Home » Afvallen & Dieet » Pindakaas = gezond: 5 voordelen van pindakaas

Pindakaas = gezond: 5 voordelen van pindakaas

pindakaas-gezond

Pindakaas staat bij veel mensen nog steeds bekend als vetrijk en dus slecht voor afvallen, dieet en gezondheid. Pindakaas bevat echter een uitstekende vetzuursamenstelling en een heleboel gezonde voedingsstoffen. Hierbij de 5 belangrijkste eigenschappen en voordelen van pindakaas…

1. Pindakaas heeft een uitstekende vetzuursamenstelling

Pindakaas bevat normaal gesproken 40 tot 45 procent vet. Het vet in standaard pindakaas kent de volgende verhouding aan vetzuren:

 • Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (56%)
 • Meervoudig onverzadigde vetzuren (23%)
 • Verzadigde vetzuren (21%)

De enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren zijn erg gezond. Ook met de verzadigde vetzuren is niks mis, zolang je niet dagelijks meerdere potten pindakaas leeg eet. De vetten in pindakaas helpen je lichamelijk gezond te blijven!

2. Pindakaas onderdrukt je hongergevoel

Pindakaas bevat 640 tot 650 calorieën per 100 gram, en dat is best wel veel. Op een boterham smeer je gemiddeld ongeveer 100 calorieën. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat de eiwitrijke pinda’s in pindakaas ervoor zorgen dat je dagelijks MINDER calorieën eet. Proefpersonen die pinda’s en pindakaas aten, pasten namelijk spontaan hun calorie-inname aan. Hierdoor nam hun totale dagelijkse calorie-inname niet toe, maar juist af!

3. Pindakaas helpt bij afslanken & gewichtsverlies

Veel mensen die lijnen, schrappen pindakaas uit hun dieet omdat ze denken dat ze daardoor sneller afvallen. Niks is minder waar… De onverzadigde vetten in pindakaas zorgen er niet voor dat je meer lichaamsvet opbouwt. Ze zorgen er juist voor dat je lichaam meer (gemakkelijker/efficiënter) vet verbrandt.

4. Pindakaas helpt je om spieren te kweken

Het kan niet vaak genoeg worden herhaald: als je wilt afvallen, moet je spieren kweken. Spierweefsel zorgt er namelijk voor dat je (zelfs in rust) calorieën en vetten verbrandt. Pindakaas zit boordevol eiwitten en zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar je spieren efficiënter verloopt.

5. Pindakaas bevat heel veel vitamine E

Een boterham met pindakaas bevat al snel 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine E. Vitamine E is belangrijk voor je:

 • Opbouw & bescherming van spieren
 • Stofwisseling (spijsvertering, vetverbranding e.a.)
 • Immuunsysteem (bescherming van cellen tegen indringers)

Ook om deze redenen is pindakaas uitstekend broodbeleg!

Update: Light Pindakaas

Hierbij nog een toevoeging aangaande light pindakazen, of liever gezegd een waarschuwing voor iedereen die voornemens is Light of Driekwart pindakaas te kopen met 25% minder vet… Jeroen Kuijper van de Technische Universiteit Delft heeft de voedingswaarden van light pindakaas geanalyseerd en komt tot de volgende conclusies waarom je deze light variant van de vertrouwde pindakaas NIET zou moeten kopen of eten (bron):

 • De hoeveelheid koolhydraten is van 9,9 naar 30 gram gestegen (koolhydraat-toename van 200%)!
 • De hoeveelheid suikers is toegenomen met 72%
 • Er zit 4 gram minder eiwit in light pindakaas dan in gewone pindakaas
 • Alle andere bouwstoffen en beschermingsstoffen, waaronder vitamine E, zijn ook verminderd
 • De hoeveelheid energie (calorieën) is slechts met 11% verminderd

Leuk die 25% minder vet… De producenten vermelden alleen niet dat er 3 keer zoveel koolhydraten in zitten en 72% meer suikers. De koolhydraten hebben behalve het leveren van energie geen enkele functie. Gezonde vetten, voedingsvezels en eiwitten daarentegen, hebben dat wel. Voor die 11% meer energie in gewone pindakaas, kun je wat mij betreft dus beter ‘gewone’ pindakaas eten.

Conclusie: Er wordt een commerciële marketingtruc uitgehaald door consumenten te laten denken dat Light Pindakaas met 25% minder vet een gezonder product is, maar het tegendeel is waar. Luister ook niet naar zelfbenoemde dieetgoeroes zoals Sonja die deze light pindakaas in hun weekmenu’s opnemen.

Tot slot

Pas wel op met pindakaas. Er wordt steeds meer suiker in de vorm van fructose(stroop), dextrose, glucose(stroop) e.a.) en zoetstof (aspartaam, acesulfaam K, sucralose e.a.) aan pindakaas toegevoegd. Enkele jaren geleden bestond reguliere pindakaas voor hooguit enkele procenten uit suiker; tegenwoordig loopt dat op tot maar liefst 20%, wat totaal onnodig en bovendien ongezond is. Om die reden zou je ook kunnen kiezen voor een suikervrije en zoetstofvrije variant van pindakaas of voor biologische tahin (sesampasta), cashewnotenpasta, amandelpasta of 4- of 7-notenpasta.

