Home » Menselijk lichaam » Bloed » Pseudo-menstruatie: ongesteld zonder eisprong!?

Pseudo-menstruatie: ongesteld zonder eisprong!?

Pseudo-menstruatie: ongesteld zonder eisprong!?

Pseudo-menstruatie oftewel ‘pseudo-ongesteld’ zijn, houdt in dat je tijdens je zwangerschap vaginaal bloed verliest op het moment dat je normaliter ongesteld zou moeten worden. Dit fenomeen staat ook wel bekend als:

Pseudo-menstruatie is volkomen natuurlijk en wordt veroorzaakt door je hormoonhuishouding. In dit artikel lees je alles over pseudo-ongesteld worden…

Pseudo-menstruatie of toch niet?

Vaginaal bloedverlies tijdens je zwangerschap hoeft niet per se te duiden op een pseudo-menstruatie. In sommige gevallen is er meer aan de hand dan hormoonschommelingen. Zo kan vaginaal bloedverlies bij een zwangere vrouw worden veroorzaakt door:

 • Nidatiebloeding (door innesteling van de bevruchte eicel; dus eigenlijk nog vóór de zwangerschap)
 • Blaasontsteking (veelal door verdrukking van de blaas door de baarmoeder
 • Baarmoedermond (door spanning, beschadiging, gesprongen bloedvaatje of ontsteking)
 • Placenta (door groei & ontwikkeling van de placenta)
 • Afstoting van de vrucht c.q. foetus (miskraam / spontane abortus)

Overige vormen van pseudomenstruatie

De term ‘pseudo-menstruatie’ betekent letterlijk dat een vrouw menstrueert zonder dat daar een eisprong oftewel ovulatie aan vooraf is gegaan. Dit fenomeen wordt ook wel ‘anovulaire menstruatie’ genoemd. De ovulatie stopt logischerwijs als je zwanger wordt. Zwangerschap is dan ook de belangrijkste oorzaak van pseudo-ongesteld zijn. Er bestaan echter meerdere vormen van pseudo-menstruatie, waarvan de volgende 4 de bekendste zijn:

1. “Spotting” = pseudo-menstruatie

Voordat een meisje voor het eerst in haar leven ongesteld wordt, kunnen zich al doorbraakbloedingen voordoen. Dit fenomeen van “abnormaal” vaginaal bloedverlies staat ook wel bekend als ‘spotting’. Zo’n pre-menstruele doorbraakbloeding oftewel spotting kondigt dus de allereerste ongesteldheid c.q. menstruatie van een meisje/vrouw aan en kan een zekere onzekerheid en ongerustheid bij meisjes veroorzaken. Vandaar dat het belangrijk is dat ouders/verzorgers hun dochters hierover inlichten. Premenstruele bloedingen zien er meestal uit als bruine, vaginale afscheiding.

2. Pseudo-ongesteld tijdens pilgebruik

Van een pseudo-menstruatie kan dus ook sprake zijn als je de pil (door)slikt. De klassieke anticonceptiepil blokkeert immers je eisprong, en menstrueren zonder voorafgaande eisprong is dan ook vanzelfsprekend indien je de pil doorslikt. Ook een doorbraakbloeding tijdens pilgebruik is in principe een vorm van pseudomenstruatie oftewel pseudo-ongesteld zijn.

3. Pseudomenstruatie na de overgang

Na de overgang stopt de menstruatie. Er zijn echter ook vrouwen die na de menopauze (= laatste menstruatie) nog vaginaal bloed verliezen. In dat geval spreekt men nog weleens van postmenopauzale pseudo-menstruatie. Vaginaal bloedverlies na de overgang kan overigens ook op een ernstiger aandoening wijzen. Het is daarom raadzaam om altijd even contact te zoeken met je huisarts als je plotseling en zonder aanwijsbare reden vaginaal bloed verliest.

4. Pseudo-menstruatie bij baby

Als een ongeboren baby een meisje is, kan ook zij een pseudo-menstruatie krijgen. Een ongeboren baby krijgt namelijk wat van de zwangerschapshormonen van haar moeder mee. Pseudo-menstruatie van een baby gebeurt in de baarmoeder, maar soms ook direct ná de geboorte.Door de hormonen die een baby-meisje binnenkrijgt kan er wat bloed of afscheiding uit de vulva komen. Pseudo-menstruatie van een babymeisje is overigens volkomen ongevaarlijk en gaat binnen enkele dagen vanzelf weer over.

