Home » Menselijk lichaam » Schildklier » Schildklierontsteking: wat te doen bij thyreoïditis?

Schildklierontsteking: wat te doen bij thyreoïditis?

Schildklierontsteking: wat te doen bij thyreoïditis?

Je schildklier bevindt zich in de keel, pal voor en onder het strottenhoofd, aan weerszijde van de luchtpijp. Door verschillende oorzaken kan een ontsteking van de schildklier ontstaan, waarbij zich verscheidene klachten voordoen. Een ontstoken schildklier staat bekend onder verschillende benamingen, namelijk:

 • Schildklierontsteking
 • Thyreoïditis / thyroïditis
 • Schildklierinfectie

Bij een schildklierontsteking door een ziekteverwekker (virus e.a.) spreekt men liever van schildklierinfectie dan schildklierontsteking…

Wat is een schildklierontsteking?

Een ontstoken schildklier is een reactie die meestal wordt uitgelokt door een virus of auto-immuunziekte. Doordat een virus of je eigen immuunsysteem de schildklier aanvalt, treden er allerlei symptomen op. Deze klachten zijn meestal tijdelijk, maar soms ook blijvend van aard.

Symptomen van een ontstoken schildklier

Een schildklierontsteking veroorzaakt niet altijd klachten. In veel gevallen voelt een ontsteking van je schildklier hetzelfde als griep met keelontsteking. Zodoende wordt thyreoïditis lang niet altijd als zodanig herkend. De bekendste symptomen van een ontstoken schildklier zijn als volgt:

 • Struma (vergrote & opgezette schildklier)
 • Gevoel van een “brok in de keel
 • Keelpijn & heesheid
 • Vertraagde of versnelde schildklierwerking
 • Lichte temperatuursverhoging

Meestal zijn de symptomen bij een ontsteking van de schildklier vergelijkbaar met die van griep, verkoudheid en keelontsteking.

Soorten schildklierontstekingen…

Een ontsteking van de schildklier kent verschillende vormen. De belangrijkste soorten thyreoïditis zijn als volgt:

1. Hashimoto-thyreoïditis

Ontsteking van de schildklier is een belangrijk verschijnsel bij de ziekte van Hashimoto. In dat geval spreekt men ook wel van ‘Hashimoto-thyreoïditis’ of ‘thyreoïditis van Hashimoto’. Deze vorm van schildklierontsteking komt het vaakst voor. Hashimoto-thyreoïditis is een auto-immuunstoornis waarbij je immuunsysteem antilichamen aanmaakt die je schildklier beschadigen. Deze vorm van schildklierontsteking staat daarom ook wel bekend als auto-immuunthyreoïditis.

2. Subacute thyroïditis

Subacute thyroïditis is een schildklierontsteking waarbij een ontstekingsreactie optreedt die gekenmerkt wordt door granulomen. Deze vorm van schildklierontsteking staat tevens bekend als:

 • Granulomateuze schildklierontsteking
 • De Quervain thyreoïditis
 • Virale thyroïditis

Een virale ontsteking van de schildklier komt vrij vaak voor. Meestal gaat het om een dusdanig milde vorm dat de aandoening voor griep wordt aangezien. Een “gewone” subacute schildklierinfectie ontstaat langzaamaan en verdwijnt weer vanzelf. Meestal ontstaat futloosheid, hoofdpijn, spierpijn en verhoging. Na enkele dagen wordt de schildklier ietwat groot en gevoelig. In dat geval ontstaat pijn bij slikken, draaien van de hals en druk op de keel. Pijn kan uitstralen richting de oren.

Deze ontsteking van de schildklier is naar alle waarschijnlijkheid te wijten aan een virus en wordt daarom ook wel virale thyreoïditis genoemd. Omdat de exacte oorzaak niet van belang is, wordt er nauwelijks onderzoek naar gedaan. Deze vorm van schildklierinfectie is vernoemd naar diens ontdekker: de Zwitserse chirurg Fritz de Quervain.