Eet jij pindakaas of laat je het juist liever staan? Laat hieronder jouw ervaring achter!

20 reacties op “Pindakaas = gezond: 5 voordelen van pindakaas”

 1. Walt ·

  Er is ook webshop te vinden waar je puur pindakaas kan kopen, zonder al ongezond suikers etc. Het is puur pindakaas en veel gezonder zoals het natuur heeft bedoeld…

  Beantwoorden
 2. John ·

  Ik eet iedere dag 5 tot 6 boterhammen met dik de pindakaas erop, en ben reeds 23 kilo afgevallen.

  Beantwoorden
  • anne ·

   At je dan alleen pindakaas of ging je hierbij dan ook nog sporten of andere dingen specifiek laten staan?

 3. Sophie ·

  En het erge van die zogenaamde light producten is dat veel mensen denken dat het caloriearm is en er daardoor extra veel van eten. Met het gevolg dat ze daardoor veel meer calorieën binnenkrijgen dan met een normale portie van de niet-light variant.

  Beantwoorden
 4. ruud arends ·

  Ik loop en fiets heel veel. Ik heb sinds november 2012 `n trombosebeen opgelopen, vanwege onzorgvuldig gedrag in het ziekenhuis. Ik lag al sinds begin oktober in het ziekenhuis om andere redenen, maar door stoppen met de trombosespuit voor een paar dagen heb ik een trombosebeen opgelopen. In ieder geval ben ik veel gaan lopen. Fietsen deed ik al. Ook neem ik biologische middelen. De dokter zegt dat het vrijwel zeker is dat het zeer tijdelijk is. In ieder geval ook een boterham of 6 per dag pindakaas… Ik voel me er zeer prettig bij.

  Beantwoorden
 5. liefje ·

  Ik ben op dit moment in 4 weken 6 kg afgevallen. Nog 14 te gaan! Ik eet naast mijn eten iedere dag 1 cracker met pindakaas. Ik vind het ontzettend lekker! Wandel 2 uur stevig door per dag. Drink 2 liter water per dag. Dus ik kom er wel, ook MET pindakaas haha.

  Beantwoorden
 6. Greetje ·

  Verslaafd aan pindakaas… Ik eet minstens 1 grote pot van Calve leeg per week… Al ruim een half jaar, gewoon lekker lepelen. Voel me er niet ziek van, eerder gezond en energiek!

  Beantwoorden
 7. Sylvia ·

  Ben heel blij met dit artikel! Ik ben gek op pindakaas en neem er elke dag een boterham mee. Altijd Calvé want die vind ik toch het lekkerst.

  Beantwoorden
 8. Levenslang ·

  Van die light pindakaas geldt voor veel meer lightproducten. 0%vet en suikervrij is helemaal niet zo ‘licht’ als ze ons doen laten geloven. Trap er dus niet in!

  Beantwoorden
 9. klaasvaak ·

  Pindakaas kun je ook gewoon gemakkelijk zelf maken. Kijk maar eens op Google onder zelf pindakaas maken. Het enige wat je nodig hebt is een staafmixer met attributen en pinda’s. En ik vind het zelfs ook nog lekkerder. Succes ermee!

  Beantwoorden
 10. Lisette ·

  Er zou wel wat meer met bronnen gewerkt mogen worden op deze site… Wel interessant!

  Beantwoorden
 11. Ineke de jong - Woudstra ·

  Is er pindakaas zonder suiker aspartaam of zoetstof?

  Beantwoorden
  • anneli ·

   De pindakaas van de Aldi en de Lidl bevatten alleen pinda’s en olie. Calvé meen ik ook.

  • Floor ·

   Nee, daar zit dextrose in… Dat is suiker.

 12. Ineke de jong - Woudstra ·

  Is er pindakaas zonder suiker of aspartaam?

  Beantwoorden
  • Lara ·

   Jazeker, je moet dan biologische pindakaas kopen! Ik haal het zelf bij zo’n gezondheidswinkel (er is er eentje met een krekel erop, die is super lekker).

 13. jonny ·

  Pindakaas met sambal eet ik elke dag! Heerlijk hartig voor in de middag of ‘s avonds laat! Ik doe al jaren aan krachttraining en merk gewoon dat ik er beresterk van word! Soms eet ik wel 6 boterhammen met pindakaas per dag!

  Beantwoorden
 14. Anna ·

  Ik ben verslaafd aan pindakaas, maar ik maak mezelf zorgen om de calorieën als ik 2 sneetjes brood met pindakaas in een dag eet.

  Beantwoorden
 15. Caroline ·

  Gelukkig, ik hou van pinda’s en pindakaas; die gaan weer op het lijstje!

  Beantwoorden
 16. Kareltje ·

  Ik zie nu ineens potten light pindakaas van Calvé in de winkel staan met een kartonnetje eraan: NIEUW staat er met grote letters op. Uhhh, hoezo nieuw?! Ik kocht deze light pindakaas al jaren geleden. De potten met het blauwe schroefdeksel, die bestaan al heel lang. Ik koop ‘m al heel lang niet meer omdat ik de pindakaas van AH veel lekkerder vind.

  Beantwoorden

Plaats een reactie