Home » Menselijk lichaam » Blaas & Urinewegen » Pijn in lies: 10 oorzaken & tips om liespijn te verhelpen

Pijn in lies: 10 oorzaken & tips om liespijn te verhelpen

Pijn in lies: 10 oorzaken & tips om liespijn te verhelpen

Op talloze forums is te lezen dat uitzonderlijk veel mensen te kampen hebben met pijn in de lies. Overal lees je vragen & reacties als ‘Wat is de oorzaak van de pijn in mijn liesstreek?’ en ‘Waar komt die plotselinge helse pijn in mijn lies vandaan’? Hieronder vind je 10 mogelijke oorzaken van pijn in je lies en een aantal praktische en effectieve tips om liespijn te verhelpen of te voorkomen… 

1. Pijn in lies door chronische liesblessure

Een chronische liesblessure ontstaat meestal door overbelasting van de gewrichten, spieren, pezen en banden. De pijn die kenmerkend is voor een chronische liesblessure, is zeer langdurig en zelden acuut. De pijn “sluipt” er als het ware in. In eerste instantie treedt pijn door een chronische liesblessure uitsluitend op na intensieve lichaamsbeweging (arbeid, sport e.a.), maar na verloop van tijd ook tijdens bepaalde bewegingen.

Een chronische liesblessure kan veelal worden verholpen d.m.v. specifieke herstellende spier-oefeningen; een fysiotherapeut kan je die leren.

2. Liespijn vanwege bacteriële & virale infecties

Bacteriën en virussen kunnen zich in de liesstreek (blaas, prostaat, zaadballen, urinewegen e.a.) nestelen en vermenigvuldigen. Hierdoor kan een bacteriële of virale infectie ontstaan. Vooral blaasontstekingen en zaadbalontstekingen staan erom bekend dat ze hevige pijn in de lies teweeg kunnen brengen. Hetzelfde geldt voor seksueel overdraagbare aandoeningen en SOA’s zoals chlamydia en genitale herpes.

Een bacteriële infectie kan worden verholpen m.b.v. antibiotica. Voor sommige virale infecties zijn virusremmers beschikbaar.

3. Schimmelinfectie (candida) kan pijn in de lies veroorzaken

Pijn in de lies kan worden veroorzaakt door een schimmelinfectie van de genitaliën. Een genitale schimmelinfectie wordt meestal veroorzaakt door Candida. Een schimmelinfectie kan ontstaan na antibiotica-gebruik, door gebruik van tampons of spiraaltje (tampon-infectie), slikken van de anticonceptiepil (de pil), overmatige stress of zonder aanwijsbare reden. Bij een vrouw spreekt men van candida vaginitis (vaginale schimmelinfectie). Bij een man spreekt men van candida balanitis (schimmelinfectie van de eikelhuid). Bij zowel mannen als vrouwen kan en schimmelinfectie pijn veroorzaken die hevig uitstraalt naar de liesstreek.

Medicijnen zoals Diflucan, Gyno-Miconazol en Gyno-Daktarin kunnen een genitale schimmelinfectie helpen genezen; een huisarts of gynaecoloog kan je hier verder over inlichten.

4. Pijn in de lies kan worden veroorzaakt door een liesbreuk

Een liesbreuk wordt gekenmerkt door een typische “bobbel” in de liesstreek. Een liesbreuk betreft dan ook een uitstulping van het buikvlies in of nabij de lies. Bij een liesbreuk spelen erfelijkheid en aanleg een belangrijke rol. Toch ontstaat een liesbreuk meestal door overmatige druk op de interne buikwand. Druk kan o.a. ontstaan door excessief persen, zwaar hoesten, ernstige gewichtstoename of buitensporig tillen. Aanvankelijk veroorzaakt een liesbreuk een milde, zeurderige pijn. Bij beknelling van de uitstulping (breukzak) kan echter een uiterst scherpe & acute pijn-sensatie ontstaan.

Een liesbreuk dient z.s.m. door een arts te worden gedicht middels enkele hechtingen (en een inwendig, oplosbaar matje).

5. De Ziekte van Bechterew veroorzaakt vrijwel altijd liespijn

De ziekte van Bechterew betreft een haken-vormende gewrichtsontsteking van de wervelkolom. De ontsteking ontwikkelt zich langzaam voort, waardoor men niet op tijd de juiste diagnose stelt en de wervels uiteindelijk de kans krijgen om aan elkaar vast te groeien. Bechterew kan uiteenlopende lichamelijke gezondheidsklachten veroorzaken, waaronder uitstralende (zenuw)pijn in je lies. Vaak gaat Bechterew samen met lage rugpijn, oogontsteking (iritis), zenuwpijn, peesontstekingen en hartklachten.

As je denkt te lijden aan Bechterew, dan is het raadzaam om direct een arts te raadplegen; behandeling bestaat meestal uit ontstekingsremmers, TNF-alpha-blokkers en fysiotherapie.

6. Pijn in lies door overbelasting van de adductoren

De adductoren zijn de spieren die zich aan de binnenkant van de bovenbenen bevinden. De adductoren ofwel adductorspieren zijn verantwoordelijk voor het naar binnen draaien van de bovenbenen. De adductoren zijn kwetsbaar omdat ze relatief gemakkelijk kunnen worden overbelast of geblesseerd. Als een adductorspier wordt overbelast, kan dat leiden tot zeer hevige en intense pijn in de lies. Liespijn wegens adductorenoverbelasting komt bovendien zeer vaak voor.

Adductoren-overbelasting is vaak een kwestie van ingescheurde pezen en spieren; voor herstel is tot 8 weken rust, compressie en rehabilitatie nodig.

7. Nierstenen kunnen helse pijn in je lies veroorzaken

Wanneer bepaalde mineralen en aanverwante stoffen in je urine neerslaan, kunnen er kristalletjes ofwel stenen ontstaan. Nierstenen, ureterstenen en blaasstenen kunnen groot genoeg zijn om te blijven steken in de urinewegen (plasbuis e.a.). Dit kan helse pijn veroorzaken in de liesstreek, met name tijdens het plassen. Pijn door nierstenen wordt ook wel koliekpijn genoemd; deze krampende pijn straalt vaak uit naar onderbuik, lies en geslachtsdelen.

Spierverslappende pijnstillers voor de urinewegen kunnen ervoor zorgen dat een niersteen wordt uitgeplast.

8. Pijn in de lies door slechte c.q. versleten heupen

De kwaliteit van je heupen kan achteruitgaan door toedoen van heup-scheefstand, heupfractuur (breuk) of heupartrose (gewrichtsslijtage). Als de kwaliteit van je heup slecht is, kan deze intense pijn veroorzaken. Heup-gerelateerde pijn kan – onder andere of uitsluitend – voelbaar zijn in je liesstreek. Slechte heupen worden doorgaans gekenmerkt door pijn, stijfheid en moeilijk kunnen lopen.

Als heupklachten (scheefstand, breuk of slijtage) pijn in de lies veroorzaken, dan dien je hulp in te schakelen van een fysiotherapeut, manueel therapeut of orthopeed.

9. Bekkeninstabiliteit kan hevige lies-pijn teweegbrengen

Onder zwangere vrouwen is bekkeninstabiliteit een universele kwaal. Zwangerschapshormonen zorgen er namelijk voor dat de heupgewrichten verder uit elkaar gaan staan, het kraakbeen zachter wordt en de bekkenbanden zich ontspannen, zodat de ongeboren baby kan indalen. Helaas wordt je bekken hierdoor behoorlijk instabiel, waardoor o.a. pijn in je lies kan ontstaan. Doorgaans geldt: hoe instabieler het bekken, des te erger de liespijn.

Bekkeninstabiliteit (en daarmee liespijn) kan overigens ook ontstaan door een valpartij of bij hormonale veranderingen tijdens de menopauze/overgang.

10 Pijn in lies vanwege obstipatie / constipatie

Bij problemen met de onderste helft van je spijsverteringskanaal (maagdarmstelsel), kan de diep liggende buikspier –ook wel de psoas genoemd– zwaar op je darmen drukken. Dit gebeurt vooral bij verstoppingen van de darmen (obstipatie/constipatie). De pijn die ontstaat doordat de psoas je darmen verdrukt, kan hevig uitstralen naar de liesstreek. Zodoende kunnen darmklachten een scherpe pijn in de lies teweegbrengen.

Obstipatie en daarmee gepaard gaande liespijn kun je verhelpen door meer water te drinken, meer vezels te eten en voldoende aan lichaamsbeweging te doen.

Tot slot

Pijn in de lies of pijn in de liesstreek kan tevens worden door zenuwaandoeningen, lage rugklachten, gebrekkige sacro-iliacale (SI) gewrichten en prostaat- en baarmoederhalskanker (tumoren). Heb jij ervaring met pijn in je lies of pijn in de liesstreek? Laat dan a.u.b. hieronder je verhaal achter! Wellicht help je hiermee lotgenoten die de oorzaak van hun lies-pijn nog niet hebben achterhaald.

Deel jouw vragen, bevindingen en opvattingen m.b.t. pijn in de lies in een reactie hieronder!

193 reacties op “Pijn in lies: 10 oorzaken & tips om liespijn te verhelpen”

 1. Elise ·

  Hey, In het eerste jaar van de middelbare school heb ik me ooit eens bezeerd tijdens lichamelijke oefening bij het uitvoeren van de split. Deze pijn in mijn lies ging toch een tijdje mee en kwam soms uit het niks weer opdagen als ik gewoon aan het stappen was. Het zorgde er dan voor dat ik slecht op dat been kon steunen en soms mankte. Ik zit nu in mijn eerste jaar hogeschool, dus het is inmiddels al 6 jaar geleden. Toch heb ik nog af en toe pijn in de liesstreek als ik bijvoorbeeld een handstand of een radslag doe… of een oefening waarbij been-lenigheid vereist is. Weten jullie wat dit zou kunnen zijn en of er iets aan te doen valt? Alvast bedankt! Groeten, Elise

  Beantwoorden
 2. W Janssen ·

  Ik heb sinds 4 maanden een nieuwe heup. De laatste tijd krijg ik meer klachten van een spier uit de lies die naar mijn knie loopt. De klachten lijken op dezelfde klachten die ik voor de heupoperatie had. Als ik op mijn zij lig en mijn geopereerde been zijwaarts omhoog beweeg, voel ik pijn in mijn lies. Ook kan ik mijn sok slechts met pijn in de liesstreek aandoen. Ik ga 3x per week naar fitness en mijns inziens bouw ik de zwaarte van de oefeningen slechts licht op. Welke oefeningen moet ik (voorlopig) niet meer doen of juist wel? Wat is jullie advies.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ik ben GEEN arts en ben dan ook niet bevoegd om spieroefeningen aan te raden of af te raden die gerelateerd zijn aan medisch herstel na een heupoperatie. Hiervoor dien je denk ik echt een medisch sporttherapeut of fysiotherapeut te raadplegen. In ieder geval heel veel sterkte en beterschap toegewenst!

 3. Manon ·

  Hallo, Ik ben een meisje van 19 en het gebeurt nu toch wel heel vaak dat ik liespijn krijg, altijd na het slapen. Ik vraag me echt af hoe dit komt, in ieder geval ga ik straks naar de radioloog foto’s laten nemen en hopelijk vinden ze iets!

  Beantwoorden
  • Anita ·

   Hey, Had ook vaak last van mijn lies en dus veel onderzoeken gedaan. Nooit werd er iets gevonden, totdat mijn kinesist zei dat het door m’n rug kwam. Zij heeft me toen verschillende oefeningen aangeleerd en het heeft enorm geholpen tegen de liesklachten! Zo heb ik momenteel helemaal geen last meer van m’n liesstreek! Dus misschien kun je ook eens langs gaan bij een kinesist?

 4. simone ·

  De artsen zijn niet meer zo bedreven en betrokken als voorheen. Het gaat allemaal om geld en wat ze niet in de boeken geleerd hebben, schuiven ze af op stress. Ik heb ook pijn in mijn rechter lies, uitstralende naar mijn dij. Ook vaak steken en pijn bij gemeenschap. ‘t Voelt alsof er iets daar kriebelt, steekt, kruipt… Bloedonderzoek en ontlastingsonderzoek gedaan, op parasieten onderzocht, niets te vinden. Conclusie van de arts is stress en ik moet nu naar een psycholoog worden doorverwezen… Ik voel me echt niet serieus genomen!

  Beantwoorden
  • Susanna ·

   Hi Simone, Kijk ook eens op de site van Maxima Medisch Centrum, onder chirurgie – liespijn.

 5. anoniem ·

  Sinds maanden een beetje zeurende pijn in de liesstreek links. Vanwege enorme obesitas denk ik dat het de banden zijn. Met het alledaagse buitenwerk (uitmesten stallen) kan ik na een uur bijna niet meer staan, er trekt dan een soort band onder mijn buik aan en straalt naar rug uit. Na een half uur liggen of pijnstillers (2 x 500 mg paracetamol met coffeïne) is het ‘te doen’, maar hoe langer ik sta en wat doe, des te erger het wordt. Om af te vallen heb ik natuurlijk mijn beweging nodig en denk dat het kip/ei verhaal is. Zijn er meer mensen die dit herkennen?

  Beantwoorden
 6. anoniem MV ·

  ik ben 16 en heb voor de eerste keer last van mijn lies (linkerkant). Het is maar een bepaald plekje wat pijn doet, ik voel het als ik recht en stil sta. Als ik zit voel ik de pijn niet, maar als ik loop komt de liespijn terug. Wat kan ik eraan doen? Groetjes! Ik ben trouwens een meisje. :)

  Beantwoorden
 7. amber ·

  Ik vraag me af waar ik last van heb… Ik heb ongeveer sinds 3 dagen pijn in mijn onderbuik (aan de linkerkant), waarbij ik soms ook nog eens pijn heb aan de onderkant van mijn rug. Het kan niet zo zijn dat ik ongesteld hoor te worden, want ik zit aan de anticonceptie. Weet iemand misschien wat het zou kunnen zijn? Heb namelijk heel veel last van deze helse lage buikpijn.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Amber, Zulke pijn in de onderbuik zou bijvoorbeeld afkomstig kunnen zijn van eierstokken, eileiders, baarmoeder, blaas of darmen. Heb je en verleden met ontstekingen in de buikregio of endometriose (t.a.v. verklevingen en/of cysten) in die regio? In dit artikel over lage buikklachten kun je meer lezen over de mogelijke oorzaken van pijn in de onderbuik. Mocht de ernst van de buikpijn niet binnen enkele dagen afnemen, dan zou ik er even mee langs je huisarts gaan; dat zou ik overigens sowieso doen als je je zorgen maakt. Beterschap & groeten, Paul

 8. Anoniem ·

  Ik heb heel erg pijn in mijn liesstreek. Dit is voornamelijk aan de binnenkant van mijn heup, alleen maar aan de rechterkant. Als ik mijn benen open klap of omhoog probeer te doen/ballast komt de pijn erg opzetten. Bij bijna alle bewegingen moet ik mijn been omhoog of zijwaarts helpen omdat dit uit eigen kracht niet altijd lukt door de pijn. Dit houdt nu al een week aan en is op komen zetten na een sportwedstrijd. Moet ik hier wel mee naar de dokter of kan ik zelf wat oefeningen doen? Na het sporten meestal pijn in dezelfde streek (lies).

  Beantwoorden
 9. Astrid ·

  Hai, Tijdens de geboorte van onze dochter, bijna 13 jaar geleden, is er iets gebeurd waardoor ik dus niet kon persen. M’n linkerbeen omhoog en aantrekken was een kwelling. Ik moest m juist wegdrukken om wat verlichting van de pijn te hebben. Het is me uiteindelijk toch gelukt om haar zelf op de wereld te zetten. Echter bij onze zoon 2,5 jaar later lukte dit niet en is hij met de vacuümpomp geboren. Beide kinderen waren geboren bijna twee en bijna drie weken na de uitgerekende datum, daardoor ook allebei groot en zwaar, boven de 4,5 kilo. Sinds die tijd altijd wat last blijven houden en ik rijd paard en heb minder kracht in m’n linkerbeen waardoor ik ook minder controle over t paard heb als ie wegspringt.

  Beantwoorden
 10. inez ·

  Pijn in mijn lies bij liggen in bed vooral op die zij, maar ook op de rug. Pijn trekt naar bil, lopen is ook pijnlijk. Wat is dit toch?

