Home » Menselijk lichaam » Hoofd & Gezicht » Rood hoofd: 10 oorzaken van roodheid in ‘t gezicht

Rood hoofd: 10 oorzaken van roodheid in ‘t gezicht

Rood hoofd: 10 oorzaken van roodheid in ‘t gezicht

Iedereen heeft weleens een rood hoofd. Met een “rood hoofd” wordt in veruit de meeste gevallen roodheid van het gelaat bedoeld. Vooral op de wangen, hals, neus, voorhoofd en oren is de roodheid doorgaans goed zichtbaar. Je gezicht kan rood kleuren om allerlei redenen. Hieronder bespreken we 10 veelvoorkomende oorzaken van een rood hoofd…

1. Hormonen

Hormoonschommelingen kunnen ervoor zorgen dat je een rood hoofd krijgt. Hevige hormoonpieken ontstaan o.a. tijdens puberteit, zwangerschap, overgang en menstruatie. Vooral zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang krijgen vaak een rood gezicht. Roodheid door hormonen gaat vaak samen met gloeiende wangen en zweten. Ook kun je je hart doorgaans elders in het lichaam voelen kloppen.

2. Opvliegers

De term ‘opvlieger’ of ‘opvlieging’ wordt meestal gebruikt voor een bepaald overgangsverschijnsel. Van het ene op het andere moment ontstaat een hittegolf die vanuit je borst, rug en armen naar je hoofd stijgt. Een opvlieger gaat veelal samen met hevige transpiratie en een knalrood gezicht. Een opvlieger ontstaat in beginsel door ontregeling van het temperatuurcentrum in je hersenen.

Door het defect krijg je het abnormaal snel warm. Je lichaam wil de overmatige warmte z.s.m. kwijt. Om de warmte af te voeren worden je bloedvaten verwijdt, en zodoende ontstaat de typische hittegolf. Opvliegingen ontstaan overigens niet alleen tijdens de overgang, maar onder meer ook door toedoen van bepaalde medicijnen. Hierbij valt te denken aan Remicade®, Prednison®, Imuran® en Humira®.

3. Nervositeit

Nervositeit oftewel zenuwachtigheid veroorzaakt heel vaak een rood hoofd. Nerveusheid ontstaat meestal vanwege een bepaalde angst of verwachting. Je bent – al dan niet terecht – bang dat er iets vervelends te gebeuren staat of bent bang een uitglijder te maken. Het vervelende van nervositeit is dat je ook bang kunt zijn om rood te worden. Als je je druk maakt om je roodheid, wordt je je juist rood en warm. Als je warmte op voelt komen, wordt je nóg nerveuzer en nóg roder.

Een rood gezicht vanwege nervositeit gaat vaak samen met warmtevlagen, angstzweet, hakkelend praten, verhoogde hartslag, duizelingen en maagpijn. De achterliggende oorzaak van nervositeit is meestal verlegenheid, schaamte of een gebrek aan zelfvertrouwen. Vooral situaties waarbij je in het middelpunt van de belangstelling staat, lokken in dat geval roodheid van het gelaat uit.

4. Benauwdheid

Benauwdheid is het gevoel dat je niet genoeg lucht krijgt; je hebt het idee buiten adem te zijn. Benauwdheid gaat heel vaak samen met een rood hoofd. In sommige gevallen ontstaat benauwdheid door een gebrek aan zuurstof, maar kortademigheid kan nog veel meer oorzaken hebben. Zo kunnen astma, allergieën, hitte en intensieve lichaamsbeweging benauwdheid veroorzaken. Als je vaak benauwdheid en kortademigheid ervaart, dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen en je hart en/of longen te laten onderzoeken.

5. Allergische reactie

Je gezicht kan rood worden vanwege allerlei allergieën. Een bekende allergische aandoening die roodheid van het gezicht kan veroorzaken is pollen-allergie oftewel hooikoorts. Behalve voor stuifmeel kun je ook allergisch zijn voor andere dingen die je inademt, waaronder huidschilfers van huisdieren, huisstofmijt en schimmelsporen. Veel mensen weten niet eens dat ze allergisch zijn.

6. Hoge bloeddruk

Mensen met een verhoogde bloeddruk (hypertensie) hebben in veel gevallen stelselmatig een rood hoofd. Als jouw gezicht en hals voortdurend rood is of rode vlekken vertoont, dan is het verstandig om eens bij je huisarts je bloeddruk te laten meten. Een hoge bloeddruk ontstaat in veel gevallen door overmatige zoutconsumptie en mentale stress.

7. Oververmoeidheid

Een rood hoofd kan simpelweg een symptoom zijn van oververmoeidheid en uitputting. Het kan echter ook zijn dat je oververmoeid raakt en een rood gezicht krijgt door een achterliggende aandoening. Denk maar eens aan allergieën, astma, hoge bloeddruk, hyperventilatie en allerhande hart- en longklachten. De combinatie van roodheid en een gevoel van uitputting kan een reden zijn om je huisarts een bezoek te brengen.

8. Alcohol

Alcohol verruimt je bloedvaten en zorgt zodoende voor een rood hoofd (zie ‘blozen’ hieronder).  Als gevolg van alcohol in je bloed ontspannen de spiertjes in de bloedvatwand, waardoor de bloedvaten wijder worden en er dus meer bloed doorheen kan stromen. Het kan echter ook zijn dat je lijdt aan alcohol-intolerantie of allergisch bent voor een bestanddeel van alcoholische drankjes (granen, druiven etc.).

9. Koorts

Koorts is een natuurlijke verdedigingsreactie van het lichaam. Omdat jouw immuunsysteem je lichaam beter kan verdedigen tegen bacteriën en virussen, wordt de interne thermostaat in je hersenen omhoog gezet. Het nadeel van koorts is dat je je er behoorlijk beroerd door kan voelen. Koorts kan hallucinaties, koortsstuipen en uitdroging veroorzaken. Ook krijgen de meeste mensen een rood hoofd als gevolg van koorts.

