Home » Menselijk lichaam » Gebit (Tanden & Tandvlees) » Ontstoken tand & kies – Wat te doen bij ontsteking van tanden?

Ontstoken tand & kies – Wat te doen bij ontsteking van tanden?

Ontstoken tand & kies – Wat te doen bij ontsteking van tanden?

Een tand of kies bestaat uit 3 delen, namelijk de wortel, de hals en de kroon. De tandkroon is het deel van de tand dat buiten het tandvlees uitsteekt. De tandhals bevindt zich achter het tandvlees en kan bloot komen te liggen bij terugtrekkend tandvlees. De tandwortel is het deel waarmee de tand in de kaak en tandkas vastzit.

Binnenin de tand bevindt zich het tandmerg. Een tand-ontsteking of kies-ontsteking betekent dat het tandmerg ontstoken is geraakt. Het tandmerg wordt ook wel de ‘pulpa’ genoemd, en een interne tand-ontsteking ‘pulpitis’. Een ontstoken tand of kies ontstaat niet zomaar. Er gaan meestal de volgende stappen aan vooraf:

 • Er verblijven langdurig bacteriën in de mond.
 • Deze bacteriën produceren zuren.
 • Zuren tasten het glazuur van de tand aan.
 • Er ontstaat een doffe plek in het glazuur.
 • De plek wordt zwakker en verkleurt (laesie).
 • Na een tijdje ontstaat een gaatje c.q. caviteit in het glazuur (= tandbederf)
 • Bacteriën vreten zich een weg door het tandbeen (dentine).
 • Bacteriën komen in het tandmerg (pulpa) terecht.
 • Bacteriën in de pulpa kunnen helse kiespijn veroorzaken!

Als bacteriën eenmaal in de pulpa van je tand zitten, spreken we van een ontstoken tand of kies…

Symptomen van een ontstoken tand of kies

In de pulpa bevindt zich de tandzenuw. Een tand-infectie is dus in feite een zenuw-ontsteking van je tand of kies. Omdat de tandzenuw extreem gevoelig is, ontstaat doorgaans hevige tandpijn of kiespijn bij een ontstoken tand of kies. Deze pijn staat ook wel bekend als zenuwpijn. De belangrijkste symptomen van een ontstoken tand of kies zijn dan ook:

 • Continue zeurderige & kloppende zenuwpijn
 • Onnavolgbare pijnscheuten
 • Extreme pijn bij het kauwen
 • Extreme gevoeligheid voor warmte & kou
 • Evt. terugtrekking, zwelling & roodheid van tandvlees
 • Evt. dikke wang

Wees dus alert als zich plotseling symptomen van een ontstoken kies of tand voordoen.

Gevolgen & risico’s van een ontstoken kies…

Als een ontstoken kies of geïnfecteerde tand niet wordt behandeld, zal de tand afsterven (necrose). Rondom de dode tand zal zich steeds meer pus verzamelen waardoor een “tand-abces” ontstaat. Door de druk van het tandabces kan de tand-ontsteking uiteindelijk overslaan naar de rest van je gezicht. Bij een uitslaande bacteriële infectie ontstaan uiteindelijk infecties en pijn in je tandvlees, kaak, neus, oren en/of ogen. Vaak is er ook sprake van hevige koorts en misselijkheid.

Behandeling van een ontstoken tand of kies

Hoe eerder een ontstoken kies of tand wordt getrokken, des te groter de kans dat de infectie c.q. ontsteking kan worden beperkt. De behandeling van ontstoken tanden & kiezen kan op 2 manieren verlopen, namelijk:

1. Ontstoken tand of kies trekken

Met het trekken van de ontstoken tand of kies ben je voorgoed van desbetreffende tand af. Het trekken van ontstoken tanden of kiezen gaat als volgt in zijn werk:

 • Er worden één of enkele injecties (spuiten) gegeven met een verdovende vloeistof (lidocaïne, prilocaïne, procaïne, articaïne of mepivacaïne) om de mond lokaal te verdoven.
 • De tand of kies wordt met een tang los getrokken. Afhankelijk van de wortel en grootte van de kies moet er nogal wat gedraaid, gewiebeld en gewrikt worden.
 • Soms moet een kies eerst worden gekliefd, gesplitst of gespleten, waarna de tand in meerdere delen wordt getrokken.
 • Het gat dat achterblijft wordt grondig gereinigd met een ontsmettende zoutwateroplossing.
 • In sommige gevallen moet het gat dat achterblijft worden gedicht met enkele oplosbare of niet-oplosbare hechtingen. Onoplosbare hechtingen moeten later worden verwijderd.

Let op: Het gat dat achterblijft na het trekken van de ontstoken kies of tand kan geïnfecteerd raken door bacteriën. In dat geval komt er pus uit het wondje en kan zelfs een abces ontstaan. Dit kan enorm veel pijn doen en gepaard gaan met koorts. Vanwege de etter kun je tevens een keelontsteking krijgen.

2. Wortelkanaalbehandeling van ontstoken tand of kies

Het tandmerg (pulpa) bestaat uit een pulpakamer en verscheidene wortelkanalen. De pulpakamer bevindt zich in de tandkroon en de wortelkanalen in de tandwortel. Bij een wortelkanaalbehandeling worden de zenuwen uit de wortelkanalen van de ontstoken tand of kies gehaald. Hierdoor verdwijnt de pijn. Een wortelkanaalbehandeling van een ontstoken kies of tand gaat als volgt in zijn werk:

 • Er worden injecties gegeven met een verdovende vloeistof om de mond lokaal te verdoven.
 • De kroon wordt aan de bovenkant open geboord.
 • De pulpa wordt volledig verwijderd (inclusief zenuwen & bloedvaten)
 • De ruimte die in de kies achterblijft wordt gedesinfecteerd met een antibacterieel middel (chloorhexidine e.a.)
 • De wortelkanalen en pulpakamer worden tijdelijk gevuld met calciumhydroxide.
 • Later wordt er een speciale wortelkanaalvulling geplaatst.
 • Soms wordt aanvullende behandeling met antibiotica voorgeschreven.

Let op: Een wortelkanaalbehandeling wordt meestal uitgevoerd als zich reeds een tandabces heeft ontwikkeld. In dat geval kan er niet altijd goed genoeg worden verdoofd om de ontstoken kies te trekken. Door het boren kan de pus weg en verdwijnt de drukpijn. In sommige gevallen kan een ontstoken tand met abces prima worden verdoofd en gewoon worden getrokken.  

Tot slot

Ontstoken kiezen en tanden dienen dus zo spoedig mogelijk te worden behandeld om ernstige infecties en abcessen te voorkomen. Je tandarts kan je adviseren over welke behandeling wenselijk is. Hoewel wortelkanaalbehandelingen en ontstoken kiezen trekken geassocieerd worden met pijn, zijn de verdovingen tegenwoordig erg goed. De behandeling van een ontstoken tand of kies zal dus juist de hevige, kloppende & zeurende zenuwpijn verhelpen!

Als je het niet zover wilt laten komen, kun je er maar beter voor zorgen dat je je gebit in optimale conditie houdt en je tanden goed verzorgen. Voorkom tandbederf & tanderosie, dan voorkom je doorgaans ook ontstekingen en infecties.

Heb jij ervaring met een ontstoken tand of kies (pulpitis)? Laat je vraag, of opmerking hieronder achter in een reactie!

108 reacties op “Ontstoken tand & kies – Wat te doen bij ontsteking van tanden?”

 1. Sanaa ·

  Dag, Ik zit met een probleempje! Ik heb sinds 2 weekjes last van een ontsteking. Ik zit op dit moment met een giga wang. Ik heb hiervoor antibiotica gehad van de tandarts (amoxicilline 500mg). Het heeft de eerst paar dagen geholpen, maar na mijn laatste kuurtje kreeg ik de pijn en de dikke wang weer terug. Helaas kan ik deze maand absoluut niet meer naar de tandarts, gezien ik het financieel niet red omdat ik ook pas facings in heb laten zetten. Hebben jullie misschien een andere oplossing voor die dikke wang? Een alternatief voordat ik mijn kies laat trekken… Ik hoor graag van jullie. Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • bianca ·

   Hoi, Ik heb ook een ontsteking en ik moet morgen naar de kaakchirurg. Ben doodsbang! Ik doe altijd ff spoelen met lauw water en zout. Of paracetamol kauwen op de plek waar de kiespijn zit. Dit is vies, maar werkt wel.

 2. trudy ·

  Ik heb 30 jaar geleden een wortelkanaalbehandeling gehad aan mijn voortand. Nu is het onder mijn neus in mijn mond gevoelig bij die tand die 30 jaar terug behandeld is. Hoe zou dit kunnen komen en wat kunnen ze er aan doen? De tand doet nog niet echt pijn maar er staat wel een druk op. Bovendien ben ik doodsbang voor de tandarts en heb ik op dit moment geen tandarts wegens verhuizing 3 jaar terug. Zou dit opgelost kunnen worden met antibiotica?