  Beantwoorden
 11. Chrissy ·

  Gisterenmiddag tijdens het lopen pijnscheuten in lies. Vooral tijdens trap op lopen. Uiteindelijk naar bed gegaan, pijn werd erger uitstralen naar bovenbeen en onderbeen. Zowel bij de minste beweging als in rust. Vind ik even een houding waarbij het iets lijkt weg te trekken, dan tintelt mijn voet. Vannacht liggen janken van de pijn. Vanochtend uit bed gemoeten om te gaan plassen. Mijn voet leek iets anders van kleur dan de andere voet (grauwer) Schuivend met de “goede” voet naar de trap en hangend aan de leuning naar beneden, ondertussen het zere been in kromme stand hangend houdend . Bukken en in een houding tussen staan en zitten mijn plas gedaan, ondertussen kermend van de pijn bij elke minimale beweging. Plassen zelf (blaas legen) doet geen pijn. Nu een uurtje geleden Advil 400 ingenomen en kan nu zonder veel pijn langer in 1 houding blijven liggen, wel met een tintelende voet. Ik weet niet wat ik moet doen, bezoekje huisartsenpost kost weer eigen risico, en 90% kans dag je weer met een poedertje of pilletje naar huis wordt gestuurd … En altijd gebeurt me zoiets in het weekend… Alvast bedankt voor enige reactie…

  Beantwoorden
  • Carla ·

   Beste Chrissy, Een bezoek aan je huisarts gaat buiten het eigen risico om! Het is een veelvoorkomend misverstand. Bij klachten WEL naar je dokter gaan!

 12. Gaby ·

  Hallo, Sinds ik ben aangereden heb ik in bed veel last van hevige liespijn die doorstraalt naar mijn rechter bovenbeen. Nou dachten de artsen in eerste instantie dat mijn bekken gebroken waren na het ongeluk en wilden nieuwe foto’s maken, maar dit bleek uiteindelijk niet het geval. Toch heb ik sinds die tijd enorme pijn en een opgezet gevoel in mijn liesstreek. Ik weet niet of het iets met elkaar te maken kan hebben, maar ben wel heel benieuwd wat ze uiteindelijk bij mijn bekken zagen. Gr. Gaby

  Beantwoorden
 13. Rietje ·

  Ik heb ontiegelijke pijn in mijn liesstreek. Dit is voornamelijk aan de binnenkant van mijn heup, alleen maar aan de rechterkant. Als ik mijn benen open klap of omhoog probeer te doen/ballast komt de pijn erg opzetten. Bij bijna alle bewegingen moet ik mijn been omhoog of zijwaarts helpen omdat dit uit eigen kracht niet altijd lukt door de pijn. Dit houdt nu al een week aan en is op komen zetten na een heftige sportwedstrijd… Moet ik hier wel mee naar de dokter of nog maar even afwachten? Tijdens training en alles heb ik er nog nooit last van gehad maar op dit moment bepaald het erg mijn normale functioneren in het leven.

  Beantwoorden
  • Simon ·

   Heb net het zelfde voor en weet niet of deze vorm van liespijn erg is of niet?

 14. sjaak ·

  Sinds een week of twee/drie heb ik pijnlijke liezen aan beide zijden. Het is eigenlijk geen pijn, maar ik voel dat er iets mis is. Vooral in bed met een beetje draaien op een bepaalde manier, dan is het iets gevoelig. ook met lopen voel ik het. Ik ben 58 en al uitvoerig gecheckt op prostaatkanker ruim een jaar terug. Toch nu wéér die ongerustheid… Wordt het weer dokteren?

  Beantwoorden
 15. Anoniem23 ·

  Hallo, Ik heb last aan beide kanten bij m’n adductoren en ook bij de peesaanhechtingen. In rust (bijna) niks, maar sporten lukt niet. Fysio helpt niks, 2 operaties gehad (matjes en adductoren-tenotomie), maar dat helpt ook niks. De operatie van adductoren-tenotomie is nu 8 weken geleden en ik zie nog geen resultaat. Enig advies? Voetbal is m’n lust en m’n leven (nu al 1,5 jaar sukkelen, ben pas 21, wil niet opgeven). Massage, rekken, buikspieren, cortisone, dry needling… Bijna alles al geprobeerd. Cortisone-injectie hielp, maar was tijdelijk, want kwam terug! Mijn vraag: hoelang na de adductoren-tenotomie weet ik dat het niet geholpen heeft? En wat kan ik nu het beste doen (rust, rekken of doorgaan met fysio/kracht)?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste, Ik ben geen arts en ben dan ook niet de aangewezen persoon om te adviseren omtrent nazorg v.w.b. een ingrijpende operatie. Persoonlijk zou ik contact opnemen met afdeling van het ziekenhuis waar je bent geopereerd en deze vragen daar wegleggen. Je betaalt immers niet voor niets een ziektekostenpremie en op dit soort advies en ondersteuning heb je mijns inziens recht na een dergelijke operatie. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 16. Stijn ·

  Sinds woensdag tijdens de waterpolotraining pijn opgelopen in m’n linkerlies. Niet gek vond ik na anderhalf jaar niet meer sporten en daarvoor dagelijks. Na de training was de pijn snel weg nu meteen wedstrijd gespeeld en zoveel last. Iemand enig idee? Het lijkt me dat een chronische blessure iets te heftig is aangezien ik wel kan lopen. Met pijn ja, maar ik loop.

  Beantwoorden
 17. Emma ·

  Voor de vijfde keer een blaasontsteking in acht maanden tijd en nu voor de eerste maal ontzettende pijn in mijn rechter lies. Getest op nierstenen na de tweede keer ontsteking, maar niks gevonden op de echo en foto. Toch blijven de klachten. De antibiotica die ik nu heb doet zijn werk nog niet halverwege de kuur… Ik heb ook hevige pijn in onderbuik en zij. Iemand dezelfde ervaringen of tips?

  Beantwoorden
  • Tjipco ·

   Ja. Heb net een tweede kuur gehad. Nog steeds pijn in onderbuik en last van mijn rechter lies. Krijg morgen weer uitslag van de urinekweek en woensdag uitslag van het bloedonderzoek. Voel me best ziek. Hoop dat het ‘s een beetje beter wordt. Alle energie is uit me verdwenen.

 18. Diana ·

  Nu alweer een jaar geleden dat de de pijn in mijn rechter lies is begonnen. Heb hiervoor een echo gehad en ze zagen een hele kleine liesbreuk. De chirurg vindt dit niet voldoende om te opereren. Vervolgens al 2 spuiten in mijn lies gekregen omdat hij dacht dat het een ontsteking was. Als ik hoest krijg ik steken in mijn lies en als ik te lang zit krijg ik ook een heel zeer bovenbeen. Na het sporten vooral hardlopen weet ik mij geen raad van de pijn in mijn lies en bovenbeen. Loop al 4 maanden bij een manueel therapeut en ook dat maak niks uit. Misschien heeft iemand hier ervaring mee, want ik weet niet meer wat ik moet doen. Groeten, Diana

  Beantwoorden
 19. Frans ·

  Ik heb sinds enige maanden een zeurende pijn in de onderbuik/liezen. Reeds een bloedonderzoek gehad, alles in orde en het gaat maar niet over. Ik heb verder geen klachten met plassen of met de ontlasting. Een gezonde eetlust ook en ik val dus niet af. Toch maak ik me nu toch wel enige zorgen. De vraag is: Wanneer het bezinksel in het bloed oké is (wat betekent dat er geen ontstekingen zijn), houdt dat nu ook in dat daarmee ook darmkanker is uitgesloten?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Nee, een steriele (bijvoorbeeld reumatische) ontsteking of een bacteriële/virale/fungale infectie zorgt er doorgaans voor dat er ontstekingswaarden en/of antistoffen (bijvoorbeeld BSE of CRP) vrijkomen in het bloed en meetbaar zijn via een bloedwaardebepaling. Kanker hoeft echter niet te leiden tot ontstekingsverschijnselen; het omgekeerde is veeleer het geval: bepaalde ontstekingsprocessen c.q. ontstekingsreacties kunnen tot kanker leiden of de kans op kanker vergroten. Ik ben GEEN arts, maar voor zover ik weet is het dus geenszins zo dat een bloedwaardebepaling v.w.b. ontstekingswaarden zomaar kanker kan aantonen of uitsluiten. Voor kanker is mijns inziens beduidend diepgaander en andersoortig onderzoek nodig (radiografie, scans, contrastvloeistof-injecties, biopsie, bloedanalyse etc.) naar eventuele pre-carcinogene ‘onrustige’ cellen, kwaadaardige tumoren en/of tumorspecifieke antigenen c.q. tumormerkers/tumormarkers. Bovendien wordt er bij standaard bloedtests gekeken naar specifieke antistoffen en ontstekingsindicatoren; er zijn namelijk extreem veel verschillende bloedwaarden die kunnen wijzen op een bepaalde ziekte, aandoening of afwijking. De exacte bloedtest die men uitvoert is zodoende afhankelijk van het aangedane weefsel of verdachte orgaan en van de vermoedelijke onderliggende oorzaak. (bron) Een bloedanalyse geeft dus nooit een totaalbeeld c.q. totaalplaatje van de stoffen die in je bloedbaan rouleren. Overigens betwijfel ik of het reëel is om je zorgen te maken over darmkanker. Mocht je hier reden toe zien, dan lijk het me niet onverstandig om je bezorgdheid uit te spreken richting je huisarts. Die kan je op dit gebied informeren, adviseren en begeleiden. Sterkte & groeten, Paul

  • Ben ·

   Hoi, Ik heb dezelfde klachten, en uitstralend naar de onderrug. Wel ook wat meer vermoeid en lichte hartklachten. Verder geen klachten zoals jij. Bloed ook goed. Deze week dikke darm scan en later naar uroloog. Hoe gaat het nu met jou?

 20. Liesbeth ·

  Al sinds vele (tientallen) jaren heb ik een sluimerende pijn in m’n linkerlies. Tijdens het sporten, maar vooral er na. Aanvankelijk een soort spierpijngevoel. Echter de laatste weken, sinds ik weer wat intensiever sport (fietsen, zwemmen en Zumba) wordt de pijn toch wel wat heviger. Het is er eigenlijk de hele dag, het ene moment sterker dan het andere. Als ik een tijdje heb gezeten en wil opstaan, zak ik a.h.w. door mijn hoeven. Moet dan even doorzetten, alvorens ik weer gewoon kan lopen/op dat linkerbeen kan staan. Lijkt een reflex, alsof je in een spijker trapt. Tijdens het zitten is er een zeurend gevoel, met zo nu en dan pijnlijke steken tot in het linker bovenbeen. Het punt dat pijnlijk is in de lies, ligt overigens ter hoogte van de venusheuvel. Is er iemand die dit herkent? Moet ik nu juist rust nemen, of gewoon lekker doorgaan met bewegen? En is het de moeite om mijn huisarts te raadplegen?

  Beantwoorden
  • Marianne ·

   Hoi Liesbeth, Wat jij schrijft heb ik ook al een paar jaar. De pijn zit bij mij in de rechter lies. Vaak had ik ook dat ik door mijn been zakte. of zoals jij het zegt door je hoef zakte. Verder is er sprake van een zeurderige pijn die warm uitstraalt via mijn rechter dij richting knie, een ietwat zwaar beurs gevoel. De pijn voelt alsof er iets langs elkaar moet maar dat het blokkeert omdat het blijft steken en niet langs elkaar kan. Volgens de huisarts wordt het niet veroorzaakt door mijn heup. Ben naar de fysiotherapeut gegaan. Die masseerde het en daarna trok hij keihard aan mijn been. Je hoorde dan een knak en de liespijn was weg. Het is een poos weggeweest maar het komt steeds terug. Ik weet niet wat het is en ik ga maar weer terug naar de huisarts. Soms heb ik het idee dat het indertijd op mijn werk veroorzaakt is door het met mijn rechtervoet tegenhouden van een deur met een zware dranger terwijl ik iets in de handen had. Ik weet niet of dat de oorzaak kan zijn. De pijn in de lies is echt heel hinderlijk. Ik hoop dat er een scan van de liesstreek gemaakt gaat worden en dat er dan duidelijkheid komt.

  • Ida ·

   Ik heb sinds 9 maanden pijn in de linkerlies, deze straalt uit naar de knie. Ik voel de liespijn 24 uur per dag. De ene dag is de pijn heftiger dan de andere dag. Ik kan mijn been normaal achterwaarts optillen, als ik rechtop sta kan ik mijn been niet een centimeter van de grond optillen. In bed is het een hel; ik weet niet hoe ik moet liggen en kan het been niet bewegen door helse pijnscheuten. Ik huil soms als een klein kind en het belemmert mijn dagelijkse dingen. Foto gemaakt van heup… Geen artrose. Aderonderzoek i.v.m met flinke spataders… Ook niet de reden. Ik weet niet meer wat ik hiermee aan moet en ben aardig depressief aan het worden van die verrekte pijn dag en nacht.

 21. Lodrico ·

  Ik heb pijn in mijn rechter lies en de pijn loopt tot onder mijn knie en ook in mijn dijbeen en achter op mijn rechter heup, maar de hevigste pijn heb ik in mijn lies en boven mijn rechter heup. Vooral bij het liggen… en hoe ik dan ook probeer te liggen op mijn beide zijden of op mijn rug en buik… Ook kan ik mijn rechter been niet op het linker been leggen, want dan voel ik een hevige pijn in mijn lies en die gaat tot in mijn kuit branden. Soms moet ik om een beetje van de pijn te bekomen op mijn handen en knieën hurken. En ook als ik op bed lig en op mijn zij ga liggen, voel ik hevige pijn bij het draaien. Het is net alsof ik met een mes wordt gestoken achter op mijn rechter heup en dit gebeurt al meer dan 2 a 3 jaren. Ik heb veel stress want weet niet meer wat ik moet doen.

  Beantwoorden
 22. Antje ·

  Wachten duurt lang als je pijn hebt… Op 1 september uitslag urinekweek en ik ben af en toe helemaal klaar met de pijn in mijn rechter lies. Soms ben ik er misselijk van en weet ik niet meer hoe ik moet zitten of liggen. Ik loop dan maar weer wat rond en ga naar het toilet om de druk te verlichten. ‘s Nachts word ik wakker van de pijn en moet erg nodig plassen en overdag lijkt het alsof ik na elk glas drinken direct moet plassen. Mijn blaas maakt salto’s en mijn lies bonkt erop los. Ik ben er zo klaar mee. Zo dit wilde ik ff kwijt… Ben maar eens gaan googelen en zag deze site voorbijkomen. Het kan van alles zijn zag ik wel. Mijn huisarts denkt niet aan nierstenen, dan zou ik op de kop staan van de pijn… Ahummm ik hang soms op de bank met mijn benen omhoog om de pijn te verlichten, is dat wat ze bedoelen? Mijn gynaecoloog (ik heb endometriose) denkt wel nierstenen en zij heeft urinekweek aangevraagd omdat er bloedspoortjes in urine zaten. Dus nu afwachten.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Antje, Dit zouden inderdaad best weleens koliekpijnen door nierstenen kunnen zijn. Maar bijvoorbeeld ook verklevingen en/of ontstekingen door toedoen van de endometriose. Sowieso kan ook een niet aan endometriose gerelateerde ontsteking (hevige blaasontsteking c.q. urineweginfectie of eileiderontsteking) de boosdoener zijn. Urine testen op antistoffen en ontstekingswaarden lijkt me inderdaad de weg om te bewandelen, maar wel balen dat dat zo lang moet duren… Sterkte in ieder geval!

 23. Emma ·

  Anderhalve week geleden heb ik een potje voetbal gespeeld met vrienden, normaal speel ik geen voetbal maar sindsdien heb ik bij verkeerde bewegingen pijn bij mijn rechter lies. Heuveltjes oplopen is pijnlijk en wat ik al zei verkeerde bewegingen maken is ook erg pijnlijk! Ik weet niet of ik hiermee naar de dokter moet of dat ik gewoon eventjes rustig moet wachten en kijken of de pijn weggaat? Iemand een idee? Groetjes, Emma

  Beantwoorden
  • Ger ·

   Hallo Emma. Als sportmasseur heb ik helaas hier veel mee te maken. De enige oplossing hiervoor is de eerste 2 dagen rust houden, daarna strekken en kantelen van je bekkenbodem. Hiermee bedoel ik je voet naar achteren plaatsen tot je niet verder kunt en dan heel voorzichtig je bekken naar voren duwen. Dit doe je een keer of vijf en dit twee keer per dag. Ook kun je de pijn verzachten door het gebruik van Perskindol, dit is een vloeistof die je op de pijnlijke pees smeert. Maar pas op dat je niet te ver gaat (richting je schede), het brandt namelijk erg. En was daarna je handen goed. Ik heb hier goede ervaring mee. Succes!