10. Blozen

Blozen is eigenlijk geen oorzaak van een rood hoofd, maar veeleer een alternatieve term voor ‘rood worden’. Blozen houdt in dat je gezicht NIET van nature rood is, maar van het ene op het andere moment rood wordt. Blozen ontstaat altijd door verwijding van de bloedvaten (vasodilatatie). Als je bloedvaten zich verwijden, dan bevatten ze meer bloed. Vanwege de toenemende hoeveelheid onderhuids bloed lijkt je huid roder te worden.

Je huid voelt bij het blozen warmer aan en kan bovendien gaan tintelen. Bij mensen die extreem rood worden door blozen, liggen de bloedvaten doorgaans extreem dicht aan het huidoppervlak. Oppervlakkige bloedvaten zijn namelijk makkelijker door de huid heen te zien. Een blos of blosje kan ontstaan door alle hierboven genoemde oorzaken; van hormoonschommelingen tot opvliegers en van nervositeit tot benauwdheid.

Tot slot

Een rood hoofd ontstaat vrijwel altijd door verwijding van de bloedvaatjes in je gezicht (blos). Vaatverwijding kan door een enkele factor worden veroorzaakt, bijvoorbeeld nervositeit. Maar meestal is er sprake van een samenspel van factoren: alcohol + vermoeidheid + warmte + hormonen… Zodoende kan het zijn dat je de ene keer een rood hoofd krijgt na één biertje en de andere keer nergens last van hebt.

Je moet een tijdelijk rood gezicht overigens niet verwarren met een permanent rood gezicht door een huidaandoening zoals zonverbranding, acne, rosacea, couperose, eczeem, schraalheid of een infectieziekte. Tijdelijke roodheid van het gezicht trekt namelijk vanzelf weer weg zodra de bloedvaten weer versmallen.

Heb jij vaak last van een rood hoofd of roodheid van gezicht en hals? Deel hieronder jouw verhaal, ervaringen en vragen!

67 reacties op “Rood hoofd: 10 oorzaken van roodheid in ‘t gezicht”

 1. mark ·

  Ik heb vaak een rood hoofd bij hevige inspanning. Ik sport elke dag 1.5 uur en dan krijg ik het aardig snel, ook na het douchen en afdrogen goed zichtbaar. Ben 21 jaar.

  Beantwoorden
 2. Eva ·

  Mijn gezicht en nek worden rood en gaan tintelen al na één slokje alcoholhoudende drank. Een enkele keer kan ik een glas wijn drinken zonder last te krijgen maar dat is echt een uitzondering. In gezelschap hou ik het dus maar bij een frisdrank of glaasje water! Zou dit vallen onder de noemer alcoholintolerantie?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Dat hoeft niet per se. Alcohol verwijdt namelijk ook de bloedvaten, wat tot roodheid kan leiden. Er bestaat inderdaad wel een (zeer zeldzame) alcohol-allergie (of eigenlijk intolerantie) die vooralsnog niet goed in kaart is gebracht en waarschijnlijk te maken heeft met het niet goed kunnen metaboliseren van alcohol doordat er iets fout gaat met de aldehydedehydrogenase (ALDH/ALDH2), het enzym dat toxisch ethanal/aceetaldehyde (een metaboliet van ethanol/alcohol) omzet tot azijnzuur in de lever. Wat door veel mensen wordt aangezien voor alcohol-intolerantie is echter maar al te vaak een overgevoeligheidsreactie op bepaalde ingrediënten in alcoholische dranken, waaronder gerst, hop, gist, rogge, tarwe, gluten, histamine en sulfiet. Als je slecht reageert op wijn zou er sprake kunnen zijn van een kruisallergie; veel ‘wijn-intoleranten’ zijn namelijk allergisch voor stuifmeel, huisstof, huisstofmijt en bepaalde voedselallergieën, met name t.a.v. bier en noten! De oorzaak van de ‘allergie’ of intolerantie voor alcoholhoudende dranken zit ‘m waarschijnlijk in allergie voor bepaalde eiwitten en/of biogene aminen (histamine e.a.) en wellicht in een overgevoeligheidsreactie t.a.v. bepaalde ingrediënten in alcoholische dranken, waaronder gerst, hop, gist, rogge, tarwe, gluten, histamine en sulfiet. Vaak is er dan ook sprake van meer symptomen dan roodheid.

 3. Hans ·

  Ook ik heb veel last van rood worden in mijn gezicht in ongemakkelijke situaties. Vooral als ik met een vrouw alleen aan een tafel zit weet ik mij geen houding te geven. Op mijn werk is dat ook zeer moeilijk omdat je daar vaak reacties op krijgt. Heb mijn hele leven al last van contact met vrouwen en mij ongemakkelijk voelen. Hoe kan ik dit het best tegengaan en mij beter voelen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ik heb geen idee van de exacte situatie, maar rood worden in dit soort situaties zou gerelateerd kunnen zijn aan een stukje onzekerheid. Als sociale onzekerheid ernstige vormen aanneemt wordt er ook nog weleens gesproken van een ‘sociale fobie’, een stoornis die raakvlakken vertoont met o.a. contactschuwheid, afwijzingsangst en faalangst. Gaat onzekerheid je leven beheersen, dan wordt er zelfs nog weleens over ‘Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis’ (OPS) gesproken, maar als het bij ‘rood worden’ blijft zou ik me daar vooral geen zorgen over maken. Ik ken gematigd onzekere en zelfs voormalig schuwe mensen die veel hebben gehad aan assertiviteitstraining. Bepaalde vormen van onzekerheid gaan eveneens gepaard met introversie, ingetogenheid, terughoudendheid en/of een laag zelfbeeld (al hoeft ook dat natuurlijk absoluut niet per se het geval te zijn). Verdiep je daarom bijvoorbeeld ook eens in de kenmerken en kwaliteiten van extraversie.

