Home » Klachten » Pijn » Pijn ribben: 8 heersende oorzaken van ribklachten

Pijn ribben: 8 heersende oorzaken van ribklachten

Pijn ribben: 8 heersende oorzaken van ribklachten

Een mens heeft normaliter 24 ribben, 12 aan iedere zijde. Een enkeling heeft 22 of 26 ribben. De ribben zitten aan de achterzijde van je lichaam vast aan je wervelkolom.

Constructie van de ribbenkast

De bovenste zeven ribbenparen zitten aan de voorzijde vast aan je borstbeen; deze worden de “ware ribben” genoemd. Het 8e, 9e en 10e ribbenpaar zitten vast aan de bovenliggende ribben; deze worden “valse ribben” genoemd. De onderste twee ribbenparen zitten aan de voorkant helemaal niet vast; deze staan dan ook bekend als de “zwevende ribben”. Tezamen vormen je ribben een ‘ribbenkast’. De ribbenkast ofwel borstkas vormt een beschermende kooiconstructie rondom je ingewanden en vitale organen.

De ribbenkast bestaat niet alleen uit botten; de kooiconstructie wordt bijeengehouden door allerlei spieren, pezen, ligamenten en kraakbenige delen. Bovendien lopen er talloze spieren, zenuwen en bloedvaten tussen je ribben door. Dankzij de vele gewrichtsonderdelen tussen de ribben en wervels is je ribbenkast elastisch; de borstkas kan uitzetten en krimpen. Zodoende wordt de mens in staat gesteld adem te halen.

Pijn in ribben

Omdat de ribbenkast zo ingewikkeld in elkaar zit, kan er van alles aan je ribbenkast mankeren. Zodoende hebben veel mensen last van pijn rondom de ribben. In dit artikel bespreken we 8 mogelijke oorzaken van pijn in of rond je ribben…

1. Gebroken rib = belangrijke oorzaak van ribpijn

Men spreekt van een gebroken rib als de benige structuur van de rib is ingescheurd of afgebroken. Een ribbreuk ontstaat meestal door impact. Vooral verkeersongevallen en sportongevallen zijn belangrijke oorzaken van gebroken ribben. Een rib kan echter ook breken zonder merkbare oorzaak, bijvoorbeeld als gevolg van osteoporose (botontkalking).

Een gebroken rib kan erg pijnlijk zijn; een ribfractuur kan echter ook nagenoeg pijnloos verlopen. De intensiteit van de pijn in je ribben verergert doorgaans sterk bij het hoesten. Er kan tevens sprake zijn van een knerpend of krassend geluid bij het in- en uitademen. Met een gebroken rib kun je doorgaans niet of nauwelijks meer op je zij liggen.

Let op: als een rib afbreekt kan deze vitale organen (met name je longen) perforeren. Dit kan weer een levensbedreigende klaplong tot gevolg hebben. Zolang een ribfractuur geen ernstige complicaties teweegbrengt, geneest deze doorgaans vanzelf binnen enkele maanden.

Zowel bij een gekneusde als bij een gebroken rib is het belangrijk om –ondanks de pijn in je ribben– regelmatig héél diep in en uit te ademen. Dit helpt een longontsteking voorkomen.

2. Hevige pijn in je ribbenkast vanwege gekneusde ribben

Een rib kan kneuzen als er overmatige druk op komt te staan van buitenaf. Ribben kneuzen voornamelijk door impact van een stomp voorwerp (val, slag, stoot, worp etc.); dit wordt ook wel ‘contusio’ genoemd. Een rib kan ook kneuzen door impact van binnenuit, bijvoorbeeld door een schoppende baby tijdens zwangerschap.

Bij een ‘gekneusde rib’ is niet de rib zelf gekneusd, maar de omliggende weefsels. Het is dus veeleer een kneuzing óp of rondom de rib. Een gekneusde rib wordt –behalve door ribpijn en ribklachten– gekenmerkt door de volgende symptomen:

 • Pijn rond de ribbenkast bij ademhalen, lachen, hoesten, niezen en bewegen (lopen, draaien, armen omhooghouden e.a.)
 • Zwelling, bloeduitstortingen, stijfheid en/of tintelingen op de borst
 • De pijn rond de gekneusde rib of ribben is aanvankelijk mild, wordt gedurende de nacht (of de volgende ochtend) beduidend heviger

Een gekneusde rib kan worden vastgesteld middels een echo of röntgenonderzoek. De pijn van gekneusde ribben kan worden verlicht m.b.v. paracetamol of ibuprofen. Normaliter zal een gekneusde rib binnen 5 tot 10 weken vanzelf genezen, mits men voldoende rust neemt.

Opmerkelijk is dat een gekneusde rib doorgaans véél meer pijn doet dan een gebroken rib.

3. Tussenribspierontsteking als oorzaak van pijn in de ribben

Je ribben worden omgeven door tussenribspieren. De tussenribspieren zorgen ervoor dat je borstkas kan inkrimpen en uitzetten, en zodoende kun je ademhalen. De oorzaak van pijn rondom de ribben is in veel gevallen een ontsteking van één of meerdere tussenribspieren. Als een tussenribspier ontstoken is geraakt, dan ontstaat pijn rondom je ribben.

De gewaarwording van een tussenribspierontsteking kan variëren van een matige, beklemmende pijnsensatie tot een spreekwoordelijk mes tussen je ribben. Pijn in de ribben door een tussenribspierontsteking is doorgaans niet constant aanwezig, maar manifesteert zich voornamelijk bij het hoesten lopen, bukken, lachen en/of diep inademen. Langdurige rust is de aangewezen methode om een tussenribspierontsteking de kop in te drukken. De pijn rond je ribbenkast kan worden onderdrukt met pijnstillers (paracetamol, ibuprofen e.a.).

Een tussenribspier overigens ook kneuzen, verrekken, inscheuren of simpelweg geïrriteerd raken door overbelasting. Al deze aandoeningen gaan gepaard met pijn nabij de ribben.

4. Pijn in ribben door ontstoken rib-aanhechting

De ribben zijn met kraakbeen verankerd aan het borstbeen en de rugwervels. Het ribkraakbeen draagt bij aan de flexibiliteit van je ribbenkast. Een nadeel van kraakbeen is dat het ontstoken kan raken. Een ribkraakbeenontsteking kan hevige pijn nabij je ribben veroorzaken. Er zijn verschillende aandoeningen van de kraakbenige ribaanhechting. De bekendste hiervan zijn als volgt:

 • Reguliere kraakbeenontsteking
 • Chronische ontsteking van ribkraakbeen
 • Syndroom van Tietze
 • Costochondritis

De meeste vormen van ribkraakbeenontsteking zijn gelieerd aan ontstekingsreuma. Het zijn in principe onschadelijke aandoeningen, maar ze kunnen desalniettemin hevige pijn rond je ribben veroorzaken. Ontstekingsremmers kunnen in veel gevallen verlichting brengen bij deze vorm van pijn in de ribben.

5. Angina Pectoris kan pijn nabij je ribben veroorzaken

Pijn nabij de ribben hoeft niet per se afkomstig te zijn van een rib of van de weefsels die de rib omgeven. In sommige gevallen is er sprake van pijn die uitstraalt naar je ribbenkast, maar elders ontstaat. Een bekend voorbeeld hiervan is ‘angina pectoris’. Angina pectoris staat ook wel bekend als ‘verstikkende pijn op je borst en ‘hartkramp’. Dit fenomeen veroorzaakt een krampachtig gevoel achter de ribben, nabij het hart. Sommigen hebben zelfs het gevoel te worden gewurgd of een hartaanval te krijgen.

Tip: In dit artikel over hartkramp kun je meer lezen over pijn nabij de ribben vanwege angina pectoris.

6. Vervormde wervel kan voor pijnlijke ribben zorgen

De meeste ribben zitten aan de voorzijde vast aan het borstbeen en aan de achterzijde aan een ruggenwervel (wervelkolom). Er kan van alles aan een wervel mankeren. Wervels kunnen onder meer verzakken, verdraaien of ontstoken raken. Mogelijke achterliggende oorzaken van dit soort wervelklachten zijn o.a. hernia, ischias, scoliose, Bechterew en spit.

Als er iets aan een wervel mankeert, dan is de kans vrij groot dat eventuele pijnklachten doorwerken op de aangehechte wervel(s). Zo kan een verdraaide borstwervel hevige pijn rond je ribben teweegbrengen.

Een vervormde wervel kan doorgaans worden opgespoord dan wel uitgesloten middels een echografie of röntgenonderzoek.

7. Hartklachten kunnen op ribklachten lijken

Het hart bevindt zich achter de linker ribben. Het is dan ook niet gek dat hartklachten pijn achter je ribben kunnen veroorzaken. Hoewel de pijn niet écht van de ribben afkomstig is, kan deze pijnvariant wel worden aangezien voor ribpijn. Enkele voorbeelden van hartklachten die pijn nabij de ribben teweeg kunnen brengen zijn als volgt:

 • Angina pectoris = verstoorde bloedtoevoer naar hartspier door vernauwde kransslagader
 • Hartritmestoornissen & geleidingsstoornissen (meer info)
 • Aorta-dissectie (beschadiging van de “grote lichaamsslagader”)
 • Hartaanval & hartinfarct)
 • Pericarditis (ontsteking van het hartzakje)

Als je het vermoeden hebt van hartklachten, dan is het raadzaam om z.s.m. contact op te nemen met je huisarts.

8. Longklachten kunnen worden aangezien voor pijn in ribben

Net als het hart bevinden ook de longen zich direct achter de ribben. Zodoende kunnen ook bepaalde longaandoeningen pijn bij de ribben veroorzaken. Enkele voorbeelden van longklachten die pijn achter de ribbenkast kunnen veroorzaken, zijn als volgt:

 • Longembolie (beknelling of verstopping van een longslagader)
 • Longontsteking & longvliesontsteking (virale of bacteriële infectie)
 • Klaplong (door vrije lucht in de borstholte)
 • Astma, (chronische) bronchitis & longemfyseem
 • Ademhalingsallergieën (huisstofmijt, stuifmeel, huidschilfers e.a.)
 • (Chronische) hyperventilatie

Pijn bij de ribben die vanuit de longen ontstaat, wordt veelal erger bij het hoesten, kuchen en in- en uitademen. En doorgaans niet bij lichaamsbeweging (uitrekken, opstaan, tillen e.a.)

Tot slot

Hierboven zijn 8 van de vaakst voorkomende oorzaken van pijn in de ribben uiteengezet. Er zijn echter méér aandoeningen en omstandigheden die ribklachten teweeg kunnen brengen. Hierbij valt te denken aan kanker (maagkanker, longkanker e.a.), fibromyalgie, borstwandafwijkingen, borstvliesontsteking, trombose, tuberculose, zenuwafwijkingen, allergieën, angststoornissen, klinische depressie.

Ontstaat de pijn nabij jouw ribben vanuit het midden van de ribbenkast? In dat geval kun je meer informatie inwinnen m.b.t. de oorzaak van jouw ribklachten middels dit artikel over pijn nabij het borstbeen.

