Home » Klachten » Pijn op de borst: 4 tips bij pijnklachten in of nabij het sternum

Pijn op de borst: 4 tips bij pijnklachten in of nabij het sternum

Pijn-borstbeenHet borstbeen is het bot waaraan de sleutelbeenderen en de “ware ribben” vastzitten. Achter het borstbeen bevinden zich het hart, de longen, verschillende slagaders en natuurlijk botten (borstkas, wervels etc.). Pijn nabij het borstbeen kan dan ook allerlei oorzaken hebben, van onschuldige kwaaltjes tot levensbedreigende aandoeningen. Hieronder lees je alles over pijn rond het borstbeen…

1. Pijn borstbeen i.v.m. hart

Pijn aan het hart wordt bijna altijd midden op het borstbeen gevoeld. De meest voorkomende hartkwaal die gepaard gaat met pijn achter het borstbeen is ‘angina pectoris’. Angina pectoris ontstaat als de hartspier niet voldoende bloed toegevoerd krijgt om het hart te laten functioneren. Vaak wordt dit veroorzaakt door vernauwing van de kransslagaders. Lichamelijke inspanning en/of emotie versterkt de vernauwing en pijn vaak. Andere hart-gerelateerde oorzaken van pijn achter het borstbeen zijn:

 • Hartritmestoornissen
 • Hartaanval of hartinfarct
 • Aorta-dissectie (beschadiging van de “grote lichaamsslagader”)
 • ‘Pericarditis’ (ontsteking van het hartzakje)
 • Angina pectoris (hartkramp)

2. Pijn op de borst door longen

Pijn achter het borstbeen wordt vaak veroorzaakt door long-gerelateerde aandoeningen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Longembolie (afsluiting, beknelling of verstopping van een longslagader)
 • Klaplong / pneumothorax
 • Longontsteking / pneumonie
 • Longvliesontsteking / pleuritis
 • Hyperventilatie / zuurstofoverschot
 • Astma / chronische luchtwegontsteking

3. Maag-darmstelsel kan pijn op de borst geven

De maag bevindt zich grotendeels onder het borstbeen. Omdat de maag echter in verbinding staat met de slokdarm, kan pijn rond het borstbeen absoluut worden veroorzaakt door het maagdarmstelsel. Enkele voorbeelden van pijn rond het borstbeen door een maag- of darm-gerelateerde oorzaak zijn:

 • Reflux-klachten / oprispingen
 • Brandend maagzuur
 • Maagbreuk / middenrifbreuk / hiatus hernia
 • Achalasie (zenuwbeschadiging in de slokdarm)
 • Slokdarmontsteking
 • Vergiftiging (lood, koolmonoxide, nicotine e.a.)
 • Slokdarmspasmen en/of achalasie

4. Pijn op de borst door Syndroom van Tietze & Costochondritis

Het Syndroom van Tietze en Costochondritis zijn twee aan elkaar gelieerde vormen van ontstekingsreuma waar nog veel onduidelijkheid over bestaat. Het zijn onschuldige/onschadelijke aandoeningen, maar ze kunnen desalniettemin hevige pijn rond het borstbeen veroorzaken. De pijn wordt erger bij hoesten en diep ademhalen.

Let op: ook leverproblemen, kanker (o.a. maagkanker & longkanker), fibromyalgie, borstwandafwijkingen, trombose, tuberculose, zenuwafwijkingen, kraakbeenontsteking, borstvliesontsteking, costochondritis (ontsteking van de ribben), allergieën, angststoornissen, klinische depressie en zelfs stress kunnen pijn rond het borstbeen veroorzaken.

