Home » Menselijk lichaam » Hart & Bloedvaten » Pijn borstbeen – 5 mogelijke oorzaken van sternumklachten

Pijn borstbeen – 5 mogelijke oorzaken van sternumklachten

Pijn borstbeen – 5 mogelijke oorzaken van sternumklachten

Met de term ‘borstbeen’ oftewel ‘sternum’ wordt het bot bedoeld waaraan je sleutelbeenderen en “ware ribben” verankerd zijn. Je kunt je borstbeen voelen als je op het midden van je borst duwt. Achter het borstbeen bevinden zich op de eerste plaats je hart en longen, en daarnaast allerhande beenderen, spieren, bloedvaten, zenuwen en aanhechtingen.

Let op: Als de pijn zich niet in het midden van je borst manifesteert maar meer aan de zijkant, dan kan spreekt men ook wel van ‘pijn in de ribben’.

Oorzaken van pijn in je borstbeen

Omdat zich talloze organen en weefsels achter je borstbeen bevinden, kan pijn nabij het borstbeen allerlei mogelijke oorzaken hebben… Van een onschuldig kwaaltje tot een levensbedreigende aandoening. Hieronder vind je een opsomming van 5 aannemelijke oorzaken van pijn nabij je borstbeen…

1. Pijn in borstbeen door hartaandoening

Het hart bevindt zich in het midden van je borstkas, ietwat richting je linker ribben. Omdat je hart vlakbij je borstbeen zit, is het niet gek dat hartklachten pijn nabij het sternum kunnen veroorzaken. Hoewel de pijn die je ervaart niet écht van het borstbeen afkomstig is, kan een hartaandoening wel worden ervaren als pijn aan je borstbeen. De belangrijkste hartklachten- en kwalen die pijn rond je sternum kunnen veroorzaken, zijn:

 • Hartritmestoornis: afwijkende patronen in je hartslag (lees meer)
 • Hartaanval/hartinfarct: afsterven van de hartspier
 • Angina pectoris: pijn op de borst vanwege vernauwde kransslagader
 • Pericarditis: ontsteking van hartzakje
 • Aorta-dissectie: beschadiging van grote lichaamsslagader

Pijn aan het hart wordt nagenoeg altijd midden op het borstbeen gevoeld. Lichamelijke inspanning en/of emotie versterkt veelal de pijn in je borstbeen vanwege een hart-gerelateerde oorzaak.

2. Longen kunnen pijn nabij sternum veroorzaken

Pijn achter het borstbeen wordt in veel gevallen veroorzaakt door een long-gerelateerde aandoening. Net als het hart bevinden namelijk ook de longen zich direct achter het sternum. Het is daarom zeker niet gek als longklachten als pijn op het borstbeen worden geïnterpreteerd. Enkele voorbeelden van longklachten die pijn nabij het sternum teweeg kunnen brengen zijn als volgt:

 • Long-embolie: obstructie van longslagader
 • Astma: chronische ontsteking van luchtwegen
 • Long(vlies)ontsteking: infectie van long(vlies)
 • COPD: chronische bronchitis & longemfyseem
 • Klaplong: stapeling van vrije lucht in borstholte
 • Ademhalingsallergieën: mijten, pollen, huisdieren e.a.
 • Hyperventilatie: te veel/vaak/snel ademhalen

Pijn rondom je borstbeen die vanuit je longen ontstaat, wordt veelal erger bij het hoesten, kuchen en in- en uitademen. In veel gevallen is medicatie nodig om de luchtwegen beter te doen functioneren

3. Pijn nabij je borstbeen vanwege je maag…

Je maag bevindt zich voor veruit het grootste deel direct onder je borstbeen. Toch kan pijn rond je sternum gerelateerd zijn aan maagklachten, want je slokdarm loopt achter het borstbeen van je mond naar je maag. Zodoende kan pijn rond je borstbeen één van de volgende maag-gerelateerde oorzaken hebben:

 • Reflux-klachten: oprispingen & brandend maagzuur
 • Slokdarmontsteking: meestal door zuurbranden
 • Maagontsteking, maagzweer, maagbreuk & maagperforatie
 • Achalasie: zenuwbeschadiging binnen je spijsverteringskanaal
 • Vergiftiging: door lood, koolmonoxide, alcohol, nicotine e.a.
 • Kanker: maagkanker & slokdarmkanker

Als je pijn rondom je borstbeen ervaart die vanuit de maag ontstaat, dan worden de klachten doorgaans erger tijdens of na het eten. Pijnstillers, maagzuurremmers of maagbeschermers kunnen in sommige gevallen uitkomst bieden.

4. Syndroom van Tietze kan pijn in borstbeen veroorzaken

Het ‘Syndroom van Tietze’ en ‘costochondritis’ zijn vormen van ontstekingsreuma die nauw aan elkaar verwant zijn. Over beide aandoeningen bestaat nog veel onduidelijkheid. Aan je borstbeen zijn ribben verankerd middels stukken kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt voor flexibiliteit van je ribbenkast, waardoor je kunt ademhalen. Tietze en costochondritis zijn vormen van reumatische kraakbeenontsteking die hevige pijn nabij het borstbeen teweeg kunnen brengen.

Pijn in het borstbeen vanwege ontstekingsreuma kan doorgaans worden verlicht met behulp van pijnstillers en/of ontstekingsremmers.

5. Pijn in het borstbeen ten gevolge van ‘pectus’

Pectus oftewel ‘trechterborst’ is een vergroeiing van het borstbeen. Het gaat om aangeboren afwijkingen, waarbij het borstbeen naar binnen of buiten wordt gedrukt door een overschot aan kraakbeen. Men onderscheidt ‘pectus excavatum (PE) en pectus carinatum (PC). Bij PE is de borstkas ingevallen; bij PC is de borstkas uitgepuild. Vaak is er sprake van een subtiele vergroeiing, maar er komen ook extreme misvormingen voor. In veel gevallen van pectus is er tevens sprake van pijnklachten nabij het borstbeen.

Afhankelijk van de mate van vergroeiing kan er een operatieve ingreep nodig zijn om de misvorming, pijnklachten en eventuele gevolgklachten te verhelpen.

Tot slot

Naast bovenstaande 5 oorzaken van pijn in het borstbeen, zijn er nog vele andere mogelijke aanleidingen voor borstbeenklachten. Denk maar eens aan borstvliesontsteking, leveraandoeningen, galklachten (galstenen e.a.), trombose, tuberculose, zenuwaandoeningen en allergieën.

Heb jij weleens pijn nabij je borstbeen? Ben jij al achter de achterliggende oorzaak of nog steeds zoekende? Deel hieronder je ervaring met lotgenoten!

116 reacties op “Pijn borstbeen – 5 mogelijke oorzaken van sternumklachten”

 1. Valerie ·

  Hallo, Ik heb maandag een gastroscopie laten uitvoeren wegens reflux. Dit gevoel zat altijd in mijn keel, geen pijn op borstkas. Nu heb ik sinds het onderzoek hevige pijn midden op de borstkas. Ik denk dat door die darm mijn slokdarm beschadigd is. Wat kan ik doen? Of komt het van iets anders? Ik heb ook wel vitamine D-tekort, maar neem daar nu vitaminen voor. Ook had ik te weinig witte bloedcellen. Ik zou toch geen infectie opgelopen zijn door dat onderzoek? Wie heeft hier ervaring mee?

  Beantwoorden
 2. Diana Van de Velde ·

  Na een gastroscopie heeft men vastgesteld dat ik 4 maagzweren, een maagbreuk en maagzuurreflux heb. Na nu 8 weken Pantomed 40 milligram te hebben genomen en te moeten horen dat ik deze medicatie voor de rest van mijn leven moet nemen (maagbreuk), blijft de pijn op mijn borstbeen bij inspanning bestaan. Houd ik mij rustig, dan gaat de pijn over. Ik moet iedere nacht minimaal 1x opstaan om te gaan plassen en voel mij steeds te moe en lusteloos om iets te doen… terwijl ik vroeger een echt werkpaard was. Heb het ook heel vlug koud, om het volgende moment opeens in zweten uit te barsten! Nu vreest mijn huisarts dat mijn hart bij inspanning te weinig zuurstof rondpompt en ik moet daarom binnenkort een volledig cardiologisch onderzoek ondergaan. Heeft hier iemand ervaringen mee? Want ik ben er niet gerust in. Ik ben 55 jaar…

  Beantwoorden
 3. henk ·

  Dag allemaal. Ik ben al wat ouder, sport best veel, zeker om de dag. Sportschool, zwemmen en fietsen. Ik kreeg borstspierpijn. ik dacht aan mijn hart natuurlijk. Ik ging sporten en de pijn ging juist weg. Op de sportschool zei men me; je herstel van de spierinspanning verloopt langzamer naarmate je ouder wordt. Ga extra magnesium en zink slikken. Ik ben naar een sportvoedingswinkel gegaan en het daar ook voorgelegd. Ook die man zei me, slik magnesium en zink. Dat ben ik dus ook gaan doen, en de pijn op de borst mindert zeker wel. Groet, Henk