Heb jij vragen of opmerkingen met betrekking tot pijn in de ribben of ribstreek? Laat hieronder een reactie achter…

125 reacties op “Pijn ribben: 8 heersende oorzaken van ribklachten”

 1. Robin Aalbrecht ·

  Hallo, Ik ben Robin en ben 17 jaar, Toen ik afgelopen zondag wakker werd, had ik bij mijn rechter rib(ben) een stekende pijn. Het steekt alleen bij bepaalde bewegingen, zoals mijn borst vooruit drukken. Zaterdagavond had ik nog nergens last van en heb er ook nog nooit last van gehad. Weet iemand wat het kan zijn en hebben jullie nog tips? Groet, Robin

  Beantwoorden
 2. helmi ·

  Heb al jaren pijn rechts tussen mijn ribben; er zit ook een verdikking tussen. Rechts is alles dikker, kan er bijna niet op liggen. Van zitten word ik ook niet goed, dokter heeft een foto van de ribbenkast gemaakt en een echo, maar ze kunnen niets vinden. Zegt dat het zenuwpijn kan zijn, dus ik blijf ermee zitten. Ben ook wel bang dat het wel iets ernstigs is…

  Beantwoorden
 3. domus ·

  Ik heb sinds 4 dagen hevige pijn bij de ribben. Aan de zijkant rechts van de borstkas bij de onderste zwevende ribben, moeilijk exact de plaats aan te duiden, ongeveer 3cm in diameter. Het lijkt bij betasting meer onder de ribben te liggen. Het gekke is dat rechtstaan of zitten de pijn voor 90% of zelf helemaal verdwijnt, en alle bewegingen zijn mogelijk. Maar ga ik liggen op buik, zij of rug, dan ontstaat vrij snel een zeer hevige pijn bij elke inademing op die plaats. Een stekende pijn alsof een rib of ribsplinter in mijn tussenribspieren of middenrif steekt. Of iets tegen een gekwetst weefsel schuurt. Hoe dieper ik adem hoe meer pijn nabij de ribben. Ik moet nu zittend slapen, en overdag is alle pijn verdwenen, genezen denk ik dan… Maar ‘s nacht weer hetzelfde scenario. Kan het een scheur of ontsteking zijn van de aanhechting van het middenrif, waar ‘s nachts een rib op drukt? Ik denk niet dat ik een gebroken rib heb, dat kan men door te drukken voelen. Ik heb ook geen trauma opgelopen, niet gevallen gestoten of zware inspanning gedaan. Graag uw mening. O. Domus, man 65 jaar

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste O. Domus, Een gekneusde of gebroken rib zou best kunnen; dit wordt lang niet altijd ontdekt aan de hand van palpatie (voelen/tasten/aftasten) van de ribben en er is ook niet altijd duidelijk trauma voor nodig voor een gekneusde of gebroken rib. Toch doen je klachten meer denken aan bijvoorbeeld een middenrifbreuk. Ook een tussenribspierontsteking behoort tot de mogelijkheden. Persoonlijk zou ik ermee langs de huisarts gaan. Sterkte, beterschap & groeten, Paul

 4. Rosa ·

  Hallo Paul, Ik heb astma en de heb laatste tijd ook erge pijn onder de ribben voor en achter. De laatste 2 weken ook met duizeligheid, waardoor ik ineengezakt ben en op de SEH ben geweest. Alle waardes zijn goed volgens hen. Helaas gaat de duizeligheid niet weg en de pijn onder de ribben wordt steeds heftiger. Ook heb ik een hele erge gaslucht uit de mond en de neus. Maar daarbij ook nog iedere keer een soort van bijna-wegrakingen. Waar zou dit mee te maken kunnen hebben? De SEH adviseerde een psycholoog omdat de waardes goed waren. Maar de klachten nemen alleen maar toe. Ik ben nj wel erg benieuwd wat dit kan zijn en wat ik er eventueel zelf aan kan doen. Groet, Rosa

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Wat bedoel je precies met “alle waardes”? Kun je aangeven welke waardes zijn gecontroleerd en hoe hoog deze precies waren? Dus wat is er precies gecontroleerd: voedingsstoffen, ontstekingsparameters, longfunctie, hartfunctie, leverfunctie? En is er bloed en/of urine afgenomen? Je klachten zouden bijvoorbeeld te maken kunnen hebben met latente hyperventilatie of een maag-gerelateerd probleem zoals maagzuurreflux, een maagzweer of maagontsteking, maar dat is logischerwijs een vrij wilde gissing.

 5. Paulo ·

  Hallo, Ik ben Paulo en heb al ruim 2 jaar last van een gevoel van messteken tussen de ribben. Heel lastig als je in de horeca werkt en een kopje koffie of biertje neer wil zetten, dan krijg je steeds een pijnlijke scheut. Dit alles na een botsing met een collega. Als iemand weet wat dit zou kunnen zijn en verholpen kan worden dan weet ik dit graag! Groeten, Paulo

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Paulo, Dit zou zomaar eens een gekneusde of gebroken rib kunnen zijn. Persoonlijk zou ik ermee langs de huisarts gaan. Afhankelijk van de testjes die hij/zij met je doet, zou het kunnen dat je wordt doorverwezen voor röntgenonderzoek of een scan van je ribbenkast. Natuurlijk zou er ook iets heel anders aan de hand kunnen zijn, maar een botsing tegen de ribben resulteert maar al te vaak in kneuzingen en soms zelfs in fracturen. Sterkte ermee! Groeten, Paul

 6. pierre ·

  Stekende pijn bij ribben aan de linkerzijde. Messteken! Al 15 jaar… Waarschijnlijk beschadigde zenuw door stoten, soms niet uit te houden van de pijn.

  Beantwoorden
 7. Damian ·

  Ik heb al enige tijd last van een rare steek tussen (of in) mijn linker ribbenkast, net onder mijn borst. Elke keer als ik opsta of als ik druk zet op de wc doet het niet echt pijn, maar het is wel zwaar irriterend. Weten jullie hier misschien iets vanaf? Alvast Bedankt!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Dit klinkt als een breukje; misschien een middenrifbreuk; je huisarts kan hier naar alle waarschijnlijkheid uitsluitsel over geven.

 8. Yvonne ·

  Begin november 2014 zijn mijn klachten begonnen. Volgens de huisarts heb ik een gekneusde rib (rechts). Ik ben niet gevallen, wel ergens tegenaan gebotst, maar niet bijzonder. Ik heb daarna wel overgegeven, die zegt dat het ook daardoor kan komen. Zo’n 2-3 weken daarna ben ik gaan hyperventileren. Ik ben al in het ziekenhuis geweest, daar hebben ze bloed geprikt en geconstateerd dat ik inderdaad hyperventilatie heb. Ook al therapie daarvoor gehad. Ik heb er nu ‘s nachts veel last van. Pijnlijke ribben aan beide kanten nu, waardoor ik ook ‘s nachts een beetje hyperventileer en m’n adem soms ook stokt. Ik heb onlangs voor de zekerheid een hyperventilatie-test gehad en dit is vastgesteld. Ik vraag me af of het wel een gekneusde rib is omdat de pijn bij m’n ribben ‘s nachts erger/lastiger wordt. Is dit het gevolg v/d hyperventilatie? Krijg ‘t ook ineens warm in bed. Ik gebruik wel verschillende medicijnen voor mijn bijnieren, schildklier en groeihormoon… Gr. Yvonne

  Beantwoorden
 9. Anouk ·

  Hallo, Ik ben Anouk en ben 14 jaar. Ik heb sinds gisteravond last van steken in mijn rechterborst en nu in mijn ribben (rechts). Als ik moet hoesten doet dit erg veel pijn, tevens ook met in- en uitademen. Ik ben de afgelopen maanden al vaak naar de huisarts geweest en heb ook het ziekenhuis een aantal malen bezocht. Dit was i.v.m. een te hoge hartslag, vermoeidheid en te weinig longinhoud. Uit deze onderzoeken zijn ze ook nog niet verder gekomen… Heeft iemand enig idee of dit allemaal met elkaar te maken kan hebben? M.v.g. Anouk

  Beantwoorden
 10. Petra ·

  17 jaar. Gisteren in de loop van de middag kreeg ik vreselijke pijn bij mijn linkerribben (vanuit mezelf gezien). Bij lopen, ademhalen en niesen. Lopen: Ging heel slecht, soms even pauze nemen. Ademhalen: Bij het uitblazen hevige pijn, soms naar adem happen. Maar juist bij inademen was het minder. Bij drukken op borst en zijkant enz. geen (extra) ‘lichamelijke’/’huid’ pijn (hoe je het ook noemt). Niesen: Toen ik moest niesen hield ik me schrap, (pijn liep op) en op dat moment bleef de niesbui plotseling weg. Na een klein half uur heb ik een advil ingenomen en zakte de pijn heel langzaam, (in zeker een half uur) op een gegeven moment ben ik van moeheid in slaap gevallen. Daarna geen last meer gehad. Kan iemand mij hier alsjeblieft meer over vertellen?

  Beantwoorden
  • Erwin ·

   Ik vind dit verdacht veel op een klaplong lijken. Ik zou toch naar de huisarts gaan, want het komt voor dat mensen na een klaplong minder last hebben en ermee doorlopen. Door niet direct te behandelen, kan je een gedeelte van je longfunctie kwijtraken. Even een röntgenfoto en je hebt duidelijkheid. Sterkte!

  • sjeela ·

   Ik ben voor over gevallen met mijn borst op een geluidsbox, da’s behoorlijk hard, de dag daarna had ik last van m’n rechterborst en net daaronder, borstbeen rechts, in eerste instantie door blijven lopen, na 3 weken huisarts, maar alles leek goed, pijnstillers gekregen. Na 5 weken was alles over. Wat wil, na 3 weken kwam die pijn op die rib in alle hevigheid terug en nu niet gevallen. Foto laten maken, niets te zien. Wat kan dat zijn, dat de pijn is teruggekomen? Misschien heeft iemand een antwoord… dank je!

 11. Kappi ·

  Ik heb al een tijd last van pijn tussen mijn ribbenkast. Het gaat niet over en duurt al twee jaar. Ik heb vroeger met asbest gewerkt, zou het daarmee te maken kunnen hebben? Ik heb een CT-scan laten doen, maar daar kunnen ze niks vinden. Mijn huisarts zegt dat het niks is, ik voel alleen nog wel pijn, kan het met asbest te maken hebben? Of met kanker? Dan zouden ze het toch op de foto moeten zien? Ik word gek, elke dag met de gedacht wakker worden dat het iets heel ergs is… En wat stom dat ze trouwens niks tegen kanker hebben. Ik heb mijn bedenkingen daarover. Als dat zo is, dan zijn de mensen die dat tegenhouden nog erger dan Hitler!

  Beantwoorden
 12. eelco ·

  Hallo daar, Sinds een paar dagen heb ik griep en een nare hoest, nu heb ik last aan de rechterkant van mijn ribbenkast tot in het midden. Het gaat soms gepaard met steken in de ribben, en kan dan moeilijk ademhalen. Ik dacht even dat ik ging flauwvallen, ik was echt in paniek. Soms is het minder pijnlijk, alleen met ademhalen voel ik het. Nu durf ik niet naar de dokter omdat ik best wel angstig ben voor wat er gaat gebeuren. Hoop dat iemand mij raad kan geven, dus hoe moet ik gaan liggen met slapen en zo. B.v.d. Eelco

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Heb je ook last van benauwdheid en eventueel slijm ophoesten en koorts? In dat geval zou het best weleens een longontsteking kunnen zijn. Een longinfectie is meestal van bacteriële of virale aard. Antibiotica helpen uitsluitend tegen bacteriën en niet tegen virussen, maar aangezien het voor een arts erg lastig is om de exacte boosdoener te achterhalen (bacterie, virus of combinatie van beide), zal men bij een longontsteking nagenoeg altijd een antibioticakuur voorschrijven. Overigens zou er net zo goed sprake kunnen zijn van een totaal andere oorzaak van je ‘ribklachten’, het is aan een arts om deze te diagnosticeren. Ook adviezen v.w.b. pijnstilling en lighouding zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Ik ben GEEN arts, dus je zult hiermee echt even langs de huisarts moeten gaan. Sterkte & groeten, Paul

 13. Barbara ·

  Hoi – een vraagje in de hoop een stukje herkenning te vinden, wat mogelijk helpt tot het vinden van een oorzaak of anders in ieder geval een stukje geruststelling. Ik heb soms het gevoel dat er zomaar ineens iemand mij met de spitse neus van een schoen een trap rechts onder mijn ribben geeft. De pijn vlamt dan even heel kort door mijn lijf naar boven en naar voren en doet me letterlijk na adem happen. Soms gebeurt dit drie keer in een minuut, dan gerust weer een uur niet. Het maakt niet uit of ik stil zit of bezig ben. Het gekke is dat de plek van de ‘trap’ soms verspringt, de ene keer is het beginpunt van de pijnscheut hoger en dan weer lager, maar wel steeds rechts onder schouderblad. Heb het gelukkig niet benauwd of zo. Hoop iets van jullie te horen. Groeten, Barbara

  Beantwoorden
  • Dani ·

   Toen ik deze klachten had werden ze veroorzaakt door galsteentjes die de alvleesklier irriteerden. Alvleesklierklachten geven steken naar achteren rechts.