  • Mariska ·

   Kleine oefening tegen roodheid in het gelaat: Richt je op het gesprek en focus op je oren. Begin met het niet kijken naar iemands ogen, maar naar zijn/haar voorhoofd. Zo lijkt het alsof je haar aankijkt, maar in werkelijkheid kijk je iemand niet direct aan, waardoor je minder onzeker en minder rood wordt. Ga mee in het gesprek en je merkt dat het vanzelf makkelijker gaat. Oefen met bekenden en vertrouwde mensen. Let op je ademhaling, en tot slot, niemand is meer dan jij. Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Ze vind jou niet leuk/interessant? Oké… even slikken en weer doorgaan. Dat is het leven. De enige manier om van “het jezelf geen houding weten te geven in het gezelschap van vrouwen” af te komen, is oefenen en leren van je fouten. M.v.g. Mariska

 4. Iloe ·

  Ik heb sinds het nieuwe jaar al een paar keer op school gehad dat ik helemaal rood werd en mijn nek helemaal warm werd en het gevoel heb dat ik ziek word. Als ik dan ziek naar huis fiets voel ik me alweer veel beter en thuis voel ik me weer bijna goed. Ik dacht aan ‘t eerste (hormonen) maar, het is wel vreemd dat ik er alleen maar last van heb op school.

  Beantwoorden
 5. Sabine ·

  Hallo, Sinds een paar maanden krijg ik iedere ochtend na het douchen enorme vlekken op mijn gezicht en mijn hele gezicht en ogen branden dan. Ik gebruik geen zeep dus dat kan ‘t niet zijn. Ook reageer ik soms op een glas wijn en krijg ik knalrode wangen. Is dit een vorm van couperose? En zo ja, wat kan ik hiertegen doen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Sabine, Ik ben geen expert, maar dit klinkt veeleer als netelroos, contactallergie of contacteczeem dan als couperose of rosacea. Mocht je na het drinken van wijn exacte dezelfde vorm van huiduitslag krijgen als na het douchen, dan zou er eventueel ook nog sprake kunnen zijn van een extreme overgevoeligheid voor sulfiet of sulfietallergie. Mocht er inderdaad sprake zijn van een histaminische/allergische c.q. histamine-gerelateerde huidreactie, dan zou een antihistaminicum dienst kunnen doen. Natuurlijk kan er ook sprake zijn van couperose (of rosacea), want zowel alcohol als warm water beïnvloeden je bloedvaten en bloedstroom, dus ook de bloedvaatjes in je gelaat. In geval van couperose of rosacea wordt doorgaans een tetracycline-antibioticum, een retinoïde, azelaïnezuur of metronidazol voorgeschreven. Ik ben overigens GEEN arts, hopelijk kan je huisarts of dermatoloog uitsluitsel geven. Sterkte & groeten, Paul

 6. Nel ·

  Vaak als ik met mijn collega aan de praat raak dan begint deze lichtjes te blozen. Soms wordt ook de borst en halsstreek erg rood. Heeft dit ook een betekenis c.q. oorzaak?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Dit kan van alles zijn; onzekerheid, verlegenheid, schuchterheid, verliefdheid, ‘sociale ongemakkelijkheid’ c.q. onhandigheid etc. Zelfs hormonen, lichamelijke inspanning of gewoon warmte behoort tot de opties…

 7. Tonia Rozendaal ·

  Goedenavond, Ik krijg al een week na het avondeten een erg warm rood hoofd, net alsof mijn wangen in brand staan. Ik ben 44, heb geen zweetaanvallen, duurt wel een tijd voordat het weer wegtrekt.

  Beantwoorden
 8. Tonia Rozendaal ·

  Goedenavond, Ik heb sinds enkele dagen na het avondeten dat ik een erg warm hoofd en branderige wangen krijg, ik zweet niet. Het duurt dan ook een tijd voordat dit wegzakt. Ik ben 44.

  Beantwoorden
  • Vicky ·

   Ik ben heel benieuwd of er mensen zijn die weten wat dit is inderdaad. Heb het ook sinds een maand… Rode en gloeiende wangen/jukbeenderen en een zwaar gevoel in mijn hoofd. Vicky, 24

 9. perit scarlett ·

  Hallo, Ik heb een normale tot gemengde huid, telkens als ik in een warme plaats zit beginnen m’n wangen ter hoogte van m’n jukbeenderen te gloeien, er komen rode bobbels op, met zelfs soms hoofdpijn tot gevolg. Het is geen couperose, geen roodheid bij verlegen zijn, enkel branderig gevoel bij het warm hebben. Ook als ik thuiskom na een werkende dag in de kou (airco op het werk). Thuis is het warmer, dan komen die branderige vlekken weer op! Ik heb al allerlei zalfjes geprobeerd, naar de dermatoloog geweest… niets helpt… Iemand raad a.u.b.? Bedankt!

  Beantwoorden
 10. juulke ·

  Ik word snel rood als bijv. een jongen ofzo mij een knuffel geeft of iets leuks tegen mij zegt. Heeft er iemand hier ook last van? Of heeft er iemand tips? Een dikke laag crème en/of foundation helpen helaas niet..

  Beantwoorden
 11. dirk brugman ·

  Na een ochtend werken (met de pauze) komt de roodheid in het gezicht opzetten, een rode warme gloed op mijn gezicht, alsof de moeheid -boem- in 1 keer naar mijn gezicht verhuist. Heb nu meer wallen onder mijn ogen dan voorheen. Mijn wangen beginnen nu ook te hangen, word ineens in mijn gezicht een oude man. Ben 57 jaar en heb fulltime werk, graag reactie of dit bekend is…

  Beantwoorden
 12. Arno ·

  Hallo, Ik ben een jongen van 22 jaar. Sinds een jaar of 5 heb ik last van roodheid in gezicht (vroeger veeeeeel minder of nu). Het is nu zelf zodanig erg dat ik het zelf niet zie zitten om uit te gaan vanwege de negatieve reacties van andere mensen! Elke dag heb ik er mee te kampen en elke seconde denk ik eraan. Daardoor voel ik mij vreselijk in mijn vel. Vanaf dat het iets warmer wordt/is heb ik het al zweten… Maar het gebeurd gewoon dikwijls heel spontaan. Ik voel het van binnenuit opkomen en probeer er automatisch tegen te vechten (heel mijn gezicht komt bloedrood)! Het kan zelfs zodanig erg worden dat het echt pijn begint te doen en het voelt altijd zeer warm aan! En dit kan zo soms een ganse dag duren!Ik heb al van alles geprobeerd: alle zalfjes tegen roodheid, Nivea, enz. Ik heb zelf al enkele laserbehandelingen ondergaan, maar tevergeefs. Ik ben echt ten einde raad en moet toegeven dat dit een grote (negatieve) rol speelt in mijn leven en daardoor heb ik bijna totaal geen zelfvertrouwen en zeer terughoudend! Ik weet niet of dit een reden is maar ik ben blond van haar? Please, wie weet hier raad mee? Hopelijk krijg ik een spoedig antwoord terug! Alvast bedankt! M.v.g. Arno

