Home » Menselijk lichaam » Zwangerschap & Ouderschap » Pijnlijke borsten – Tips bij pijn in je borsten

Pijnlijke borsten – Tips bij pijn in je borsten

pijnlijke borstenPijnlijke borsten, veel vrouwen hebben er wel eens last van. Sommigen sporadisch, anderen met grote regelmaat. Pijnlijke borsten hoeven absoluut niet te duiden op borstkanker. Angst is begrijpelijk, maar kwaadaardige tumoren in de borsten doen vrijwel nooit pijn. Als je regelmatig pijn hebt in je borsten, dan kan er toch iets aan de hand zijn. Hieronder bespreken we de oorzaken van pijnlijke borsten c.q. pijn in je borsten.

Pijnlijke borsten – Pijn door hormonen

Pijn in de borsten kan zich voordoen in één borst of in beide borsten. Pijnlijke borsten worden negen van de tien keer veroorzaakt door veranderingen in de hormoonhuishouding (oestrogeen en progesteron). Hormonale schommelingen worden veelal veroorzaakt door de menstruatiecyclus. Veel vrouwen krijgen daarom pijnlijke borsten of gezwollen borsten net voor of net na de menstruatie.

Pijnlijke borsten – Pijn door infectie

Een specifieke pijnlijke plek op je borst, gepaard gaand met koorts, duidt op een infectie. Vaak gaat het dan om een ontstoken melkklier.

Pijnlijke borsten – Pijn door borstkanker

Als je pijn hebt in één of beide borsten en je zorgen maakt over borstkanker, dan kun je zelf op zoek gaan naar knobbeltjes in je borst. Een borst bestaat uit vetweefsel, bindweefsel en melkklieren. De bobbeltjes die je normaliter voelt zitten, zijn de melkklieren. Deze zijn relatief zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan.

Een tumor daarentegen, voelt aan als een plaatselijke verdikking. Het kan een hard, stug, rond of kogelvormig plekje zijn. Een dergelijk knobbeltje is nog geen reden tot paniek. Een knobbeltje kan namelijk ook goedaardig (o.a. bindweefselknobbel, vetweefselknobbel of cyste) zijn. Maak sowieso direct een afspraak met een arts om te laten onderzoeken of het om een kwaadaardig knobbeltje gaat. Hoe vroeger je erbij bent, des te beter.

Pijnlijke borsten – Tips voor pijnbestrijding

Probeer bij “onschuldige” pijn in de borsten de volgende tips:

• Draag een goede ondersteunende bh.
• Drink minder (of geen) cafeïne.
• Lees de bijsluiters van je medicijnen.
• Probeer Bio-Femin.
• Gebruik een warm compres.
• Neem een warm bad of warme douche
• Probeer een (homeopathisch) vochtafdrijvend middel.

34 reacties op “Pijnlijke borsten – Tips bij pijn in je borsten”

 1. Femke ·

  Hallo ik ben 13 jaar en ik heb al heel lang pijn in mijn borsten. Eerst dacht is dat het vanzelf zou weggaan, maar inmiddels twijfel ik een beetje. Toen ik 11 was kreeg ik al een beetje borsten, maar dat is weer weggegaan. Toen is 12 werd kwam het terug en ze zijn nog steeds niet dikker geworden en het doen meestal pijn als ik aan de zijkanten kom en aan mijn tepels en als ik erop lig. Toen ik klein was deed mn zus mij altijd pijn. Ze schopte tegen mijn borsten en mijn buik, kan het daarmee te maken hebben?

  Beantwoorden
 2. Mindie ·

  Hoi. Ik ben 11 en de linker borst begint al te groeien, maar de rechter nog niet. Maar de rechter doet verschrikkelijk veel pijn, tintelingen van binnen, pieken en zo, maar wat moet ik nu doen? Heb ik borstkanker of is dit iets anders? En bijna vergeten te zeggen, hij ziet ook rood… Iemand help!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Mindie, Hoelang bestaat de pijnlijke zwelling op je borst al? Borstkanker komt in ieder geval nauwelijks voor bij jonge meisjes, dus zolang er geen gegronde reden toe is, zou ik me daar absoluut geen zorgen over maken. Waarschijnlijk is er sprake van een borstklierontsteking of verstopt melkkanaaltje (mastitis). Dit komt relatief vaak voor bij beginnende borstontwikkeling (door groei van de borstschijven/groeischijven). Wat je het best kunt doen is je ouders/verzorgers inlichten. Mocht er inderdaad sprake zijn van een ontsteking, dan kan die zich (afhankelijk van de aard en oorzaak) namelijk ontwikkelen tot een bacteriële infectie die vaak weer een zeer pijnlijk abces tot gevolg heeft indien de ontsteking onbehandeld blijft. Je huisarts zal waarschijnlijk een antibioticazalf voorschrijven indien er sprake is van een beginnende infectie, waarmee je het best in een vroeg stadium kan beginnen te smeren, dus voordat zich een abcesje vormt. Beterschap & sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

