Home » Hygiëne & Leefomgeving » Ongedierte in huis bestrijden: vlooien, ratten, vliegen, muizen, teken e.a.

Ongedierte in huis bestrijden: vlooien, ratten, vliegen, muizen, teken e.a.

Ongedierte in huis bestrijden: vlooien, ratten, vliegen, muizen, teken e.a.

Met de term ‘ongedierte’ wordt meestal de grote verscheidenheid aan plaagdieren bedoeld. Het gaat om kleine diertjes (zoogdieren, insecten & insect-achtigen) die door mensen als vies, lastig of schadelijk worden beschouwd. Er geen biologische definitie van een ‘plaagdier’. Zo worden muizen als ongedierte aangemerkt, maar ook als huisdier gehouden. Enkele voorbeelden van ongedierte dat binnenshuis kan voorkomen zijn:

 • Vlooien, luizen & teken
 • Vliegen & muggen
 • Motten & houtwormen
 • Ratten & muizen
 • Kakkerlakken

Dit door ongedierte in je huis kan ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasitaire wormpjes overbrengen op jouzelf, je huisdieren en je eten. Daarnaast kunnen ze van alles stukmaken. In dit artikel bespreken we daarom de bekendste soorten ongedierte die in Nederlandse huizen voorkomen…

1. Vlooien

Vlooien behoren tot het vreselijkste ongedierte dat binnen Nederlandse huizen voorkomt. In principe komen vlooien uitsluitend in je huis voor als je huisdieren hebt. Jouw huisdier pikt een vlo meestal buitenshuis op via andermans hond of kat. In zeldzame gevallen wordt een vlo door een mens opgepikt van andermans huisdier en mee naar het eigen huis genomen. Als je vervolgens thuiskomt, heeft de vlo jou als enige voedselbron, waardoor je extreem vaak wordt gestoken.

In dit artikel over ‘vlooien in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de vlo in jouw woning…

2. Mieren

Mieren bevinden zich liever buiten dan binnen. Als je echter restjes zoetigheid in huis hebt slingeren, zullen mieren dit proberen te pikken. ’s Zomers – meestal op warme dagen, vlak na een regenbui – kan een mierenkolonie zich opdelen. Vele honderden tot tienduizenden vliegende mieren verlaten dan het mierennest om elders nieuwe kolonies te stichten. Als zo’n uitbraak in je tuin plaatsvindt, dan is de kans groot dat er mieren je huis terecht komen.

In dit artikel over ‘mieren in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de mier in jouw woning…

3. Muizen

Muizen zoeken altijd een warme & discrete slaapplek. De meeste soorten muizen (spitsmuizen, bosmuizen, aardmuizen, veldmuizen etc.) slapen buiten… Maar de huismuis vindt het ook binnenshuis prima vertoeven. Deze muis kan overal leven en past zich moeiteloos aan. Zo kunnen muizen leven op zolders, op plafonds en in spouwen. Ze bevinden zich het liefst in de buurt van mensen en leven voornamelijk van menselijk afval. Deze muizen kunnen een heuse muizenplaag in je huis vormen.

In dit artikel over ‘muizen in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de muis in jouw woning…

4. Ratten

Ratten zijn bij met stip het ergste ongedierte dat je in Nederland binnenshuis kunt tegenkomen. Ratten dragen namelijk teken, vlooien en mijten bij zich die ernstige ziekten kunnen overbrengen. Ratten in huis dien je per direct te bestrijden. Ook ratten in je tuin of directe leefomgeving dienen zo snel mogelijk te worden aangepakt omdat ze zich enorm snel voortplanten.

In dit artikel over ‘ratten in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de rat in jouw woning…

5. Kakkerlakken

Het voorkomen van kakkerlakken in huis is meestal een teken zijn van rondslingerende etensresten en een ontoereikende hygiëne. Kakkerlakken kunnen schadelijke bacteriën overbrengen als ze in aanraking komen met je voedsel. Het zijn ronduit smerige beesten die zich razendsnel voortplanten. Bij het eerste teken van kakkerlakken in je huis dien je dan ook direct te beginnen met actieve bestrijding.

In dit artikel over ‘kakkerlakken in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de kakkerlak in jouw woning…

6. Fruitvliegjes

Ze heten dan misschien fruitvliegjes, maar ze lusten alle voedselrestjes en drankjes waar suikers in zitten. Fruitvliegjes zijn niet schadelijk, maar wel irritant. Ze gaan op je eten zitten en landen vooral graag in drankjes. As je fruitvliegjes in huis hebt, dan ligt er meestal iets van fruit of groenten te rotten in een fruitschaal of prullenbak. Of er staat vieze vaat.