Tot slot

Pseudo-menstruatie is niets om je zorgen over te maken. Er zijn zelfs vrouwen die gedurende hun zwangerschap steevast iedere maand pseudo-ongesteld zijn. Als je echter twijfelt over de oorzaak van je vaginale bloedverlies, dan kun je maat beter contact opnemen met je huisarts.

Heb jij ooit last gehad van pseudo-menstruatie? Deel a.u.b. jouw ervaring hieronder…

14 reacties op “Pseudo-menstruatie: ongesteld zonder eisprong!?”

 1. Edith ·

  Hallo, Mijn man en ik proberen nu vijf maanden om zwanger te worden. Afgelopen vrijdag een zwangerschapstest gedaan en die was licht positief. ‘s Avonds kreeg ik steekjes in de buik en een paar uur later flinke krampen in de onderbuik, waarna ik ongesteld werd. Balen natuurlijk. Ik bleef mij raar voelen en toch getest op de derde dag en weer heel licht positief. Het lijkt een normale menstruatie, maar heb constant hoofdpijn, maagzuur en ben erg moe. Vandaag begonnen met ovulatietest en die was niet positief. Ik vind het erg verwarrend en blijf me maar afvragen of het geen pseudomenstruatie is en ik misschien toch zwanger ben. Heeft u enig idee? Alvast bedankt.

  Beantwoorden
 2. chene ·

  Hallo iedereen. Vandaag is al de tiende dag dat ik ongesteld ben, terwijl ik normaal vijf dagen duur. En ik weet echt niet wat het probleem is, want de laatste vijf dagen is het gewoon lichtbruin. Ik had eerst menstruatiepijn in mijn linker onderbuik en nu in mijn rechter onderbuik. Ik voel me ook zo slaperig en misselijk en moet vaker plassen. Is iemand bekend met zo een situatie?

  Beantwoorden
 3. Lunana ·

  Haii, dus ongeveer een maand geleden deed ik aan voorspel met mijn vriend maar ik was nog best wel droog waardoor er later een kleine bloeding ontstond aan de buitenkant. Heel heel stom natuurlijk, maar ik had nog last maar verloop van de week ging het weg. Af en toe doen ik en mijn vriend wel eens tegen elkaar aan duwen met zijne tegen die van mij maar ik heb dan een slip of string aan, er komt wel eens voorvocht op maar niet zozeer dat het in me komt (ik dacht wel eens dat ik zwanger kon zijn door dat). Nou goed, nu hebben we afgelopen dinsdag gemeenschap gehad maar ook met heel kort voorspel, daarna bloedde het dus weer een beetje en het rook naar ijzer dus normaal bloed, ook zat ik tegen mijn maandelijkse menstruatietijd aan die ongeveer op de 20e valt, daarna begon ik te menstrueren, wat ik wel merkwaardig vond en ik had ook normale buikkrampen zoals altijd. De eerste halve dag en gisteren bloedde ik hevig en nu de derde dag echt heel erg weinig, terwijl mijn menstruatie wel echt 5 dagen duurt. Ik ben niet aan de pil, maar we gebruiken altijd een condoom. Zou ik een zwangerschapstest moeten halen? En was dit een pseudo-menstruatie?

  Beantwoorden
 4. an sabijn ·

  Graag wou ik ook even reageren. Ik moest op 23 juli ongesteld worden, maar had die avond enkel klein beetje lichtroze afscheiding bij het afvegen. De dagen erna enkel wat bruine afscheiding ook enkel bij het afvegen. Moest zelf geen inlegkruisje inleggen. Heb wel last gehad van menstruatiepijnen de dagen voor ik dacht dat ik ongesteld ging worden (hoofdpijn, krampen, misselijk). Heb test gedaan gisteren 26 juli (terwijl ik minieme bruine afscheiding had) maar deze was negatief. Zou dit een pseudo-menstruatie kunnen zijn? Komt dit vaak voor en wanneer test ik best nog eens opnieuw? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 5. myrrrr ·