3. Acute thyroïditis

In zeer zeldzame gevallen wordt de schildklier geïnfecteerd door bacteriën. In dat geval spreekt met ook wel van een bacteriële schildklierontsteking of bacteriële thyreoïditis. Er ontstaat dan van het ene op het andere moment fikse keelpijn. Meestal is een streptokokkenbacterie de boosdoener.  Behandeling is doorgaans niet nodig, maar soms wordt een antibioticakuur voorgeschreven.

4. Stille thyroïditis

Stille thyroïditis is een vorm van schildklierontsteking die verloopt zonder pijn. De symptomen en het beloop zijn verder vergelijkbaar met die van een subacute ontsteking van de schildklier. Er worden echter vaker en meer antistoffen in het bloed gevonden zoals bij Hashimoto. In sommige gevallen van een “stille” schildklierontsteking treedt vertraging van de schildklier op die zelfs chronisch kan zijn. Eenzelfde beeld treedt vaak op bij vrouwen na hun bevalling (zie hieronder).

5. Postpartum-thyreoïditis

Bij veel vrouwen treedt binnen één jaren na hun bevalling een “stille” schildklierontsteking op. Dit fenomeen wordt ook wel postpartum-thyreoïditis genoemd. Vaak is de schildklier ietwat vergroot (struma). Verdere symptomen zijn vrij zeldzaam. Als zich aanvullende symptomen voordoen, dan is er eerst sprake van een vertraagde schildklier gevolgd door een overactieve schildklier.

Een ontstoken schildklier na de zwangerschap heeft waarschijnlijk te maken met veranderingen in de hormoonhuishouding en het immuunsysteem. Eventuele klachten verdwijnen doorgaans binnen enkele maanden, maar doen zich vaak bij een volgende zwangerschap opnieuw voor.

6. Thyroïditis van Riedel

Thyroïditis van Riedel is een chronische vorm van schildklierontsteking… Waarbij blijvende verbindweefseling (fibrose) en verharding (sclerose) van de schildklier optreedt. Thyroïditis van Riedel staat ook wel bekend als:

 • Riedelse” schildklierontsteking
 • Fibroserende / fibreuze thyreoïditis
 • Scleroserende schildklierontsteking

Door de schildklier-fibrose ontstaat een buitengewoon harde, opgezette schildklier (struma)… Evenals een vertraagde schildklierfunctionaliteit (hypothyreoïdie). Chronische fibreuze thyreoïditis van Riedel is gelukkig zeer zeldzaam.

7. Amiodarone schildklierontsteking

Sommige hartritmestoornissen worden behandeld met Amiodaron. Amiodaron is een anti-aritmicum: een geneesmiddel om het hart in een optimaal ritme te doen kloppen. Deze hartmedicatie wordt verkocht als het merkloze amiodaron en onder de merknaam Cordarone®. In zeldzame gevallen treedt een schildklierontsteking als bijwerking op. Als amiodaron een ontsteking van de schildklier veroorzaakt, dan spreekt men ook wel van ‘amiodarone thyroïditis’.

8. Schildklierontsteking met thyreotoxicose

Bij een zeer ernstige ontsteking van de schildklier kan thyreotoxicose oftewel thyrotoxicosis ontstaan. Deze aandoening is als het ware een bloedvergiftiging door je eigen schildklier. Thyreotoxicose ontstaat meestal doordat schildklierfollikels kapot gaan vanwege een zeer hevige ontsteking van de schildklier.

Hierdoor lekt continu schildklierhormoon in de bloedbaan, waardoor een gevaarlijk hormoonoverschot in je bloed kan ontstaan. Thyreotoxicose wordt gekenmerkt door het syndroom van Basedow: warme vochtige huid, trillingen, vermagering & sterk verhoogde ruststofwisseling.

Behandeling van schildklierontsteking

Thyroïditis is meestal mild van aard en geneest doorgaans vanzelf. Eventuele pijn kan worden onderdrukt met paracetamol of ibuprofen. Een schildklierontsteking onderzoeken en behandelen is enkel nodig indien de schildklier niet binnen 3 tot 6 weken vanzelf geneest… Of als de schildklierfunctie blijvend wordt ontregeld en er een gebrek of overschot aan schildklierhormonen ontstaat.