In dit artikel over ‘fruitvliegjes in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de fruitvlieg in jouw woning…

7. Huisvliegen

Huisvliegen zijn beduidend smeriger en onhygiënischer dan fruitvliegjes. Ze nuttigen namelijk niet alleen plantenrestjes en drankrestjes, maar ook bedorven vlees en zelfs uitwerpselen. Niet alleen huisvliegen zijn irritant ongedierte, hetzelfde geldt voor de luidruchtige bromvlieg en de smerige groene vleesvlieg. Grote vliegen in huis kun je maar beter direct bestrijden!

In dit artikel over ‘vliegen in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de vlieg in jouw woning…

8. Wespen

Wespen komen niet zomaar je huis in. Dit gebeurt doorgaans sporadisch en meestal per ongeluk. Als je echter veel of regelmatig wespen in huis hebt, dan is de kans groot dat er een wespennest nabij je huis zit. Wespen bouwen nog weleens nesten in je tuin, in de spouw, onder een dakpan, onder je dakgoot of in je kruipruimte. In dat geval kun je maar beter direct de ongediertebestrijding bellen.

In dit artikel over ‘wespen in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de wespen in jouw woning…

9. Houtworm

Onder ‘houtworm’ verstaan de meeste mensen alle beestjes die hout kapot knagen. Houtworm is dan ook een benaming voor verschillende in hout levende insectenlarven. De bekendste hiervan zijn de larven van de gewone houtwormkever (doodskloppertje), de bonte knaagkever, (bonte klopkever) en bovenal de boktor (huisboktor). Deze larven keverlarven boren gangen in onder andere houten vloeren, meubels & lijsten.

In dit artikel over ‘houtwormen in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de houtworm in jouw woning…

10. Muggen

Muggen zijn de waarschijnlijk de meest gehate insecten van Nederland. Muggen zuigen namelijk bloed en veroorzaken zodoende een ontstekingsreactie van de huid. Muggen kunnen je nachtenlang wakker houden met hun gezoem, en de muggenbulten die achterblijven, blijven je de eerstvolgende dagen teisteren. De bestrijding van muggen is dan ook een populaire bezigheid.

In dit artikel over ‘muggen in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de mug in jouw woning…

11. Luizen

Luizen zijn kleien parasieten die – net als vlooien – bloed uit je huid zuigen. De luis oftewel hoofdluis komt in Nederland nog altijd veelvuldig voor. Hoewel het er steeds minder worden, zijn luizen vooral binnen kinderdagverblijven en basisscholen nog altijd een bekend fenomeen. Kinderen brengen luizen vervolgens mee naar huis, waardoor er binnenshuis een heuse luizenplaag kan ontstaan.

In dit artikel over ‘luizen in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de hoofdluis in jouw woning…

12. Motten

De term ‘mot’ is een benaming voor allerlei soorten nachtvlinders. De meeste motten zijn volkomen onschadelijk. Er zijn echter ook motjes die kleding opvreten, zoals de klerenmot en de wasmot. Het zijn overigens niet zozeer de motten zelf, als wel de larven van deze motten die aan je kleding vreten. De larven van de meelmot behoren tot de beestjes die je nog weleens in je keukenkastjes tegenkomt.

In dit artikel over ‘motten in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de mot in jouw woning…

13. Beestjes in meel & bloem

In je keukenkastjes kun je allerlei kleine beestjes tegenkomen. Het gaat meestal om de larven en poppen van de meelmot, maar soms ook om rijstmeelkevertjes, graanklanders en/of korenwormen. Deze beestjes lijken doorgaans uit het niets te komen en zitten plotseling in graanproducten zoals meel, rijst en pasta.

In dit artikel over ‘kleine beestjes in meel bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van beestjes in bloem & graanproducten…

14. Schaamluis

De schaamluis is familie van de hoofdluis, maar bewoont een ander “leefgebied” qua lichaamsbeharing. De meest favorabele woonplaats van de schaamluis is logischerwijs schaamhaar. Schaamluizen kunnen zich echter ook nestelen in okselhaar, baardhaar, wenkbrauwen en wimpers nestelen. Schaamluis behoort loop je meestal op door intiem contact.