  Beantwoorden
  • Maya ·

   Heel veel sterkte, bij mij heeft Ozon goed geholpen. Geen pijn, ontsteking weg! Groetjes, Maya

 3. Angelina ·

  Ik heb 3 weken geleden last gekregen van mijn gebit. Ben in 3 dagen tijd 6 keer naar de tandarts geweest. Die heeft gekeken naar kaak en kies. Het blijkt een ontsteking. Hij heeft inmiddels een wortelkanaalbehandeling gedaan en antibiotica voorgeschreven. ‘t Heeft tweeënhalve week geen pijn gedaan, maar nu doet het ineens weer enorm veel pijn. En het wordt steeds erger! Gisteren bij de tandarts geweest en weer antibiotica gekregen. Maar de tandarts wil mij niet naar de kaakchirurg sturen. Wat kan ik het best doen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Als je geen vertrouwen meer hebt in je tandarts zou je allereerst een andere tandarts kunnen zoeken. Daarnaast zou je naar je huisarts kunnen gaan, hem/haar je situatie uitleggen en desgewenst om een doorverwijzing naar een kaakchirurg vragen. Als er inderdaad opnieuw sprake is van een bacteriële infectie van kaak/steunweefsel/tandvlees, zou het overigens best kunnen dat het door je tandarts voorgestelde/voorgeschreven antibioticum volstaat om je gebitsklachten/pijnklachten te verhelpen. Dus -aangezien je tandarts het idee heeft dat de situatie onder controle is- je zou ook nog even kunnen aanzien/afwachten. Dit is een afweging die je zelf zult moeten maken.

 4. CS ·

  Hee Paul, Super bedankt voor je reactie. Ik ga morgenochtend terug naar de kaakchirurg. De pijn wordt alsmaar erger! Groetjes, CS

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Graag gedaan; heel veel sterkte ermee!

 5. CS ·

  Na een week nog steeds ondraaglijke pijn van het wegsnijden van mijn verstandskies rechtsonder. 100 mg Tramadol helpt niet. Wat kan ik doen? Ik heb geen zwelling meer, maar er komt wel een enorme stank uit mijn mond. Blijf maar bij me uit de buurt, haha. Help me!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Een pijnstiller bestrijdt de ‘kiespijn’ tot op zekere hoogte, maar bestrijdt de onderliggende oorzaak niet. Wat je waarschijnlijk nodig hebt is een antibioticum en wellicht moet de wond opnieuw geopend en gereinigd worden. De kans zit er namelijk dik in dat zich bacteriën hebben genesteld in de holte die in je kaak/tandvlees is achtergebleven, waardoor een bacteriële infectie is ontstaan. Ik heb dit ook gehad na het extreem onvoorzichtig wegbijtelen van een verstandskies en het doet inderdaad helse pijn. In de holte hoopt zich steeds meer pus op, waar waarschijnlijk ook de stank vandaan komt. Ik zou ermee terug naar de tandarts gaan. Sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 6. Rose ·

  Hallo allemaal, Ik heb altijd al een vreselijke hekel gehad aan de tandarts. In april 2014 kwam ik erachter dat er een vulling uit was links boven in mijn kies. Eigenwijs mee rond blijven lopen… Tot ik in oktober een verschrikkelijke pijn had, het trok helemaal door naar mijn wang. Op een dag ging de pijn vanzelf weg. De tand verkleurde ook helemaal. Ik wist dat het niet goed zat en iedereen zij dat ik naar de tandarts moest gaan, maar ik was gewoon doodsbang. In november knapte er ineens een stuk van de tand af. De tand was helemaal zwart aan de binnenkant. Nu heb ik sinds vannacht echt hevige pijn in het overgebleven stuk kies. Het steekt overal en helemaal niks helpt. Ook dit stuk tand is helemaal dood en verkleurd. Vanavond om 11 uur de weekend tandarts gebeld, ik kon helemaal nergens terecht. Nu moet ik wachten tot morgenvroeg en hopen dat ik dan een plekje kan krijgen… Ik ben zo bang voor wat er nu gaat gebeuren. Kan iemand mij vertellen wat ze gaan doen? Ik denk natuurlijk trekken, omdat er al een deel van de kies is geknapt, en omdat de tand dood is. Maar er zitten ook restdelen van de kies bovenin… ik ben echt ontzettend bang. Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • daan ·

   Hey Rose, Je moet helemaal niet bang zijn voor de tandarts. Ze hebben goed verdovende middelen. Zoek gewoon een goede tandarts en zelfs de prik doet niet echt pijn, ‘t is hooguit vervelend. Een tip is probeer overdag te gaan, dat zijn de momenten waarop er niet zo veel patiënten zijn, dan neemt de tandarts rustig de tijd. Zeg ook dat je bang bent. Maar meestal ziet de tandarts dat wel aan je gedrag. Er zijn natuurlijk klojo’s van tandartsen, maar die heb je in elke beroepsgroep. Zelf heb ik al heel veel tanden laten trekken. Maar wennen doet het nooit. Zelf ben ik ook hartpatiënt dus trekken ze mijn tanden heel rap. En van ontstoken tanden kun je ook een hartontsteking krijgen. Het komt niet veel voor, maar is wel levensgevaarlijk. Dus gewoon aan een vrienden en kennissen vragen of zij een goede tandarts kunnen aanbevelen. En als je je daar niet goed bij voelt, ga je gewoon naar een andere. En iedereen heeft wel zenuwen bij de tandarts, ik ook nog steeds. Hopelijk heb je iets aan mijn antwoord…

 7. Monique ·

  Hallo, Ik heb afgelopen woensdag mijn ontstoken kies laten trekken, er bleek geen andere optie. Een jaar geleden daar een wortelkanaalbehandeling gehad en die was lastig, want er zat een bocht in de wortel. De tandarts was er tweeënhalf uur mee bezig geweest. Nu een jaar later is diezelfde wortel nog meer gaan ontsteken, helaas is nu de kies getrokken. Alleen ik heb nog steeds pijn aan die kant. Ik heb antibiotica en ik slik ibuprofen en paracetamol. Is dit normaal? Hoelang duurt het voordat de ‘kiespijn’ is verdwenen?

  Beantwoorden
 8. piet ·

  Tanden en kiezen getrokken en na die tijd tandvleesontsteking. Vervelend veel pijn!

  Beantwoorden
 9. Chris ·

  Ik ben radeloos…. Sinds een jaar of twee heb ik last van een vreemd en ook zeer pijnlijk verschijnsel. Vanuit mijn kaak / tandwortel begint er steeds een ontsteking zonder dat er gaatjes zijn. Dit heeft me al 6 kiezen gekost en een overgeslagen ontsteking aan mijn bijholtes en voorhoofdsholte waar ik inmiddels aan geopereerd ben. Heb inmiddels 4 antibioticakuren achter de rug maar de ontstekingen blijven maar terugkomen. Volgens mijn tandarts is het iets bacteriëels, maar kan er verder niets mee. Heeft iemand hier ook ervaring mee en eventueel een oplossing hiervoor? Ik poets 2 a 3 keer per dag en ga 2 keer per jaar naar de tandarts en mondhygiënist en mijn tanden zijn in prima conditie maar iedere keer weer hetzelfde liedje… Ontstekingen van onderuit mijn kiezen. Ik kan door al de getrokken kiezen al bijna niet normaal meer eten. Iemand?

  Beantwoorden
  • Margareth ·

   Ik heb zelf een tijdje nu een ontstoken kaak en dit gaat tot aan mijn rechteroor, en een wortelkanaalbehandeling heeft dit niet verholpen. Ik heb nu gemerkt dat ik door anders te eten de ontsteking kan verminderen en daarom ben ik nu begonnen met alle suiker en witmeel uit mijn dieet te schrappen. Ook geen gist, dus brood oliebollen e.d. Wel heel saai, want ik hou van lekker eten. Maar ik merk wel vooruitgang. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat als ik het zou kunnen opbrengen om een tijdje alleen groentesap o.i.d. te nemen het heel snel over zal zijn. Maar dit lukt mij nog niet, dus ik ga stapje voor stapje. In ieder geval wordt het niet erger en ik word slanker, wat ook geen kwaad kan! Verder neem ik extra vitamine C, tot wel 2 gram per dag.

  • Sandra ·

   Hallo Chris, Ik geloof dat ik in hetzelfde schuitje zit als jij. Ik ben op 1 november 2014 begonnen met 2 zenuwbehandelingen, een onder en een boven. Een paar dagen later werd het erger, mijn gezicht tot aan mijn wenkbrauw voelt heel raar. Een tand eruit en nog een zenuwbehandeling, maar de pijn blijft. Weer naar de tandarts, tand nummer 2 eruit. De pijn blijft, weer naar de tandarts, tand nummer 3 eruit. Twee weken rust gehad en nu vanmorgen weer geweest, tand nummer 4 eruit. En er is nog een tand die de koude spray niet voelde. Ik word er een beetje depri van. Wie kan mij helpen? Ik verzorg mijn gebit heel goed en eet ook gezond. Gr. Sandra

  • sayxeper ·

   In jouw geval moet je eens controleren of je geen sinus hoofdpijn hebt bij een neuroloog. Of naar een academisch tandheelkundig centrum (Amsterdam of ander plek) wanneer je tandarts je niet kan helpen…

 10. Judith ·

  Goedemiddag, vorige week 2 wortelkanaalbehandelingen gehad in bovenkaak en 1 verstandskies verwijderd van de onderkaak. Ik kan niet echt zeggen dat de wond pijn doet maar mijn kaak daarentegen doet behoorlijk pijn, vanaf het bot van mijn oor naar beneden. Is dit normaal? Ik spoel goed, kan mijn mond goed open doen en kauwen.

