer nieuwe muizen intrekken. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de muizenvallen en het muizengif preventief te laten staan; zolang ze niemand in de weg staan… Typische muizengeluiden bestaan uit getrippel en geknaag; of de geluiden die je hoort al dan niet afkomstig zijn van muizen durf ik niet te zeggen.

 31. Samira ·

  HELP! Ik ben heel erg bang van muizen. Zaterdag 4 oktober jongstleden zag mijn zoon in de avond rond 23.00 uur (hij was alleen in de huiskamer) een muis onder de tv-kast wegrennen. Wij hebben de volgende dag meteen valletjes gekocht en m.b.v. pindakaas geprobeerd de muis te vangen, maar helaas. Wij zagen hem zelf nooit, alleen mijn zoon een paar keer, ook overdag. Ons gezin bestaat uit vader, moeder en 4 kinderen en we zij als de dood dat ze op onze slaapkamer komen. Na een paar dagen (donderdag 9 oktober) zag mijn man een muis op de zoldertrap en hij heeft hem toen doodgemaakt. Ik werd helemaal hysterisch! En het het gekke: eerst was ik ervan overtuigd dat het maar een 1 muis was die via de tuindeur naar binnen was gekomen, maar meteen nadat mijn man deze had doodgemaakt had ik het gevoel dat het er meer waren. Ik heb de volgende dag ongediertebestrijding gebeld, die heeft mij enkele adviezen gegeven. Zoals alle etenswaren (brood, koekjes, pasta, chips etc.) in kunststof opbergboxen doen en de ventilatiegaten aan de voorkant en achterkant van het huis dichten met gaas. Dat hebben wij meteen gedaan. Daar er bijna geen keutels waren onder de plinten (hij heeft een rondje door het huis gedaan), wist hij mij te vertellen dat we misschien nog een muis hadden… een man en vrouw… de ene is dood, de andere verschuilt zich ergens. Wij stofzuigen 2 keer per dag en dweilen continu. Onder alle deuren liggen oude doeken zodat de muis er niet onderdoor kan kruipen. Elke dag vond ik keutels in de huiskamer, waardoor ik ervan overtuigd was dat er eentje in de huiskamer was, dus alle meubels van de kant getrokken, maar niets te zien… Totdat op zaterdag 18 oktober ik tegen mijn man zei, kijk eens in de tv-kast bij de dvd’s en videobanden… En ja hoor, raak! We vonden muis nummer 2! Ook doodgemaakt. Ik blij en dacht dat was het dan… geen keutels en geen muizen meer. Echter, dinsdag 23 oktober kwam ik om 18.00 uur thuis van mijn werk en ik begin met koken en dacht, ik neem een kopje koffie erbij, dus ik trok het Senseo-apparaat iets naar voren en zoef… Ik zie voor het eerst een levend muisje in mijn huis (bruin) en best klein en brutaal (de andere waren donkergrijs). Brutaal omdat hij absoluut niet bang was, maar mij aandachtig zat te bestuderen, waardoor ik verbaasd vergat dat ik bang was. We hebben geprobeerd hem te vangen, maar hij sprong van de aanrecht naar de onderkant van keukenkasten, dus achten de plinten. Mijn man en vader hebben 2 uur lang lopen zoeken, maar niets meer gezien. Even zagen ze hem onder de motor van de koelkast en daarna was hij foetsie. Ik snap er niets van… Ik heb een andere ongediertebestrijder gebeld, want de eerste wilde niet komen omdat hij verder niets meer kom doen (ik had inmiddels zelf 3 soorten gif liggen en een paar valletjes). Hij is geweest, heeft aan de bovenkant van het huis ook die ventilatiegaten gedicht… en ander gif geplaatst. Hij zei, misschien zijn vadermuis en moedermuis dood, maar toch een nestje… Maar hij was heel erg verbaasd, want een rondje door het hele huis (tevens op de kasten en in de kasten) leverde geen muizenkeutels op. En we zijn nu een week verder en we hebben hem niet meer gezien, maar blijven alert met het dichten van deuren met doeken. We hebben zaterdag weer onder de plinten gekeken en onder de koelkast, maar geen keutels. Mijn man zegt, laten we weer normaal doen, hij is weg. Maar ik blijf piekeren omdat ik bang ben dat er meer is en ik vind het vreemd dat we hem niet meer hebben gezien omdat ik nu bang ben dat er ergens een gat zit waar hij doorheen kan. En dus kan terugkomen? Ik woon bijna 7 jaar in dit huis en maak dit voor het eerst mee. Is het mogelijk dat er meer muizen zijn? Maar waarom geen sporen meer? Ik verneem graag iets want het wordt een fobie!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ik wil je niet ontmoedigen, maar je huis kun je nooit hermetisch afsluiten voor muizen. Die beestjes zijn gewoon zodanig klein en flexibel dat ze altijd wel een weg vinden. Zolang je geen keutels vindt, is de kans groot dat de muis die je als laatste hebt gespot niet in je huis ‘leeft’. Misschien is het inderdaad een piepjong muisje uit het nestje van de vorige twee en is ‘ie inmiddels gestroven door ondervoeding… Dat de muis in je Senseo-apparaat zat (ik neem aan dat je dit apparaat regelmatig gebruikt en dat het niet al maanden ongebruikt ‘leegstaat’), betekent dat de muis echt honger had en koffiedik o.i.d. is gaan eten. Is al het muizengif onaangeraakt gebleven of vind je wel knaagsporen van muizen? Blijf je je ernstig zorgen maken, haal dan eens al je kasten leeg en kijk of er keutels en knaagsporen te vinden zijn. Of dat er een gat in de achterwand van een keukenkastje is geknaagd…

 32. Jeremy ·

  Ik heb momenteel *naar mijn weten* drie van die bezoekertjes. Omdat de wintertijd aanbreekt wil ik hier wel iets aan doen maar de gaten en spleten in dit huis zijn bijna niet te tellen. Het liefst wil ik ze toch niet doden, is er ook iets waar muizen gigantisch op afknappen? Iets zoals een geurtje of geluid waar ze niet van houden?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Er wordt nog weleens beweerd dat apparaatjes die ultrasone geluidsgolven verspreiden muizen kunnen verjagen, maar als puntje bij paaltje komt, zijn ze ineffectief of in ieder geval uitermate inefficiënt. Er zullen heus wel geuren zijn waar muizen niet de voorkeur aan geven, maar muizen laten zich er heus niet zomaar door tegenhouden. Als een muis honger heeft, eet ‘ie zelfs zeep en z’n eigen staart. Muizen zijn rasechte opportunisten die simpelweg doen wat de omstandigheden vereisen. Je moet het wel heel bont maken, wil je je woning ‘afstotelijk’ maken voor muizen.

  • Maud ·

   Ik heb een apparaatje dat ultrasone geluiden uitzendt waar muizen stress van krijgen. De muizen zouden je huis dan als een onaangename plek ervaren en vertrekken. Het werkte echt voor 2 weken, maar daarna leken ze immuun en nu zijn ze weer gewoon terug! Beter gewoon gif of muizenklemmen. Je hebt ook vallen waardoor ze niet doodgaan zodat je ze kunt uitzetten nadat je ze gevangen hebt. Succes!

 33. Nanda ·

  Hoi Paul, Ik woon in een vrijstaand en geheel verbouwd huisje met dubbele muren en nieuwe plafonds. ‘s Avonds hoor ik vaak iets rennen boven me dat na een tijdje ook weer ophoudt. Lijken mij muizen te zijn, maar na 4 jaar heb ik er nog nooit eentje gezien. Buiten loopt weleens een veldmuisje en in de vijver lagen 3 wat grotere zwarte muizen. Ik heb er verder geen last van, moet ik ze nu verdelgen of laten zitten? Gr. Nanda

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Als je geen probleem hebt met muizen, kun je ze natuurlijk best laten zitten. Houd er wel rekening mee dat ze op je verlaagde plafond nestjes kunnen bouwen, voedsel kunnen verzamelen en zich kunnen voortplanten. Naarmate huismuizen zich voortplanten, veroorzaken ze logischerwijs ook meer overlast. Meer getrippel op je plafond, wat je in theorie wakker kan houden… Als er elektriciteitskabels op je plafond liggen kans op kortsluiting en brand… Vergrote kans dat de muisjes zich op den duur ook op andere plekken laten zien… Het is dus echt een afweging die je zelf zult moeten maken.

 34. Rania ·

  Kan het zo zijn dat muizen ervoor zorgen dat je stopcontact doorbrandt of dat je op bepaalde plaatsen in huis geen elektriciteit meer hebt omdat ze eraan knagen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ja dat kan zeker en komt zelfs relatief vaak voor. Om hun snelgroeiende snijtanden op peil houden, moeten muizen namelijk voortdurend op hard materiaal knagen. De harde binnenkant van elektriciteitskabels is daar een perfect medium voor. Doordat huismuizen aan elektriciteitskabels knagen, kunnen ze allereerst elektriciteitsstoringen en kortsluitingen in stopcontacten, kabels en elektrische apparaten veroorzaken. Wanneer ze de binnenkant van een elektriciteitskabel blootleggen en beschadigen, kan er zelfs een vonkende kortsluiting optreden. Uit de elektriciteitsdraden die zijn doorgebeten, ontstaan dan inderdaad vonken en deze vonken hebben in het verleden tot flinke branden geleid. Dus ja, muizen binnenshuis kunnen kortsluiting en brand veroorzaken.

 35. Angelique ·

  Hoi Paul, Zoals iedereen hier heb ik last van muizen. Bij mij is gaten en kieren dichtmaken geen optie, ik heb een oud huis. ‘t Probleem was al eerder even opgelost en nu heeft iedereen in dit pand er last van. Vind het niet zo heel erg, alleen ‘s nachts last als ze door mijn woonkamer (waar ik tijdelijk moet slapen op de bank) rondrennen, tegen tasjes enz. opklimmen, nu vertelde mijn wijlen ex-man dat hij weleens chloor voor de keukenkastjes deed en dat muizen daardoor wegbleven. Nu is mijn vraag, klopt dit? Ik wil ze liever niet doodmaken, vind ze schattig. Als ik heel stil blijf zitten, zie ik er toch een heel dichtbij komen, tot ik beweeg… Nu net ook eentje op nog geen meter afstand zat er een aan een tasje te knagen, tot ik met m’n voet bewoog en weg was ‘ie. Na een paar seconden komt ie weer terug. Met Vriendelijke Groet, Angelique

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Voor zover ik weet is het een fabeltje dat chloor muizen verdrijft of verjaagt, is volgens mij een fabeltje. Sowieso vervliegt chloor op den duur, maar sowieso laten muizen zich niet zo snel afschrikken. In theorie zou het natuurlijk best kunnen dat er ooit eens een sporadische muis is geweest die zich heeft laten afschrikken door een flinke hoeveelheid (vers aangebrachte) chloor, maar een expliciete reden daarvoor kan ik niet bedenken. Waarschijnlijk is ieder ander agressief middel net zo effectief als chloor. Aangezien chloor vervliegt en overgaat tot gas in de lucht, zal het in dat geval ook op je eigen luchtwegen slaan en irritatie veroorzaken, dus ik denk dat er beduidend effectievere methodes zijn om muizen te weren.

