Home » Klachten » Allergieën » Schimmelallergie: wat als je allergisch bent voor schimmels?

Schimmelallergie: wat als je allergisch bent voor schimmels?

schimmelallergie-allergisch-schimmels

Mensen kunnen allergisch zijn voor onder andere voedingsmiddelen, huidschilfers van dieren, huisstofmijt en stuifmeel. Een minder bekende allergie is schimmelallergie. Over de schimmelallergie wordt verrassend weinig gesproken en geschreven, terwijl er ontzettend veel mensen allergisch zijn voor schimmels.

Schimmels behoren zelfs tot de belangrijkste stoffen waar mensen allergisch voor kunnen zijn. Schimmels zijn piepkleine micro-organismen, bestaande uit een netwerk van schimmeldraden (mycelium/zwamvlok), een vruchtlichaam (voortplantingsorgaan) en een voorraadje sporen. Schimmeldraden en -sporen worden via de lucht verspreid, en zodoende kunnen mensen schimmels inademen…

Symptomen van een schimmelallergie

Bij sommigen geeft het inademen van schimmelsporen en -draden niet of nauwelijks klachten. Bij anderen kunnen schimmels echter verregaande allergische klachten veroorzaken, waaronder:

 • Kriebeligheid en jeuk
 • Ademhalingsproblemen & benauwdheid
 • Irritatie van huid & slijmvliezen
 • Rode en vlekkerige van de huid

Mensen met een hevige schimmel-allergie kunnen zelfs flink ziek worden door toedoen van schimmels.

Waar vind je schimmels?

Schimmels komen nagenoeg overal voor, zowel binnenshuis als buitenshuis. Aan de hand hiervan onderscheiden we de volgende twee soorten schimmels:

1. Schimmels binnenshuis

Schimmels die binnen groeien worden ook wel “intramurale” schimmels genoemd. Ze groeien vooral in donkere, vochtige en relatief warme ruimtes. Denk maar eens aan bedompte kelders, broeierige wasruimtes en muren of vloeren waarin zich lekkages hebben voorgedaan. In de lente en herfst vind je doorgaans de meeste schimmels in huis.

2. Schimmels buitenshuis

Schimmels die buiten groeien staan bekend als “extramurale” schimmels. Extramurale schimmels groeien met name in rottende plantenresten zoals rotte bladeren, takken, boomschors en tuinaarde. Vooral in beboste gebieden, zijn vaak grote vruchtlichamen van schimmels zichtbaar. Deze vruchtlichamen kennen we o.a. als paddenstoelen, zwammen en elfenbankjes.

Schimmels in huis zijn veruit het schadelijkst als je aan een schimmel-allergie lijdt. Mensen verblijven immers extreem vaak en langdurig in hun eigen woning, waardoor je er zeer intensief mee in contact komt.

Hoe krijg je schimmels in huis?

Intramurale schimmels geven de voorkeur aan een vochtig, warm klimaat. In een kurkdroge ruimte kom je dan ook zelden of nooit schimmels tegen. Hierbij enkele risicofactoren waardoor de kans extra groot is dat er schimmelvorming optreedt…

1. Badkamer, toilet & keuken

Intramurale schimmels ontstaan meestal in vochtige ruimtes die onvoldoende (kunnen) worden geventileerd. Hierbij valt te denken aan gesloten keukens, kelders zonder ventilatiekanalen, kruipruimtes zonder ventilatieroosters, toiletten + badkamers zonder mechanische afzuiging en zolders onder slechte daken of zonder dakramen.

4. Vochtige muren, plafonds & vloeren

Zowel vocht als schimmelvorming is lang helaas niet altijd zichtbaar. Zo kan er vocht in muren, in plafonds of onder vloeren staan door toedoen van (oude) lekkages. Schimmels gedijen uitstekend op zulke vochtige plekken, en de schimmelsporen verspreiden zich vervolgens onopgemerkt door je huis.

3. Oude huizen

Schimmels komen vaker voor in oude huizen. Oude huizen zijn namelijk minder goed geïsoleerd en beduidend slechter geventileerd. Bovendien is de kans relatief groot dat zich er in het verleden lekkages hebben voorgedaan. Tot slot zijn de wanden, plafonds en vloeren uit verouderde (poreuze) bouwmaterialen vervaardigd, die veelal gevoeliger zijn (geworden) voor schimmelvorming.

4. Enkelwandige muren

Huizen met enkele muren (zonder spouw) zijn extra gevoelig voor schimmels. Door enkele muren kan namelijk gemakkelijk vocht heen trekken. Een dergelijke muur die continu vocht naar binnen doorlaat noemen we ook wel een “doorslaande muur”.

Schimmels houden van een mild, broeierig klimaat: lauwwarme temperaturen, hoge luchtvochtigheden en weelderige voedingsbodems.

Waar moet je op letten bij schimmelvorming?

Schimmels hebben niet alleen vocht en warmte, maar ook een voedingsbodem nodig. Mogelijke voedingsbodems voor intramurale schimmels zijn als volgt:

 • Papier (vochtige kranten, oude boeken, behang e.a.)
 • Hout (natte balken, rotte kozijnen)
 • Groenten & fruit (sinaasappels, groentesauzen, appelmoes e.a.)
 • Zuivel (kaas, melk e.a.)
 • Noten & zaden (hazelnoten, walnoten e.a.)
 • Granen (brood, pap e.a.)

Schimmels kunnen heel lang blijven groeien. Vroeg of laat worden ze dan ook bijna altijd zichtbaar. Schimmels onder vloeren slaan vaak door op de onderkant van je meubels. Schimmels in vochtige muren worden na verloop van tijd zichtbaar als gelige vlekken op je behang of als zwarte stippen in je stucwerk. Bij verregaande vochtproblemen zijn doorgaans ook je gordijnen en gestoffeerde meubels de klos.

Sommige schimmels kunnen tevens groeien op vochtig stucwerk en in natte bakstenen.

Hoe herken je schimmels in huis?

Er zijn heel veel verschillende schimmels. In woningen vindt je met name de ‘alternaria’, ‘aspergillus’, ‘cladosporium’, ‘eurotium’, ‘penicillum’ en ‘wallemia’. Afhankelijk van de soort, het groeistadium en de voedingsbodem, kunnen schimmels allerlei verschillende vormen aannemen. Van zwarte, grijze, witte, gele, blauwe of groene stipjes tot enorme plakkaten.

Sporen en schimmeldraden kunnen tevens een soort van beslag of “kleed” vormen. De afzetting van schimmelbeslag op een oppervlak wordt ook wel “beschimmeling” of “mold” genoemd. Zo kan er op brood, kaas, groenten en fruit een groen, grijs of wit beslag ontstaan dat steeds dikker, pluiziger en hariger wordt. Deze schimmel-aanslag duidt op bederf, en je dient beschimmeld voedsel dan ook direct weg te gooien. Schimmels kun je vaak ook herkennen aan een typische, muffe, stoffige en/of grondachtige geur.

In vochtig textiel en op natte muren kunnen zwarte plekken ontstaan. Men zegt dan ook wel dat “het weer erin zit”.

Waarom zijn schimmels gevaarlijk?

De meeste schimmels zijn saprofyt; ze leven van dood materiaal. ‘Saprofyte schimmels’ zijn erg nuttig, want ze ruimen allerlei afval op. Sommige saprofyte schimmels kun je zelfs eten; denk maar eens aan champignons. Er zijn echter ook schimmels die leven op levende organismen: ‘symbiotische schimmels’. En er zijn zelfs schimmels die leven ten koste van levende organismen: ‘parasitaire schimmels’.

Parasitaire schimmels –zoals candida albicans– zijn voor iedere persoon gevaarlijk. Ze kunnen namelijk besmettelijke schimmelinfecties veroorzaken, en deze gaan gepaard met allerhande gezondheidsklachten. Er zijn ook bepaalde schimmels die giftige stoffen (mycotoxinen) afscheiden. Deze stoffen irriteren de slijmvliezen, veroorzaken hoofdpijn en kunnen zelfs kankerverwekkend zijn (bron: doctoraatsonderzoek Dr. Barbara Delmulle, universiteit van Gent).

Schimmelallergie is niet gerelateerd aan de gevaarlijkheid van de schimmel. Mensen kunnen namelijk allergisch zijn voor zo’n beetje iedere soort schimmel. Het vervelende van schimmels is namelijk dat ze sporen en enzymen produceren. Deze stoffen zijn in principe ongevaarlijk, maar als je allergisch bent voor de eiwitten in deze stoffen kun je er flink ziek van worden . Je kunt allergieklachten krijgen door schimmelsporen in te ademen, op te eten of aan te raken.

Schimmel-allergie herkennen

De symptomen van een schimmelallergie komen overheen met die van hooikoorts (pollen-allergie). Hierbij valt te denken aan:

 • Benauwdheid & ademhalingsproblemen
 • Keelpijn & branderige keel
 • Kriebelhoest & niesbuien
 • Onverklaarbare vermoeidheid & lusteloosheid
 • Geïrriteerde slijmvliezen van neus & ogen
 • Hoofdpijn
 • Rode, gezwollen & tranende ogen
 • Loopneus of verstopte neus
 • Jeukende huid + eczeem

In een vergevorderd stadium kan een schimmel-allergie zelfs tot astma leiden.

Let op: Van hooikoorts heb je vooral buitenshuis last; van schimmel-allergie doorgaans binnenshuis. Men spreekt daarom ook wel van ‘Sick Building Syndrome’ oftewel SBS.

8 Middelen & tips tegen schimmelallergie

Schimmels gedijen voornamelijk in woningen die gebrekkig worden verwarmd, geventileerd en/of geïsoleerd. En dan met name op vochtige, donkere en relatief warme plekken. Er zijn verschillende methodes en medicijnen om schimmelallergie te voorkomen en behandelen. Hieronder vind je een aantal tips, methodes en middelen ter behandeling & bestrijding van schimmel-allergie…

1. Luchtontvochtiger tegen schimmels

Schimmels gedijen alleen als er veel vocht in de lucht zit. Als je het idee hebt dat het te vochtig is in een ruimte, dan kun je allereerst een vochtigheidsmeter (hygrometer) aanschaffen. Met een hygrometer kun je de relatieve luchtvochtigheid in je woning meten. Als je schimmelallergie wilt voorkomen, dan mag het vochtgehalte niet hoger zijn dan 50%. Als de lucht in je huis te vochtig is, dan kun je het beste een luchtontvochtiger kopen om de lucht in huis droger te maken.

Je kunt de luchtvochtigheid van een ruimte ook testen door een ijskoud glas water neer te zetten. Als er snel en veel condens op de buitenkant van het glas neerslaat, dan is de lucht te vochtig.

2. HEPA-luchtreiniger bij schimmelallergie

Als je zeker weet dat je schimmels in huis hebt, dan is het niet onverdienstelijk om een luchtreiniger te kopen. Een luchtreiniger met een HEPA-filter verwijdert ten minste 99,97% van alle stofdeeltjes en schimmels in de lucht. Speciale geïmpregneerde HEPA-filters (Coway, NanoBio e.a.) vernietigen tevens de bacteriën, virussen, mijten en schimmels die worden opgezogen. Een luchtreiniger helpt dan ook heel goed tegen schimmelallergie.

Let op: Een HEPA-luchtreiniger is vele malen effectiever tegen schimmels in huis dan een “normale” elektrostatische luchtreiniger.