 14. judith ·

  Hoi, 2 weken geleden stapte ik uit bed en voelde ik iets ‘knappen’ bij mijn ribben/spieren rechts bovenin. Sindsdien heb ik veel pijn aan die kant van mijn ribben en is de huid ook erg gevoelig… Een enkele keer druk ik ergens en straalt het door naar mijn rug. Zinvol te vermelden is dat ik 30 weken zwanger ben… klachten zijn niet gekomen door getrappel van de baby.

  Beantwoorden
 15. Robert ·

  Paul, Op 1 juni heb je de vraag van Amanda beantwoord, maar ik zie geen reactie meer van haar kant. De klachten die Amanda heeft heb ik ook en de pijn is soms brandend en stekend en verdwijnt weer na en periode van 5 a 15 minuten. De pijn verplaatst zich over de gehele ribbenkast en dit is een aantal malen per dag merkbaar. Als ik met een vinger op een rib in de pijnzone duw, dan is dat best wel pijnlijk. De pijn komt ook op in ruststand en een verband met lichamelijke inspanning is er volgens mij niet. Huisarts en longarts weten niet waardoor de ribklachten veroorzaakt worden. De klachten duren inmiddels ruim een jaar en ik wil graag van mijn klachten af. Kan iemand mij helpen? Groet Robert.

  Beantwoorden
 16. Kick ·

  Hi, Ik heb sinds een maand of 3 last van een zeurend en stekend gevoel onder mijn linker ribben en zij. Het verschilt per dag, en soms is het ook gewoon een dag of een paar dagen weg. Het lijkt wel alsof ik wat ‘voel’ als ik uitadem of mijn adem in houd. De ene dag zijn het steken rond het hart en de andere dag is het een zeurend gevoel in de zij, en ook soms in de rug. Ik ben al meerdere keren bij de huisarts geweest, en ook bij een manueel therapeut maar de klachten gaan niet weg. ‘s morgens zijn de klachten vrijwel niet aanwezig maar in de loop van de dag komt het opzetten. Ben al gestopt met sporten omdat ik dacht dat t daar aan lag maar dat helpt ook niet. Kan het iets met de rug/zenuwen te maken hebben, ze zeggend dat rugklachten ook aan de voorkant (ribben) kunnen ontstaan. Ik loop er nu al een tijd mee en ik word er nu wel gek van, zelfs uitrusten op vakantie en veel slapen helpt niet (dacht nl ook aan stress). Iemand hier bekend mee?

  Beantwoorden
  • Anne Wil ·

   Hoi Kick, Hier precies hetzelfde… Bij mij zit het alleen soms ook bij mijn schouderblad, maar het zit soms ook in mijn zij of bij mijn borst… Ook bij mij denken ze aan de spieren of zenuwen in combinatie met stress… Toevallig al wat wijzer?

  • Marieke ·

   Hallo, Mijn klachten komen wel een beetje overeen met die van jou… Ik heb vaak heel erg last langs mijn linkerborst, bij de ribben… dus links bovenin. De pijn is soms echt onverdraaglijk! De ene keer schiet er een pijnscheut door die plek heen, of dan weer hele erge steken! Heb ook soms de hele dag een zeurende pijn op die plek, word ook al wakker met een beetje pijn. Soms ook inderdaad bij de hartstreek (voor zover ik het weet). De pijnen lopen ook vaak door naar de andere linker ribben of naar mijn linker rug. Ik weet ook niet goed wat ik hiermee moet, volgens de huisarts zijn het de tussenribspieren, maar loop er onderhand alweer 3 maanden mee! Therapie heeft ook niet veel invloed gehad erop… Ik heb volgende week weer een afspraak bij de huisarts, hopen dat er nu wat meer duidelijkheid komt! Groetjes, Marieke

 17. Marthe ·

  Na mijn zoveelste zoektocht naar wat mijn klachten kunnen zijn ga ik maar eens een bericht typen. Ik ren sinds 1,5 jaar. Gewoon rustig opgebouwd met een Start To Run programma. Toen ik begon met rennen woog ik 20 kilo meer dan dat ik nu weeg. Op een gegeven moment kreeg ik ontzettende pijn recht onder mijn ribben. Als ik de keer erop ging rennen hield ik het maar 1 minuut uit. Tegenwoordig gaat het wel een stuk beter, maar van de klachten ben ik nog niet helemaal af. Ik train nu voor de 10 kilometer en kan 45 minuten onafgebroken rennen. Ben bij fysio geweest en ga nog naar een osteopaat. Ook is er pas nog een echo van de buik gemaakt waarop niks te zien was. Plus bloed gecontroleerd, waarin ook niks te vinden was. Tegenwoordig heb ik niet bij elke keer rennen veel last, maar ik heb soms een run ertussen zitten waardoor ik door de pijn bijna niet verder kan lopen. De pijn komt langzaam opzetten en zoals ik al zei zit ‘ie precies onder m’n rechter ribben. Als ik tegendruk geef dus echt zeg maar m’n ribbenkast vastpak word de pijn minder. Bergafwaarts rennen verergert de pijn soms zo erg dat ik moet gaan wandelen, zo’n 2 minuten voordat ik weer verder kan. Is er iemand bekend met deze klachten? Omdat er al zoveel getest is, heb ik geen idee meer waar ik aan moet denken. Trouwens, soms na een grote maaltijd ‘s avonds voel ik die plek ook. Groetjes, Marthe

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Marthe, Ik ben GEEN arts, dus ik kan enkel onprofessioneel met je meedenken… Ik moest aan het begin van je verhaal al denken aan galstenen, maar toen ik aan het einde las dat de klachten zich ook voordoen na het eten, lijkt me dat al helemaal niet onwaarschijnlijk meer. De galblaas en galwegen (evenals het grootste deel van je lever) bevinden zich ietwat rechts van het midden (dus rechts naast je borstbeen) achter je onderste ribben. De lever zit overigens wat hoger… Als er een galsteen vastzit in een galweg of galbuis kan dit zulk soort klachten teweegbrengen. Hetzelfde geldt overigens voor bepaalde maagklachten zoals refluxklachten, een maagzweer of maagvliesontsteking. Zowel bij een maagzweer of maagontsteking als bij een irritatie of ontsteking van galblaas/galwegen zijn er veelal verhoogde ontstekingswaarden te zien in het bloed, maar dat is lang niet altijd het geval. Nogmaals, ik ben geen medicus, dus ik beweer geenszins dat je klachten hiermee te maken hebben, maar mocht ikzelf deze klachten ervaren, dan zou ik het allereerst in deze hoek zoeken en anders bij de lever. Heel veel sterkte, Paul

  • Marthe ·

   Bedankt Paul voor je snelle reactie. Er is laatst nog een echo geweest zeg zoon 2 weken geleden waar geen galstenen op te zien waren. Ook zijn mijn leverwaarden gecontroleerd en zijn die goed + geen verhoogde ontstekingswaarden. Dit allemaal maakt dat de dokters eigenlijk uitgekeken zijn en ook niet meer weten wat ze moeten onderzoeken. Ik ga toch nog eens een nieuwe afspraak maken. Ik heb lange tijd last gehad van mijn maag maar door het afvallen zijn die erg verminderd. Alleen reflux heb ik nog steeds.

  • Paul ·

   Misschien dat het dan toch een probleem met de maag is… Al kan ik uit ervaring zeggen dat galstenen lang niet altijd worden geregistreerd middels (of gespot op) een echo. Vraag desnoods een second opinion aan bij een andere arts, want dit soort pijnklachten moet mijns inziens toch eigenlijk wel te herleiden zijn…

  • Anita ·

   Hoi Marthe, Ik heb exact dezelfde klacht als jij. Ook altijd last met hardlopen aan de rechterzijde. Ik loop met een loopgroep waar ook fysiotherapeuten mee lopen en ook zij weten zich geen raad, wel is uitgesproken dan het afvallen (inmiddels 13 kilo) er wel degelijk mee te maken heeft. Daarvoor had ik het namelijk nooit en ik loop al 6 jaar met deze club. Er komt meer ruimte tussen de ribben en de te beschermen organen waardoor de zwevende rib meer bewegingsvrijheid heeft en daardoor de spieren die eraan vastzitten gevoeliger zijn voor ontstekingen en/of overbelast worden door het hardlopen. Daarna heb je vaak weer een rustdag en is er niks aan de hand. Helaas is er weinig aan te doen… en steeds ontstekingsremmers slikken lijkt me ook niet gezond.

 18. koen ·

  Hallo, Ik heb elke dag veel (zeurende) pijn in mijn rechter schouderblad en naar de ribben toe. Heb in februari een hernia aan de nek ondergaan. De klachten zijn steeds erger geworden. Hoop dat dit geen nieuwe hernia is?

  Beantwoorden
  • ingrid ·

   Hoi Koen, Ga eens langs bij een osteopaat. Ik heb ook last van het weefsel dat vastzit rond mijn rechter rib. Blijkbaar komt dit voort van mijn rechter schouderblad dat goed vastzit, ben al 2x geweest. Heb ook geweldige pijnscheuten rond mijn rechter rib. Heb 2 jaar geleden wel gekneusde ribben gehad die nooit echt genezen zijn geweest. Osteopaat zegt dat hij me er vanaf kan helpen. Ben benieuwd!!!

 19. Anoniem ·

  Ik loop als sinds november 2013 met een klacht: als ik op mijn rug lig heb ik pijn linksonder mijn schouderblad. Omdat ik hier verder geen last van had, dacht ik dat het vanzelf wel over zou gaan. In maart 2014 had ik nog steeds dezelfde klacht, maar had ik ook pijn als ik diep inademde. Toen ben ik naar de fysio gegaan. Deze heeft mij behandeld voor een ribblokkade, maar de klachten werden niet minder, hoogstens erger. Na 6 behandelingen heeft hij mij doorgestuurd naar de sportarts. Deze dacht ook aan een ribblokkade, maar omdat ik hier al voor behandeld ben, lijkt me dat dat het niet is. Hij heeft me nu doorverwezen naar de huisarts om een röntgenfoto te laten maken, maar mijn fysio denkt dat hierop niets te zien zal zijn… Intussen heb ik nog steeds last en ben ik er echt klaar mee. Ik heb geen last bij het sporten over het algemeen (en ik sport zo’n 4 keer in de week). Alleen na een zwemtraining heb ik af en toe meer last. Ik zou graag willen weten wat ik heb en hoe ik er zo snel mogelijk vanaf kom.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste, Zoals je al hebt gemerkt is het heel lastig om van buitenaf de oorzaak van dit soort rib- en schouderproblemen aan te wijzen. Maar wellicht heeft er iemand in het verleden precies hetzelfde klachtenpatroon ervaren en kan diegene je van een aanknopingspunt voorzien? Ik hoop dat er snel een oplossing wordt gevonden voor je schouderklachten/ribklachten. Sterkte ermee! Groeten, Paul

  • Hoi anoniem ·

   Ik ben een beetje aan het rondstruinen naar antwoorden omtrent mijn ribklachten en kwam jouw reactie tegen. Mijn klachten lijken een beetje op de jouwe. Ik heb 2 jaar geleden long-embolieën gehad en ben daardoor toch wat sneller ongerust als ik iets mankeer. Ik heb sinds een tijdje last van wat ik als hyperventilatie typeer. Ik ben vorig jaar in het voorjaar onderzocht en toen werd daar ook aan gedacht, maar sinds een poosje speelt het weer op en heb ik ook last van mijn rechter schouderblad en lichte pijn aan de zijkant van mijn rechter ribben en dus onder mijn rechter oksel. Ik ga er toch maar eens mee naar de dokter. Het kan dus door hyperventilatie komen, maar ik wil het graag zeker weten. Ben jij al meer te weten gekomen?