  Beantwoorden
 11. Shannon ·

  Hallo ik ben Shannon, Ik heb sinds 2 weken me verstandskies eruit getrokken maar me wortelkanaal wilde er maar niet eruit dus met spoed moest ik naar het ziekenhuis. Hebben ze met weer verdoving eruit gehaald. In totaal heb ik vier verdoving gehad, ik wilde weten waarom ik nog een zeurende pijn aan me wang heb en oorpijn aan de linkerkant… Ik heb geen ontsteking of wat het doet alleen pijn. Of heeft het te maken dat je telkens je mond moest openmaken dat het gewrichtspijnen zijn?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Shannon, De aard en ernst van andermans pijn zijn moeilijk in te schatten zonder gedetailleerde omschrijving. Het zou me niet verbazen als er toch sprake is van een ontsteking of infectie in het wondje waaruit je kies verwijderd is. Gewrichtspijn door een ‘kaakklem’ kan ook, maar zoals ik al zei is dit heel erg afhankelijk van de exacte aard, ernst en omschrijving van de pijn. Neem voor de zekerheid gewoon even contact op met je tandarts of huisarts. Sterkte & groeten, Paul

 12. Shaniej ·

  Ik heb 2 weken geleden me verstandskies getrokken, maar de wortel kon de tandarts niet eruit trekken, dus met spoed moest ik naar het ziekenhuis. Nu is het genezen gelukkig, maar alleen heb ik nu een zeurende pijn aan me wang en oren linkerkant. Wat kan ik eraan doen? Want ik slik paracetamol, dat stopt even de pijn, maar de pijn rondom de kaak gaat niet over. Ik heb geen last van pijn aan me kies die eruit is getrokken. Ik heb wel 4x verdoving gehad, kan het daarmee te maken hebben? Groeten, Shaniej

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Shaniej, Waarschijnlijk is het wondje dat is achtergebleven na het trekken van de verstandskies (diep) van binnen toch geinfecteerd geraakt met een bacterie. Met hevige pijn rondom kaak, oor en wang na het trekken van een kies die niet kan worden onderdrukt door paracetamol zou ik persoonlijk even langs je huisarts of tandarts gaan, vooral als je er al 2 weken mee rondloopt. Sterkte, beterschap & groeten, Paul

 13. Sylvia ·

  Heel mooi al deze adviezen maar wat moet je doen als je de tandarts niet kunt betalen? Ja mensen dat kan anno 2014. Zelf maar gaan dokteren?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Sylvia, Dat is een lastige situatie. Als je vandaag de dag ergens mee geholpen wilt worden, maar je kunt er niet voor betalen, dan zijn er doorgaans niet veel opties. Dat geldt ook voor tandartsen; kun je een tandarts niet betalen, dan gaat deze doorgaans niet vrijwillig voor je aan ‘t werk. Tenzij je natuurlijk een extreem sympathieke en non-conformistische tandarts kunt vinden. Voor mensen die niet in één keer hun tandarts kunnen betalen, wordt nog weleens een betalingsregeling getroffen waarbij je in heel veel (kleine) etappes je ‘schuld’ betaalt. Persoonlijk zou ik allereerst contact opnemen met je huisarts (die is gratis) als je je tandarts niet kunt betalen en met hem/haar je gebitsproblemen bespreken. In principe mag een arts je niet weigeren omdat je geen geld hebt, maar ik denk niet dat je operaties aan je gebit wilt laten uitvoeren door iemand die onwelwillend, gefrustreerd of boos is. Er zijn nog weleens speciale acties waarbij ‘minder bedeelden’ gratis naar de tandarts kunnen, maar dat geldt doorgaans voor controles en periodiek onderhoud en niet voor gecompliceerde gebitsproblemen. Ook mondhygiënisten in opleiding bieden nog weleens gratis consulten, maar ook zij kunnen geen complexe handelingen aan je gebit uitvoeren. Wat je ook nog kunt doen is contact opnemen met je zorgverzekeraar en je beroepen op zorgbemiddeling. Je kunt je zorgverzekeraar vragen wat je het best kunt doen als je je tandarts niet kunt betalen… Misschien kan je zorgverzekeraar iets voor je betekenen of een (verrassend) goedkope oplossing verzinnen waar je zelf nog niet bij stil hebt gestaan. Tot slot kun je hetzelfde proberen bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), sinds kort Zorginstituut Nederland. Ik snap overigens dat je niet veel aan bovenstaande adviezen bij ontstoken tanden of kiezen hebt als je je tandarts niet kunt betalen, maar zelf dokteren is absoluut GEEN goed idee. Je maakt je gebitsproblemen alleen maar erger, waardoor het potentiële kostenplaatje alleen maar groeit. Het probleem schuilt ‘m denk ik voornamelijk in de financiën; misschien is er iemand in je omgeving die je (financieel) kan steunen met je tandartsprobleem? Heel veel succes & sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

  • wesley ·

   Sylia, Ja inderdaad, ik ken het want ik zit met hetzelfde, maar dan loop je net als ik gewoon al 4 weken met zenuwpijn te kloten en ibuprofen 600 bruis te slikken. Dat werk prima bij tandpijn volgens dokter en volgens tandarts, maar ik ben naar de kaakchirurg gestuurd en die laten me vervolgens ook nog lekker 2 weken aan me lot over. Me tandpijn is ondertussen door niks te verzachten en slaap halve nachten niet! Dertien februari kan ik er eindelijk terecht maar zou graag eerder gaan, kan wel janken!

 14. Annelies ·

  Jarenlang had ik een slecht gebit, diverse malen een dikke wang door een mega ontstoken kaak. Vooral ‘s nachts proberen te slapen had geen zin, stijf wakker van de ondraaglijke pijn. Pijnstillers hielpen bijna niet, het gevoel of er met een spijker dwars door je tand of kies werd gehamerd. Blij dat ik mijn gebit heb laten renoveren!

  Beantwoorden
 15. Natasja ·

  Gister een wortelkanaalbehandeling gehad. Vandaag uit bed gekomen met een dikke wang. Moest vandaag sowieso terug naar de tandarts om de kies te dichten (i.v.m. opengelaten zodat de pus er goed uit kon), dus na het vullen is er een sneetje gemaakt in mijn tandvlees en kwam er wat wondvocht en bloed uit de “abces”. Een antibioticakuur gekregen en nu maar afwachten. Als het morgen niet beter is, moet ik weer contact opnemen met de tandarts en gaat zij me doorsturen naar een kaakchirurg… Krijg helaas nu verhoging en mijn wang is nog steeds dik. Weet eigenlijk niet wat ik nu moet doen… Iemand een tip?

  Beantwoorden
 16. Samantha ·

  Ik loop al maanden met een gebroken kies die eerst twee keer werd ‘gerepareerd’. In augustus jl. is deze reparatie afgebroken en de tandarts adviseerde het uittrekken en zei erbij dat het ontstoken was. Door een sterfgeval in de familie heb ik het afspraak voor uit laten trekken, afgezegd. Maar van een vriendin kwam ik te weten dat het erg gevaarlijk kan zijn om met een ontstoken kies te blijven zitten. Ik belde voor een nieuw afspraak, maar de tandarts laat mij nu drie weken wachten. Zij zei dat alleen bij klachten kan ik tussendoor komen. Maar zou het in mijn geval een klacht niet al te laat zijn?

  Beantwoorden
 17. Mar ·

  Goedenavond, Ja, ik kan niet slapen van de pijn. Zal even kort vertellen… Vorig jaar is mijn 3.7 kies afgebroken. Gevraagd aan de tandarts of hij deze wilde trekken aangezien ik er last van had. Nee zei hij, die bouw ik op. Een jaar lang ellende en er bleef veel voedsel tussen zitten. 2 weken geleden terug voor controle; er zat ruimte onder die kies (bot verdween, hoe kan dat?). Ik gaf aan dat ik last had van de kies en dat er veel voedsel bleef hangen. Hij heeft er een bredere sleuf in gemaakt zodat er geen voedselresten meer zouden blijven zitten. Diezelfde avond begon de kies weer te zeuren en pijn te doen. Ik heb dit even anderhalve week uitgezongen en toen uiteindelijk toch gebeld dat ik hem eruit wilde hebben. Ik verging van de kiespijn! Afgelopen maandag is dit gebeurd (eindelijk dacht ik), maar nog steeds helse pijnen en er komt ook voortdurend pus uit de wond. Na het trekken is de wond niet gespoeld, maar gelijk een gaasje erop. Ik ben zelf heel lang assistente geweest en weet niet beter dan dat na een extractie de wond gespoeld wordt. Als ik nu over mijn kaak wrijf, voel ik een verdikking in het bot en ik leef op ibuprofen. Ik heb na een extractie nog nooit zo veel pijn gehad als dat ik nu heb. Mijn hele kaak doet zeer en zelfs mijn keel! Ik mocht niet spoelen met Bocasan of iets anders vanwege de stolling… Ik vind het vreemd en zit ondertussen nog steeds met veel pijn. Graag uw advies… Vriendelijk dank, Mar

  Beantwoorden
 18. urvin ·

  Ik heb 2 jaar terug een wortelkanaalbehandeling gehad die bijna 5 weken heeft geduurd, Dat kwam omdat het eerst niet goed gedicht was, daarna niet goed geslepen en dan weer omdat er een ontsteking in zat. Nu na 2 jaar heb ik weer hevige pijn en het voelt als een ontsteking. Als ik aan mijn tand voel, lijkt het alsof ik het lichtjes kan schudden. Mijn vraag is: Wat moet ik nu doen en hoe ben ik zeker dat het een ontsteking is?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Als je behandelde kies hevig pijn doet, is de kans reëel dat ‘ie inderdaad ontstoken is geraakt. De pijn moet immers ergens vandaan komen… Op de een of andere manier hebben er dan waarschijnlijk toch weer bacteriën in terecht kunnen komen. Persoonlijk zou ik direct even contact opnemen met je tandarts(assistent). Sterkte & groeten, Paul

  • urvin ·

   Dankjewel voor je reactie Paul. Ik denk dat het een tandabces is want er komt pus uit aan de zijkant. En denk dat onder de kies de ontsteking zit want voelt gespannen en als ik bijt lijkt het alsof er spons onder zit. Ik ben in het buitenland momenteel en ben bang dat de artsen hier anders te werk gaan, maar zal de kans maar moeten wagen. Nogmaals hartelijk dank voor je reactie.