3. Speciale stofzuiger tegen schimmel-allergie

Als je schimmels in huis hebt, dan dwarrelen er naar alle waarschijnlijkheid overal in huis schimmelsporen rond. Deze schimmelsporen slaan neer op je vloer en meubels. Het is dan ook belangrijk dat je regelmatig heel goed stofzuigt. Als je schimmels wilt vernietigen, dan kun je het beste een “UV anti-allergie stofzuiger” gebruiken. Of in ieder geval een stofzuiger die over een HEPA-filter beschikt.

Zeer regelmatig stofzuigen is een hele belangrijke stap in de strijd tegen schimmelallergie!

4. Stoomreiniger kan schimmels voorkomen

Hitte doodt schimmels. Als je je vloeren, wanden, tapijten, stoelen en bankstellen regelmatig met een stoomreiniger schoonmaakt, gaan schimmels dus dood. Desinfecteren m.b.v. stoom is tevens goed om verspreiding van bacteriën, virussen en parasieten tegen te gaan. Het is bovendien effectief tegen schimmelsporen (uitlopers van schimmels).

Stomen is een goed hulpmiddel tegen schimmelallergie. Het maakt je huis echter wel vochtiger, wat een luchtontvochtiger extra verdienstelijk maakt.

5. Oppassen met beschimmeld voedsel

Ook in allerlei etenswaren wordt een soort schimmel gebruikt, namelijk gist. Gisten zijn eencellige schimmels, en ook daarvoor kan men allergisch zijn. Over gist-allergie kun je meer lezen in dit artikel: ‘allergisch voor gist’. Je kunt ook allergisch zijn voor eetbare zwammen (champignons, shiitakes, bospaddenstoelen e.a. Dit zijn immers ook schimmels. Ook bedorven etenswaren kunnen zichtbare en onzichtbare schimmeldraden bevatten. Je moet daarom extra oppassen met bedorven voedsel als je lijdt aan schimmelallergieën.

Bewaar bederfelijke voedingsmiddelen die gevoelig zijn voor schimmels (kaas, jam, brood e.a.) koel en luchtdicht. Zodoende blijven ze langer goed en voorkom je bovendien onderlinge kruisbesmetting.

6. Vocht weren & ventileren

Vocht is en blijft een extreem belangrijk aspect als het aankomt op schimmelallergie. Je moet overtollige luchtvochtigheid dan ook koste wat kost zien te weren. Plaats bakjes met koolstofkorrels in vochtige ruimtes. Ventileer de badkamer na het baden of douchen. Breng ventilatiekanalen naar kruipruimte en kelder aan. Lucht je woning regelmatig door deuren en ramen open te zetten. Neem een goede mechanische afzuiging op badkamer en toilet. Zet het dakraam open als je op zolder natte was ophangt. Pas ook op met kamerplanten die veel water nodig hebben. In de plantenbak, maar ook in de bladeren en wortels kunnen namelijk schimmels ontstaan. En houd tot slot je vuilnisbakken goed schoon. Dit zijn potentiële schimmelnesten.

Een andere goede tip bij schimmelallergie is vochtwerend en anti-allergeen beddengoed (matrashoes, dekbedovertrek + kussensloop). En laat jaarlijks je matras steriliseren.

7. Schimmelwerende wandbedekking

Impregneer vochtige en beschimmelde muren en plafonds met anti-schimmelspray. Maak door schimmel getroffen oppervlakken eerst schoon met ‘HG Schimmel- Vocht & Weerplekken-Reiniger’. Vervolgens behandelen met ‘Albastine Vochtige Muren en Kelders’ en tot slot met een speciale anti-schimmelverf voor badkamer en keuken. Wanden in vochtige ruimtes (badkamer, kelder, washok e.a.) kun je uit voorzorg met schimmelwerende verf of spray behandelen. Na een lekkage dien je bij voorkeur grondig, intensief en langdurig een warmtekanon te gebruiken om het vocht weg te krijgen.

Tip: voor plafonds in badkamer zijn speciale schimmelwerende kunststof plafonds verkrijgbaar die gemakkelijk af te nemen zijn. Dit is ideaal voor mensen met schimmelallergie.

8. Anti-allergie medicatie

Als je lijdt aan een schimmel-allergie, dan houdt dat in dat je lichaam overdreven heftig reageert op de eiwitten in schimmelsporen en schimmel-enzymen. Je immuunsysteem valt de binnendringers met man en macht aan, en daardoor ontstaan de typische allergieklachten. Deze beschermingsreactie op allergene eiwitten in schimmels kan worden onderdrukt met allergiemedicatie. Hierbij valt te denken aan:

 • Corticosteroïden zoals Nasonex® (mometason)
 • Antihistaminica zoals Xyzal® (levocetirizine), Aerius® (desloratadine) of Zyrtec® (cetirizine)

Let op: Gebruik van antibiotica (antibacteriële medicatie) kan je juist gevoeliger maken voor schimmelinfecties en schimmelallergieën.

Je huisarts of allergoloog kan onderzoeken welk allergiemedicijn het beste werkt bij jouw vorm van schimmelallergie.

Tot slot

Als je last hebt van een schimmel-allergie, dan dien je aanraking met schimmels zo veel mogelijk te voorkomen. Niet inademen, niet aanraken en niet opeten. Eet dus geen gist, paddenstoelen of beschimmeld voedsel. Houd je woning relatief droog. Doe regelmatig de gordijnen open, want schimmels haten zonlicht. En tref zonodig de voorzorgsmaatregelen die hierboven beschreven staan. Tot slot dien je zichtbare schimmels (beschimmeling) direct te behandelen met bleekmiddel of chloor.

Ben jij allergisch voor schimmels? Of denk je te lijden aan een schimmel-allergie? Laat hieronder je vragen, opmerkingen en verhalen achter m.b.t. schimmelallergieën…

76 reacties op “Schimmelallergie: wat als je allergisch bent voor schimmels?”

 1. Rachella ·

  Beste Paul, Fijn dat je artikel zo informatief is. Ik ben namelijk bang dat ik ook een schimmelallergie heb. Mijn broer woont in een oud huis in Amsterdam, vochtig, klein en als ik daar een paar uur aanwezig ben, krijg ik hele rode, dikke gevoelige ogen, ze gaan ook etteren. Ik heb allergiepillen, oogdruppels etc. (heb ook eczeem/hooikoorts/allergie voor muizen, paarden, honden etc.), maar de reactie is zo heftig dat het een oogontsteking lijkt (dacht de huisarts in eerste instantie ook). Het duurt bijna een week voordat mijn ogen en de huid eromheen zijn hersteld als ik een nachtje daar ben gaan slapen. Nu ga ik zelf verhuizen naar een oud gebouw in Amsterdam en ik zag daar ook al sporen van schimmel, lekkage en het is een vochtig huis, condens op de ramen. Ik moet er wel wonen, aangezien ik geen andere optie heb. Hopelijk reageer ik daar niet zo heftig na een goede schoonmaakbeurt, dit maakte bij mijn broer thuis helaas niets uit (geen huisdieren, geen tapijt etc.). Welke tips kan je me meegeven? Een filter zo als de “CleanAir Optima UV Plasma Ionisator Luchtreiniger CA-366″, zou dat uitkomst bieden? Ik ga sowieso langs de arts om opnieuw een allergietest uit te laten voeren. Zo’n filter plaatsen in combinatie met goed schoonmaken en luchten, zou dat voldoende zijn? Groeten, Rachella.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Rachella, Het lijkt me sowieso raadzaam om er allereerst zeker van te zijn dat er daadwerkelijk sprake is van een schimmelallergie. Er zou namelijk net zo goed sprake kunnen zijn van een allergische reactie op huisstofmijt of iets dergelijks. Sowieso heb ik nog nooit van een dusdanig heftige allergische reactie gehoord… Of een ionisatiefilter uitkomst biedt, is erg afhankelijk van de exacte omstandigheden… de indeling van je woning, je woonoppervlak, woning-inhoud etc. Sowieso moet je weten waardoor de schimmel binnenshuis kan groeien, dus waarom de luchtvochtigheid zo hoog is. Indien er sprake is van een flinke lekkage, dan zal een lucht-ionisator hier niet aan beschieten. Dan heb je een professioneel apparaat nodig wat hier tegenop kan boksen. Een ander belangrijk aspect is de hoeveelheid schimmelsporen er in de atmosfeer ronddobberen. Hoe meer schimmels, stof en vocht, des te groter de vereiste filtercapaciteit, ventilatiecapaciteit ionisatiecapaciteit en ontvochtigingscapactieit. Met de Clean Air Optima CA-366 lijkt in beginsel niets mis te zijn, maar het is aan de capaciteit en specificaties te zien ook geen high-end ionisator. Er zijn sowieso geen specificaties vindbaar van het gebruikte filtermateriaal, wat zo’n beetje het belangrijkste aspect is van zo’n apparaat. Het product bevat geen vervangbare filter (wat prijstechnisch gezien prettig is), maar wat voor filter er dan wel in zit… Ik zou liever gaan voor een lucht-ionisator met een kwalitatief hoogstaande hypo-allergene HEPA-filter bovenop de ionisatiefilter. Met de combinatie van ioniseren en mechanisch filteren (HEPA-filter H13 t/m U17) haal je tot bijna 100% van de in de lucht aanwezige stofdeeltjes, allergenen, schimmels en micro-organismen uit de atmosfeer. Logischerwijs moet de capaciteit van het betreffende filter-apparaat wel toereikend zijn voor de omvang van je woning. En het zou handig zijn als je de filter ‘s nachts op je slaapkamer kan zetten… En tot slot: let op dat de ozonuitstoot niet te hoog is; ozon is namelijk schadelijk voor de gezondheid. Groeten & sterkte, Paul

 2. Stefan ·

  Beste Paul, Ik ben sinds 3 maanden verhuisd naar Duitsland en merk al een tijdje dat m’n ogen en de huid rondom m’n ogen erg droog zijn. Ik heb nog geen sporen van schimmel gevonden in m’n nieuwe appartement. Ik vlieg regelmatig nog terug naar Nederland en merk dan dat de irritatie en droogte rondom m’n ogen meteen weg zijn. Zou het ook zo kunnen zijn dat er al schimmel in m’n appartement was en er nu overheen is geschilderd.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ja, dat zou zeker kunnen… Dit soort klachten hoeft echter niet per se te duiden op schimmelallergie. Zo kan het ook een reactie zijn op bijvoorbeeld de algemene luchtvochtigheid in het appartement, de aanwezigheid van huisstofmijt, achtergebleven allergenen van honden of katten of de algehele luchtkwaliteit, o.a. qua luchtverontreiniging. Of een totaal andere omgevingsfactor. Heb je al eens een allergietest ondergaan bij allergoloog of dermatoloog?