  Beantwoorden
 4. Shania ·

  Hallo, Ik ben een meisje van bijna 15, sinds eind december 2014 heb ik druk op m’n borst, ben ik kortademig, benauwd en krijg ik pijn in me bovenrug en tussen mijn schouderbladen. Vooral als ik lig voelt het alsof er iets heel zwaars op m’n borst ligt. Ik heb toen mijn bloeddruk gemeten en mijn bovendruk was 136 en onderdruk 95. Is dit normaal voor een puber? Op een zondagochtend werd ik wakker met pijn aan me ogen en al snel zag ik vlekken in mijn zicht, ik kon bijna niets zien en toen het minder werd kreeg ik extreme hoofdpijn en voelde ik me suf en slaperig. Ik heb het bijna altijd koud en mijn handen worden blauw/paarsachtig als ik buiten ben in de kou of kou voel. Ik weet niet wat ik moet doen want mijn klachten zijn vaag en veranderen steeds, want sinds kort ben ik niet meer kortademig en niet meer zo vaak benauwd en heb ik niet meer zo vaak hartkloppingen. In plaats daarvan zweet ik heel erg wanneer ik het koud heb en tijdens inspanningen krijg ik scherpe pijn bij m’n borstbeen. Ik heb het tegen mijn moeder verteld en zij zei dat ik dingen voel die er niet zijn en dat ik me aanstel. Ik weet niet wat ik moet doen, wat als het wel ernstig is?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Shania, Een (systole/systolische) bovendruk van 136 in combinatie met een (diastole/diastolische) onderdruk van 95 duidt doorgaans op een ietwat verhoogde bloeddruk. Persoonlijk zou ik met een combinatie van alle klachten die je hierboven hebt beschreven sowieso altijd even langs de huisarts gaan. Natuurlijk kan het best zijn dat er niks aan de hand is, maar het kan natuurlijk nooit kwaad als bijvoorbeeld je longen, hart en schildklier worden onderzocht. Nogmaals, ik beweer NIET dat er iets aan de hand is en ben sowieso GEEN arts, maar vind het niet per se verantwoord om met zo’n scala aan vage klachten meerdere maanden af te wachten. Heel veel beterschap! Groeten, Paul

  • sharon ·

   Als je je echt zorgen maakt, kan je ook zelfstandig naar de huisarts gaan. Of eventueel met een ander familielid. Je weet tenslotte zelf het beste of er iets mis is met je lichaam. Is het iets kleins… niet erg, maar dan heb je zeker uitgesloten dat het niets ernstiger is! :-)

  • Quinten ·

   Hey, Ik heb exact dezelfde symptomen. Mijn lichaam is kouder dan die van de mensen om mij heen. Als ik buiten ben geweest zijn m’n handen donkerpaars, alsof ze dood zijn. Ook zweet ik als ik ‘t koud heb en vaak als ik opsta krijg ik vlekken voor m’n ogen en word ik een beetje duizelig. Nu heb ik op dit moment verschrikkelijk last van stekende pijn bij m’n hart.

  • Paul ·

   Heb je hiervoor al eens een arts bezocht? Wellicht mankeert er iets aan je schildklier

 5. Angelique ·

  Hallo, Ik heb een vraag… Ik ben op 29 september 2014 aan mijn hart geopereerd en heb nog steeds last van het borstbeen. De hechtdraden die geplaatst zijn, zijn voelbaar aan de buitenkant en zichtbaar door drie bulten. Als ik hoest lijkt het net alsof het borstbeen naar binnen getrokken wordt. Wat is dit? En dan nog iets… Ook ben ik drager van borstprotheses, deze zijn beschadigd, er zitten plooien in en ze zijn lek. Ik heb ze sinds 2006, kan dit door de hartoperatie veroorzaakt zijn? Ik had het ziekenhuis aansprakelijk gesteld hiervoor, maar gisteren bericht gekregen dat ze geen aansprakelijkheid nemen omdat het volgens hun niet kan. Er zit een kapsel omheen en dat kan breken als er druk op komt te staan dus naar mijn medeweten kan het wel. Wat is uw mening daarover? Alvast bedankt voor het lezen!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Angelique, Wat een ontzettend nare situatie! De klachten die je omschrijft zijn van uiterst medisch-specialistische en mogelijkerwijs juridische aard. Of borstprotheses beschadigd kunnen raken tijdens een hartoperatie en waarom het borstbeen ogenschijnlijk naar binnen wordt getrokken bij het hoesten, durf ik dan ook niet te zeggen, aangezien ik geen arts ben. Of er sprake is van aansprakelijkheid of nalatigheid evenmin. Het lijkt me al met al niet onverstandig om medisch en/of juridisch advies in te winnen bij een objectieve organisatie. Misschien kun je allereerst inlichtingen inwinnen bij je zorgverzekeraar? Mocht je over een rechtsbijstandsverzekering beschikken, dan zou ik ook die raadplegen. Zorgverlener hebben tevens een klachtenfunctionaris, dus bij vermoeden van een medische fout kun je ook een vertrouwenspersoon of klachtencommissie van het betreffende ziekenhuis of de betreffende kliniek benaderen. Mocht je geen voet aan de grond krijgen, dan kun je er ook nog voor kiezen om je klacht te melden bij het ‘Landelijk Meldpunt Zorg’ en desnoods een bemiddelaar/mediator in te schakelen. Daarbuiten kun je medische klachten voorleggen aan -of indienen bij- ‘De Geschillencommissie’, een ‘Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg’, ‘De Letselschade Raad’, ‘De Nationale ombudsman’, een ‘Juridisch Loket’, ‘Patiëntenfederatie NPCF’, de ‘Raad voor Rechtsbijstand’, ‘Stichting Keurmerk Letselschade’, de ‘Vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade’ (ASP) of de ‘Vereniging van Letselschade Advocaten’ (LSA). In extreme gevallen kun je zelfs aangifte doen bij de politie, bijvoorbeeld als de verantwoordelijke niet bevoegd was om te handelen, de behandelaar over onvoldoende deskundigheid beschikte en/of als de gevolgen van het handelen heel ernstig zijn. Tot slot kun je zelfs de civiele rechter om een uitspraak vragen. Welke stap je dient te nemen, kan ik niet zeggen… dit is volledig afhankelijk van de exacte situatie en wat je wilt bereiken. Op de site van het Landelijk Meldpunt Zorg vind je meer informatie over de verschillende opties. (bron) Hel veel sterkte in ieder geval met de klachten nabij het borstbeen! Groeten, Paul

 6. Eleni ·

  Ik heb vanavond al sinds 21:00 uur vreselijke pijn. Paracetamol met codeïne gekregen op Eerste Hulp, maar helpt niet. Linkerarm voelt verlamd aan en steken in mijn hart net alsof er een mes in zit. Nu uren later 7:30 nog steeds niet over. Wat moet ik doen!? Ze zei dat het een borstkas-ontsteking is. Help!

  Beantwoorden
 7. Michelle ·

  Hallo, Ik heb vanaf september al erg last van steken in m’n linkerborstkast. Het zijn een soort van messteken lijkt het wel. En het straalt dan naar boven. Nu heb ik de laatste week erg last van erge druk op m’n borstbeen. Ook heb ik erg stinkende urine dan normaal, soort chemische geur lijkt het wel (ik ben 17 jaar). Moet ik hiermee naar de dokter gaan of gaat dit vanzelf over?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Dit zou onder meer kunnen duiden op een probleem met nieren en/of blaas. Persoonlijk zou ik er even mee langs de huisarts gaan.

 8. fedde ·

  Ik heb heb in principe als ik stil sta nergens last van, maar bijvoorbeeld als ik op bed lig en ik wil me omdraaien, dan doet het pijn een klein beetje links van m’n borstkas. Ik voel m’n hart wel een beetje kloppen. Bij elke bepaalde beweging (inclusief m’n armen rekken naar boven en half naar achteren) heb ik daar een steek… Ik vrees dat het m’n hart is. Bij het kuchen en hoesten klapt die steek er ook in. Wanneer ik met m’n linker hand naar boven ga en m’n hoofd naar rechts rek brandt het daar ook.

  Beantwoorden
  • SylviaP ·

   Hoi Fedde, Zoals ik dit lees, doet het mij denken aan 3 jaar geleden. Had precies het zelfde… Bleef ermee lopen, uiteindelijk bleek het borstkas-ontsteking en longontsteking te zijn. Zou er niet te lang mee rondlopen hoor…
   Succes

 9. Marieke ·

  Hallo, Ik ben 30 jaar en momenteel 26 weken zwanger. Ik heb enkele weken geleden 1-malig een heftige pijn aan mijn rug (regio bh-bandje) gekregen. Het voelde aan als messteken; ‘t hield een uur aan en straalde uit naar heel de omtrek van mijn bh-bandje. Na een dag nazinderen was het voorbij. Nu heb ik 5 dagen geleden terug zo’n steek in de rug gekregen. Vooral Links, regio ribben. Het is vooral als ik lig. Maar als zwangere zou ik vooral op mijn zij moeten liggen. Draai ik me om, dan is het rechts. Mijn borstbeen is ook ontzettend gevoelig. Ik weet dat alles uitzet bij een zwangerschap en ik weet ook niet of dat van enkele weken geleden iets met dit te maken heeft. Maar de rugpijn en de bandenpijn zijn een serieuze gradatie minder en neem ik er gerust bij. Omdat ik twee nachten geen oog heb dichtgedaan ben ik er dus ziek bij geworden. Ik zit met een heftige verkoudheid en moet gaan oppassen voor een longontsteking. Hierdoor heeft de dokter geen aandacht geschonken aan de pijn die ik heb. Hij ging er zelfs niet op in. Hierdoor kan ik niet slapen en dus ook niet gemakkelijk genezen…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Marieke, Als ik jou was, zou ik opnieuw een afspraak maken met je huisarts, specifiek voor de pijnsteken nabij de bovenrug en schouderbladen. In dat geval moet je arts er wel aandacht aan schenken. Tijdens een zwangerschap kun je mijns inziens maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Heel veel sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 10. Linda Molendijk ·

  Ik heb na mijn maagverkleining op 6-6-’14 pijn gekregen bij het borstbeen. Nu 6 maanden verder ruim 56 kilo kwijt, maar door medische fouten een hernia en rijdend in een scootmobiel, door een foutje dus. Gisteren te horen gekregen dat ik het Syndroom van Tietze heb en 1 december mag ik voor een TENS een kastje wat op je borst geplaatst wordt en dat ik zelf kan bedienen. Dat kastje geeft stroomstootjes af als ik erop druk. Vandaag bloed geprikt omdat ze denken dat ik reuma heb…

  Beantwoorden
 11. niezaam ·

  Hallo, ik ben een jongen, ben 15 jaar. Ik had al eerder last bij mijn borstkas, dat was dan om de heel veel maanden, maar sinds de zomer ongeveer heb ik het bijna elke dag. En dan ook meerdere keren lange steken. ‘t Wordt erger als ik ademhaal, hou dan m’n adem voor paar seconden in. Iemand enig idee of het erg is?