In dit artikel over ‘schaamluis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de schaamluis op jouw lichaam…

15. Teken

Teken loop je doorgaans niet binnen op, maar buiten. Desalniettemin zijn teken irritant en potentieel gevaarlijk ongedierte. Als jij of je huisdier een teek oploopt, dan steekt deze zijn kop in je huid om bloed op te zuigen. Als de teek zich heeft volgezogen, trekt hij zijn kop terug en laat zich vervolgens vallen. Dit kan tot enkele dagen duren. De teek zal vervellen en vervolgens opnieuw op zoek gaan naar een slachtoffer. In zeldzame gevallen laat een vrouwtjesteek zich binnenshuis vallen. Ze kan dan duizenden eitjes leggen, waardoor er op den duur een tekenplaag in huis ontstaat.

In dit artikel over ‘teken bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de teek in jouw huid & huis…

16. Zilvervisjes

Zilvervisje zijn kleine insectjes (+/- 1cm) met een grijze tot zilverachtige kleur dat steeds vaker in huizen wordt aangetroffen. De naam van dit beestje verwijst naar de zilverachtige glans van de schubje op de rug en zijn vermogen als een vis in het water weg te schieten. Ze zitten meestal op vochtige plekjes, zoals badkamerhoekjes & gootsteenkastjes. Ook vochtig papier, zoals een stapel oude kranten, trekt geheid zilvervisjes aan. Je kunt zilvervisjes dus bestrijden met behulp van vochtvreters. Dit zijn bakjes met koolstofkorrels die vochtplekken & vochtophopingen in huis tegengaan!

17. Pissebedden

Pissebededen leven uitsluitend op vochtige plaatsen. Op droge plekken gaan pissebedden binnen enkele dagen dood wegens uitdroging. Pissebedden zitten liever buiten dan binnen. Ze worden echter nog weleens aangetroffen in vochtige toiletten, badkamers en kelders. Je kunt pissebedden in huis dus bestrijden met behulp van vochtvreters. Bovendien moet je lekkages snel verhelpen ter bestrijding van eventuele pissebed in jouw woning.

Tot slot

Wil jij meer weten over het bestrijden van een bepaald soort of type ongedierte? Klik de link onder een specifiek ongedierte aan voor een uitgebreid artikel over dit desbetreffend ongedierte. Bestrijding, vermijden, voorkomen, middeltjes, symptomen, kenmerken & meer…

Heb jij ervaring met ongedierte? Of heb je aanvullingen op deze lijst met plaagdieren? Laat dan hieronder je verhaal c.q. reactie achter!

7 reacties op “Ongedierte in huis bestrijden: vlooien, ratten, vliegen, muizen, teken e.a.”

 1. ongediertebestrijding leiden ·

  Paul, ik heb last van muizen terwijl ik in een flat woon. Hoe kan ik hier iets aan doen en hoe kan dit?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Aangezien je een link probeerde te spammen naar een ongediertebestrijdingsdienst in Leiden (die ik heb verwijderd vanwege het commerciële karakter ervan) verwacht ik dat jij beter in staat zal zijn om deze vraag te beantwoorden dan ik. ;)