 36. dennis ·

  Hoi, Ik houd alles heel goed schoon, maar gisteren zag ik opeens op de 1e verdieping een muis wegschieten. Ik lucht regelmatig door de achterdeur open te zetten waardoor deze misschien naar binnen is geglipt. Ik stond ervan te kijken dat ik de muis zag, want nergens niks aangevreten of keutels te vinden. Dat vind ik vrij apart… als je een muis ziet moeten er toch ook sporen zijn? Groet, Dennis

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Wat je zegt: misschien was de muis op verkenning en is ‘ie maar heel even in de ruimte geweest. Als je heel goed zoekt, zul je waarschijnlijk minuscule druppeltjes muizen-urine vinden, maar zolang de muis niet bezig is geweest met een nest bouwen of voedsel verzamelen, zullen er ook niet of nauwelijks zichtbare sporen zijn.

 37. piet ·

  Ik ben een man van 45 en heb binnen geen last van muizen. Maar achteraan in de tuin staat een tuinhuisje en mijn achtertuin heeft wel een beetje rommel, steenpuin en zo. Dat wordt nu opgeruimd, gazon gezaaid, ik wil daar zo min mogelijk beschutting geven voor die beesten. Eigenlijk heb ik er nooit last van gehad, maar het laatste jaar veel meer. Ik heb een panische angst voor die beesten. Wekelijks ligt er een muizenkadavertje in de tuin of op het terras en ik durf mijn tuinhuis amper zelf uit te mesten. Zojuist was ik weer bezig in de tuin en dan stoot ik weer op een kadaver en dan sla ik gewoon op tilt hé. Gedaan met werken in de tuin. Mijn kinderen zijn opruimers van dienst. Ik weet dat het belachelijk klinkt, ik weet het genoeg, maar durf muizen niet aan te raken, dood noch levend, en loop op minstens 10 meter van een muizenkadaver vandaan. Er 100% vanaf geraken zal allicht wel nooit lukken, maar ik weet dat ik alles perfect moet opruimen en nadien alles opnieuw aanplanten vanaf achteraan. Zijn er planten waar muizen helemaal niet van houden of zo? Mijn buren hebben geen beesten… In mijn tuinhuis kan ik een geluidstoestel plaatsen, maar buiten werkt dat niet. Misschien moet ik de katten verjagen zodat ik geen muizenvangers meer heb. Ik word van heel dat muizengedoe stapelzot! Tips?

  Beantwoorden
 38. Desiree ·

  Ik heb een oud huis in het buitengebied. Het lukt me niet alle kieren dicht te stoppen. Volgens mij heb ik een aardige muizenplaag. Ze komen, nu het herfst wordt, ook weer binnen. Ik heb gif gestrooid, maar vind nu in een stapel kleren op twee plekken het gif terug op een hoopje. Kan het zijn dat ze daar een nestje gaan bouwen? En wat kan ik nog meer doen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ja, waarschijnlijk hebben ze je kleren als onderkomen willen gebruiken. Muizen willen inderdaad nog weleens voedsel hamsteren c.q. bijeen sprokkelen voor barre tijden (lees: herfst/winter). Het enige wat je hiertegen kunt doen, is muizenvallen (muizenklemmen of ‘levende vallen’) zetten op de plekken waar je muizenkeutels en/of versleepte muizenkorrels aantreft. Dus zo veel mogelijk in de looproute van de muis.

 39. desiree ·

  Ik heb muizengif in lokdozen gezet, maar vind nu tussen een stapel kleren het gif terug. Het lijkt of ze daar een holletje hebben willen maken. klopt dat? Ik woon in een oud huis en ook nog in het buitengebied, het gaat mij niet lukken alle kieren en gaten te dichten. Wat kan ik nog doen?

  Beantwoorden
 40. alicia ide ·

  Waar koop je zo’n ultrasone muizenverjager ik kom zit hier van die muizen in men kamer en bang om ziek te worden heb al met gif en zo geprobeerd niets helpt.

  Beantwoorden
 41. Jasmijn ·

  Gek vraagje misschien. Maar heb vanavond voor het eerst een muis in huis gezien. Daarvoor nooit last van gehad. Hoe groot is de kans dat er meerdere muizen in huis zijn ? Ben sowieso van plan om korrels en vallen etc. te halen. Maar hoeveel zorgen moet ik me maken?

  Beantwoorden
 42. Frans ·

  De iPhone is heel behulpzaam om kieren te dichten. Kiertjes zitten vaak op plekken waar je slecht bij kan. Maak een filmpje voordat je de gaten gaat dichtmaken en daarna nog een om te controleren. Mijn vakantiehuisje is nu voor ‘t eerst sinds 1969 muisvrij. Maar ze zitten nu in de schuur en knagen aan fietstassen, pakken melk, thee en koffie. Mijn dure fietstas is hun favoriete poep- en plasplek. :(

  Beantwoorden
 43. Thom ·

  Ook wij waren waren verrast met ineens muizen in huis. Boven plafondplaat in dakkapel waar wij slapen. Het geritsel & geknaag maakte ons gek en slapeloos. Dus oordopjes, slaappil en/of ander slaapkamer gebruikt. Binnen & buiten gezocht naar sporen, niks gevonden. Deze leeft waarschijnlijk in spouwmuren en onder dak. Bestrijder boorde gaten in plafond, spoot hier gifpasta door en dichtte met pur. Eerste dagen werd kabaal veel erger, daarna steeds minder en nu muisstil = dood. Ik had het liever anders gezien voor de muis, maar kon niet anders. Groet, Thom

  Beantwoorden
 44. Elly ·

  Hallo, Ik heb een vreemde vraag misschien. Nadat ik op diervriendelijke manier een gevangen muis buiten gezet kreeg ik 2 dagen later plotseling een klein nog blind muisje op de keukenvloer. Ojee zei ik dat is de eerste in de reeks. Gelukkig bleef het bij 2. Inmiddels hebben we ze met penseel en baby voeding mooi groot gezond en ondeugend gekregen. Maar nu willen ze alleen nog maar ontsnappen wat al een paar keer is gelukt. Natuurlijk is de vrijheid beter dan 3 jaar of meer in een kooitje. Mijn vraag is… Kan dit ondanks het missen van hun moeder en of vader die hun had moeten leren hoe je buiten leeft? Ze zijn nu ongeveer 5 weken en zijn wel erg lief en gezellig laten zich knuffelen en zitten graag op ons HELP wat is wijsheid. Groeten, Elly

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Dat vind ik heel moeilijk om in te schatten, maar ik verwacht eigenlijk niet dat een door mensen opgevoed muisje het lang zal redden indien het wordt uitgezet in “‘t wild”. Je zou de dierenambulance om advies kunnen vragen.

  • arifi ·

   Het is tiranniek om muizen of wat voor dieren dan ook in kooien te houden. Je houdt ze tegen hun wil gevangen. Maakt van je een barbaar. Een dierentuin is ook tiranniek. Je kan de diertjes beter buiten uitzetten. Het liefst heel ver ergens in een bos waar ze niet snel meer bij anderen thuis kunnen komen.

  • per ·

   Elly, je moet ze in een zak doen, steen der aan binden en in de sloot gooien. Dan lopen ze nooit meer weg!

 45. Anoek ·

  Hallo Paul. Ik hoor al jaren muizen knagen onder mijn slaap kamer vloer. Vandaag een dode muis op mijn bed gevonden en keutels in mijn bed. Ben op zoek gegaan naar openingen waar deze muis is binnen gekomen maar ik kan het niet vinden. Wat kan ik het snelste doen om van ze af te komen. Mijn buren links en rechts hebben katten, ik kan geen kat nemen i.v.m allergie.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Als je niet per se voor de muisvriendelijke weg wilt kiezen, is muizengif een snelle oplossing. Daarnaast kun je her en der muizenvallen plaatsen.

 46. KillerbeeNL83 ·

  Ik vang muizen niet levend, maar met deze val kun je zelf kiezen of deze levend of dood vangt, maar er is een hele simpele oplossing voor al je muizen problemen binnen en buiten kost +/- 6 euro om te maken indien materiaal niet al aanwezig is. Men neemt een diepe emmer minimaal 50 a 60 cm. Men maakt boven in de emmer 2 gaten waar bijvoorbeeld het hengsel is of zou zitten bij een emmer. Men neemt een klein leeg plastic flesje drinken. Boort onder een boven in de dop een gat in het flesje of met een hete spijker. Nu rijg je een stuk ijzerdraad of touw door de emmer dan door het flesje dan weer door de emmer. Het flesje hangt nu horizontaal boven in de emmer aan de ijzerdraad en moet vrij kunnen rond draaien. Men neemt een plankje wat van de grond af tot aan de emmer boven komt en lang genoeg is dat het aanloopje niet te stijl is voor de te vangen beesten. Draai op het einde 2 schroeven door het plankje of nagels zodat het aan de emmer blijft zitten en niet wegschuift. Nu enkel pindakaas op de fles smeren geheel rondom. Al naargelang leven of dood willen vangen 20 cm water toevoegen aan de emmer. Een beetje olijf olie in het water voor stank te voorkomen als je de emmer langere tijd buiten zou gebruiken of in de garage zonder te controleren. Muizen indien levend gevangen heel ver uitzetten in een gebied waar mensen en ook hun gewassen er geen last van hebben. Ik vang hier elke dag nieuwsgierige muizen mee weg die in de buurt van me konijnen komen. Tip soms is wat pindakaas op het laddertje (houtje) smeren een oplossing om ze sneller in de goede richting te lokken. Echter niet te dik dan komen ze nooit tot boven. Niet levend vangen is niet leuk om te doen maar met een echte muizen plaag achter je woning heb je gewoon soms geen keus. Succes

  Beantwoorden
 47. mark ·

  Hallo ik zit dus ook met die beestjes opgescheept. Ik poets me een ongeluk, maar de stank krijg ik niet weg. Wat kan ik hieraan doen? En ik heb 1 probleem: heb een leuke plaag en heb al 3 muizen gevangen met de ouderwetse val, maar er is steeds eentje die te slim is. Wat voor opties zijn er nog? Kat is geen optie, want mijn Amerikaanse buldog valt de kat aan. Maar de stank… iemand suggesties? Ik heb al chloor gestrooid, maar niks helpt.

  Beantwoorden
 48. Sarah ·

  Sinds enkele weken hebben wij last van een muis of meerdere muizen op de zolder en tussen het plafond. We horen zowel ‘s nachts als overdag getrippel en gestommel op de zolder. Ik vraag me af hoe die beesten aan eten komen op de zolder, want daar is niets te vinden. Het is ondertussen volop mooi weer, maar toch blijven de beestjes aanwezig. We hebben al een kijkje genomen op de zolder, maar daar hebben we geen muizen en ook geen sporen van muizen gevonden. Eerder deze week hebben we een val geplaatst, maar vandaag (5 dagen later) is de muizenval nergens meer te bespeuren. We moeten dus een andere optie proberen. We zijn van plan vergif te kopen, maar stelt het een probleem als we de muizen na hun dood niet vinden?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Zolang je maar geen kat rond hebt lopen die de dode, met gif volgevreten muizen opeet.