  Beantwoorden
  • stefan ·

   Beste Arno, Ik heb wel advies om de roodheid wat beter onder controle te krijgen. Je kunt het beste elke dag ‘s morgens als je wakker wordt een zonnebeschermingsproduct met SPF gebruiken. In de winter SPF 15 speciaal voor ‘s winters. Deze kan namelijk niet bevriezen, ‘t is op oliebasis. En in de zomer een SPF van 30 of hoger. Let wel op dat je zonnebescherming voor het gezicht koopt. Met andere zalfjes kun je meteen mee stoppen is niet meer nodig. Verder is het erg belangrijk om je gezicht elke avond voor het slapengaan te reinigen met een gel, bijvoorbeeld Environ, dit is speciaal voor de probleemhuid. Je huid moet de eerste paar dagen aan Environ wennen, maar het gaat werken. Je huid wordt er rustiger door. Zonbescherming is heel belangrijk, het beschermt niet alleen voor de UVB-straling (zonverbranding), maar ook voor de UVA-straling, die straling is er ook op bewolkte dagen. En niet te vergeten, het beschermt ook voor wind, kou en vorst, met als resultaat dat je huid minder rood wordt. Verder is het beter om niet te veel alcohol te drinken. Roken is al helemaal slecht voor de huid. Scherp eten, veel suiker, calorieën en zout en koffie ook matig doen. Verder is het verstandig om veel vis te eten, waaronder haring en zalm. En om bessen, noten en, groentes te eten. Ook olijfolie is goed voor de huid en tegen roodheid. Verder is het ook verstandig om een paar keer per week een lange wandeling te maken in het bos zodat je huid goede zuurstof krijgt. En een wandeling helpt ook goed als je last hebt van stress. Het is combinatie van dingen doen en laten die ervoor kunnen zorgen dat je huid rustiger en minder rood wordt. Je kunt ook nog voor een IPL-behandeling gaan, dit kan bij een dermatoloog, dit geeft ook een goed resultaat bij rode huid. Verder gewoon overal van blijven genieten en als je als je op stap wilt gaan, gewoon doen! Je zult misschien altijd wat rood blijven. Een beetje rood is niet lelijk, vaak zelfs mooi. Als je de roodheid maar onder controle houdt. Succes, Stefan

  • Rico ·

   Hoi Arno, ik herken je verhaal helemaal (alleen heb ik donker haar) :P. Is het na de tip van Stefan nu ook beter?

 13. fleur ·

  Heei, ik ben Fleur en heb last van roodheid. Ik word altijd rood als iemand mij een knuffel geeft. Ik schaam me er enorm voor. Hebben jullie tips?

  Beantwoorden
 14. Inez ·

  Sinds 4 jaar heb ik een dikke linkerwang naast mijn neus, s’ Avonds wordt het meestal rood en schrijnt het ook rond mijn mond en voelt de mondhoek vochtig aan. Sinds een paar maanden ook rode vlekken op mijn voorhoofd die jeuken, verder wordt de rechterwang nu ook rood. ‘s Morgens heb ik af en toe witte schilfers in mijn wimper. Heel veel huidartsen en specialisten etc. geraadpleegd. Allergietest gedaan, alles zonder resultaat. Wie kan heeft een advies? Ik ben ten einde raad! Groet, Inez

  Beantwoorden
 15. ken ·

  Hey iedereen, Ik heb ontdekt dat ik een hooggevoelig zenuwstelsel heb. Naar mijn mening heeft het rood zien in het gezicht daar zeker met te maken. Ik denk dat het heel interessant kan zijn om er iets over op te zoeken en voor jezelf na te gaan of er verbanden zijn tussen het rood zien en hoogsensitiviteit.

  Beantwoorden
  • an ·

   Hoi Ken, Ja klopt, Ik ben ook hooggevoelig (HSP) en ook bang voor afwijzing en vaak vuurrode wangen. ;)

  • Paul ·

   Desgewenst kun je meer lezen over hooggevoeligheid oftewel hoogsensitiviteit in dit artikel over Highly Sensitive People (HSP).

 16. ken ·

  Hey iedereen, Ik werd vroeger altijd bloedrood als ik met iemand een gesprek moest aangaan. Ik weet hoe vervelend dat kan zijn. Ik ben erachter gekomen dat ik een angst voor afwijzing had; die angst voor afwijzing is voor mij de oorzaak geweest van mijn onzekerheid. Je kan van die onzekerheid afkomen door te leren loslaten, hoe je dat doet moet je zelf dan maar eens opzoeken. Ik hoop dat jullie iets aan dit artikel hebben…

  Beantwoorden
 17. Chenay ·

  Heey allemaal! Meisje van 14 jaar. Ik heb altijd een rood hoofd dat vind ik zelf super vervelend! Maar vroeger had ik geen rode wangen en nu wel, hoe zou dat komen? En kan je misschien ook rode wangen krijgen als je te veel weegt voor je leeftijd? Ik smeer nu al 3 dagen elke avond me gezicht in met crème en nu hopen dat de roodheid gaat verminderen! En anders hebben jullie nog een optie? Laat het graag weten, tips zijn altijd handig! Groetjes, Chenay

  Beantwoorden
 18. henk ·

  Ik ben een man van 48 en wat ik hier allemaal lees komt me zo bekend voor! Loop hier al heel wat jaren mee en sinds ik 3 jaar geleden ben afgekeurd is het alleen maar erger geworden. Het rood worden in m’n gezicht en oren en het zweten, voel me daar heel ongemakkelijk bij, en vermijd steeds meer dingen. Sinds ik nu thuis ben en in de WAO ben beland… Hoop toch ooit dat het wat beter gaat met dat rood worden, geef de moed niet op, al valt dat niet altijd mee. Hoop ook voor jullie dat deze klachten gaan afnemen, waardoor je beter in het leven kan staan. Succes ermee!