 19. Joska ·

  Hoi, Ik kreeg op VRIJDAG ineens ontzettend veel pijn aan m’n ontzenuwde kies. Dus zondag naar de tandarts van wacht. Deze zei dat een een abces zat! Dus meteen m’n kies getrokken. Nu 3 dagen later heb Ik nog steeds pijn en een dikke wang. Is dit normaal? Is het abces ineens weg met de kies te trekken? Moet Ik normaal geen antibiotica nemen? Liefs, Joska

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Joska, Een abces is een holte die meestal is gevuld met pus: een dikke, vloeibare massa, bestaande uit weefselschilfers, witte bloedlichaampjes en bacteriën. Inderdaad wordt er om die reden meestal een antibioticum voorgeschreven, zeker ook bij periapicale tandabcessen. Door de kies te trekken kan de pus/etter wel makkelijker worden afgevoerd, maar dit volstaat niet om alle bacteriën te verwijderen uit de diep gelegen broedplaats. Om te voorkomen dat bacteriën in het wortelkanaal blijven woekeren en etteren, wordt de wonde die achterblijft doorgaans nabehandeld en gedesinfecteerd met een chloorhexidine- of natriumhypochloriet-oplossing. Ik neem aan dat dit ook bij jou is gedaan… Er zijn tandartsen die menen dat het voorschrijven van een antibioticakuur niet nodig is indien het wortelkanaal goed is gedesinfecteerd, maar aangezien jouw klachten niet lijken te verminderen, is de desinfectiebehandeling waarschijnlijk niet toereikend geweest. Naderhand dient er overigens altijd een wortelkanaalvulling te worden geplaatst. Ik neem aan dat hier door je tandarts over is gesproken… Al met al zou ik zeker even contact opnemen met je tandarts of huisarts. Sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Joska ·

   Bedankt voor je snelle reactie. Maar een wortelkanaalvulling? Is dit Niet in je tand? De mijne is getrokken. Donderdag een afspraak bij de tandarts. Hopelijk is alles in orde!

  • Paul ·

   Daar heb je een goed punt; als je kies getrokken is, kan er inderdaad geen vulling meer worden geplaatst. Sterkte ermee!

 20. Sandra ·

  Heb sinds 5 dagen erg last van mijn onderkaak (rechts). De pijn is uitgezaaid naar mijn rechteroor, nek, slaap en jukbeen (rechts). Kan al dagen lang niet slapen door de helse pijn. Heb van mijn huisarts Diclofenac 50 mg gekregen, maar zelfs dat lijkt niet te werken. Toen ik vanochtend wakker werd, voelde heel mijn rechter kaak dik aan. Lijkt alsof mijn kaak is uitgezet en de pijn in mijn keel en oor onverdraaglijk!

  Beantwoorden
  • san ·

   Dit probleem heb ik nu ook. Ze wisten het allemaal niet, maar nu na 5 weken denken ze dat m’n kaakgewricht niet goed is en dat het daardoor komt. En weet jij al wat er precies mankeert?

  • samanta ·

   San, weet je al wat het is?

  • samanta ·

   Hoi Sandra, Ik heb het zelfde gebitsprobleem, weet jij al wat meer?

 21. thies ·

  Ik heb dus een kies die ooit is afgebroken. Deze kies is jaren daarna gaan ontsteken (wortel?) ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat deze kies nu al twee keer gerenoveerd is (wortelkanaalbehandeling) en daarna nog eens afgeslepen is (drukpijn). Nu doet die kies weer pijn, ik heb echt van die uitstralende pijn. Het is de kies, linksboven, voor de laatste. Ik heb een slechte smaak, het tandvlees is dik. Nu ik aan de antibioticum zit, wordt de pijn erger. En er staat me weer een wortelkanaalbehandeling te wachten. Wat is nu wijsheid? Wat kan ik doen?

  Beantwoorden
  • Sanne ·

   Direct naar de tandarts gaan! Ik heb hetzelfde als jou gehad. Kom nu echt net van de tandarts af met dezelfde klachten, wel met een kies armer nu. Er zat een abces aan de tandwortel. Door de ontsteking werkte de verdoving niet optimaal, dus het was een pijnlijke kiestrekking. Alleen nu wel eindelijk pijnvrij. Succes!

 22. Wesley ·

  Goede dag, Ik zit nu weer met een zwelling in mijn kaak (een abces). Ik heb hier nu al zeker 2 jaar last van. n het begin had ik alleen druk en beetje kloppende pijn, dacht van gaat van zelf wel over. En dat deed het ook. Ondertussen in die 2 jaar kwam het steeds terug en werd steeds groter, met vervolg dat het naar mijn hals/nek trok beetje rechts van mijn kin, met hele hoge koorts. Het was op een vrijdagavond dus dacht kijk wel hoe het gaat en anders maandag naar de dokter/tandarts. Waarbij het de volgende ochtend nog erger was; kon m’n mond niet opendoen, kon niet eten, dik gezicht, pijn op mijn huig… Maandags naar de tandarts, van ik heb echt een abces die moet worden weggehaald. Prima, ik moest een afspraak maken, terwijl ik aangaf dat ik kortademig was vanwege de zwelling en ik echt flinke koorts heb. Prima, volgende dag terecht, waarbij de tandarts zegt van ja, ja, ik zie het al: een zwelling in je kaak, waarbij ik denk WTF, duh! Nee, ik heb een gehaktbal achter m’n kiezen gepropt… Prima, foto maken, terwijl die er helemaal niet bij kon, en maar drukken en friemelen. Na de foto zegt ie: ja, ja, ik zie het al, het is een abces; je moet worden doorverwezen naar het ziekenhuis, want ik kom er niet bij en ‘t ziet er een beetje ernstig uit. Waarbij ik gewoon slim en rustig mijn mond hield en hij zegt: dat is dan 75 euro. Ik bij de kaakchirurg opengesneden, vervolgend gaasje erop. Hij zegt: de rest van je gebit ziet er prima uit, foto gemaakt, waarbij 2 weken later mijn tand afbreekt… Ik weer terug en aangeef dat m’n tand afgebroken is, en de zwelling weer is toegenomen. Waarbij hij zegt: ja, ga maar zitten, even een foto maken, en vervolgens weer terug gestuurd word naar het ziekenhuis… Prima, weer gesneden en alles, want eerst moest die pus weg en m’n tandvlees moest terug groeien aan m’n tand. Toen moest ik weer naar de tandarts voor mijn kies, waarbij die weer aangeeft een foto te maken en mij weer doorstuurt naar het ziekenhuis en ik nu al 3 keer 75 euro lichter ben gemaakt. Ben vervolgens niet meer gegaan omdat de pijn en zwelling weg waren. Dan zo af en toe komt die zwelling weer even met pijn, koorts en alles… En dan wacht ik tot die open spat en maar weer schoonmaken. Waarbij ik dus niet wist dat het levensbedreigend kon zijn en zeker na 2 jaar en elke keer weer terugkomt! Ik poets wel gewoon elke dag 2 keer grondig. De 3e keer lukt niet, want ik ga niet op kantoor even mijn tanden poetsen. Waarbij mijn gebit nu langzaamaan achteruitgaat. Ik ben bang voor de tandarts vanwege de procedures, dat het echt veel pijn gaat doen. Tot nu toe heb ik weleens een gaatje gehad en die laten fixen, waarbij ik alles gewoon voelde. Nu zit ik ermee dat ik financieel echt niks heb en nu die zwelling vanmorgen er weer is en groot ook. Ik nu de mogelijke gevolgen gezien en gehoord, dat ik dat wel gevaarlijk vind, en vooral dat ik hier al 2 jaar mee loop en ik gewoon niet weet wat te doen… Ben ook net verhuisd, ben bezig met mijn uitkering aan te vragen, maar dat duurt nog even… Wat nu? Alsjeblieft, iemand tips of advies? Ik heb geen idee hoe of wat nu verder… Hoe duur de tandarts is en noem allemaal maar op… En wat er moet gebeuren… Maar ik trek die pijn en zwelling niet meer! Steeds koorts en hoofdpijn, niet kunnen slapen, het wordt ondraaglijk! Als iemand mij kan helpen, echt hartelijk dank!

  Beantwoorden
  • Eline ·

   De tandarts is idd duur, ik heb ook een uitkering en betaal me de laatste tijd blauw aan dokters en tandartsen. Wat ik zou doen als ik jou was, is eens kijken hoeveel je mutualiteit terugbetaalt en eventueel naar het onafhankelijk ziekenfonds gaan zodat je alleen de opleg moet betalen en zij de rest met de dokter regelen. Ik weet niet welke uitkering je trekt, maar moest dit OCMW zijn, kan je altijd je consulente inlichten en om wat geld vragen en het goed motiveren. Want het kan idd niet dat je hiermee moet blijven rondlopen, die pijn is echt verschrikkelijk! Veel succes ermee alleszins. :) Eline

  • Assistente ·

   Hallo Wesley, Beetje vreemd verhaal. Bij ons kost een foto ongeveer EUR 15,- en een consult EUR 21,50. Advies: dringend een andere tandarts zoeken en een antibioticakuur nemen sowieso. Vreemd verhaal…

 23. Margit ·

  Zomer 2013 had ik het gevoel dat mijn achterste kies hoger stond dan daarvoor en voelde ik lichte druk. Bij nader onderzoek bleek de kies dood te zijn en rondom de kies een ontsteking te zitten. De tandarts is een wortelkanaal behandeling gestart, toen ze deze na enkele weken af ging maken zat er nog steeds een ontsteking. Op tandarts advies toen een antibiotica kuur gestart. Tot op heden zit er nog steeds een ontsteking, omdat de kies dood is heb ik geen helse pijnen. Wel maak ik me zorgen wat zo’n ontsteking met het omliggende bot en kiezen doet. Is het verstandig de kies te laten trekken of kan de kaakchirurg nog wat voor me betekenen?