  Beantwoorden
 12. Rianne ·

  Ik heb al jaren last van pijnaanvallen eens in de zoveel maanden. Soms heb ik ‘n halfjaar nergens last van en soms binnen een paar weken alweer. Ik heb dan hevige steken rond mijn borstbeen, vooral aan de rechterkant. Het gebeurt vrijwel altijd ‘s avonds. Ik zit dan gewoon rustig op de bank. Ik lig daarna vaak een halfuur tot twee uur te kronkelen en huilen van de pijn. Heb geen stress of zo, had het ook in mijn vakantie. Ik ben al bij de huisarts geweest, die vond het ook vage klachten. Werd doorverwezen naar manuele therapie om alles rond de ribben en borstbeen los te maken, maar dat heeft niet geholpen. Iemand een idee?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Rianne, Dit zou van alles kunnen zijn; maag, middenrif, lever, long, galblaas, alvleesklier of milt bijvoorbeeld… Zo kan het een refluxprobleem zijn, een koliekaanval door een vastzittende niersteen of galsteen, een maagzweer of verkramping van het middenrif. Ik ben GEEN arts; dit zijn enkel speculaties ter illustratie. Is de pijn gerelateerd aan eten (x-aantal uur na ‘t avondeten o.i.d.), aan een bepaalde lichaamshouding (liggen, zitten, onderuitzakken e.a.) of aan een bepaalde ademhaling (sporten, ontspannen e.a.)… Vervolgonderzoek door een internist en eventueel een scan van de organen lijkt mij persoonlijk zinvoller dan ‘mechanische’ therapie, maar nogmaals, ik ben GEEN arts. Heel veel sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Roy ·

   Hey Rianne, Ik heb precies de zelfde klachten! Altijd in de avond en vooral als ik in slaap probeer te komen! Ik voel het licht aankomen maar het zet dan acuut door! De aanval duurt vaak een half uur tot een uur. De pijn is vreselijk! Ik loop hier al jaren mee soms een heel jaar weg, maar soms een paar keer per week! Diverse onderzoeken gehad… Het wordt uiteindelijk gerelateerd aan mijn chronische slokdarmaandoening. Ik heb daar mijn twijfels over… Maar vind de klacht ook heel moeilijk te verwoorden! De pijn verdwijnt vaak zoals ‘ie komt opzetten. Ben jij verder bekend met andere klachten die wellicht in verband staan? M.v.g. Roy

  • gast ·

   Galstenen. Deze veroorzaken als ze in de galbuis vast komen te zitten, ontzettende pijnaanvallen van 1 tot 4 uur. Wanneer de galsteen uit de buis geperst is, is de pijn ook meteen weer over. Google maar eens op galstenen. Dan kun je wat meer zekerheid krijgen of jouw pijn hetzelfde is.

  • Evita ·

   Beste Rianne en Roy, Als ervaringsdeskundige denk ik in de richting van slokdarmspasmen, vooral als één van jullie zegt last te hebben van slokdarmproblemen. Ikzelf heb achalasie van de slokdarm en al bijna 15 jaar last van ‘aanvallen’. Deze veroorzaken een pijn op het borstbeen of tussen de schouderbladen. De pijn kan uitstralen naar de armen of naar het hoofd, en in het bijzonder de tanden en het tandvlees. Eten van bepaalde voedingsstoffen heeft hier invloed op, net zoals te laat eten of ongezond eten. Meer info over achalasie/slokdarmspasmen is er zeker op het internet te vinden. Veel succes!

 13. sara ·

  Hallo lieve mensen, ik heb nu 4 jaar heel hevige pijn op mijn borst, ik heb ook aanvallen van hyperventilatie. Ik ben heel bang, want het wordt maar erger. Kan iemand mij hierbij helpen? Dank jullie…

  Beantwoorden
  • Zegiklieverniet ·

   Hallo Sara, Ben je hiervoor al naar je huisarts geweest? Dit is altijd de beste oplossing. Begin september heb ik ook een ‘aanval’ gehad en dacht dat ik een hartaanval kreeg. Dit is een aantal keer voorgekomen en ben toen naar de huisarts geweest. Achteraf blijkt dat ik paniekaanvallen heb gepaard met hyperventilatie. Hier kun je natuurlijk wat aan doen maar het is een lange weg. Kijk eens of je ademhalingsoefeningen bij de fysio moet gaan doen. Door verkeerd ademen kun je namelijk heel veel last krijgen van je borst en alles wat er omheen zit.

 14. peeters andre ·

  vraagje… Vijf maanden terug ben ik geopereerd aan het hart; openhartoperatie. Dus borstbeen doorgedaan, maar nu heb ik pijn op de borst. Vervolgens is het onderste deel van het borstbeen wat uit kraakbeen bestaat niet goed toegegroeid wegens ontoereikende doorbloeding, met als gevolg dat mijn borstspieren afgescheurd zijn… met als gevolg binnen 2 weken operatie… Iemand raad hieromtrent of ervaringen? Steeds welkom! Met vriendelijke groeten, Andre

  Beantwoorden
 15. Ikzegmenaamlieverniet ·

  Hallo, Ik ben een meisje van 12 jaar, ik heb altijd al een pijnlijke steek onder me borst gehad. Vroeger als klein kind had ik het, en precies op dat moment had me opa een hartaanval. Ik heb al die tijd al hartstikke last onder me rechterborst. Maar mijn opa heeft ook een kastje bij zijn hart. Maar het kan niet erfelijk bij mij zijn want in principe is hij niet familie van mij, eigenlijk me stiefopa maar ik ben opgegroeid met hem. Maar wat zijn die steken? Ik heb er nu heel erg last van. En ik heb ook heel vaak een steek in me zij.

  Beantwoorden
  • Ikzegnaamooklieverniet ·

   Sinds mijn vader 15 jaar geleden hartproblemen kreeg denk ik ook steeds bij ieder steekje dat er wat is. Maar gelukkig is er niks aan de hand. Iedereen heeft wel steekjes en pijntjes overal. Alleen sommige mensen gaan daardoor denken dat er iets is. Waardoor je spieren verkrampen. En daardoor denk je dat het nog erger is. En dat gaat zo door. Gedachten van een mens zijn zo sterk, dat je jezelf helemaal gek kunt maken, terwijl er niks is. Vertel zeker aan iemand in je omgeving wat je voelt. Blijf er niet mee zitten! Ga als je dat wilt dan moet je naar je huisarts gaan en vertel waar je bang voor bent. Want voor je het weet worden deze gedachten alleen maar erger en kun je het niet meer loslaten. En hoe jammer is dat!

  • Ikzegmenaamlieverniet ·

   Ja dat kan, maar ik heb er soms wel last van en nu een hele tijd niets. Maar dan is er opeens een hele erge steek, het zit ook dicht bij mijn hart. Maar dankjewel.

 16. david ·

  Ik heb pijn onder het borstbeen al enkele weken. Ook zit er een knobbeltje, dat ik kan pakken en heen en weer kan bewegen… Last van misselijkheid gehad, maar die is inmiddels verdwenen. Iemand enig idee?

  Beantwoorden
  • Sarah ·

   Met knobbeltjes zou ik zeker eens naar de dokter gaan, die kan voelen wat zo’n knobbeltje betekent…

 17. Gêrard ·

  Heb alle vragen zeer aandachtig bestudeerd en hierop mijn verhaal gebaseerd. Sinds vele jaren heb ik een zeer irritant gevoel rond en achter mijn borstbeen. Vaak gaat dit gepaard met ademhalingsproblemen. Voel me zeer snel moe en heb veel last van verzuring in de spieren. Ook vaak heb ik het gevoel dat ik een slijmbal onder mijn borstbeen heb zitten. Met ophoesten komt er niets los krijg hierdoor minderlucht en voel me daarna beroerd en moe. Er is een aantal jaren geleden bij mij verhoogde bloeddruk geconstateerd en COPD ik gebruik hiervoor medicijnen. Nu is mijn vraag de gene die een reactie hebben geplaatst gebruiken die toevallig medicijnen voor hoge bloeddruk. In de bijsluiter van mijn medicijnen kom ik vele bijwerkingen tegen de gerelateerd zijn aan deze pijnen en irritaties. Nu de laatste weken kreeg ik veel last van eczeem lezen in de bijsluiter medicijnen hoge bloeddruk. Jawel ook dit stond ertussen. Weer meer troep om het eczeem tegen te gaan. Nu het gehele verhaal verteld aan huisarts mag geen eigen meting meer doen bloeddruk is voor mij te laag 100/70 waarom dan medicijnen door gebruiken voor hoge bloeddruk? Met alle kans van bijwerkingen die omschreven staan in bijsluiter. Zonder overleg huisarts gestopt met medicijnen bloeddruk en een aangepast leefpatroon met gezonde voeding en lichaamsbeweging. Bloeddruk blijft normaal wel iets hoger als met medicijnen maar geen pijn meer op en rond het borstbeen.

  Beantwoorden
  • Gêrard ·

   Nu, na een week geen medicijnen te hebben gebruikt tegen hoge bloeddruk, heb ik aanzienlijk minder pijn rond het borstbeen. Ook voel ik mij vele male rustiger. Waardoor het leven aangenamer is en zelfs interesse heb om andere dingen te doen.