  Beantwoorden
 19. Nina ·

  Hallo, Ik ben een meisje van bijna 16. Al zolang ik me kan herinneren krijg ik een rood hoofd als ik het een beetje warm heb, enorm rode wangen en KIN. Dat mijn kin zo rood wordt, vind ik al helemaal verschrikkelijk. Na een intensieve volleybaltraining ben ik ook vuurrood. Het duurt ook even voordat het weg trekt. Als ik uitga en het een beetje warm heb, krijg ik het ook. Dit vind ik heel vervelend. Ook heb ik vaak rode vlekken als ik bijvoorbeeld met mijn gezicht in mijn handen heb gezeten. Bij stress of presentaties heb ik soms ook vlekken in mijn gezicht en nek. Daar zit ik nog niet zo heel erg mee, maar mijn rode wangen + kin bij al een beetje warmte vind ik erg vervelend. Dus, heeft iemand alsjeblieft tips?

  Beantwoorden
 20. emmelie ·

  Hai, Ik ben een meisje van 13. Ik kom weleens met vermoeidheidsklachten bij de dokter en dan is mijn bloeddruk laag of tussen normaal en laag in. Ik word rood als ik met iemand in gesprek ga… als diegene heel goed naar mij luistert en mij scherp aankijkt word ik helemaal rood. Ik krijg het mega warm en ik schaam me kapot. Als ik alleen met iemand praat (geen andere mensen daarom heen aanwezig) dan gaat het wel! Naast dat ik allemaal vervelende klachten heb, duizeligheid enz. ook nog dit rode gebeuren. Ik moet binnenkort een presentatie over mijzelf geven… jullie weten vast wat er gaat gebeuren. :( Hoe moet ik het voorkomen!? Ik weet er geen raad meer mee…

  Beantwoorden
 21. lisa ·

  Ik heb hier ook last van… Het is omdat ik heel nerveus ben, niet beschaamd of verlegen hoor, vroeger had ik geen last va rode kaken. Als er iemand zegt ‘je wordt rood’, dan denk ik altijd, wat moet ik vanavond studeren, welke schoenen heb ik aan… En dan zeg ik: ‘Ik heb een allergie voor pollen’, dan zeggen ze aaaaaaaaa! in de vakantie heb ik dat niet! September/oktober tot januari als het WINTER is en dan begin het… Ik denk dat het is door een soort allergie die alleen in de winter kan zijn, bijv. pollen, die heb je niet in de zomer, maar ja, soms krijg ik een opmerking, dan word ik niet rood? Zaken wanneer ik rood word: – Groepsgesprek
  – Vinger opsteken – Zwembad of water – Als ik in de spiegel kijk – Voorlezen in klas.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Lisa, In de winter vindt juist nauwelijks bestuiving plaats, dus ‘s winters heb je in principe het minste last van pollenallergieën. Van oktober tot en met januari circuleren niet of nauwelijks pollen in de lucht; november en december komen zelfs niet voor op pollenkalenders. Maart tot en met augustus zijn juist de belangrijkste bloei- en bestuivingsmaanden (bomen, struiken, bloemen, kruiden, grassen e.a.). Waarschijnlijk moet je de oorzaak dus elders zoeken dan bij hooikoorts. Groeten en sterkte, Paul

 22. mayka ·

  Boven mijn wenkbrauwen is het al een tijdje rood, ik denk dat het komt door een spulletje tegen de puistjes… daar werd mijn huis erg droog van. Toen het droge weg was werd het rood en het is ook rood gebleven. Ik wil dat graag weg hebben, want ik vind hat lelijk staan. Hopelijk snel een reactie.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Mayke, Als de roodheid wordt veroorzaakt door een goedje tegen acne, dan kan er sprake zijn van allerlei irritatie- of ontstekingsreacties. Allergie, eczeem, netelroos, microbiële infectie etc. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een dermatoloog om het onderliggende ontstekingsmechanisme te bepalen. Vervolgens kan deze huidarts een passende behandeling verrichten of voorschrijven. Kortom: ga ermee naar je huisarts; hoe sneller er wordt behandeld, des te groter de kans doorgaans is dat er geen permanente/blijvende schade achterblijft. Sterkte & groeten, Paul

 23. Nina ·

  Hallo, ik ben een meisje van bijna 16. Al zolang ik me kan herinneren krijg ik een rood hoofd als ik het een beetje warm heb, enorm rode wangen en KIN. Dat mijn kin zo rood wordt, vind ik al helemaal verschrikkelijk. Na een intensieve volleybaltraining ben ik ook vuurrood. Het duurt ook even voordat het weg trekt. Als ik uitga en het een beetje warm heb, krijg ik het ook. Dit vind ik heel vervelend. Ook heb ik vaak rode vlekken als ik bijvoorbeeld met mijn gezicht in mijn handen heb gezeten. Heeft iemand alsjeblieft tips?

  Beantwoorden
 24. Jenn ·

  Hallo allemaal, Ik heb hetzelfde als velen verhalen hieronder. Ik heb vaak last van een rood gezicht, behalve de kringen onder mijn ogen. En natuurlijk sneller als ik mij schaam, maar daar zit ik niet mee. Het gaat er vooral om dat ik rood word zonder reden! Heel erg vervelend, waardoor ik nu elke dag foundation draag, terwijl mijn huid niet per se lelijk is. Het komt door die rode kleur die ik vaak lange tijden op een dag heb. In het algemeen schaam ik mij niet voor de roodheid van mijn gelaat en durf ik met mensen te praten, maar bij inspanning, warmte of gewoon niks… kleurt mijn hele gezicht rood. Ik wil er écht wat tegen doen, maar weet niet wat. Als iemand een idee heeft hoor ik het graag!