  Beantwoorden
  • mike ·

   Hoi, Zelfde gehad, vandaag laten trekken. Kies was weer ontstoken, 3e keer. Ben blij dat hij eruit is. Twee minuten pijn vanwege ontstoken kies trekken en dan ben je ervan af. Maar nu na 5 uur al veel beter!

 24. philippe ·

  Ik heb heel erg bang om naar de tandarts te gaan. Twee jaar geleden had ik enorm veel tandpijn en ben ik naar de tandarts gegaan, die liet me weten dat er een abces op die tand zat en dat ‘ie getrokken moest worden, maar dat zag ik echt helemaal niet zitten, dus heb ik een periode met tandpijn rondgelopen en daarna was het plots verdwenen, dus ik dacht: ‘probleem opgelost’. Nu, in oktober, was die hevige tandpijn ineens terug en ik had dit met mijn huisarts besproken en hij liet me weten ik echt wel moest komen, maar ik heb gewoon weer gewacht tot de pijn stopte. Nu, weer 4 maand later, doet mijn kaakbeen aan de linker kant zeer, ook hoofdpijn. Als ik met mijn tong over die tanden ga, voel ik dat er een groot gat zit, dus heb ik met mijn fototoestel er enkele foto’s van kunnen maken en ik zag een enorm groot gat… En waar mijn wijsheidstand zat (heb ik in het ziekenhuis onder volledige narcose laten wegnemen) zie ik een gele pus zoals door jullie beschreven. Ook heb ik steeds bloed in m’n mond wat van die kapotte tanden komt. En met wat ik nu lees, ben ik wel ongerust. Omdat ik ook niet meteen een tandarts weet, en het financieel de laatste tijd wat minder gaat, en ik geen idee heb hoeveel ik daar voor ga moeten betalen (ziektenkas betaalt wel terug, maar moet het eerst wel betalen vooraleer ik het geld terugkrijg). Er zouden echter ook tandartsen zijn die een vast tarief hanteren en dus veel gemakkelijker en goedkoper zijn, maar hoe kan ik er een vinden? Ik heb altijd goed voor mijn tanden gezorgd (3x per dag poetsen) en ik wist ook niet wat een abces precies was en dacht door een goede mondhygiëne er wel vanaf te geraken. Ik heb nu niet enkel angst om naar de tandarts te gaan, maar ben ook bang om mijn tanden te verliezen. En omdat het gênant is een tandarts uit te moeten leggen dat het zover heeft kunnen komen (ik schaam me omdat het lijkt alsof ik mijn tanden niet goed verzorg)… Ik weet nu echt niet wat te doen. Help, S.O.S. Mijn tanden zijn het laatste jaar ook verkleurd vind ik, en ik heb momenteel een wazig zicht; is dit mogelijk of beeld ik me uit paniek van alles in wat geen verband heeft met elkaar? Als ik onder hevige stress of paniek sta, beeld ik me weleens dingen in die geen verband houden. Ik hoop dat jullie mij hier verder mee kunnen helpen en me laten weten welke stappen ik nu moet nemen: tandarts, huisdokter, ziekenhuis? Zal ik tanden moeten laten trekken en hoeveel tanden zou ik hiermee kwijtspelen. Alvast bedankt voor de bovenstaande uitleg. Als ik hiervoor een antwoord zou kunnen krijgen, zou ik jullie eeuwig dankbaar zijn. Groetjes, Philippe

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Philippe, Eerlijk gezegd heb ik nog nooit eerder gehoord van tandartsen die vaste tarieven hanteren; volgens mij zijn tarieven altijd afhankelijk van de exacte handelingen die worden uitgevoerd en de materialen die worden gebruikt. Omdat je o.a. de term ziektenkas gebruikt verwacht ik dat je woonachtig bent in België, en de situatie aldaar is mij helaas onbekend. In Nederland staat het tandartsen sinds kort wel vrij om eigen tarieven te bepalen, waardoor er enorme verschillen bestaan qua tarieven: een kleine röntgenfoto kost bij de goedkoopste tandarts €2,50 en bij de duurste €63. Google eens op ‘goedkoopste tandarts’, er zijn prijsvergelijkingswebsites voor tandartsen. Of deze betrouwbaar of accuraat zijn durf ik echter niet met zekerheid te zeggen. Maar het is sowieso natuurlijk altijd je goed recht om een tandarts te contacteren (bellen/mailen) en de situatie uit te leggen. Vertel simpelweg dat je niet meer kunt betalen dan bedrag X. Ik vraag me af of een tandarts het risico wil nemen om voor een vast bedrag aan de slag te gaan omdat de complexiteit van de complicaties vaak pas duidelijk wordt tijdens de behandeling en men vooraf niet precies kan worden gezegd/ingeschat welke stappen er precies moeten worden genomen om het probleem volledig op te lossen. Bovendien is de goedkoopste oplossing niet altijd de meest esthetische. Trekken is doorgaans het goedkoopst, maar wil je je tanden per se sparen, dan dient er te worden geboord, gevuld etc. En dat zijn tijdsintensieve en dure handelingen! Overigens is de kans groot dat er na afwisselende periodes van hevige pijn en gevoelloosheid tijdens het bestaan van een tandabces sprake is van aantasting van zenuwen, en in dat geval zijn er veel mensen die voor de zekerheid kiezen voor trekken om te voorkomen dat het probleem na een tijdje weer van voor af aan begint. Of je zicht kan worden beïnvloed door je gebitsproblemen? Ja, dat is mogelijk, vooral als er aangetaste zenuwen in het spel zijn. Ook het verkleuren van tanden is mogelijk, aangezien er groter hoeveelheden bloed en bacteriën in het spel zijn die eigenlijk niet in de mondholte zouden moeten voorkomen. En dit kan in theorie voor aantasting en verkleuring van het gebit zorgen. Overigens is het niet zo dat elk van deze problemen per se gerelateerd is aan je tandabces; ze kunnen ook volledig op zichzelf staan. Het beste wat je naar mijn mening kunt doen (let op: ik ben zelf geen arts, dus ik benoem enkel wat ik in jouw geval zelf zou doen) is verschillende tandartsen benaderen en eerlijk zijn over je financiële situatie. Wellicht is er een arts die een goedkope oplossing kan bieden. Helaas kan ik niet meer voor je betekenen. Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

 25. M ·

  Hallo L.S, Ik heb vreselijke pijn in mijn ondergebit, voornamelijk vanaf beide hoektanden tot aan de onderste voortanden (6 tanden in totaal dus… Nu lees ik veel verschillende klachten en van alles heb ik een beetje. De oorzaak ligt misschien bij tandsteen, wat ik steeds opnieuw heb, maar ook steeds weer wordt weggehaald. Maar ik herinner me dat ik daar nooit pijn aan had. Een tijd geleden had ik een draadje onderin, om na de blokjesbeugel mijn tanden zogezegd op z’n plek te houden. Ze zeiden deze kun je je hele leven inhouden, maar omdat het steeds begon te prikken door slijtage van de lijm en opkomen van de draadjes, dacht ik, ik haal hem er maar uit, heb hem ook lang genoeg ingehad! Toentertijd verhuisd en geen nieuwe orthodontist gezocht. Wel een tandarts! Bij de nieuwe tandarts zei de man: ik haal hem er wel voor je uit anders, maar hij wist niet echt hoe de blokjes eraf te krijgen en dus alles eraf geslepen met een elektrisch machientje. Alle stukjes ondertussen weggezogen met de slang. Ik had vreselijke pijn tijdens het slijpen! Terwijl wat ik me herinner de orthodontist een soort kniptang heeft en alles eraf knipt, wat ook veeeel sneller ging en totaal geen pijn deed. Sindsdien heb ik altijd problemen met mijn mond en vraag me af of die persoon mijn ondertanden aan de binnenkant toen kon hebben beschadigd? En of hij dit zo had mogen doen of dat dit niks uitmaakte om de blokjes weg te slijpen of weg te knippen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste M, Volgens Nederlandse en Belgische wetgeving mogen niet alleen orthodontisten, maar ook tandartsen beugels plaatsen en orthodontische c.q. orthodontistische handelingen uitvoeren. Meestal beperken tandartsen zich echter tot simpele correcties. Een orthodontist is namelijk gespecialiseerd en heeft na zijn tandartsexamen nog 4 jaar orthodontie gestudeerd . Een tandarts die orthodontie erbij doet, heeft daar dus geen speciale opleiding voor gevolgd; wel heeft hij/zij enkele weken orthodontie-onderwijs gevolgd tijdens de tandartsstudie. In principe mag een tandarts zich dus met beugels bezighouden, maar moet natuurlijk wel afwegen of hij/zij daartoe de capaciteiten, apparatuur en materialen heeft. Dit is een stukje verantwoordelijkheidsbesef en oordelingsvermogen. Of het een beproefde methode is om een beugel weg te slijpen? Volgens mij is het behoorlijk improvisatorisch en worden tanden en beugels doorgaans ‘bijgeslepen’ en niet ‘weggeslepen’, maar ik ben geen expert. Of je tanden beschadigd kunnen zijn geraakt? In theorie zeker. Misschien een idee om er een andere tandarts naar te laten kijken? Stekte & groeten, Paul