  • Margje ·

   Hoi Gerard, Ik heb ook een bloeddruk pil genaamd Perindopril 4 mg. Had jij die ook? Ik heb namelijk ook zo’n last van die pijn links onder mijn borst. Héél erg moe en verzuring in de spieren. Mijn bloeddruk is 110/60. Hoop dat je mij wil antwoorden. Groet van Margje

 18. Emiel ·

  Hallo, Ik heb sinds drie dagen geleden pijn bij mijn borstbeen, en het doet meer pijn als ik daar bijvoorbeeld druk of als ik een bepaalde beweging maak. Er is bij mij dit jaar een hoge bloeddruk waargenomen (89/124) en ik ben bang dat mijn hart iets met de pijn te maken heeft. Alhoewel twijfel ik toch of het misschien een zenuw is die niet zo lekker zit, omdat ik nog in de groei ben (ik ben 15 jaar). Zou iemand mij misschien kunnen vertellen wat het zou kunnen zijn? Ik ben er namelijk erg ongerust over.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Emiel, Niemand kan je via internet met zekerheid vertellen wat er precies mankeert aan of rondom je borstbeen. Er hoeft natuurlijk niks ernstigs aan de hand te zijn, maar als je je ernstig zorgen maakt, kun je het best even je huisarts bellen. Sterkte & beterschap, Paul

  • jan ·

   Beste Emiel, Je zou kunnen denken aan het syndroom van Tietze. Ik heb al ‘n aantal jaren pijn aan mijn borstbeen, je komt erachter als je met je vinger in het midden van je borstkas drukt en vasthoudt. Als de pijn erger wordt, dan kan het Tietze zijn. Google maar eens naar syndroom van Tietze. Misschien heb je hier iets aan… Groetjes, Jan

 19. teun ·

  Mijn dochter heeft krampachtige, stekende pijn achter het borstbeen bij een allergische reactie (melkallergie). De allergische reactie begint in de mond en zakt langzaam naar beneden. Zal de kramp dan in de slokdarm zitten of is het maagzuur?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Teun, Koemelk(eiwit)allergie gaat doorgaans gepaard met zowel kramp van de spieren (dus soms ook het spierweefsel van de maag) als pijn en/of zwelling van slijmvliezen (van slokdarm en luchtwegen). Waar de klachten precies vandaan komen is dus moeilijk te zeggen. Dat zal echt door een arts moeten worden onderzocht. Sterkte & groeten, Paul

 20. Naima ·

  Goedendag allemaal, Ik heb al de hele dag last bij inademen. En bij het eten doorslikken lijkt het net alsof ik een hele bol daar heb zitten. Een soort druk… Dat heb ik sinds 4 uur ‘s ochtends/’s nachts. Hopelijk kunnen jullie mij helpen. Met vriendelijke groeten, Naima

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Naima, Deze pijn nabij het borstbeen zou gerelateerd kunnen zijn aan je longen, maar bijvoorbeeld ook je schildklier of hartzakje. Ik zou er even mee naar het vrij spreekuur van je huisarts gaan. Sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 21. ilona ·

  Hallo allen. Ik ben zeker 10 jaar geleden geholpen aan een maagverkleining die een paar weken later niet goed bleek te zijn, dus er volgde nog een operatie waarbij ze een stuk maag hebben verwijderd. Hier klapten echter de nietjes uit door toedoen van ontsteking en zwelling. Ik spuug sindsdien dagelijks en bleek jaren later een zweer te hebben in de slokdarm. Nu heb ik nog steeds last van spugen 3 à 4 keer per dag, maar eerlijk is eerlijk, ik ben eraan gewend geraakt, maar sinds een paar dagen heb ik zo’n pijn net onder mijn ribben (in het midden)! Het lijkt ook alsof alles in mijn slokdarm blijft hangen en houd nu helemaal niets meer binnen. Voel me best beroerd en ook slikken begint pijn te doen. Maar ik wil niet zo’n zeur zijn om bij de huisarts aan te kloppen. Ik gebruik zetpillen paracetamol tegen de pijn en Rennie voor het zuurbranden. ‘s Nachts is de pijn helemaal ondraaglijk! Weet iemand wat dit kan betekenen en of het toch wijs is langs de huisarts te gaan?

  Beantwoorden
 22. Sandra ·

  Beste, Ik heb al een maand last van een soort ‘spierpijn’ vlak onder de ribben. Heb al een gastroscopie ondergaan en daaruit blijkt dat er gal terugvloeit naar mijn maag. Maar de pijn is niet gerelateerd aan eten, dus ik denk niet dat dit de oorzaak is van mijn pijn. Ik weet wel dat ik galstenen heb en ik vroeg me nu af of die spierpijn, die ook uitstraalt naar mijn rug en ribben, te maken heeft met de gal. Kan iemand hierop antwoorden? Wel is het zo dat ik veel sport (ik badminton namelijk 2 keer in de week en ook ga ik wekelijks naar de yoga… Misschien heeft het hiermee te maken? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Sandra, Uitstralende pijn door o.a. zuurbranden/brandend maagzuur en/of galklachten kan inderdaad nog weleens worden ervaren als een ‘soort spierpijn’. Soms is er ook sprake van koliekpijn (hevige pijnaanvallen). Het hoeft geenszins gerelateerd te zijn, maar het zou in theorie kunnen. Staat er nog een vervolgonderzoek of vervolgbehandeling op de planning?

  • Sandra ·

   Ja, ik moet maandag een echo laten nemen van mijn galblaas. Ik hoop dat ze daarop kunnen zien of de gal ontstoken is. Moest dit geen uitsluitsel geven, wat is dan de volgende stap?

  • Paul ·

   Beste Sandra, Ik Ben geen medicus, dus wat de volgende stap zou worden, is aan een arts om te beslissen. Meestal wordt een galblaasontsteking veroorzaakt door een vastzittende galsteen en die vinden ze doorgaans wel terug op een echo. Omdat er gal terugvloeit neem ik aan dat ze het er niet bij laten zitten indien ze niet direct iets op de echo terugvinden. In dit artikel over galklachten en galblaaslijden (vooral ook in de reacties eronder) vind je wellicht meer bruikbare informatie. Groeten & sterkte, Paul

 23. Ralph ·

  Ik heb sinds een week of 2 een stekende pijn aan de rechterzijde van mijn borstkas, ongeveer ter hoogte van of net aan de binnenkant van mijn tepel. Deze branderige steken komen met vlagen. Sinds gister gaat dit bovendien gepaard met een soort van samentrekkingen/kramp in de maagstreek onder mijn ribben. Ik heb overigens geen verkleuring of verdikking op de rechterzijde van mijn borstkas. Iemand enig idee waar deze symptomen op zouden kunnen duiden?

  Beantwoorden
 24. Carry ·

  Mijn man heeft nu sinds een paar maanden als hij hoest, en dat is veel met de hooikoorts, hevige pijn op borst. Hij, en ik dus ook, wordt ‘s nachts soms wakker van de pijn. Hij heeft geen hart- en longklachten, die zijn al uitgesloten via onze huisarts. Wel heeft hij ernstige artrose in zijn nek en daarom dachten we zelf ook aan artrose. Wat dunkt U?

  Beantwoorden
 25. wietske ·

  Ik heb zo’n 2x in de week last van mijn borstbeen/ slokdarm. Het lijkt net of je een snoepje in zijn geheel doorslikt en blijft hangen bij het borstbeen. En ik eet niks op dat moment en niks ervoor of erna. Kan dat kwaad? Moet ik naar m’n huisarts? Ik ben geen klager, maar dit doet echt pijn. Weet iemand hier iets over? B.v.d. Wietske

  Beantwoorden
  • Isabel ·

   Hoi Wietske, jouw klachten passen het beste bij slokdarmspasmen of slokdarmkrampen (een spierkramp, gezien je slokdarm ook uit spiervezels bestaat). Net zoals je wel eens kramp in je tenen kan hebben. Het is niet ernstig en niks om je zorgen over te maken. De pijn gaat steeds vanzelf weer weg, ook al kan die heel hevig zijn. Het soort voedsel dat je inneemt, heeft er niks mee te maken, dus je eetgewoonten hoef je niet aan te passen. Het kan zowel voorkomen als je drinkt of als je eet. Periodes van stress kunnen het verergeren of ervoor zorgen dat het vaker voorkomt. Medicatie bestaat (in de vorm van een pilletje onder de tong), maar heeft vaak weinig zin. Tegen de tijd dat je het pilletje ooit genomen hebt, is de spasme vaak al vanzelf weer over. Het is heel vervelend, heel pijnlijk en kan je zelfs soms de adem benemen, maar het is niet levensbedreigend en je kan niks doen om het te voorkomen. Even op de tanden bijten als het weer gebeurt… Ik spreek uit ervaring…

 26. anomiem ·

  Beste, Ik heb sinds een aantal weken ook last van pijn op mijn borstbeen, vooral in het midden. Het straalt soms door naar mijn linkerborst en arm. Ook voel ik soms een soort van kramp. Ik ben hiermee naar de dokter gegaan en gezien ik zittend werk doe en niet veel beweeg mijn dokter dacht dat het leek op het syndroom van Tietze. Ik ben nu begonnen met rennen en zwemmen staat op de planning. Alleen de pijn neemt niet af. Paracetamol helpt niet en ik heb ook licht last van mijn keel. Uitstralingen naar mijn kaak en kin zitten er ook bij. Wanneer ik beweeg en loop heb ik er niet meer last van. Maar de pijn is erg vervelend. Nog meer mensen die hier last van hebben?

  Beantwoorden
 27. Ellen ·

  Hoi, Ik heb een vraagje… 2 jaar geleden heb ik een ongeluk gehad waarbij ik een harde stoot aan de voorkant van mijn ribbenkast heb gehad.{onderkant ribbenkast /links bij maag} Echter voelde ik daarna direct pijn in m’n linker bovenrug! De huisarts zei dat mijn ribben verdraaid waren en 3 ruggenwervels verschoven bij het opvangen van de klap. Hij adviseerde om na een aantal maanden een manueel therapeut op te zoeken. Ik kon helemaal niets meer na dat ongeluk, was ook heel erg benauwd en veel pijn maar voornamelijk in mijn rug/zijkant ribben en borst. Om een lang verhaal kort te maken..in rust namen de pijnklachten af maar in beweging wordt het weer heel hevig..ik heb nog steeds last van dezelfde symptomen en inmiddels al een heel legertje aan manueel therapeuten/fysio therapeuten, osteopaten en orthomanuele arts etc. versleten… dus heeft iemand een tip voor mij? want ik weet het zo ongeveer niet meer…

  Beantwoorden
 28. derots ·

  Ben gister naar de spoed gegaan. Hartritmestoornissen. Moet komende week naar cardioloog voor inspanningstest en echo van het hart. Als deze stoornis een gevolg is van Avelox. Kan dit dan ook spontaan verdwijnen of blijft de sinusknoop nu gestoord?