Een dergelijke verstoring van de schildklierwerking is meestal aantoonbaar middels bloedonderzoek. De schildklier is bij een ernstig verstoorde schildklierwerking doorgaans pijnlijk vergroot en bovendien ontstaan aanvullende schildklier-symptomen. Bij dit soort schildklierklachten worden soms schildklierhormonen, schildklierremmers, bètablokkers en/of corticosteroïden voorgeschreven.

Via de volgende links kun je meer lezen over: schildklier-symptomen, schildklier-onderzoek en schildklier-behandeling.

Heb jij ervaring met een ontsteking van de schildklier? Deel hieronder jouw vragen & opmerkingen…

18 reacties op “Schildklierontsteking: wat te doen bij thyreoïditis?”

 1. ina van de laar ·

  Heb een vraagje… ik ben een paar jaar geleden geopereerd aan mijn schildklier en de helft is weggenomen want ik had een struma… maar heb nu weer allerlei schildklierklachten zoals moeheid, koud zijn, stem hapert bij lange zinnen en schor, erge stijve spieren enzovoorts. Maar mijn waardes zijn iedere keer goed zegt mijn dokter hoewel ze wel schommelen… Hoe kan dit dan met all die symptomen? Mijn dokter zegt dat dit ook aan de overgang kan liggen maar ik voel gewoon dat het aan mijn schildklier ligt… Kunnen mijn waardes goed zijn en toch last van mijn schildklier hebben?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   De definitie van “goede schildklierwaarden” is nogal relatief, interpretatiegevoelig en contextafhankelijk… Hoe zagen je TSH, FT4 en FT3 er tijdens de laatste bloedwaardebepalingen precies uit? En slik je momenteel schildkliermedicatie?

  • ina van de laar ·

   hoi paul… van de laatste keer weet ik niet… maar moet morgen weer bloedprikken dus dat is weer afwachten en ik heb na de operatie geen medicijnen gekregen

  • Paul ·

   Vraag morgen om een printje / uitdraai van je bloedwaarden, dan kan ik er wellicht iets inhoudelijks over zeggen. Sterkte!

 2. Jacques ·

  Ik slikte meer dan 2 jaar amiodaron en heb er een ontstoken schildklier aan overgehouden. Ik ben nu 3 weken gestopt met deze medicijn. Gaat het vanzelf over of moet ik in de toekomst er wat voor slikken? M.v.g. Jacques

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Jacques, Amiodaron is een benzofuraanderivaat dat onder andere wordt ingezet bij hartkramp / angina pectoris en ten behoeve van hartritmecontrole en hartslagfrequentiecontrole bij atriumfibrilleren. Schildklierklachten vormen een bekende bijwerking van amiodaron. (bron + bron + bron + bron) Ik neem aan dat je met de amiodaron gestopt bent in overleg met je arts? Een medicijn-geïnduceerde schildklierontsteking gaat (voor zover ik weet) in veruit de meeste gevallen vanzelf over wanneer met de uitlokkende medicatie wordt gestopt. Het kan echter wel raadzaam zijn om een week of 6 na te zijn gestopt nog eens je TSH en FT4 te laten controleren om te zien of je schildklier de draad naar behoren heeft opgepakt. Logischerwijs is iedere persoon anders en kan niemand met absolute zekerheid voorspellingen doen, dus de toekomst moet uitwijzen hoe je schildklier en schildklierfunctie zich herstellen. Vraag bij eventuele inhoudelijke vragen en/of twijfels opheldering bij je artsen! Groeten, Paul

 3. Maureen Peters ·

  Dag Paul, ik wil je graag iets vragen. Na 3 miskramen sta ik onder controle in het UMCU bij een gynaecoloog. Mijn Anti TPO waarde blijkt 2238. TSH is 1.7 en T4 is 15. Is het verstandig om nu nog weer zwanger te worden, ook gezien het feit ik 40 jaar ben. Zou Hashimito aan de orde kunnen zijn? Hartelijke groet, Maureen Peters

  Beantwoorden
  • Maureen Peters ·

   Sorry, ik zag mijn 1e bericht niet meer en heb daarom een 2e bericht getypt.