 49. Amina ·

  Hoi! Wij hebben thuis ook een groot muizenprobleem. Het is wel hartje lente op het moment, dus het is niet zo dat ze hier een winterslaap e.d. willen doen… volgens mij zitten ze enkel in de garage, want we horen ze niet en heb er ook slechts 1 keer eentje gezien, eveneens in de garage. Ik heb geen idee hoe die mormels hier naar binnen zijn geraakt, maar volgens mij zijn er wel veel mogelijkheden (bv. onze tuinslang gaat via een gat in de muur naar buiten). We vinden het wel erg lastig, want ik zit op het moment in het 1e middelbaar en onze schooldranken, schoolkoeken… maar ook gewoon melk en andere voedingswaren staan voornamelijk op de kasten in de garage. Ik word er dus echt gek van als ik geen drank meer kan meenemen naar school omdat er overal omheen aan geknabbeld is. Vandaag bv. vond ik gemorste melk op de grond, en ik zag dat een pak melk haast voor 3/4 kapot gebeten was! Ik wil er echt vanaf, heb ook een zusje van 6 die er doodsbang voor is. We willen ze niet doden of verjagen, maar vangen. HELP!

  Beantwoorden
 50. monique ·

  Beste Paul, Dank voor jouw heldere uitleg over de ultrasone muizenverjager. Wij zijn enorm geschrokken omdat wij onze honden dus onbewust gemarteld hebben door ze bloot te stellen aan een voor hun afschuwelijk geluid. Vanzelfsprekend wordt het apparaat door ons nooit meer gebruikt. Wij voelen ons door de fabrikant, die beweert dat het onschadelijk zou zijn voor honden en katten, behoorlijk misleid.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Graag gedaan. :) Hopelijk lost je kat het eventuele resterende muizenprobleem verder op. En misschien kun je je geld terugkrijgen als je je verhaal weglegt bij de verkoper/fabrikant? Succes & groeten, Paul

 51. monique ·

  Wij hebben al een tijdje last van muizen. Om die te bestrijden hebben we nu een kat in huis… die zijn werk prima doet. Bovendien hebben wij een apparaat aangeschaft dat zowel ultrasoon geluid produceert en een elektromagnetische werking heeft. We hebben nu door deze dubbele aanpak bijna geen muis meer gesignaleerd. We hebben ook 2 honden in huis. 1 van de honden gedraagt zich sinds enkele weken ontzettend raar en wil iedere keer het huis ontvluchten en is ongelooflijk nerveus. Tot vandaag niet de link gelegd met het ultrasone apparaat, want dat zou immers absoluut niet schadelijk zijn voor honden en katten. Kan het zijn dat onze hond deze geluiden toch waarneemt en zich hierdoor zo gedraagt? Wij hebben het apparaat nu uitgezet, omdat wij het sterke vermoeden hebben dat dit zo is. Weet u hier meer over?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Hallo Monique, Ik weet uit ervaring dat er ultrasone apparaten tegen muizen op de markt zijn die door honden als verschrikkelijk worden ervaren. Ultrasone geluiden zijn per definitie trillingsfrequenties die te hoog zijn om door een mens te worden gehoord. Het gemiddelde maximale gehoor van een mens ligt rond de 20.000 Hz. Een hond die over een “normaal” gehoor beschikt, kan geluiden horen tot maar liefst 65.000 Hz. Vandaar ook dat honden zo goed reageren op de hoge tonen van een hondenfluitje. Dat betekent dus dat de geluiden van een ultrasoon anti-muizen geluidsapparaat gemakkelijk hoorbaar zijn voor een hond. Er zijn zelfs ultrasone geluidsapparaten beschikbaar die honden zouden moeten afschrikken. Een fabrikant die beweert dat een ultrasoon geluidsapparaat gegarandeerd onschadelijk is voor honden, hanteert simpelweg een vrijelijke interpretatie van ‘schadelijkheid’. Het is immers moeilijk te bepalen wanneer een geluid voor een hond “slechts” irritant, vervelend of intimiderend is… of toch echt pijnlijk en zelfs schadelijk (als in gehoorschade-veroorzakend). Een hond kan zulke nuances niet op zijn baasje overbrengen, dus als een hond wegrent van een ultrasoon geluidsapparaatje tegen muizen, zou ik het persoonlijk écht niet gebruiken. Groeten, Paul

  • Robin ·

   Een muis kan tot 800.000 Hz geluid horen. Ultrasoon geluid ligt boven de 800.000 Hz dit betekend dat het ultrasoon geluid is. En honden hebben een gehoor tot 65.000 Hz dus als de muizenverdrijver boven de 65.000 en de 800.000 Hz zit zou uw hond er geen last van moeten hebben. Mvg
   Robin

  • Paul ·

   Huh, hoe kom je bij die trillingsfrequnties? De definitie van ultrasoon geluid is “trillingen die door mensen niet met het oor waarneembaar zijn doordat de frequentie hoger is dan 20 kilohertz oftewel 20.000 hertz”. Jouw bepaling zit er maar liefst 780.000 hertz naast… Een ultrasone muizenverjager produceert bovendien trillingen tussen de 30 en 65 kilohertz, wat precies binnen het gehoorbereik ligt van een hond.

 52. Shinigami ·

  Ik zit op kot en heb in oktober een muis gevonden in mijn keukenkast – die liep natuurlijk weg zodra ik bewoog (hebben aparte keukens op kamers en gedeelde badkamer). Ik hou tamme ratten dus heb ik er eentje in de kast gezet voor even en de desbetreffende muis is doodgebeten geweest. Nu ik zit op de bovenste verdieping (van de drie) dus weet dat er sowieso nog moeten zitten en waarschijnlijk veel gezien ze al helemaal tot boven zijn gekomen terwijl er hier niets te rapen valt. (Al mijn eten zit in stevige plastic bakken of in de frigo. Het ratteneten zit ook ik een afsluitbare plastic bak). Er is wel een kleine ruimte tussen de muur en de ingebouwde keukenkasten waar ik zelf niet aan kan. Ik denk dat ze via die ruimte naar binnen komen dus heb ik er een gebruikte hangmat van mijn ratten gelegd die ik om de week wissel met een verse uit de kooi. Nu sinds die ene keer dat ik een levende muis heb gezien heb ik nooit meer sporen gevonden. Een keer in de maand kuis ik alle kasten uit en vind ik geen keutels, noch in mijn kamer, dus denk dat het bij die ene avontuurlijke muis is gebleven bij mij. Nu zit een vriendin een verdieping onder mij op kot en zij heeft overduidelijk last van muizen (keutels en aangevreten voedingswaren). Ik weet dat er dus nog zitten in het gebouw en de kotbaas weet dit ook. Ik weet niet wat voor maatregelen hij wil nemen, maar bij mij op kot persoonlijk zitten er geen enkel. Ik denk dat dit echt wel komt omdat ik ratten als huisdier hou op kot en dat die geur de muizen afschrikt. Kan ik iets doen aan die kier tussen mijn muur en kast zodat ik weet dat ze niet meer vanaf daar kunnen komen?

  Beantwoorden
 53. Denise ·

  Hallo, Gisteravond was ik tv aan het kijken wanneer ik opeens wat geluid boven mij hoorde. Ik woon op de 1e verdieping waar mijn huiskamer en slaapkamer naast elkaar zitten en boven mij zit mijn zolder. Op het moment dat ik wat boven mij hoorde deed ik het geluid van de tv uit, en ja hoor, ik hoorde toch echt duidelijk getrippel boven mij. Dit vertelde ik mijn vriend, die iets daarna naar het werk moest en dus nu voor een aantal dagen weg is. Samen hebben we een kijkje genomen op zolder voor hij weg ging, maar er was niks te zien. Toen ik vannacht op bed lag hoorde ik nog meer en duidelijker het geluid van het getrippel en dit keer ook geknabbel. Ik kon het zo duidelijk horen dat het bijna leek alsof de muis het plafond kapot zat te bijten en elk moment door het plafond kon komen. Het huis is van de woningbouwvereniging dus ik vroeg mij af of zij dit moesten afhandelen of ikzelf. Daarom heb ik de woningbouwvereniging gebeld maar zij handelen dit soort zaken niet zelf af en zou ik dus toch echt zelf moeten doen. Ook ben ik bij mijn buren geweest om te vragen of zij er toevallig ook last van hadden, dit is niet het geval. ik woon hier bijna een jaar en daarom heb ik ook de vorige bewoonster gebeld of die er weleens last van heeft gehad. Zij zegt dat ze het ook weleens heeft gehoord en dat ze eigenlijk wel tussen het plafond moeten zitten, dit omdat het geluid er duidelijk is en aangezien de ruimte er tussen zo dik is het dus bijna onmogelijk is dat dit op de vloer zelf is. Zij heeft er verder nooit wat mee gedaan, dus nu is het aan mij… Wat raden jullie mij aan om te doen? Is de kans groot dat ze tussen het plafond weg gaat en verder dingen kapot gaan bijten? De zolder is namelijk mijn kleedkamer en ik heb geen zin dat mijn kleding straks allemaal stuk is. Verder zit ik er ook echt niet op te wachten om de muizen tegen te komen maar wil voortplanting graag zien te voorkomen. Ik ben doodsbenauwd voor de beesten. Wie kan mij alsjeblieft goede en nuttige raad geven?

  Beantwoorden
 54. marc ·

  gek van al die reacties get a-live en geniet van de natuur!

  Beantwoorden
  • Gerben ·

   Volgens mij ben je stiekem zelf een muis, Marc.