 26. Cindy ·

  Hallo, Ik wou eventjes mijn verhaal doen hier. Een kleine 2 weken geleden kreeg ik wat pijn aan mijn tandvlees en onderkaak. Ben dan na 2 dagen naar de tandarts gegaan, maar ze vond niet direct iets. Ze had wel een licht vermoeden dat er een barstje in mijn laatste kies zou zitten, dus kreeg ik wat pijnstillers en een volgende afspraak om die bewuste tand open te maken. De pijn werd echter steeds erger en breidde uit naar mijn hele kaak en slaap, dus ben ik 2 dagen na het eerste tandartsbezoek naar de huisarts gegaan. Hij vond ook niets, maar gaf mij ontstekingsremmers, die helaas ook niet hielpen. Na 3 dagen werd de pijn zo erg dat ik ‘s nachts naar de spoedopname ben gegaan. Daar kreeg ik een injectie en smelttablet om de pijn te stillen en het advies om de volgende dag naar de tandarts te gaan. Dat kwam goed uit, dacht ik, want ik had dan net mijn tweede afspraak. Maar toen ik opstond die dag (na 3 uurtjes slaap) had ik het gevoel flauw te vallen en werd ik extreem misselijk. Heb dan ook moeten braken en heb de hele dag geslapen en pijn gehad tegelijk. Mijn man heeft dan de tandartsafspraak afgezegd en ik mocht beginnen met antibiotica en kreeg ook een nieuwe afspraak. Maar die antibiotica bleef niet in mijn maag en ik voelde mij doodziek, had dan ook 38° koorts. Dus is de huisarts langs geweest en kreeg ik een ander soort antibioticum, dat blijft er nu gelukkig wel in. Ondertussen zijn mijn lymfeklieren helemaal opgezwollen en zit mijn kaakgewricht vast, waardoor ik mijn mond nog amper open krijg. Eten is dus ontzettend pijnlijk en alweer kon ik niet naar de tandarts, want wat kan een tandarts doen als je je mond niet open krijgt. Dan maar naar een stomatoloog gegaan; die heeft een foto genomen van al mijn tanden en mijn kaak onderzocht. Blijkt nu dat niet mijn laatste kies, maar voorlaatste kies (die ooit ontzenuwd werd) ontstoken is. Nu moet ik mijn antibiotica verder uitnemen en mijn kaakgewricht elke dag een beetje forceren (wat ontzettend pijnlijk is) en als de ontsteking weg is en mijn mond weer ver genoeg open kan, mag ik naar de tandarts om die tand te laten trekken. Ik hoop nu maar dat alles snel in orde komt en dat ik kan genieten van de nu wel snel naderende kerstvakantie.

  Beantwoorden
 27. Zabbier ·

  Hallo allemaal, Ik ben recent naar de tandarts geweest omdat mijn voorste rechter kies los zit. Er is een foto gemaakt waarop de conclusie is getrokken dat deze waarschijnlijk licht gebarsten is. Hierbij is ook opgevallen dat de linkerkies ontstoken is. Er is wel iets te zien op de foto, alleen heb ik nog nooit pijn of iets dergelijks gehad bij die kies. Ik vroeg me af of een ontstoken kies altijd gepaard gaat met pijn of niet!

  Beantwoorden
 28. Sjuul ·

  @ Alex: Trekken kost slechts 21 euro nog wat (als het een eenvoudige extractie is). Ik kan me niet voorstellen dat ze je niet helpen. Is dat niet een keuze van jouzelf vanwege de kosten? Zou i.i.g. voor trekken gaan als de kies niet in het zicht zit. Begin vorige maand heb ik daar ook voor gekozen. Acute wortelpunt-ontsteking gekregen waarna de kies, inclusief wortelkanaal behandeld is. De pijn is slechts een fractie minder daarna. Na 2 dagen terug, kies stond inmiddels al los, dus was niet meer te redden. Het trekken was afschuwelijk omdat het vanwege de ontsteking niet goed te verdoven was. Nu, een maand later, sta ik weer voor hetzelfde. M’n volgende kies gaat er over 2 dagen uit. Gelukkig heb ik momenteel minder pijn dan bij die vorige kies, omdat het abces nu de weke delen in kan (dikke wang, kaak etc.). Eind dit jaar gaat alles eruit in de bovenkaak omdat ik het spuugzat ben! Ik rol van het ene probleem in het andere.

  Beantwoorden
 29. alex ·

  Ik heb een ontstoken kies en zo veel pijn! Ik heb geen geld en ze helpen gewoon niet! Ben wel verzekerd (basis), maar voor de rest… Net een slechte periode achter de rug en geen vrienden die kunnen helpen, wat nu!?

  Beantwoorden
  • Werner ·

   Beste Alex, Dat men u niet helpt is gewoonweg niet te aanvaarden. Hier waar ik woon, TREKKEN ze wel tanden, gratis mits op doktersvoorschrift. Voor de rest dient men een verzekering te hebben (doch deze betalen dan ook slechts gedeeltelijk terug). De rest is uit eigen beugel. Heb ook een heel slechte periode achter de rug en geen vrienden die me kunnen helpen, het weze een troost… Je bent dus NIET alleen. Velen in de wereld van vandaag worden het slachtoffer van een recessie… waar géén van ons wat aan kan doen. Helaas!

 30. wooley ·

  3 maanden geleden had ik soms wat tandpijn. Naar noodtandarts, en het bleek tot in zenuwkanaal te zitten… Ik wou de tand laten trekken, maar het zou beter zijn om te behouden volgens de tandarts. Open geboord en noodvulling erin; na 6 weken werd de pijn erger en weer opengemaakt. Kuurtje en vorige maand finale wortelbehandeling ondergaan. En weer een kuurtje. Nu doet de tand nog altijd pijn, vooral als ik tegen m’n wang druk. Dit heeft me nu al 400 euro gekost! Wat moet ik ermee: weer openmaken of laten trekken?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Wooley, Dat is een afweging die veel mensen lastig vinden om te maken. Voor mijzelf zou de locatie van de tand/kies waarschijnlijk de beslissende c.q. doorslaggevende factor zijn. Zit ie in het zicht, dan zou ik nog een behandeling overwegen, maar dan wel om garantie vragen. Dus mocht het niet afdoende helpen, dan wel een gratis nabehandeling. En als ie ergens achterin zit, weg ermee. Maar ik ben maar een leek en dit is dus wat ik zou doen.

  • Teuni Soetendaal ·

   Hè, nou, als ik jou was laten trekken die kies. Het is voor de tandarts alleen maar geldklopperij. Over een paar weken zit je er weer en dan weer en dan zegt de tandarts zelf zullen we hem er maar uit halen? Het is zo n zwakke kies, maar hij heeft ondertussen wel goed van jou kunnen profiteren. Het is jouw gebit en niet van de tandarts.

 31. nadia ·

  Beste, Ik had een tand die ontstoken was en waarvan de zenuw bloot lag. Ze hebben die getrokken, maar ik heb nog steeds pijn en m’n kaak ziet dik en voelt hard aan. Hoe krijg ik dat weg?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Waarschijnlijk is er een bacteriële infectie ontstaan. Ik zou ermee naar de huisarts gaan; die kan beter inschatten wat er aan de hand is en wellicht medicatie (waarschijnlijk antibiotica) voorschrijven.

  • nadia ·

   Dankjewel voor je reactie. En inderdaad, ik denk ook het beter is niet bij de pakken te blijven zitten en er nog eens naar te laten kijken. Vreesde al voor antibiotica…

  • nadia ·

   Even de einduitslag laten weten: ik heb naar mijn dokter gebeld, die zei dat antibiotica niet nodig was en dat dat niet ging helpen. Belde dan maar naar de tandarts die mijn tand heeft getrokken. Die zei, we gaan antibiotica voorschrijven, 4x per dag 1 tablet. Gisteren begonnen, maar nog steeds dik en pijnlijk. Hoop dat de pijn snel weg zal gaan.

 32. Diane ·

  @Enrique. Heb dat ook ooit gehad een afgebroken tand met ontsteking. Werd ook onmiddellijk getrokken (ik kreeg toen een uitleg over het waarom van deze actie die ik me vandaag totaal niet meer herinner, maar die toen zeer zinnig leek). ‘s Anderendaags had ik echter vijf keer meer pijn. Bleek dat er een piepklein stukje wortel afgebroken was. Eens dat verwijderd was ging het al veel beter met me. ;)

  Beantwoorden
 33. enrique ·

  ik zit met een afgebroken tand (achteraan). Daaronder zit een ontsteking. De tandarts zegt dat ie getrokken moet worden. Mijn vraag is of deze ontsteking niet eerst weg moet zijn, alvorens deze kan worden getrokken. Gr. Enrique

  Beantwoorden
 34. seila ·

  Help, Ik ben doodsbang geworden. Gisteren bij de tandarts een poging gedaan om mijn kies in onderkaak eruit te laten trekken. Echter de tandarts heeft wel tot tien keer toe bij gespoten, maar het bleef zeer pijnlijk. Ik heb echt liggen huilen in de stoel (dit heb ik niet eens gedaan tijdens mijn bevalling). Hij heeft wel ruim een uur zitten wroeten met als eindresultaat dat de wortels er nog steeds in zitten. Morgen moet ik naar de kaakchirurg en ben super bang dat het weer niet verdoofd kan worden. Ik stortte gisteren na het verlaten van de tandarts helemaal in! Ik heb eerder vier gewone kiezen voor beugel en vier verstandskiezen laten trekken, geen enkel probleem. Maar dit is helse pijn.