 3. someone ·

  Hoi, Ik ben een meisje van 12 en heb nog niet echt borsten, alleen sinds gister voel ik dat in een van mijn ‘borsten’ een soort knobbeltje zit. Het doe een heeeel klein beetje pijn. Ik heb dit al eerder gehad en toen ging het vanzelf weer weg, weet iemand wat dit is? :-(

  Beantwoorden
  • Me ·

   Hey, Toen ik rond de 12/13 was had ik ook last van een knobbeltje. Dat betekent dat je borsten beginnen te groeien. Maar als je je er niet goed bij voelt, kun je langs de huisarts gaan. Groetjes, Me

 4. Hann ·

  Ik ben 12 en heb last van mijn borsten. Dit is al best lang en heb het net wel aan mijn moeder vertelt. Die zegt dat het gewoon van de groei is. Maar ik twijfel daarover omdat het al best lang is. Verschilt het bij iedereen qua tijd? Of klopt er iets niet?

  Beantwoorden
 5. Lila ·

  Hoi Essi, Ik was even vergeten om te zeggen dat je liever van dokter verandert. Zoek liever een andere huisarts.

  Beantwoorden
 6. Lila ·

  Hoi Essi, Het is mij ook een beetje bekend. Het is zeer pijnlijk tijdens het ademen. Je kan er niks tegen toen. Ik kan iemand (familie) die dit heel lang had en het is uiteindelijk vanzelf overgegaan. Benauwdheid en kortademigheid waren ook symptomen. Als het warm werd, moest ze weleens hyperventileren en flauwvallen. Groetjes, Lila

  Beantwoorden
 7. Lila ·

  Hoi Renske, Ik weet dat je je zorgen maakt. Ik vind het jammer. Je moeder had beter kunnen uitleggen dat dit een normale pijn is. Kan aan je beide borsten voorkomen. De spieren trekken ook omdat de borsten voller/groter worden zal je misschien tot je 18e jaar er last van hebben. Een voorbeeld hiervan is mijn dochter. Je kan eventueel met je leeftijdsgenoten/vriendinnen hierover praten. Groetjes, Lila

  Beantwoorden
 8. essie ·

  Hallo, Ik had op het begin last van hyperventilatie, maar dat is inmiddels een klein beetje over. Maar nu heb ik super erg last van m’n rug en onder m’n borst en rond m’n tepel. Als ik inadem, voel ik de botten onder m’n linker en rechter borst pijn doen; ben duizenden keren naar de huisarts gegaan, maar ze zeiden dat het door hyperventilatie komt.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Essie, Ik kan de diagnose chronische/verborgen hyperventilatie niet betwisten, dan wel beamen. Maar ongeacht of het om hyperventilatie gaat, heeft je arts dan in ieder geval een (potentiële) oplossing of vervolgstap voorgedragen? Van een doorverwijzing (voor vervolgonderzoek naar een specialist) tot een recept voor een medicament? Of ben je gewoon naar huis gestuurd zonder nader vooruitzicht? Ik ben benieuwd. Sterkte & beterschap, Paul

 9. Renske ·

  Hoi ik ben 16 jaar oud en heb sinds donderdagochtend -toen uit bed kwam- last bij m’n linker borst, aan zijkant, richting m’n rechter borst. Als ik me inspan, doet het zeer, bij meerdere dingen, maar ik voel het ook gewoon als ik niks doe. Door de pijn de hele tijd voel ik de hele tijd iets raars als ik eraan voel. M’n moeder wil niet naar de huisarts met me. Wat moet ik doen? Want heb deze pijn nog nooit gehad, kan ook niet op m’n linker zij slapen omdat het zo’n pijn doet op die plek.