 55. Marjolijn ·

  Ik had een muis die in mijn voorraadlade tekeerging ondanks het feit dat ik katten heb. Ik heb de bodem van de lade met peper bestrooid en dat een tijdje volgehouden en sindsdien geen last meer gehad.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Originele anti-muizen-tip! :P

 56. René ·

  Wij hebben een nieuw huis gekocht en hebben ook last van muizen die in de garage vertoeven. Ze zitten achter een soort houten omhulsel van onder het warmwater-boilertje. Tot nog toe geen muizen in huis gezien. Waarom? Ik heb 9 raskatten en een grote hond lopen. Dat zullen ze nu niet direct proberen. Echter, het probleem in de garage blijft. Muizengif leggen is geen optie. Net door het feit dat wij ook andere huisdieren hebben. Er al eens over na gedacht wat er gebeurt als er een muis gif eet en een kat die dan te pakken krijgt? Ik wil geen katten verliezen aan een stomme muis. Ultrasoon is om die reden ook niet mogelijk. Dan blijven er enkel muizenvallen over. Echter, probeer ik het muizenprobleem liefst eerst diervriendelijker aan te pakken en zal ik op zoek gaan naar zulke vallen. Echter, ik ga hier niet vele euro’s aan spenderen zonder dat ik weet dat het werkt. Het zijn best ook wel dikkerds, geen kleine veldmuisjes. Ik geef het een kans; werkt het niet, dan stap ik over op de harde dieronvriendelijke vallen. Maar goed, dan is er geen andere optie. Mijn katten laten logeren in de garage zie ik niet zitten. ;-) Andere tips die geen kwaad kunnen voor andere viervoeters zijn altijd welkom!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Halverwege je reactie dacht ik direct: katten laten logeren in de garage. :P Maar dat is wellicht inderdaad een beetje sneu voor de diertjes (de katten). Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat het gezond is voor een kat om een vergiftigde muis op te eten. En een vergiftigde muis is traag en verward, dus de kans dat je kat zo’n muis te pakken krijgt, lijkt me relatief groot. Ik weet eigenlijk niet of katten worden aangetrokken tot dode muizen die muizengif in zich dragen of JUIST niet, ik heb namelijk zelf geen kat. De mate van giftigheid van een muis die muizengif heeft gegeten voor een kat is de mate van bioaccumulatie (hoeveel gif zich ophoopt in het lijfje). Dit is weer afhankelijk van de concentratiefractie van het toxicant en hoe makkelijk of moeizaam het gif wordt afgebroken door het metabolisme van de betreffende muis. Bioaccumulatie binnen een organisme (in dit geval de muis) treedt op indien een gifstof (in dit geval muizengif) sneller wordt opgegeten dan dat het wordt verwerkt middels metabolisatie (omzetting) en/of uitscheiding (urine/feces). Muizengif is pas dodelijk voor een muis als ‘ie er meerdere malen van eet, dus een muis moet flink zijn best doen om giftig te worden voor een kat. In geval van persistentie (van een stof) of resistentie (van de muis) kan in theorie WEL een aanzienlijke hoeveelheid muizengif in een muis achterblijven. De biologische halveringstijd c.q. halfwaardetijd van muizengif heb ik overigens niet kunnen achterhalen. De werkzame stof in veruit de meeste vrij verkrijgbare muizengiffen is Difenacoum, Difethialon of Bromadiolon. Dit zijn stoffen die vitamine K oftewel fylochinon afbreken en zodoende het stollingsvermogen van het bloed ontregelen. Als een kat één enkele vergiftigde muis verorbert, denk ik niet dat ‘ie voldoende gif binnenkrijgt om de bloedstolling te belemmeren en zodoende ziek te worden. Een kat maakt namelijk continu nieuwe voorraden vitamine K aan in de darmen, welke worden opgeslagen in de lever. Maar meerdere muizen lijken me wel degelijk giftig voor een kat en zelfs potentieel dodelijk i.v.m. verbloeding. ‘Kan een kat doodgaan als hij een muis opeet die muizengif heeft gegeten?’ is een erg interessant vraagstuk! Het lijkt me raadzaam om koste wat kost te voorkomen dat een kat aan vergiftigde muizen kan komen. En ben je bang dat je kat vergiftigd is door muizengif, neem dan direct contact op met je dierenarts om een vitamine K-injectie te laten zetten. Aanvullende diervriendelijke tips om muizen te bestrijden heb ik helaas niet voor je. De muisvriendelijke vallen (wipwap, kooi, tunnel, inloopgang, depot, korf e.a.) vormen voor zover ik weet de enige effectieve oplossing. Groeten, Paul

 57. Just Me ·

  Hallo, Wij hebben ook al een tijdje last van muizen. Het is begonnen toen we begonnen met verbouwen, toen hebben we nesten gevonden en sindsdien hebben we ze in de keuken, veranda en zolder gespot… Ik heb gewerkt met gif en met vallen met kaas erop… In totaal heb ik nu al zo’n 5 volwassen muizen gevangen. De eerste maal in de keuken heb ik 1 muis gevangen en sindsdien heb ik er gene meer in de keuken gezien. Daarna nog 3 in de veranda kunnen vangen en de laatste was gevangen op onze slaapkamer! :o … Maar ik moet zeggen: voorlopig hebben we er geen meer gezien of gehoord, waarschijnlijk zullen er ook nog een paar gestorven zijn van het vergif, waar ze gretig van gegeten hebben… Maar vandaag heb ik nu al 2 muizenjongen gevonden, de eerste zat ietwat versuft in de pompbak. Hij bleef zelfs zitten toen ik hem pakte, volgens mij was hij al aan het doodgaan of zo… En deze avond vond ik er gewoon eentje dood op de veranda. Mijn vraag is nu : zou ik nu EINDELIJK van die muizenplaag verlost zijn? Dat ik eindelijk alle volwassen beestjes gedood heb en dat de kleintjes nu sterven van de honger?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Het zou inderdaad best kunnen dat alle volwassen muizen inmiddels dood zijn, maar het zou natuurlijk ook best kunnen dat er nog meer muizen rondlopen. Dat is van een afstand -en zonder zicht op de exacte situatie- helaas niet te beoordelen. Groeten & succes! Paul

 58. Dylan ·

  Beste Paul, Ultrasoon geluid – gratis. Er zijn ook apps voor de telefoon waar je ultrasone geluiden mee kan aanzetten. Zoek maar eens op ‘ultrasone app’ of ‘rat repeller’. Houd er rekening mee dat sone geluiden niet ver komen en meteen worden stopgezet zodra ze ergens tegenaan botsten. Ik heb een extra telefoon en hoor weleens een muis of rat. Zet dan de app aan en even later hoor ik hem niet meer… Hiermee veronderstelt dat die wel degelijk het geluid vervelend vindt… Ik hoor hem echter nog wel af en toe en ben van plan om binnenkort het op de boxen aan te sluiten waardoor het harder en verder reikt… Hoop dat jullie er wat aan hebben!

  Beantwoorden
  • jeannette ·

   Ik heb een vermogen uitgegeven aan gif, vallen en een speciaal apparaat wat succes zou garanderen (€25); het zou getest zijn in een lab. Waarschijnlijk zijn de muizen doof/stom want ze lopen er gewoon langs. De ouderwetse vallen werken het beste, maar ondanks dat ik bijna een slaaf wordt van mijzelf en zeker 2x per dag mijn huis stofzuig, kom ik er niet vanaf. Iedere avond hoor ik ze achter mijn muren lopen en in de convectorput. Ik ben de wanhoop nabij en denk dat ik een bestrijdingsdienst in ga zetten. Mijn naaste buren zijn netjes en schoon, dus daar ligt het niet aan. Heeft iemand tips? Of is een bestrijding dienst de enige optie?

 59. Linda ·

  Hoi, Ik ben ten einde raad. Heel m’n benedenverdieping is schoon; er is geen kruimel te vinden. De bank is geheel gewassen, de kasten zijn van de muren geweest, alles is binnenstebuiten gekeerd… Heb 2 lokdoosjes staan onder de radiator waar de muis vandaan kwam; van de week kwam die spontaan onder m’n tv-meubel vandaan en omdat ik schrok gooide ik m’n iPad erheen. Nu, donderdagavond muizenverjargers geplaatst en geen muizenkeutel meer gevonden… Vanavond, net voor 10 uur, nog gestofzuigd en gedweild, alles afgenomen met chloor, allesreiniger en een scheut eucalyptus erdoorheen. Ik ging nog snel even een colaatje pakken 10 minuten nadat we naar boven waren gegaan (plus er staat een ultrasoon apparaat dat 240 m2 aan kan, althans dat zegen ze; nou die staat bij mijn linker voet)… Stond er bijna op toen ik opeens wat hoorde en er opeens vanuit een kier van het keukenblok een muis over m’n tenen heen rende! Door de schrik zat ik bijna met mijn hoofd tegen het plafond! Nu muizengif gestrooid om 21.15 uur (nu net) gekeken en het ligt er allemaal nog, van kruimel 1 tot 10! Ik ben nu ten einde raad! Heb nu zelf een soort lijmplank gemaakt; erg zielig, maar kan niet anders… heb een kindje van 18 maanden in huis, en om elke dag om 6 uur op te staan, al haar speelgoed schoon te maken, en om haar dan om 8 uur te pakken en te laten spelen, zie ik niet meer zitten! mijn dochter slaapt al haast niet. In haar eigen bed wordt ze sinds de muis in huis is hysterische wakker, dus misschien is de muis ook langs geweest bij haar?! Ik ben helemaal klaar ermee! Wie heeft nog ideeën? Gr. Linda

  Beantwoorden
  • Aldo ·

   Ik heb vroeger ook last gehad van muizen in huis. Een vriend van mij kwam met het idee om ouderwetse muizenvallen te zetten met daarop gewoon pindakaas. Ik was binnen 2 dagen 8 muizen rijker! Daarna buiten tussen de ventilatieopeningen fijnmazig gaas gedaan en nooit meer last van muizen gehad! Hopelijk werkt het ook voor jou… Gr. Aldo

  • jeannette ·

   Hoi Linda, Wij kunnen elkaar de hand schudden. Bij mij sprong er een muis op mijn schouder toen ik ‘s ochtends vroeg ontbijt aan het maken was. Knetter word ik hiervan. Ik dacht dat ik 1 muis had en heb voor de zekerheid 8 vallen gezet. Dezelfde avond/nacht leek het wel oorlog: een compleet kerkhof in mijn huis… Het is 2 weken stil geweest en nu zit ik weer in de ellende. Dus ik ga maar een professioneel bedrijf inschakelen…