  Beantwoorden
 35. jdbv ·

  Een week geleden in het weekend hevige kiespijn gehad. Afgelopen maandag bij de tandarts geweest en de kies laten behandelen en een antibioticakuur van 5 dagen gekregen. Veel hoofdpijn en nog steeds kan dat het gevolg zijn van de tandontsteking. Morgen (dinsdag) word ik door de kaakchirurg geopereerd en wordt de ontsteking weggehaald.

  Beantwoorden
 36. j.eldert ·

  Wie niet naar de tandarts durft, bang is voor pijn etc. kan zich onder narcose laten behandelen (narcosetandarts). Het is een hele lichte roes, want na een uur sta je alweer buiten. Je voelt er niets van.

  Beantwoorden
  • Lisa ·

   Welke narcose-tandarts kun je aanraden? Kun je me je ervaring vertellen? Heb sinds de geboorte van m’n dochter elke maand wel een zenuwontsteking. Inmiddels alweer 2 maanden bezig met 1 kies en verdovingen werken bij mij niet. waardoor ik alles voel! De hele helse boel bij elkaar schreeuwen elke keer!

 37. Yo ·

  Al tijden klachten, het gaat op en af. Diverse wortelkanaalbehandelingen gehad in mijn achterste kies, ondanks de brug die erop zit. Gewoon een gat in mijn brug geboord. Elke keer waren de klachten tijdelijk verholpen. Afgelopen weken is er een dusdanig abces ontstaan dat de kies niet meer te redden viel, nog even aangekeken, maar hij moest eruit. Vandaag is deze eruit getrokken en mijn brug is eraf, de schade is aanzienlijk, de ontsteking nog heel groot maar die zou binnen een aantal dagen weg moeten zijn. Laten we het hopen! Mensen blijf er niet te lang mee lopen, al zijn de consequenties soms groot. Een brug kan niet meer geplaatst worden, ik heb nu dus een ander probleem. Maar wat nog erger is, door jaren met een wakkerende ontsteking te lopen is het al zo goed als zeker dat ik geen implantaat kan nemen omdat het bot in mijn kaak teveel is aangetast. Dit komt nooit meer goed. Ga op tijd naar je tandarts of kaakchirurg want hoe langer je ermee blijft doorlopen hoe groter de schade is.

  Beantwoorden
 38. lynn ·

  Vanaf donderdag avond vreselijk pijn in mijn kies rechtsonder. Gister bij de tandarts geweest, had ik een ontsteking onder m’n vulling… Vulling eruitgehaald, schoongemaakt en noodvulling erin… Nu 2 dagen later nog steeds dezelfde pijn… Is dit normaal!?

  Beantwoorden
 39. Sandra ·

  De tandarts heeft een gaatje in mijn kies gemaakt zodat de pus eruit kan, want ik heb een flinke ontsteking. De kies moet 1,5 week open blijven, de tandarts heeft er een watje in gedaan en ik heb een antibioticakuur gekregen. Nou vraag ik me af of ik dat watje zelf ook moet verschonen, want daar heeft ie het niet over gehad… Weet iemand dit?

  Beantwoorden
 40. Dorien ·

  Hoi allemaal, Welke antibiotica kregen jullie voorgeschreven? Ik heb ook een tijd geleden een wortelkanaal(her)behandeling achter de rug, maar de pijn blijft. Dus vermoedelijk zijn er bacteriën achtergebleven.

  Beantwoorden
 41. Marieke ·

  Ik heb al een aantal jaar last van pijn in mijn mond en daardoor ook heel erg in mijn oor. Heb zelfs een trommelvlies ontsteking gehad. M’n kies was toen ook afgebroken. Na 3 dagen van helse pijnen en veel te veel pijnstillers heb ik mezelf over mijn angst voor de tandarts gezet. Ook een ontsteking. Kon kiezen tussen een wortelkanaalbehandeling of trekken. Helaas ben ik momenteel werkloos, dus die behandeling kan ik niet betalen. Daarnaast weet ik dat het mijn schoonzusje alleen maar ellende heeft gebracht. Dus weg met dat ding. Nu een dag later is de pijn veel minder en heb ik spijt dat ik het niet veel eerder heb laten doen. De prikken van de verdoving waren pijnlijk, vooral die in mijn verhemelte. Maar van het trekken zelf heb ik niets gevoeld.

  Beantwoorden
 42. Helena ·

  Ik zit momenteel ook met een ontsteking in m’n kies. M’n eigen tandarts is met vakantie, dus ik ben bij de vervanger geweest… Beginnende ontsteking vastgesteld en ik heb nu een antibioticakuur gehad en ibuprofen tegen de pijn. Maar ik zit nu nog steeds met de pijn, alleen koud water geeft verlichting. M’n eigen tandarts is pas 9 april terug; wachten of terug gaan naar de vervanger? De pijn is ondanks de medicatie zeer hevig.

  Beantwoorden
  • mira ·

   Als alleen koud water nog helpt is er waarschijnlijk sprake van een zenuwontsteking of een dode zenuw. Ik zou opnieuw naar de tandarts gaan. Dit gaat niet vanzelf over. Spreek helaas uit ervaring.

 43. student ·

  Ik heb allerlei gebitsproblemen, maar ik als student kan het financieel niet opbrengen om ze te laten verhelpen/herstellen. :( Gevolg: een nog verder verslechterend gebit. Mijn voortanden, mijn hele bovenkaak eigenlijk, uit de onderkaak moeten een paar kiezen eruit en in de plaats moet er een kunstgebit komen of kronen. Maar ja, geen geld… Ik ben radeloos en het is crisis. Ik krijg nauwelijks diensten en ik zoek me rot naar werk! :( Ik voel me dagelijks zo beschaamd en verrot.

  Beantwoorden
  • maat ·

   Elk jaar 1 kroon laten plaatsen, de eigen bijdrage in tweeën betalen. Een lange weg, maar goed te doen. Ik heb dit ook zo gedaan en ben heel blij! Anders had ik nu met een prothese gelopen…

  • Joop ·

   En dat noemt zich student… Tandverzekering nemen… Moet je maar op 6 biertjes in de maand gaan bezuinigen i.p.v. op je gezondheid!! Prioriteiten stellen… Nu niet gaan zeuren en de crisis de schuld gaan geven!

 44. Ellen viskens ·

  Ik heb al jaren nog maar enkele wortels staan en deze ontsteken telkens opnieuw. Ik zou ze dringend moeten laten trekken, want ik heb gehoord dat dit niet goed is voor je hart. Maar ik ben zo bang!!! Iemand ervaring met het uitsnijden/trekken van wortels? Dank!

  Beantwoorden
  • Sylviane ·

   Ellen, Ik denk dat je dit onder volledige narcose kan laten doen; althans, dat is mij verteld.

  • maat ·

   Ik kom net van de tandarts. Wortels verwijderen doet geen pijn en is makkelijker dan een kies in zijn geheel verwijderen. Ik werd vanmorgen wakker met een dik gezicht, leek wel een hamster. Nu geen last meer. Succes!

  • Yo ·

   Ik heb (helaas) al meerdere kiezen moeten laten trekken maar voor de pijn hoef je het echt niet te laten. Je wordt goed verdoofd en ook nabije hoef je nauwelijks te hebben! Eerlijk ik hoop nog nooit last gehad daarna, het is eerder een opluchting dat ze eruit zijn.

 45. roos ·

  Ik had ook een ontstoken verstandskies, al een paar jaar! Durfde niet naar de tandarts totdat ik me er zo enorm aan irriteerde en er toch maar heen ging. Nou, de verdoving viel best mee, alleen die ontsteking had er zo lang gezeten… 5 dagen later komt er nog steeds rommel uit; bahhh! Dus wacht niet te lang als je een ontsteking hebt, want daar krijg je alleen maar ellende van!

  Beantwoorden
 46. Dienie ·

  Hallo, Ik heb vrijdag een gescheurde wortel laten trekken. Afgelopen maandag terug naar de tandarts, want had nog steeds pijn. Blijkt dat het dus ontstoken is. De tandarts heeft de wond doorgespoeld en ik heb een spuitje meegekregen en een antibioticum. Maar nu heb ik dus naast de wond een enorme pijn aan m’n kiesje, kan het zo zijn dat dat kiesje nu beschadigd is door het trekken van die kies/wortel ernaast?

  Beantwoorden
  • J ·

   Hoi, Bij mij is ook een kies getrokken en heb, een week erna, erg veel last van de kies ernaast. Was eigenlijk benieuwd hoe het bij jou is afgelopen. Hoor het graag.

 47. De Clercq joseph ·

  Beste collega’s, Ik heb maar één boodschap: Ik wil geen miserie meer met mijn gebit; onherroepelijk de tand eruit!