  Beantwoorden
 10. nathalie ·

  Mijn dochter van bijna 11 heeft last van haar groeiende borsten. Hoe kunnen we dit voor haar verzachten?

  Beantwoorden
 11. jolien ·

  Ik heb sinds kort pijn aan mijn linkerborst, vooral onderaan. Als ik het aanraak doet ‘t zeer en het voelt warm aan. Volgens mij zijn het knobbels, maar het ‘t kan zijn dat ik ‘t mis heb want ik draag vaak sportbeha’s. Het is niet gezond voor mijn borsten zeggen ze. Laat me weten of ‘t ernstig is.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Jolien, Niemand kan op afstand bepalen of de pijn in je borst wordt veroorzaakt door een ernstige, achterliggende aandoening. Als je twijfelt, ga dan a.u.b. contact op met je huisarts. Dit is de betrouwbaarste en snelste manier om uitsluitsel te krijgen. Sterkte en groeten, Paul

 12. Prive ·

  Wanneer je ook last van je rug hebt, kan het zijn dat er een aanknopingspunt van een spier in je rug geïrriteerd is. Deze spier loopt van je rug, over je schouder naar je borst. Wanneer deze spier op het aanknopingspunt in je rug geïrriteerd is, is de kans erg groot dat deze op het aanknopingspunt op je borst ook geïrriteerd is. Heb hier zelf namelijk aan de linkerkant last van. Je zou een chiropractor kunnen bezoeken als je er erg veel last van hebt.

  Beantwoorden
 13. lisa ·

  Hai,

  Ik wou heel even iets vragen.

  Kun je een knobbeltje zien op je huid of kan het ook zijn dat je een knobbeltje hebt en dat je het niet kunt zien?
  ( sorry voor deze domme vraag)
  Want mijn linker borst bij mijn tepel daar voelt het een beetje hard.
  Het voelt een beetje harder dan mijn rechter borst.
  En ligt het knobbeltje op je tepel of ergens anders?

  -Bedankt :)

  Beantwoorden
  • Veronique ·

   Hai Lisa, Een knobbeltje hoef je niet altijd te zien of te voelen. Bij mij is er vorig jaar een cyste ontdekt. Goedaardig, maar ik heb de laatste dagen weer erg veel last van mijn borsten, met name linkerborst (an de linker buitenkant). Ik ga weer terug, want deze pijn leidt ook tot ergernis en geen seks willen hebben. Ik heb constante pijn ook als er geen druk op staat of zonder dat er aan gezeten wordt. Blijf aan die bel trekken bij je huisarts!

  • lise ·

   Dat heb ik dus ook. M’n moeder zegt dat het gewoon betekent dat ze groeien.

 14. maud ·

  Hallo,

  ik heb een knobbel in een borst ( al 3 jaar)
  Hier heeft de doktor al aan gevoelt en zei dat het om een cyste ging.
  ik vertrouw het niet helemaal want mijn borst begint nu ook pijn te doen.
  Heb ik echt een doorverwijzing nodig van mijn huisarts om een onderzoek te doen?

  bedankt

  Beantwoorden
 15. Khalidi ·

  Hai ik heb zins kort pijn in mijn linker borst soms is een brandende pijn die naar het midden borst trekt kan het komen door auto rijden mijn beroep is schauffeur het is een onpretige gevoel het voelt vaak of daar een gat zit .
  Dank uw ..

  Beantwoorden
 16. veurink ·

  ik heb al een mamografie laten maken van de borsten maar daar kwam niet uit had vroeger ook al wel vaak last van de borsten dan werd er gezegt de melkklieren spelen op,
  maar nu ben ik 45 jaar en nu zijn mijnborsten zo gevoelig en pijnlijk een bh aan hebben is geen pretje en alle bewegingen die je maakt zijn pijnlijk mijn teppels zijn heel hard en steken recht uit weet niet of de buik pijn en rug klachten en gewichts toe name hier ook mee te maken kunnen hebben ik groei maar en word steeds zwaarder maar ben niet zwanger . ik heb een mirena spiraaltje of dit de oorzaak is ik weet het niet ben met de gewichts toename naar de huisarts geweest hij zegt ieder pontje gaat door het mondje . maar ik eet niet zo veel

