Onderzoek: hoe nepvet je ECHT dik kan maken…

Dieetproducten en lightproducten bevatten doorgaans “namaak-suiker” of “namaak-vet”. Het gaat om chemisch-synthetische surrogaten (vervangingsmiddelen) die ervoor zorgen dat dieetproducten net zo zoet of romig smaken als het echte werk… Maar dan zonder de grote hoeveelheden calorieën.

Het hele idee achter lightproducten en dieetproducten met nep-vetten en nep-suikers is dat ze mensen moeten helpen bij afslanken en gewichtsverlies. Uit recent onderzoek blijkt echter dat mensen die dieetproducten gebruiken niet slanker worden, maar juist dikker. Hieronder lees je alles over de nadelen van namaak-vet en namaak-suiker voor je figuur…

Ratten & Pringles

Wetenschappers van de Amerikaanse ‘Purdue University’ voerden een experiment uit waarbij een groep ratten in 4 subgroepen werd verdeeld:

 • 1: vet voer met vetrijke Pringles
 • 2: mager voer met vetrijke Pringles
 • 3: vet voer met Light Pringles
 • 4: mager voer met Light Pringles

Light Pringles’ zijn aardappelchips die een substituut voor vet, genaamd ‘Olestra’, bevatten. Het surrogaatvet c.q. nepvet c.q. namaakvet  Olestra verlaat het maagdarmstelsel zonder te worden opgenomen door de darmwand; zodoende bevat Olestra 0 calorieën. Fantastisch, zou je zeggen, maar niets is minder waar…

Nep-vet in eten = echt vet in je lichaam

De ratten die Light Pringles kregen, aten over het geheel genomen veel meer dan de ratten die gewone (vetrijke) Pringles kregen. Bovendien nam het lichaamsgewicht en het lichaamsvetpercentage van alle ratten die Light Pringles kregen veel meer toe dan dat van de ratten die volvet voer en volvette Pringles kregen!

Verklaring

De reden dat kunstmatige surrogaatvetten en surrogaatsuikers je dik maken wordt als volgt verklaard: Hoewel je geen echte vetten of suikers eet, reageren je biochemische systemen (hormonen, neurotransmitters, enzymen etc.) hetzelfde als bij echte voedingsvetten en echte suikers het geval is. Je lichaam maakt zich dus klaar voor een caloriebom. Wanneer deze caloriebom echter uitblijft, raken je hersenen in paniek. Je lichaam gaat in een kortdurende “spaarstand”, waardoor het extra calorieën als lichaamsvet opslaat.

Conclusie

Het lijkt erop dat dieetproducten en lightproducten afvallen niet bevorderen, maar juist tegenwerken. Uit een ander onderzoek blijkt dat een vergelijkbaar fenomeen ook te zien is bij mensen. Het punt is uiteindelijk dat als je niet wilt aankomen, je beter onbewerkte, natuurlijke voeding kan eten dan synthetische vet- en suikervervangers. Kortom: veel groenten, fruit en hele granen.

Wat is jouw ervaring met lightproducten, dieetproducten, suikervervangers en namaak-vetten?

13 reacties op “Onderzoek: hoe nepvet je ECHT dik kan maken…

 1. hahahannie ·

  weet ge wat mij altijd opvalt? dat mensen bv. naar de McDonalds gaan, daar de grootste porties fastfood eten, een grote friet een Big Mac enz…. en dan bestellen ze een cola light omdat daar minder calorieen inzitten. en met de informatie uit dit artikel erbij weet je zeker dat die ene cola light i.p.v. een gewone cola je echt niet slank gaat maken

  Reageer
  • cola light ·

   altijd dat stomme argument over de Mc Do en cola light…
   Als ik eens iets bestel (om de 3-4 jaar) dan neem ik ook gewoon een cola light… Waarom zou ik nòg meer kcal eten/drinken? Ik ben gewoon niet voor ‘volle’ cola 🙂
   no pun intended

 2. Ingrid ·

  Ik heb uit ervaring geleerd dat gezonder/bewuster eten en sporten de manier is om af te vallen. Ik eet absoluut geen bewerkt eten en vlees, kook iedere dag ‘vers’ eten en als ik om een reden minder kan sporten blijf ik toch goed afvallen. Op de sportschool en de natuurwinkel zeiden ze allemaal ver weg te blijven van light jams en andere light troep (margarine) en dan beter een jam kopen op biologische basis al zit daar suiker in 10 x beter zeg maar. Als je persé iets hartigs wilt eten kan je altijd olijven eten, moet je wel lusten natuurlijk maar ik vind dat er genoeg alternatieven zijn voor chips alleen moet je die schakel in je hoofd wel omzetten en afkicken van junk food light or not.