28 reacties op “Pijn op de borst: 4 tips bij pijnklachten in of nabij het sternum”

 1. Paul ·

  Voor iedereen met vragen over pijn op de borst… Wellicht hebben jullie sowieso alvast iets aan dit uitgebreide artikel over pijn op de borst (met daaronder talloze vragen en antwoorden), dit artikel over pijn nabij de ribben en dit artikel over pijn in de bovenbuik… Als je borstbeen pijn doet, kan dat al met al verscheidene oorzaken hebben; van (latent) zuurbranden tot een middenrifbreukje tot een kneuzing tot angina pectoris tot groeipijn… Kijk allereerst op welke hoogte (tussen keel en navel) de pijn zich precies bevindt ? Net onder je keel, bij je bovenste ribben, bij je boezem/borst, bij je onderste ribben… En hoe ver naar de zijkant? Hoe voelt de pijn: brandend, kloppend, zeurend, knagend, schrijnend, stekend, opvlammend, uitstralend? Doet het borstbeen zelf pijn of veeleer de rondom liggende weefsels? Ik blijf zo veel mogelijk vragen beantwoorden, maar met terugwerkende kracht gaat helaas niet lukken, vandaar dit algemene berichtje. Mocht je je zorgen maken, neem dan sowieso even telefonisch contact op met de huisarts. Sterkte allemaal! Groeten, Paul

  Beantwoorden
 2. Paul V ·

  Goedemorgen, Ik ben een jongen van 27 jaar. Sinds kort heb ik op het werk een andere functie gekregen waardoor de werkdruk erg hoog ligt. Dit merk ik de laatste tijd aan mezelf. Ik ben heel vermoeiend en zoek het niet meer om wat te gaan ondernemen, ook heb ik sinds kort pijn aan mijn borst, dit is voornamelijk ’s nachts. Moet ik me zorgen gaan maken of loop ik eventueel tegen een burn-out aan? Groeten, P.

  Beantwoorden
 3. Anoniem T ·

  Hallo, Ik heb al een 1,5 week ongeveer last van m’n ribben. Het meeste aan de rechterkant en net onder m’n borst. De pijn komt paar minuten heftig aanzetten en dan verdwijnt ‘ie weer en komt het later weer terug. En eergisteren werd ik ’s nachts wakker van de pijn in m’n ribben. Ik werd zo angstig wakker, wist niet zo goed wat me overkwam, maar bleek dus dat ik een hele vervelende pijn had bij m’n rechterborst en achter het borstbeen. Ben nu al een paar dagen verder en heb nog steeds last van m’n borstbeen en sinds vandaag ook pijn tussen m’n schouderbladen. Ik weet niet wat ik moet doen, ik ben niet iemand die snel naar de huisarts stapt.

  Beantwoorden
 4. Marijk ·

  Ik ben 57 jaar, heb hoge bloeddruk. Ik heb ook de laatste tijd last van pijn tussen/boven mijn borst, een soort kramp. Vooral als ik ’s morgen ga lopen naar het werk. Erg eng! Ben bang dat ik wat aan m’n hart heb. En gaat ook vaak gepaard met pijn in m’n maag en tussen m’n schouders. Word er een beetje angstig van…

  Beantwoorden
 5. BL ·

  Ik ben een meisje van 15 en wanneer ik ’s ochtends opsta heb ik een enorme pijn aan de borst bij het ademhalen. Dit duurt echter maar +/- 50 minuten, maar is wel erg irritant. Ik heb echter een klein hoogteverschil tussen de 2 kanten van mijn ribbenkast. Weet iemand wat het is of wat er tegen helpt?

  Beantwoorden
  • mark ·

   Ik heb precies hetzelfde zou ook graag willen weten wat het is.

 6. Sander ·

  Ik hoop dat iemand nog een idee heeft hoe dit op te lossen is. Ik heb het inmiddels al 6 maanden en het gaat maar niet over. Word er erg onzeker en moedeloos van… Pijn hetzelfde als bij jullie na ongeveer 6 uur slapen. Begint vanuit borstbeen, verspreidt zich over de gehele borst en de dokter zei dat waarschijnlijk irritatie in kraakbeen is. Maar niks helpt tot nu toe… Hopelijk kan iemand mij helpen, want hoop dit niet elke dag de rest van m’n leven te blijven voelen. Heb echt slaap nodig, maar dat is tegenwoordig niet langer dan 5/6 uur.

  Beantwoorden
 7. Samia ·

  Hallo, Ik ben Samia, ik ben 18 jaar. Ik heb pijn in het borstbeen bij diep ademhalen en als ik opsta, buk en hoest. Ook voelt mijn linkerarm gek hierbij. Wat zou dit kunnen zijn?