  Beantwoorden
 29. derots ·

  Beste, Ik heb twee dagen geleden 1 tablet Avelox 400 genomen en daar veel hartkloppingen van gehad, kon er niet van slapen. Nu, twee dagen later, nog een licht gevoel van hartkloppingen en pijn onderaan het borstbeen. Wat moet ik hier verder mee? Uiteraard ben ik gestopt met die pillen.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ik zou met aanhoudende klachten omtrent het hartritme altijd even telefonisch contact opnemen met je huisarts. Sterkte & groeten, Paul

 30. Wim ·

  Afgelopen zaterdag heb ik op de spoedeisende hulp gezeten voor druk op mijn borst en heel licht in mijn hoofd zijn. Ik sport 3 keer in de week en dan heb ik nergens last van. Die pijn in mijn borst is nu al 2 weken en zit onder aan mijn borstbeen. Daarbij voel ik de pijn ook licht naar mijn rug trekken. Vooral na een stevige maaltijd krijg ik last. Ik word dan ook licht in mijn hoofd. Uit de afgelopen zaterdag gemaakte ECG blijkt dat mijn hart prima in orde is. Mijn hartslag in rust is wel wat hoog (100) en de bloeddruk was ook wat hoog (wellicht zenuwen). Is er iemand die mijn klachten herkent en mij advies kan geven? Groeten, Wim

  Beantwoorden
  • Yasminnetje ·

   Klinkt als je maag. Ik heb precies dezelfde klachten ben nog jong 25 jaar met mijn hart niks mis alleen idd rond de 100 slagen in rust niks ernstigs zei de arts. Nu mag ik morgen voor een maagonderzoek. Klinkt misschien raar maar werd mij verteld dat maagzuur deze klachten kunnen veroorzaken zonder dat je zuur in je keel komt. Last van borstbeen rug etc. Ik heb het ook na het eten. Hopen dat er morgen iets uit komt. Succes en sterkte

 31. Naomi ·

  Hallo, de laatste paar weken heb ik last van mijn borstbeen. Vaak nadat ik heb geniest heb ik er veel pijn. Het is niet gewoon druk, het doet ook echt pijn. Ik kan alleen niet zeggen of het er in zit of erachter. Weet iemand misschien wat dit zou kunnen zijn?

  Beantwoorden
 32. sara ·

  Hallo, Ik heb al 2 weken erge pijn in de zijkant van mijn linkerborst. Bij het ademen en iets optillen krijg ik steken. Ik kan ook niet op mijn rug liggen omdat het trekt. Het is zo pijnlijk. Ik kan ook niet diep ademen omdat het zo gevoelig is. Ik heb hiervoor aan mijn luchtwegen een bacteriële infectie gehad. De huisarts zei vorige week dat het een overbelaste spier was, maar de pijn wordt niet minder en pijnstillers doen niets. Wat moet ik doen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Sara, Het beste kun je je huisarts opbellen en eerlijk zijn. Zeggen dat je ervaring hebt met spierpijn en dat dit anders aanvoelt. Geef bovendien aan dat je je zorgen maakt. Mocht je huisarts je niet verder kunnen helpen, dan zal hij je doorverwijzen voor specialistische zorg. Heel veel sterkte en beterschap! Groeten, Paul

  • sara ·

   Sara; bleek achteraf dat ik 3 gekneusde ribben had van al dat hoesten. Met behulp van fysio ben ik er vanaf.

 33. Elena ·

  Op een maand tijd ben ik 4x in het ziekenhuis opgenomen. Ondertussen ben ik 3 stents en een ballonnetje rijker en kreeg een klein hartinfarct. Knagende tot vlijmscherpe pijnen bleven vreten onder mijn borstbeen, precies bij het middenrif. Na de 3e coronarografie via lies en pols lijkt alles prima te functioneren. Onderzoeken bepaalden dat de gal en de maag in orde zijn. Wat nog zou kunnen volgens de cardioloog is dat het spasmen zijn (oorzaak niet bekend), waardoor mijn chronische hyperventilatie weer parten speelt. De spasmen zetten zich op mijn zwakke punt, namelijk rond het hart en borstbeen, althans dat is de uitleg. Dus rustig aan doen en ademen in een plastiek zakje, niet stressen enz. Ik weet het perfect, ik heb er langdurig mee te maken gehad. Momenteel heb ik zeker al meer dan een uur last en pijn. Geruststelling: ik ga er niet dood aan. Herkent iemand zich hierin? Bedankt alvast voor de reactie.

  Beantwoorden
  • yvonne ·

   Hoi, Ik weet niet wat ik heb. Ik, ben geopereerd aan mijn hart en sindsdien constant pijn in de borstkas, vooral als ik lig ervaar ik een brandend gevoel en steken, moeilijk uit te leggen… Nu nog meer pijn. De arts zegt dat het komt door de hartoperatie, maar de operatie al 8 maanden geleden. Soms ook last bij het ademen en hoesten. Wie weet wat het evt. kan zijn? Grt. Yvonne

 34. emiel ·

  Ik lijd aan Voorkamer Fibrilatie (VKF) en werd een halfjaar geleden behandeld via ablatie. Tijdens de ingreep werd de zenuw van het middenrif beschadigd met als gevolg dat de rechterzijde van het middenrif naar boven is geschoten. Resultaat: kortademigheid en zeer snel moe na inspanning. De cardioloog bevestigde mij dat het minstens een jaar duurt voordat spontaan herstel optreedt. Vraag: Is dat zo? En is er een behandeling voor de beschadiging van het middenrif? Bedankt voor info.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Emiel, Ik kan je daar helaas geen antwoord op geven. Je cardioloog is gespecialiseerd in hartklachten en kan gemakkelijk informatie inwinnen bij een collega voor wat betreft (behandeling/herstel van) het middenrif, dus je zou hem/haar om raad kunnen vragen… Heel veel sterkte! Groeten, Paul

  • emiel ·

   Bedankt voor je reactie. De cardioloog had dit nog nooit eerder meegemaakt, dus verdere uitleg was hier overbodig. En hij wist ook niet of er een behandeling bestaat, laat staan welke. Om mij gerust te stellen heeft hij waarschijnlijk een termijn van 1 jaar genoemd, zonder dit daadwerkelijk te weten. Ik denk dat deze beschadiging fataal zal zijn en dat daar niets aan te doen valt.

  • Paul ·

   Het middenrif oftewel diafragma is de scheiding tussen borstholte en buikholte. De nervus phrenicus is de zenuw die het middenrif doet samentrekken. Is dit de zenuw die tijdens de ablatie is geraakt? Wat ik namelijk niet snap is dat een van beide zijden (links dan wel rechts) van het middenrif ‘naar boven kan schieten’ door toedoen van een zenuwbeschadiging. Bedoel je misschien dat er sprake is van een middenrifbreuk c.q. hernia diafragmatica waarbij een deel van de maag via de (uitgerekte) opening in het middenrif uitpuilt? Ik kan me namelijk totaal geen voorstelling maken bij je situatie, maar als zelfs je arts dit nog nooit eerder heeft meegemaakt, zal er meer aan de hand zijn. Is er een naam aan de complicatie verbonden?

  • Anne ·

   Hoi, Via Google kom ik hier terecht en zie dat je hetzelfde door hebt gemaakt als ik. Hoe gaat het inmiddels? Ik ben nu bijna 5 maanden verder (ablatie was eind januari 2014) en het gaat best goed. Ze hebben tevens mijn slokdarmzenuw geraakt en dat herstelt niet zo snel, heb jij door ook last van? Ik ben benieuwd…

  • D. Boels ·

   Dr. Pim Welvaart, Diafragma Chirurgisch Centrum, Tiel, heeft een techniek ontwikkeld om een deels verlamd middenrif met een laparoscopische methode te ‘reven’. De bolle stand van het verlamde deel van het middenrif wordt daardoor verminderd.

 35. Simon ·

  Hallo allemaal, Ik zie bij veel van jullie mijn eigen klachten terug. Ik loop al jaren met klachten als pijn op mijn borstbeen, zwervende spierpijnen en krampen, duizelingen en zelfs in het ergste geval een lichte verlamming van de linkerzijde van mijn gezicht. Ik heb ook de hele rimbam aan testen ondergaan. Bij mij werd in eerste instantie stress gerelateerde hyperventilatie vastgesteld. Vergis je hier niet in hoor! Ik heb aanvallen gehad die zo heftig waren dat ik dacht het niet meer te overleven, en ik ben echt geen watje. Overal enorme spierpijn en bijna niet meer kunnen bewegen en een hart dat helemaal op hol sloeg. Toen ik eenmaal wist wat het was kon ik de eerste symptomen (licht duizelig) snel herkennen. Remedie (voor mij) was ergens gaan zitten met mijn handen als een kommetje over mijn mond en neus en proberen aan leuke dingen te denken. Voorzichtig ademen maar er niet op concentreren. De spierpijn trekt niet meteen weg maar wordt ook niet erger. De geruststelling dat ik het proces kon stopzetten was voor mij al grotendeels het medicijn. Laatst heeft men echter ook hypertensie (constante hoge bloeddruk) bij mij geconstateerd. Om dit te bestrijden krijg ik ace remmers. Als geluk bij een ongeluk hebben deze ace remmers (die productie van een stresshormoon tegengaan) mijn hyperventilatieklachten en een vaak aanwezige zeurende hoofdpijn volledig weggenomen. Ik deel mijn verhaal hier in de hoop dat iemand er wat aan heeft. Mijn tip: Raak niet in paniek en ga niet focussen op je lichaam. Probeer op tijd even gas terug te nemen en desnoods te mediteren of wat jou gedachten ook maar afleidt. Als dat helpt zijn je klachten bijna zeker hyperventilatie gerelateerd. Je moet jezelf natuurlijk wel altijd eerst laten checken (bloed, hart) bij je huisarts.