 24. Ebony ·

  Hallo. Mijn naam is Ebony en ik ben 18 jaar en heb sinds een half jaar vreselijke pijn in mijn linker lies waardoor ik soms dagen niet kon lopen. Over een 5 minuten stukje loop ik dan bijna een halfuur en ik kan de trap niet op. Ben hiervoor naar het ziekenhuis gestuurd, foto’s gemaakt, maar geen resultaat. Na een paar dagen was het over, maar 2 maanden erna kreeg ik weer hevige pijn. Ben toen weer naar de dokter gegaan en kreeg Diclofenac en pijnstillers. Dit heeft geholpen, alleen nu heb ik weer hevige pijn in de lies en is het teruggekomen. Ik weet echt niet wat ik moet doen. Heeft iemand een idee?

  Beantwoorden
 25. jorn bernaers ·

  Heb net gevoetbald en heb nu zeer harde pijn in mijn lies…

  Beantwoorden
 26. mice75 ·

  Sinds een paar maanden soms gigantische pijn in m’n rechter lies. Het zijn voornamelijk m’n spieren ben ik al achter. Vooral als ik moet plassen, lucht kwijt moet en/of ontlasting kwijt moet. Ben niet verstopt of zo. Rechter been trekt dan ook helemaal op en kan ik dan moeilijk ontspannen. :( Ook krijg ik meer pijn in mijn rechter knie. Lopen kan ik helaas niet meer (staan wel, behalve als ik hier dus last van heb) dus bewegen is moeizaam. Huisarts kom ik niet veel verder mee. Iemand een idee?

  Beantwoorden
 27. Morris ·

  Halo, Ik ben 12 jaar en ik heb al sinds 3 dagen geleden en nu ook pijn in mijn rechter lies. Als ik sommige bewegingen doe voel ik een pijnlijke steek in mijn rechter lies en ik kan ook niet normaal rennen, dan krijg ik het ook. En als ik slaap is het vooral vervelend als ik sommige bewegingen maak. Het is strontirritant, kunt u me daarop een antwoord geven a.u.b. Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 28. Patricia ·

  Wil jullie even laten weten,dat na een jaar mijn klachten over zijn. Ik ben via de neuroloog naar een pijnpoli verwezen en daar is een zenuw in mijn lies (nervus ilioinguinalis) ingespoten met een verdovingsmiddel. Het heeft geweldig geholpen, de pijn kwam na drie maanden terug, maar dat is normaal. Nu word ik binnenkort opnieuw behandeld, maar dan op een manier die definitief is. Ik hoop dat ik met deze informatie misschien andere kan helpen. Mijn klachten zijn over, dus ik hoef geen reacties meer te ontvangen.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Fijn om te lezen dat het de goede kant op gaat met liesklachten! Ik heb je uitgeschreven van notificaties; dit kon je eventueel ook doen via de link in de e-mail die je ontving; wellicht handig voor in de toekomst. Groeten, Paul

 29. laura ·

  Beste, Ik heb sinds 5 maanden een baby. Tijdens mijn zwangerschap had ik zwangerschapsischias. Nu sinds 3 weken heb ik erge pijn aan me rug, deze straalt door naar me linker bil en been. Ook kan ik niet meer rennen of actief een trap oplopen, dan krijg ik een scherpe pijn in me linker lies. Iemand een idee? M.v.g. Laura

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Dit kan te maken hebben met bekkeninstabiliteit ten gevolge van de zwangerschap en/of bevalling. Ik zou er even mee naar de huisarts gaan.

 30. Anne ·

  Hallo, Ik heb sinds zaterdag heel erg last van mijn lies aan de binnenkant van mijn been. Ik heb geen idee waar het opeens vandaan komt maar ik heb de dag ervoor een zware sprinttraining gehad waar ik helemaal kapot van ging. Als ik nu mijn been recht neerleg of recht ga staan doet het alleen maar meer pijn, ook als ik er op druk voelt het hard aan en doet het steeds meer pijn. Weet iemand misschien wat dit is en wat ik er aan kan doen? Alvast bedankt.

  Beantwoorden
 31. rozevlinder ·

  Hallo, Sinds november 2013 steeds stekende pijn in beide liezen. Het is geen continue pijn, maar meer het gevoel dat er wat scheurt. Vooral met bepaalde bewegingen zoals lotushouding, benen spreiden of optillen van het been geeft deze pijn. In eerste instantie dacht de huisarts aan overbelasting, dus rust en fysio gehad. Dit had totaal geen effect. De fysio vermoedde problemen in het heupgewricht. Orthopeed kan niks vreemds ontdekken op de foto, maar constateert wel dat endo-rotatie erg pijnlijk is. Moet nu terug naar de huisarts, maar heb daar niet veel vertrouwen in, die gooit alles op mijn hypermobiliteit. Kamp namelijk ook al jaren met pijn in beide schouders, waarvoor een bezoek aan de orthopeed zijn oplossing is. Omdat ook de beide bicepsen continue overbelast c.q. ontstoken zijn. Ik reageer nauwelijks op pijnmedicatie ( Diclofenac, Naproxen, Tramadol). Kortom: ik begin een beetje wanhopig te worden… Niemand komt met een uitslag of oplossing die echt helpt… Hier iemand nog suggesties voordat ik weer terugga naar de huisarts?

  Beantwoorden
 32. Student ·

  Hallo, Ik heb al lang pijn in mijn knieën, maar dit is maar met momenten. Tegenwoordig straalt deze pijn uit naar mijn lies en voet. Vaak is de pijn onuitstaanbaar. Weet iemand raad?

  Beantwoorden
  • Jojoba ·

   Dit verschijnsel kan te maken hebben met ingeslikt verdriet dat naar beneden gezakt is. Dat heb ik tenminste ervaren. Het zit ook in mijn rug waar ik het met warmtepleisters (Action) en acupunctuur geleidelijk aan los krijg.

 33. kimberley pex ·

  A.C.N.E.S. Zenuwbeknelling. Mensen worden soms gillend met de ambulance binnengebracht, en dan kon niemand iets vinden. Nu is steeds meer bekend dat ‘t om ‘n beknelde zenuw kan gaan. Prednison/lidocaïnespuit en de pijn is weg. Wel exact op de juiste plek. Met één vinger duwt de arts dan diep op de buik; kan even zoeken zijn. Die pijn straalt uit naar ‘t hele bekken, en werd vaak verward met eierstok of blinde darm. Inkijk was dan helaas niet nodig geweest. We zijn nu gelukkig ‘n stapje verder. Maar helaas zijn er nog maar weinig chirurgen die deze handeling goed kunnen uitvoeren. Mw. dr N . Bouvy in Maastricht is recent één van de eerste chirurgen geweest die ACNES herkende.

  Beantwoorden
 34. Sonnetje ·

  Hoi, Ik heb vanmorgen gesport. Nu kan ik niet meer vanuit hurkstand overeind komen zonder extreme pijn in mijn liezen. De tranen staan in mijn ogen om overeind te komen. Ook met flink doorlopen heb ik flink pijn evenals met bukken en opstaan vanuit zit. Ik heb het idee dat ik wat overbelast heb. Ik vraag me af wat dit is en hoe lang het zou duren eer dit weer over zal gaan. Ik hoop dat iemand me hier wat meer over zou kunnen vertellen. Ik zit namelijk vlak voor mijn vakantie.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Sonnetje, De kans zit er inderdaad dik in dat je een liesblessure hebt opgelopen. In dit artikel over liesblessures vind je denk ik de antwoorden op de meeste van je vragen. Beterschap, sterkte + groeten, Paul

 35. Kitty ·

  Goedemorgen, Sinds al een tijd heb ik last van hevige steken in m’n liesstreek… Heb al wel vaak last van nierstenen gehad de laatste tijden en óók heftige pijnen daarvan. Ben een slechte waterdrinker, vergeet het vaak. Zouden deze heftige pijnen rond de liesstreek met de niersteenaanvallen te maken kunnen hebben?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Het zou kunnen dat er niersteentjes of uretersteentjes in de liesstreek (blaas/plasbuis/urineleider) vastzitten en zodoende pijnklachten veroorzaken. Dit zou je eens aan je huisarts kunnen vragen…

  • Jojoba ·

   Pijn in de lies kan het gevolg zijn van onderdrukt verdriet; dat moet er dus uit en dat is moeilijk. Probeer eens warmtepleisters en acupunctuur.

 36. ckz ·

  Hallo, ik krijg tijdens de gemeenschap altijd ontzettend veel pijn in de liesstreek. Mijn huisarts zei dat ik dan maar geen gemeenschap moet hebben. Maar serieus, nadien heb ik echt de tranen over mijn wangen lopen van de pijn. Het betreft het linkerbeen. Ik en mijn man zijn wel stevig, maar heb er alleen last van tijdens de gemeenschap. Wat kan het zijn en wat kan ik weer aan doen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Wat je aan de pijn in de lies kan doen, is moeilijk te zeggen zonder de onderliggende oorzaak te kennen. Allereerst zou ik op zoek gaan naar een andere huisarts, want dit advies slaat mijns inziens nergens op. De liespijn moet natuurlijk ergens vandaan komen (zenuw, spier, pees, band, bot etc.). Het zou wellicht te maken kunnen hebben met een beknelde zenuw, bekkeninstabiliteit of een verzakking in de bekkenbodem. Misschien een idee om je gewrichten te versterken met behulp van beenspieroefeningen? Ik ben GEEN arts en dit zijn enkel dingen die mij 1-2-3 te binnen schieten. Het punt blijft dat de achterliggende oorzaak van je liesklachten dient te worden achterhaald, en daar is onderzoek voor nodig van een specialist. Misschien aandringen op een foto of scan? Of een fysiotherapeut om advies vragen? Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

 37. Kim ·

  Hoi, Ik heb al zo’n 3 kwart jaar last van mijn linker lies, vooral met bewegen (traplopen, voeten plat tegen elkaar leggen en dan knieën laten zakken etc.). Eerst dacht ik dat het door mijn overgewicht kwam, maar nu ik 36 kilo lichter ben, heb ik er nog steeds last van. Daarna dacht ik aan een spier die niet goed zat, maar Ik doe 3x per week oprekken, maar de pijn blijft. Volgens mij is het geen liesbreuk, want er zit geen bobbel. Maar wat dan wel? Ik hoor graag van jullie als jullie iets weten…

  Beantwoorden
 38. Angelique ·

  Hallo, Ik heet Angelique. Sinds een paar weken heb ik last van mijn liezen, dan rechts, dan links. Krijg steken en ik zak door mijn knieën. Ik moet op krukken lopen sowieso vanwege de pijn, maar ook voor mijn benen. Wat kan ik eraan doen? Ik heb oefeningen van mijn therapeut gehad, maar als ik die doe, krijg ik kramp in mijn kuiten. Vr. gr. Angelique

  Beantwoorden
 39. anoniem ·

  Goedemiddag hier ik (vrouw) opnieuw. Ik ben bij de dokter geweest met mijn klachten. En onverwacht, het bleek toch een ontsteking te zijn, maar dan diep van binnen. Ik heb dan ook een antibioticakuurtje meegekregen. Ontzettend bedankt voor de snelle en geruststellende reactie van gister!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Hopelijk slaan de antibiotica goed aan en verdwijnt daarmee de pijn in de liesstreek snel. Beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

 40. anoniem ·

  Goedendag, Ik (vrouw) heb sinds enkele dagen een soort bal / dikke knikker in mijn rechterlies/bil. Het zit echt diep onder mijn huid dus ik weet dat het geen ontstoken haarvat is. Ik denk dat ik nog wel minstens een week moet afwachten of het eventueel slinkt of verdwijnt, maar zit mezelf nu al onbewust gek te maken. Het doet niet echt zeer, maar is wel heel vervelend. Ook als ik loop voel ik het in mij zitten en als ik zit komt er druk tegen… Is iemand hier bekend mee en kan deze mij beetje geruststellen? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste, Wellicht dat je te maken hebt met een verzakking in de bekkenbodem of een breuk in de liesstreek. Het kan echter ook een gezwel zijn (wat overigens eng klinkt, maar zeker niet kwaadaardig hoeft te zijn). Persoonlijk zou ik toch even naar je huisarts bellen om te vragen of je al dan niet langs dient te komen. Groeten & sterkte, Paul

  • mady Poelmans ·

   Anoniem, 6 mei 2014, Beste, jammer dat ik ‘t nu pas lees, zelf pijn in lies. Heb zo iemand gekend met exact hetzelfde, onderhuidse bal in de lies, ga zo snel mogelijk naar dokter, kan bij jou ook een kankerbol zijn. Werd operatie.

 41. ANNA ·

  sinds 1 1/2 jr. heb ik pijn in de linker lies. fysio had geen effect. ik heb daarna een half jaar geen therapie gehad, nu een andere therapeut en totaal andere oefeningen… veel rug-oefeningen nu, waarna ik erg veel rugpijn heb, echter zonder verbetering van de liesklachten. Ik kan mijn linker been alleen in bepaalde situaties (bijv. bij instappen in de auto) nog heffen door het been met mijn handen op te tillen. regelmatig voelt het alsof er iets “scheurt” in mijn lies.

  Beantwoorden
  • sibren ·

   Dit heb ik dus ook!

 42. Suzi ·

  Ik heb sinds een jaar pijn aan de rechter lies. Blijkt nu dat ik een versleten heup heb. Doordat ik als baby in een spreidluier lag, is het risico groter dit te krijgen. Aan de linkerheup heb ik een branderig gevoel. Hier blijkt een scheur in te zitten, in het labrum. Operatie is de oplossing volgens arts.

  Beantwoorden
 43. margriet Smit Westerveld ·

  Hallo, Heb al 5 maanden pijn in heupen, trekt naar liezen, brandt heel erg, wordt zelf in mijn slaap wakker van de pijn. Ben bekend met vitamine D-deficiëntie, krijg daar nu ampullen voor. Ik heb ook Hashimoto, 3 weken geleden heb ik een Dexa-scan gehad om de botdichtheid te meten en die was goed. Moet er geen andere foto gemaakt worden om te kijken of ik artrose heb? De man die de Dexa heeft gemaakt, zei dat je geen artrose kunt zien op deze scan. Is dat zo? Vriendelijk groet, Margriet

  Beantwoorden
  • Jos ·

   Hi Margriet, Ik ben al een paar maanden bezig met mijn onderrug. Dokter in, dokter uit. Foto laten maken en bleek dat mijn wervels niet goed meer staan i.v.m. verkeerde houding een aantal jaren. Moet nu naar iemand die mij leert hoe mijn houding te verbeteren. Verleden week wat brandend gevoel in mijn linkerlies maar ging weer weg. Was niet erg dus gewoon weer door. Vandaag moest ik een trap op en het schoot weer gelijk in mijn onderrug en gelijk een hele erge brandend gevoel in mijn lies. Zo erg zelfs dat ik moest stil blijven staan vanwege het brandend gevoel. Ben gelijk naar mijn dokter gegaan maar was er niet. Wel kreeg ik een flesje mee voor mijn urine en moest maandag een afspraak maken. Toch na het lezen van alle reacties gerustgesteld omdat het lijkt dat deze brandende pijn een onderdeel is van mijn rug (hoop ik tenminste).

 44. Magriet ·

  Hallo, Mijn naam is Magriet en ik ben 43 jaar, ik heb nu sinds meerdere weken dat ik steeds last krijg in me linker lies, als ik gewoon zit heb ik er geen last van maar trek ik me linkerbeen op, dan schiet het er ook in maar meestal wanneer ik ga lopen dan doet het zo’n pijn dat ik er niet eens op kan lopen. Nu heb ik gelezen dat het ook kan komen door een verwaarloosde blaasontsteking, heeft hier nog iemand ervaring mee?