  Beantwoorden
 8. Amy ·

  Hallo, Ik heb al de laatste paar dagen erge pijn aan de linkerkant van mijn borstbeen. Misschien komt het dat ik heb gewakeboard en een paar keer hard ben gevallen. De pijn is voornamelijk wanneer ik iets doe met mijn linkerarm of wanneer ik opsta, lichte pijn is er wanneer ik gewoon zit of lig. Kan iemand me misschien uitleggen wat dit kan zijn? Want ik ben pas 16 en hoop dat het niet iets net mijn hart te maken heeft. Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Als je bent gevallen, kan het best weleens zijn dat je een of meerdere ribben hebt gekneusd (of zelfs ingescheurd of gebroken). Ik zou er voor de zekerheid even mee naar je huisarts gaan. Groeten & sterkte, Paul

 9. Finn ·

  Ik heb bij het diep inademen pijn bij mijn slokdarm. Kan iemand mij helpen. O ja, ik ben 11 jaar, ik weet jong, maar heb er al ff last van…

  Beantwoorden
 10. johnny ·

  Hallo Rob, Ik heb hetzelfde probleem als jij. Ik slaap en na ongeveer 6 uur word ik wakker en kan ik niet meer slapen van de pijn. Geen enkele houding is goed. Ik loop er nu voor onder behandeling bij een cardioloog.

  Beantwoorden
 11. Marlies ·

  Als ik dit zo allemaal lees is het allemaal het “syndroom van Tietze” ik heb het ook 2 x gehad en heb er soms weer last van, mijn huisarts vertelde mij, dat als je slaapt je in elkaar ligt en het zodoende op die plek (het borstbeen) warmer wordt en je zo meer van je ontsteking gaat merken, door die warmte laait de pijn op. Zo schrijven de meeste ook als ik uit bed ben gaat het steeds wat beter!!! probeer eens op je rug te slapen zodat die streek minder warm wordt.

  Beantwoorden
 12. Wen Dy ·

  Hi, Bij mij zijn we er inmiddels (soort van) uit, het is zeer waarschijnlijk een scheurtje in m’n middenrif waardoor (als je ligt) ’s nachts de maag wat omhoog kan door het scheurtje wat deze pijnscheuten met zich mee zou kunnen brengen.
  Ik mag een afspraak maken bij de internist om dit te controleren, maar de huisarts is 98% zeker… Misschien iets om ook in overweging te nemen? Grt. Wen

  Beantwoorden
 13. karin ·

  Ik ben een 44 en heb maak me zorgen omdat ik maar heel kort slaap van de pijn aan mijn ribben, er gaat van alles door me heen en ben erg bang om naar een dokter te gaan. Ik slaap een paar uur en weet dan niet meer hoe ik moet gaan liggen om van de pijn af te komen.is er iemand die mij kan vertellen wat ik hier aan kan doen? Help!

  Beantwoorden
  • Rob Steenhuis ·

   Karin, Heb je alle verhalen die hieraan vooraf gaan niet gelezen? Probeer glucosamine met chondroitine, 1 tablet voor het slapengaan. Het heeft mij er vanaf geholpen. Als het tenminste om hetzelfde probleem gaat. Pijn in het borstbeen/borstkas na een paar uur slapen, Als het echt alleen je ribben zijn die pijn doen, zou ik eerst maar naar de dokter gaan. Groeten, Rob.

 14. Jes ·

  Hallo, Ook ik heb last van pijn op borstbeen/borstkas/ribben. Ik dacht eerst dat het door het matras kwam, dus heb een nieuwe aangeschaft. Maar nu (4 maanden later) heb ik er weer last van. Geen enkele houding ligt dan meer goed. Bij mij treed het ook op na ongeveer 6 uur, zelfs ademen is dan pijnlijk. Het zit bij mij ook in het midden en ik heb ook het idee dat het ook bij mijn ribben zit. Ik baal er goed van, het is erg pijnlijk en na het opstaan is het vaak binnen een uur weg. Mvg Jessica