  Beantwoorden
 36. Mart ·

  Wie kan helpen? Een jaar geleden werd ik doorgestuurd naar het ziekenhuis omdat ik veel last had mijn mijn maag en bij kouder weer pijn op mijn borst kreeg. Hier was in eerste instantie niets uitgekomen (gastrocopie). Nu ik weer last heb, ben ik weer naar mijn huisarts gegaan die mij op mijn kop gaf omdat ik niet terug was geweest om de uitslag door te spreken. Misverstand zeg maar. Nu heb ik sinds een paar maanden weer erg veel last en heb ik een kuur gekregen om de Helicobacter-bacterie om zeep te helpen. In eerste instantie geweldig, want ik voelde mij na 3 dagen heerlijk en had een hoop energie. Nu, een paar weken later, weer problemen en weer naar de huisarts. Dit keer heb ik echt benadrukt dat ik soms erg veel pijn op mijn borst heb en het straalt uit naar mijn rechterarm. De huisarts weet het denk ik ook niet precies en geeft nog steeds de schuld aan mijn maag of mijn slokdarm. Wederom een kuur/cocktail antibiotica meegekregen. Toch ben ik niet gerustgesteld en vraag mij nog steeds af of maagklachten passen bij mijn symptomen. Bij inspanning (meer dan normaal) en bij kouder weer krijg ik dus pijn op de borst, wat geleidelijk wel weer wegtrekt. Herkent iemand deze symptomen? Groeten, Mart

  Beantwoorden
 37. frank ·

  Hallo, Bij mij is ook alles al nagezien wat er kan na gezien worden, ik zoek ook altijd maar veder… heb nu info over een tekort aan vitamine D. De pijnen zitten op de borst en zijkant ribben; ook onder de oksels en armen. Ik neem nu vitamine D in (800 IE); gewoon, innemen het smelt in de mond. Moet zeggen, er zit verandering in… Eraf ben ik er nog niet van, maar de pijnen zijn geminderd. Ik ben geen dokter, bespreek dit dus met uw arts, maar mijn ervaring leert mij dat veel dokters het weglachen. Maar… als je eens op het net zoekt, zul je ervan versteld staan hoeveel mensen er een tekort aan vitamine D hebben en welke ziekten en pijnen dit kan veroorzaken! M.v.g. Frank

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Frank, Bedankt voor je reactie. Voor meer informatie over een vitamine D-tekort kunnen geïnteresseerden eventueel ook dit artikel over vitamine D-insufficiëntie raadplegen. En de gevolgen + symptomen van een vitamine D-tekort kun je in dit artikel over vitamine D3 vinden. Groeten, Paul

  • roosmary ·

   Dag, Inmiddels is mij bekend dat ik galstenen en een middenrifbreuk heb. De chirurg kon mij niet garanderen dat mijn pijnklachten (gloeiend borstbeen) zouden verdwijnen na een galblaasverwijdering. Ik ben benieuwd of het bij anderen wel gelukt is… Vit. D slik ik al jaren, daarvan ben ik niet opgeknapt. Iemand ervaring met een middenrifbreukoperatie? Groet, Roosmary

  • Paul ·

   Beste Roosmary, Ik heb geen persoonlijke ervaring met het opereren van een middenrifbreuk; wel heb ik er veel over gelezen en een artikel over middenrifbreuken geschreven. Misschien heb je er iets aan. Meer informatie over (vastzittende) galstenen kun je desgewenst vinden in dit artikel over galklachten. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

 38. michel ·

  Hallo, Ik ben 29 en heb sinds een jaartje ook regelmatig last van pijn op en rond m’n borstbeen, welk vaak doortrekt tot onder langs m’n ribben en tot boven in m’n hals. Ik heb al sinds mijn tienerjaren (15/16) last van hartkloppingen, welke nu het afgelopen jaar bijzonder erg zijn geworden: onregelmatig slaan, ff stilstaan en dan ineens kloppen alsof je de marathon gerend hebt. Langdurig heel langzaam slaan of gewoon langdurig ontzettend snel slaan totdat het je compleet ziek maakt, terwijl ik gewoon rustig op de bank zit. Door de jaren heen heb ik al meerdere hartfilmpjes gehad en die blijken goed te zijn, althans, dat is wat ik telkens te horen krijg. Ik ben 25 nov. vorig jaar in het ziekenhuis beland met een abces in mijn hersenen (in het gebied welk je hartslag, ademhaling en zicht regelt), waar ik een week op intensive care heb gelegen en daarna 2 maanden op neurologie en 11 zakken antibiotica per dag naar binnen gepompt kreeg. Een maand voorafgaand hieraan heb ik een zware paniekstoornis ontwikkeld en ik heb veel last van hyperventileren. Ik ondervind hier vrijwel dagelijks last van. Ik ben vaak zo ontzettend doodsbang en raak echt compleet in paniek (echt doodsangst), wat vervolgens meerdere uren kan aanhouden. Ik durf nog nauwelijks alleen thuis te zijn of naar buiten te gaan, bang dat er iets gebeurt en er geen vrienden of familie in de buurt zijn om me te helpen als het fout gaat. En alles volgt mekaar op en vult elkaar aan: hartkloppingen, pijn op en rond borstbeen, totale paniek, hyperventileren en al deze dingen verzieken mijn leven echt compleet. Ik wil niet meer bang zijn… Vaak denk ik eraan dat ik beter af was geweest als ik gewoon dood was gegaan in het ziekenhuis. Dan hoefde ik nu in ieder geval niet meer bang te zijn; dan was ik verlost uit deze hel. Gr. Michel (mijn excuses als ik onnodige dingen hier vermeld heb… maar ik voel me best wel radeloos momenteel)

  Beantwoorden
  • Mariska ·

   Hoi Michel, Hoe gaat het nu met je? Ik was zelf aan het surfen om te zoeken naar klachten van maagpijn, pijn bovenbuik en pijn op de borst… en kwam jouw verhaal tegen… zo herkenbaar voor mij… Dat van je hartslag herken ik meteen… het overslaan, hard kloppen alsof je hart eruit komt terwijl je rustig zit of op bed ligt… Dat je hart even stopt en weer verder gaat… Ik heb 15 jaar geleden in het Erasmus MC tal van onderzoeken gehad tot een hartecho, fietstest, kastje aan mijn lijf voor 24 uur. Uit dat alles kwam naar voren dat ik een heel klein gaatje had in mijn linker hartklep, MAAR dat veroorzaakt zeker geen hartritmestoornissen hoor, dat heeft 50% van de bevolking. Die merken er niet eens iets van en worden er 100 mee… Maar afijn, de eindconclusie is: roken, koffie, medicatie (echt waar!) en voornamelijk STRESS, EXTREME ANGSTEN etc. veroorzaken zulke klachten. Lieve Michel… ik lag nachten wakker, en maar aan mijn pols voelen, om gek van te worden… Mijn doodsangsten waren zo erg dat ik dacht dat ik nooit meer “normaal” zou worden. Ik durfde nergens meer naar toe, bang om alleen te zijn. Toen kreeg ik Xanax, een antidepressivum (die kunnen ook angstwerend werken!), dat kostte me nog maanden maar ik kwam er bovenop en mijn hartklachten waren minder, veel minder! En ik lette er niet zo veel meer op… Tot 3 jaar terug, toen ik in het ziekenhuis terecht kwam met een gezwel in mijn hoofd… toen kwamen mijn werkelijk niet te verteren angsten weer terug… ik sprak niemand, ik nam mijn telefoon niet op, durfde niet in de douche, durfde niet te eten, durfde helemaal niets! Ik ben nu 3 weken geleden gestart met een MAO-remmer, Nardil… Als je dat opzoekt lijken het zware medicijnen, maar dat valt echt reuze mee, en het dieet ook… Als je oplet wat je eet en drinkt is er niets aan de hand. Voor de angst werkte het al na 3 dagen, stukken minder… Voor mijn hypochondrische gedrag om te denken dat ik het aan mijn hart heb of kanker heb werkte het na 1 week al: stukken minder vervelende gedachten… Ik ben nog in de opbouw en hoop dat het me meer gaat brengen… Ik heb er veel positieve verhalen over gevonden in ieder geval… mensen die dachten dat ze niet meer te redden waren… dat alleen zelfmoord nog de oplossing zou zijn om van die vreselijke, gekmakende gevoelens af te komen… Die mensen zweren bij een MAO-remmer. Maar het blijft vechten in de opbouw, logisch. Ik weet niet of jij medicatie gebruikt, maar ga alsjeblieft naar een psychiater en leg je probleem duidelijk uit, zeg dat het onhoudbaar is… Een rustgever/angstremmer zoals Benzodiapinen werkt ECHT en bovendien DIRECT! Mits je de goeie krijgt en de goeie dosering, het enige nadeel is dat ze verslavend werken… maar dat weegt niet op tegen de angsten vind ik… Mijn verhaal is erg lang, maar ik wilde je graag uitleggen dat het ECHT goed kan komen. Zoek a.u.b. hulp. Heel veel succes!