  Beantwoorden
  • Karin Titselaar ·

   Hallo

   Ik heb je berichtje gelezen, en moet je zeggen dat ik het zelfde heb wat jij beschrijft
   Weet je al iets meer erover?
   Heb zelf ook de Mirena, begin me af te vragen of het niet door de pil of Spiraal komt
   dat die pijn zo heftig is.
   Ik ben nu 43 jaar
   Zou je me teug kunnen mailen,misschien heb jij een oplossing,ga niet zo graag naar de dokter
   alvast bedankt voor je reactie

   groetjes Karin

 17. Nathalie ·

  Hallo,……

  Ik heb heel erg last van me linker borst (tiet)
  Ik heb steeds steken erin en heb de huisartsen post
  Gebelt en die zeggen gewoon van de pijn word later minder
  Er is niks met je hart en je heb geen last van borstkanker
  Allemaal leuk lief en aardig dat ze dat zeggen door de telefoon
  Maar ze hebben me niet gezien en aangezien
  Ik ok last heb van paniek aanvallen als ik dit soort
  Dingen heb is het niet fijn wie kan mij hier mee helpen of tips geven dat ik mis
  Wat rustiger word want ik hoor vaak dat het in beide borsten is dan pijn als je
  Er last van heb maar ik heb het alleen in me linker borst nou hoop wat te horen van jullie die
  Dit herkennen of der wat van weten

  Gr. Nathalie

  Beantwoorden
  • gaby ·

   Hallo Nathalie
   je heb mij email toe gezonden bedankt daar voor ,
   zou je me je email adders door kunnen sturen
   als tip geef ik je mee volg je eigen hart , artsen / dokters kunnen zoveel zegen
   als je meer zekerheid wil hebben laat je zelf onder zoeken …….. zelf loop ik in ziekenhuis
   heb de uitslagen van ziekenhuis gekregen …………… blij ben ik niet …… ik hoop via de mail weer iets van je te horen …. ik laat me niet met kluit in riet sturen ………..

   Groetjes

 18. gaby ·

  Hallo
  ik heb cysten in bijde borsten dagelijks heb ik veel pijn .. me rechter borst is net boven de tepel
  rood er zit blaasje op dat wil niet genezen ………… geen pretje soms komt voor dat ik 1 dag geen pijn heb in me borsten dan ben ik blij mens ….. ik vraag me zelf af is er geen midel / tabletje of zalf dat de onstekingen kan remmen ……….
  binnen kort ga ik weer naar me huisarts om te vragen weer mamagrafe te laten maken .. omdat ik
  bang ben om K te krijgen ……… ik laat regelmatig na kijken

  groetjes

  Beantwoorden
 19. k ·

  groeien je borsten als ze pijn doen

  Beantwoorden
 20. T. ·

  hoi ik heb een vraag …
  uhmm hoe moet ik dit zeggen ik heb best grote borsten en laatst op me werk kwam ik klem te zitten met mijn linkerborst en stuk van mijn zij(buik) gedeelte en in paniek heb ik me los getrokken en hoorde ik wat scheuren bij mijn borst… nu is mijn vraag zou dat kunnen dat een borst van binnen kan scheuren??? want mijn linker borst zit nog steeds vast alleen hangt nu wel wat meer en is erg pijnlijk.
  m.v.g
  t

  Beantwoorden
 21. reina ·

  reina ik heb last van m.n borsten aan de zij kant van de borst wat zou dat kunne zijn ?

  Beantwoorden
 22. Anoniem D ·

  Hallo,
  ik heb pijnlijke borsten het is begonnen na mijn menstruatie dat heb ik een maand gehad en toen werd ik weer ongesteld toen was het opgehouden. nu begint het weer ook heb ik soms paarsen vlekjes op me borst wat kan het zijn?

  Beantwoorden
 23. privé ·

  Hey ik heb net hetzelfde privé. heb je al nieuws over wat het is?

  Beantwoorden
 24. prive ·

  hey ik heb een pijnelijk rechter borst en heb daar bij ook nog last van mij rug wat is dit?

  Beantwoorden
 25. anouska ·

  hallo ik heb pijnlijke tepels en ben moe waar kan dit op duiden..?
  mvg

  Beantwoorden
  • pi9et ·

   Zwanger?

Plaats een reactie