 20. Miriam ·

  Hallo, Ik heb een vraag m.b.t. plotselinge pijn aan de rechter zijkant van mijn ribben. Het begon 6 dagen geleden met een vage pijn, die gedurende de week toenam. Had ik eerst wat last, nu heb ik echt pijn. Het voelt alsof ik een stuk van mijn ribbenkast gekneusd heb aan de rechterkant, maar ik zou totaal niet weten hoe ik daar nu aan zou moeten komen. Ik ben niet gevallen, heb geen gekke dingen gedaan of getild. Wel is het zo dat ik sinds oktober met een kruk loop (ook rechts), omdat mijn lopen achteruit gaat i.v.m. neurologische aandoening (ik ben al ruim een jaar in onderzoek i.v.m. eventueel MS). Ik voel het met lopen, hoesten, lachen, bukken en als ik diep inadem. Ik kan er ook niet op liggen als ik in bed lig. Het doet op enkele plekken pijn als ik er op druk. Het zit vooral aan de zijkant en aan de onderkant. Ik vind het vooral ook opmerkelijk dat het eerst wat vage pijn was, die gedurende de week is toegenomen. Paul, heb jij misschien enig idee of een ontsteking mogelijk zou kunnen zijn door overbelasting vanwege het lopen met een kruk? Ik weet dat een huisarts eigenlijk de aangewezen persoon is, maar ik voel me een beetje een zeur als ik daar voor iets kom wat eigenlijk overdreven is.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Miriam, Dat je pijnklachten zijn ontstaan door het lopen met een kruk zou natuurlijk best kunnen. Als je met je volle gewicht op een kruk steunt, moeten daar bepaalde spieren, pezen en ligamenten flink voor compenseren, waardoor bepaalde weefsels en structuren kunnen worden geïrriteerd of overbelast. Het zouden je ribben zelf kunnen zijn, maar bijvoorbeeld ook aanhechtingen o.i.d. Een ontsteking zou kunnen, maar een blessure/kneuzing door overbelasting lijkt me waarschijnlijker. Maar zoals je inderdaad al veronderstelt, zul je er voor uitsluitsel een arts naar moeten laten kijken. Neemt de pijn toe zodra je op je kruk leunt? Hoe dan ook heel veel sterkte ermee, ook met het MS-onderzoek! Groeten, Paul

 21. Lianne ·

  Bij mij lijkt het alsof de vorming van mijn linker ribbenkast volledig misvormd is vergeleken bij de rechterkant. Hierdoor lijkt er ook een verdikking meer naar de binnenkant van de borstkas, maar ik heb niet noodzakelijk pijn. Enkel als ik erop duw, voel ik dat aan de linkerkant iets harders dan aan de rechterkant. Aangezien ik op het internet niks over verdikkingen zonder pijn vind, plaats ik deze reactie in de hoop dat iemand mij kan helpen?

  Beantwoorden
 22. amanda ·

  Hoi Paul, Ik kan de exacte plek moeilijk aanwijzen en het is een stekende pijn, eerder scherp en snijdend. Ik heb het zo’n 2 weken. Paar jaar geleden ook gehad en toen ging het na een paar week weer over. Maar ik heb het inmiddels ook steeds in mijn onderrug, dus kan inderdaad wel een zenuw zijn.

  Beantwoorden
 23. miranda ·

  Hoi Paul… De pijn die ik dan heb is een zeurende pijn. Kan mij dan ook niet ontspannen. Nu heb ik er gelukkig minder last van dan voorheen. Maar zoals ik schreef krijg ik het met de maandelijkse cyclus en als ik erg geëmotioneerd ben. In het verleden stond ik ermee op, en ging ermee naar bed: 4 jaar lang aan 1 stuk door pijn… Soms heel heftig, dan had ik het gevoel of iemand 2 handen onder mijn ribben pakte en zat te trekken. Ben ook meermaals naar de dokter geweest, ademhalingstherapie gehad, manuele fysiotherapie… noem maar op. Zelf denk ik dat toen bij het onderzoek (bronchoscopie) mijn ribbenkast is geforceerd. Bij de 1 gaat zo een onderzoek goed, maar bij mij goed fout. De chirurg heeft niet fout gehandeld, maar ik raakte in paniek. Daardoor ging het fout…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Bevond de kijkbuis zich in je long toen je in paniek raakte? Het kan natuurlijk zijn dat je long van binnen een tik of knauw heeft gekregen… Wel vreemd dat de pijn bij je ribben erger wordt tijdens je cycli, want dit is veelal gerelateerd aan je hormoonhuishouding. Of komt de menstruatiepijn (meer richting de onderbuik) bovenop je pijn in de bovenbuik waardoor deze erger lijkt? Of misschien triggert de menstruatie en/of menstruatiepijn de pijn nabij je ribben wel. Zoals ik al aangaf ben ik GEEN arts, dus waar de pijn door veroorzaakt wordt kan ik niet zeggen… En zolang je de oorzaak van je pijn niet weet is gerichte pijnbestrijding lastig. Misschien helpt dit artikel over soorten pijn (neurogene zenuwpijn, weefselpijn, psychogene pijn, mechanisch, thermisch, chemisch e.a.) je enigszins verder. Wanneer je je pijn kunt plaatsen, kun je misschien gerichter hulp zoeken.

 24. Eva ·

  Ik heb ook een vraagje. Ik ben 19 en ik heb sinds dinsdag heel erg last van de onderkant van mijn linker ribben. Als er luchtbellen omhoog komen vanuit mijn maag en ik adem zijn er extra hevige steken. Ik heb het vooral ‘s ochtends, tegen de middag ebt het langzaam weg. Iemand een idee hoe dit komt? Ik heb dinsdag wel redelijk pittig gegeten, en redelijk laat, dus kan het daar een beetje door komen? Dat het eigenlijk maagpijn is…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Eva, Je klachten kunnen zeker te maken hebben met maagpijn en/of maagirritatie. Als de klachten langer aanhouden kan er zelfs sprake zijn van een maagslijmvliesontsteking en/of reflux met zuurbranden. Ik ben GEEN arts, maar persoonlijk zou ik even langs de huisarts gaan als de klachten niet snel en vanzelf minder worden. Groeten, Paul

 25. amanda ·

  Hallo, Ik heb steeds een vage pijn bij de ribben. Het begint zomaar. Soms als ik sta, soms als ik lig of zit. Maar ‘t komt ook zomaar tijdens het koken of afwassen. Het begint halverwege mijn ribben. Op mijn rug. Ineens alsof je wordt gestoken. Dan trekt het door naar voren, vooral links. Dit blijft 5 minuten erg pijn doen en dan is het weg. Dit heb ik zo’n 3x per dag. Een idee?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ik ben GEEN arts, maar dit klinkt een beetje als een probleem met een zenuw. Dat hoeft overigens niet hoor, maar het verloop van de pijn is wel typisch. Al zou het ook best met maagzuur of stenen te maken kunnen hebben. is de pijn aanwijsbaar en hevig, dus een volle en intense steek? Of kun je de exacte plek moeilijk aanwijzen en is de stekende pijn eerder scherp en snijdend. En hoe lang heb je deze pijn al?

  • Robert ·

   Hai Amanda. Jouw ribklachten komen mij heel bekend voor en ik noem het de reizigerspijn. Vaak begint de pijn op mijn rug en gaat dan naar de zijkant en soms ook naar de voorkant op de hart plek. Stekend en soms brandend en als je op een rib duwt, is dit pijnlijk. Nu ontdekt bronchitis en daarvoor medicijnen gekregen. Na een goede periode komt de pijn rond de ribben intenser en heftiger terug. Nog geen flauw idee wat de oorzaak is. Als er meer bekend is van je aandoening hoor ik het graag. Groet, Robert

 26. miranda ·

  Hoi, 8 jaar geleden heb ik een longontsteking gehad, inclusief borstvliesontsteking. Dus 2 weken ziekenhuis en ik weet niet hoeveel onderzoeken omdat ze de oorzaak wilden achterhalen. Alles ging goed, medicijnen sloegen aan. Totdat ze ook nog een bronchoscopie bij mij deden… Vanaf dat moment kreeg ik dus de pijnen in mijn ribbenkast. Heb er zeker 4 jaar ernstig last van gehad, en pijnstilling hielp niet. Alleen de zwaardere spierverslappers verlichtten een beetje. Het was voor mij een helse tijd. Werkte vooral met warmte om mijn spieren te doen ontspannen + beweging (wandelen). Ik dronk rustgevende thee, extra vitamines, noem maar op. Helaas steekt het toch nog soms de kop op die pijnen… Als ik emotioneel ben (verdriet) en met de maandelijkse cyclus. Bestaat er niet een medicijn dat speciaal gericht is die pijn te bestrijden? Want ik word er echt gek van als het opkomt!

  Beantwoorden
 27. Danny ·

  Hoi, Ik ben Danny. Ik ben vorige week gevallen met longboarden en ik voel nu verschillende pijnen in mijn rechter ribben en bij hoesten, niesen en lachen. Ook bukken doet erg zeer. Een week na de val nog steeds last ervan en ook ineens van mijn bovenrug rechts. Is dit normaal? Het is erg vermoeiend en weet niet zo goed of ik naar de huisarts ermee moet. Help! :( Grt. Danny

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Danny, Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je een rib hebt gebroken of gekneusd. Ik zou er absoluut even mee langs je huisarts gaan. Groeten, Paul

 28. Eric ·

  Hallo, Ik heb sinds enkele dagen aan het einde van de nachtrust rond 05:00 uur dus als ik nog in bed lig erge last van de rug/borstkas/ribben. Het voelt alsof ze gekneusd zijn… na een paar uur is het weer verdwenen en komt het de volgende nacht weer terug… Wat kan dit zijn?

  Beantwoorden
  • jolanda ·

   Dat heb ik ook al weken lang! Kan dan ook niet zo heel diep meer adem halen. Opstaan lukt me nauwelijks en doet vreselijk zeer (alsof de ribben zakken). Na een uurtje of zo zijn alle pijntjes weer weg. Heb echt al diversen matrassen geprobeerd en ben zelfs van plan een nieuw bed te kopen… Maar omdat niets lijkt te helpen een beetje huiverig. Zou heel graag snappen wat er aan de hand is.

 29. Gon ·

  Begin maart longontsteking gehad, met veel en zwaar hoesten. 2x antibiotica voordat longen tot rust kwamen. In 2e week tijdens een hoestbui een flinke knak in onderste ribben rechts, veel pijn, flinke pijnstilling nodig gehad om iets rust te krijgen. In 4e week door hoesten en niesbui wederom klachten fiks verergerd. Daarna is pijn op ribben aan rechterkant langzaam minder geworden, maar niet over. Bij belasting en inademen blijft er een pijn rondom de ribben, uitstralend naar schouderblad en rechter arm. Op advies van fysiotherapeut, rustig aan gedaan en nu weer langzaam gestart met spier oefeningen in warme cabine. Binnen een uur verergeren de klachten over de ribbenboog en kan ik weer ibuprofen pakken om enige verlichting te krijgen. Sta in dubio is oppakken oefeningen nu wel of niet goed… begin de pijn wel echt zat te worden. Iemand een goed advies?

  Beantwoorden
 30. mylou ·

  Ik heb sinds 2 dagen steken bij mijn ribben / borst. Ik heb er wel een basketbal tegenaan gekregen. Ik krijg er heel de tijd teken vooral als ik heb gedronken. Wat kan dit zijn? (het is wel al wat minder dan de eerste dag)

  Beantwoorden
 31. Emmy Borst ·

  Ik heb nu al bijna 2 jaar pijn aan mijn ribben, vooral links. 1 jaar geleden heb ik een borstverkleining ondergaan, maar dit heeft niets geholpen, het heeft de pijn eerder verergert. Ik heb verschillende onderzoeken gehad maar zonder resultaat en uiteindelijk, waarschijnlijk omdat de artsen het niet meer wisten, het etiket ‘fibromyalgie’ opgeplakt gekregen. Ik slaap slecht vanwege de pijn en heb het idee dat niemand, zelfs mijn partner niet, gelooft dat ik écht pijn heb. Elke hulp is welkom.