  Heb juist voor mijn menstruatie geel vocht verloren i.p.v. bruine afscheiding. Sindsdien voel ik me ziek, ik heb dagelijks lichte koorts tot 37,5. Mijn borsten doen erge pijn, heb steeds honger, ben steeds moe en ik verlies opnieuw geel vocht. Heb naar gynaecologie gebeld en kan pas in augustus ernaartoe. Maar als het volgende week niet betert ga ik terug naar huisarts. Kan het toch een zwangerschap zijn? Groetjes, Myr

  Beantwoorden
 6. Anouk ·

  Hoi! Ik ben 3 weken geleden goed ziek geweest: buikpijn, misselijk en hoofdpijn, je kent het wel. Ik moest deze week ongesteld worden, maar ik voelde me anders. Alsof ik wist dat ik zwanger was. Ik ben wel ongesteld geworden, maar een heel klein beetje wat met de dagen erger werd. Het is nu vrijdag en het bloedverlies is veel. Heb 2 zwangerschapstesten gedaan en allebei waren ze positief. Er zat een heeeeeel vaag streepje in het testvakje en toen ik de dokter belde zij ze tegen mij dat een streepje een streepje is. Nu maak ik me wel even zorgen omdat ik wel menstrueer, heb wel minder buikpijn dan bij mijn normale menstruatie. Help?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Neem met bloedingen tijdens zwangerschap voor de zekerheid altijd even contact op met je huisarts of gynaecoloog. Als het op kindjes aankomt, ongeboren of niet, dan zou ik in ieder geval altijd het zekere voor het onzekere nemen. Die voorzichtigheid zal niemand een aanstaande moeder kwalijk nemen. Sterkte & groeten, Paul

 7. Marjolein ·

  Hallo, Mijn moeder had pseudomenstruatie toen ze zwanger was van mij. Ze dacht dat ze 5 weken zwanger was, dit bleek 5 maanden. Bij mijn zusje heeft ze hier geen last van gehad. Is het mogelijk dat ik dit ook kan meemaken? Dat dit overgedragen wordt van moeder op dochter? Wij proberen al 1,5 jaar zwanger te worden. Alvast bedankt voor de reactie.

  Beantwoorden
 8. myrrrr ·

  Beste Paul, Ik beseft ook dat de kans op zwangerschap nihil is, maar het kan niet van anticonceptie komen, mits dat we toch al 4 jaar aan het proberen zijn zwanger te geraken. Kben al 6 jaar met de pil gestopt als de symptomen blijven duren, maak ik een afspraak bij mijn gynaecoloog wel. Kben vorige week ermee naar de huisarts gegaan. Hij trok bloed onderzocht me hij dacht ook op een mogelijk zwangerschap na mijn borsten te hebben nagekeken, maar bloedtest ook negatief. Kon misschien ook nog te vroeg geweest zijn. Ik wordt er gek van, ik ga afwachten op mijn volgende menstruatie en als het nog zo is dan maar naar gynaecoloog. Groetjes, Myrrrrr

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ik kan me je frustratie goed voorstellen. Je gynaecoloog raadplegen is inderdaad geen gek idee. Heel veel sterkte ermee!

 9. myrrrr ·

  Hey all, Ik heb vanaf zaterdag licht bloedverlies. Ik dacht al, oh nee mijn menstruatie is er. Maar nu twijfel ik omdat ik eerst hevige buikpijn had; veel erger dan anders. De eerste dag was ‘t bloedverlies normaal, maar vanaf dag 2 bloed ik veel minder. Nu dag 3 zijn de bloedingen ver gedaan. Heb maandelijks menstruatie van 5 dagen. Had ook al 2 sneltests gedaan, maar die waren allebei negatief. Maar vanaf vanavond krijg ik pijn aan de zijkant van mijn linker borst. Heb last van misselijkheid bij honger en ik ben precies al 3 weken oververmoeid. Heeft er iemand dit soms ook voorgehad en zou ik dan toch zwanger kunnen zijn?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Myr, Na 2 naar behoren uitgevoerde negatieve sneltests is de kans op zwangerschap in principe nihil. Persoonlijk zou ik met je klachten absoluut even naar je huisarts gaan; wellicht zijn de klachten niet (volledig) gerelateerd aan je menstruatiecyclus. ‘t Zou bijvoorbeeld ook met anticonceptie en/of ontsteking te maken kunnen hebben. Groeten, Paul