  • Jan Hermans ·

   Linda, Je houd jouw huis extra schoon (na elke maaltijd? Was je dan ook direct af, droog je het af en ruimt het direct op?) en dat is al 1 van de goede maatregelingen. Gif en vallen gebruiken is zeker een optie, maar in mijn bescheiden opinie eerder het lange termijn werk. En vraagt ervaring. In de tussentijd plast/poept die muis vrolijk verder, want muizen hebben geen blaas. Jouw muis is slim. Maar jij kan het slimmer aanpakken als jij dat wilt. Eerst aan jou de keuze: zelf actie ondernemen of afwachten tot korrel 1 t/m 10 genuttigd zijn door jouw muis? Zelf actief worden? Er al aan gedacht familie of buren in te schakelen? Voorwaarde: geen genade. Denk aan je dochtertje en jullie beider gezondheid. Ik heb naast deze lange lijst van tips + eerste korte uitleg nog meer om even bij stil te staan, maar ik geef je eerst drie beproefde stelregels. 1. Denk als een kat.* 2 Beperk zijn levensruimte en eenmaal ingesloten.** 3. Vang ze en dood ze.*** * Begin in de keuken. Kan je er zitten? Doen, zit rustig en stil. Komt de muis in jouw gezichtsveld, beweeg dan alleen je ogen. Wees een beeld, want muizen regeren op beweging. Staat er bijvoorbeeld een lamp achter je en zien ze jouw schaduw, dan krijgen ze zelfs een stuip. En foetsie, weg camouflage. Komt de muis alleen vanachter het keukenblok en keert hier steeds naar terug, dan is dat zijn/haar nest. Heeft ‘ie maar 1 toegang de keuken in of meerdere? Is jouw keuken in een aparte ruimte? **Zo ja:, controleer de keuken op andere gaten, kieren, inspringende consoles onder kasten, holle plinten waardoor de muis de keuken uit kan en stop die diep dicht met staalwol of vullend gevouwen zilverpapier. Muizen eten door alles heen behalve door (lichte) metalen. Gebruik een smalle zaklamp. Muizen houden van stiekem en niet van spotlicht. Lopen al jouw deuren in huis door tot vlak boven de drempel of vloer? Ook die van de keuken? Indien niet, stop er een dun dekentje/fleece/zitjes onder, zodat de kier over de volle breedte dicht is, maar je de deur nog wel kan openen en sluiten. Bij het openen erop letten dat de kier dicht blijft. Komt er bezoek? Instrueren. Zo inventariseer/isoleer je elke af te sluiten kamer/ruimte in jouw huis. En werk met het licht aan. Dan hoef je ook niet zo te schrikken. *** jachtkleding. Handschoenen: draag het liefst van die betere zeemleren, maar zeker géén katoenen bouwhandschoenen, verder gesloten lange kleding t/m de hals en mouwen tot in de handschoenen. Evt. een veiligheidsbril. Muizen vluchten liever weg, ze bijten alleen in doodsnood. Daarvoor die handschoenen. Muis te pakken (vertrouw op jouw instincten)? Vast omklemd in de ene hand, pak je met de andere hand zijn staart vlak onder zijn kont, zodat hij/zij zichzelf niet te sterk kan krommen. Mep ze dood, plet ze, want als je ze naar buiten (laat) werken, ze komen terug. Laat me weten of deze tips van nut zijn voor je en zo ja, wat er gebeurd is. Ik reageer zo snel het mijn werk toelaat. P.S. Vorige week hadden wij 4 muizen afzonderlijk van elkaar over de vloer. Die heb ik gejaagd zoals boven beschreven. Er is verder veel informatie via het Net te vinden, maar niet allemaal bruikbaar. Kijk wat hiervan op jouw situatie van toepassing is. Tot jouw reactie, houdt moed. <3 & groet, Jan Hermans

 60. Jan ·

  Mijn huis is door de vorige eigenaar gebruikt als recreatiewoning en hij was erg weinig aanwezig gedurende de afgelopen 5 jaar. Muizen konden makkelijk naar binnen en hadden vrij spel. Ze hebben echt overal gezeten: bovenverdieping, zolder, begane grond, achter de keuken en zelfs in de keukenlaatjes. Na slechts één huismuis te hebben gevangen bleef het een tijdje stil, totdat door de hevige regenval het grondwater begon te stijgen, de kruipruimte onder kwam te staan en tegelijkertijd ook alle muizen naar boven dreven… Een week lang elke dag iets in de klemmen. Ik heb ook gifdoosjes geplaatst, maar hier wordt niet van gegeten. Ik heb ter preventie een flink aantal gaten en kieren dichtgezet en binnen is het sindsdien redelijk rustig. Ik hoor ze nog wel regelmatig onder het dak lopen en knagen, ik weet dat ze daar zitten omdat ik er al menig nest heb weggehaald. Het feit dat er bij de buurvrouw een regelrecht overvloed aan voedsel is (voer voor de vogels) helpt ook niet echt, ik vind dit voer namelijk ook terug in en om mijn huis. Wie muizen diervriendelijk wil vangen, raad ik een Triptrap muizenval aan; dat zijn die zwarte doosjes die in een hoek staan. Wil je een gewone muizenval, pak er dan eentje met een breed klapmechanisne, anders vreten ze er de pindakaas gewoon af zonder dat de val dichtklapt.

  Beantwoorden
 61. Peeters ·

  Hoi, Wij hebben al een tijd last van muizen. Ze kwamen eerst in de kamers en dan konden we ze ook zien, dus hebben we alle gaatjes dichtgemaakt. Echter horen we nog steeds elke dag (vooral ‘s avonds, maar soms ook overdag) getrippel of iets dergelijks. We zien de muizen niet meer, en ze eten ook niet van de gifbakjes. We worden er echter helemaal gek van! Kunnen er ‘s nachts vaak niet van slapen. Hoe komen we hier vanaf?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Peeters, Het is allereerst zaak erachter te komen waar de muizen zich bevinden. Kun je achterhalen waar het geluid precies vandaan komt? Uit ervaring weet ik dat ‘richtinghoren’ soms lastig is als het op muizen aankomt… dus om de exacte locatie van het getrippel waar te nemen… omdat muizengetrippel zo abrupt begint en stopt en doorgaans in een hele korte tijdsspanne plaatsvindt. Dat verrassingsaspect maakt het trippelen ook zo enorm storend en irritant. Als je de muizen niet ziet en ook geen keutels en aangevreten objecten vindt, dan is de kans groot dat het geluid vanuit een verlaagd plafond of een spouwmuur komt. Of vanachter een plint, een inbouwkast, een zolder, een vliering, een dakgoot etc. Je kunt pas iets aan het muizenprobleem doen als je weet waar ze precies zitten. Groeten, Paul

  • johan ·

   Hallo allemaal, Ook hier last van muizen die in de meterkast zitten. Twee klemmen, 2 nachten en 2 keer raak. Hoop er nu vanaf te zijn, anders de kruipruimte maar in en evt. kieren dichtsmeren. Een muizenklem met pindakaas werkt overigens perfect!

 62. Lex Loman ·

  Heb een muis in huis die uit een geklemde val kan ontsnappen. Ik heb ‘s nacht de klem van de muizenval dicht horen klappen en hoorde vervolgens een klepperend geluid, ik dacht dat de muis leed en leefde onder de klem, dus wilde hem zo spoedig mogelijk doden… Maar alle muizenvallen stonden er nog, onaangeroerd. Heel vreemd, eentje had ik over het hoofd gezien en daarvan was de klep naar beneden. Inmiddels heb ik de muis gezien, een flinke peer, zodanig dat hij kennelijk muizenvallen kan trotseren. De muisvriendelijke muizenval werkte niet. Hij is nog steeds actief, getuige de vele muizenkeutels. Ik ben ten einde raad! Ik ga morgen gif proberen. Heb wel meegemaakt, jaren geleden, dat er jonge muizen in mijn klei-emmer lagen, dood. Kennelijk hadden ze van mijn klei gegeten en zijn er als gevolg van uitdroging (klei is vocht-onttrekkend) aan overleden. Ik ga dus ook nog maar natte klei proberen.

  Beantwoorden
 63. Claudette ·

  Hallo, Sinds een kleine week horen we ‘s nachts geknaag en getrippel bovenop het plafond op onze slaapkamer. Daarboven zit dus de zolder, maar er is geen keutel te bekennen. We hebben een actieve kat en die sturen we regelmatig de zolder op, zonder resultaat. Het geknaag blijft ‘s nachts aanhouden, dus we vermoeden dat er muizen zitten tussen het plafond en de zolder. We hebben een huurhuis… dus wie moet er nu wat aan doen, en wat kunnen we eraan doen? Iemand Tips? Gr. Claudette

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Claudette, Je huisbaas hoort zorg te dragen voor een zekere mate van woonkwaliteit en huurgenot, maar dit zijn subjectieve begrippen die in de praktijk pas concrete invulling krijgen indien er een rechter aan te pas komt. Zover wil je het waarschijnlijk niet laten komen, dus dit draait grotendeels uit op redelijkheid en billijkheid… Voor wiens rekening de kosten zijn voor het verhelpen van een muizenprobleem in een huurwoning is vooral afhankelijk van de hoedanigheid (oorzaak en omvang) van het probleem. Komen er muizen in huis door een gebrekkige hygiëne van de bewoners, dan ligt de verantwoordelijkheid (en de bijbehorende kosten) bij de huurder; komen er echter muizen binnen door een gebrekkige constructie (gaten, kieren etc.), dan draait de verhuurder hiervoor op. Bovendien spelen de omvang van het probleem en de omvang van de oplossing een grote rol. Zit er één muis die je gemakkelijk kunt bestrijden d.m.v. muizenkorrels of muizenvallen, dan is dat aan de huurder, maar heb je te maken met een heuse muizenplaag waarvoor ongediertebestrijding moet worden ingeschakeld, dan is dat aan de verhuurder. (Wat je bijvoorbeeld zou kunnen doen is een klein gaatje in het plafond boren en daar muizenkorrels doorheen proppen.) In huurcontracten staat meestal vermeld dat groot onderhoud de verantwoordelijkheid is van de verhuurder en klein herstel voor rekening is van de huurder. Huurcommissies stellen veelal het volgende: ‘Het bestrijden van ongedierte, voor zover daaraan geen noemenswaardige kosten verbonden zijn, en voor zover de aanwezigheid van dit ongedierte geen gevolg is van de bouwkundige situatie van de woonruimte, valt onder kleine herstellingen.’ Waarschijnlijk draai je dus zelf voor de muizenbestrijding op, tenzij het probleem uit de hand loopt. Kortom: “normale” kosten (muizenvalletjes, muizenkorrels e.a.) betaalt de huurder; het verwijderen van een plaag daarentegen, komt voor rekening van de verhuurder. Onder plaagdieren vallen overigens niet alleen muizen, maar o.a. ook wandluizen, wespen, bijen, mieren, torren, kevers, ratten, vlooien, kakkerlakken etc. Succes & groeten, Paul

 64. yasmin ·

  Ik heb last van een muis in één van mijn kasten, maar kan hem maar niet vinden. Ik hoor hem ‘s nachts knisperen. Ik weet niet waar ik hem moet zoeken. Ben erg bang voor muizen en kan de hele nacht niet slapen. En als ik uiteindelijk in slaap val, dan droom ik ook nog over muizen… Zie ook verder niets. Hoe kan ik hem vinden?