 2. aad ·

  Hai Paul, Ik heb last van vlooien doordat de hond van mijn zoon hier een weekje is geweest (ook in de auto). Ik zag ook overal in de auto en op het dashboard witte eitjes liggen… Ik had gelezen dat azijn die eitjes oploste. Zelf had ik ook die gedachte (want eitjes zijn van kalk, en azijn lost kalk op) dus ik sproeide azijn met wat water op het dasboord, eigelijk gewoon om te zien wat er zou gebeuren… Na ongeveer 3 uur ben ik gaan kijken en er was geen wit eitje meer te vinden. En er lagen er echt heel veel, ook vond ik dode vlooien… Of er dode larven waren daar dat weet ik niet. Nu mijn vraag Paul, is het nu echt zo, of is het nou larie, want anders ga ik toch dat duurdere spul gebruiken. Want anders blijf ik misschien weken inspuiten met azijn en dan is het enige wat er steeds gebeurt dat ik zelf blijf stinken naar azijn…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Er gaan heel veel bakerpraatjes de rondte omtrent vlooienbestrijding. Zo zou je vlooien o.a. kunnen bestrijden met zout, azijn, citroensap, (Dreft) afwasmiddel en kalk. Vlooieneitjes zijn voor zover ik weet totaal anders samengesteld dan kippeneieren en bestaan volgens mij niet uit mineralen zoals calcium (‘kalk’), maar grotendeels uit een eiwitrijk membraan. Kalk is overigens een (enigszins verwarrende) aanduiding voor een aantal alkalische zouten van mineraal calcium, waaronder calciumoxide, calciumhydroxide, calciumcarbonaat en calciumwaterstofcarbonaat. Bepaalde vormen van (gebluste danwel gebrande) kalk kunnen vlooien doden, maar ze reageren uiterst alkalisch en agressief, vooral als ze in contact komen met water. Ze zijn zodoende bijtend/gevaarlijk en je kunt ze dan ook niet zomaar inzetten ter bestrijding/preventie van vlooien. Hoe dan ook: kalk is veeleer een potentieel vlooienbestrijdingsmiddel dan een bestanddeel van vlooieneitjes waardoor eitjes van vlooien ontvankelijk/kwetsbaar zouden zijn jegens azijn. Azijn bevat slechts 5% azijnzuur, een zwak zuur. Zelfs het pure azijnzuur dat achterblijft nadat de waterige bestanddelen zijn verdampt, kan vlooieneitjes mijns inziens niet oplossen. Ik ben bang dat men azijn verwart met boorzuur; boor is een bekend ingrediënt van veel pesticiden en insecticiden. Boorzuur is eveneens een zwak zuur en niet erg effectief tegen vlooieneitjes, maar in pure poedervorm wel geconcentreerd genoeg om als droogmiddel/desiccant te dienen en vlooien uit te drogen. Ik weet niet wat er precies met de vlooieneitjes is gebeurd nadat ze in contact zijn gekomen met de azijn, maar dat ze zijn ‘opgelost’ lijkt me in ieder geval erg onwaarschijnlijk. Ik kan in ieder geval geen enkel wetenschappelijk onderzoek vinden waarmee wordt aangetoond dat azijn vlooieneitjes zou kunnen oplossen. Dat er veel vlooieneitjes in je auto aanwezig zijn, is overigens een teken dat de hele vlooiencyclus aanwezig is, dus ook volwassen/volgroeide vlooien, poppen/cocons en larven/nimfen. Azijn zal dan ook sowieso nooit je volledige vlooienprobleem verhelpen. In dit artikel over vlooienbestrijding vind je onwijs veel informatie over de bestrijding van vlooien-infestaties, evenals talloze reacties van ervaringsdeskundigen en links naar meer informatie over vlooien. Hopelijk ben je snel van je vlooienprobleem verlost. Succes! Groeten, Paul

 3. mariska ·

  Hallo Paul, Ik heb twee katjes, helaas hebben zij beide last van vlooien. Ik heb er al van alles aangedaan. Vlooienspray voor in het hele huis, kattenpipetjes, gewassen met anti-vlooienshampoo, spray voor de vacht en ik blijf stofzuigen, ook blijf ik me katjes kammen. Zou u nog iets weten wat ik kan doen? Het is zoo zielig voor me beestjes…

  Beantwoorden
 4. Serkan ·

  Beste Paul, Ik heb een muis t.h.v. mijn garage waar ook mijn voedingswaren worden bewaard. Ik vermoed dat het er voorlopig maar 1 is, aangezien de verpakkingen maar een klein scheurtje hebben. Hoe komt die muis daar terecht? Heeft het met hygiëne te maken? Dagelijks wordt er in heel het huis gepoetst! Ik ben bij de gemeente van die korrels gaan halen (Raco) en heb het zowat verdeeld t.h.v. muizenkeutels. Hoe weet ik wanneer ze doodgaan? Graag feedback a.u.b. Alvast Bedankt!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Serkan, Aangezien er geknaagd is, zou het kunnen dat de muis voedsel hebben geroken, maar dat hoeft niet per se. Muizen gaan namelijk niet alleen op zoek naar eten binnenshuis, maar ook naar een droge, warme plek om te slapen en zich voort te planten. Vanwege z’n flexibele skelet heeft een muis niet meer dan een gaatje of kiertje met een diameter van 0,5 centimeter nodig om zich doorheen te wurmen, dus een muis vindt altijd een weg. Het enige waaraan je merkt dat een muis dood is, is dat er van het muizengif gegeten is en je geen sporen (knaagsporen, zaagsel, keutels etc.) meer waarneemt… tenzij je hem natuurlijk ergens dood ziet liggen, dan weet je genoeg. ;) Lees ook dit artikel over muizenbestrijding eens, daarin vind je enorm veel informatie over het voorkomen en van muizen in huis, evenals een heleboel verhalen van ervaringsdeskundigen.

Plaats een reactie