  • Stefan ·

   Beste Paul, Bedankt voor je snelle reactie. Ik heb nog nooit eerder een allergietest gehad. Ik heb meteen een afspraak gemaakt. Nogmaals bedankt! M.v.g. Stefan

 3. Martine ·

  Beste Paul, Ik woon in België en na weken informatie opgezocht te hebben betreffende aspergillus fumigatus in de luchtwegen ben ik deze morgen op uw website gevallen. Ik heb deze enorm interessant gevonden en wilde dus ook een paar vragen stellen. Deze maand ben ik positief gediagnosticeerd geweest op een aspergillaire kolonisatie in de luchtwegen (aspergillus fumigatus). De resultaten van het bloedonderzoek duiden Ig E 1532 eenheden aan. Het probleem startte ineens met héél hevige hoestaanvallen eind september 2014. Ik stopte niet met naar de dokters (inclusief longarts) te lopen; vanaf de eerste dag al last van mijn hoestaanvallen (had ook 2 antibioticakuren en verschillende puffers). Maar omdat dit soort allergieën in België slecht gekend is, kreeg ik pas midden december een correcte diagnose via een heel bekende Belgische internist. Dan was het wachten op bevestiging via bloedonderzoek (hemocultuur/bloedkweek). Behandeling bestaat nu uit Itraconazol en puffer Symbicort. Intussen zijn dan ook acne infecties (dermatitis) op de huid gekomen met allerlei rare zenuwaandoeningen (door de huidaantasting). Die werden in eerste instantie behandeld met antibiotica, maar nu zou de Itraconazol de rest van het werk moeten overnemen. Ik woon in een oud huis, sinds 7 jaar, en ben sindsdien bezig met klussen. Er is vocht in de muren van het huis, maar deze zou het huis niet binnen komen volgens de aannemer (dit werd gemeten: apparaat wel op rood langs één hele muur). Er zijn toch geen schimmels te zien. Maar wel in de kelder (daar staan mijn wasmachine en wasdroger). Het huis is zoals de meeste huizen in het dorp gebouwd direct op de grond. In september ben ik begonnen te helpen als kinderoppas in een huis dat gehuurd wordt en uitgebreide zwarte vlekken op bepaalde muren vertoont. Ook vermoed ik dat het huis niet dagelijks verlucht wordt (ouders hebben het te druk). Dit doe ik nu zelf sinds enkele weken. Mijn vragen zijn als volgt: zou de oorzaak van mijn plotselinge ziekte aan mijn huis liggen (in de laatste 7 jaar heb ik echter weinige hoestklachten of ook dan ook andere allergische klachten gehad) en is het mogelijk dat een allergisch probleem zich langzamerhand opbouwt zonder dat er dan ook bepaalde symptomen aanwezig zijn? En/of zou het probleem voornamelijk te wijten zijn aan mijn nieuwe werkomgeving? Kinderen schijnen voortdurend last te hebben van groene neusloop met regelmatig hoesten en koorts voor de kleinste. Ik weet namelijk dat ik niet alleen de symptomen moet behandelen maar dus ook de oorzaak ervan en dat belangrijke beslissingen op de tafel zullen komen te liggen. Alvast met veel dank! Groeten, Martine

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Martine, Ik ben GEEN arts, dus uitsluitsel kan ik je helaas niet bieden. Een schimmelallergie kan zich inderdaad door de jaren heen ontwikkelen, maar het exacte verloop van deze ontwikkeling verschilt volgens mij sterk van persoon tot persoon. Sommige mensen met schimmelallergie worden voor schimmels hebben hun hele leven al te kampen met aanverwante inhalatieallergieën (pollen, huisdieren, stof, huisstofmijt etc.), contactallergieën, longproblemen, ademhalingsklachten, (chronische) holte-ontstekingen en/of verstopte neus, alvorens zij allergisch worden voor schimmels, maar dat hoeft niet per se. Een schimmel kan zich symptoomloos in je lichaam bevinden totdat je immuunsysteem niet langer in staat is de schimmel afdoende te bevechten. Overigens is een schimmelinfectie iets totaal anders dan een schimmelallergie. Een schimmelallergie is een overdreven heftige reactie op eiwitten in (relatief) onschuldige schimmels. Een schimmelinfectie daarentegen, is een infestatie van schadelijke, agressieve en/of parasitaire schimmels die je lichaam binnendringen. Bij een schimmelallergie reageert je lichaam overdreven heftig op schimmels; bij een schimmelinfectie is de schimmel daadwerkelijk een schadelijke boosdoener c.q. ziekteverwekker die terecht door je immuunsysteem wordt aangevallen. Schimmels die schimmelinfecties veroorzaken zijn dus potentieel schadelijk voor IEDEREEN; niet uitsluitend voor mensen met een schimmelallergie. Natuurlijk kan het zijn dat je er zich schimmels in je kelder aanwezig zijn; schimmelsporen kunnen immers ook aanwezig zijn zonder dat er evidente schimmelplekken op muren of plafonds te zien zijn. Toch lijkt me op basis van je verhaal waarschijnlijker dat je allergische reacties op schimmels gerelateerde zijn aan je oppasadres… Aspergillus fumigatus heeft immers een grijsgroen tot grijszwart voorkomen, dus de schimmel die je beschrijft zou de veroorzaker van je infectie KUNNEN zijn. Blootstelling aan A. fumigatus bij mensen met een verzwakt immuunsysteem kan inderdaad aspergillose (schimmelinfectie/fungale longinfectie) veroorzaken. Algemene symptomen zijn onder andere koorts, fysieke zwakte, hoofdpijn en pijn op de borst. En later ook onverklaarbaar gewichtsverlies, hartruis, afwijkende kleur van urine, bloed bij de urine en/of kapotte bloedvaatjes onder de nagels. Maar aan de klachten van je oppaskinderen zou natuurlijk ook een totaal andere onderliggende oorzaak ten grondslag kunnen liggen… Sowieso is het van cruciaal om schimmels binnenshuis te bestrijden, de ontstaansbron te vinden en ruimtes ‘schimmel-onvriendelijk’ te maken. Helaas kan ik je weinig concrete hulp bieden. Heel veel sterkte & beterschap toegewenst. Hopelijk slaan de anti-schimmelmiddelen snel aan, waardoor je in lijf in ieder geval snel verlost is van de schimmelinfectie. Sterkte & groeten, Paul

 4. Tessa ·

  Beste Paul, Ik weet al een paar jaar dat ik een allergie heb voor schimmel, katten, honden. Ik had enkel last van tranende ogen en verstopte neus wanneer ik in de buurt kwam van dieren. Sinds enkele maanden heb ik een nieuwe vriend en wanneer ik bij hem thuis ben, heb ik heel veel last van allerlei klachten. Het begon met rode prikkelende ogen, uitslag in mijn gezicht en op mijn armen, veel verkoudheden… Het meeste last heb ik van kortademigheid en ademtekort ‘s nachts. Vooral in de zetel heb ik het gevoel dat ik geen zuurstof heb. Ik kreeg al een soort puffer en medicatie en deze helpen goed. Graag zou ik de oorzaak aanpakken, zonder dat dit veel moet kosten. Ik kan van mijn vriend niet verwachten dat hij heel zijn huis behandeld. Wat is volgens u het meest effectieve om muren en zetels te behandelen? Hopelijk kunt u mij helpen. Ik zal alvast enkele tips van u gebruiken. Groetjes, Tessa

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Tessa, Allereerst moet je weten welke allergenen er in huis rond dwarrelen en op welke je precies allergisch reageert. Je ademhalingsklachten KUNNEN inderdaad met schimmels/schimmelallergie te maken hebben, maar dat hoedt natuurlijk niet per se. Zijn er zichtbare schimmelplekken in de woning aanwezig? Heeft je vriend huisdieren? Ben je eveneens allergisch voor huisstof en/of huisstofmijt. Of voor huiskamerplanten of snijbloemen? Het heeft immers geen zin om woning en huisraad te behandelen tegen schimmels indien er geen noemenswaardige schimmels in huis aanwezig zijn. De belangrijkste allergieën die zich veelal binnenshuis voordoen, zijn huisdierenallergieën en huisstof(mijt)allergie. Daarnaast allergie voor schimmels, schimmelsporen en pollen. Schimmels komen overigens ook in huisstof voor; schimmelallergie en stofallergie zijn dan ook aan elkaar gerelateerd. Regelmatig stoffen, stofzuigen en dweilen is doorgaans het halve werk. Zijn er echt schimmels in huis, dan kun je beter de onderliggende oorzaak van de schimmelplekken aanpakken dan de schimmels blijven bestrijden. In veruit de meeste gevallen is er sprake van overtollig vocht in huis, meestal door gebrekkige ventilatie of een lekkage. Zodra je de lekkage of het ventilatieprobleem oplost, verdwijnt doorgaans ook de schimmel. Afhankelijk van de hoeveelheid vocht kan het natuurlijk wel een tijd duren voordat al het water is verdampt… Schimmelsprays werken doorgaans slechts tijdelijk, tenzij je je hele woning van binnen en buiten impregneert met een professioneel impregneermiddel, maar dat is extreem prijzig, rigoureus en (kosten)inefficiënt. Heel veel succes! Groeten, Paul

 5. Saskia ·

  We wonen uit nood in een chalet op een camping, maar er zijn daar heel veel schimmels en ik heb er last van. Ik heb al astma en ik word nog benauwder. Ik heb als we in het chalet zijn ook een oliesmaak in mijn mond, kan dit ook iets te maken hebben met schimmels of schimmel-allergie? Gr. Saskia

  Beantwoorden
 6. Eveline ·

  Iemand bekend met mastocytose veroorzaakt door allergie voor aspergillus-schimmels? Ik werk in een verzorgingstehuis van De Huiskamer met gemiddeld 30 mensen en zeer slechte ventilatie in een oud gebouw.

  Beantwoorden
 7. Ellen ·

  Bedankt voor deze informatie! Bij ons op de ramen in de woonkamer (dubbelglas) blijft water staan aan de binnenkant. En niet zo’n klein beetje ook. Meestal voorzijde woning, maar ook achter en in de slaapkamers. Een aantal weken terug ontdekte ik zelfs schimmelplekjes op de ramen aan de binnenkant. Fotolijstjes die er stonden op de vensterbank bleken beschimmeld aan de achterkant. Binnenkort laat de woningbouw een meting doen door een bedrijf. Want verder konden ze niks ontdekken. Ook de kelder is vochtig. Ik woon een jaar in dit huis. Ik heb de kelder een paar maanden terug schoongemaakt en direct daarna werd ik ziek (verkouden, keelpijn, hoesten). Vorige week heb ik de kelder weer schoongemaakt en de dag daarna werd ik weer ziek (zelfde symptomen). Ik ben nooit ziek, maar het het schoonmaken van de kelder telkens ziek. Hoe kan dit?
  Stel dat ik een schimmelallergie heb, moet ik dan niet al maanden last hebben van de symptomen? Omdat er ook schimmel en vocht (blijkbaar) in huis zit?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Schimmelallergie heeft niet alleen te maken met de loutere aanwezigheid van schimmels, maar (vooral) ook met de soort schimmel, de mate waarin een schimmel sporen produceert en verspreidt, temperatuur/klimaat (hoe nat of droog een schimmel is) en op welke manier je met schimmels in aanraking komt (eten, inademen, huidcontact…). Het kan dus best zijn dat je op een bepaald soort schimmel onder bepaalde omstandigheden allergisch reageert en op andere schimmels in een andere toestand niet.

 8. Hellemans ·

  Hallo, Ik woon in een huurhuis met een heel vochtige kelder met schimmel.Oop gelijkvloers riek je schimmel in toilet en bergruimte. Sinds ik hier woon heb ik last van tranende ogen waar geen arts uitleg of remedie voor weet. En last van hoest wat ik nooit had. Volgens mijn huisarts gevolg van picotoxines. Ben verplicht om te verhuizen. Kan ik de eigenaar hier aansprakelijk voor maken? Schade gezondheid, voorwerpen, kosten verhuis? Dank voor antwoord.