  Beantwoorden
 32. Esther ·

  VRAAG: Ik ben moeder en gastouder. Tijdens mijn werk til ik veel zware kindjes. Als persoon ben ik een bezig bijtje, gun mijzelf weinig rust, niet zeuren maar werken. Alleen vier dagen geleden op mijn vrij dag ben ik heerlijk de tuin ingegaan om te tuinieren gras weg scheppen, schoffelen, onkruid verwijderen, vegen etc. Het was zwaar werk en misschien op dat moment voor mij lichamelijk wel iets te veel en te zwaar (deze dag was ik eigenlijk al heel moe). Halverwege het tuinieren kreeg ik het ineens benauwd en had ik uit het niets pijn net onder mijn linker en rechter borstkas. Ik dacht dat ik ziek werd, wellicht buikgriepje of zo, gaat wel weer over. Daar ik een doorzetter ben en niet wilde zeuren ben ik gewoon met enige moeite doorgegaan met werken in de tuin (al stond ik opdat moment wel enig krom van de pijn en ging het ineens allemaal wat langzamer). De pijn ging niet zomaar weer weg en ik heb er nu nog steeds last van. Zolang ik maar rustig rechtop sta, rustig loop, zit of op mijn rug lig gaat het redelijk. Maar als ik van mijn rug na zijligging ga is het pijnlijk en de pijn is constant aanwezig het straalt soms door naar mij rug of meer naar het middenrif. Of als mijn eigen kinderen me bijvoorbeeld een grote knuffel komen geven doet het zeer als ze tegen mij aan gedrukt staan. Verder heb ik gewoon trek, geen koorts en voel mij verder redelijk. Ik hoop dat u mij enig informatie kan geven, heb nog geen behoefte om de weekend arts te raadplegen. Alvast bedankt voor uw reactie.

  Beantwoorden
 33. juliaa ·

  Hoi, De pijn in mijn ribben is verdwenen. Ik heb de tips opgevolgd en rustig aan gedaan en nu is het helemaal weg.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Goed om te horen dat de pijn in je ribben is verdwenen/opgelost! Groeten, Paul

 34. Edita ·

  Ik heb al heel lang last van m`n ribben, ze steken heel erg op verschillende plekken, maar de meest vervelende pijn vind ikzelf precies midden op mijn ribben… zo`n kloppende pijn. Ook heb ik pijn op mijn ribben achter mijn maag (en een kloppend gevoel) en het doet heel veel pijn. Ik zou echt niet kunnen weten wat het zou kunnen zijn, ik hoop hierbij dan ook op een nuttige reactie, want ik loop hier echt al heel lang mee rond. Groetjes, Edita

  Beantwoorden
  • Paul ·

   De ribben zitten aan de voorkant verankerd aan het borstbeen/sternum. Wellicht dat dit artikel over pijn op het borstbeen enige duidelijkheid kan verschaffen? Heel veel sterkte! Groeten, Paul

 35. Sophia ·

  Hoi, Ik kan al een lange tijd m’n bovenste rib (rechts) horen bewegen. Als ik dan ‘s avonds op bed lig op m’n rechter zij en dan weer op m’n rug ga liggen, hoor ik hem naar voren schuiven, gaan alsof het in gedrukt is wanneer ik op m’n zij lig. Ook kan ik het echt indrukken… en dan voel ik ‘t weer terug naar voren gaan als ik de druk op de rib weghaal. Is dit normaal? Ik ben er gewend aan geraakt; ik heb dit al een paar jaar… Kan ik ‘t beste naar de huisarts gaan? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Sophia, In principe zijn je bovenste ribben niet zwevend. Ze zitten aan de voorzijde met een kraakbenige constructie (cartilage) verankerd aan je borstbeen en aan de achterzijde zitten ze vast aan je ruggenwervels/wervelkolom. Het kraakbeen zorgt voor de nodige flexibiliteit en dient als een soort gewricht, maar de beweging zoals jij die beschrijft lijkt mij persoonlijk niet ‘natuurlijk’. Op deze pagina van Wikipedia over de ribbenkast vind je een hele heldere animatie van de verschillende ribben en wervels. Misschien dat je rib in het verleden ooit gebroken is geweest zonder dat je dat hebt gemerkt? Een ribfractuur kan in bepaalde gevallen namelijk pijnloos verlopen en onopgemerkt blijven. Vooral ook het ‘horen bewegen’ van de rib doet denken aan een gebroken rib. Als dit probleem al meerdere jaren speelt en er geen sprake is van pijn, hoef je je er DENK IK niet direct zorgen om te maken, maar ik zou er voor de zekerheid absoluut mee naar de huisarts gaan. Deze kan je wellicht doorverwijzen voor een röntgenfoto of scan. In theorie kan een rib die is afgescheurd of afgebroken namelijk schade veroorzaken aan omliggende weefsels en organen, afhankelijk van de vorm en ligging van het afgebroken deel. Sterkte & groeten, Paul

 36. laura ·

  Hoi… Ik heb geen pijn in mijn ribben zelf, maar wel constant steken steken achter m’n ribben, die vooral erger worden als ik beweeg of lig. Het zit net achter m’n ribben (links), doortrekkend naar voren (rechts). Ook (maar minder) doortrekkend naar mijn buik. Ademen is zeer gevoelig… Gr. Laura

  Beantwoorden
 37. juliaa ·

  Hoi, Ik ben Julia en ik ben 14 jaar. Ik had m’n sleutelbeen gebroken en ben daaraan geopereerd maar, uit het ziekenhuis krijg ik steken in m’n linkerribben. Nu gaat het inmiddels beter door paracetamol en ibuprofen, maar nog steeds pijn bij lachen, hoesten en diep inademen. Moet ik hiermee naar de huisarts of gaat het vanzelf over?

  Beantwoorden
 38. Anna ·

  Ben benieuwd of er iemand is die ervaring heeft met het gevoel dat er iets bekneld zit onder de onderste linker rib. Het doet geen pijn, maar het voelt vervelend. Ik “duw HET steeds terug” met mijn hand wat dat HET ook mag zijn. Ik dacht aan een vergrote milt, maar ik voel geen zwelling of zo…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Misschien gerelateerd aan een buikwandbreuk of middenrifbreuk?

 39. Els ·

  Hallo ik ben Els en ik ben 15 jaar. Ik heb al zeker een maand last van steken aan de bovenkant van allebei mijn ribben. Het doet echt ontzettend zeer en wanneer ik het krijg moet ik echt even stoppen met wat ik aan het doen ben en moet ik even rustig gaan staan of zitten. Hoelang de steken duren varieert soms van een paar seconden tot ongeveer anderhalf à twee minuten. Ik sport wel, ongeveer 4 uur in de week, en ga op de fiets naar school – dit vermeld ik er maar even bij. Ik weet niet of dit groeipijn is, maar ik denk eigenlijk niet. Ik weet niet of dit er ook bij kan horen, maar ik heb ook nogal vaak een licht gevoel in mijn hoofd. Dan tol ik helemaal en dan is het net alsof ik zo -bam- op de grond kan vallen. Dan grijp is snel even wat vast zodat ik niet val. Nog iets: mijn eetpatroon is goed. Ik snoep weinig en drink ook gewoon gezonde dingen. Ik rook niet en drink geen alcohol. En echt nog het allerlaatste: wanneer ik even heb gerend, krijg ik vaak last van m’n rug en voel ik een grote druk op mijn longen. Ik heb ook weleens gehyperventileerd. Misschien is mijn manier van ademhalen gewoon niet goed.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Els, Ik denk dat het voor buitenstaanders heel lastig is om de vinger op jouw klachten te leggen. Vooral ook omdat het nogal ‘algemene’ klachten zijn en bovendien nogal wat verschillende kwalen en pijnen. Wellicht een idee om het verhaal wat je hier hebt getypt uit te printen en mee te nemen naar je huisarts? Hopelijk vind je snel een oplossing. Heel veel sterkte & beterschap! Groeten, Paul

 40. Chantal ·

  Hoi, Ik heb altijd een pijn aan de rechterkant van mijn ribben tijdens het joggen of rennen? Moet ik dan wel effe stoppen en gaat ie vanzelf over? Hoe ontstaat dat en wat kan ik hieraan doen? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 41. Nicole ·

  Mijn dochter heeft al heel lang pijn net onder haar ribben. En ook een stukje op haar ribben. Wat moet ze doen, want ze is pas 10 jaar?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Met jonge kinderen zou ik geen risico nemen. Het lijkt me dan ook niet onverdienstig om telefonisch contact op te nemen met jouw huisartsassistent(e); die kan je huer vast en zeker verder in adviseren.

 42. Sandra ·

  Hi, Naar welke specialist moet je eigenlijk gaan als je pijn aan de ribben hebt en ernstige botontkalking. De internist behandelt alleen de botontkalking. De pijn is zo heftig dat bewegen alleen maar gaat met pijnstilling. Liggend is de pijn weg, maar zodra je gaat staan voelt het alsof het onderlichaam het bovenlichaam niet kan dragen. Tips zijn welkom over hoe of wie we kunnen vragen voor advies…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Sandra, Er zijn osteoporose-specialisten binnen verschillende vakgebieden, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Indien botontkalking verweven is met hormonale problemen (door toedoen van menopauze, zwangerschap etc.), dan wordt je veelal doorverwezen naar een endocrinoloog die gespecialiseerd is in osteoporose. In de meeste gevallen zul je toch echt terechtkomen bij een in osteoporose gespecialiseerde internist of internist-endocrinoloog. In principe is je huidige internist dus de aangewezen persoon om je verder te helpen of indien nodig door te verwijzen naar een collega uit de tweede lijn of anders van de 2e naar de 3e lijn (bijv. Academisch Ziekenhuis). Met chronische pijn -al dan niet in de schouder- kom je uiteindelijk vaak bij een pijnpoli of pijncentrum terecht. Hier werken allerhande specialisten, waaronder de pijnspecialist (anesthesioloog), fysiotherapeut, neuroloog, orthopeed, psycholoog, psychiater en revalidatiearts, en wie je behandelend arts wordt, is veelal afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de pijn en de soort pijn (nociceptief, neurogeen, psychogeen etc.). In geval van aanwijsbare pijn in de schouders/costae door toedoen van osteoporose denk ik toch echt dat je bij een internist aan het juiste adres bent, maar pin me er niet op vast. Hopelijk heb je iets aan deze info. Groeten en heel veel sterkte toegewenst, Paul

 43. linda martens ·

  Ik heb al heel lang (met tussenpozen) last van stekende pijn in de onderste rib (links). Op dit moment is het heel erg: bij het omdraaien in bed moet ik heel voorzichtig doen, anders krijg ik die explosie van pijn. Lopen gaat goed, als ik maar niet te snel wil lopen. Bukken is pijnlijk, heb er al spuiten voor gehad op de pijnpoli. Dat laatste heeft helemaal niks gedaan, ze zetten hem in me rug, want de eerste keer (links in m’n) zij ging mis omdat ik een hoestbui kreeg, toen ging hij door m’n long. Gevolg: klaplong. Dat is wel de beste oplossing, spuiten ze de zenuw dood, maar durf niet meer zo’n spuit te laten zetten, dus in m’n rug is puur verdoving, en dat helpt niet altijd. En bovendien slechts tijdelijk. Ik hoop dat er iemand een oplossing heeft, ik heb hier al tientallen jaren last van. Overigens ook perioden dat het rustig is, zou ik maar zeggen, maar de pijn is wel scherper geworden de laatste tijd. Ik lig verstijfd in bed als ik zo’n stekende pijnaanval krijg, het is verschrikkelijk! Heb ook een kastje met elektrische golfjes; daar ben ik nu mee bezig. Plus ik drink ik veel en ik neem poeders om de ontlasting zacht te maken. Ikzelf heb altijd gedacht dat de darm tegen een zenuw aandrukt, dus probeer ik de darm leeg te krijgen zodat hij niet meer in de buurt komt van zo een zenuw?