 39. roger ·

  Hallo… Ik ben Roger, 43 jaar. Heb al 7 jaar pijn op het borstbeen. Drie jaar terug een fietstest gehad en een echo van het hart. Allemaal goed gelukkig. Maar de laatste weken is de pijn heel sterk aanwezig… Ik ga ermee naar bed en sta ermee op. Als ik beweeg of in- en uitadem doet alles pijn. Ook een verkrampt gevoel al 5 dagen, nu in de linkerarm. Heb in het verleden al verschillende medicatie gehad voor angst en paniek, want daar gooien de artsen het steeds maar weer op. Ik ben ten einde raad nu, want de pijn overheerst alles. Merk ook als ik zit en dan opeens opsta, dat mijn hart sneller gaat en ook als ik me inspan een onaangenaam gevoel op de borst ontstaat. Ben afgelopen vrijdag nog op de eerste hulp geweest… Toen ik het vertelde daar werd ik boos omdat steeds gezegd wordt dat het iets geestelijks is… Toen opeens kreeg ik dus druk op de borst en dacht dat dit het einde was… Pas na een halfuur kreeg ik een hartfilmpje en de arts stond met de duimen omhoog voor me en zei ‘ik wou dat ik zo een mooie hartfilm had’… Echter de druk en pijn is niet minder geworden en vaak durf ik me niet eens meer in te spannen… Groetjes, Roger

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Hallo Roger, Is er ook gekeken naar je longen en je bloeddruk? Je klachten kunnen eigenlijk allerlei mogelijke oorzaken hebben, dus daar valt niet veel zinnigs over te zeggen, maar relatief ‘standaard’ testjes en onderzoekjes kunnen soms al wat licht op de situatie werpen. Desnoods een keer aan je huisarts vragen of je uitgebreid bloedonderzoek mag laten doen via het huisartsenlaboratorium. Nu is het zo dat mentale stress heus wel vaak een rol speelt bij druk, pijn en kramp rond middenrif, borstbeen en/of maag, maar daar moet men niet te snel van uitgaan. Desnoods een second opinion aanvragen of, als men het op psychologische grondslagen blijft gooien, vragen wat daaraan kan worden gedaan… Sterkte & beterschap! Groeten, Paul

  • roger ·

   Beste Paul… Heb op de keuring van mijn werk 1 maand terug bloedonderzoek gehad en een longtest aan een machine en dat was allemaal goed… Het rare is, ik ben monteur/stratenmaker, dus zwaar werk… En toch ben ik er nog steeds… De ene zegt constant gespannenheid, de ander zegt Tietse Syndroom. Mijn bloeddruk is alijd rond de 120/70 120/60. Gr. Roger

 40. Maatje ·

  Om de paar maanden krijg ik onverwachts en onaangekondigd ontzettende pijn, precies midden op mijn borstbeen. De eerste twee keren dat het gebeurde lag ik binnen tien minuten op de Spoedeisende Hulp, maar geen hartafwijkingen geconstateerd. De pijn is zó hevig dat ik er beroerd van word en wit wegtrek. Het trekt door naar de onderkant van mijn borsten, naar mijn kaken en naar mijn rug, zodat op mijn rug liggen erg pijnlijk wordt. Na ongeveer drie kwartier zakt de pijn en kan ik weer overgaan tot de orde van de dag. Het lijkt wel een soort kramp of spasme en de volgende dag voel ik nog wel waar het gezeten heeft. Wat kan dit zijn?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Maatje, Dit kan eigenlijk van alles zijn. Ik ben geen medicus, dus kan uitsluitend mee redeneren vanuit persoonlijke ervaring, maar het doet mij sterk denken aan koliekpijnen en ontstekingspijnen zoals die o.a. kunnen ontstaan door toedoen van vastzittende nierstenen of galstenen. Wat is er destijds op de Spoedeisende Hulp aan onderzoeken verricht? En is er uiteindelijk een bepaalde diagnose gesteld? Zo niet, dan lijkt het me niet onverstandig om contact op te nemen met je huisarts en hem/haar om een doorverwijzing voor vervolgonderzoek te vragen. De pijnaanvallen die je beschrijft, waarbij je wit wegtrekt, lijken me immers erg heftig! Groeten en heel veel sterkte toegewenst, Paul

 41. Jorrie Spanjer ·

  Heb net het gevoel dat ik een steen heb doorgeslikt en dat die blijft hangen tussen mijn borsten, en dat is een heel raar gevoel!

  Beantwoorden
  • jessie ·

   Dat is precies het gevoel wat ik ook heb, heb dit nu al weken constant, gaat niet weg, constante pijn midden op het borstbeen… Zoals je zegt, net of ik een steen (en GEEN kleintje) heb ingeslikt die niet weg wil… wordt er herhaaldelijk ‘s nachts wakker van en het blijft ook de hele dag. :( Morgen maar eens naar de huisarts gaan,. Ik dacht eerst m’n maag, daarna dacht ik, oei misschien is het m’n hart, toen zei m’n zus, misschien is het gewoon wat stress, nog iemand anders zei me dat het ook een slokdarmontsteking kan zijn… Ach ja, morgen ga ik toch maar eens naar de huisarts, eens horen wat zij te zeggen heeft…

 42. Silke ·

  Beste, Ik heb al sinds mijn 17 jaar (ik ben nu 29) soms pijn op mijn borst. Het is vaak de kant waar het hart ligt. Ik ben al naar de dokter gegaan, maar die zegt dat het puur spanning is. Mijn hart is gezond volgens de tests. Ik heb wel het hypermobiliteitssyndroom, dus ik ben extreem flexibel. En als ik erg veel stress heb zoals nu (want mijn vader heeft kanker), komt de pijn terug op. Het is te beschrijven als een zwaar gevoel op de borst die vaak uitstraalt naar de ribben en zelfs over de volledige borstkas. Ik heb wel vaak rugklachten door mijn hypermobiliteit, maar ik probeer zo veel mogelijk sport te doen. Toch maak ik me soms zorgen om die hevige pijn op de borst/ribben. Het kan soms een week duren. Wat zou deze pijn zijn?

  Beantwoorden
 43. Ellen ·

  Al zo`n 2 jaar heb ik last van pijn op het borstbeen, wat naar achteren trekt, naar de schouderbladen en ook naar mijn buik. Sinds negen jaar slik ik antidepressiva; kan dit een bijwerking zijn? Of is dit “gewoon” spanning?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Ellen, Voor zover ik weet zouden antidepressiva juist mentale spanning moeten voorkomen, waardoor gerelateerde pijn op de borst juist zou moeten verminderen. Wel staan bepaalde antidepressiva erom bekend dat ze hartkloppingen (palpitaties) in de hand kunnen werken, maar dat is een ander verhaal. Ik ben geen arts en sluit bovendien totaal niet uit dat er een verband bestaat tussen antidepressiva enerzijds en pijn op de borst anderzijds, maar er is voor zover ik weet niets substantieels over bekend. Bel anders eens naar je huisarts, die zal je daar vast en zeker meer over kunnen vertellen. Sterkte & groeten, Paul

  • Ellen ·

   Inmiddels bekend dat ik galstenen heb, ik word a.s. dinsdag 26 nov. geopereerd.

 44. laura ·

  Ook ik heb al maanden last van pijn achter het borstbeen. Heb van de huisarts maagzuurremmers gehad die niet werkten. ‘t Gaat nu erger worden; ook trekt de pijn naar hoger, van sleutelbeen naar sleutelbeen. En ik voel het achter tussen m’n schouderbladen. Iemand ervaring met wat dit zou kunnen zijn?

  Beantwoorden
  • Ellen ·

   Hoi Laura, Als ik het zo lees, ben ik bang dat je ook galstenen heb, net als ik; vraag je huisarts om een verwijzing voor een buikecho, dan kunnen ze het zien; ik wordt a.s. dinsdag (26 nov.) geopereerd.

 45. NIkita ·

  Hallo, Ik heb al een paar dagen erge last van mij borstbeen en/of ribben en/of hart. Ik ben echt doodsbang! Wat moet ik doen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Je huisarts(assistent)(e) bellen lijkt me een laagdrempelige en raadzame stap. Heel veel sterkte!

 46. Tilly van der Kleij ·

  Zelf heb ik al ruim 2 jaar pijn aan mijn ribben; rechts, met een uitstraling naar links, net onder mijn borsten. Drie pijnbehandelingen op de pijnpolikliniek hebben geen resultaat gehad. Ik heb een slecht sluitende maagklep. Soms denk ik dat het daarmee samenhangt. De arts zegt van niet. Ik word er soms moedeloos van. Ben benieuwd of iemand de ribklachten herkent…

  Beantwoorden
 47. Pieter ·

  Sinds ik op 8/8/2008 kou heb gevat met enkele dagen keelpijn en wat hoesten, heb ik voortdurend (dag en nacht) pijn onderaan mijn borstbeen – in het midden. Talloze onderzoeken hebben geen afwijkingen van de gemiddelde norm voor mijn leeftijd (inmiddels 60 jaar) gevonden. Ook veel alternatieve benaderingen hebben geen soelaas geboden. Sinds een paar dagen lijkt de pijn toe te nemen van draaglijk naar ondraaglijk. Soms ervaar ik de pijn niet als ik op de top van mijn kunnen bezig ben met bijvoorbeeld sport. De enige pijnstiller die soms werkt is marihuana, maar dat wil ik niet vaak gebruiken (hooguit 1x per week). Meditatie (verschillende vormen) helpt helaas ook niet. Op internet nog geen anderen gevonden met hetzelfde pijnbeeld. Enige malen een camera onderzoek gehad van slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Niets te zien… En de internist zei, na drie jaar pijn mogen we concluderen dat het niet iets dodelijks is (een magere troost). Gelukkig heb ik geen aanleg tot depressie en functioneer ik nog behoorlijk, maar op dit moment zit ik toch echt in een dal.

  Beantwoorden
  • roosmary ·

   Dag Pieter, Ik zit nu zelf op de bank met een continu aanhoudende pijn achter m’n borstbeen. Ik heb al een halfjaar klachten en ga volgende week voor een scopie naar ‘t ziekenhuis. Toch even een berichtje voor je, want ik heb je verhaal gelezen en echt met je te doen. Houd je taai hè! Gr. Roosmary

 48. Micha ·

  Ik heb al 9 jaar last van pijn op mijn borst. Ben een paar keer bij een arts geweest en die scheepte me af met een gekneusd borstbeen…? Heel raar, aangezien deze pijn altijd in rust komt en het nu al 9 jaar duurt. De pijn wordt ook steeds heviger en houdt langer aan. Ik ben dan duizelig en het trekt nu door naar mijn hoofd en rug. Ik wil me toch nog eens uitgebreid laten onderzoeken, maar je wordt er zo moedeloos van als je altijd maar verteld wordt dat het niets is. Het was zelfs een keer zo hevig dat ikasmper nog kon bewegen en dat ik de nightcare heb gebeld. En die zeiden ga maar maandag na je arts. :( Stel ik me dan nu echt zo aan of is er toch iets meer dan dat?