  Beantwoorden
 48. innie ·

  Linksonder is een stuk van mijn wijsheidstand afgebroken en sindsdien kan ik langs die kant niet meer eten. Heel mijn linkerkant doet pijn; heb medicatie gekregen, maar helpt nu niet echt. :(

  Beantwoorden
 49. Jensen ·

  Ik heb eergisteren, na een paar dagen vreselijke pijn, waar echt niet overheen te komen was (zelfs de nachtdokter laten komen voor morfine, wat ook niet werkte) mijn kies laten trekken. De vorige tandarts zei dat ik knarsetandde en dat de pijn daar vandaan kwam, maar de volgende dag was het nog erger. Waarschijnlijk een abces of ontsteking in of onder de kies geweest… De kies is verwijderd; ik heb bijna niets gevoeld, wat een opluchting! Het doet nu nog een beetje pijn bij de wond, maar het is goed te onderdrukken met pijnstillers en na drie dagen moet het nu over zijn… Dus ik zou zeggen: laat trekken bij hevige pijn!

  Beantwoorden
 50. me ·

  Eergisteren heb ik (na 3 dagen helse pijn) een wortelkanaalbehandeling gehad. Ondanks de verdoving was het niet helemaal pijnloos (en ik kan heel wat hebben), maar was wel direct van de pijn af nadien! Het is aan te raden direct naar je tandarts te gaan met een ontsteking. Het is een enorme opluchting om weer pijnloos verder te kunnen.

  Beantwoorden
 51. anoniem ·

  Ik heb nu al 7x dezelfde behandeling gehad aan 1 tand — wortelkanaalbehandeling e.a. Alleen nu heb ik nog altijd zo’n helse pijn aan die ene tand, terwijl ze alles al hebben gedaan… Ben al naar zeker 7 verschillende tandartsen gegaan voor deze pijn… Wie kent er misschien wat ontstekingsremmende middelen???

  Beantwoorden
 52. Arjan ·

  Na mijn vorige bezoek aan de tandarts was ik ervan overtuigd dat ik toen na dagen van pijn wel een rotte kies moest hebben. Het bleken echter gevoelige tandhalzen te zijn. Andere tandpasta genomen en hey was direct opgelost. Afgelopen week weer zo’n pijn gehad, ik dacht natuurlijk dat het weer hetzelfde euvel zou zijn en heb gewacht tot het over zou gaan. Niet dus. Ik heb een ontsteking in mijn kaak en een wortelkanaalbehandeling gehad zonder verdoving. De tand was al dood en geen gevoel meer dus. De ontsteking is een ander verhaal, te lang mee doorgelopen. Ik had direct de tandarts moeten bezoeken; dat had mij een hoop pijn bespaard de afgelopen dagen. De behandeling zelf is niet pijnlijk, de verdovingen van tegenwoordig werken goed en zijn bijna pijnloos aan te brengen. Volgende keer bel ik meteen de tandarts als er weer iets pijn gaat doen, hoe eerder je ervan af bent…

  Beantwoorden
 53. Wilma ·

  Vanaf 7 oktober ben ik aan het tobben met vreselijke pijnen (in mijn kies rechtsonder). Ik heb twee wortelkanaalbehandelingen en antibiotica gekregen.Tot slot vrijdag j.l. naar de kaakchirurg geweest. Na veel wrikken en splijten van de kies is de kies eruit en de wond gehecht. Vanaf zaterdag helse pijn. Gisteren weer terug naar de kaakchirurg, die heeft het gespoeld met waterstofperoxide. Ook nog een antibioticakuur gekregen en een recept voor waterstofperoxide + gaasjes en Ibuprofen 600 mg 3 x per dag. Ze zei “het tandbeen ligt open”. Dat duurt dus wel even voordat dat genezen is. Ik heb nog nooit van mijn leven zulke pijnen gehad!!!

  Beantwoorden
 54. anoniem ·

  Mijn vriend heeft enorme last van kiespijn, al jaren! Vroeger is hij naar een tandarts geweest die wel heeft geboord, maar niet heeft gevuld. Hij durfde daarna niet meer naar de tandarts. Gevolg: afbrekende kiezen, blootliggende zenuwen, ontstekingen etc. De oplossing: naar de tandarts gaan. Leuk allemaal, maar hoe doe je dat zonder geld? Zit nog op school (hbo), bijbaantje verdient ook niet zoveel. En sparen duurt nog maanden.

  Beantwoorden
  • Demo ·

   Daar zijn verzekeringen voor! Je verzekert je tegen onvoorziene uitgaven. Geen verzekering? Dan ook niet zeuren!

 55. john ·

  Wortelkanaalbehandelingen en ontzenuwen heeft helemaal geen zin. Het brengt alleen maar veel geld op voor de tandartsen. Trekken is de enige afdoende oplossing! Ik sukkelde maanden met een tand en het werd niet beter, ook niet na het ontzenuwen. Het is alleen beter geworden na het trekken.

  Beantwoorden
 56. ingrid ·

  Ik had laatst voor de 8e keer een kies-wortelkanaalbehandeling. Na het spoelen en dichtmaken kreeg ik heel veel pijn (ontsteking). Uiteindelijk moest mijn kies eruit. Het heeft nog een week geduurd voordat de abces een beetje wegtrok. Ik liep al 5 jaar naar de huisarts, tandarts, huisarts, tandarts omdat ik elke maand keelklachten had. Het was ook in die hoek altijd opgezet. Diverse verhalen van deskundigen aangehoord en uiteindelijk bleek na de zoveelste wortelkanaalbehandeling dat de wortel van de kies gebroken was. Ik heb zoveel pijn gehad en kon alleen paracetamol slikken helaas. Dit is een helse tijd geweest. Doordat de kies er nu uit is voel ik me ongelofelijk voldaan.

  Beantwoorden
  • Ben ·

   Dag Ingrid, Herkenbaar (deels) verhaal. Afgelopen zondag na een pijnlijk weekend van volhouden 2 kiezen moeten laten trekken. In/bij diezelfde kiezen al jaren problemen. Flossen, mondhygiënist etc. etc. Nu zijn de kiezen er dus uit, maar hou ik het gevoel alsof ik een ontsteking heb. Weet niet of dit normaal is en ik nog wat langer moet afwachten voordat de pijn echt helemaal weg is? Ben

  • miche ·

   Hallo, Ik heb ook een gebarsten tand laten trekken die al maanden pijn deed, maar waarvan niemand wist wat eraan mankeerde. Ik heb nu ook het gevoel dat ik er een ontsteking in heb. Heeft het bij jou nog lang geduurd? Of voor verdere complicaties gezorgd? Groeten, Miche

 57. heidi ·

  ik heb een paar dagen snachts pijn gehad aan mijn bovenste voortand ben naar de tandarts gegaan en die heeft die gisteren ontzenuwd maar nu heb ik overdag ook serieuze pijn is dat normaal of is die dan niet tegoei ontzenuwd kan iemand mij helpen

  Beantwoorden
  • sarah ·

   Dit is normaal. Ik had dit ook. Het verdwijnt vanzelf ;)

 58. sogirl ·

  ik heb een ontsteking bij een van mijn voortanden nu al weken. ik ben bij de tandarts geweest, ook voor een andere tand. Alhoewel de pijn wel te doen is in vergelijking met hoe het was, gaat de ontsteking, maar niet weg. onderaan bij mijn lip gaat het iets beter, maar ik heb het iede dat het meer in mijn neus gaat zitten en rondom mijn neus. nu weet ik niet of ik weer naar de tandarts zou moeten. ik twijfel…. maar vind die ontsteking wel eng bij mij boventand, lip en neus. ook heb ik meer last van mijn kaak, maar dat zou ook van de spanning rondom dit alles kunnen misschien? hebben jullie een tip voor mij

  Beantwoorden
 59. John ·

  @anjo

  Laat even een foto maken, dan weet je het binnen een minuut. Loop zelf al maanden met een pijnloze af en toe wat kriebelende ontsteking rond. Wil eigenlijk niet laten trekken, op zoek naar andere oplossing

  Beantwoorden
 60. anjo kuilman ·

  Heb al weken last van een ooginfectie. Zou dit kunnen komen door een ontstoken wortel? Heb geen kiespijn.

  Beantwoorden
  • dennis ·

   Heb je ook pijn aan de wang en onder je oog? Is het dik en rood en loopt de pijn door naar je mond?

 61. Pruimpje ·

  Ruim tien jaar geleden had ik een ongeluk met mijn voortand. Als ik het voor me zie, dan wordt ik er nog altijd misselijk van. Tien jaar lang is het goed gegaan, tot drie maanden geleden. Er begon een abces te groeien bij de wortel van die bewuste “dode” voortand. Drie maanden later, nu dus, voelde ik weer zo’n pijn opkomen. Een dag later kreeg ik een vreemde pijn in mijn onderkaak en in 1 van mijn ondertanden. Ben naar de tandarts geweest, en die verwees me door naar de endotoloog. Waarschijnlijk wordt het een implantaat, omdat die dooie tand er toch waarschijnlijk er een keer uitvalt. Zo’n abces doet wel vreselijk pijn. Als je iets met je gebit hebt, doe er dan wat aan. Anders wordt het alleen maar erger en duurder en pijnlijker! Ik zou graag wittere tanden willen. Weet iemand een kwalitatieve en goede oplossing? En wat gepaard kan gaan met een kroon, een implantaat en een draadje achter mijn tanden… Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet, Fa

  Beantwoorden
 62. As ·

  Heb vorige week een ontstoken kies laten trekken, maar dat ging niet zonder enorme pijn. De tandarts zelf zei: ‘Een ontsteking kan ik niet verdoven’. Na het trekken viel ik bijna flauw in de wachtkamer, en ik was blij dat iemand mij naar huis kon brengen; familie in de buurt gelukkig. Ik heb een antibioticakuur gehad, geen zoutoplossing om te spoelen. Al met al was het een hele nare pijnlijke ervaring.

  Beantwoorden

Plaats een reactie