  Beantwoorden
 44. Oosterlinck Sara ·

  Hallo, Ik heb een rare situatie, maar misschien herkent iemand zich hierin en kan diegene mij verder helpen. Ik heb al sinds juni pijn op mijn rechter rib onderaan… Het is ergens rond de 8e à 10e rib… als je eraan komt en erop duwt, doet het pijn. Soms heb ik een hele dag pijn en soms ook steken. Soms heb ik enkel ‘s avonds pijn… Het verschilt constant. In juni is de pijn begonnen toen ik een beweging deed en het leek alsof ik ter hoogte van mijn pijn een kramp kreeg. Was heel pijnlijk… Ik dacht dat dit wel zou overgaan. Voorafgaand aan die pijn had ik ook al pijn, maar dit was meer onder die ribben en dat had ik vooral als ik te veel voorover zat. Dit ging weg als ik rechtop zat, dus ik dacht dat deze pijn ook zou weggaan. Deze ging echter niet weg en ben naar de dokter gegaan. Ik heb hiervoor eerst pijnstilling en ontstekingsremmers gekregen, maar deze werkten niet. Ik het een röntgenfoto laten nemen, maar daarop zagen ze niets en als laatste hebben ze een botscan laten nemen, maar ook daarop was niets zien. Voor de dokter is het dus een raadsel… Maar voor mij is het lastig en soms echt pijnlijk… Herkent iemand dit of heeft iemand raad? Altijd welkom… Ik ben pas 23 jaar en doe niet echt aan sport…

  Beantwoorden
 45. Amber ·

  Ik hoop dat iemand hier antwoord weet op mijn vraag. Horen ribben netjes en recht onder elkaar te staan of is het normaal als de een meer uitsteekt en de ander juist meer naar binnen steekt? Dit is bij mij namelijk het geval, maar nergens op internet kan ik hier antwoord op vinden!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   De ribbenkast hoort allereerst symmetrisch te zijn, dus aan beide kanten hetzelfde. Daarnaast lopen de ribben enigszins ovaal. Het bovenste stel “ware” ribben maakt de kleinste boog. Verder naar onderen wordt deze boog steeds groter omdat er meer en grotere ingewanden zitten (maag, darmen etc.). En net boven de onderbuik worden ze weer ietsje kleiner. Het punt is dat ze van boven naar beneden van smal naar ruim naar ietwat smaller lopen, dus in een logisch opvolgende (taps toelopende en aflopende) reeks. Zoek maar eens een plaatje van de ‘ribbenkast’ op via Google. Het kan overigens best zijn dat je ribbenkast afwijkt; dan is er veelal sprake van een groeiafwijking. Als je je er zorgen over maakt of last aan ondervindt, zou je je huisarts er eens naar kunnen laten kijken.

 46. TimR ·

  Wie niet waagt… Hey, misschien kan iemand me verder helpen. Ik ben normaal gesproken een erg actief persoon: fitness tot 5 x per week (indien tijd genoeg) en in de droge maanden kilometers malen op de racefiets. Om even de inspanningen te beschrijven: dat fitnessen gaat richting bodybuilding/power-training met als beste onderdeel benen (tot 470 kg record legpress) en met continue aangepast voedingsschema & supplementen (niets verboden). Qua fietsen: tot 139 km solo à +/- 30/uur. Niet om op te scheppen, maar ik kan dus niet stilzitten en wil steeds beter presteren. Begin september gevallen met fiets, hard en op mijn hoofd maar geen schade (behalve helm). Dezelfde periode een ontstoken talgklier laten uitsnijden (zat er toen al 18 maanden). Sinds die periode (begin september) is het zeer snel bergaf gegaan. De klachten zijn vaag, behalve MOE, maar dus chronisch moe, hangerig, grieperig EN pijn in de linkerzij (ter hoogte van laatste rib). Al 3 maal bloed laten nemen: perfect in orde. CT-scan buik/borst: alles in orde. Gastroscopie: lichte ontsteking ingang maag, zelfs niet gevoeld. Twee weken geleden in de zetel (mijn nieuwe hobby i.p.v. sporten…): plots koorts, rillingen, geen verkoudheid/griep/keelpijn/maag- of darmklachten. Enkel koorts en grieperig. Dokter: griepaal syndroom (niets dus). We zijn inmiddels 8 weken verder: nog steeds moe en ziek(jes). Ik verplicht me soms om toch te sporten en dan zijn de prestaties ronduit slecht en doet alles 10 X meer zeer (gewrichten, spieren) dan anders. De dag daarna moet ik het ook bekopen met in de namiddag of avond drie uren extra slaap. Ik haat de zetel en wil me terug gewoon goed voelen en gaan sporten. Iemand een idee? Weet niet waar te zoeken, maar sorry, ‘t zit niet in mijn hoofd, mijn lichaam werkt gewoon niet mee. :-(

  Beantwoorden
  • Jo_G ·

   @Tim R. Al erachter gekomen wat het is? Ik heb namelijk precies dezelfde klachten.

 47. Erik Mulder ·

  Regelmatig overkomt het me dat ik met sporten een klein zetje krijg tegen mijn linkerkant waardoor ik maanden last heb van een kneuzing aan een rib. Ik ben nu op zoek naar beschermende kledingstukken met beschermplaat in verwerkt. De oorzaak van mijn zwakke linkerkant zou kunnen liggen in een hoogstand van het middenrif waardoor je bij een zetje niet veel tegendruk kunt uitoefenen en een rib kan worden ingedrukt door bijvoorbeeld je eigen arm.

  Beantwoorden
 48. marlene peters ·

  ben vorige week gevallen en heb nu pijn aan mijn linker zijde, vooral met hoesten. Van buitenaf is niks te zien, en ook kan ik ‘s nachts goed slapen, maar als ik uit een zittende houding overeind kom, doet dat flink pijn. Moet ik hiermee naar de huisarts of gaat dat vanzelf over?

  Beantwoorden
 49. De Keyser ·

  Mijn echtgenote heeft last in haar linker ribben/tussenribben, bovenaan. De specialist vindt niets, ook niet na een echografie en nucleaire scan. Zijn het spieren of zenuwen? Feit is dat zij vooral pijn krijgt bij het stilzitten met de arm (o.a. tv-kijken) en de pijn strekt zich uit van rib tot in de hand. Kan iemand mij helpen? Zijn het spieren of zenuwen of wat? Zij krijgt enkel pijnstillers, maar dat neemt de oorzaak niet weg. Dank voor uw hulp. Marc De Keyser

  Beantwoorden
 50. Sandra ·

  Sinds 4 maanden heb ik erge last links onder mijn laatste rib. Heb lijkt erachter te zitten. Het begon met een blaasontsteking die na 2 antibiotica kuren alsnog 3 weken na stoppen met de medicatie overging in een nierbekkenontsteking. Na nog 3 antibiotica en een dag in het ziekenhuis was deze nierbekkenontsteking verdwenen. De pijn die ik toen had is weggebleven. Het enige wat er achter is gebleven is die zeurende pijn bij mijn rib / achter m’n rib. als ik buk doet het heel erg zeer , en voelt als iets wat word ingedrukt. Bij lang onderuit zitten of liggen begint het ook te zeuren en pijn te doen en het enige wat helpt is een andere houding aannemen. De pijn is dus uit te lokken. Maar zolang ik niet buk of te lang op 1 manier zit heb ik er geen last van. Ik heb al een echo gehad van m’n nieren, en dat wees niks uit. Al zeker 15x bij huisarts geweest en nu bij internist die het nu gooit op m’n darmen en zelf kan ik me daar niet in vinden . Het voelt niet als me darmen! Ik heb nu laxeermiddel gekregen en slik dit nu elke dag al 4 weken maar merk geen verschil. En nu zegt zij dus dat ze het ook niet weet en daarmee is het klaar. Weet iemand wat het is? Ik wil van die pijn af het beïnvloed m’n dagelijks leven , het kan toch niet zijn dat ik zomaar pijn krijg en dat het dan nergens vandaan komt? Medische achtergrond : maagzweer al vanaf m’n 4e jaar en slikt daar elke dag medicatie voor. Ik ben nu 26jaar. Voor de rest gezond. Groeten Sandra

  Beantwoorden
  • Ilse Lesaffer ·

   Na een antibioticakuur kan je een schimmel in je slokdarm ontwikkelen. Dat geeft klachten zoals jij ze beschrijft; bij mij zelfs krampen van de slokdarm alsof ik een balletje had ingeslikt, evenals pijn tussen de schouderbladen. Dit is aan het licht gekomen na een maagonderzoek. De schimmel is behandeld met antibiotica en klachten zijn helemaal verdwenen, het loont de moeite om dit eens te bespreken met je huisarts.

  • Paul ·

   Beste Ilse, Bedankt voor de aanvullende informatie. Het lijkt me alleen onjuist dat de schimmel uiteindelijk is behandeld met een antibioticum: een middel tegen bacteriën wat de schimmelinfectie in eerste instantie heeft veroorzaakt. Dit even om verwarring/misverstanden bij andere lezers te voorkomen. Groeten, Paul

 51. Nadia ·

  Hallo, ik heb nu sinds een week net onder m’n rechter rib pijn die komt en gaat. Het is een zeurende, vage pijn en soms voel ik het ook aan mijn rechterzij. Verder geen koorts, vermoeidheid of wat dan ook en ook ontlasting en urine zijn goed. Ben vrijdag naar de huisartsenpost geweest, maar die dacht aan een galsteen die vastzit. Ik herken echter de symptomen en pijn daarvan helemaal niet. Ik moet nu een echo laten maken, maar word erg bang van internet; leverkanker is ‘t eerste wat naar boven komt. Heb mijn zus 3 maanden geleden verloren aan een hersentumor, dus ik zit echt in zak en as. Herkent iemand deze pijn?

  Beantwoorden
  • nensi ·

   Hoi Nadia, Waarschijnlijk heb je galstenen. Ik heb galstenen en herken deze pijnen heel goed. Bij mij zijn de pijnen aan beide ribben aan de onderkant die doortrekken naar de rug. Ook heb ik pijn aan mijn lever, maag en darm. Volgens mijn arts komt het door de galsteen. Ik word op 27 september geopereerd.

 52. Julie Rigo ·

  Hallo, Mijn naam is Julie en ik ben 37 jaar. Ik profiteer v/h leven, ben een bezige bij, maar sporten staat op een laag pitje. Alleenstaande, huisje gekocht en helemaal aan het renoveren. Na 3 jaar is een keuken nog niet geplaatst waardoor een gezonde maaltijd (groentjes, vitaminen, vlees, aardappelen…) vaak ontbreekt. Kant-en-klare schotels: niet voldoende hé! MIJN VRAAG: kan het zijn dat mijn botten (o.a. ribben en borstbeen) hierdoor brozer zijn geworden? Drink dagelijks zo’n liter natuurlijke sojamelk… Oorzaak pijnlijke ribben: zo’n 4 keer gekneusde rib(ben). Een keer na stevige knuffel, niet meer dan dat. Drie keer tijdens vrijpartij (absoluut geen extreme toestanden etc.). Partner iets te fel zich tegen me aandrukt!? Graag antwoord op de volgende vraag a.u.b.: Kan dit, is het normaal of ia het nodig om een specialist te raadplegen (vanwege broze botten)!? Alvast bedankt,
  Groetjes, Julie (Belgisch Limburg)

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Voeding is een van de allerbelangrijkste aspecten als je het hebt over de hardheid/broosheid/flexibiliteit van botten. Je botten ontlenen hun samenstelling immers aan de voedingsstoffen die je binnenkrijgt (mineralen, eiwitten, fytonutriënten, vitamines etc.). Calcium (“kalk”) speelt een rol, maar vitamine D3, magnesium, vitamine K2 en bepaalde isoflavonen zijn minstens zo belangrijk! Al met al zou de poreusheid van je botten absoluut te maken kunnen hebben met je voeding, maar ik kan eigenlijk niets inhoudelijks vaststellen over jouw specifieke situatie; daarvoor heb ik immers te weinig inzicht. Gekneusd botten door een knuffel zijn in ieder geval NIET “normaal”, dus het kan sowieso geen kwaad om hier eens informatie over in te winnen bij een arts. Succes & sterkte, Paul

  • Erik Mulder ·

   Komt het telkens aan dezelfde kant voor?