  Beantwoorden
 65. Lies ·

  Hoi, Elk jaar rond deze tijd krijg ik muisjes op bezoek in mijn huis. Het is te zeggen in mijn valse plafonds en muren. Tot nu toe zijn ze nog niet in huis gesignaleerd. Heb me buiten al rot gezocht hoe ze binnenkomen en vind geen gaatjes meer. Hoe raak ik het best af van deze dingetjes verlost zonder dat ik moet gaan breken?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Lies, Ik ben ooit met dit artikel begonnen omdat ik exact hetzelfde probleem had. Ik ben op onderzoek uitgegaan en kwam erachter dat de muizen binnenkwamen via de dakgoot. Ze kropen omhoog via de regenpijp, via de dakgoot naar de onderste hoekpan (de dakpan helemaal op de hoek van het huis), onder de pan door in de spouw en via de spouw bovenop het valse/verlaagde plafond. In eerste instantie opgelost door in een onopvallend hoekje van het verlaagde plafond een gaatje te boren en hier muizengif/muizenkorrels doorheen te duwen. Toen ik eenmaal wist waar het probleem vandaan kwam heb ik een muisvriendelijkere oplossing bedacht, namelijk fijnmazig kippengaas in de spouw geduwd. Of dit bouwtechnisch verantwoord of überhaupt raadzaam is, durf ik echt niet te zeggen, maar voor mij heeft het gewerkt. Ik hoor ‘s nachts nog heel af en toe nog weleens een enkel muisje door de dakgoot horen trippelen (waarschijnlijk op zoek naar een warme, droge schuilplaats), maar er is er nooit meer een in de spouw of op het verlaagd plafond terechtgekomen. Succes ermee! Groeten, Paul

 66. Margriet van Zijl ·

  Ik gebruik eucalyptusolie. Een paar druppeltjes op een klein flessendopje en zet het neer op een plek waarvan je denkt dat de muizen er vandaan komen en ze komen niet meer, want ze vinden de geur onaangenaam. Maar… ze gaan er niet dood van.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Margriet, Ik ken deze tip tegen muizen in huis. Volgens mij wordt ie door heel veel websites (en mensen) overgenomen van de website ‘Oma Weet Raad’, een leuke site met allerlei huis-tuin-en-keuken-middeltjes en -methodes. Het zou best kunnen dat eucalyptusolie door sommige muizen wordt gemeden, maar ik weet uit persoonlijke ervaring dat er ook muizen zijn die zich er helemaal niks van aantrekken. Nogmaals: ik zeg niet dat dit voor elke muis geldt, maar eucalyptusolie is niet in alle gevallen een effectieve oplossing tegen muizenplagen. Als je op internet rondsnuffelt, lees je overigens veel meer verhalen van mensen die tevergeefs eucalyptusolie hebben ingezet tegen muizen. Desalniettemin een muisvriendelijke oplossing. En baat het niet… Groeten, Paul

 67. Hayat ·

  Hallo, Ik heb sinds een week een muis ontdekt in mijn slaapkamer. Wist eerst niet vanwaar het lawaai ‘s nachts kwam, maar hij zit vaak onder de commode en iedere avond hetzelfde spelletje. Ik heb de muis nog maar 1 keer gezien, efkes vanonder die commode gekomen. Begrijp niet hoe die daar is terechtgekomen. We hebben daar al 2 soorten muizengif gelegd, maar die ligt er nog steeds. Ik weet niet of het er maar 1 is of verschillende. Deze nacht heb ik dan weer niks gehoord. Ik slaap al dagen niet, want heb er echt een fobie van. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik krijg er zelfs nachtmerries van. Beneden heb ik nog nooit iets gevonden of gehoord, maar heb wel schrik dat hij naar beneden zou komen. Wat moet ik doen?

  Beantwoorden
 68. yaren ·

  Hallo allemaal, Ik heb al een paar weken last van muizen. Eerst in de voorraadkast, en ik heb toen alles weggeborgen in potjes. Toen een doosje besteld met een geluid of zo waardoor ze weg blijven. Dat heeft effect, maar alleen in de woonkamer. Vannacht hoorde ik hem in mijn slaapkamer. Heb ook al keutels gevonden. Wat nu? Moet ik nu voor elke kamer zo’n ding aanschaffen? Heb ook al een valletje staan, maar dat heeft geen effect. O ja, ik heb ook een kat, maar die slaapt de hele tijd en draait zich liever om dan dat hij ze vangt. Echt, ik ben radeloos. Ga vandaag nog 4 van die doosjes halen. Pfff… Duur hoor: EUR 39,95 + verzendkosten! :(

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Yaren, Hoewel enkele kleine laboratoriumproefjes de indruk wekken dat muizen ultrageluid kunnen horen, is nog nooit wetenschappelijk aangetoond dat muizen een hekel hebben aan ultrasoon geluid. Wel is onlangs duidelijk dat muizen ultrasoon geluid “zingen” om met elkaar te communiceren, maar dat muizen ultrasone trillingen kunnen voortbrengen en horen, is nog geen reden dat ze er bang voor zouden zijn. En wat je zelf al aangeeft: de muizen horen het geluid alleen in de directe nabijheid van het apparaat, dus (afhankelijk van de geluidssterkte), zul je sowieso meerdere van die ultrasone apparaatjes moeten gebruiken om het ultrageluid in je hele woning hoorbaar te maken. Sommige producenten noemen een maximaal bereik van 325 vierkante meter, maar een minimaal bereik wordt niet gegeven!? Dat zou dus net zo goed 1 m2 kunnen zijn. Bovendien is ultrageluid niet onschadelijk voor mens en huisdier. O.a. ook honden, katten en konijnen horen ultrasone geluidstrillingen, en bij zwangerschap wordt blootstelling aan ultrageluid zelfs ten zeerste afgeraden (bron). Het is dus wél onomstotelijk bewezen dat ultrageluid tot op zekere hoogte schadelijk kan zijn voor mens en dier, al weet men nog niet in hoeverre precies. Nu zijn er allerlei partijen die beweren dat je een ultrasoon geluidsapparaat kan instellen op verschillende frequenties om het ultrageluid uitsluitend hoorbaar te maken voor specifieke dieren (7.000 Hz: muggen, vlooien en bloedluis; 10.000 Hz: stoepvliegen, muizen en ratten; 12.000 Hz: kakkerlakken en marters), maar dat is een ongegronde aanname en eigenlijk veeleer een wilde gok. Het ultrasone geluidsgebied begint vanaf ongeveer 20 kilohertz (KHz) en loopt tot 800 megahertz (MHz). Vanaf 20 KHz wordt –afhankelijk van de leeftijd– de menselijke gehoordrempel bereikt. Dit geluid is erg hoog qua toonhoogte, maar kan door velen nog altijd worden waargenomen. De geluiden boven deze frequentie zouden het zenuwstelsel van ongedierte platleggen, waardoor ze niet meer kunnen eten, drinken, slapen en/of voortplanten, maar hiervoor is echt geen enkele aanwijzing, laat staan wetenschappelijk bewijs. In het gunstigste geval horen muizen een harde, hoge, irritante pieptoon, waardoor ze niet in de buurt van dat geluid willen zijn. Maar of jij, je kat en je portemonnee daar blij mee moeten zijn, vraag ik me af. Dan zijn er veel goedkopere en efficiëntere methodes en middelen tegen muizen. Groeten, Paul

 69. Youssou ·

  Hallo Paul, Ik heb gehoord dat als je een muis in de fik steekt, dat die een geluid maakt waardoor hij de rest van de muizen afschrikt en die vertrekken. Klopt dit? De muizen, Yous

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Youssou, Ten eerste kan ik me niet voorstellen dat deze lugubere methode werkt. Bovendien is het de reinste vorm van sadistische dierenmishandeling. Het is toch onmenselijk om een levend dier in brand te steken met als doel er een geluid uit te krijgen!? Ik zou je dan ook welgemeend op het hart willen drukken om dit NIET te proberen. Groet, Paul

 70. Annetje 79 ·

  Vanmorgen hoorde ik geritsel in de zetel. Dus ik haalde het zitkussen eruit en daar was een gat gemaakt en allemaal stof eruit gehaald en daar lagen 6 natte babymuisjes. Ahhhh!!! Heb deze weggehaald, maar voor rest vind ik niets. Ik heb vergif in en onder de zetel gelegd. Weet niet wat ik moet doen. Wil dit zeggen dat ik er veel heb? Ik begrijp het niet, bij ons wordt elke week 1 x geschuurd door de poetsvrouw en ik nog een keer of drie per week met stofzuiger. Wat moet ik nu doen? Help!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Annetje, Het vulmateriaal van een bank is natuurlijk een ideale plek voor muizen om een nestje in te bouwen; kussenvulling is immers heerlijk warm en isolerend. Ik heb ook weleens een muizennestje gevonden in een rol isolatiemateriaal in de garage. Daar vreten ze inderdaad piepkleine tunneltjes in die naar een soort “centraal kamertje” leiden waar moeder bevalt van haar jongen. Ik denk echter niet dat je je zorgen hoeft te maken om een plaag. Dan zou je daar veel meer van moeten merken (zien en horen). Waarschijnlijk zitten mama-muis (en misschien ook papa-muis) nog ergens in huis, maar zodra ze terugkomen voor de jongen en van het muizengif eten, zullen ze in een mum van tijd foetsie zijn. Hoe dan ook succes en sterkte ermee! Groeten, Paul

 71. Snoozzz44 ·

  Toen wij pas in ons nieuwe huis gingen wonen, bleken er ook muizen te zitten. Heel vervelend. Maar ik heb al doende dus wel wat tips bij elkaar geleerd: 1) Stop eerst en vooral alle kiertjes dicht: (anders is alle moeite voor niets, want er komen toch steeds nieuwe muizen naar binnen). Stop heel fijne roostertjes inde spouwgaten, kiertjes dichtmaken met cement, een tochtstrip onder de voor- en achterdeur, onder de dakgoot en dakrand zoeken naar kiertjes en ook deze opvullen met cement of purschuim… En natuurlijk zorg je dat je binnen netjes blijft: goed opruimen, schoonmaken en alle mogelijke eten (ook dat van honden, katten, vogels e.d.) in afgesloten plastic dozen bewaren. 2) Ga daarna verdelgen met vallen en gif: Muizenvallen werken m.i. het best. Kaas werkte bij ons totaal niet. Pindakaas was wel een topper en ook chocolade. Dit las ik nog nergens, hoewel het een gekend trucje is om ze mee te lokken. Zet de vallen vooral ook ergens tegen de muur of in een hoekje, echt OP hun wandelpad. Ze gaan niet zo vlug een open ruimte inlopen. Werk daarnaast ook gerust met gif. Hoe meer methodes om ze te vangen, hoe meer kans dat het ook lukt! Je kan de zakjes eventueel zelf al open maken, maar een trucje is dan om er een foto van te nemen. Zo kan je achteraf het hoopje korrels vergelijken met de foto en zie je of er aan geknabbeld is of niet. Onze ervaring is echter ook dat ze het gif na een tijdje links laten liggen.Wellicht ‘leren’ de andere muizen ervan af te blijven als ze hun soortgenoten er van zien sterven? Veel succes allemaal!