  • Paul ·

   Beste Maureen, Ik heb je eerdere bericht beantwoord en zie nu ook je later berichtjes verschijnen. Wat ik me dus nog afvroeg, is of je al langere tijd schildklierpatiënt bent en dus al langere tijd schildkliermedicijnen gebruikt… Groeten, Paul

 4. Maureen Peters ·

  Dag Paul, Ik wil je graag iets vragen; na 3 miskramen ben ik nu onder behandeling bij een arts in het UMC Utrecht. Ik heb vandaag de bloeduitslag gekregen van de anti TPO. Deze is 2238! Google vertelt me dat dit de oorzaak zou kunnen zijn van mijn 3 miskramen én ook een verklaring zou kunnen zijn voor alle vage klachten die ik al tientallen jaren heb zoals o.a. moe, futloos, gewichtstoename, koud hebben, geen kracht in mijn armen / handen en vingers, droge huid, etc.). Mijn schildklierwaarden zijn vaak getest, maar mijn anti TPO nog nooit eerder. Gezien het feit ik 40 ben, maak ik mij zorgen of het verstandig is om nu op korte termijn nog weer zwanger te worden of eerst te proberen mijn anti TPO waarden en klachten te verminderen. Wat is jouw advies? Lijkt Hasmito voor de hand liggend? Hartelijke groet, Maureen Peters

  Beantwoorden
  • Maureen Peters ·

   Ik bedoel Hashimoto.

  • Paul ·

   Beste Maureen, Anti-TPO oftewel anti-thyroid peroxidase-antilichamen zijn specifiek gericht tegen het auto-antigeen TPO: een glycoproteïne. Deze glycoproteïne katalyseert normaliter jodiumoxidatie en de jodinatie van tyrosine-zijketens (thyroglobuline-tyrosyl / -tyrosine) in de schildklier. Het overgrote merendeel van alle anti-TPO-antilichamen wordt geproduceerd door schildklier-infiltrerende lymfocyten (afweercellen)… en in beduidend mindere mate ook door lymfeklieren en beenmerg. Hoe omvangrijker de aanwezigheid van anti-TPO in je lichaam, des te slechter deze metabolische processen zullen verlopen en des te meer schade de schildklier oploopt. Anti-TPO-antistoffen komen voor bij ongeveer 90% van alle Hashimoto-patiënten en bij ongeveer 75% van alle Graves-patiënten. De statistische kans op één van (of allebei) deze auto-immuunschildklierziekten is dus aanzienlijk. Maar ook 10 tot 15% van alle ‘gezonde individuen’ kan hoge anti-TPO-waarden hebben. (bron + bron + bron) De exacte oorzaak hiervan is vooralsnog onbekend, maar er zijn aanwijzingen voor verbanden tussen anti-TPO enerzijds en (ogenschijnlijk willekeurige) andere auto-immuunziekten anderzijds, waaronder coeliakie en lupus. Mocht er inderdaad sprake zijn van Hashimoto en/of Graves (met –langdurig onbehandeld gebleven– hypothyreoïdie tot gevolg), dan kan dit inderdaad tot miskramen gebben geleid. :( Naast de aanwezigheid van TPO-antistoffen zijn je FT4, FT3 en TSH hierbij echter ook van cruciaal belang. Ben je op de hoogte van deze bloedwaarden? Mocht je TSH te hoog zijn en je FT4 (en eventueel je FT3) te laag, dan is een auto-immuunschildklieraandoening (Graves en/of Hashimoto) met een traag, nauwelijks of zelf niet functionerende schildklier tot gevolg min of meer een gegeven. Zeker gezien je verhoogde anti-TPO. Wat je nu dus eigenlijk nog wilt weten, is de hoedanigheid van je TSH, FT4 en eventueel FT3. Advies over schildklier en zwangerschap mag ik niet geven, want ik ben geen arts. Dit zul je dan ook met je gynaecoloog en internist-endocrinoloog moeten bespreken. Hoe dan ook, ONWIJS veel sterkte toegewenst! Echt verschrikkelijk dat men hier pas na al die jaren achterkomt! Beetje dom mijnerzijds, maar nu ik erover nadenk… was je voorheen niet helemaal op de hoogte van (mogelijke) schildklierproblemen of ben je juist al langer gediagnosticeerd schildklierpatiënt, maar wist je de onderliggende oorzaak niet? Ik ben heel erg benieuwd… Groeten, Paul