  Beantwoorden
 9. Martine ·

  Wij hebben zojuist ontdekt dat er een lek in het dak was waarbij er zich een serieuze schimmellaag heeft gevormd op de muur achter het bed. Nu heb ik al jaren last van allerlei gezondheidsklachten, maar nooit vinden ze iets. Voor mij verklaart de schimmel achter ons bed veel. Nu is mijn vraag als volgt… Ik heb sinds kort ook kale plekken in mijn haar en altijd moe, ook last van luchtwegen, een wond in mijn neus die niet geneest enzovoort. Nu was mijn vraag: Kan die schimmel in het bloed zitten, en zo ja wat doe ik eraan?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Martine, Nee, schimmels dringen niet zomaar door in je bloedbaan. Virulente schimmels en pathogene gisten worden veelal opgevangen door je immuunsysteem en komen veeleer terecht in de slijmvliezen van neus, keel, ogen en luchtwegen. Een interne candida-infectie kan in zeer zeldzame gevallen nog weleens uitmonden in een fungale bloedinfectie c.q. bloedvergiftiging; in dat geval spreekt men ook wel van ‘candidemie’, dit betreft de aanwezigheid van (virulente) Candida albicans in je bloed. Sepsis door schimmels en gisten ontstaat dus meestal als een inwendige schimmelinfectie zich uitbreidt naar de bloedbaan; dit is meestal het gevolg van een verzwakt immuunsysteem en overbelasting van het lymfestelsel. Als de micro-organismen in je bloedbaan gifstoffen oftewel (myco)toxinen produceren, kan er een hevige ontstekingsreactie optreden. Een bloedvergiftifing door virussen of bacteriën wil nog weleens van milde aard zijn, bijvoorbeeld een lokale, ongecompliceerde bloedvergiftigingen door een wondje, griep, maag-darminfecties, tandabces, huidontsteking, blaasontsteking of luchtweginfectie. In dat geval spreekt men ook wel van milde, ongecompliceerde sepsis. Als een bloedvergiftiging zich door je hele lichaam verspreidt, ontstaat een ernstige, gecompliceerde bloedvergiftiging die kan leiden tot septische shock. Dit heb ik zelf ooit meegemaakt; dan balanceer je echt op het randje… Directe ziekenhuisopname, infusen, hallucineren, ijlen, nachtzweten en ga zo maar door. In geval van schimmels in de muur zul je al met al niet zo snel een bloedvergiftiging oplopen. Dat neemt overigens niet weg dat schimmels die je inademt en in je luchtwegen terechtkomen net zo goed allerhande klachten kunnen veroorzaken. Dat geldt des te meer bij een verzwakt immuunsysteem; dan loopt je lymfestelsel als het ware over. Je zou je huisarts eens kunnen vragen om je bloed te laten testen op ontstekingsindicatoren en/of schimmelallergieën. Als je klachten inderdaad worden veroorzaakt door schimmels, zullen ze na het verhelpen van de lekkage en het bestrijden van de schimmelsporen in ieder geval moeten afnemen qua hevigheid en frequentie. Voor zekerheid en uitsluitsel zul je hoe dan ook een arts moeten raadplegen. Groeten & beterschap, Paul

 10. Edwin ·

  Beste Paul, Allereerst hartelijk dank voor deze informatieve website. Ik denk dat je al veel mensen geholpen hebt. Mijn vraag, als je tijd hebt: Ik ben onlangs verhuisd naar een oude woning die super goed bij ons past en we zijn er dan ook heel blij mee. Maar sinds ik hier woon heb ik het vrij benauwd: ik heb gewoon het gevoel dat ik niet genoeg zuurstof krijg. Nu heb ik last van hooikoorts, al jaren, maar dit voelt anders. Sowieso denk ik dat het huis niet goed geventileerd wordt. Ik probeer zo vaak mogelijk een raampje open te zetten, maar in de winter wordt dat extra lastig. Nu merk ik dat ik op mijn werk (universiteit met moderne ruimtes) totaal geen last heb en me kiplekker voel, zelfs als de pollen buiten floreren. De afzuiging en ventilatie op de uni is elektronisch geregeld waardoor er een constante zweem van frisse lucht in de ruimtes hangt zonder dat het tocht of koud wordt. Bestaat zoiets ook in een handzaam formaat voor mijn huis? En denk je dat ik op zoek moet naar eventuele schimmel haarden in de muren? De badkamer had zichtbare schimmel, maar dat heb ik weggechloord. Nou ja, ik zou je heel dankbaar zijn voor enige tips (ik las op de site iets over de een HEPA-luchtreiniger, zou dat kunnen helpen om meer zuurstof in de lucht te krijgen of zou dat voornamelijk voor het wegvangen van schimmels zijn? Als het laatste het geval is, zou er dan ook iets soortgelijks bestaan om extra zuurstof in een ruimte te verspreiden? Vriendelijk dank voor je tijd en moeite, nogmaals, een bewonderenswaardige website!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Edwin, Dankjewel voor je leuke reactie! Ik verwacht eigenlijk dat je te kampen hebt met bepaalde allergenen in huis; de belangrijkste hiervan zijn schimmels, stof en huisstofmijt. Schimmels zijn namelijk niet alleen zichtbaar als plekken op muren en plafonds, maar naarmate zich meer vocht binnenshuis bevindt, gaan schimmelsporen zich ook vermengen met het stof wat overal in huis circuleert en rond dwarrelt. Dus ook in huisstof huizen schimmels. Of je nu allergisch bent voor schimmels of niet, schimmels ie je inademt kunnen hoe dan ook ademhalingsklachten veroorzaken, dus zelfs zonder dat er sprake is van een daadwerkelijke schimmelallergie. Het kan ook nog zo zijn dat vorige bewoners honden of katten hebben gehad; huidschilfers van huisdieren kunnen nog jaren nadien rond zweven. Ook muizen (en ratten) in huis kunnen bij sommigen soortgelijke allergieklachten uitlokken, maar dat is relatief zeldzaam. Meestal hebben ademhalingsproblemen die zich alleen in bepaalde gebouwen voordoen te maken met een te hoge luchtvochtigheid al dan niet door eventuele vochtproblemen (i.v.m. lekkages en/of ventilatie). Door overtollig vocht in huis zullen namelijk niet alleen huisstofmijt en schimmels uitstekend gedijen, maar kunnen ook chemische stoffen uit bouwmaterialen vrijkomen, waaronder formaldehyde. Er bestaan overigens allerlei handzame luchtreinigers voor binnenshuis; volgens mij worden ze ook wel luchtfilters of luchtreinigers genoemd. De meeste bevatten zowel een HEPA-filter als een ionisator. Ik kan me trouwens niet voorstellen dat er te weinig zuurstof in de lucht zit en verwacht dan ook dat je gewoon een dergelijke anti-allergene luchtfilter nodig hebt. Oh ja, het eerste wat ik persoonlijk zou doen is een bedrijf laten komen wat met een infraroodkijker eventuele bouwkundige lekkages en vochtophopingen in muren en plafonds kan opsporen. Je kan namelijk nog zo’n goede luchtfilter in je woning zetten, maar als je lekkages hebt, dweil je met de kraan open. Nogmaals dank voor je bericht! Sterkte ermee & groeten, Paul

 11. Loes ·

  Beste Paul, Ik heb heb vier dagen achter een bureau gezetten met een beschimmeld (zwarte schimmel) prullenbak ernaast. Helaas kwam ik daar op dag vier achter. Sinds dag 1 val ik niet tot heel moeilijk in slaap. Me hart klopt daarbij erg snel en ben kortademig. Deze klachten heb ik nu een week. Hoe ernstig is mijn situatie?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Loes, Het is niet aan mij om te bepalen hoe ernstig je ‘situatie’ is. Sowieso is het nog maar de vraag of je klachten daadwerkelijk gerelateerd zijn aan de beschimmelde prullenbak. Met hartkloppingen en kortademigheid kun je mijns inziens beter even langs je huisarts gaan. Sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 12. Lin ·

  Beste Paul, Twee jaar geleden is via een bloedtest ontdekt dat ik een huisstofmijt- en schimmelallergie heb. Omdat bij mij vooral neusklachten op de voorgrond treden, waaronder constant verkouden, niezen en slijm achter in neus/keel (dit laatste vooral ‘s ochtends), is Budesonide neusspray voorgeschreven. Waar ik een tijdje minder klachten had, zijn deze inmiddels weer flink toegenomen. Bij mijn apotheek zeiden ze dat ik een sterkere dosering van de Budesonide bij de dokter kon vragen, maar ik vraag me nu af of dit dan een ‘blijvende’ oplossing is gezien de huidige dosering dus ook maar een tijdje werkt? Daarbij loop ik al heel lang met vermoeidheidsklachten en hoofdpijn, hetgeen niet weggaat met een neusspray natuurlijk. Ik heb een vitamine B12 deficiëntie en ben daardoor ook moe, maar aangezien ik daar nu voor behandeld word, lijken deze klachten toch eerder van de allergieën te zijn. Het vaak moe zijn en de hoofdpijn die regelmatig terugkeert is erg vervelend. Welke middelen zouden hierbij kunnen helpen? Verder vraag ik me af of je met een schimmelallergie sowieso gist en eetbare paddenstoelen, schimmelkazen etc. beter kunt vermijden i.v.m. klachten of dat dit eerst onderzocht moet/kan worden? Ik heb een tijd veel last gehad van blaasontstekingen en daarvoor telkens een antibioticakuur gehad. Ik denk in twee jaar mogelijk wel 10 kuren?! In hoeverre kan dit invloed hebben op bv de schimmelallergie. Wat betreft de bloedtest, ik het een matige sensibilisatie voor huisstofmijt en een forse sensibilisatie voor schimmels. All in all, zou het in mijn geval verstandig zijn om de allergieën eens door een specialist te laten bekijken en mogelijk uit te laten zoeken voor welke schimmels ik precies allergisch ben?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Lin, Dat jouw hoofdpijn en oververmoeidheid worden uitgelokt door je allergieën lijkt me zeer plausibel; bij mijn vrouw is dit eveneens het geval. Budesonide is een corticosteroïde: een synthetische afgeleide van bijnierschorshormoon. Ik snap niet waarom je niet (eerst) een mild antihistaminicum voorgeschreven hebt gekregen aangezien je ontstoken neusslijmvlies waarschijnlijk wordt uitgelokt door een allergische reactie en zodoende IgE-antistoffen. Misschien zou je je huisarts eens kunnen vragen naar de mogelijkheden omtrent antihistaminica? Of antibioticakuren een schimmelallergie in de hand kunnen werken, weet ik niet. Antibiotica kunnen je lichaam in ieder geval wel ontvankelijker maken voor schimmels en schimmelinfecties. Of je schimmelallergie een loutere inhalatie-allergie of ook een voedselallergie of contact-allergie betreft, is afhankelijk van de aard en ernst van je schimmelallergie en bovendien voor welke schimmelsoorten je precies allergisch bent. Het lijkt me dus inderdaad geen overbodige luxe om eens aan je huisarts te vragen of je je selectief mag laten testen op specifieke soorten schimmels. Dan weet je in ieder geval of je alleen schimmels in de lucht uit de weg moet gaan of ook gist (wat in talloze voedingsmiddelen voorkomt) en schimmelkaas, champignons en gefermenteerde voedingsmiddelen. En of je extra waakzaam moet zijn met GFT-afval, vochtig hout, herfstboswandelingen, oud brood, kaaskorsten, citrusschillen en beschimmeld voedsel (brood, kaas, pesto, fruit etc.). Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