  Beantwoorden
  • Rob Steenhuis ·

   Hallo Jessica, Jouw klachten komen exact overeen met die van mij. Ik weet precies hoe dat voelt en heb kort geleden een oplossing gevonden! Ik ben glucosamine gaan gebruiken en het helpt heel goed. Na twee dagen was het al merkbaar. Twee pillen per dag volgens de gebruiksaanwijzing. Ik vergeet er wel eens een maar dat lijdt niet meteen tot pijnklachten na een uur of zes slapen. Misschien zou ik met één pil per dag toe kunnen. Maar het is niet zo duur en zonder recept te verkrijgen bij bijvoorbeeld Kruidvat. Ik heb het doosje niet bij me maar de glucosamine die ik gebruik bevat ook nog een ander middel. Vorige week vond ik glucosamine zonder andere toevoegingen bij Action, ik geloof 60 pillen voor 4 euro. Dat is nog veel goedkoper dus die ga ik ook proberen. Ik vond deze tip ergens op internet. De verklaring was dat als je ouder wordt, kan het zijn dat je lichaam minder glucosamine aanmaakt. Het is dus een lichaamseigen stof. Je hoeft dus geen bijwerkingen te verwachten. Ik ben 53, wat is jouw leeftijd ? Ik heb van WenDy en Ron niks meer gehoord maar misschien hebben zij ook iets aan mijn ervaring. Succes!

  • ron ·

   Jes, ik heb precies dezelfde klachten, ook bij mij is het een uurtje na het opstaan weg, soms blijft het wat gevoelig de hele dag maar dat is zelden. Glucosamine heb ik ook gebruikt maar bij mij helpt het eigenlijk niet echt. Soms neem ik een ibuprofen, dan gaat het wel. Tis een lastige klacht waar ik al 2 jaar last van heb. Jes, mocht je iets gevonden hebben om de pijn te verlichten of misschien een diagnose hoor ik het graag! Ron

 15. Rob Steenhuis ·

  Hallo WenDy en Ron, Jullie hadden aangekondigd de klachten aan de huisarts voor te leggen. Is er nog iets uitgekomen? De klacht van Ron wijkt enigszins af omdat de pijn linksonder de borst wordt gevoeld. Bij mij en bij WenDy meen ik ook, zit de pijn echt precies midden in het borstbeen. Ik heb er al weer een hele tijd last van. Vooral in de vakantie die ik achter de rug heb, omdat je dan graag wat langer in bed zou willen liggen maar door de pijn sta je toch maar weer bij tijds op. Overigens, ik ben 53, wat is jullie leeftijd? Groeten, Rob.

  Beantwoorden
 16. Ron ·

  Dag Wen Dy & Rob, kan mij aansluiten bij jullie klachten. Als ik te lang in bed lig wordt ik wakker veel pijn linksonder mijn borst, rechtop lopen is dan lastig. Ik begin dan met veel water drinken en rustig een beetje de krant lezen. Na een half uur tot een uurtje zakt de pijn weg. Eerst gedacht aan het matras maar aangezien ik voor mijn werk heel veel reis lijkt dit mij niet het geval. Ik heb een 2de appartement in Duitsland met een nieuwe matras en ook daar heb ik er last van. Was benieuwd of jullie nog nieuws hebben, denk zelf volgende week maar eens langs de huisarts te gaan. Groetjes, Ron

  Beantwoorden
 17. Wen Dy ·

  Hee dag Rob, Ik moet je zeggen dat het bij mij ook alweer een paar weken weg is, maar waar dat nou aan vast heeft gezeten, echt even geen idee… maar je kan wel eens gelijk hebben, ik heb weleens gelezen dat ons lichaam een drie-eenheid is (geest, ziel en lichaam) en daarvan is alles met elkaar verbonden, dus het zou heel goed kunnen.. het klinkt wel logisch… Ik moet regel matig naar de huisarts om iets anders, ik zal het toch evengoed voor de zekerheid eens navragen als ik er weer ben. Groetjes!