  Beantwoorden
 45. Frank ·

  Hi, Ik heb al lange tijd maar niet continue een stekende pijn in mijn rechter lies.De pijn komt dan in tussenpozen en is er maar enkele seconden. Meestal komt de pijn pas als ik naar bed ga en die regio ontspant. Ongeveer een jaar geleden heb ik echt een enorme stekende pijn gehad die kort duurde maar waarbij het zweet me uitbrak en ik bijna het bewustzijn verloor. Eigenwijs toch negeren en het is ook niet meer zo heftig geweest. Afgelopen weken heb ik veel last van lage rug spierpijn die ook weer verdwijnt. Deze pijn is te verklaren door algehele rugklachten doordat Ik 4 jaar geleden een auto ongeval heb gehad waarbij ik een lage wervel fractuur heb opgelopen en een (linker)heupprothese noodzakelijk was. Bij lang zitten ontstaat een vervelende pijn in de rechterlies die uitstraalt naar rechter zaadbal zo lijkt het. Even lopen en het is weer weg. Enkele dagen geleden echter was de pijn weer zo hevig dat het zweet me uitbrak en ik weer bijna flauwviel van de pijn. Ik heb enkele uren wakker gelegen met trillende benen van de adrenaline. Ook nu kwam de pijn weer na langere tijd zitten en ontspannen bij het liggen. Naar dokter geweest die niet direct een oorzaak kan vinden als een breuk o.i.d. Hij denkt aan verwaarloosde ontstoken pees maar was niet echt overtuigd. Een weekje Ibuprofen en we zien maar weer waar. Pappen en nathouden oplossing zou mijn moeder zeggen, maar ik ben er niet echt door gerustgesteld zullen we maar zeggen.

  Beantwoorden
 46. roger ·

  Ja, liespijn… Ik heb er al enkele jaren last van bij grotere belasting bij’ t fietsen. Gewoon soepel rijden nog geen probleem, maar bij tegenwind en iets meer doorduwen dan begint meestal de ellende en moet ik me inhouden daar de lies zich laat gevoelen en hoe meer kracht op de pedalen hoe pijnlijker het wordt. Ook bij lange wandelingen laat de linkerlies zich voelen. Nou, ik weet wel, ben 66 jaar en heb niet te klagen, maar zou toch graag langs deze weg te weten willen komen of er nog mensen zulke ervaringen hebben en wat ze er aan gedaan hebben… Kan dit te maken hebben met de zithouding op de fiets? Heb nog geen dokter willen raadplegen voor dit maar overweeg dit wel. Groetjes, Roger

  Beantwoorden
 47. Luna ·

  Hallo, Sinds een week heb ik enorme last van mijn linkerlies, met uitstraling naar mijn bovenbeen, knie, heup en zij. Ook m’n onderbuik voelde erg hard aan. Twee dagen terug naar de spoed geweest, waar ze een echo van m’n onderbuik en lies hebben gemaakt. Mijn darmen zouden verstopt zijn en ‘kzou een lichte urineweg-infectie hebben. Ik neem nu Laxido zakjes om de stoelgang wat zachter te maken. En Urfadyn voor de urineweg-infectie. Heb toch nog last. Denk dat dit niet gaat helpen, want vorig jaar ben ik met fezelde klachten opgenomen geweest. Toen bleek ik een liesontsteking te hebben, waar nu totaal gaan sprake van is, maar wel dezelfde pijn als toen, heel vreemd. Ook heb ik wat moeite me het wandelen, krijg soms ineens een pijnscheut in de lies na twee stappen. Ben ten einde raad!

  Beantwoorden
 48. Annelieke ·

  Ik heb sinds een paar maanden last van mijn lies. Soms gaat het beter en dan komen de liesklachten weer opzetten. Ik heb ook wat maagklachten (links) en weet niet of mijn liespijn daarmee in verband kan staan. Morgen maar even een afspraak met de huisarts maken voor alle zekerheid.

  Beantwoorden
 49. Angelique ·

  Goedemorgen, Bij mij zit de pijn zowel rechts als links in m’n lies; ik krijg therapie die niet echt helpt. De pijn gaat van m’n lies naar m’n onderrug. Ja, u heeft een holle rug, klopt, maar die heb ik al vanaf m’n geboorte. Ik moest een punctie doen voor hersenvocht; 8 x mis geprikt bij de tweede prik pakte ze een zenuw mee. Vanaf die tijd is de pijn er, inclusief tintelingen in m’n bil en benen… Ziekenhuis in en uit, maar ik kom niet verder. Ze gooien het steeds op mijn ziekte MS. Dat kan wel, maar het kan ook wat anders zijn…

  Beantwoorden
 50. Jarno ·

  Hallo, Ik ben 26 jaar. Drie jaar geleden kreeg ik tijdens een voetbalwedstrijd heel erg pijn in mijn rechterbil, alsof er een spier door knakte… Na een tijdje kreeg ik ook heel veel last in mijn rechter lies. Ik heb de volgende dingen gedaan: meerdere malen fysio, manuele therapie, chiropractor, osteopathie en acupunctuur. Ben ook naar de huisarts geweest en die heeft me doorverwezen naar de orthopeed. Vervolgens foto’s van de rug en heup gemaakt, weer niks. Vervolgens echo gehad, maar geen liesbreuk. Daarna heb ik een MRI van de onderrug gehad en daarna nog een van de heup (met vloeistof), wat zeer pijnlijk was. Het ergste van alles is dat niemand weet wat ik heb en dat het nog steeds pijn doet. Herkent iemand dit of weet iemand wat ik nog meer kan doen?

  Beantwoorden
  • issy ·

   Hoi, Ik heb hetzelfde als jij… Mijn liesklachten waren ook na het voetballen begonnen en nu na 2 jaar nog steeds last en niemand weet wat het is… Dus zou graag weten hoe het met jou is afgelopen. Gr. Issy

 51. Taantjuh ·

  Hoi hoi, Hier ook al ruim 6 jaar last van mijn rechter lies, begonnen met een val van een trap en blijven hangen in een soort spagaat… Sindsdien alleen maar erger geworden; verschillende therapieën gehad, maar die hebben niet of nauwelijks geholpen. Vervolgens na mijn eerste bevalling zo’n pijn gehad dat ik bijna niet meer kon lopen (waarschijnlijk door de te lange spreidstand tijdens mijn bevalling). Uiteindelijk teruggegaan naar de huisarts. Inmiddels alweer een botscan gehad, maar daar is niets op te zien. Ik voel me erg machteloos, heb erg veel pijn en kan en moet een hoop dingen laten omdat ik ze simpelweg niet kan… maar niemand weet wat het is! Ik ben pas 25 jaar en kan niet rennen; dan schiet het in m’n lies, hetzelfde als ik gewoon opsta van de bank. Soms hoor ik dan een hele harde knak en schieten de tranen me in de ogen en dan kan ik de volgende dagen bijna niet meer lopen… Herkent iemand dit?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Taantjuh, Dit klinkt heel erg als een vorm van of variatie op bekkeninstabiliteit of heupinstabiliteit. Hierdoor treedt veelal gewrichtspijn, mobiliteitsverlies en instabiliteit van bekken en/of heupgewrichten. Denk maar eens aan een subluxerende heup oftewel ‘snapping hip’. Of heupdysplasie (HD): een vormafwijking van de heup. Of van hypermobiele c.q. hyperlakse (loszittende) heupgewrichten. Daarnaast kan er sprake zijn van een gewrichtsmuis in het heupgewricht: stukjes bot of kraakbeen die los in het gewricht zitten (al zouden deze –enigszins afhankelijk van de scan– op een foto te zien moeten zijn). Of van een afwijking van het labrum: de kraakbenige structuur die aan de rand van de heupkom vastzit. Als het labrum beschadigd is, valt een soort vacuüm weg dat de heup van aanvullende stabiliteit zou moeten voorzien. Letsel van het labrum (versleten, rafelig, losse flap, (deels) losgescheurd e.a.) geeft doorgaans pijnklachten bij voorovergebogen zitten en draaibewegingen. Bij beschadiging van het heupkraakbeen (kraakbeenletsel) zélf treden veelal vergelijkbare klachten op. Het ligamentum teres is een bandje dat de heupkop met de heupkom verbindt. Ook letsels van dit ligament geeft een ‘klik’ plus pijn en instabiliteitsklachten van bekken en heup. De heup heeft ook nog een soort jasje: het gewrichtskapsel. Dit kapsel is aan de binnenzijde bekleed met gewrichtsslijmvlies. Er zijn vele ziektes die het heupslijmvlies betreffen, waaronder reuma en slijmvliesinfectie. En dan heb je nog de welbekende slijmbeursontsteking (bursitis) van de heupslijmbeurs. Er kan eveneens te worden gedacht aan symfysiolyse: loslating van de verbinding tussen beide schaambeenderen, waardoor deze uiteen komen te staan. En tot slot een doorbloedingsstoornis in de heup of heupslijtage door artrose. Kijk ook in dit artikel over heupklachten… Hopelijk kan deze informatie als aanknopingspunt dienen.

  • rob. ·

   Ik heb met je te doen en ervaar hetzelfde. Misschien je heup?

 52. anne guns ·

  Sedert enkele weken heb ik unilateraal hevige liespijn scheuten bij belasting. Dacht aan verkorting van de heupflexoren wegens véél zitten. Stretch nu al een paar dagen de quadriceps, en tracht ab -en adductoren te oefenen ook de hamstrings zonder in overdrive te gaan. Gisteren was het béter. Vandaag écht sléchte dag met veel pijn. In rust lukt het behoorlijk… maar de nachten zijn dan weer tergend pijnlijk. Een suggestie?

  Beantwoorden
 53. mayke ·

  Hallo, Mijn naam is Mayke. Zes maanden geleden is bij mij een eileider verwijderd omdat ik een buitenbaarmoederlijke zwangerschap had. Zes weken later had ik nog steeds heel veel pijn. Er zijn echo’s, foto’s en een CT-scan gemaakt, maar daar was niks op te zien. Dus er volgde een kijkoperatie. Ik bleek verklevingen te hebben van de eierstok naar de darmen toe. Dat verklaarde een hoop, dacht ik. Maar nee, tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds dezelfde pijn, net boven de lies aan de rechter flank. Vandaag ben ik bij een professor geweest en die vertelde mij dat ik een liesblessure heb.

  Beantwoorden
 54. Patricia ·

  Nino, heel erg bedankt voor je reactie. Ik heb een heel artikel gelezen van dokter Roumen over ACNES, het zou goed kunnen dat ik dat heb. Heb binnenkort een afspraak met een neuroloog en zal dit zeker ter sprake brengen. Nogmaals dank.

  Beantwoorden
 55. Anoniem12 ·

  Hallo, Ik heb nu al een jaar last met voetbal van (wisselend) mijn beide adductoren. Alles heb ik al gedaan: rust, buikspieren trainen met fysio, daarna kijkoperatie met 2 kunststofmatjes etc. en niks lijkt te helpen. Vreselijk! Mijn vraag is, ik bedacht me namelijk opeens dat ik heel af en toe wel eens een teelbal omhoog is geschoten en even vastzit (die duw ik dan terug of gaat vanzelf terug)… Is dit raar? Of heeft dit er misschien iets mee te maken? Ik hoor graag van u. Met vriendelijke groet, Anoniem12

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Anoniem12, Tijdens de prenatale ontwikkeling van een jongetje is het de bedoeling dat de testis/teelballen indalen vanuit de buikholte naar het lieskanaal en vanuit het lieskanaal in het scrotum/balzak terechtkomen. Gebeurt dit niet voorafgaand aan de geboorte, dan toch meestal tijdens het eerste levensjaar. Dit wordt ook wel het indalen van de zaadballen genoemd. Omdat het lieskanaal openblijft, kunnen de zaadballen nog weleens ‘terugschieten’. Dit is in principe ongevaarlijk, tenzij ze bekneld raken of volledig vast komen te zitten. In zo’n geval lijkt het me echter onwaarschijnlijk dat je er adductorklachten of een liesblessure aan overhoudt. (Pijn)klachten van de testikels lijken me in dat geval veel waarschijnlijker omdat deze beduidend kwetsbaarder zijn. Maar ik ben geen arts, dus ik sluit het ook zeker niet uit. Wellicht de moeite waard om eens met je huisarts of fysiotherapeut te bespreken? Hoe dan ook: heel veel sterkte! Groeten, Paul

 56. kees ·

  Beste, Ik heb al een tijdje liespijn die meer brandend is, het straalt ook dikwijls uit naar de bovenbenen en billen/buik. Liggen op de bank en slapen geen pijn, alleen staan bij kassa heel erg en bij zitten ook. Merk wel eens dat teelballen nogal gevoelig kunnen zijn, een keer meer dan de andere keer, maar kan ook weerpijn zijn. Ik heb het eigenlijk gekregen na een motor in de auto bouwen; mogelijk dus de rug te zwaar belast. Ik heb natuurlijk niet de motor getild, dat kan ook niet… Ik heb al langer rugklachten door artrose, ook achter de pc heb ik er last van. Beetje bewegen doet wel wonderen, het is ook geen echte zware pijn, maar met korte buien van uitschieters die even erg brandend zijn. Bij winkel ga ik dan even op de rand hangen waardoor het vrijwel meteen weg is. Vrg. K. IJpelaar

  Beantwoorden
 57. victoria ·

  Ik heb reeds meer dan 16 maanden pijn in de rechter knie en heup. Dus een operatie en knieprothese, maar na 11 maanden revalidatie nog niet kunnen stappen – dus naar andere dokter en wat blijkt – operatie knieprothese was niet nodig geweest (en maar pijn hebben en pillen slikken; zo veel € kosten voor niets), maar deze dokter zal ervoor zorgen dat ik weer kan lopen… Maar heb wel een nieuwe heupprothese nodig – dus operatie heupprothese, en ja, herstel! Na 1 week al met 1 kruk kunnen stappen! Maar de andere heup is inmiddels zo erg aangetast door overbelasting dat die ook vervangen moet worden: allemaal de schuld van die ene dokter die zei dat ik dankzij een knieprothese van de pijn af zou zijn. Zo zie je maar dat je beter even advies vraagt aan een andere dokter, alvorens zomaar een operatie te ondergaan die niet nodig is.

  Beantwoorden
 58. Anoniem ·

  Hee, Ik heb sinds enkele weken last van een bobbeltje in mijn lies, vlak naast de schaamlippen. Eerst dacht ik dat het een puistje was. Maar nu is het ongeveer zo groot als een knikker en het zit onderhuids. Het is geen fijn gevoel; ook heb ik een stukje hoger een zeurend, kloppend gevoel, vlak boven mijn lies. Kan dit misschien duiden op een liesbreuk?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Anoniem, Een liesbreuk bij een vrouw trekt veelal door richting grote schaamlip, waardoor deze oedemateus wordt en opzwelt. Of er sprake kan zijn van een liesbreuk indien er uitsluitend een klein, plaatselijk en afgetekend knobbeltje naast de schaamlip aanwezig is, durf ik niet te zeggen; daar kan een arts vast en zeker antwoord op geven. Het lijkt me hoe dan ook niet onverstandig om hiermee naar je huisarts te gaan, al is het maar uit voorzorg. Sterkte & groeten, Paul

 59. Shephali ·

  Hallo, ik heb sinds een aantal weken last van een regelmatig trekkend/kloppend gevoel in mijn rechter lies. Het is, hoewel ik niet over pijn kan spreken, een zeer vervelend gevoel. Ik doe 3 keer per week aan cardiotraining (roeien, steppen, crosstraining) en vervolgens krachttraining. Daarnaast doe ik nog aanvullend twee keer per week cardiotraining zo’n 30 min. per keer. Het trekkende gevoel lijkt op te treden na cardio en wel als ik mijn been (knie) optrek naar mijn borst en vervolgens laat zakken en naar achteren trek. Dit veroorzaakt licht controleverlies o.i.d. over mijn been, waardoor ik even uit balans raak. Dit komt ook voor als ik mijn broek aan en uit doe. Als ik een paar keer mijn knie optrek richting mijn borst verdwijnt het trekkende gevoel tijdelijk. Het vreemde is dat ik dit alleen in mijn rechterlies ervaar. Dit probleem doet zich ook weleens voor als ik lange tijd heb gezeten en opsta. Ik lijk dan even door mijn been te zakken omdat er iets in de lies niet goed gaat o.i.d. ik ben ook al gestopt met krachttraining op de adductor machine want ik dacht dat het daaraan lag. Ik hoop dat iemand dit herkent en mij kan helpen, want het ontneemt mij de lust om te sporten. Vriendelijke groet, Shephali

  Beantwoorden
  • Ronald ·

   Hallo Shephali, Ik ben benieuwd of jij al meer bekend bent met je liesklachten. Ik heb zelf namelijk ook zoiets en ik kom er niet achter wat het is. Ik ben ook al bij de manueel therapeut geweest, maar die dacht dat het overbelasting was van de liesspieren of liespezen, m.a.w. wat meer rust. Maar ik denk dat het wat anders is. Ik kan bijvoorbeeld vanuit zithouding mijn bovenbeen bijna niet optillen, maar als ik dat meer veel kracht één keer forceer of zelfs als ik met de hand meehelpen, dan is de tweede keer geen probleem meer! Na vijf minuten kan ik dit weer herhalen…

 60. Patricia ·

  Ik krijg al een jaar, na ongeveer 15 minuten fietsen een enorm branderig en schrijnend gevoel in mijn rechter lies – schaamstreek. Ik spring letterlijk van de fiets en loop naar huis. Het straalt uit naar heup en been, en heb ook een tintelende voet. Zes weken fysio gehad, kijkoperatie in mijn buik, maar niets heeft geholpen. De huid van de betreffende plek is inmiddels gevoelloos geworden, alsof de zenuwen dood zijn. Als iemand nog een idee heeft, houd ik mij van harte aanbevolen.