  Reageer
 3. Nobody ·

  Jeetje, fijn om te horen! ik mag van mijn ouders sowieso geen light-producten, omdat je daar kanker van kan krijgen. Omdat ze er i.p.v suiker, andere kankerverwekkende producten in stoppen. En nou is het niet, dat je meteen kanker krijgt van 1 light product, maar als je het dagelijks meerdere keren gebruikt, is de kans wel wat groter..
  xsomeone

  Reageer
 4. Roxanne ·

  Echt voedsel kent geen hulpstoffen of andere toevoegingen vroeger aten we ook roomboter verzadigd vet en veel fruit volle granen en beetje rauwe honing en ook vaak rauwe melk en niemand was toen dik sinds er meer e-nummers of suikersvervangers en MSG of terwel glutamaat in ons eten worden gedumpt en veel gemanuplieerde tarwe en gist en nog meer worden we steeds ongezonder als je echt goed voor je zelf wil zorgen enige die nog gezond eten koop zoals de natuur bedoeld heb moet se eten halen bij de bio of eko shop sow invoudig is het gewoon

  Reageer
  • Famke ·

   En dan moeten we dat eten al lopend gaan halen (of op de fiets, oke dat is goed), en onze was met de hand doen en al die andere dingen ook zonder apparaten…. Het is niet alleen de voedselkant die ons dikker maakt, maar ook onze zittende levensstijl.

   Ik weet dat ik het niet doe, m’n leven radicaal omgooien, zowel niet qua eten als qua beweging, maar van allebei een beetje en dan kom je toch ook wel een eind.

  • Paul ·

   Ik denk dat dat ook de beste weg is: je levensstijl niet radicaal omgooien, maar subtiele aanpassingen doorvoeren. Probeer dagelijks een beetje meer te bewegen en een beetje gezonder c.q. natuurlijker te eten, en je zal zien dat je na verloop van tijd slanker en vitaler bent en een groter uithoudingsvermogen hebt. Voor mij werkt streng en constructief lijnen en dagelijks “trucjes doen” in de sportschool in ieder geval niet. Bewust omgaan met eten en bewegen wel!

 5. wilma ·

  Als je koolhydraten eet komt er insuline vrij, het hormoon dat je suikerspiegel regelt.
  Wanneer je meer eet dan je verbruikt wordt het overschot opgeslagen als vet , dit gebeurd onder invloed van het hormoon insuline.
  Heb je honger neem dan stukje gerookt kipfilet met b.v. mosterd of een gekookt ei dat vult en doet er langer over om verwerkt te worden door je lichaam.( je lichaam verbruikt ook meer calorieen om eiwit te verwerken dan koolhydraten, leuk om te weten)
  Mijn ervaring is dat je met light limo eerder honger krijgt, pak dan liever citroenwater met stevia druppels( verkrijgbaar bij de reform

  Reageer
 6. Famke ·

  Deze resultaten had ik al gelezen op Valtaf.nl. Maar daar merkte een van de mensen die een berichtje achterliet, op, dat we in Nederland helemaal geen Olestra in onze producten hebben zitten! Dat lijkt me een niet onbelangrijk detail dat ik ook deze keer niet terug zie…
  De vraag is dus of andere lightproducten dezelfde werking hebben, of dat het zo werkt bij Olestra, iets waar wij niets mee van doen hebben. Op die vraag heb ik nog geen antwoord, dus ik ben benieuwd!

  Mijn eigen ervaringen, tja, ik val goed af, maar eet ook niet alles light. Toevallig wel chips: Spookies van Smiths, en ik ga eens de Ovenchips proberen. Maar van zulke producten eet ik zo nu en dan eens een bakje met 15 gram chips, zoveel invloed heeft t niet.
  Qua zoetstof ben ik wel grotendeels over op Nevalla nu, maar dat is vanwege aspartaam, dat is dus weer wat anders. Nog steeds een nep-suiker natuurlijk.

  Reageer
  • Paul ·

   In Nederland is Olestra inderdaad (nog) niet goedgekeurd, maar de kans zit er dik in dat er na verloop van tijd vergelijkbare vetvervangers in Nederland zullen verschijnen. Zie ook bovenstaande bron (bij naam). Ik heb overigens mijn twijfels bij Nevella. Zie ook: Healingskin.info/general-health/sugar-cane-and-nevella-unrelated-stories…

 7. lisa ·

  Low vet en Light producten zijn echt niet zo slecht, maar ze worden vaak in dezelfde hoeveelheid voedsel als vervangers gebruikt. Zo van: van een zak gewone chips wordt je dik, dus eet ik een zak light chips leeg. En daar ligt de schuld van het dik worden, daar is het niet voor gemaakt.
  Low vet en Light producten zijn oa gemaakt om ‘het missen van de smaak’ tijdens het afvallen even weer te kunnen proeven. En dan een kleine hoeveelheid, net als alles in je afvalstrijd.

  Reageer
  • Paul ·

   Maar welk voordeel hebben light en 0% vet dan boven de reguliere versies? Als je van alles een klein beetje eet, kun je toch net zo goed een handje “gewone” chips eten? Uit bovenstaande tekst blijkt immers dat je van 0% vet niet minder dik wordt; in tegendeel zelfs…

 8. Paul ·

  Leuk stukje! Ik heb van nature een enorme afkeer van “light” en “0% vet”. Niet alleen vanwege de kunstmatige zoetstoffen en vetvervangers, maar ook vanwege de vele andere hulpstoffen die er doorgaans in zitten. De smaak van dit soort producten is bovendien niet aan mij besteed. Ik vind natuurlijke ingrediënten zoals melkvet en vruchtensuiker simpelweg lekker; veel lekkerder en bovendien natuurlijker dan die verwrongen, synthetische toevoegingen.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.