Het belangrijkste nadeel van eiwitten of proteïnen

Eiwitten zijn helemaal hot! Overal waar je kijkt, zie je eiwit-shakes, eiwitsupplementen, eiwitdiëten en eiwitrijke voedingsmiddelen. Eiwitten zijn dan ook de nieuwe rage op het gebied van afvallen en diëten. Toch is eiwit oftewel proteïne geen heilige graal waar je onbeperkt uit kan drinken. Hieronder bespreken we het belangrijkste nadeel van eiwitten…

Afvallen door het eten van eiwitten is onmogelijk

Omdat je van alle kanten te horen krijgt dat eiwitten supergezond zijn, denken veel mensen dat je louter door het eten van eiwitten afvalt. Eiwitten zouden immers zorgen voor meer spieren, een verzadigd gevoel en minder vetopslag; toch!? Helaas is dit niet het geval…

Hoewel eiwitten wel degelijk een aantal geweldige eigenschappen hebben, bevat een gram eiwitten net zoveel calorieën als een gram koolhydraten. Dit betekent dat je door toedoen van eiwitten in principe net zoveel lichaamsvet kan opbouwen als door het eten van koolhydraten. Afvallen door middel van eten is dan ook onmogelijk.

Eiwitten zijn vooral gunstig in combinatie met krachttraining

Eiwitten zijn vooral heel erg goed voor je als je veel aan lichaamsbeweging doet; vooral krachtsport! Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je spieren behouden blijven tijdens duursport; dat spierweefsel gerepareerd wordt wanneer het beschadigd raakt; en dat je spiermassa kan groeien na krachttraining.

Als de eiwitten die je eet echter niet worden verbruikt als bouwstof, brandstof of beschermingsstof, dan zijn eiwitten niet per definitie beter dan koolhydraten of vetten. Calorieën zijn nu eenmaal energie, en energie die nergens voor wordt gebruikt, wordt als energiereserve (o.a. lichaamsvet) opgeslagen.

Eiwit-hype & koolhydraat-afkeer

Het jammere van de huidige eiwit-hype is dat heel veel mensen worden aangezet tot het eten van grote hoeveelheden eiwitten die ze nergens voor gebruiken. Bovendien wordt het eten van koolhydraten steeds vaker afgeraden. Als je weinig koolhydraten eet, heb je weinig energie die op korte termijn kan worden aangesproken. Vanwege je koolhydraat-schaarste zul je naar alle waarschijnlijkheid geen puf hebben om te sporten, waardoor je niks hebt aan die massa’s eiwitten.

Tot slot

De moraal van dit verhaal is dat eiwitten weliswaar gezond zijn en zelfs als superieure voedingsstof mogen worden gezien… Zolang je de eiwitten die je eet maar gebruikt voor lichaamsbeweging (krachttraining & cardio)! Veel mensen denken dat ze kunnen afvallen, puur door eiwitten te eten, maar ook van eiwitten wordt je dik als je ze klakkeloos naar binnen stouwt!

Wat vind jij van de hele hype rondom eiwitten? Laat hieronder je reactie achter!

4 reacties op “Het belangrijkste nadeel van eiwitten of proteïnen

 1. Richy ·

  Ik bedoelde Jan. :/

  Reageer
 2. jan ·

  dit verhaal klopt niet

  Reageer
  • Paul ·

   Oh, oké, goed om te weten… 😂

  • Richy ·

   Paul, Als het verhaal over eiwitten niet klopt moet je het onderbouwen waarom het niet klopt nu komt het vreemd over en roept het nog meer vraagtekens op!

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.