  Beantwoorden
  • nino ·

   De pijn die je beschrijft kan ontstaan door een bikinisnede na operatie. Ook kan het endometriose zijn die op de lieszenuw zit. Als de darmen vol zijn en je zit of fietst, dan kan de boel in de verdrukking komen en de zenuw pijn gaan doen. Dr. Roumen is hierin gespecialiseerd.

  • roger ·

   Hallo Patricia, Al eens naar je rug laten kijken denk dat daar de oorzaak zit. Tintelend gevoel en zo wijst op knellende zenuw aan de onderkant v/d rug. Is wel mijn eigen mening en ben geen dokter dus wel nuanceren en naar laten kijken voor de juiste diagnose. Eerst dus goede diagnose door specialist en daarna laten behandelen. Niet te snel laten opereren, eerst andere middelen proberen die deze aanraadt. M.v.g. Roger

 61. janwillem van dam ·

  Och, ik heb al zo lang last van mijn linker bovenbeen, bij de lies… Het doet gewoon ontzettend zeer; kan dan ook niet of amper lopen. Het is met vallen en opstaan, de ene keer kun je aardig lopen en dan ineens komt die lies weer. Aan de linkerkant… Mijn vraag is: waar komt dat toch vandaan hé? Uit de onderrug of is dat spierverrekking of zo? Wie weet het? Wie kan mij van de pijn af helpen of goede raad geven? Fietsen gaat beter, maar lopen is af en toe echt een drama!

  Beantwoorden
 62. Nova ·

  Heb al jaren rechterlies pijn die soms naar de bil en het bovenbeen uitstraalt… Komt plots als ik slaap of bezig ben. Je weet soms niet waar te zoeken; op de kop staan, links of rechts draaien… Mijn huisarts zei ooit overbelasting van de band tussen heiligbeen en heup. Kon alleen met rust verholpen worden… Het is in ieder geval knap vervelend.

  Beantwoorden
 63. Bert ·

  Als ik gewoon ga fietsen, dan krijg ik last van pijn in m’n lies. Als ik langer fiets en dan af moet stappen, ga ik bijna door m’n been vanwege de pijn. Het straalt dan door mijn hele been heen. Heeft iemand daar ook ervaring mee?

  Beantwoorden
 64. julia ·

  Oké help, ik heb nu hevige pijn in me lies en het voelt alsof er een zenuw is bekneld. Ik kan niet zitten of lopen. Deze helse pijn is spontaan op komen zetten. Wat nu?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Julia, Als de pijn inmiddels nog niet weg is, zou ik even contact opnemen met je huisarts. Die kan middels een simpel onderzoekje de achterliggende oorzaak (zenuw, spier, pees etc.) achterhalen en de nodige behandeling, medicatie of doorverwijzing regelen. Groeten en sterkte, Paul

 65. freek ·

  Ben gister na 5 jaar weer begonnen met voetbal. Heb direct weer een gevoelige (lichte pijn in de) lies. Dit aan de linker kant. Vijf jaar geleden had ik ook last hiervan en ben uiteindelijk gestopt omdat ik te vaak geblesseerd was (niet vanwege de lies). De pijn in de lies is toentertijd weggegaan na een lange periode. Acht weken schat ik. Nu is ‘t dus gevoelig op diezelfde plek en lijkt ‘t op een soort spierpijn. Kan ‘t überhaupt spierpijn zijn daar? Ben natuurlijk bang dat ‘t weer ‘t zelfde is als toen. Of nog erger: blijvende schade die nu weer opspeelt door belasting.

  Beantwoorden
 66. Roos ·

  Mijn zoon van 11 jaar heeft (door hemiparese) een forse endorotatie aan z’n linkerbeen. De laatste anderhalf jaar klaagt hij over pijn in z’n lies. In het begin af en toe, maar de laatste weken heeft hij dagelijks flink pijn. Revalidatiearts is op de hoogte van zijn klachten. Ook is hij gezien door een orthopeed, hij vond operatie aan z’n been (nog) niet nodig. Hoe kan ik mijn zoon helpen om de pijn te verlichten?

  Beantwoorden
  • loeke van bouwdijk ·

   De pijn in de lies door constant trek van de adductorspieren kan het beste behandeld worden door technieken uit de viscerale techniek [red: viscerale manipulatie: Structurele, Viscerale Technieken e.a.] en osteopathie. Diverse structuren passeren het foramen (gat in bekkenbot). Door constante trek van de adductoren komt er spanning op de omliggende structuren. Met zachte, ontspannende verlenging (vergelijk het met een vioolsnaar) kan spanning afnemen en kunnen de structuren vrij komen te liggen. Bovendien kunnen ze hun normale spanning, beweeglijkheid en volume terugwinnen. Te grote rek geeft tegeneffect. Het grof testen van spasme geeft ook dit “rek-effect” en is zinloos. Zet uw duim zacht in de lies; zoek de spanning op en zachtjes masseren en wijd maken is een goed begin. Sterkte en het allerbeste gewenst. Loeke

 67. M ·

  Ik ben 2 jaar geleden bevallen en sindsdien heb ik veel klachten. ‘t Begon met pijn tijdens het plassen en bij menstruatie. En sinds een jaar nu erge pijn in de linker liesstreek? Op de echo en CT-scan niks te zien. Heb ook regelmatig last van een opgeblazen gevoel in de buik. Heeft iemand hier ervaring mee of tips?

  Beantwoorden
 68. Alice (14) ·

  Hoi ik ben 14 jaar en ik heb sinds ik vanochtend bij schaatsen een snelle start maakte heel erg last van mijn lies. Als ik stil zit heb ik geen pijn, maar in de auto wel. Ik wil graag weten wat ik het beste kan doen. En kan ik volgende week alweer wedstrijden rijden?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Alice, Dat klinkt als een liesblessure. Wellicht kun je met je ouders bespreken om even langs de huisarts te gaan? De duur van het herstelproces is afhankelijk van welk weefsel schade heeft opgelopen: pees, spier, band, kapsel etc. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

 69. Sannuuhh ·

  Hallo allemaal, Ik heb sinds gisterochtend pijn in mijn rechter lies. Bij het lopen en het kracht zetten op mijn been voel ik de pijn goed. Ook bij het maken van andersoortige bewegingen. Het is bovenin de lies, in de plooi. Ik kan echter geen verdikking of bult ontdekken. Het is een zeurende pijn. Iemand ideeën wat dit kan zijn? Zou dit een liesbreuk kunnen zijn? Ik ben 25 jaar.

  Beantwoorden
 70. Doris Haaze ·

  Hallo! Ik heb reeds verscheidene dagen pijn in de liesstreek bij het stappen. In rust heb ik geen klachten en zelfs bij het optillen van mijn been (als ik mij aankleed) heb ik pijn. Ik heb ‘s nachts een hot pack aangelegd, maar dit helpt niks. Kunt u mij een mogelijke oorzaak geven?

  Beantwoorden
 71. Ineke ·

  Dag, Ik lees dat de meeste mensen last hebben van de rechter lies. Ik heb het sinds kort links. Het is een stekende pijn, niet echt heel heftig. Wat wel gek is, is dat ik ook last heb van mijn linker oksel, dezelfde pijn. Loopt een beetje door naar mijn linker borst. Iemand anders daar ook last van? Wat zou het kunnen zijn? Ben nog niet bij de huisarts geweest.

  Beantwoorden
 72. hanna ·

  Ik heb al ruim 3 jaar pijn aan m’n rechter lies. Het is altijd dat het plotseling komt en dan na 1 dag of nacht weer weg is. Ik kan dan niet liggen of zitten. Als het soms niet zo erg is, kan ik gewoon lopen. Maar als het heel erg is kan ik niet lopen en ik voel me er ook heel misselijk bij. Ik ben al naar de huisarts geweest en daar konden ze niks doen omdat ik er op dat moment geen last van had. Ik had wel een tip meegekregen: dat als ik het weer kreeg, moest opschrijven hoe het voelde. Omdat ik nog jong ben, dacht ik dat het groeipijn was. Maar ik ben bijna uitgegroeid en als ik jullie zo hoor, kunnen ook ouderen mensen het hebben. Weten jullie wat ik het beste kan doen?

  Beantwoorden
 73. Man Maastricht ·

  Hallo lezers, Ik heb nu al +/- 2 weken last van langzaam wegebbende steken in de buurt van mijn lies. Soms zijn deze steken licht, maar af en toe wat aan de hevige kant. De eerste keer dat het zich voordeed, was een hevigere steek en die kreeg ik toen ik rustig aan het fietsen was. Verder krijg ik de steken als ik me beweeg, maar ook als ik gewoon stil zit/lig. Graag hoor ik van jullie! Groetjes van een man uit Maastricht

  Beantwoorden
 74. roosje ·

  Ik heb nu al ruim een maand dagelijks steken in mijn liezen, onderrug en onderbuik, ter hoogte van de eierstokken. Het varieert van links naar rechts. Twee keer getest op blaasontsteking en bij de tweede keer was deze licht zichtbaar. Nu, na de antibioticakuur, geen enkele vermindering van de klachten. Word er echt gek van en m’n huisarts prutst ook maar wat aan. Wat zou het kunnen zijn en wat kan ik doen?

  Beantwoorden
 75. Anoniem ·

  Hallo, ik wil graag anoniem blijven. Ik ben op vakantie in Spanje en moet een hele berg op lopen om bij de caravan te komen. En om op het strand te komen een trap omlaag, wat niet zo’n erge ramp is, maar je moet de trap ook weer omhoog. Door dit elke dag minstens 2 keer te doen, heb ik na een week erg last van mijn lies. Ik heb geen bobbel bij mijn lies. Ik wil graag weten hoe dit komt. Komt dit door overlast? Want ik zit thuis alleen maar op een stoel en doe niet aan sport. Verder heb ik geen andere redenen waardoor dit zou komen. Graag antwoord op mijn vraag. Groeten, Anoniem

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Hallo, Als je normaliter niks aan sport doet en nu ineens intensief moet traplopen, dan is de kans erg groot dat je klachten inderdaad worden veroorzaakt door overbelasting. Spieren die niks gewend zijn, raken immers sneller overbelast dan “werkspieren”. Ik vroeg me af of je bedoelt dat je daadwerkelijk geen bobbel hebt of dat dit een typefoutje is en bedoelt dat er (wel) een bobbel is. In dat geval kan er namelijk sprake zijn van een liesbreuk. Als je pijnklachten erger worden of langdurig aanhouden (of er doen zich “vreemde” mankementen voor), dan kan het overigens raadzaam zijn om contact op te nemen met een arts. Groeten & beterschap, Paul

 76. Marieke ·

  Hallo, Ik ben 17 jaar oud en ik heb ongeveer 6 jaar last van m’n liezen/bovenbenen wanneer ik loop. Ik snap er niks van en ik hoop dat iemand mij kan helpen. Groetjes, Marieke

  Beantwoorden
 77. Eva ·

  Hallo, Ik heb sinds 2 jaar last van liespijn in m’n rechter lies. Het is begonnen na een overbelasting. Op dat moment kon ik niet meer lopen van de pijn en mijn rechterbeen niet meer optillen. De pijn trok bij, maar is nooit meer weggegaan. Ik ben pas 27, maar kan geen lange stukken meer lopen zonder dat de pijn terug komt. Ik heb een MRI gehad, echo, CT, alles is onderzocht. Het enige dat ze hebben gevonden is dat ik twee versleten tussenwervelschijven in m’n onderrug heb, maar deze kunnen de liespijn niet verklaren. Ik heb fysiotherapie gehad, maar ook hier konden ze me met oefeningen en massages niet van mijn klacht afhelpen. Ik leef er gewoon mee door, er zijn ergere aandoeningen, maar het is wel belemmerend. Een concertje of lang lopen zit er bijna niet meer in, of als ik het doe (met ‘n flinke dosering pijnstillers), dan moet ik een halve week erna nog met pijn rondlopen. Seks is ook vaak pijnlijk, omdat ik dan mijn lies overstrek en met name de dagen erna er veel last van heb. Ik heb nog steeds geen idee waar de pijn vandaan komt. Gezien het niet uit de gewrichten komt, vraag ik me af of het niet vanuit de darmen of blaas kan komen. Maar ik neem aan dat de huisarts of fysio hier dan ook wel achter was gekomen? Anyway, ik dacht ik deel mijn verhaal, misschien heeft iemand tips ter voorkoming/verzachting?

  Beantwoorden
  • Karolína ·

   Beste Eva, Wat ik niet begrijp in jouw verhaal is, dat je te horen kreeg dat de problemen met je onderrug (rugwervels) niets met de pijn in je lies te maken hebben. Omdat dat zeker wel het geval kan zijn. Heb je al aan een second opinion gedacht bij een andere neurochirurg? Daar heb je namelijk recht op.

 78. anonimo ·

  Hallo, Ik heb een lichte pijn in mijn linkerlies en helaas heb ik rode bultjes tussen mijn linker teelbal en liesstreek. Kan iemand hierbij helpen? Heb een jaar geleden wel een lichte SOA gehad (wratje op de eikel).

  Beantwoorden
 79. bloempje ·

  Vroeger toen ik heel klein was -een jaar of 5- heb ik een keer een liesbreuk gehad. Maar sinds gisteravond toen ik op bed leg kreeg ik ineens hevige steken in m’n lies die iedere keer maar 10 sec aanhielden. Ben inmiddels 20 dus het is 15 jaar geleden dat ik een liesbreuk heb gehad. Iemand enig idee wat het kan zijn?