  Beantwoorden
 72. marc ·

  Zeg grapjas, als je weer eens wat plaats op een site, zorg dan in ieder geval dat je beter bent geïnformeerd i.p.v. dat je hier allerlei onzin schrijft over de muis! Kennelijk heb je er weinig verstand van! Muizen doen hun ontlasting op een en dezelfde plaats, wassen zich voortdurend en zijn dus alles behalve onhygiënisch!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Zeg lolbroek, Als je klepels niet van klokken kunt onderscheiden, kun je wellicht beter wat genuanceerder uit de hoek komen. In zijn eigen woonomgeving zal een muis inderdaad een vaste “poepplek” gebruiken. Dit gedrag is logischerwijs te verwachten, want zoogdieren zijn van nature geneigd om hun directe leefomgeving schoon te houden. Dit geldt bijvoorbeeld als je een wilde muis waarneemt in zijn hol of een tamme muis houdt in een kooitje of bakje. Dit artikel gaat echter over de indringing c.q. binnendringen van van muizen in het huis van mensen. Als een muis in je garage woont, zal deze absoluut GEEN vaste plek uitzoeken om te ontlasten. Daar heeft ie simpelweg geen enkele reden toe, noch baat bij. Als je ervaring zou hebben met muizenplagen zou je bekend zijn met de muizenkeutels die je her en der verspreid vindt op het loopspoor van de betreffende muis. Bovendien lijk je over het feit heen te lezen dat muizen een minieme en nauwelijks functionerende blaas hebben en graag hun territorium afbakenen, waardoor ze continu hun urine laten lopen. Muizen zijn dus niet zindelijk; ze laten hun plas lopen en druppelen alles onder, waardoor ze voortdurend natte pootjes hebben. Voor de muis zelf is dit natuurlijk gedrag -het is een manier van communiceren; ze laten merken wie waar woont en waar nog vrije woonruimte is- maar door de meeste mensen wordt dit ronduit als goor ervaren. Dat is ook de reden dat een gebouw waarin zich een infestatie van muizen voordoet zo enorm stinkt. En dat een muis zichzelf wast (met zijn eigen speeksel) maakt hem nog niet hygiënisch voor wat betreft mensen; een muis gebruikt immers geen badschuim, shampoo, handzeep of desinfectiemiddel. Hygiëne is een concept dat flink onderhevig is aan subjectiviteit, maar muizen hygiënisch noemen gaat wel heel erg ver. Kennelijk heb je er er zelf niet zo veel verstand van, dus zorg ervoor dat je zelf beter geïnformeerd bent voordat je weer eens zo’n ongenuanceerde reactie plaatst op deze site. ;)

 73. Harriette ·

  Hallo, Ik heb de afgelopen weken al 5 muizen gevangen. Heb op dit moment 9 vallen staan, maar er is een muis die ik niet te pakken krijg en hondsbrutaal is. Alle etenswaar zit in plastic bakken; honden krijgen 2 keer per dag eten; daarna wordt het opgeborgen. Ik strooi continu peper op plaatsen waar ik ze niet wil hebben. Iemand nog tips?

  Beantwoorden
 74. Joost ·

  Hallo, Mijn naam is Joost, Ik heb de laatste dagen last van een muis in m’n huis. Hij zit in de woonkamer verstopt. Toen ik ging slapen, deed ik ‘t licht uit, maar ik was iets vergeten en toen ik ‘t opnieuw aandeed zag ik ineens de muis die wegschoot onder een stoel… Bij de draden in de woonkamer hoor ik altijd zo,n elektrisch geluid (krggg krgg) misschien komt het door die muis… Ik heb nu een muizenval gezet die ik zelf hebt gemaakt. Het gaat als volgt: 1. De muis ruikt kaas of iets dergelijks. 2. Hij volgt de kaas en komt op de top van de muizenval (daarvoor heb ik de voet van een tafelvoetbaltafel gebruikt). 3. Bij de top is er een kartonnen doosje; als hij daar bij het einde is, valt hij in de emmer doordat de muis zwaarder is dan het karton. Is dit een goed plan?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Als een muis op een doosje kan kruipen via de poot van een tafelvoetbaltafel, dan kruipt ie waarschijnlijk ook met gemak uit de emmer?

 75. Emma ·

  Ik heb pas een nieuwe woning en dan ook meteen onwelkom bezoek. Op het balkon zie ik muizen lopen die door de spouw de weg vinden. Ik heb muizenvallen gezet (met pindakaas) en heb 5 muizen vermoord. Nu vraag ik me alleen af, of ik niet meer muizen aantrek met de geur van pindakaas. Kan iemand mij hiermee helpen? alvast bedankt!

  Beantwoorden
 76. Berthe ·

  Help! Ik heb 1 muis op mijn slaapkamer (zolder) en ik kan er ‘s nachts niet van slapen. Ik denk dat hij via het dakraam naar binnen is geklommen. Eerst hebben we hem geprobeerd te vangen (wat geen enkel nut had omdat ie nooit tevoorschijn kwam). Ook hebben we een diervriendelijke muizenval geprobeerd; met boter, en pindakaas, maar ‘t helpt niet. Nu hebben we Frap gif geprobeerd; werd niet open gebeten. Zelf maar opengemaakt en op een schoteltje gelegd. Het leek alsof ie ervan gegeten had, maar na 3 weken vakantie zit ie er nu nog en er wordt niet van het gif gegeten. Wat moet ik nu doen? Ik zou het liefst het beestje naderhand vrij willen laten, maar mijn slaap wordt nu al zo lang, zodanig verstoord dat ik ‘m zo snel mogelijk weg wil hebben, hoe dan ook. Zou een gewone muizenval werken? Hij kwam immers ook niet op de boter/pindakaas in de diervriendelijke val af…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ligt eraan waar ie zit. Heb je hem ook gezien of alleen gehoord? Zit ie daadwerkelijk binnen of in het plafond of een spouw?

  • Berthe ·

   Ik heb ‘m heel vaak ‘s nachts vrolijk door mijn kamer zien dribbelen. :( Hij zit in de zolderkast. Die hebben we vandaag helemaal leeg gehaald en een kier ontdekt (of het ook echt een open kier, was of alleen een “holletje” weet ik niet) en dicht gemaakt met cement. Ik neem aan dat cement sterk genoeg is, toch?

  • Paul ·

   Vreemd dat de muis van muizengif afblijft dat vrij voorradig is en zelfs in zijn pad staat. Cement is zeker hard genoeg, maar als de muis inmiddels een nest (al dan niet met kleintjes) heeft achter die kier, dan zou ie kunnen gaan proberen om er een nieuwe ingang (dus langs het cement af) naartoe te knagen. Maar dat is natuurlijk afhankelijk van de hardheid van het kastmateriaal.

 77. Mendy ·

  Hoi allemaal, Vanavond een halfuur bezig geweest met het vangen van een muis. Wat een snelheidsduivels zijn dat zeg. Muis zat eerst achter m’n kast en met wat gewiebel vloog ie erachter vandaan. Zo snel vloog ie weer achter een andere kleine dvd-kast. T-shirt aan ene kant gepropt, bakje van de hamster (oorspronkelijk) aan andere kant. Wat flinke tikken tegen de kast en de muis kwam tevoorschijn. Snel de deksel erop en de muis zat vast. Ik ben een dierenliefhebber, maar het laten lopen van een wilde muis doe ik ook niet. Het is smerig en binnen no time liggen hier jonkies te kronkelen. Bah, nee. Mijn pa gaat morgen kijken wat ie ermee gaat doen.

  Beantwoorden
  • Shinigami ·

   Pas wel op dat muizen niet door het bakje knagen. Dit kunnen ze namelijk zeer snel voor elkaar krijgen indien ze in paniek zijn en willen ontsnappen.

 78. Paulien ·

  Wij hebben volgens mij maar 1 muis en die is heel slim!

  Beantwoorden
 79. Luc ·

  Ik woon al 17 jaar op een dakappartement met daktuintje in Antwerpen en dit jaar voor het eerst een muis ontdekt in de keuken (afgelopen weekend). Ik wist niet dat een huismuis op 7-hoog via openstaand schuifraam mijn appartementje zou binnendringen. Heb diezelfde dag nog een lijmval gekocht bij de drogist, en met succes… Wel met het nadeel dat de muis door de lijm vastplakt en dus nog leeft. Ik vraag mij af of een muis echt zo hoog kan klimmen en of een hordeur in mijn schuifterrasraam een afdoend middel is om muizen buiten te houden.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Luc, Weet je zeker dat de muis via je raam naar binnen is gekomen? Een muis kan (bijvoorbeeld via een regenpijp)best tot 7 hoog klimmen, maar daar moet ie dan doorgaans een goede reden voor hebben (warme schuilplaats, voedsel etc.). Als de raam inderdaad de plek is geweest waardoor de muis naar binnen is gekomen, dan zal een hor zeker afdoende zijn. Maar mocht een muis echt reden zien om binnen te komen, dan kan een deze gemakkelijk door een hor heen knagen. Maar hierbij geldt dus wederom dat een muis dat nooit zal doen als daar geen hele goede reden voor is.

 80. maare ·

  Jullie zijn echt stom! Doe normaal, muizen zijn hartstikke hygiënisch en als ze niet hygiënisch zouden zijn, dan zijn het ook levens! En jullie maken die kapot… Neem gewoon normale muizenvallen en laat de muizen weer vrij.

  Beantwoorden
  • vanessa ·

   Ik ben echt heel erg bang. Ze lopen echt overal (vooral in de keuken)! Wat me opvalt is dat ze af en toe niet bang zijn om dichterbij mensen te komen. Ben trouwens een kind van 12. Ze waren al heel lang in huis. Maar toen waren ze voor een tijdje weg. Maar 2 dagen geleden zagen we 2 kleine muisjes in de woonkamer. Ik lig nu in bed en doe geen oog dicht. :-(

  • Paul ·

   Beste Vanessa, Heb je jouw ongemak met je ouders besproken? Doen zij er al wat aan om de muizen uit huis te krijgen? Anders zou het een uitstekende eerste stap zijn om je probleem met je ouders te bespreken. Groeten en sterkte, Paul

 81. Suzanne ·

  Hi, Ik heb altijd last van muizen en heb zelfs van die muizenvallen. Maar wat is nou het beste om op de vallen te doen? Want ze willen maar niet dicht vallen. Ik heb pindakaas en brood geprobeerd, maar dat pakken die vieze muizen maar niet…

  Beantwoorden
 82. Peet ·

  Nu, ik verzuip ze. Jammer, maar dan ben ik er wel vanaf.

  Beantwoorden
  • Astrosas ·

   Hoi muizenvangers, Ik zet twee afvalbakken (de grofvuil 40 liter bakken van plastic) zodanig dat de muizen erin vallen (een aangeplakt papiertje is de val naar: Zwitserse strooikaas met halvarine/roomboter, ed. beneden in de bak, alwaar stuk appel – en: bij een plaagkans (kat nu paar maanden dood :( ), laat ik ze er soms met z’n vijven invallen. Is nu wel veel. Ook al kunnen ze sterven, wie weet leven ze toch door in het A’damse Bos! Bij mij geen doden tot nu toe. Krantenpapier erin; op scootmobiel mee in emmer met breed elastiek en afdroogdoek wegbrengen. Ik ben dan ook niet bang voor ze invangen met een afdroogdoek… Als ik het echt niet zie zitten, zal ik toch de ouderwetse houten klappers gebruiken, vanwege hun gore pies plus aanvraat van spullen. Ik doe dan net als een doosje, drie zijden dicht (met latex handschoenen aan), om het valletje heen, en laat ze heengaan met vers brood plus D.v.d.B pindakaas (neem er anders ook een met zeer hoog nootgehalte!), plus halvarine, gedroogde Zwitserse kaasstrooisel. Dan laat ik dus naast de plint de opening naar het guillotine-gedeelte open. Dit naast de looppaden (plinten!) en je hoort echt resultaat te hebben. Als je hygiënisch/ordelijk bent – geworden – (slaat dus ook op mezelf!). Kater Laurito was een fluwelen killer (ook gevederde vriendjes…). Veel succes jullie. Dat van munt wist ik weer niet. Eucalyptusolie? Oma Weet Raad geloof ik. Ben ook aan de tegenaanval begonnen. Brrr! Vind ze eigenlijk ook heel lief. Heb zelfs bijna alle knaagdieren tam gehouden. Begon met muizen… Hartelijke groet mede-internetters! Vanuit een oud huisje-beneden in Oud-Zuid.