 53. Coolen ·

  Hoi Paul, Mag ik even een paar kanttekeningen zetten bij jouw stukje? Ik wil je er even op opmerkzaam maken dat we niet spreken van een ribbenkast, maar van een ribbenkas. Een kast is een meubel met deuren of laden, een kas is een holle ruimte. Je schrijft wel heel correct borstkas. Verder onder punt 6. De meeste ribben zitten aan de voorzijde vast aan het borstbeen (niet borstwervel) en aan de achterzijde aan de borstwervels. De term ruggenwervel is geen benaming van een deel van de wervels. Misschien kun je met deze kanttekeningen het artikel rectificeren. Groetjes

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Coolen, Rectificaties zijn natuurlijk altijd van harte welkom en worden ten zeerste gewaardeerd. Ik ben het in dit geval alleen niet met je eens. Een kas gebruik ikzelf om mijn eetbare planten en vruchten in te kweken, maar dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat de term ‘borstkas’ daarmee incorrect is. De gangbare term is naar mijn weten wel degelijk ribbenkast en niet ribbenkas; wellicht ben je in de war met de term ‘borstkas’. Voor zover ik kon vinden, staat er nergens de uitdrukking ‘borstwervels’ in bovenstaande tekst, maar wellicht zie ik die over het hoofd. Een “doorsnee” wervelkolom oftewel ruggengraat bestaat voor zover mij bekend is uit 7 nekwervels (cervicale wervels), 12 borstwervels (thoracale wervels), 5 lendenwervels (lumbale wervels) het heiligbeen (sacrum): een vergroeiing van 5 (sacrale) wervels, en tot slot het stuitje oftewel staartbeen (os coccygis): een vergroeiing van meestal 4 staartwervels. De thoracale wervelkolom (het deel tussen nek nek en flanken) houdt voor zover ik weet de ribben op zijn plek aan de achterzijde van het lichaam. Tot slot wordt de term ‘ruggenwervel’ veelal gebruikt om een willekeurige wervel binnen de ruggengraat/wervelkolom aan te duiden. Hij wordt echter ook vaak als synoniem gebruikt voor ‘borstwervel’ (thoracale wervel) omdat de borstwervels grotendeels ter hoogte zitten van de bovenrug. Hopelijk verheldert dit mijn bedoelingen met bovenstaande tekst. Hoe dan ook: enorm bedankt voor je oplettendheid. Ik lees de tekst morgen sowieso nog even grondig door en doe zo nodig aanpassingen, al is het maar om misverstanden te voorkomen. Groeten, Paul

 54. sarah ·

  Hallo, Mijn naam is dus Sarah en ik ben 41 jaar oud, schilder/behanger van beroep (al 20 jaar), mama van 2 kids en heb een vriend. Sinds 1 augustus kamp ik met 4 gebroken ribben door een ongeval; de pijn was echt ondraaglijk. Nu, 1 week later, gaat het overdag nog redelijk, maar de nachten zijn echt een ramp. Ik ben beperkt tot lichte, huishoudelijke taken en veel heeft men niet aan me. Ik kan sinds gisteren weer autorijden en dingen van op de grond oprapen. Ik heb heel veel moeite met simpele dingen: beha aandoen, haar wassen, schoenen aandoen, een bokaal openen, een fles wijn ontkurken, mijn hond kammen enz. Normaal moet ik maandag weer werken, zou dat lukken? Men spuit 2x per dag Diclofenac 75 mg omdat mijn maag de pillen niet verdraagt. In het verleden heb ik op het werk of tijdens het sporten wel eens ribben gekneusd, maar gebroken voelt toch helemaal anders. Ik voel ze bij momenten echt kraken en bewegen, echt griezelig. Slapen doe ik bijna niet liggend, mijn ademhaling vermindert erdoor, overdag als ik rondloop of zit valt het best mee. Ik vraag me nu af hoelang dit zal duren? Groetjes, Sarah

  Beantwoorden
 55. anna ·

  In januari viel ik vanaf een paard op een hek en had vanaf dat moment heel veel pijn in mijn ribben. Het werd steeds iets minder, maar ik heb er nu nog steeds last van in mijn onderste ribben, aan beide kanten. Het wordt inmiddels niet meer minder en heb al wat dingen van de dokter gekregen, maar ook daar wordt het niet meer beter door. De dokter weet ook niet wat het is, weten jullie het? Ik hoor het graag! Ik ben pas 13 en wil hier graag vanaf! Ik hoop dat iemand mij kan helpen. Xxx Anna

  Beantwoorden
 56. Bert ·

  Ik heb pijn tussen de ribben, nadat ik last kreeg van gordelroos. Heeft dit met elkaar te maken? Gr. Bert

  Beantwoorden
 57. Acar ·

  Dag allen, Eind 2011 ben ik betrokken geraakt bij een verkeersongeval waarbij ik ter hoogte van de linker schouder een 6-tal ribfracturen en verspreid over het lichaam kneuzingen opliep. De pijnklachten omschrijf ik als zeurende kiespijn, messteken en zaagbewegingen ter hoogte van de fracturen en vertakking/uitstraling naar schouder en onderrug. Deze is vrijwel continu aanwezig en vlamt 5 tot 10 keer per uur op, zodanig dat ik een andere houding moet aannemen. Ruim anderhalf jaar na dato slik ik nog dagelijks morfine-achtige pijnstillers (oxycontin en oxynorm). Ik volg nu o.a. fysiotherapie en ergotherapie, maar heb niet de indruk dat er vooruitgang plaatsvindt. Ben geadviseerd andere ‘coping stijlen’ met pijn aan te leren. Dit helpt wel, maar geeft geen pijnverlichting. Ik word er erg weemoedig van. Heeft iemand iets herkenbaars meegemaakt en/of behandeladviezen? Ik verneem ze graag!

  Beantwoorden
 58. Evelyne ·

  Kan iemand helpen? Ik heb pijn, precies tussen de ribben… Het trekt door tot in de rug en tot aan mijn schouders en nek en soms heb ik het gevoel dat mijn borst ervan slaapt… Het is erg degoutant. Weet iemand mij te vertellen wat het is of is er iemand die iets gelijkaardigs heeft?

  Beantwoorden
 59. kees ijpelaar ·

  Ik heb af en toe flink scherpe steken aan de rechterkant op de ribben. Het is heel gemeen, maar ben er wel steeds na 5 minuten weer vanaf. In- en uitademen geeft geen extra pijn. Ben ook een paar dagen terug wakker geworden van een borende pijn in de buik, zeker bij rechts draaien. Na een glas melk was het vrijwel meteen weg en kon ik doorslapen. Heb eigenlijk altijd wel pijn op de borst, soms met hartangst, maar toch kan ik 12 km 300 watt trappen op de ligfiets, Het word dan even erger, maar later beter. Links tussen een rib is het pijnlijk als ik er druk of masseer, die pijn is ook heel erg scherp van gevoel. Eigenlijk doen veel spieren doen zeer als ik op bepaalde punten druk, al jaren. Niks gevonden al die jaren, maar alle ellende is wel begonnen na ziek zijn in 1996, ik had toen een heel plotselinge en heftige maag-darminfectie en moest overgeven en had tegelijkertijd diarree. Alles kwam eruit, de gehele nacht lang. Als ik zit achter de pc zijn de messcherpe pijnscheuten het ergst, maar ik zit dan ook altijd wel in elkaar gedoken achter de pc te luieren. Vriendelijke groet, Kees

  Beantwoorden
 60. meertje ·

  Hallo, Ik heb door toedoen van kinkhoest nu aan een stuk door pijn en dat vanaf december 2012. Borstbeen, oksels, schouders, ribben voor- en achterkant bovenrug: pijn, steken, branderig gevoel, en erg benauwd op de borst. Alsof ze een bankschroef aandraaien waar ik tussen zit… Heb alles al geprobeerd qua medicatie en niks helpt. Zou dit Tietze kunnen zijn?

  Beantwoorden
 61. Rita ·

  Ik heb al jaren (vanaf 2008) pijn aan de linkerzij bij een rib. En als ik erop lig ‘s nachts heb ik er behoorlijk pijn aan. Ik heb het vermoeden dat ik bij mijn insuline-injecties toentertijd een rib heb geraakt met een naald. Vanaf die tijd zit deze pijn er en wellicht is er toen een naaldje afgebroken tegen mijn rib aan.

  Beantwoorden
 62. Janny ·

  Ik heb afgelopen kerst zoveel gehoest dat ik flink gekneusde ribben heb opgelopen. Nu blijf ik flinke pijn aan de rechterkant houden en ook bij langdurig staan of zitten zonder rugleuning heb ik het gevoel dat mijn rug “gebroken” is. Ik weet niet hoe te gaan zitten of staan op dat moment. Maar dat heb ik alleen bij langdurig staan of zitten, dus verder niet. Maar die ribben doen mij zo’n pijn. Durf ergens niet naar de dokter te gaan omdat ik bang ben voor iets ernstigs, bijvoorbeeld kanker. Kan iemand mij zeggen in welke richting ik moet zoeken of mij geruststellen?

  Beantwoorden
 63. moonen dirk ·

  Na een 2e hartoperatie, nu 10 jaar geleden, heb ik regelmatig hevige pijn onder de linkeroksel en op het borstbeen. Meerdere malen heb ik een intercostaal blok laten plaatsen in de pijnkliniek, maar toch komt dit altijd terug. De gehele linkerkant is nu zodanig overgevoelig dat ik niet meer weet wat gedaan, dan pijnstillers slikken… Met andere ongemakken tot gevolg. Kan iemand mij raad geven? Want bij de huisarts kom ik ook niet meer verder…

  Beantwoorden
 64. Veerle ·

  Heb al sinds 10 maanden stekende flankpijnen + zeer gevoelige tussenribspieren tussen rib 11 en 12. Doe al verschillende maanden Kine + 4x per week buikspieroefeningen Core/Stability zonder resultaat. Pijn wordt telkens erger als er druk op komt te staan zoals tijdens de zithouding, vooroverbuigen etc. Wie herkent dit probleem ook? Is rust misschien niet beter? Help! Dit is niet meer leefbaar, ik kan niet eens meer zitten zonder stekende pijn!

  Beantwoorden
  • van der steen geertje ·

   Hallo, Ik heb gedurende 4 weken een onophoudelijke pijn aan de linkerzijde onderaan de ribben. Het is een stekende pijn die blijft aanhouden. Met ontstekingsremmers -met name Spifidem- is het uit te houden, maar aangezien dit zeer slecht is voor de maag wordt het niet aangeraden voor langdurig gebruik. Ook heb ik pleisters gehad en moet per dag of nacht naargelang de meeste pijn deze opleggen. Ze zijn goed voor 12h. Ik heb alle onderzoeken gehad: hersenscan, gastroscopie, echografie, bloedonderzoek, botscan en alles is normaal behalve de blijvende pijn. Vandaag is mijn laatste optie: de neuroloog. Als deze geen uitsluitsel kan geven, ga ik verder naar een Universitair Ziekenhuis, want dit is niet te dragen voor je ganse leven. Als het een beknelde zenuw zou zijn tussen rib en kraakbeen, is de mogelijkheid deze door elektrische impulsen onschadelijk te maken. Op hoop van zegen vindt de neuroloog een oplossing.