 13. Jurgen Bullaert ·

  Beste, Sinds enkele weken zijn we op het werk bezig met het testen van een machine. Deze machine moet zakken gevuld met gestoomd graan waarop sporen van champignons gebracht zijn in rekken plaatsen. Na verloop van tijd zie je heel duidelijk dat de schimmel zich ontwikkelt. Eerst komt er een witte, wollige laag op het graan. Daarna gaat het over in groene schimmel. Door het testen gaat er nu en dan een zak kapot. Sinds een aantal weken had ik last van jeuk, branderige huid en ogen en rode vlekken op mijn huid. Enige tijd later werd ik steeds vermoeider en verwarder. Nadenken lukt niet meer, concentreren ook niet, ik ben de hele dag moe. De huisarts kon er niets mee en heeft me doorgestuurd naar de bedrijfsarts die zich er ook geen raad mee weet. Sinds twee weken zit ik in de ziektewet en werk ik nu 3 halve dagen. Dat is eigenlijk al net te veel. Ik heb op dit moment verschijnselen die heel erg doen denken aan een burn-out. Ik heb nieuwe werkzaamheden gekregen, weg van de plek waar ik de allergie opgedaan heb. Als ik om bepaalde redenen toch te dicht bij die machine kom, krijg ik meteen jeuk en branderige huid. Ik vraag me af hoe we die schimmels, waarvan ik ervan uitga dat zij de kwaaddoeners zijn, gaan verwijderen uit een fabriekshal… Gaan ze vanzelf dood? Of moet ik dringend op zoek naar een andere baan? Histamine-pilletjes helpen een beetje.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Jurgen, Indien er voldoende vocht in de atmosfeer is, zullen schimmels in een niet al te koude ruimte nooit zomaar vanzelf doodgaan. Schimmelsporen en gisten zullen als minuscule, onzichtbare deeltjes overal door de lucht dwarrelen. Ze worden bovendien verspreid doordat ze overal mee naartoe worden genomen via schoenen, kleding, voorwerpen etc. Schimmels gaan vooral dood door hitte en uitdroging, maar in een hal waar continu nieuwe schimmels worden aangevoerd, kun je ze met geen mogelijkheid verwijderen. Er zijn wel apparaten die zwavel/sulfur verstuiven en zodoende actief schimmels bestrijden, maar die kun je niet zomaar binnenin een hal gebruiken waarin mensen werken. Heb je trouwens al een bloedtest laten doen om te kijken of het daadwerkelijk om een schimmelallergie gaat? Je zou immers denken dat een huisarts je direct doorverwijst voor een bloedwaardebepaling aangaande schimmelallergieën… In ieder geval veel sterkte & beterschap! Groeten, Paul

 14. Esther de Jong ·

  Hai hallo, Ik ben er sinds een half jaar achter dat de extreme aangezichtspijnen waar ik al 12 jaar last van heb en ook al alle behandelingen voor gekregen heb niet weggingen door de operaties en/of medicatie, maar wel door een exorfine-vrij dieet. Ik een sinds januari voor zover ik weet waar exorfinen in zitten totaal exorfine-vrij en slik nu alleen nog allergiepilletjes en gebruik een neusspray. Maar alle andere medicatie (inclusief morfine en wietthee) tegen de pijn kan ik laten staan. Toch merkte ik dat ik niet alle exorfines uit mijn lijf heb kunnen weren en kreeg te horen dat het een verstoring van de dermorphin kan zijn: exorfines uit schimmels. Ik neem aan dat die ook in mijn voeding zitten. Maar welke voeding moet ik me daarbij bedenken? Is dat waarom o.a. fruit problemen bij mij geeft? Waar zou ik kunnen vinden welke voeding (goede en slechte) schimmels bevatten? Met vriendelijke groet, Esther

  Beantwoorden
 15. Inge ·

  Hoi… Ik weet sinds kort dat ik een schimmel- en grassenallergie heb. Ik heb al jaren last van me keel: slijmvorming, globes gevoel, slikklachten, zelfs zo erg dat ik al heel lang niet normaal kan eten door de hevigheid. Kunnen dit soort klachten komen door een schimmelallergie? En wat kan ik daartegen doen? Hoe weet ik of ik ook gist en dergelijke moet gaan vermijden? Is daar een speciale test voor? Ze hebben de schimmelallergie nu gewoon uit me bloed gehaald… Is er iets tegen te doen zodat ik weer normaal kan eten? Een KNO-arts heeft nooit iets kunnen vinden en ze hebben ook maagonderzoek gedaan, waardoor ze met de camera alles konden zien. Soms was het slijmvlies wat geïrriteerd, maar meer niet. Maar me keel voelt echt vreselijk! Ik hoef niet te hoesten, maar heb soms last van niesen, vooral met stoffen en buiten in de tuin.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Inge, Wie heeft die schimmelallergie ontdekt? Het zou namelijk logisch zijn dat je na de uitslag op consult zou moeten komen om eventuele voorzorgsmaatregelen en medicamenten te bespreken. En ja, die klachten zouden best door schimmels kunnen worden veroorzaakt, maar dat hoeft niet per se. Dat je ook in je tuin en bij het stoffen allergisch reageert is ook niet gek, want schimmels komen ook veelvuldig in (huis)stof voor, evenals in tuinen. Ik ben benieuwd hoe en door wie je grassen- en schimmelallergie is vastgesteld. Groeten, Paul

  • Jean-Pierre Knoors ·

   Best Paul, Ik stel je voor om een huidtest op allergie te laten doen. Ook al zeg je dat je nooit allergisch bent geweest, dat kan gemakkelijk veranderen, bijvoorbeeld met je leeftijd. Het zou weleens op een Aspergillus allergie kunnen gaan. Aspergillus is een schimmel die vaak in grond voorkomt. Het lijkt mij belangrijk om je (evenals je partner) snel te laten testen, want wanneer blijkt dat je hiervoor allergisch bent, dien je echt maatregelen te treffen. Hoe gaat het op dit moment, zijn de klachten nog steeds even hevig? Groeten, Jean-Pierre

  • Paul ·

   Ik neem aan dat je bericht voor Inge bedoeld is… ;)

  • Inge ·

   Beste Paul, De huisarts heeft de allergietesten aangevraagd en heb daar bloed voor moeten prikken. Ik ben toen door de assistent gebeld voor de uitslag en dat was dus die schimmel- en grassenallergie. Verder hebben ze me er niks over verteld en heb ook geen medicatie of iets gekregen. Heb er later nog een keer voor gebeld, maar mijn huisarts denkt niet dat mijn klachten daarvan komen. Wat het wel veroorzaakt weet hij ook niet… maar mijn huisarts is nogal laks en vind dingen al gauw goed en onbelangrijk. Mijn slik- en eetklachten worden steeds erger… de spieren in me keel (echt van binnen) spannen zich ook steeds aan waardoor ik nog moeilijker slik. Ik ben inmiddels zo veel afgevallen… ik word echt gek van dat gevoel in me keel en vind het vreselijk dat ik al anderhalf jaar niet normaal kan eten.

  • Paul ·

   Ik zou in jouw geval langs de huisartsassistent(e) gaan en een uitdraai vragen van de onderzoeksresultaten. Het is namelijk wel heel erg handig om te weten voor welke schimmels en welke grassen je precies allergisch bent. Nu kun je nog altijd geen rekening mee houden met groeiomstandigheden en bloeiperiodes, wat ontwijking en preventie onmogelijk maakt. Vervolgens zou ik overstappen naar een andere huisarts, want dit vind ik echt neigen naar nalatigheid. Ik ben overigens GEEN arts; dit is mijn persoonlijke mening. Groeten, Paul

 16. Jan de Wit ·

  Ik woon sinds 2 maanden in een nieuwe bestaande tussenwoning. Kreeg in de 1e week last van een opgezette keel onderin, ook leek het alsof er een knikker wordt opgebouwd. Die probeer ik weg te hoesten, maar dat lukt niet. Zodra ik naar boven of buiten ga lost er slijm op in m’n keel en na een aantal keren hoesten is de prop weer weg. Het slijm lost zeer snel weer op. Ik voel ook dat de lucht dikker is en prikkelt. Je moet er wel een paar dagen in hebben gezeten. Kom je er net in dan merk je niets. Ook mijn vriendin heeft dezelfde klachten. Bij haar treedt ook een soort van druk op in de oren zoals je krijgt onderwater of bij duiken. Is ze buiten dan verdwijnt het zeer snel. Mijn idee is dat het slijm bij de buis van Eustachius in de keel verhard en mogelijk de buis even afsluit zodat er een druk opgebouwd wordt in het middenoor. Is bij ons een schimmelinfectie mogelijk? Ik ben nergens allergisch voor. Ik ben 52 en heb dit nog nooit gehad. Ik vermoed dat een lekkage in de betonvloer beneden de oorzaak is. Er komt een bedrijf om m’n hele huis door te meten op lekkages. Ik ruik ook altijd een soort van beton/leemlucht die het ergst is als m’n vloerverwarming met plavuizen aan is. Ben na 2 maanden radeloos, want ik kan niet meer beneden zijn en van de huisarts heb ik weinig praktische steun. Groet, Jan

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Jan, Wat je zou kunnen proberen is je huisarts vragen of je mag proberen om enkele dagen/weken een antihistaminicum (tablet en/of neusspray en/of inhalator) te gebruiken. Als je klachten daarmee sterk verminderen of verdwijnen, weet je in principe dat het om een histaminisch verschijnsel en mogelijkerwijs om een schimmelallergie gaat. Groeten & sterkte, Paul

 17. Mara ·

  Beste Paul, Voor een onderzoek op school ben ik schimmels aan het kweken (op pasta). Ondertussen heb ik al gemerkt dat er verschillende soorten ontstaan. Graag zou ik de soorten willen benoemen, maar momenteel doe ik het op basis van een loutere gok omdat ik niet echt een site heb gevonden waarop de verschillende vormen en kleuren staan uitgelegd. Ik vroeg me af of jij me misschien kon helpen? Misschien weet je wel een goede site of herken je de schimmel aan de hand van mijn beschrijving. Op mijn pasta ontstaan verschillende soorten schimmels: 1. Bij de eerste soort is de hele pasta bedekt met witte haartjes en groene vlekken die zich op de witte haartjes ontwikkelen. 2. Bij de tweede soort verkleurt de pasta gedeeltelijk rood en ontstaan er langzaam groene plekken. 3. Nog andere pasta kleurt dan weer oranje-rood en er zijn hier en daar een paar witte stippen. 4. En nu het raarste, nog andere pasta (pasta die op een warme droge plaats stond met veel licht) kleurt helemaal donkerbruin en krimpt een beetje in elkaar. Alvast bedankt! Mara

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Mara, Schimmels die veelvuldig op tarweproducten voorkomen zijn Rhizopus en Penicillium. Ik heb helaas te weinig kennis van de verschillende soorten die tot beschimmelde tarwe kunnen leiden. En voor zover mij bekend is, is er geen overzichtelijke site waarop ze uiteen worden gezet met foto’s. In eider geval heel veel succes! Groeten, Paul