  Beantwoorden
 80. felix ·

  Hallo, Ik heb spijtig genoeg fibromyalgie, CVS en spasmofilie. Sinds november heb ik helse pijnen in m’n linkerheup met uitstraling naar bovenbeen. Hevige pijnscheuten zodat je niet meer kan lopen en over de grond moet kruipen. Soms gaat het even weg en met 1 stap te zetten is het er terug. Het begint nu ‘s nachts ook te zinderen. Heb vanmorgen naar fysisch geneesheer geweest en die heeft een scan genomen. Resultaat: niets te zien, het is je fibro… Weet er iemand of je op een MRI meer kan zien dan op een scan? Want dat wilde hij niet nemen. Ik voel dat het niet goed zit en ben bang dat ze nooit verder zullen zoeken en op de fibro zullen steken. Groetjes

  Beantwoorden
 81. Emmanuel ·

  Beste Paul, Ik wil je hierbij bedanken voor je steun en raad. Ze is deze morgen naar onze huisarts geweest die haar een inspuiting heeft gegeven, maar helaas zonder resultaat. Morgen gaat ze opnieuw naar het ziekenhuis te Kortrijk. Mocht je erg goeie specialisten weten m.b.t. liesproblemen en niet kunnen stappen, dan mag je me het altijd laten weten. Nogmaals bedankt! Groetjes, Emmanuel

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Emmanuel, Het is moeilijk te zeggen welke specialist voor je moeder het beste zal zijn zolang de oorzaak van de liesproblemen nog niet in kaart is gebracht. Hopelijk komen ze daar in het ziekenhuis snel achter en wordt ze daar goed geholpen. Groeten, Paul P.S. Graag gedaan hoor :P

 82. Emmanuel ·

  Mijn ma is 69 jaar en sukkelt al een hele poos met stappen. Ze heeft een aantal jaren terug een maagring laten steken. Ze deelt mij mee dat na een poosje stappen het beter gaat, maar laatst geleden kon ze in een restaurant eigenlijk niet meer alleen stappen. Ze heeft ook helse pijnen in haar rechter lies. Kan iemand mij hiermee helpen? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 83. wim ·

  Hallo, Ik ben Wim en ik heb al jarenlang liesklachten en een incomplete dwarslaesie met nu en dan verlammingsverschijnselen, als gevolg van twee ernstige auto-ongelukken. Ik heb continu liesklachten met als diagnose chronische peesontsteking en zenuwaandoening in beide liezen met pijn in de onderbuik, bil en benen tot gevolg. Behandeling is niet mogelijk. Zo zou het kunnen zijn dat er bij jou ook een oorzaak is die niet eenvoudig te traceren is, maar dring er wel op aan bij je dokter dat hij/zij uitvoerig onderzoek verricht zodat het niet te laat is. Anders is er echt niets meer aan te doen en heb je je leven lang chronische pijn. Laat je dus niet afschepen door de dokter. Groetjes, Wim

  Beantwoorden
  • Emmanuel ·

   Hallo iedereen, Mijn moeder is nu 69 jaar en sukkelt al een hele poos met stappen. Ze heeft al verschillende onderzoeken laten uitvoeren en word van het ene kastje naar het andere gestuurd zonder resultaat. Gisteren gingen we samen uit eten en haar rechter lies deed zo’n hevige pijn dat het niet mogelijk was om alleen te stappen zodat mijn broer en ikzelf haar ondersteund hebben. Zij zegt ons dat na een tijdje de pijn normaal gezien wegebt en het vervolgens beter gaat om te wandelen. Helaas zie ik er geen verbetering in. Wel heeft ze een maagring laten steken. Kan dit zo’n effect hebben op haar wandelen of zijn andere oorzaken mogelijk? Kan iemand mij hierbij helpen want het is erg dringend aan het worden? Alvast hartelijk dank!

  • Paul ·

   Beste Emmanuel, Ik zou je willen aanraden om de huisarts in te schakelen en je vraagstuk bij hem/haar weg te leggen. De klachten die je beschrijft kunnen namelijk talloze mogelijke oorzaken hebben. Zoals je zelf al suggereert is het goed mogelijk dat de pijn het gevolg is van de operatie, maar dat hoeft allerminst zo te zijn. Het lijkt me hoe dan ook uiterst verstandig om z.s.m. een arts te raadplegen. Heel veel sterkte en beterschap voor jou en je moeder toegewenst. Met vriendelijke groet, Paul

 84. louise ·

  Sinds een paar dagen heb ik hevige last van mijn rechter lies. Het houdt maar niet op, ik weet niet wat er aan de hand is. De pijn is soms zo erg dat ik op de grond moet gaan liggen totdat het overgaat. Weet iemand hier meer over? Meld het a.u.b.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Louise, Het zou een liesbreuk kunnen zijn, maar er zijn velerlei mogelijke oorzaken. Ik zou je hoe dan ook willen aanraden contact op te nemen met je huisarts. Groeten, Paul

 85. fleur ·

  Hallo, Ik heb sinds 2 weken last van een brandend gevoel bij de ingang van mijn vulva en schaamlippen. Het is ook rood en gevoelig als ik het aanraak. Nu heb ik sinds een paar dagen ook last in mijn lies. Kan iemand mij vertellen wat dit precies is, of in elk geval niet is? Ik maak me ook zorgen m.b.t. SOA enzovoorts. Groetjes

  Beantwoorden
 86. Aart ·

  Hoi, Ik heb sinds enig tijd last van mijn onderrug en lies. Heb al op mijn hand geblazen maar zie geen bult verschijnen. Als ik achter mijn bureau zit doet het zeer en als ik opsta vanuit mijn stoel kan ik haast niet op gang komen. Ik lijk dan wel een oude man. Eenmaal aan het lopen gaat het goed. Maar als ik vervolgens stilsta, komt de pijn weer opzetten. ook is er uitstraling naar mijn been. Kan iemand zeggen wat dit zou kunnen zijn? Alvast bedankt.

  Beantwoorden
 87. Amber ·

  Ik herken heel veel van de verhalen. Vooral de pijn ‘s nachts! Ik heb sinds een maand ook last van mijn rechter lies. Ik stel het steeds uit om naar de dokter te gaan omdat het telkens eventjes weggaat en weer terugkomt! Ik sport sinds een tijdje heel wat meer en wel intensief. Zou het hierdoor komen? Gr. Amber

  Beantwoorden
 88. jane ·

  Nadat ik gebladerd had door alle reacties, merkte ik dat weinig professionals reageerden. Iedereen heeft klachten en de beste hulp komt van fysiotherapie en komkommers. Jammer dat er geen succesverhalen tussen zitten. Ik heb sinds 1 week klachten over pijn in de rechter lies (de meesten hebben dat is me opgevallen, bijna nooit links!) en het duurt maar even, waardoor ik ook strompel. En dat is het weer weg. Graag een oplossing!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Jane, Ik ben bang dat het vooral de mensen met problemen zijn die oplossingen zoeken op websites. De mensen die uiteindelijk succes boeken en van hun problemen af geraken, zien niet altijd een plausibele reden om terug te komen en hun “succesverhaal” achter te laten. Ik ben er dan ook van overtuigd dat er heel veel mensen zijn wiens problemen op den duur worden opgelost. Jouw problemen doen erg denken aan een zenuw die af en toe bekneld raakt (vanwege de opkomende en weer wegebbende pijnscheuten). Ben je al bij de huisarts geweest? Dat lijkt me namelijk veruit de passendste oplossing. Met vriendelijke groet, Paul

 89. Komkommertje ·

  Leg er schijfjes komkommer op, het helpt echt!

  Beantwoorden
  • Liesje ·

   Ik was altijd een sportieve vrouw (momenteel 65 jaar). Al 3 jaar last van heup-artrose graad 2. Bij 3 wordt er pas een nieuwe heup geplaatst. Zouden dan alle klachten over zijn? Zoals schrijnende pijn in de lies, heup, knie en onderrug… Fysio helpt tijdelijk. Een koud washandje helpt fantastisch tegen de pijn. Waarom laten de Promovendi zich zo weinig over dit onderwerp horen?

 90. marga v/d d ·

  Ik heb al jaren last van pijnscheuten in mijn lies. Ik bleek artrose in mijn heup te hebben. Oefentherapie hielp wel, maar op dit moment helpt dat ook niet meer. Ik weet gewoon niet hoe ik van die vervelende pijn af moet komen.

  Beantwoorden
 91. Thais ·

  Hallo, Ik heb sedert enkele dagen precies heel de tijd pijn in mijn lies. Deze straalt uit naar mijn rug en bovenbeen en onderbuik. Ik heb dit nog nooit gehad, zo’n pijn om van te huilen. Wat is er aan de hand?

  Beantwoorden
 92. inge ·

  Hey, Ik heb gedurende 2 jaar hevige, plots opkomende liespijn (rechts). Dan kan ik even niet verder lopen, wel mank stuntelen. Als ik op de poep zit en en recht wil komen is de pijn enorm. Bij menstruatie is de pijn onbeschrijfelijk fel, en ja, moet ik zitten als een oud madammeke (die soms nog beter zijn dan ik). Binnenkort wordt een spatader verwijderd, ook fysio gehad, hielp niet, die kraakte alleen de nek? Had zenuwen als ik erheen moest amai! Brufen gehad en zeggen voor een cortizonespuit te geven, maar dat kan toch niet dat ze dit niet weten. De liespijn voelt warm aan en trekt naar onderbenen en lage rug toe. Is iemand die mij kan helpen, dank U?

  Beantwoorden
 93. Maik ·

  Hallo allemaal, Ik ben 19 jaar en heb 3 jaar geleden tijdens een potje voetbal hevige pijn in mijn lies gekregen. Ik ben hiervoor ruim een jaar behandeld bij de fysiotherapeut. Ik heb er dus lang mee doorgelopen, en na ruim een jaar ben ik toch op advies van de fysiotherapeut naar de orthopeed gegaan. Daaruit bleek dat ik een versleten heup heb. Ik heb nu ook al ruim een halfjaar een nieuwe heup. Mocht je nog vragen hebben, je kunt hierop altijd reageren.

  Beantwoorden
 94. kristin ·

  Ik heb ook al jaren last van mijn rechte lies. Maar de laatste tijd is het wel erger aan het worden. Ik denk dat het bij mij overbelasting is. Ik heb ernstig overgewicht en ik heb ook fibromyalgie en PDS, een darm aandoening. Vrijdag ben ik wezen lopen met met Nordic Walking stokken. En nu heb ik al 2 dagen pijn in m’n lies. Ik denk dat m’n lies overbelast is; het is erg vervelende pijn. Ik ga echt door de grond heen van de pijn en zeker als ik loop. Ik wilde dit gewoon even kwijt. Ik heb jullie reacties gelezen en het komt me allemaal bekend voor. Het gevoel is alsof je erdoorheen zakt of vastslaat. Ik dacht ik ga nu eens kijken of ik wat kan vinden op het net en ik heb het dus gevonden. Ik hoop voor iedereen dat er duidelijkheid komt.

  Beantwoorden
 95. Ed ·

  Hallo, ik heet Ed. Ben door mijn werk in 2011 thuis komen te zitten met last van mijn rug en bil. Naar de huisarts geweest en fysiotherapie gehad, maar dat hielp niet. Toen begon ook mijn lies erg zeer te doen, vooral bij het zitten en opstaan. De huisarts heeft mij doorverwezen naar de orthopeed: foto gemaakt, en in de kom van de heup bleken scheurtjes te zitten. Hij zei, dat kan ik weghalen, maar dan kan je een halfjaar niet werken. Ik wacht nog wel even, dacht ik… Maar het werd na tweeënhalve maand slechter: ik kon niet lang lopen, pijnscheuten in de lies etc. Weer naar de orthopeed geweest, en ja hoor, een nieuwe heup… Ik dacht dat ik daarna wel van de pijn af zou zijn, maar helaas niet. Ik ben op 16 mei geopereerd, fysio gehad 2 keer per week, ging redelijk maar op een geven moment kreeg ik last van mijn lies. En het lopen ging moeilijk, hooguit 10 minuten. Ik kreeg daarna een stijf been en moest dan gaan zitten. Na 10 minuten kon ik dan weer veder. Ik had bij het zitten ook last van mijn onderrug en bil, en moeite met opstaan. En het lopen gaat met de dag slechter, achter mijn bovenbeen krijg ik af en toe een pijnscheut. Er is nu een MRI-scan gemaakt en de heup zit goed, zei de orthopeed. Hij stuurde me door naar de neuroloog, en die heeft mijn onderzocht. En weer een MRI-scan met vloeistof ingespoten. Geen hernia, hoera, maar weer werd ik teruggestuurd naar de orthopeed. Het zit dus in de heup en ik maakte een afspraak bij de pijnpoli. Dus weer naar de orthopeed; ik word hier zo moe van!!! Heeft iemand een vergelijkbare ervaring hiermee? En wat hebben ze gedaan?

  Beantwoorden
  • lien ·

   Ik ben een vrouw van 46 jaar en kreeg ongeveer 7 jaar geleden veel last van heup en linkerbeen en lies. Wij hadden toen al 18 jaar een eigen zaak en ‘t was dus steeds hard werken, maar dat deed ik zeer graag. Na raadplegen van huisarts en veel kinesitherapie kwam er weinig verbetering, veel pijnstilling slikken en proberen meer rust te nemen… Uiteindelijk hielp dat ook niet echt. Terecht gekomen bij een zeer begripvolle en vriendelijke orthopedisch chirurg, kreeg ik na veel onderzoek inspuitingen met cortisonen, tijdelijke verbetering. In 2008 kreeg ik weer enorme pijn in linker lies met uitstraling naar zijkant bovenbeen, diagnose was bursitis: ontsteking in bovenbeen. Dit moest operatief verwijderd worden. Ik hoopte dat de ellendige pijn nu voorgoed verdwenen was, maar nee hoor. De pijn in de lies, heup en been bleef aanwezig en werd steeds maar erger, uiteindelijk met serieuze artrose in de linker heup en heupprothese tot gevolg. Deze operatie moet dan maar. Er was echt geen andere optie voor de pijn. Of ik nog niet genoeg ellende had gehad, bij het ontwaken na de operatie had ik geen gevoel meer in linkerbeen en voet. Eerst werd afgewacht, zal wel aan de verdoving liggen. Naarmate ik na 3 dagen nog geen gevoel had, werd dit zeer serieus genomen en onderzocht, het was blijkbaar een complicatie die maar bij 1 op de 10.000 heupoperaties voorkwam, maar ik had ze wel. Dus zeer zware en lange revalidatie, maar uiteindelijk zit ik nu nog met veel pijn in been en gedeeltelijke verlamming in linker voet en kuit. In 2011 nog herstellende operatie gehad aan zenuw die geraakt werd tijdens de operatie, maar zonder resultaat. Door al deze ellende zijn wij intussen ook gestopt met onze zaak, dit was niet meer leefbaar. Ik kon en mocht niet meer werken. Eind vorig jaar ben ik ook gestart met behandeling in pijnkliniek in Antwerpen. Heb deze week 2e behandeling gehad met elektronische pulsaties. Ggeen lachertje het plaatsen van die naalden! Nu wachten op resultaat, kan tot 6 weken duren. Maar hierbij wil ik vooral duidelijk maken dat je echt niet gelukkig kan leven met constante pijn en dan die administratieve ellende om toch als persoon met handicap een tegemoetkoming te kunnen trekken, ben hier al 10 maanden mee bezig en nog steeds geen cent gezien. Toch veel steun aan alle lotgenoten en zeer graag reacties!!!

 96. elle ·

  Ik heb al enkele jaren ‘s nachts last van mijn lies. Het voelt altijd alsof mijn onderbroek mijn lies afknelt, maar wanneer ik dan probeer verder te slapen zonder onderbroek, blijft dat gevoel. Ik heb het trouwens ook niet iedere nacht. Iemand die me kan helpen?

  Beantwoorden
  • Anja Jongeneel ·

   Ja dat herken ik. Ik weet alleen niet wat ik eraan moet doen. Wie herkent dit ook? Gr. Anja

 97. Sophie ·

  Hoi iedereen,
  Ik heb ook last van mijn lies. Vooral links. Heb er niet constant last van, alleen als ik veel en lang gelopen of gestaan heb. Alleen als ik loop voel ik de pijn. Het is een soort van stekende pijn. Waar kan dit aan liggen? Overbelasting? Ik hoop dat iemand weet wat dit precies is en wat er aan gedaan kan worden. Groetjes, Sophie

  Beantwoorden
 98. Anoniemm ·

  Hoi,
  Ik had gister ineens tijdens het lang lopen in een pretpark zo’n erge erg last van mijn lies dat ik op een gegeven moment nog maar met moeite naar de auto kon lopen! De volgende dag merkte ik dat ik er nog steeds last van had. Ook een beetje last van m’n onderrug! Mijn moeder zei dat ik wellicht kou heb gevat… Help!

  Beantwoorden
 99. Lucas ·

  Hallo,
  Ik heb al een jaar last van mijn lies. Ik doe aan basketbal. Vooral tijdens de training heb ik erg veel last van mijn lies. En thuis is het steeds afwisselend. Ik ben naar de huisarts geweest en die zegt dat ik gewoon rustig aan moet doen. Hoeveel rust ik ook neem, het helpt niet. Als iemand het herkent of misschien een oplossing weet, dan hoor ik het graag.
  Vriendelijke groet,
  Lucas

  Beantwoorden
 100. Shanaya ·

  Hallo, Ik kamp al zeker een jaar met pijn in de lies, met hevige steken in de onderbuik & liesstreek. Soms stort ik ineen van de pijn. Ik ben er dan ook al mee naar de dokter geweest, moest ik in een potje plassen, dat tot de conclusie kwam aan een ontsteking op de blaas. Hiervoor kreeg ik antibiotica. Na een paar dagen gingen de steken weg, maar het duurde nog geen 2 weken en ik had deze alweer terug. Had dan meteen terug een afspraak met de dokter die me gynaecologisch onderzocht en een baarmoeder-infectie zag. Na terug antibiotica te hebben ingenomen, zijn de steken nog steeds niet weg, maar ik heb het opgegeven bij de dokter. Omdat ik er zeker van ben dat hij geen verdere onderzoeken zal doen… Ook is er in m’n familie veel te doen om kanker (keelkanker, longkanker & leverkanker); maar deze kankers zouden normaal niets te maken kunnen hebben met pijnen in de onderbuik / liesstreek. En toch maak ik me zorgen, tegenwoordig krijgt iedereen de ziekte wel… Wat zou ik toch moeten doen? Iemand een idee? A.u.b. tips!