  Beantwoorden
 25. lorenzo ·

  Ik word bijna altijd rood in het gezicht, zelfs wanneer ik mijzelf op mijn gemak voel komt het op. Mijn wangen kunnen soms bloedrood staan waardoor ik er mij enorm voor schaam. Aan zelfvertrouwen kan het niet liggen, maar wanneer dan iemand zegt van, amai je hebt rode wangen, dan worden deze nog roder (dan schaam ik me wel voor mijn rode wangen). Ergens tussen de vele reacties heb ik gelezen dat sommige dit ook hebben of hadden in de klas zoals bij Maartje: ik had dit vroeger ook op school en er werd met mij toen ook gelachen zoals rode tomaat etc. ik ben blij dat ik niet de enige ben die dit heeft. Het is iets dat enorm vervelend is en lang aanhoudt bij mij vooral. Ook bij stress en als ik kwaad word is het zo erg dat ik enorm gloei, bloedrood zie en soms duizelig word. Ik heb geen overgewicht… nog binnen de normen. Ook bij het sporten word ik al na een paar minuten intens rood in het gezicht. Kan dit een oorzaak hebben? Wat kan men eraan doen? Bij de gewone huisarts krijg ik vaak te horen dat ik mij niet moet opjagen, maar ik word zelfs rood bij een normale bloeddruk etc. Groetjes, Lorenzo

  Beantwoorden
 26. jelle ·

  Ik heb altijd als ik rond de middag/avond in huis kom rode wangen. Het brandt dan en is heel vervelend. Na het eten krijg je het nog warmer en eigenlijk trekt het ook niet weg… Wat kan ik hieraan doen?

  Beantwoorden
  • harrie ·

   Ik heb dat ook. Drink dan wat meer water en ga relaxen en ontspannen. Dan wordt het rode hoofd in ieder geval iets minder. Ook paracetamol kan werken.

 27. emmelie ·

  Heey, Ik word meestal rood als een leraar vraagt hoe het met me gaat. En ik ben dan verlegen, maar ik wil niet rood worden. Ik heb het bij 1 leraar 2 keer gehad; ik snapte het niet, dus hielp hij mij. Maar ik begreep niets vaan zijn uitleg en werd helemaal rood. I schaamde me kapot, want hij zei laat het maar even tot je bezinken omdat ik zo rood werd… Plz help me! Ik krijg het dan ook warm trouwens.

  Beantwoorden
 28. Maartje ·

  Hallo, Ik ben een meisje van 14 en heb bijna altijd een super rood hoofd. Ik vind dit heel vervelend. Ik krijg ook vaak de opmerking: je bent echt zo rood als een tomaat. En dan word het alleen maar erger en erger. Laatst had de leraar een afbeelding van een tomaat op het bord gezet en er heel groot Maartje bij geschreven. Ik kon wel huilen, iedereen lachte me uit. Zelfs mijn beste vriendinnen. Erg vervelend de rooie wangetjes.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Maartje, Wat naar voor je. Ben je al eens bij je huisarts geweest om tips te vragen? En heb je je ouders verteld over de “grap” van je leraar? Ik vind het namelijk schandalig dat je leraar zoiets doet. Dat neigt heel erg naar pesterij, en een leraar zou dat juist moeten tegengaan. En zich er dus NOOIT zelf schuldig aan mogen maken! Het zou niet onterecht zijn als je leraar op zijn gedrag wordt aangesproken, bijvoorbeeld door een mededocent met wie jij goed contact hebt of anders je ouders, een decaan of een (adjunct)directeur. Houd in ieder geval altijd voor ogen dat mensen die pesten dat altijd doen om hun eigen onzekerheid te verbloemen door de onzekerheid van een ander te benadrukken. Pesters zijn bijna altijd mensen die vroeger zelf zijn gepest; thuis door (oudere) broers of zussen of buitenshuis door buurtgenootjes e.a. Iedereen mankeert wel iets; je kunt beter een rood gezicht hebben dan een naar karakter!

  • Jolanda ·

   Beste lieve Maartje, Ik heb geen woorden voor het gedrag van jouw leraar… in 1 woord belachelijk!!! Kaart dit a.u.b. aan bij je school en laat je ouders een klacht indienen!

 29. marike ·

  Ik heb de afgelopen tijd ook erg last van een rood hoofd. Ik vind dit erg vervelend en storend. Ik vraag mij af hoe dit komt. Ik weet dat ik de afgelopen tijd weinig slaap heb gehad en gespannen ben i.v.m. school. Ik ben rossig en verbrand snel, maar smeer mij altijd goed in. Toch is mijn hoofd egaal rood en ook wat vettiger dan normaal. Ik ben meer gaan roken de laatste tijd en minder slaap gehad. Kunnen dit de redenen zijn dat ik een rood hoofd heb bijna de hele dag door? Ik eet erg bewust en gezond en beweeg behoorlijk veel. Voel mijzelf wel erg vermoeid de laatste tijd. Iemand tips om mijn rode kleur te verminderen?

  Beantwoorden
 30. jack ·

  Ik begin als ik ‘s morgens wakker word met een rood hoofd wat dan al heel snel heet begint te worden. Koude washandjes worden er in een mum van tijd heet door. Het lijkt of ik mijn warmte niet kwijt kan. Eventjes verkoelt het en dan word ik weer heet. Ik gebruik hormonen, maar volgens de arts ligt het daar niet aan. Het voelt echt heel vervelend.

  Beantwoorden
 31. Hilal ·

  Ik heb denk ik last van nervositeit. Als ik met iemand contact heb, word ik snel bang om rood te worden, en dan word ik ook knalrood! Mijn gezicht wordt echt heel erg en helemaal rood en ik krijg het heel erg warm van binnen. Ik kan door mijn rode gezicht moeilijk contact maken met mensen. Weet er iemand hoe je er vanaf kunt komen?

  Beantwoorden
  • tessa ·

   Dit komt bij heel bekend voor; ik maak me van tevoren al druk over het rood worden. Vooral als ik met iemand praat… Dan denk ik, als ik maar niet rood word, maar dan wordt het juist alsmaar erger. En ik weet niet meer wat ik eraan moet doen. In alles wat ik doe ben ik ermee bezig. Heel vervelend.