 18. Patricia ·

  Beste Paul, Een paar weken geleden zou ik een een grote, oude kast in de kamer gaan schilderen. Ik ontdekte toen ik de kast ging leeghalen dat alle planken aan de onderkant en de achterwand van de kast onder de schimmel zaten. In een opwelling ben ik alles gaan afzuigen met de stofzuiger, maar later begreep ik dat dit niet slim was om te doen en heb ik de kast verder schoongemaakt met water en azijn. Hierna goed laten drogen en alles geschilderd. Toen ik net klaar was na zo’n 1,5 week, kreeg ik last van jeuk op mijn hoofd en op mijn voorhoofd en kreeg uitslag op mijn ene ooglid. Ik kreeg keelpijn, werd verkouden en uiteindelijk werd het een voorhoofdsholte-ontsteking en kreeg ik antibiotica en cortisone zalf voor mijn oog. Na nog eens 1,5 week voelde ik me beter, maar kwamen die jeukklachten en rode oogleden weer terug. De huisarts dacht aan seborroïsch eczeem en ik kreeg Ketakonazol shampoo en crème. De crème werkt goed voor mijn oogleden, maar de shampoo heb ik pas 3x gebruikt en dat is waarschijnlijk nog te kort om al te werken. De jeuk is er nog, ook langs mijn haargrens en boven mijn wenkbrauwen, in mijn nek en achter mijn oren. Alle verschijnselen van seborroïsch eczeem, maar ik vraag me nu af of het geen reactie is op de schimmel van de kast. Ik begrijp dat de sporen ervan nog overal in huis kunnen ronddwarrelen en ik vind het gek dat ik nu ineens deze klachten heb. Het komt absoluut niet voor in mijn familie en heb er zelf nooit eerder last van gehad. (wordt dit jaar 50!). Haar-roos is ook een vorm van seborroïsch eczeem en dat heb ik ook nooit gehad en ook nu eigenlijk niet, maar wel dus die jeuk waar je gek van wordt als je niet mag krabben, Mijn vraag is dus of jij ook denkt dat het van het schoonmaken vd kast en dus het inademen van schimmel kan komen, hoe ik dit zou kunnen controleren en hoe ik nu het best van die schimmelsporen in huis af kan komen. Overigens is de luchtvochtigheid bij ons normaal en hoe die kast zo kan schimmelen begrijp ik ook niet. En hoelang duurt het eventueel voor je al die schimmelsporen uit je kamer hebt. Goed, een heel verhaal en veel vragen… Hoop dat je me een beetje kan helpen. Alvast bedankt en groeten, Patricia

  Beantwoorden
 19. Beertje ·

  Hoi Paul, Ik huur een appartement en ik heb een lekkage (badkamer, constructiefout) gehad van 3,5 jaar. 1 jaar gesmeekt dat ze het maken. Totdat ik plotseling last kreeg van netelroos (heel mijn lichaam, van mijn hoofdhuid tot onder mijn voeten), benauwdheid (piepen), slijm en braken. Ik ben uit mijn appartement vertrokken. De buurman had ook last van netelroos maar dat is bij hem weggetrokken. Eerst na de huisarts geweest en tabletten gekregen die werkte maar 2 dagen. Ik denk dat de huisarts denkt dat het van stress komt. Dermatoloog geweest en tabletten gekregen (die werkte ook maar 2 dagen) en prednison crème (die werkte wel). Prednisolon werkte ook niet. En uiteindelijke naar 1 keer daags Xyzal overgestapt en die werken goed. Als de netelroos er toch door heen komt pak ik een halve extra. Toch maar even door gestuurd naar de internist. Moest stoppen met hoge bloeddruk medicijn. Ook dat hielp niet. Ik moet de Xyzal door blijven slikken. Nu heeft de woningbouwvereniging alles gespoten (gif). Mijn kleding is uitgewassen maar nog geeft de kleding mijn netelroos. Gaat er iemand heen van mijn familie dan hoef ik niet bij hun in de buurt te komen of als ik zelf 10 minuten in mijn woning sta, heb ik er ‘s avonds last van: benauwdheid (piepen) en netelroos. ‘s Morgens slijm, hoesten en braken! De woningbouw vindt dat ze genoeg heeft gedaan en ik had mijn woning niet hoeven verlaten. Ik wil ontzettend graag terug naar mijn appartement, maar ik krijg binnenkort een allergietest en dan moet ik 4 dagen stoppen met de medicijnen. Daar zie ik ontzettend tegenop!

  Beantwoorden
 20. Malfait, Cécile ·

  Dankjewel Paul voor de uitleg! Mijn longen zijn volgens de longarts oke en de huisarts weet niet hoe het nu verder moet met mij. Dus heb ik op 6 maart een afspraak bij een prof. dokter voor allergieën en immuniteit. Ik hoop dat die me kan helpen. Ik voel me steeds een paar dagen goed en dan opeens begint het weer. Ik kijk naar alles wat ik eet uit schrik voor een volgende aanval. Met als resultaat dat mijn gewicht op en af gaat. Bedankt in eider geval voor de uitleg. Ik houd je op de hoogte.

  Beantwoorden
 21. Malfait, Cécile ·

  Beste Paul, Mijn uitslag voor wat betreft Aspergillus Fumig M3 is 2.29. Dit mag maar 0.10 zijn. Mijn Alernatia Tenus is 0.34 en mengselschimmels MX1 is 1.07. Ik ben bij een dermatoloog geweest die gespecialiseerd is in allergieën en die zat me bijna uit te lachen met de uitslag. En hebben mijn vertigo-aanvallen iets van doen met de schimmelallergie? Mijn immunoglobuline is 33 terwijl het 120 mag zijn. Zit het dus in mijn hoofd of is er wek degelijk sprake van een allergie voor schimmels? Hartelijk dank.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ik heb geprobeerd je verhaal te redigeren, maar verbeter me a.u.b. als er inhoudelijk dingen niet kloppen. Als ik het goed begrijp is je Aspergillus Fumig verhoogd en wordt daar door je dermatoloog om gelachten?! Ik ben niet bekend met de veilige en pathogene bloedwaarden v.w.b. schimmels. Heb je uiteindelijk exacte uitslagen of adviezen gekregen? Bij schimmelallergie veroorzaakt de schimmel zélf niet de problemen, maar de manier waarop het lichaam op de schimmel reageert. Als Aspergillus Fumig in bloed of weefsels terechtkomt kan de schimmel echter ook zélf klachten teweegbrengen: zo kan een infectie van bronchopulmonale allergische aspergillose optreden. Een dergelijke schimmelinfectie begint doorgaans in de longen, maar kan ook verder het lichaam binnendringen en andere organen aantasten, zoals de lever en nieren. Soms ontstaat een aspergilloom: een grote schimmelprop die het longweefsel kan verdrukken en bloedingen kan veroorzaken. Point being: of er sprake is van een schimmelallergie durf ik niet te zeggen, neem je bloeduitslagen mee naar je huisarts. Desalniettemin kunnen schimmels ook klachten veroorzaken zonder dat er sprake is van een schimmelallergie.

 22. daisy ·

  Hallo, Ik ben al lange tijd aan het zoeken. Ik ben namelijk al 2 jaar benauwd en kortademig. En sinds 4 maanden zit mijn neus ook dicht. Bij de longarts zijn net al mijn onderzoeken afgerond, waaronder longfoto, bloedonderzoek, 3 blaastests en fietstest v.w.b. het hart. Uit alle tests bleek alles goed te zijn… maar de klachten blijven en gaan niet weg. Een paar maanden geleden heb ik ontdekt dat in m’n oude huis van hout boven bij de slaapkamers het hele dak was beschimmeld (wit en donsachtig). Die kamer was nog kaal gestript en ooit in de winter 2 – 3 jaar terug heb ik daar een natte jas neer gehangen, waardoor de schimmel is ontstaan en erger werd. Dus 2 jaar lang heb ik dat ingeademd… Laatst heb ik het verwijderd, waarna ik zeer benauwd werd en mijn ogen prikten… Nu heb ik iedere ochtend het gevoel alsof de verwarming hard heeft gebrand: schrale keel, neus dicht en kortademig. Ik heb dit verhaal voorgelegd bij mijn longarts, maar ze zegt dat als het door schimmel of schimmelallergie komt er ook wel iets uit de blaasonderzoeken had moeten komen. Nu moet ik weer terug naar mijn huisarts… wat verder? Maar mijn vermoeden is nog steeds de schimmel… Zou een allergietest dit ook kunnen uitwijzen of had inderdaad bij een blaastest er ook reactie op moeten zijn dan? Ik heb wel allergische klachten en als ik bijvoorbeeld een sigaret rook, wordt de benauwdheid erger… Fanatiek sporten hoef ik ook niet te doen, want dan krijg ik ook problemen! Heb jij misschien een idee Paul of herkent iemand anders dit ook? Alvast bedankt! Groetjes, Daisy

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Daisy, Schimmels behoren tot de micro-organismen c.q. microscopische flora die ook wel fungi of zwammen worden genoemd. Schimmels behoren net als pollen tot de belangrijkste veroorzakers van respiratoire (ademhalings-/inhalatie-) allergieën. Verschijnselen zijn o.a. rinitis (neusslijmvliesontsteking), allergisch astma: benauwdheid, kortademigheid, jeuk, irritatie etc. In de natuur vind je schimmels vooral op organische materialen zoals dood hout en boomschors en aldaar veroorzaken ze ‘buiten-allergieën’. Maar ze zijn óók verantwoordelijk voor de meeste ‘binnen-allergieën’. Sporen van deze schimmels zitten in groten getale in het huisstof dat je inademt, vooral als je woning vochtig is en al helemáál als je woning beschimmeld is. Of een schimmel of schimmelallergie wordt gedetecteerd bij een bloedtest of blaastest is afhankelijk van de stoffen waarop wordt getest. Wat belangrijk is, is dat er wordt gezocht naar de schimmels en eventuele antistoffen en ontstekingswaarden. Belangrijke schimmels zijn ‘enicillium notatum’, ‘aspergillus fumigatus’, ‘aspergillus penicillium’, ‘cladosporium herbarum’ en ‘alternaria alternata’. Als er witte dons op het dak/plafond aanwezig is, is de kans overigens groot dat er meerdere schimmels in je woning aanwezig zijn. Als ik in jouw schoenen stond, zou ik je huisarts vragen naar gericht onderzoek naar schimmelallergie, dus niet alleen bloedwaarden testen, maar indien mogelijk ook plakproeven v.w.b. individuele schimmels. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

 23. Puck ·

  Oké Paul, Bedankt voor je reactie, en snel! ;-) Ik ga het in ‘t oog houden, maar ga het dan wel terug laten voorschrijven, en allergietest. Naar ‘t schijnt duurt dat wel even vooraleer je specifiek weet waarvoor je precies allergisch bent heb ik horen zeggen? Of moet ik zeggen dat ik op die 3 soorten getest wil worden? Of hoe gaat dat juist in zijn werk? Ik zal dan eerst ff afwachten tot ik verhuisd ben en hopelijk ben ik ervan verlost! :-/ Groetjes, Puck

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Een arts zal je niet zo snel doorverwijzingen geven voor zo’n uitgebreid allergie-onderzoek. Misschien kun je zelf nagaan of je allergisch bent voor stoffen die je inademt: grassen, bomen en bloemen in het hooikoortsseizoen? Stof en huisstofmijt in stoffige ruimtes? Bij mensen met huisdieren zoals katten of honden? Of wellicht toch als je je in ruimtes bevindt waar veel schimmelsporen in de lucht circuleren. Bij een voedselallergie krijg je voornamelijk klachten nadat je iets hebt gegeten waarvoor je allergisch bent (zuivel, granen, noten, zaden, eieren, vis etc.). En bij een contactallergie treedt de allergische reactie op bij aanraking van een bepaalde allergene stof (latex, metaal, cosmetica etc.). In jouw geval denk ik dat je allereerst zult worden getest op inhalatie-allergieën, maar dat is uiteindelijk aan je arts om te bepalen. Succes & sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

 24. Puck ·

  Beste Paul, Ik zat een dik jaar met jeuk over m’n hele lichaam en ook inwendig, dus echt niet leuk! Verschillende dermatologen afgegaan, en ik bleek eczeem door stress te hebben. :-/ ‘t Was namelijk een maand nadat ik ontslagen was begonnen. Van alle geprobeerd: crèmes opgesmeerd die ik moest laten voorbereiden bij de apotheker, ook crèmes voor inwendig gebruik, had nl. ook last van anale jeuk, nooit gehad vroeger… Zelfs naar een darmspecialist geweest, de dokter dacht namelijk aambeien, was het dus niet was… Alles leek normaal. Dan na maanden had iemand mij Atarax [red: hydroxyzine crème] voorgeschreven, was iets tegen jeuk, zowel uitwendig als inwendig. Na bijna een hele doos gebruikt te hebben, was de jeuk stilaan overgegaan. Nu, na 2 maanden is de inwendige jeuk weer terug, en heel erg! Mijn vraag: was nu?! Ik slaap in een kamer met vocht en schimmel. Of dat het daaraan zou kunnen liggen? Als het goed is, verhuis ik binnen paar maanden, en hoop ik dat dit er iets mee te maken heeft. M.v.g. Puck