  Beantwoorden
 49. Levka ·

  Ik heb regelmatig pijn op de borst. Soms in het midden van de borst, maar meestal achter mijn linkerborst. Verschillende keren ben ik bij de huisarts en later ook bij de longarts en cardioloog geweest, allerlei onderzoeken ondergaan, maar helemaal niks mis, zeggen ze. Nu ben ik natuurlijk heel erg blij dat ik niks heb, maar aan de andere kant maak ik me ook zorgen. Waarom heb ik dan steeds pijn, hartkloppingen, ontstekingen en hoofdpijn de hele tijd? Ik werd doorverwezen naar een reumatoloog en die dacht dat ik fibromyalgie had, maar een echte behandeling kreeg ik niet. Heel vaag allemaal. Ik ben bang dat ik misschien een ernstige ziekte heb en dat men dat niet op tijd herkent.

  Beantwoorden
  • Marianne Snip ·

   Ik zou aandringen op meer onderzoeken. Ik liet mij wegsturen met omeprazol, want een gaatje in het middenrif zou de oorzaak zijn. Nu moet je niet schrikken, maar uiteindelijk heb ik diagnose borstkanker gekregen. Veel pijn aan borstbeen en rug is toen verdwenen. Heeft niks met elkaar te maken zeiden de artsen. Nu heb ik na chemotherapie, amputatie en okseltoilet ondergaan. Nu, na 2 weken, heb ik wederom pijn op/in of achter borstbeen. Met melk en peperkoek gaat dit pas weg… Blijft vreemd toch? Sterkte!

 50. Sacha ·

  Als ik adem doet het onder mijn borst heel veel pijn. Ik krijg ook steken en druk onder mijn borst. Ik heb hier nu al heel lang last van, maar durf er niet direct mee naar de dokter te gaan omdat ik bang ben dat ik iets heb wat ik niet zou willen. Kan iemand mij a.u.b. helpen?

  Beantwoorden
  • Dilbert Wazir ·

   Hallo Sacha, Ik heb bijkans 2 jaar deze zelfde pijn op mijn borst. Ik ben langs geweest bij mijn huisarts, maar die neemt het niet nauw en geeft paracetamol 500mcg 3 x daags. Zonder resultaat. Inmiddels heb ik in de nachtelijke uren een soort van koude rillingen die vanuit de borst uitstralen. Kan iemand mij helpen a.u.b. met deze klacht c.q pijn op de borst?

 51. Filip ·

  Mijn zoon heeft een droge pericarditis gehad en is geholpen geweest door een lange tijd aspeciek te nemen. Hij is 19 jaar en hij wil weer beginnen met trainen, maar klaagt over pijn in zijn borststreek en linker schouderblad. De dokter zegt dat er aan zijn hart niks mankeert en er geen ontsteking te zien is in zijn bloed. Wij vragen ons af, wat is het dan? Kan iemand mij helpen, a.u.b.?

  Beantwoorden
 52. Peter ·

  Ik heb pijn aan mijn borstbeen als ik met mijn romp draai of mij hoed uittrek. Dan houdt die pijn voor 5 minuten aan. Ook als ik mijn borst naar voren beweeg, krijg ik daar last van. De pijn begint ongeveer 10 centimeter onder mijn keel. Ik ben 20 jaar en heb geen idee wat het is. Kan iemand mij helpen?

  Beantwoorden
 53. willems rose ·

  Een jaar geleden is bij mij mijn borstbeen (bij de linker ribben) pijn beginnen te doen en met uitstraling naar mijn rug. De diagnose die ik kreeg was artrose op rugwervels. Nu, een jaar later, moest ik terug voor een onderzoek van de thorax omdat ademen en bewegen steeds moeizamer verliep. De huidige diagnose: een verzakte rib en een gedraaide wervel. Wat zal het de volgende keer zijn? Het houdt maar niet op!

  Beantwoorden
 54. dana ·

  Ik heb weleens gehoord dat het met een vitamine D-tekort te maken kan hebben, klopt dat?

  Beantwoorden
 55. Th.J.schuit ·

  Ik heb in 2002 een longtransplantatie gehad. Sinds dat moment heb ik veel last van mijn ribben en borstbeen, vooral in de ochtend.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Th.J.schuit, De pijn zou natuurlijk afkomstig kunnen zijn van het beschadigde weefsel. je zou echter verwachten dat het genezingsproces na al die jaren toereikend moet zijn en de schade heeft hersteld. Ik zou in jouw geval absoluut contact opzoeken met je arts of specialist om je klachten te bespreken. Groeten & sterkte, Paul

  • Mini ·

   Hoi, Ik wil hier ook even m’n verhaal kwijt. Mijn vriend heeft 2x een klaplong gehad en 2x vats operatie [red: VATS – Video Assisted Thorascopical Surgery]. Dat is nu 2 jaar geleden, en hij heeft nog bijna dagelijks pijn, vooral in de winter. Hij is groot en slank gebouwd. Nu al 4 maand elke dag heeft hij pijn op zijn borstkas. Vorige week nog longfoto gehad en de longen zijn oké. Maar waar komt die pijn vandaan? Hij zegt dat heel zijn borstkas pijn doet. Het gaat ook naar de knie. Hij heeft al een gastroscopie laten uitvoeren, maar ook die was in orde. Hij heeft het gevoel niet serieus genomen te worden. De dokter zegt dat het misschien iets tussen zijn oren is!? Nu, sinds een week, is de pijn constant en hij wordt er zelfs bang van. Hij denkt dat het zijn hart is en we zijn heel bang natuurlijk. De huisarts zegt dat het zijn spieren zijn; dat hij aan sport moet doen en meer moet eten. Hij is namelijk heel slank meet 1,80 meter en 55 kilo. Maar dat is altijd al zo geweest. We worden een beetje radeloos. M.v.g. Mini

 56. Anoniem ·

  Een paar jaar geleden had ik regelmatig pijn aan de linkerkant van mijn borstbeen, vooral bij het inademen. Ik ben hier toen enkele keren voor bij de dokter geweest en 2 keer bij een cardioloog, Zij zeiden dat er niets aan de hand was. Ik heb hier vervolgens een jaar niets meer van gevoeld tot een maand geleden. Het is een soort stekende pijn in de hartstreek. Nu moet ik er wel bij vermelden dat ik ook pijn heb in de linkerschouder en vandaag last heb gehad (juist in het midden) van mijn borstbeen. Wat ik ook heb ondervonden is dat ik regelmatig duizelig ben. En wanneer ik ga slapen, krijg ik een raar gevoel, precies alsof ik aan het zweven ben. Ik ben nu bijna 16 jaar en maak me wel wat zorgen.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Anoniem, Heb je je bloedsuikerspiegel en bloeddruk al eens laten opmeten? Dit lijken mij twee hele makkelijke en goedkope eerste stappen die wellicht tot een vervolgplan kunnen leiden. Succes en sterkte ermee! Groeten, Paul

 57. NB ·

  Ik ben in het verleden een keer op mijn borstbeen gevallen. Het was een dun balkje waar ik op viel en ik heb er nog steeds erg veel last van, vooral als ik zwaar heb getraind.

  Beantwoorden
 58. Cloe ·

  Ik heb pijn bij het ademhalen. Meestal maar een paar uur, dan is het weer over. Moet ik hiermee naar de huisarts? Ik wil me niet aanstellen…

  Beantwoorden
 59. BIBI ·

  Hallo, Ik heb vaak iets links van mijn borstbeen pijn. Dat is een heel vervelend gevoel. Moet ik me zorgen maken? Ik ben niet heel oud; tussen de 12 en 16 jaar. Moet ik dit aan een arts vertellen? Als dit zich in de toekomst zich vaker herhaalt, ga ik dat zeker doen.

  Beantwoorden
 60. Karin ·

  Beste Ria en Maya, Jullie klachten herken ik en met name als ik ga liggen in bed. De pijn is inderdaad soms ondragelijk. De dokter geeft aan dat het misschien aanhechtingen van het borstbeen zijn, zelf geloof ik dat niet. Het komt zomaar opzetten. Heb nog geen verdere onderzoeken gehad, maar vind het heel vervelend en naar. Ben benieuwd naar verdere ervaringen. En Sterkte beiden!

  Beantwoorden
 61. Maya ·

  Ik heb al vanaf februari dit jaar last van pijn op de borst. Om die reden heb ik long- en hartfoto’s laten maken en die waren goed. De pijn wordt erger als ik op mijn rug lig en is dan ondraaglijk. Ik werd er al op geattendeerd dat ik via de buik moest ademen en heb daar dan ook op gelet en de pijn werd inderdaad minder. Laatst naar de orthopeed geweest, maar die kon niets voor me doen. Nu word ik naar een internist gestuurd. Ik heb ook borstimplantaten, die zijn afgelopen mei vernieuwd omdat de vorige helemaal ingekapseld waren en ik daar last van had. De pijn op de borst werd na de vernieuwing ook niet minder, maar juist erger. Wie heeft er soortgelijke klachten en wat is eruit gekomen?

  Beantwoorden
  • Ria ·

   Hallo Maya, Met soortgelijke klachten loop ik al bijna twee jaar. Ik ben inmiddels volledig APK-gekeurd en er is niets uit gekomen. Ik heb een hartecho gehad, inspanningstests met nucleaire vloeistof, hartscan, twee maal gekatheteriseerd, slokdarm-onderzoek, maagonderzoek, bloedonderzoek. longfoto’s etc. En nog steeds niets gevonden. Gek word ik ervan. Ik heb even gedacht dat het stress van mijn werk was. Ik besloot half mei namelijk te stoppen met werken en sinds het moment van besluitname had ik geen pijn meer. Totdat het in augustus zonder aanwijsbare oorzaak weer begon. Ik heb van de cardioloog te horen gekregen dat ik ermee moet leren leven, want een oorzaak is niet te vinden. Het vreemde is wel dat ik er meestal in rust last van heb (‘s nachts of als ik rustig op de stoel zit). Graag zou ik jouw ervaring willen horen.

Plaats een reactie