  Beantwoorden
 101. ChristaH ·

  Ls, Ik heb advies nodig. Ik ben al jaren chronisch rug patiënt. Tweemaal een herniaoperatie gehad en de laatste jaren heel veel last van ineens weer vaststaan omdat het dan gigantisch pijn doet in de linkerbil met uitstraling naar voet schiet. Tevens daarbij pijn in de linker-onderbuik, liesstreek. Na MRI bleek het niveau L4 aan beide kanten zenuw bekneld te zitten. Ben inmiddels afgelopen april geopereerd en zenuwen liggen weer mooi vrij maar… heeft klachten niet verholpen. Kan nog steeds geen kant op, verga van de pijn en ben nu onder behandeling bij pijnpoli voor pijnbestrijding. Heb inmiddels 3 injecties met corticosteroïden in SI gewricht gehad omdat arts denkt dat deze te beweeglijk is en daardoor kapsels en gewrichten irriteert waardoor er ontstekingen ontstaan. Helaas is dit niet afdoende en vraag me nu heel hard af wat volgende stap moet worden. Terug naar chirurg en SI-gewricht vast laten zetten of naar de orthopeed en heup na laten kijken of osteopaat raadplegen. Vraag me alleen af of een osteopaat uitkomst is want ben ook bij chiropractor geweest en dat heeft de hele boel alleen maar verergerd. Fysio werkt ook niet want zodra ik been meer ga belasten krijg ik alleen maar meer pijn… Ik weet het dus even niet meer. Wie heeft goed advies?

  Beantwoorden
 102. marion ·

  ik heb telkens pijn in de lies, 1 week voor de menstruatie. Iemand hier ervaring mee? Laatst had ik ook pijn in de bekken, maar nu zit ik wel weer met de menstruatie.

  Beantwoorden
 103. Roel ·

  Ik heb sinds enige maanden, soms onaangekondigd, pijnscheuten in mijn rechter-lies als ik loop. Bij de ene stap niet, bij de andere val ik bijna om. Heeft iemand hier ervaring mee? Want ik word er gek van.

  Beantwoorden
 104. Marjolein ·

  Hallo,
  ik heb 8 jaar op voetbal gezeten, tot dat ik op een keer tijdens een wedstrijd heel erg last van mijn lies kreeg. Het schoot er niet ineens in maar opeens was het er wel en zo erg dat ik amper kon staan. Sinds die wedstrijd (inmiddels zo’n 3 jaar geleden) komt deze pijn steeds weer terug als ik me ook maar een beetje inspan. Ik heb inmiddels alle medische deskundige gezien (huisarts, fysio, podo, etc.) en niets lijkt te werken. Inmiddels al steunzolen, verschillende oefeningen en massages gehad maar de pijn blijft terugkomen. Het zit aan de linkerkant bij mijn lies aan de binnenkant, maar als ik erg doorloop ermee straalt het ook wel door naar mijn billen. Ik ben echt ten einde raad nu want ik zou heel graag gewoon weer lekker kunnen voetballen en rennen zonder na 5 minuten al op te moeten geven door de pijn.. Als iemand mij een advies zou kunnen geven of het herkent hoor ik het graag!

  Beantwoorden
 105. anoniem ·

  Hallo, Ik heb soms dat als ik in een rare houding zit of zo en daarna wil opstaan een hele erge pijnscheut in mijn lies. Normaal gesproken als ik dan effe stretch gaat het goed. maar nu heb ik niet in een rare positie gezeten en heb ik er al 2 dagen last van met het lopen en sporten etc. Ik heb dus alleen geen idee wat het is…

  Beantwoorden
 106. inge ·

  Hallo,
  Ik ben mijn baarmoeder kwijt en heb CVS en fibromyalgie. Ik heb geregeld last van pijnstoten in mijn liesstreek, net alsof alle spieren samentrekken. En dan is strekken of rechtop staan enorm moeilijk. Gisteren kon ik zelfs 20 minuten niet meer stappen. De pijn blijft een dag of twee en verdwijnt dan meestal. Ook na seks kan dit voorkomen. Niemand neemt mij serieus, niet de gynaecoloog, niet de huisarts, niet de spoedeisende hulp… Maar dit is niet gefaket! De pijn is er overduidelijk… :(

  Beantwoorden
 107. richard ·

  heb nu al 5 weken last van m’n lies ben er voor naar de dokter geweest die zei dat er een ontsteking in de pees zat heb er medicijnen voor gekregen dacht dat het over was ben weer te fietsen geweest (race) en s,avonds heftige pijn in de lies en straalt door in m’n bovenbeen onderbil tot in m’n kuiten kan het nog steeds zijn dat de pees nu verergert is?

  Beantwoorden
 108. Henriette ·

  Hallo allemaal! Ik ben een meid van 35 jaar en sinds 2 maanden ben ik gehoplen aan baarmoederhalskanker. Tumor is verwijderd. Omdat ik klachten bleef houden, denk aan steken in mijn liesstreek, pijn in bovenbeen en knieholte, met plassen en vocht vasthouden. De pijn zit bij mij alleen in mijn linkerkant. Toch doorverwezen van de huisarts voor een echo, dit was na mijn operatie dus niet gedaan, maar blijkt dat ze niets gevonden hebben op de echo, qua de kanker alleen maar heel erg fijn natuurlijk, maar ik blijf met dezelfde klachten lopen. Ik drink dagelijks 1 1/2 liter water en zit tegenwoordig aan de groene thee om beter te plassen zodat er meer vocht afgescheiden wordt, ik moet zeggen dit helpt wel tegen het vasthouden van vocht, maar de vage pijnen blijf ik houden. Weet iemand wat dit is en heeft iemand ook dezelfde klachten? Graag zou ik willen weten wat dit is etc. Alvast heel erg bedankt! Gr, Henriette

  Beantwoorden
  • aldine ·

   Hallo, Ik herken je klachten. Na een (traumatische) gebeurtenis, wat een schrikreactie heeft opgeleverd kan je bekken zijn gaan verkrampen. Zo is dat bij mij gebeurd na een diep veneuze trombose en kaliumgebrek. Ongemerkt blijf je te lang verkrampt doorlopen. Mensendiecktherapie heeft voor mij geholpen. Ik hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt.

 109. mel ·

  Hallo, ik ben een vrouw van 29 jaar en heb al 4 jaar last van mijn rechter lies. Ik krijg steken en soms duurt het erg lang. Ik word ‘s nachts gewoon ineens wakker en dan schreeuw ik van de pijn. Ben al meer dan 10 keer naar de huisarts geweest en ik krijg gewoon het gevoel dat hij mij niet gelooft omdat hij gewoon niets kan vinden. Op m’n werk krijg ik het ook ineens en dan probeer ik te doen alsof er niets aan de hand is, maar heel mijn leven verandert hierdoor. ‘k Ben echt ten einde raad, weet niet wat ik nog moet doen. Ik weet niet waarom, maar als ik pijn heb dan ga ik meteen naar de wc. Geen idee waarom, want meestal moet ik niet eens plassen. Heb al fysio en een echo gehad. Wie herkent deze klachten? Help me a.u.b. Mijn gevoel zegt dat ik het krijg als ik gespannen ben of gestrest ben, maar dan vraag ik me af hoe kan het dat ik het krijg als ik slaap. Mijn huisarts zegt dat het niet door stress kan komen.

  Beantwoorden
  • lena ·

   Ik weet het niet, want ik ben 59 jaar en ik heb ook last van mijn lies, heup, romp, rug, onder- en boven. Al heel vaak naar de huisarts geweest. Ook naar echografie, fysiotherapeut en mensendieck en sportschool geweest. De huisarts zegt gewoon zoek ‘t maar uit. En ik moet nog werken ook… Ik kan geen leuke dingen meer doen en als ik een stukje fiets, weet ik naderhand niet hoe ik van de fiets moet komen.

 110. sandra ·

  Ik ben vijftig jaar en ik heb sinds 2 weken een verdikking, voelt als een pijnlijke ader in mijn lies. Kan dat, wat is dat, wie herkent dit?

  Beantwoorden
  • betty ·

   Laat eens naar uw spataderen kijken. Ik heb dit ook gehad, maar simpelweg laten verwijderen.

 111. Demi ·

  Hallo,
  Ik sport sinds een tijdje omdat ik graag wil afvallen (ik ben niet dik of zo, maar ik wil er gewoon wat af). Nu ben ik donderdag wezen sporten, heel intensief en heb me dus helemaal uitgeleefd op de fiets, crosstrainer en loopband. Gisteren had ik nergens last van, totdat ik richting bed ging. Ik voelde veel pijn aan de binnenkant bij mijn lies van mijn rechterbeen. Toen ik vannacht wakker werd had ik helse pijn en het kostte me erg veel moeite om anders te gaan liggen zonder de pijn op te wekken. Vanochtend kon ik door de pijn niet meer slapen en ben ik uit bed gegaan. Ik merkte dat ik heel moeilijk kon lopen. Ik kan mijn been nu alleen maar recht houden, en elke beweging die ik de verkeerde kant op maak veroorzaakt helse pijn. Heb de hele ochtend al moeten huilen van de pijn.

  Ik zit zelf hieraan te denken: 6. Pijn in lies door overbelasting van de adductoren. Maar ik ga maandag even naar de dokter.

  Beantwoorden
  • saida fox ·

   ik heb liespijn aan mijn linkerkant en het straalt door naar mijn bil. Wanneer ik mijn panty aandoe moet ik het linkerbeen optillen om mijn panty te dragen. Ik heb overgewicht, maar ik doe 3x per week aan gymnastiek. Met het andere been is alles uitstekend, geen pijn. Ik kan het zonder problemen optillen als ik buikspieroefeningen doe. Met het andere been is alles moeilijk en pijnlijk.

  • Anoniem ·

   Kijk uit met het doen van buikspieroefeningen bij liespijn. Ze kunnen de overbelasting van de abductoren namelijk verergeren.

  • Paul ·

   Beste Anoniem, Dat is een goed punt. Het is vooral oppassen geblazen in geval van een liesbreuk of als je een verleden hebt van liesbreuken. Bedankt voor je bericht! Groeten, Paul

  • Kristien ·

   Ik ken dat gevoel helemaal! Ik ben 2 dagen geleden voor de eerste keer gaan fitnissen om iets aan mijn conditie te doen. Gisteren had ik last van lichte koorts, spierpijn, keelpijn, en hoofdpijn. Ik dacht dus dat ik de griep ging krijgen. Gisteravond ging ik mijn bed in met pijn aan mijn lies en spieren; ik heb geen oog dicht gedaan door de pijn in mijn lies. Het is aan 2 kanten en trekt door naar mijn onderbuik en billen. Deze morgen toen ik mijn bed uit wou, dacht in dat ik ging sterven van de pijn, zo hevig. Heb zelfs moeite met lopen en kan dus vandaag geen kant op. Weet alstublieft iemand wat het is want ik word gek van de pijn.

 112. Maaike ·

  Ook ik heb last van lies en heupproblemen, inmiddels 10 maanden. In januari naar de huisarts geweest die mij doorverwees naar fysio. Het leek op een liesblessure, maar dit bleek toch niet het geval. Toen begon hij te denken aan slijtage van het heupgewricht, maar ook dit is niet overduidelijk. Wel heb ik er een slijmbeursontsteking onder de heup bij gekregen, en hij gaf aan dat de aanhechtingen pijnlijk zijn, wat dus ook niet in orde is. Nu drie maanden verder met fysio, ik loop wel weer redelijk. Toen ik heen ging kreupelde ik, en dat voor iemand van 34. Maar ik voel elke dag pijnscheuten in mijn lies, en tot overmaat van ramp begint het sinds deze week ook aan de linkerzijde. Iemand een idee waar ik het zou kunnen zoeken?

  Beantwoorden
  • Anoniem ·

   Beste, Ik ben nu 26 jaar. 4 jaar geleden kreeg ik ook ineens pijn aan men linker lies, na een maand begon het ook rechts pijn te doen. Uiteindelijk naar de dokter gegaan een echo late neme. Er was een ontsteking te zien aan beide kanten. De oplossing volgens de dokter was toen rusten. Maar de pijn ging niet weg, ook een röntgenfoto laten nemen hier was nog niks op te zien. Nog een paar maanden later was de pijn nog erger geworden. Ik stond ook in een heel onnatuurlijke houding, en wandelen was al mankend vooruitgaan. Uiteindelijk werd er dan een mri genomen. Hieruit bleek dat mijn heup aan beide kanten aan het afsterven was: diagnose ‘avasculaire necrose’. Heb dan een aantal maanden revalidatie gevolgd. Uiteindelijk nog een röntgenfoto laten neme waar toen heel zichtbaar was dat mijn heupbol aan beide kanten voor de helft weg was. Nog een paar maanden later in totaal 1jaar na de 1ste pijn begon besloten ze om aan beide kanten een totale heupprothese te plaatsen. Ik ben zo blij dat dit bestond en dat ik terug normaal kan leven. Af en toe nog een beetje last van ontstekingen maar die pijn is niks vergeleken met de pijn die ik ervoor had.

 113. Mily ·

  Sinds oktober vorig jaar heb ik last van pijn in mijn handen en schouders. Sinds een paar weken nu ook in mijn lies en benen. Daardoor heb ik moeite met lopen. Alleen met paracetamol lukt het me nu om weer te lopen. Maar wel kleine stukjes en met een matige snelheid. Voor de derde keer word ik nu onderzocht naar spierreuma, tot nu toe is er nog niets gevonden. Het kan toch niet zo zijn dat je zo’n pijn hebt zonder dat er iets te vinden is? De reumatoloog denkt aan overgangsklachten, maar ik ben 62 jaar, dus dat lijkt me onwaarschijnlijk. Er is wel een tekort aan vitamine D gevonden en daar krijg ik nu pilletjes voor. Herkent iemand deze klachten?

  Beantwoorden
 114. farah ·

  Beste,
  Ik heb al een paar dagen last in m’n lies.
  Ik heb m’n maandstonden ook maar 1 dag (en half) gekregen.
  En nu maak ik me eigenlijk een beetje zorgen over wat het zou kunnen zijn.
  Weet er soms iemand raad.
  Mvg. Farah

  Beantwoorden
 115. Honinckx Bernadette ·

  Hoi,
  Ik ben een kleuterleidster van 50 en heb al 17 jaar pijn in mijn rechtse lies, met uitstraling naar mijn schaamstreek, rechterbeen en rechtervoet. Het laatste jaar is er ook pijn bijgekomen in mijn rechterarm en duim. Ik heb werkelijk alles geprobeerd en ben nu met een neuroloog bezig die mij volpropt met lyrica, redomex en oxycontin. Daar word ik echt een zombie van. Soms kan ik nauwelijks stappen, en traplopen doet ook veel pijn. Ik ben altijd heel sportief geweest: basketbal, tennis, zwemmen, fietsen etc. En ik doe mijn werk doodgraag, maar ben nu in ziekenverlof wegens te veel pijn. ik ben echt bang dat men mij op pensioen gaat zetten, want ik heb altijd een hekel gehad aan vakanties. Momenteel ben ik ook bezig in de pijnkliniek, maar daar kom je niet verder dan praten. Ik ken de juiste diagnose na 17 jaar nog altijd niet en heb ontzettend veel pijn. Ik ben ook al veel kwakzalvers tegen het lijf gelopen: het strafste was: petroleumdruppels op een appel doen en die opeten. Je doet werkelijk alles als je pijn hebt. Indien je mij, ook al is het maar een klein beetje kan helpen, mag je mij mailen. Ik kijk er echt naar uit!