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Puck, Atarax is een antihistaminicum oftewel een anti-allergie medicament. De werkzame stof hydroxyzine c.q. dihydrochloride valt onder de antihistaminica (H1-receptorantagonisten). Dit antihistaminicum heeft een sederende, anxiolytische, centraal-depressieve, anticholinerge, spasmolytische en anti-emetische werkingsduur tot ongeveer 6 uur. Als dit middel daadwerkelijk tot het verdwijnen van je klachten heeft geleid, dan mag je aannemen dat je allergisch hebt gereageerd op het een of ander. Het medicijn onderdrukt de allergische reactie, maar zodra je ermee stopt, keert de allergie in alle hevigheid terug. Het kan inderdaad best zo zijn dat je allergisch bent voor schimmels, maar het zou ook kunnen gaan om een andersoortige inhalatieallergie, contactallergie of voedselallergie. Het zou dan ook best weleens raadzaam kunnen zijn om eens een allergietest te laten uitvoeren, vooral als de klachten blijven bestaan als je niet meer in een schimmelrijke omgeving leeft. Sterkte & groeten, Paul

 25. MarieLouise den Ouden ·

  Bedankt voor je snelle reactie Paul! Hier kan ik iets mee. Groetjes, MarieLouise

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Graag gedaan; mooi zo! ;)

 26. MarieLouise den Ouden ·

  Kan je als je een schimmelallergie hebt binnen een uur of 3 al last krijgen van benauwdheid? Mijn moeder heeft al jaren lekkage van het dak, dat kunnen we nu pas zien omdat het nu vanaf de zolder naar de benedenverdieping loopt als het regent, dus moet er iets aan gedaan worden. Als ik met mijn COPD bij mijn moeder op visite kom, krijg ik het na een uurtje of 2 ontzettend benauwd. Zou dat van de schimmels kunnen zijn of van het vocht? Ze heeft enorme schimmelplekken, maar volgens mij kun je niet alle schimmel zien en het was me de laatste tijd dus wel opgevallen dat ik elke keer als ik bij mijn moeder was het zo ontzettend benauwd heb… Ik heb uiteraard medicatie tegen benauwdheid, maar die werken dan niet. Als ik een dag of 2 niet kom, wordt de benauwdheid erger en als ik dan weer bij haar kom, komt het terug. Hoe kan ik dat laten testen? En wie is er verantwoordelijk om de schimmels te verwijderen in een huurhuis waar achterstallig onderhoud is… Misschien iets te veel gevraagd.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste MarieLouise, Je kan inderdaad al heel snel last krijgen van overmatige schimmelsporen in de lucht. Dat geldt des te meer voor mensen met schimmelallergie, maar zelfs ook voor mensen zonder schimmelallergie. Schimmels zijn immers niet alleen allergenen, maar ook micro-organismen. In principe kunnen ze dus bij iedereen luchtwegproblemen (irritatie e.a.), hooikoortsklachten en astmatische verschijnselen veroorzaken. Hoe gevoeliger/intoleranter je bent, des te sneller je last zult krijgen van schimmels. Of je daadwerkelijk allergisch bent voor schimmels, kun je laten testen bij een huisartsenlaboratorium middels een allergietest: bloedtest, plakproef, priktest e.a. Als je bij je huisarts om een doorverwijzing vraagt, wordt dit vergoed via de basiszorgverzekering. Een uitbraak van schimmels in een huurwoning door groot gebrekkig onderhoud is de verantwoordelijkheid van de verhuurder; hij/zij zal dan ook voor de reparatiekosten en reinigingskosten moeten opdraaien. Tenzij de schimmels een direct gevolg zijn van nalatigheid van de huurder, bijvoorbeeld als je stelselmatig een raam open laat staan waardoor het naar binnen regent; in zo’n geval is de huurder aansprakelijk. Succes & groeten, Paul

 27. Sandra ·

  Hallo, Ik heb deze kerst ontdekt dat ik zwaar allergisch ben voor echte kerstbomen in huis… Benauwd, dikke rode keel, hees, en vooral mijn kin/keel is opgezet/dik; een soort van flinke onderkin die strak en pijnlijk aanvoelt… Zere kaak… Ik slik antihistamine (Fexofenadine), maar deze lijkt niet erg te helpen bij de klachten. Heeft iemand anders hier ervaring mee? Enig idee hoelang het duurt voordat die schimmels weer uit je lichaam zijn? Ik drink nu maar gewoon flink water, slik evengoed maar antihistamine… Alle tips zijn welkom! Groet, Sandra

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Sandra, Ik wilde een reactie typen, maar bedacht me toen dat het interessant zou zijn om een artikel te schrijven over kerstbomenallergie. In dit artikel over allergische reacties op kerstbomen kun je er meer over lezen. Het probleem met een allergie voor kerstbomen is dat het niet geheel duidelijk is voor welke bestanddelen je zoal allergisch kunt zijn. De klachten die jij beschrijft duiden op een ademhalingsallergie c.q. inhalatieallergie en voor wat betreft kerstbomen kun je de volgende allergenen inademen: pijnharsdeeltjes (met colofonium), kerstboom-eigen pollen, exogeen stuifmeel, terpenen, schimmels en pesticiden. Het kan dus -zoals je veronderstelt- om schimmels/gisten gaan, maar het zou dus ook iets anders kunnen zijn; bijvoorbeeld iets wat niet per definitie histamine-gerelateerd is, zoals een zogenaamde pseudo-allergie of intolerantie of overgevoeligheidsreactie. En in zo’n geval helpt een antihistaminicum inderdaad niet. Ik denk dat de enige zekere oplossing is om volgend jaar een kunstkerstboom in huis te halen. Dat doe ik (met tegenzin) ook al een aantal jaartjes. :( Groeten & sterkte, Paul

 28. Malfait, Cécile ·

  Medicatie helpt niet meer. Volgens de huisarts zijn mijn luchtwegen zeer gevoelig aan deze allergie. Ik neem neusspray (Nasonex) en 2 tabletten desloratadine (5 mg) per dag. Nu stelt mijn huisarts voor om antibiotica te proberen. Zou dat een oplossing zijn denkt u?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Cécile, Het is niet aan mij om adviezen of suggesties van artsen in twijfel te trekken, dus dat doe ik absoluut niet. Wel betreft het algemene kennis dat antibiotica specifiek werkzaam zijn tegen bepaalde bacteriën. Als je mij expliciet vraagt of antibiotica werkzaam zijn bij een schimmelallergie, dan zou ik zeggen dat ik daartoe geen enkele reden zie. Sterker nog: doordat antibiotica het microbieel evenwicht verstoren, zijn er heel veel mensen die na een antibioticakuur juist een schimmelinfectie oplopen. Doordat antibiotica zowel slechte bacteriën (pathogenen) als goede bacteriën (commensale microflora) doden, ontstaat vaak een disbalans, waardoor schimmels meer ruimte krijgen om te groeien en de overhand krijgen ten opzichte van de goede bacteriën. In dat opzicht kunnen schimmels dus zelfs gebaat zijn bij antibiotica. Ik heb geen enkele kijk op jouw individuele situatie, dus daar kan ik geen uitspraken over doen, maar een potentiële werkzaamheid van antibiotica bij een schimmelallergie is mij niet bekend. Maar je zou je huisarts natuurlijk kunnen vragen waarvoor hij de antibiotica precies voorschrijft en welke verwachtingen hij heeft van de uitwerking van de antibiotica. Weet je overigens zeker dat er sprake is van een schimmelallergie en niet van een bacteriële infectie? Dat zou namelijk een hoop verklaren. Sterkte & groeten, Paul

 29. Linda ·

  Beste Paul, Nadat er een bloedtest is gedaan, bleek ik een huisstofmijtallergie en een schimmelallergie te hebben. Omdat ik vooral neusklachten had (constant verkouden, niezen en slijm achter in neus/keel (dit laatste vooral ‘s ochtends)) heb ik Budesonide neusspray gekregen. Waar ik een tijdje minder klachten had, beginnen deze nu weer toe te nemen. Bij de apotheek zeiden ze dat ik een sterkere dosering van de Budesonide bij de dokter kon vragen, maar ik vraag me nu af of dit dan een ‘blijvende’ oplossing is gezien de huidige dosering dus ook maar een tijdje werkt? Naast de neusklachten ben ik ook alweer een tijdje vaak moe, lusteloos en heb ik regelmatig hoofdpijn. De hoofdpijn en het moe opstaan is erg storend. Welke middelen zouden hierbij kunnen helpen? Verder vraag ik me af of je met een schimmelallergie sowieso gist en eetbare paddenstoelen beter kunt vermijden i.v.m. klachten? Dit omdat ik niet erg ziek word van de allergie, maar vooral last heb van een verstopte neus etc. Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 30. Malfait, Cécile ·

  Ik voel mij al 3 dagen ziek: keelpijn, hoofdpijn, heesheid, slap etc. Na 3 dagen nog niet beter. Neem al een tijdje op voorschrift van de specialist Desloratadine Sandoz 5 mg, maar heb nog steeds af en toe een serieuze aanval. Zou andere medicatie kunnen helpen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Cécile, Ik heb je vraag reeds beantwoord onder dit artikel. Groeten, Paul

 31. Malfait, Cécile ·

  Hoesten, keelpijn, koppijn, me grieperig voelen…

  Beantwoorden
 32. rebecca ·

  Beste, Wij wonen sinds mei in een gerenoveerd huis dat we huren. Geruime tijd valt het ons op dat er veel vocht zit in de muren van de keuken. Nu ga ik gisteren in de kelder en ontdek ik dat er al bruinachtige champignons groeien en de vochtige geur naar boven komt. Wat kan ik doen? Ik heb een kindje van 3 jaar en ben wat ongerust. Onze verhuurder houdt zich van de domme.

  Beantwoorden
  • Alex ·

   Je hebt het over bruinachtige champignons. Champignons zijn over het algemeen gewoon eetbaar, anders zouden ze niet goedgekeurd worden door de Nederlandse Voesel- en Warenautoriteit.