 83. Mini Mouse ·

  Ik kan hier niet zomaar een gaatje in het vals plafond boren… Kan er gewoonweg niet bij, heb geen boor, ben niet handig… Op zolder korreltjes gezet en 2 vallen. Toen zijn er wel muizen in geklapt, die zijn er met val en al vandoor gegaan… De vallen heb ik nooit meer teruggevonden! Opnieuw vallen gezet, touwen eraan (in de hoop dat ze niet werden doorgeknaagd). Toen ontdekt dat het touw onder een plank zat (met de muis en de val en al)! Maar het is zo ver onder het schuine gedeelte dat ik er niet bij kan! Wat nu? Bij die korrels mag je niet het plastic openmaken. Als ik ‘t wel doe en de korrels insmeer met pindakaas? zouden ze er dan wel weer van gaan eten? Ze eten wel de rubber handvatten op van de krukken! Grrr… ze knagen echt aan alles! Ik hoor ze, maar ik kan niet vinden hoe ik erbij moet komen. Het gaat de hele tijd hard *tik* *tik* *tik* *tik* Dan weer ff stil, paar minuten later weer, maar ‘s nachts gaat ‘t veel vaker en harder. Ik ben bang dat ze in ‘t plafond zitten te eten en erdoorheen vallen als er een gaatje in komt. Het is precies boven ons bed! Heeft iemand tips, of is ‘t dan echt de ongediertebestrijding bellen? En ehhh… Hoe krijg je die plafondplaten schoon dan in godsnaam? Als ze alles onder piesen en poepen!? :S Bedankt alvast, groetjes!

  Beantwoorden
 84. Nancy ·

  Zo’n 4-5 jaar geleden heeft de gemeente onze straat gerenoveerd. Sindsdien heb ik muizen in huis, ieder jaar weer opnieuw hetzelfde gelazer. En ieder jaar proberen we ander gif, dit jaar echt zonder succes. We hebben al eens een firma laten komen, die meende dat het kleine ratten zijn aangezien hij ook keutels had gevonden die te groot waren voor een muis. In december hebben we completen nootvoorraden aangetroffen in onze schaatsen op zonder, en vorige week vonden we toch een erg groot uitgevallen muis (denk dat een rat…) in de garage. Echter het gif wordt niet meer aangeraakt en in onze (idiote) convectorput was het vanochtend een drukte. Toch maar weer gemeente gebeld. Wordt er knetter van!! We hebben in het begin nog diervriendelijk geprobeerd, toen gif, en nu werkt dat ook dat niet meer… De regenpijp is inmiddels helemaal aangevreten en wie weet wat voor een schade nog meer in de kruipruimte en elders in huis. En voor mijn grote honden zijn ze blijkbaar ook niet meer bang, die lachen ze gewoon uit!… En vanwege de honden kan ik geen katten nemen, anders liet ik die eens los in de spouwmuur. ;-P

  Beantwoorden
  • Paul (Redactie) ·

   Beste Nancy,

   Heel vreemd dat de muizen of ratten het gif niet meer eten. Geldt dat ook voor het gif van de bestrijdingsfirma die je hebt ingeschakeld? Je zegt dat je een voedselvoorraad hebt gevonden; waar bestond die uit? Als je de voedselbronnen weghaalt waaruit de muizen hun wintervoorraad samenstellen, zullen ze weer genoodzaakt zijn om van het gif te eten.

   Als je meerdere muizen of ratten in huis hebt, dan is de kans op een plaag overigens erg groot, en in dat geval is natuurlijke bestrijding doorgaans niet toereikend. Een rigoureuze aanpak (professioneel rattengif) is dat meestal wel. Het is misschien niet diervriendelijk, maar een aangevreten woning die naar keutels en urine van ongedierte stinkt is niet mensvriendelijk.

   Heel veel sterkte!

 85. amine ·

  Ik had twee muizen in mijn schuur. Eentje heb ik gevangen met mijn handen en vrijgelaten. De andere kwam elke keer uit het zelfde hoekje. Ik had een diep gat gemaakt en konijnenvoer erin gezet. Toen de muis in het gat zat ging ik naar buiten. Heb hem in een bakje gedaan toen hij eruit kwam en heel ver weg vrijgelaten.

  Beantwoorden
 86. Yoan ·

  Hoi, Zo die muizen, die zijn een beetje gevaarlijk volgens mij! Laatst zat er een kleine muis op mijn zus bed! Ik heb alles geprobeerd, maar niks lukt… Ik heb er een groot probleem mee; mij zus gaat elke dag tot 6 uur niet slapen omdat ze bang is. Soms laat ik haar in mijn bed slapen, dan ga ik niet slapen… Wouww… Ik weet echt niet meer wat ik moet doen? Kunnen jullie me misschien helpen?

  Beantwoorden
  • Peggy ·

   Als je kijkt op de verpakking van het muizenvergif, lees je dat muizen niets moeten hebben van mensengeuren. Dus ze zullen nooit erg dichtbij komen! Zo kan je je zusje geruststellen.

 87. Bas ·

  Zelf heb ik ook lange tijd last gehad van muizen. Na gif gestrooid te hebben zijn ze een tijdje weg geweest. Echter kwamen ze na 4 maanden weer terug. Toen ik eenmaal alle naden en kieren had gedicht zijn ze niet meer teruggekomen. Echt ideaal!

  Beantwoorden
  • Alisha ·

   Graag zou ik willen weten om welke kiertjes en naden het gaat,heb ook n plaag,en ik kan echt niet zien van waar ze komen,ik zie geen kiertjes of zo,in de buitenmuur zie ik van die gaatjes,maar al de buren hebben dat ook,en bij hun zijn er geen muizen.

  • Paul (Redactie) ·

   De ventilatiekanalen in je muren, de kieren onder je dakpannen (lopen doorgaans de spouw in), eventuele kieren tussen de buitenmuur en de fundering, kieren langs deur- en raamkozijnen etc. Mijn ervaring is dat muizen vooral via de dakgoot onder de dakpannen doorkruipen en zodoende in verlaagde plafonds en spouwmuren terechtkomen. Omdat muizen een flexibel skelet hebben kunnen ze overigens door zelfs de kleinste openingetjes kruipen.

 88. Raymon ·

  Ik heb ook regelmatig last van muizen. Dat irritante getik op de plafondplaten gedurende de nacht is nog wel het ergste! Gister met een kleine renovatie bezig, en dacht dat ik twee muizen in een hoekje zag wegkruipen. Blijken het kleine vleermuizen te zijn…

  Heb ze in een doos gestopt, naar een kenner gebracht en die heeft ze gelukkig onder kunnen brengen en ze opnieuw uit laten vliegen. Vleermuizen mogen – in tegenstelling tot muizen – wat mij betreft lekker in en rondom het huis bivakkeren. Echt leuke beestjes!

  Beantwoorden
  • Mini Mouse ·

   Ik herken het irritante getik gedurende de hele nacht! Ook overdag hoor ik af en toe een tik… maar niet zo erg als ‘s nachts. Kunnen ‘t dan ook vleermuizen zijn? Het is maar heel iel en nauw in het valse plafond… Dan zouden ze ergens via de zolder eruit moeten kunnen, het is maar 10-15 cm hooguit in het valse plafond… Tikken muizen ook zo erg? Mocht het een vleermuisnestje zijn, het is er 1 of het zijn er 2, maar ‘t is (nog niet) erg druk, gelukkig! Dit is al meer dan genoeg; ik slaap er nauwelijks van en heb nachtmerries door de geluiden en spanning ervan. Kan het dan minder kwaad als het vleermuizen zijn? Poepen en plassen die dan niet in de rondte? Dank alvast. Groetjes.

  • Mini Mouse ·

   Wat doen ze in godsnaam dan dat het zo tikt of port of hoe ik het geluid moet noemen? Knagen vleermuizen ook?

  • Paul ·

   Nee, vleermuizen knagen niet; het zijn insecteneters en ze hebben dan ook geen knaagtanden. Dat gerommel is dus waarschijnlijk een muis en kan van alles omhelzen: knagen aan voedsel, aan materiaal waarmee een nestje/holletje wordt gemaakt, trippelen, het open knagen van een noot o.i.d. Vleermuizen zijn bovendien heel erg stil en je zult ze dan ook niet zo snel horen.

 89. Ernst ·

  Ik had laatst een muis op een verlaagd plafond zitten; continu geknaag en getrippel. Ik kon er met geen mogelijkheid bij, dus heb een gaatje geboord en muizenkorrels erdoorheen gepropt. De volgende avond hoorde ik de muis knagen. Een paar uurtjes erna hoorde ik hem heel hard rennen (alsof ie ineens hyperactief werd) en toen bleef het plotseling stil… Ik vond het wel zielig, maar had geen zin in een muizenplaag. Heb ook niks geroken naderhand, dus muizengif werkt wat mij betreft uitstekend. Ik had Pokon. Heb nog een paar dagen gewacht en gister het gaatje dichtgesmeerd. :P

  Beantwoorden
  • Mini Mouse ·

   Hi Ernst, Nou, dan werkt ‘t beter dan ‘t mijne. Plafondplaten los gewrikt, dekseltje met korrels, ertussendoor gewriemeld. Ik hoorde wel erna wat knisperen, maar ze blijven gewoon doorknagen en tikken en krassen. Niks horen wegrennen. Het is al enkele weken iedere nacht zo. Flink herrie, en ik schrik er telkens wakker van. Heb Roxa-korrels gebruikt, ben niet zo bekend met merken en zo.

 90. Harm Geurts v. Kessel ·

  Ik heb regelmatig muizen in de kruipruimte. Heb echt geen idee hoe ze erin komen. Heb echt overal met en lamp naar gaatjes of kiertjes gezocht. Ik heb op zich geen last van muizen in huis, dus maak me er niet al te druk om. Heb voor de zekerheid een paar doosjes met muizengif in de kruipruimte achtergelaten. Het grappige is dat ik in de kruipruimte, maar o.a. ook in de schuur naast mijn huis’ stapeltjes met opengeknaagde hazelnootjes vind. Alsof die muizen hamsteren…

  Beantwoorden
  • Gerard ·

   Het nadeel dat ze in andere huizen gaan bivakkeren… Mooi niet dus. Ik dood ze humaan, een klap en ze zijn opslag dood en lijden niet. Gif strooien vind ik inhumaan, dan lijdt zo’n beest veel erger, dus beter meteen dood maken.

  • maare ·

   Je hebt gelijk, maar doe het dan beter met muis-vriendelijke muizenvallen, dan gaan ze helemaal niet dood en kun je ze weer vrijlaten en zit je huis ook niet onder het bloed.

Plaats een reactie