  • Gwen ·

   Hilal, Bij mij is het juist hetzelfde. Zeer vervelend en ik wil hier echt een oplossing voor, maar ik weet niet hoe of wat. Dus als iemand ons kan verder helpen alstublieft. Door dit verschijnsel kom ik nog amper buiten en geniet ik niet meer van het leven en is het moeilijk om met mensen om te gaan.

  • tiffany ·

   Hey, ik heb precies het zelfde probleem, ik weet ook niet wat ik aan m’n rode gezicht moet doen. Ik dacht dat naar de dokter misschien een oplossing was omdat ik er al een hele lange tijd last van heb en soms krijg ik ook vlekken in me gezicht. Is dit normaal?

  • Bea ·

   Ik herken dit ook enorm. Ik heb het zo nu en dan maar dan, wel altijd bij de zelfde personen. Omdat ik daar dan een keer rood bij ben geworden, ben ik zo bang dat weer te worden in een gesprek dat het sowieso weer gebeurd. Super vervelend want het heeft ook geen persoonlijke reden of zo. Het helpt mij soms om heel bewust bezig te zijn met het gesprek waardoor ik de angst van het rood worden vergeet, of soms te denken, de persoon zal m’n rode hoofd wel schattig vinden (ik vind het namelijk ook altijd wel lief als ik een ander zie blozen, denk er dan nooit iets stoms bij). Van de een op de andere dag kan het bij een persoon ook weer over zijn waardoor ik het niet meer krijg (tenzij ik weer enorm ga denken over dat ik niet hoop rood te worden). Rare wezens zijn wij. :)

 32. Karin ·

  Ik heb ook vaak last van een rood hoofd, bij het sporten, ik bloos ook snel, maar ook op andere momenten. Als ik zonder duidelijke reden rood ben (ook als ik het juist koud heb), dan voelt het alsof mijn gezicht brandt! Wie herkent dit, of weet wat de oorzaak zou kunnen zijn? (Vooral dat laatste dan…)

  Beantwoorden
 33. Pieter ·

  Hallo allemaal, Ik had vroeger ook altijd rode wangen (en oren). Toen ben ik het gebruik van geraffineerde suiker gaan afbouwen en uiteindelijk zelfs gaan vermijden, en hierdoor is het een stuk beter geworden. Honing (ongeklaard) mag wel met mate. Geen zoetjes gebruiken! Misschien werkt het bij jullie ook. Groet, Pieter

  Beantwoorden
 34. Alexandera ·

  Veel informatie die mij bekend voorkomt! Ik heb het probleem dat ik het snel warm krijg en dat mijn voorhoofd en wangen dan rood worden. Ik erger me er best aan, want bij m’n ogen en m’n neus is het dan wit. Ik eet de laatste tijd erg slecht, maar dit kan er eigenlijk geen invloed op hebben. Ik heb hier immers al jaren last van, ook toen ik normaal at. Ik ben een 22-jarige moeder en verberg me liever dan te bewegen of actief te zijn, want dan word het warm en word ik al rood. Ik denk er niet aan of stress er niet over en toch word ik rood. Wat kan ertegen helpen als je gelieve geen make-up gebruikt? Ik heb een keer gehoord van een Japanse therapie waarbij ze naalden in je lichaam plaatsen op de juiste punten. Dit zou rust en goede kalmte in je lichaam brengt. Ik wil graag iets ertegen kunnen doen! Word er best ongelukkig van. Groeten, Alex

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Alexandra, Ik heb ook weleens van het verband tussen roodheid in het gezicht en acupunctuur gehoord. Iemand met een “warmtepatroon” zou vaak een rood gezicht hebben, dorstig zijn, opgewonden raken en een druk karakter hebben. Een acupuncturist zou dit met behulp van naalden kunnen verhelpen, maar persoonlijk heb ik hier geen enkele ervaring mee en kan er inhoudelijk dan ook niets over zeggen. Sterkte in ieder geval met je klachten! Groeten, Paul

 35. lee ·

  Na het spinnen (intensief sporten), krijg ik een rood hoofd tot lange tijd erna. Zou ik te weinig op mijn ademhaling letten? Bij lopen heb ik dat nu niet, maar vroeger wel.

  Beantwoorden
 36. appelb ·

  Ik heb de laatste tijd enorm veel last van een rood hoofd, van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Ik ben enorm beschaamd en en heb heel weinig zelfvertrouwen, echt enorm vervelend!

  Beantwoorden
 37. Mandy ·

  Hallo allemaal, Heel herkenbaar wat jullie allemaal schrijven. Ik heb ook altijd rode wangen. Niet door een hoge bloeddruk of wat dan ook. Die rode wangen horen bij mij. Toen ik jonger was had ik hier meer last van omdat ik minder zelfvertrouwen had. Als ik dan in het middelpunt van de belangstelling stond, werd ik knalrood! Ik heb iets aan mijn zelfvertrouwen gedaan door middel van een therapie te volgen. Het hielp voor mij om te zeggen dat ik snel bloos. Doordat de therapeut mij nam zoals ik was, verdween de onzekerheid steeds meer en groeide mijn zelfvertrouwen. Nu heb ik nog af en toe dat mijn rode wangen veel roder zijn dan normaal, bijvoorbeeld bij inspanning of als ik zenuwachtig ben. Maar dat hoort bij mij. Heel zelden zijn mijn rode wangen er niet… Dan zeggen de mensen: ‘Wooow; wat zie jij wit!’ Ik bedoel er maar mee te zeggen: Als je je rot voelt omdat je te weinig zelfvertrouwen hebt, doe daar dan wat aan, want dan heb je ook geen last meer van de mensen die zeggen dat je rode wangen hebt. Het helpt niet om je ervoor te schamen, het helpt meer als je je zelf accepteert!