  • Veerle ·

   Heeft de neuroloog iets gevonden? Ik zit al 10 maanden met stekende pijn in beide flanken. Ook al 6 dagen opname door de neuroloog, met talrijke onderzoeken, maar ze vinden niets. Heb al acupunctuur, osteopaat, proef-infiltratie en stillegging van zenuw aan rib 12 ondergaan, maar zonder resultaat. Heb direct pijn in zithouding. Wie weet raad?

 65. san ·

  Ik heb momenteel pijn aan de linkerkant, net onder de onderste rib aan de voorkant/zijkant. De pijn loopt door tot mijn navel en voelt ook wat warmer aan die kant in vergelijking tot de rechterkant. Ook het gevoel dat een bepaalde spier wat hard is. Het komt in vlagen: stekende pijn/buikpijn. Vooral bij een stuk lopen, maar ook zittend op de bank. Een hele tijd terug heb ik hier ook al eens last van gehad op exact dezelfde plek. Daarna echo gehad i.v.m. nierstenen; was niets te zien. Weer een poos erna nog in behandeling geweest voor lichte hernia (l4 en l5) en had het bekken in onbalans staan (bekkeninstabiliteit was het net niet, maar wel vergelijkbaar). Bij bekkeninstabiliteit is er vanbinnen meer aan de hand, ik denk gekomen door vallen met de fiets in de sneeuw (tot 2x toe). Maar goed, ik weet dus niet meer waar ik het moet zoeken. Iemand dezelfde klachten en ook eventueel een diagnose gehad? Graag reactie!

  Beantwoorden
 66. christa ·

  Hallo Allemaal, Ik heb sinds 1998 pijn in de ribben vanwege een deur die ik tegen mijn borstbeen heb gehad. In het begin ook heeeel veel last gehad; heb toen diclofenac als medicatie gekregen en gebruik het nog steeds. In het begin heb ik het een keer zo erg gehad dat ik niet van de stoel op durfde te staan doordat ik bang was dat ik onderuit zou gaan. Heb nog altijd last van de ribbenkast en ga binnenkort naar de huisarts. De pijn is ook niet altijd te harden, tot jankens toe.

  Beantwoorden
  • Hanneke Moerland ·

   Heb ook Diclofenac gehad voor 2×10 dagen met zuurremmers. Dat is nu 1 maand geleden; nu komt het echter weer terug… wat te doen? Rust neem ik genoeg…

 67. Valentijn ·

  Ik heb zelf vanuit het niets een gebroken rib opgelopen, waar ik blijkbaar al 2 jaar mee loop. Als je erop drukt hoor je een soort “klik”… Alsof je een knopje indrukt. De rib is van mijn middenrif afgescheurd zegt de arts. Het is een linker rib, maar nu heb ik het gevoel alsof aan de rechterkant ook iets gaande is. Alsof die rib ook brekende is. Je hoort gewoon een getik van achter m’n ribbenkast. En dat gaat best hard. Als m’n moeder 4 meter verderop staat, hoort ze het nog overduidelijk. Ik had vorige week ineens een klaplong aan de rechterkant wat begon met die botpijnen, net alsof er een kraakbeenbult op m’n rib is ontstaan (je hoorde dus ook dat tikkende geluid van achter de borstkas)… Ik heb jarenlang gerookt, ook aardig wat wiet. Gelukkig mee gestopt, nu 2 weken. Maar m’n rib geneest sowieso niet. Die moeten ze aan elkaar zetten met een plaatje. Heb het al 2 jaar en eindelijk is er een arts/specialist die zegt dat hij het weet op te lossen. Maar omdat ik nu ook aan de andere kant last heb, weet ik nou niet of ik het wel moet laten opereren of dat er dan juist extra spanning op de ribben ontstaat waardoor die aan de rechter kant misschien ineens ook breekt… Het vreemde is: ik zou dinsdag geopereerd worden aan die rib die van m’n middenrif afgebroken is, maar die klaplong kwam dus ineens tussendoor, 3 dagen voor de operatie, waardoor ik die operatie sowieso 2 maanden moet uitstellen. Maar het beangstigende is dat het gevoel dat rechts waar ik die klaplong heb gehad ook een spanning op de rib staat. Ik ben zo bang dat als ze de linker rib aan elkaar zetten door de druk de rechter rib ook afbreekt. In het verleden heb ik ook maagzweren gehad en een aangetaste reflux. Vaak last van maagzuur, waarvan ik me ook afvraag of dat er ook iets mee te maken heeft. Ik ben een beetje radeloos… Misschien weer iemand meer. Zelfs echo’s, foto’s etc. hebben de eerste anderhalf jaar niks kunnen bewijzen totdat ik die specialist trof. Maar die kan me blijkbaar dus ook niet alles vertellen… Mensen met ervaring hiermee? Of ben ik echt de enige…

  Beantwoorden
  • Griff ·

   Beste, Is het klikken van de ribben ondertussen opgelost? Ik heb er zelf 9 jaar mee rondgelopen en ben na een zeer lange zoektocht eindelijk geholpen. U mag mij altijd contacteren. M.v.g. Griff

 68. Susanne ·

  Ik zocht hier hopend op een antwoord. Al enkele maanden heb ik een drukkend gevoel aan beide zijden aan de onderkant van mijn ribben. Het voelt alsof ik gewoon onderaan 1-2 ribben teveel heb en geen plek genoeg in mijn lichaam. Als ik zo recht mogelijk, bijna gestrekt ga zitten gaat het enigszins, maar het is zo ongemakkelijk en het drukt ook op mijn buik eronder. Ik zou graag weten wat dit is en vooral hoe ik ervan af kan komen.

  Beantwoorden
 69. Marieke ·

  Paul, Marco, Klinkt allemaal bekend. Ik ben een jaar geleden uitgebreid onderzocht. Ik bleef al een half jaar klagen over pijn in de onderste ribben en het leek alsof er telkens een egel tegen de onderste ribben drukte die zo nu en dan zijn stekels uitstak. Ook diep ademhalen was pijnlijk. Onderuit gezakt zitten, liggen op de zij, schuin bukken, allemaal pijnlijk. Zelfs een echo en botscan gehad. Uiteindelijk bij de reumatoloog terechtgekomen die de diagnose “slipping rib syndroom” vaststelde met waarschijnlijk xiphodynie [red: xiphoidalgia c.q. xiphodynia]. Niets aan te doen. Zo nu en dan heel pijnlijk. Met andere woorden: mee leren leven. Als het echt heel erg wordt, kun je pijnstillers voor laten schrijven. Bij mij zijn de pijnklachten minder dan een jaar geleden, maar zo nu en dan steekt het de kop weer op. Advies: Google eens op dit syndroom en misschien is het herkenbaar. Sterkte! Groeten, Marieke

  Beantwoorden
 70. Marco Bergman ·

  Sinds een aantal maanden heb ik last van de rechterkant van m’n buik, rechtsboven net onder het middenrif, tegen mijn ribben aan. Na een weekje of 2 kwam er steeds een bal naar buiten zetten die ik weer naar binnen kon drukken. En die ontstond meestal doordat ik in elkaar gekrompen zat als ik in de bus naar huis reed. Vanuit Rotterdam rijden wij 1,5 uur en dan slaap ik meestal even. Dan zat ik onderuit gezakt in de bus te slapen en kwam steeds die bal tevoorschijn of kreeg ik stekende pijn. De arts zei dat het een ontsteking was bij m’n ribben. Ook hebben ze een echo gedaan om te kijken of het een scheurtje was in m’n buikvlies, maar daar was geen sprake van. Dus ik kreeg 3 weken geleden een injectie met cortisol en nu heb ik geen last meer van dat er een bal naar buiten komt. Het was net een (groot) golfballetje. Maar nu heb ik er nog steeds last van en alleen als ik onderuit gezakt in slaap val. Alsof iets bekneld raakt dan of zo… Ik denk dat het een ontstoken tussenribspier is. Het is echt zeer vervelend en pijnlijk… Weet iemand hier meer over? Of is er iemand die dezelfde symptomen heeft (gehad)? Bij mij zit de pijn ook altijd precies op 1 plek. En soms zijn aan die kant de ribben ook gevoelig. Wie kan mij helpen!? Groeten, Marco

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Marco, Jouw symptomen doen inderdaad heel erg denken aan een buikwandbreuk oftewel een “hernia” c.q. “uitstulping” van het buikvlies. Wel vreemd dat er momenteel geen bobbel meer ontstaat terwijl de pijnklachten aanhouden. Als ik jou was, zou ik met het verhaal dat je hierboven hebt getypt teruggaan naar de huisarts. Het is namelijk erg duidelijk en specifiek, dus misschien dat je arts er iets van opsteekt en je verder kan helpen. Groeten & sterkte, Paul

  • christel ·

   Dit klinkt als ACNES (Anterior/Abdominal Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome). Google er maar eens op. Groetjes!

  • Ilse ·

   Beste Marco, Heb je al een idee wat je hebt? Ik herken immers alles wat je beschrijft. Als ik nies, een gekke beweging maak of bv buikspieroefeningen doe, raakt er bij mij iets bekneld (zo voelt het althans) net onder m’n ribben. Het is bij mij echter niet altijd op dezelfde plek, maar wel erg pijnlijk. Zodra ik het naar binnen heb gedrukt is het weer over. M’n ribben voelen dan nog wel even gevoelig aan. Ben heel benieuwd of er meer mensen zijn die dit herkennen en inmiddels weten wat ze “mankeren”.

 71. Freek Poot ·

  Ik heb in 1 keer de pijn in mijn rechterkant van de ribben gekregen, halverwege de zij. De pijn is niet constant heftig. In het begin had ik erge pijnaanvallen, letterlijk adembenemend. Nu is het nog steeds pijnlijk om diep adem te halen en te bukken. Dus wie doet mijn sokken aan? Het is geen klaplong of ontsteking. Op de zij liggen kan niet, op geen van beide kanten. Zitten is ook een pijnlijke ervaring. Het zit precies op 1 plek. HELP!

  Beantwoorden
 72. A. van den Hoogen ·

  Na een niersteen-aanval blijf ik een zeurende pijn in mijn linkerflank houden rond de zwevende rib. Ik heb diverse onderzoeken gehad, maar daar komt niets uit. Is dit bij u bekend? Volgens de internist is het een spierenkwestie.

  Beantwoorden
  • ruud ·

   Ik heb ook pijn in mijn linkerflank, maar niet rond de zwevende rib. De zwevende rib drukt tegen mijn linker long en ‘s nachts lig ik uren waker van de pijn!

 73. Ann ·

  Ik weet niet goed of ik hier ook mee te maken heb… Ik heb pijn als ik langer dan 6 uur slaap, dan kan ik niet meer liggen van de pijn. Als ik dan een uur of 2 wakker ben gaat het over en heb ik de rest van de dag geen last meer. Ik denk dat het dus geen van bovenstaande oorzaken kan zijn hè?

  Beantwoorden
  • nancy ·

   Ann, weet jij al wat je hebt? Ik heb precies hetzelfde!

  • Eveline ·

   Heel herkenbaar! Al een oplossing! Kwam bij mij na de bevalling.

  • ida ·

   Hallo Ann, ik heb dezelfde pijn als jij hebt. Na een paar uur slapen moet ik opstaan van de pijn aan mijn ribben, links, rechts, vanachter het doet allemaal pijn. Overdag trekt het wat weg. Heb je intussen al ontdekt wat de oorzaak is? Of weet misschien iemand anders het?

 74. Renate Lantinga ·

  Ook ik heb al jarenlang last van pijnlijke ribben. Ik heb al verscheidene onderzoeken gehad, maar er komt nikt uit. Nu ik dit zo lees denk ik zelf aan ontstoken rib-spieren of rib-aanhechtingen, maar ik weet niet zo goed wat ik hiermee moet of hoe ik dit naar mijn arts toe kan communiceren zonder dat ik weer wordt afgepoeierd of een sneer krijg.

  Beantwoorden
 75. Tiny Brands ·

  Ik heb al heel lang last van pijn bij de ribben en blijk nu het syndroom van Tietze te hebben. Jammer dat ik dit stuk niet veel eerder ben tegengekomen. :(

  Beantwoorden

Plaats een reactie