 5. Simone ·

  Ik heb vanmorgen een echo van mijn schildklier gehad omdat de rechterkant vorige week verdikt was. Nu heb ik al 2 jaar Thyrax en zijn de TSH en FT4 in orde, maar toch heb ik erge klachten. Nu zei de echografist dat de rechterkant van de schildklier sterk doorbloed was en links niet. En dat had hij nog nooit gezien… De schildklier was niet meer te dik. Iemand al eens eerder gehoord van een half doorbloede schildklier? Ik krijg over een week de uitslag…

  Beantwoorden
 6. Cindy visser ·

  Ik heb sinds oktober nu voor de 5e x een zere, hese keel. Tevens heb ik schildklierproblemen, wordt er onderzoek gedaan naar een ontstoken schildklier middels bloedonderzoek? Bij de huisarts word ik helaas niet wijzer.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Cindy, De klachten, symptomen en verschijnselen van een schildklierontsteking zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Een acute infectie door bacteriën of virussen gaat veelal gepaard met een pijnlijke hals, (hoge) koorts, moeite met slikken en opgezette lymfeklieren in het halsgebied. Een thyroiditis c.q. thyroïditis c.q. thyreoïditis c.q. strumitis kan echter ook een andere oorzaak hebben, waaronder de ziekte van Hashimoto, een (subacute) granulomateuze thyroïditis (De Quervain-schildklierontsteking), een stille / latente / steriele ontstekingsreactie door onbekende oorzaak, postpartum / postnatale schildklierontsteking (dus na zwangerschap)… Afhankelijk van de veroorzaker kan een schildklierontsteking leiden tot een te snelle of te trage schildklierwerking. Bovendien kan de schildklier vergroot zijn (struma). De diagnose ‘schildklierontsteking’ wordt nagenoeg altijd gesteld aan de hand van de verschijnselen en daarnaast door lichamelijk onderzoek. Middels bloedonderzoek kunnen de schildklierhormoonspiegels, schildklierantistoffen en ontstekingsparameters worden gecontroleerd. Los daarvan kan de schildklier worden afgebeeld via een echografie en/of scintigrafie. Mocht daarna nog altijd twijfel over de diagnose blijven bestaan, dan kunnen schildkliercellen met een naald worden opgezogen (schildklierpunctie) voor microscopisch onderzoek. Hopelijk verklaart dit één en ander. Sterkte!

 7. fred ·

  Hallo Marjo, Ik lees net jouw bericht nadat ikzelf een geweldige uitleg heb gekregen over hetgeen er aan mijn schildklier mankeert en wat ik ermee moet doen. Neem eens contact op met een therapeut in Volendam van Faro Neuro & Health Center. Veel succes ermee!

  Beantwoorden
 8. Marjon ·

  Ik heb sinds 5 jaar een traag werkende schildklier. Het blijft een wisselend proces bij mij. Soms blijft het maanden stabiel en vervolgens moet ik toch weer meer gaan slikken. Ook heb ik al geruime tijd nu last van irriterende struma, ik kan er nu het kouder wordt geen kraagje op velen en al maanden een kuchje en regelmatig keelpijn. Ik ben verpleegkundige, maar maak regelmatig fouten. Ik lijk wel dement en kan me moeilijker concentreren. Ik vind dat ik niet meer als verpleegkundige kan werken, maar m’n baan opzeggen is ook geen optie, want we hebben het geld hard nodig. Hebben jullie tips hoe ik dit moet oplossen. Kan ik mezelf hiervoor laten afkeuren en hoe moet dat?

  Beantwoorden
  • Bas ·

   @ Marjon wat denk je van een omscholing zodat je toch je geld kunt blijven verdienen zonder dat de maatschappij daarvoor opdraait…? Noem maar wat…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.