 10. Hihi86 ·

  Hallo allemaal! 2 maanden geleden kreeg ik zo’n week na m’n eisprong (die voel ik altijd) hele erge buikkrampen na de gemeenschap. Ik kon helemaal niks meer, niet zitten, staan of liggen. Gelukkig trok de ergste pijn na een aantal uur weg. De dagen erna voelde ik soms nog wel wat van die pijn maar niet meer zo erg als toen. Een aantal dagen later werd ik ongesteld. 5 dagen te vroeg. Ik baalde hiervan want het viel precies in het weekend dat m’n vriend en ik samen vrij hadden gepland. De eerste dag van m’n ongesteldheid verliep eigenlijk zoals altijd, alleen de krampen waren draaglijk! Normaal verga ik van de pijn. Ik heb de eerste dag nooit veel bloedverlies. Het wordt dan langzaamaan erger. De dag erna gingen we naar de Efteling. Ik baalde nu helemaal dat ik ongesteld was, want op de 2e dag is het vaak net alsof er een kraan open gaat daar beneden. Ik had wel een tampon in, maar die heb ik ‘s avonds verwisseld voor een inlegkruisje, om te kijken hoeveel bloed ik nou verloor. De tampon was niet helemaal vol. De dagen erna heb ik alleen inlegkruisjes hoeven te gebruiken. Na 5 dagen was de menstruatie weg. In de week na m’n menstruatie leek het alsof ik opvliegers kreeg. ‘s Nachts had ik het zo enorm warm (normaal heb ik het altijd koud en slaap ik met een trui aan…). En ook op m’n werk brak het zweet me steeds uit. Een collega vroeg of ik niet zwanger was, want zij had dat ook tijdens haar zwangerschap. Ik test van Kruidvat gehaald (2v5), alle twee negatief. Ik heb ‘s ochtends en ‘s avonds getest. Alleen als de test op de flashlight van m’n telefoon ligt, zie je een heel licht streepje, wat je niet bij een nieuwe test ziet. Afgelopen week ben ik weer gaan bloeden op de dag dat ik ongesteld moest worden. Weer alleen bruinverlies. Ik had wel 1 volle tampon de eerste dag en daarna weer inlegkruisjes met bruin. Weer getest, weer negatief. Maar na de bloeding weer ‘opvliegers’. Ook ben ik vanaf een uur of 4 ‘s middags tot aan ik naar bed ga sinds een aantal dagen enorm draaierig alsof ik teveel wijn op heb. Ik weet echt niet meer wat m’n lichaam met me uithaalt. Zijn er ervaringen van vrouwen die dit ook hebben mee gemaakt? Ik wil m’n volgende menstruatie afwachten en kijken wat er dan gebeurd. Ik ben overigens in augustus gestopt met de pil, die ik toen maar 3 maanden slikte. Groetjes!

  Beantwoorden
  • hey86 ·

   Hey Hihi! Hmmm… behoorlijk herkenbaar jou situatie! Ik hoop da je deze blog nog naleest en je misschien al meer nieuws hebt op vandaag. Bij mij zit het zo: cyclus is gemiddeld 30 dagen. Afgelopen dinsdag zat ik op 32 dagen, ik dacht… hmmm maandstonden blijven weg… misschien ben ik zwanger. In de namiddag had ik plots 1 inlegkruisje vol met rood/bruin. ik dacht: ooo neeee maandstonden begonnen… Maar na dat inlegkruisje niets meer, enkel nog de woensdagochtend wat bruin en nu verder niets meer, inmiddels zijn we donderdag. Zou dit mijn menstruatie geweest zijn? onmogelijk toch? slechts 1 inlegkruisje? of innesteling op moment dat menstruatie moest starten? of zwanger? Wat kan ik doen?

Plaats een reactie