  Beantwoorden
 38. Fleur ·

  Als ik ‘s-morgens uit bed kom is mijn gezicht gloeiend heet. In de loop van de morgen trekt het weg. Onlangs kreeg ik opeens een allergische reactie door mijn gezicht te wassen met zeep. Althans, daar zal het wel van geweest zijn. Mijn gezicht kreeg ruwe rode plekken met op de kaaklijn kleine bultjes. Ik heb heel internet afgestruind en daardoor viel ik op zilver lotion. Ik moet zeggen dat die ruwe plekken met puistjes zijn verdwenen. Op mijn voorhoofd ook. Daar was het het ergst. Op mijn voorhoofd heb ik al heel lang rode schilferige plekken. Ik heb een pony, dus je ziet het net. Met een aardappelschilmesjes op z’n kant uiteraard haalde ik de schilfertjes steeds weg. Volgens mij is dat wat ik op mijn voorhoofd heb: psoriasis. Maar door die zilverlotion wordt dat minder. Misschien kom ik daar eens helemaal van af. Wat ik ook gekocht heb via internet is Kartalin. Die is heel vet en bruin en het stinkt enorm. Wanneer ik dat op mijn gezicht moet smeren mag Joost weten. Voordat ik naar bed ga kan niet, want je hele kussensloop wordt er vies van. Maar als die zilverlotion niet helemaal helpt, smeer ik er maar Kartalin op. Als je een hele tijd wacht, trekt het in je huid. Dus een paar uur voor het slapengaan erop smeren dan maar. ‘t Ziet er dan niet uit, maar je moet er wel wat voor over hebben natuurlijk. Misschien heeft iemand iets aan mijn tips.

  Beantwoorden
 39. Yusuf ·

  Ik heb altijd al rode wangen gehad. Ken me zelf niet anders. Ben nu 30 jaar. Ben niet zwaarlijvig. Bij blozen wordt het heftiger. Maar ik heb 24/7 rode wangen. Sporten opvlieging etc. wordt het wel erger. Ben zelfverzekerd, dus daar ligt het niet aan. Heb geen rode adertjes, dat noemen ze coupeuse volgens mij. Dat heb ik zeker niet. Zou wel willen weten wat ik heb en wat eraan gedaan kan worden. Voor de duidelijkheid, ik ben een man.

  Beantwoorden
 40. DE GANCK JEANNINE ·

  Extreme aanvallen van gloeiend, rood hoofd, nek en bovenlichaam; rode vingers, zware benen. ‘t Zweet druppelt van m’n hoofd naar m’n rug. Heb wel MS. Neem geen specifieke medicatie. Wie weet raad?

  Beantwoorden
  • Annet de Groot ·

   Ik heb ook een rood hoofd sinds ik MS heb. Ook mijn neus is rood. Ik vind het vreselijk en gebruik veel make-up. Mijn moeder had ook MS en ook een rood hoofd. Voor we MS hadden, hadden we geen last van onverklaarbare roodheid in ons gezicht.

 41. Lennart ·

  Ik loop ook constant met rode wangen en zweet vooral snel op m’n voorhoofd. ik heb hier al sinds de puberteit echt last van, maar de laatste jaren wat heftiger. Ook heb ik een gebrek aan zelfvertrouwen en schaam me dus snel. Vooral als iemand over me rode wangen begint, dan word ik nog roder. Is hier wat tegen te doen? En ik las dat dit ook kan samenhangen met de schildklier? Gr.

  Beantwoorden
 42. Frans Vos ·

  Ik heb standaard rode wangen. Ze worden gewoon nooit huidkleurig. Ik heb wel een verhoogde bloeddruk en heb ook enige mate van overgewicht. Kan dit hiermee te maken hebben? Ik hoor het graag! Mvg. Frans

  Beantwoorden
  • Rosalien Tas ·

   Ik ben ook te zwaar en heb precies hetzelfde probleem. Rode wangen, maar ook een rode kin. Ik zie het overigens wel vaker bij mensen met overgewicht. Waar het precies aan ligt weet ik niet, maar ik denk dat het wel te maken heeft met zwaarlijvigheid. Zware mensen hebben ook meestal last van een verhoogde bloeddruk. Hoe je ervan afkomt weet ik ook niet; dat zou ik ook heeeel graag willen weten. Sterkte in ieder geval! Groetjes, Roos

 43. D v. Beek ·

  Mijn hoofd wordt echt zonder reden hartstikke rood. Ik loop de helft van de tijd met een rode kool op mijn nek. Ik ben niet allergisch en ook niet benauwd. Echt blozen is het volgens mij niet, maar het heeft er wel wat van weg. De roodheid is niet egaal, maar meer “wolk-achtig”. Over de wangen, voorhoofd, gezicht, kin en hals. Ik merk dat her erger wordt als ik nerveus of gespannen ben, maar het kan ook gebeuren als er niks aan de hand is. Ik krijg er ook weleens van die vlagen van warmte bij, maar lang niet altijd. Heeft dit dan toch te maken met hormonen/opvliegers? Ik baal er echt enorm van!
  Groeten, Diederick

  Beantwoorden
  • Paul (Redactie) ·

   Beste Diederick, De klachten die je beschrijft hebben inderdaad erg veel weg van opvliegingen. Deze worden nagenoeg altijd veroorzaakt door schommelingen of veranderingen in de hormoonhuishouding. Hormonale problemen hebben echter ook weer een achterliggende oorzaak. Zo kan een rood hoofd worden veroorzaakt door problemen met je schildklier, alvleesklier, bijnieren, hersenen etc. Ook je dieet, lichaamsbeweging, de puberteit, medicijngebruik, roken, alcohol, drugs, stress en het natuurlijke verouderingsproces spelen hierbij een rol. Bij vrouwen kan een rood hoofd tevens gerelateerd zijn aan pilgebruik, menstruatie en/of zwangerschap. Al deze factoren zijn namelijk van invloed op je hormonen. Hopelijk dat je hier een aanwijzing uit kan halen. Heel veel sterkte in ieder geval. Met vriendelijke groet, Paul

 44. Lara Mulder ·

  Ik wordt vooral rood in mijn hals en rondom mijn decolleté. Het is vooral erg tijdens het stappen. Volgens mij heeft het heel erg te maken met drukke, benauwde omgevingen en alcoholgebruik. Na een paar wijntjes in een benauwde kroeg is het bij mij meteen raak. Iemand tips om het rood worden te onderdrukken? Ik ben heel erg benieuwd…
  Groetjes. Lara

  Beantwoorden

Plaats een reactie