  Beantwoorden
  • Baldewijns Aimee ·

   Hallo Bernadette, Hoe is het nu met u? Ik heb juist dezelfde liesklachten en ze steken mij ook onder de pillen om de liespijn te onderdrukken. Hopelijk gaat het nu beter met u. Ik ben nog altijd op zoek naar iemand die mij kan helpen. Vele groeten, Aimee

 116. meisje ·

  Hoi, ik had een vraagje. Ik heb sinds een weekje erg last van mijn onderrug en ook van die steken in mijn liezen en zelfs af en toe last van mijn onderbuik… Ik weet niet wat er aan de hand is, maar mijn vader denkt aan een niersteen… Zou dit kunnen? Ik ben 15 en weet niet of dit iets uitmaakt? Ik wil graag willen weten wat het is dus ik hoop op een reactie.
  Groetjes

  Beantwoorden
  • Paul (Redactie) ·

   Beste Meisje, Een niersteen zou kunnen, al komt het relatief weinig voor op 15-jarige leeftijd. In dit artikel over koliekpijn kun je meer lezen over nierstenen, galstenen e.a.

 117. janice ·

  Ik heb pijn in m’n lies maar kan niet bedenken waarom. Ik ben 15 jaar, wat moet ik doen!?

  Beantwoorden
 118. Birgit ·

  Ik ben 3 weken geleden opgestaan met pijn in mijn rechter lies en 2 uur later kon ik helemaal niet meer stappen zonder te steunen van de pijn. ‘s Avonds kreeg ik koorts en ben ik naar de spoed gegaan. Ik ben 12 dagen opgenomen geweest en ze hebben mij helemaal binnenstebuiten gekeerd. Heb alle soorten scans gehad en bijna alle dokters gezien, maar niemand vond iets buiten een heel hoge ontstekingswaarde in mijn bloed, maar die is ondertussen terug op normaal niveau gezakt. Alleen het niet kunnen lopen van de pijn in ondertussen mijn 2 liezen is nog steeds hetzelfde als in het begin. Is er iemand die dit herkent? Ik zou graag willen weten hoe lang het duurt voor dit opgelost is en hoe lang ik dus niet meer ga kunnen lopen?

  Beantwoorden
 119. sonja janssen ·

  Ik heb net na de geboorte van mijn oudste zoon een fikse ontsteking gehad aan mijn lies. Ik kon op een gegeven moment niet meer lopen of steunen op dat been, heb 6 weken rust gehad, maar heb toen geen advies gekregen over enige behandeling *dat is nu 15 jaar geleden* en ik heb er nog steeds last van. Vooral in de winter beïnvloedt het mijn dagelijkse invulling en activiteiten. Ik heb al allerlei therapieën gehad, zoals bekken laten kraken, recht laten zetten, oefentherapie, ik heb me laten opereren aan m’n baarmoeder omdat de menstruatie de pijn verergerde. Ik sport regelmatig in de sportschool om die spieren daar te versterken, maar niks helpt. Ik ben er ook achter dat er te veel spanning op mijn spieren staat en heb dat ook met massages en therapieën proberen onder controle te krijgen, maar is me niet gelukt.
  Gr. S

  Beantwoorden
 120. E ·

  Sinds enkele jaren schrijnende/zeurende pijn in rechter lies. Voelt als branderig gevoel van de huid. Vooral in de plooi naast balzak maar ook de huid van balzak zelf en soms lager tot zitbeen. ‘s-Nachts heb ik er geen last van zolang ik maar op mijn linker zij lig. Eerst van huisarts een zalfje gekregen tegen irritate. Dat hielp niet. Een fysiotherapeut heeft mij gecontroleerd op een liesbreuk; niets gevonden. Medicijnen tegen de pijn gekregen; deed ook niets. Op de pijnpoli injecties gehad; hielp ook niet. Na jaren tobben en vrezen dat ik mijn kantoorbaan niet meer kon volhouden de rechter bal laten verwijderen. Dat leek wat verlichting te geven, maar na ruim een half jaar is de hoop vervlogen en de irritatie volledig terug. Zelf denk ik aan een zenuw beknelling. Dat zou kunnen door een sterilisatie van zo’n 10 jaar terug. De eerste jaren daarna heb ik geen last gehad maar ben daarna wat zwaarder geworden (10 kilo in 10 jaar) en besloot daar wat aan te doen. Inmiddels train ik al drie jaar twee keer in de week een uur. Tot nog toe geen resultaat behalve wat minder vet en meer spierweefsel en een betere conditie.
  Of een beknelling door een hernia; de pijn verdwijnt als ik op mijn linker zij ga liggen en met lopen of staan heb ik ook geen last.
  De diverse artsen hebben geen idee meer en dan krijg je al snel zo’n voorzichtige hint of het misschien psychisch kan zijn… Echt waar, laat maar.
  Al sinds ik een jaar of 18 ben (nu 50) heb ik om de paar jaar wel flinke rugklachten. Door die ervaring weet ik dat die klachten (bij mij) te verhelpen zijn met buikspier oefeningen. Als mijn huidige klachten inderdaad door een rug hernia veroorzaakt worden helpen die oefeningen nu misschien ook wel. Ik ga het maar eens een poosje proberen. In het ergste geval wordt mijn conditie nog beter, haha.

  Beantwoorden
 121. petri kluytmans ·

  Hoi,

  Ik heb al sinds mijn kindertijd soms last van kramp in de lies. Sinds ik volwassen ben heb ik het vrijwel dagelijks. ‘s Nachts heb ik het alleen als ik mijn linkerbeen plat leg en op mijn rug lig. Dan voel ik een hevige pijn in mijn linkerlies en die wordt vervolgens ijskoud. Dan trekt die pijn naar linksboven richting de zijkant van mijn heup en voel ik een verschroeide huid die letterlijk uit elkaar lijkt te scheuren. Dit gebeurt natuurlijk niet echt, maar zo voelt het dus wel, en dat heb ik dus elke nacht. Als ik mijn been optrek heb ik dat niet. Ik sta met mijn benen naar binnen toe omdat ik een verkort linkerbeen heb van 1 centimeter bij de hak.

  Iemand die dit gevoel kent?

  Mevrouw Kluytmans

  Beantwoorden
  • Sandra ·

   Mevrouw Kluytmans,
   Je zegt dat je sinds je kindertijd krampen had in je lies. Kan je alleen maar aanraden om daarmee eens verder te gaan. Ook ik heb sinds mijn elfde (ben nu 35) af en toe klachten in de lies, maar mijn huisarts stelde elke keer een peesontsteking vast en heeft me nooit doorverwezen. Tot de klachten na mijn 30ste begonnen te verergeren. Kreeg ook klachten in mijn knieen (vooral als ik in mijn bed lag) en voelde soms ook een verschroeide huid zoals jij (soms nu nog). Toen ik mijn verhaal deed aan mijn nieuwe huisarts heeft ze me doorverwezen voor verder onderzoek en naar een Orthopédist. Op de RX- foto’s leek er niets mis met mijn rug maar was er duidelijk te zien dat ik bekkenstand heb van 6 mm; een misvormde heup en 3de graadsheupartrose vooral aan mijn rechterheup. Ineens viel voor mij de puzzel in elkaar en was dit allang de diagnose die ik beter had geweten sinds mijn kindertijd. Wist ineens dat dit de reden was dat ik soms moeilijk in kleermakerszit kon zitten; soms pijn kreeg in mijn rechterlies vooral bij het lang staan en dit sinds mijn kindertijd. Nu neem ik voedingssuplementen zoals Osteoplus Max (glucosamine om kraakbeen aan te maken) en NC2 (om collageen aan te maken) en merk duidelijk een groot verschil en de pijn is enorm verminderd. Ook mijn aangetaste bewegen zorgt voor minder pijn.
   Zou deze suplementen aan iedereen aan raden die te maken heeft met artrose (is dat nu in de heupen, knieen; rug,…). Ik weet natuurlijk dat dit niet blijvend is en een heupprotése is onvermijdelijk, maar als ik ze niet zou nemen zou de pijn niet te houden zijn en bespaar ik me nu enkele jaren van een heupprothése.
   Af en toe heb ik nog last maar enkele bij weerveranderingen zoals koud en vochtig weer en dan neem ik enkele dagen onstekingsremmers.
   Dus beste Mevrouw, ik wil je hiermee niet bang maken en zeggen dat dit ook jouw diagnose is (ben ook geen dokter en herken je alleen maar hier in), want het kan even goed iets anders zijn en daarvoor niet altijd in ergere mate. Maar door niet te laten na kijken zal de pijn waarschijnlijk ook niet weg gaan.
   Nog veel beterschap !!!
   Sandra

  • wim ·

   Ik heb ook liesklachten door twee ernstige auto-ongelukken. Je moet ermee leren leven en ik geef toe dat dat niet leuk is en veel pijn kan veroorzaken. Behandeling is niet mogelijk; wel moet ik veel bewegen en oefeningen doen, anders word het nog erger. Dus het kan bij jou ook allerlei mogelijke oorzaken hebben. Laat je niet wegsturen zonder duidelijke diagnose, anders kan het nog erger worden. Gr. Wim

 122. Maja ·

  Hallo,
  Ik heb al een hele tijd dat ik totaal plotseling en onverwachts heftige pijnen in de rechterkant van mijn lies krijg. Ik heb dan heel erg veel moeite met lopen vanwege de pijn. Dit kan een paar dagen aanhouden, gaat weer weg, en na een paar dagen komt het plotseling weer terug. Ik heb daarbij ook aan de rechterzijde onder mijn oksel al een hele lange tijd heftige pijnen die ook niet weggaan. Vaak trekt de pijn ook naar de rechterkant van mijn kaak. Heeft iemand ook deze symptomen? En weet diegene misschien wat het kan zijn? Ik ga binnenkort wel naar mijn huisarts. Ik ben overigens een vrouw.

  Beantwoorden
  • Inge ·

   Hallo, ik herken dit zo goed!
   Ik ben ook een vrouw! Kreeg 2 jaar geleden ook in een keer pijn in mijn rechter lies. De pijn is moeilijk te omschrijven. Ik kan even niet lopen en even later is de pijn weer weg en dan gaat het weer. Zo heb ik er een paar dagen geen last van en in een keer, bam, lijkt het wel alsof je een stroomstoot of zoiets in je lies krijgt. Ik heb het ook heel vaak met traplopen, kan dan gewoon even niet verder. En even later is het weer weg. Heb ook last van lage rugpijn en mijn rechterarm voelt ook vaak prikkerig aan, net alsof je arm slaapt. Ik heb trouwens vaak klachten aan de rechterkant. Ben met mijn liesklachten bij de huisarts geweest en doorverwezen naar de fysio. Die heeft het een aantal keren behandeld, had de pijnlijke plek ook in ene keer te pakken en volgens hem is het een langdurig iets. Pijn bleef aanhouden en weer terug naar huisarts… Maar ja, die weet het ook niet. Het is geen liesbreuk of zo. En ja, volgens hem kan het lang duren. Maar ik ben nog altijd niet van mijn klachten af, gelukkig heb ik het niet de hele dag door en soms ook niet dagelijks. Maar ik kan je zeggen dat ik toch iedere keer schrik als het in ene keer in mijn lies schiet. Hoop voor je dat je intussen geen pijn meer hebt.
   Sterkte! Groet van Inge

  • Hennie kuneken ·

   Jee, wat herken ik dit goed. Ik loop nu al 2 maanden bij de fysio. Behandeld voor SI-gewrichtsklachten en pijnlijke lies. Het schiet er steeds in, zelfs al sta ik stil bij het aanrecht of in een rij bij de supermarkt even verkeerd. Draaien, en bam! Het beneemt gewoon je adem, zoveel pijn doet het. Het begon bij mij in okt 2010 en in de loop steeds fysio gehad maar tot op dit moment nog steeds last. En nu begint de linkerkant ook, kan soms wel janken van de pijn. Zelfs een fiets op de standaard zetten gaat soms wel en dan weer niet. Ik hoop toch dat het een keer over gaat en wens je sterkte toe.
   Gr. Hennie

  • Irma ·

   Ik ben oefentherapeut en ik behandel o.a vrouwen met bekkenpijn. Deze klachten lijken hier veel op. Het gaat dan om een disbalans van de SI-gewrichten. Kijk eens op Bekkentherapie.nl. Misschien herken je nog meer symptomen. Laat je desnoods door een oefen-/fysiotherapeut onderzoeken die in deze methode geschoold is. Er is een lijst met geschoolde therapeuten op de site. Een geschoolde therapeut zal een aantal testen kunnen doen om na te gaan of het probleem bij de SI-gewrichten ligt. Als dat zo is dan kun je daar heel goed voor behandeld worden in een betrekkelijk (afhankelijk van o.a hoe lang de klacht al bestaat en hoe ernstig) beperkt aantal behandelingen.

  • jakila ·

   Dat is wat ik ook ervaar, net zoals je beschrijft, echo, rontgen, en wat dan hielp omdat het een verkramping zou zijn is magnesium. Al een paar jaar daardoor weggebleven tot nu.

  • Marga ·

   Voor mij is dit helaas ok zeer herkenbaar. Ik kon een aantal maanden maar 10 min lopen. Na foto’s van de heupen die geen afwijking lieten zien, ben ik naar de fysio geweest. Dit leek goed te helpen want ik loop nu goed. Maar nu heb ik sinds 2 weken dat wanneer ik bijvoorbeeld op het toilet zit en op wil staan dit niet lukt (of vanaf de bank / lage stoel). Mijn been blokkeert dan en doet enorm pijn. Ik moet dan door die pijngrens heen om een positie te zoeken zodat ik me kan ophijsen. Dit overkomt me nu steeds vaker en is zeer vervelend. Ik ga dus maar weer naar de fysio terug, kijken of die iets kunnen verzinnen.

  • emmy ·

   Hallo Maja en Inge , Jullie verhaal, daar herken ik mezelf in. Ik heb ongeveer al een jaar deze klachten in m’n linker lies. Daar ik een rugpatiënt ben, hoor ik steeds dat het aan m’n rug ligt. Ondertussen blijf ik er wel van afzien en ga ik straks naar de dokter zodat ik m’n weekend doorkom. Ik heb dagen geen pijn en opeens kan ik het niet meer houden van de pijn. Ook moeilijk stappen; en de trap gaat zeker niet. Ik hoop dat ze toch eens verder gaan kijken wat er aan de gang is, want zo kan het niet verder. Ik hoop dat jullie vlug worden geholpen. Groeten, Emmy

  • Elsbeth ·

   Deze klachten heb ik ook, maar alleen in de rechter lies. Ben naar de huisarts geweest en heb röntgenfoto’s laten maken. Wat ik te horen kreeg was dat het een onverklaarbare pijn is en dat ik er maar mee moet leren leven.

 123. Anoniem ·

  Hoi ik heb een vraag, bij aanraking van de teel ballen krijg ik in me lies een doorstralende pijn.

  Ik hoop dat ik antwoord krijg

  Vriendelijke groet,
  Anoniem

  Beantwoorden
  • Temmoku ·

   Misschien heb je bijbal ontsteking.

   Groet,
   Temmoku

  • ikke ·

   Hallo,
   Ben je al naar een dokter geweest?
   Je kunt er misschien een spatader hebben. Word je ook misselijk / duizelig bij ‘t aanraken van de teelbal?
   Ik heb dit gehad aan m’n linker teelbal, niet gezellig! Je kunt dit voelen als je een soort van verdikking voelt aan de teelbal zelf.
   Maar best daarmee naar een specialist gaan. Is geen grote ingreep.
   Er wordt een product ingespoten dat ‘t bloed tegenhoudt. Maar een dokter kan u dat beter uitleggen.

   Veel succes alvast en laat u niet wegsturen door de dokter.
   Ik heb er een paar moeten passeren voordat ze ‘t vonden.
   Maar ja, bij mij is er ook spraken van liesbreuken en een ontsteking aan ‘t schaambeen.

   mvgr

  • Kees ·

   De laatste week heb ik pijn in mijn onderbuik aan de linkerkant met het begin van plassen, daarna verdwijnt het, en voel voor de rest geen pijn, wie weet raadt, alvast bedankt.

  • Girly1 ·

   Ja, die pijn heb ik ook. Kan iemand me vertellen wat dat inhoudt?

Plaats een reactie