  Beantwoorden
 18. Rob Steenhuis ·

  Hallo Wendy, Wen is een Chinese naam, vandaar. Chinese vrouwen die zichzelf Wendy noemen hebben Wen als familienaam. Vorige week ben ik iets wijzer geworden over de pijn in het borstbeen. Zeker twee maanden was ik in onzekerheid over iets. Vorige week viel de beslissing. Die beslissing was voor mij niet wat ik wilde maar de onzekerheid was wel voorbij en daarmee ook de pijn ’s morgens vroeg in bed. Al de eerstvolgende nacht was het vrijwel verdwenen. Ook al had ik niet het gevoel dat ik onder stress gebukt ging, blijkbaar knaagde de onzekerheid in het onderbewustzijn toch. Of het moet wel héél toevallig zijn dat na maanden de pijn ineens weg is. Ik ben er zelf ook wel van overtuigd dat veel onduidelijke klachten een psychosomatische oorzaak hebben. Ga jij ook maar eens na of je ergens mee zit. Of ben je op andere wijze nog iets aan de weet gekomen? Groeten van Rob.

  Beantwoorden
 19. Wen Dy ·

  Dag Rob, Nee, ik ben nog niet naar de huisarts gegaan, ik heb het zo eens in de paar weken een paar nachten achter elkaar maar na hoeveel uur slapen weet ik niet echt. Meestal wel tegen de ochtend dus denk ook zoiets ca 6 uur net als bij jou. Ik heb ook af en toe het idee als of er dan iets scheurt (een spier of zo), maar ik lig gewoon stil, dus snap niet hoe dat zou kunnen… Het is een erg nare scherpe pijn.. ik ben ook zelf al op Tietze terecht gekomen maar weet ook niet zeker of dat het wel is? Ik werk ook met China en ben daar inderdaad ook al meerdere Wendy’s tegengekomen, leuk, want ik heet gewoon echt en alleen Wendy, grappig dat je daar naar vraagt! Misschien inderdaad goed om het toch eens bij een arts na te vragen, want diclofenac… ik weet het niet, dat haalt de oorzaak niet weg :( Groetjes!

  Beantwoorden
 20. Rob Steenhuis ·

  Nee, ik heb geen antwoorden gekregen. De klachten houden ook aan. De huisarts zei ooit “syndroom van Tietze”. Maar dan zou ik overdag en bij drukken op het borstbeen toch ook pijn moeten voelen en dat is niet het geval. Hij gaf me Diclofenac met vertraagde opname (retard) maar dat helpt niet, zo intens is de pijn als ik blijf liggen. Als ik normale diclofenac neem op het moment dat het pijn doet helpt het ook niet, ik word er alleen maar duizelig van op de nuchtere maag. Gelukkig krijg ik doorgaans wel voldoende slaap, tegen de tijd dat het pijn begint te doen moet ik meestal toch wel opstaan. Maar ik was er natuurlijk liever van af. Ben jij al bij de huisarts geweest ? Na hoeveel uur slaap krijg je er last van? Heb je een Chinese naam of heet je gewoon Wendy? Ik kom af en toe in China en wilde deze klacht de volgende keer eens aldaar voorleggen aan een arts. Groeten, Rob Steenhuis

  Beantwoorden
 21. Wen Dy ·

  Heee dit heb ik ook! Ik zit nog in de fase dat het telkens weer weggaat, ben jij er al achter wat dit bij jou is?? Ik ben erg nieuwsgierig!!

  Beantwoorden
 22. Rob Steenhuis ·

  Ik heb pijn in het borstbeen enkel en alleen na een uur of 6 slapen. Daarna wordt het slapen moeizaam. Er is dan geen slaaphouding waarbij de pijn weer over gaat. Als ik opsta is het zo verdwenen en de rest van de dag heb ik er geen last van. Ook niet als ik er op druk. Dit heb ik al enkele jaren, verdween telkens vanzelf weer maar nu heb ik er al enkele maanden last van. Ik kan me niet voorstellen dat ik hart-, long- of maag/darmproblemen heb. Heeft iemand een idee wat het zou kunnen zijn?

  Beantwoorden
  • Johan ·

   Hallo Rob, Weet jij inmiddels al wat de oorzaak is van jouw borstbeenklachten? Ik heb namelijk dezelfde ervaring als jij hebt/had. Met vriendelijke groet, Johan

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.