 33. moniek ·

  Ik ben net 4 dagen in Duitsland geweest, nergens last van. Sowieso nooit op vakantie. Maar… Zo gauw als ik in ons huis kom (waar ik al 36 jaar woon) krijg ik een allergische reacties in de vorm van niezen, snuiten en een dikke keel. Ik heb een plavuizen vloer, geen huisdieren of planten en stofzuig 3 keer per week. Ik zie geen schimmel. Mijn man heeft sinds Kerstmis een kriebelhoest die ook niet overgaat (al mee naar dokter/longarts geweest, niets aan de hand). Kan de vloer, of liever gezegd de kruipruimte, de boosdoener zijn?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Moniek, De klachten van jou en je man kunnen het gevolg zijn van schimmels, maar ook een totaal andere oorzaak hebben. Als je 3 keer per week stofzuigt (en daarnaast je huis stoft c.q. stofvrij houdt) is een allergie voor stof of huisstofmijt niet waarschijnlijk. Als je geen planten, bloemen of huisdieren in je woning hebt, is een huisdieren- of pollenallergie ook onwaarschijnlijk. Schimmels in je kruipruimte kan zeker mogelijk zijn, maar het kan natuurlijk ook een bepaald voorwerp zijn waarop jullie slecht reageren. Worden de klachten minder of erger op een bepaalde verdieping, in een bepaalde kamer/ruimte (washok, o.i.d.), nabij een bepaalde bank, kast, gordijnen, gestoffeerde meubels, kasten (kledingkast, koelkast, keukenkastjes, voorraadkast etc.) of iets soortgelijks. En worden de klachten minder zodra je naar buiten stapt? Op een afstand blijft zo’n situatie helaas een kwestie van koffiedik kijken… Dus het is moeilijk om concrete hulp te bieden. Hopelijk komen jullie snel achter de oorzaak van jullie klachten. Groeten, Paul

 34. Lien ·

  Hallo, Mijn vriend woont in Londen. Het appartementencomplex waar hij woont, ruikt erg muf en bedompt. Ik was bij hem op bezoek en de volgende morgen had ik hele dikke, tranende en jeukende ogen. Mijn ogen zaten helemaal dicht geplakt; inclusief etterende ogen. Mijn hele gezicht, hals en armen zaten onder de rode, jeukende bulten. Toen ik terug was in Nederland ben ik naar de dokter geweest en ik heb een hoge dosis Prednison gekregen. Vorige week was hij bij mij in Nederland en gebeurde weer precies hetzelfde. Ik vond dat zijn kleren erg roken naar dat vieze gebouw en die hebben we meteen allemaal gewassen. Maar het was al te laat. De volgende dag had ik weer dezelfde symptomen, maar nu een slag erger. Uiteindelijk weer aan de Prednison en ik heb een crème gekregen voor de jeuk in mijn gezicht. Mijn bloed is getest en daar kwam niets uit. Alleen een lichte verhoging op schimmels. Mijn huisarts wil niet geloven dat het iets te maken heeft met mijn vriend. Maar voor mij is het te toevallig. Zeker omdat ik dit nog nooit eerder heb gehad. Ik denk dat er misschien (sporen van) schimmels in/op zijn kleding zaten waar ik niet tegen kan. Dit zou toch kunnen? Of zou ik allergisch kunnen zijn voor zijn huidschilfers? Heeft iemand een soortgelijke ervaring? Wie kan mij verder helpen? Alvast bedankt. Met vriendelijke groet, Lien

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Lien, De kans dat schimmelsporen worden meegedragen over zulke afstanden is aanwezig, maar niet heel erg groot. Is het niet zo dat je vriend lijdt aan een schimmelinfectie aan het huidoppervlak? En heb je al gedacht aan een allergie voor een verzorgings- of reinigingsproduct dat je vriend gebruikt: aftershave, haargel, shampoo, eau de toilette, wasverzachter enzovoort? Je kunt zelfs allergisch zijn voor de enzymen (verscheidene aminozuursamenstellingen) of mineralen (chroom e.a.) uit zijn speeksel of zweet. Ga bijvoorbeeld eens na of je reactie verergert als je tegen elkaar aan ligt of elkaar zoent… Hopelijk heb je iets aan deze info. Groeten & sterkte, Paul

 35. Laura ·

  Hallo, Ik ben astmatisch en heb hooikoorts. Nu is gebleken dat onder mijn huis de hele vloer en kelder vol schimmel zit. Ik wil graag weten of mijn klachten hier vandaan zouden kunnen komen. Ik ben chronisch benauwd en verkouden. Heeft iemand hier ervaring mee en kan iemand mij vertellen welke stappen ik nu moet ondernemen? Met vriendelijke groet, Laura

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Laura, Kort door de bocht: ja, dat zou heel goed kunnen. Als je toch al luchtwegklachten en/of -aandoeningen hebt, dan is de kans zeer groot dat je luchtwegen tevens (over)gevoelig zijn voor schimmels, gisten en sporen. Chronische benauwdheid en verkoudheidsklachten zijn symptomen die perfect passen binnen het plaatje schimmelallergie. Wat je volgens mij het beste kunt doen is de schimmel bestrijden. Weet je al hoe het komt dat er zo veel schimmel onderin je woning aanwezig is? Doortrekken van grondwater, lekkage of doorslaande muren? Wellicht handig om een gespecialiseerd bedrijf om een offerte te vragen (bijvoorbeeld via Werkspot of Marktplaats). Zo’n bedrijf zal altijd eerst langs willen komen om de situatie ter plekke te bekijken. Misschien kom je zodoende achter de oorzaak en kun je deze vervolgens (laten) bestrijden. Hopelijk heb je hier iets aan. Groeten, Paul

 36. wendy ·

  Beste allen, Advies: ik ben een zeer allergische persoon, vooral voor bloemen, planten en fruit. Ik krijg hier ook injecties voor. Nu heb ik sinds 2 weken een nieuwe woning en reageer extreem op de schimmels. De vloeren zijn erg nat, maar de woningbouw heeft moeite mij te geloven. Naast stoken en ventileren en alle andere preventieve maatregelen blijf ik extreme klachten houden, zelfs zo erg dat ik 112 moet bellen omdat het pand momenteel onbewoonbaar is. Wat kan ik eraan doen om hier te kunnen blijven wonen? Iemand met een soortgelijke kwaal enig idee? Ik hoor het graag. M.v.g. Wendy

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Wendy, Als er schimmels in je woning zitten, dan moet er een overschot aan vocht aanwezig zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen door een lekkage van een dakpan, optrekkend vocht uit een natte kelder of vochtige kruipruimte, een lekkende waterleiding in een muur of een “koude brug” door spouwmuurisolatie met als gevolg een vocht doorlatende muur. Ook condensatie kan problemen geven: was binnen laten drogen, koken zonder deksels op de pannen en lichaamsvocht door ademhaling en transpiratie. Hierdoor ontstaat continu condens op de koudste oppervlakken binnenshuis en bij gebrekkige ventilatie en/of isolatie ontstaan dan op den duur vochtplekken en schimmelvorming. Ik denk dat het verstandig is om een bouwtechnicus in te schakelen voor een vochtmeting. Met geavanceerde apparatuur wordt dan de vochtigheid van muren, vloeren en plafonds gemeten, waardoor eventuele lekkages en andere vochtbronnen kunnen worden opgespoord en uitgeschakeld. Groeten, Paul

 37. Wiebke Göetjes ·

  Ik heb al jaren een schimmel allergie. In de loop der jaren testte het steeds minder heftig. Ik ben ook altijd een hoester geweest, wat ik niet altijd begreep, want soms wat dat gewoon een verkoudheid en soms niet. Nu heb ik laatst ontdekt dat ik hoestaanvallen krijg als ik s’avonds champignons heb gebruikt in het eten, het hoesten komt voort uit een benauwdheid, niet van verkoudheid. Ik begin te denken dat het door de champignons komt. Kan dat?

  Beantwoorden
  • Geertje Prins Dd. Texel ·

   Hallo Wiebke, Niet verwacht je op deze manier te “spreken”. Mijn schoonzoon heeft via een gerecht of via een besmette pan of lepel (sporen van) champignons binnengekregen. Direct benauwdheid, een dichte keel en hoesten om lucht te krijgen. Dus het kan heel goed van champignons komen. Het duurt ongeveer 2 dagen. Allergiepilletjes zoals histamine helpen (bij hem) niet. Overigens moet hij ook geen bijensteek krijgen. Hopelijk gedeelde smart… Groet, Geertje Prins Dd. Texel

 38. Ranoe de la Fuente ·

  Beste Paul,
  Super bedankt voor je info. Ik heb in ieder geval geleerd dat ik niet te lang met dit soort dingen moet wachten. Als het zichtbaar wordt er meteen wat mee doen. Ik heb me er zeker dagen zorgen om gemaakt. Bedankt!

  Beantwoorden
 39. Ranoe de la Fuente ·

  Beste Paul, Dankjewel voor je reactie. Luchten deed ik het wel, maar dat hielp niet. Ik heb namelijk een badkamer midden in het huis. Ik ben gisteren ook begonnen met het weghalen van de schimmels, maar ik ben nu bang dat ik er te lang mee hebt gewacht en weet nu niet wat ik moet doen. Is het zo dat het gevaar is geweken dat het dan goed komt of heb ik al een probleem? De gezondheidsklachten zijn niet groot, maar als je het internet zo afstruint wordt je alleen maar banger. Groeten, Ranoe

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Ranoe, Welke effecten schimmels op langere termijn hebben is moeilijk te zeggen; dat is namelijk volledig afhankelijk van de hoedanigheid van de schimmel. Over “reguliere” schimmels die vanwege vocht op je badkamer ontstaan zou ik me hoe dan ook niet al te veel zorgen maken. Eventuele vermoeidheidsklachten en ademhalingsproblemen zoals kortademigheid, kuchen en benauwdheid gaan over zodra er geen schimmelsporen meer in de atmosfeer rondcirkelen. En een eventuele schimmelinfectie (jeukende, branderige, rode huid of geïrriteerde slijmvliezen) wordt door je immuunafweer aangevochten. Mocht je je zorgen maken vanwege lichamelijke klachten, dan kun je altijd je huisarts raadplegen.

 40. Ranoe de la Fuente ·

  Ik heb een vraagje. In mijn badkamer zijn er allemaal schimmels op de plafonds en muren. Het hele plafond zit onder. Nou leven wij al zo’n 3 jaar op deze manier. Ik besef mij nu pas hoe gevaarlijk schimmels kunnen zijn. Ik woon met mijn man en drie kinderen. Nu ben ik bang dat wij een allergie hebben opgelopen. Kan het echt zo gevaarlijk zijn? Wat moet ik doen? Vooral mijn man niest veel. Ik ben heel bang, vooral omdat ik mijn kinderen eraan heb blootgesteld.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Ranoe, Schimmels in huis zijn hoe dan ook slecht voor de gezondheid, ongeacht of er sprake is van schimmelallergie. Het inademen van schimmelsporen kan -afhankelijk van de schimmelsoort- namelijk bij iedereen gezondheidsklachten veroorzaken. Schimmel in de badkamer ontstaat doordat de badkamer niet goed genoeg gelucht wordt, waardoor de atmosfeer langdurig vochtig blijft. In dat geval krijgt schimmel de kans om zich (extreem snel) te ontwikkelen en vermenigvuldigen. Het beste wat je kunt doen is je badkamer na elke bad of douchebeurt optimaal luchten. Zet een raampje open, zorg voor (mechanische) ventilatie die goed afzuigt en zorg voor permanente luchtcirculatie ventilatie (roostertje boven raam, passief ventilatiekanaal etc.). Let op: als je een verlaagd plafond in de badkamer hebt, kan er heel veel schimmel tussen beide plafondlagen zitten. In dat geval is het verstandig om het plafond weg te pakken, de schimmel met schimmelwerende spray (spuitbussen) te verdelgen en het plafond vervolgens weer terug te plaatsen. Anders kan het jaren duren voordat de schimmel volledig is verdwenen, zelfs al zou je optimaal ventileren. Hopelijk heb je iets aan deze info. Groeten, Paul

 41. Andrea ·

  Ik heb een vraag: Ik heb een ernstige vorm van schimmelallergie. Nu heeft mijn vriend afgelopen week in de tuin gewerkt en in zijn kleding zitten schimmelsporen. Sommige kledingstukken kunnen niet warmer dan 40 graden gewassen worden. Hoe krijg ik de schimmel sporen uit zijn kleding? Liefs, Andrea

  Beantwoorden

Plaats een reactie