Home » Menselijk lichaam » Blaas & Urinewegen » ’s Nachts plassen: 3 tips voor minder nachtelijk toiletbezoek

’s Nachts plassen: 3 tips voor minder nachtelijk toiletbezoek

s-nachts-plassenEr zijn veel mensen die ’s nachts (vaak) moeten plassen. Sommigen vinden dit geen probleem en slapen na het toiletbezoek direct weer verder… Voor vele anderen doet het plassen echter verregaande afbreuk aan hun slaapkwaliteit. Ze worden gewekt door hun blaas, terwijl deze niet eens vol is, en bovendien zijn ze klaarwakker, waardoor ze opnieuw in slaap moeten zien te raken. Daarom hierbij 3 tips om ’s nachts minder vaak te hoeven plassen…

1. Drink weinig (’s avonds)

Als je regelmatig (of zelfs continu) ‘s nachts wakker wordt met de aandrang om te plassen, spreekt men van nycturie. Nycturie gaat vaak hand in hand met een gebrekkige slaapkwaliteit. Je nachtrust en slaapritme worden immers verstoord, waardoor je ’s ochtends onuitgerust of zelfs moe opstaat. ’s Nachts vaak plassen kan worden tegengegaan door ’s avonds niet of nauwelijks te drinken. Als je na het tandenpoetsen een of enkele glazen water achterover slaat, is de kans immers groot dat je nieren en je blaas ’s nachts overuren moeten draaien, waardoor je vaak moet plassen.

2. Lichamelijk onderzoek

Er zijn mensen die slechts 1 of 2 keer door hun blaas uit hun slaap worden gehaald… Er zijn er echter ook die 4, 5 of zelfs 10 keer per nacht hun bed uit moeten om te plassen. Meestal gaat het dan om hele kleine beetjes. Er zijn echter ook mensen die slecht slapen doordat ze continu moeten plassen. Als je ’s nachts heel vaak moet plassen, is de kans groot dat er sprake is van een medische aandoening, zoals:

 • Kleine, zwakke, instabiele of overactieve blaas
 • Oedeem (vocht vasthouden)
 • Diabetes mellitus (suikerziekte)
 • Prostaatklachten (o.a. hypertrofie = vergroot prostaatvolume)
 • Hersen- of zenuwaandoening
 • Hartzwakte / hartfalen
 • Medicijngebruik: vochtafdrijvende middelen (diuretica)
 • Zwakke bekkenbodemspieren

Als je het idee hebt dat je nachtelijke plasproblemen een lichamelijke oorzaak hebben, dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

3. Medicijnen

In veel gevallen laat je blaas zich dus simpelweg op het verkeerde moment horen. Dit is niet ernstig, maar wel irritant; vooral als je lekker ligt te slapen. Er zijn verscheidene medicijnen op de markt die de nachtelijke aandrang om te plassen tegengaan. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Detrusitol & Dridase
 • Emselex & Flavoxaat
 • Kentera & Oxybutynine
 • Solifenacine & Tolterodine
 • Toviaz &  Urispas
 • Vesicare

Nachtelijke plasdrang kan tevens worden verminderd m.b.v. bekkenbodemtraining.

Heb jij problemen met vaak ‘s nachts moeten plassen en dus veelvuldig nachtelijk toiletbezoek waardoor je slecht slaapt? Laat hieronder een berichtje achter…

10 reacties op “’s Nachts plassen: 3 tips voor minder nachtelijk toiletbezoek”

 1. hanny Stavast ·

  Ik moet elke nacht 2 a 3 keer plassen. En ik heb het gevoel dat als ik geen zware deken op mijn blaas heb ‘s nachts (dus als de blaas te koud wordt ‘s nachts) dat ik dan nog veel vaker moet! En het zijn altijd kleine plasjes. Soms denk ik “tussen de oren plasjes… Maar vannacht de extra deken van het dekbed afgedaan en ja hoor, ik blijf naar de wc lopen. Extra deken weer eroverheen en kapot zweten. En het voelt zwaar aan op de blaas die deken en voel minder druk om te plassen! Wordt er gek van. Heb op mijn 17e een blaasontsteking gehad en sindsdien heb ik hier last van.

  Beantwoorden
 2. yvonne ·

  Na een bezoek aan uroloog en nefroloog zijn ook m’n urinewegen doorgespoeld om te bezien of er plas in de blaas bleef zitten. De medicijnen lagen al klaar, maar het plasprobleem was na het spoelen weg! Moest bijna 8 keer per nacht. Voor de verwijzing eerst plasdagboek en plasopvang moeten doen.

  Beantwoorden
 3. hermien ·

  Hallo, Ik zit met een probleem. Overdag heb ik nergens last van, maar ‘s nachts des te meer. Ik ga voordat ik naar bed ga naar het toilet om te plassen. Vervolgens ga ik naar boven mijn bed in. Lig ik net in bed, kan ik weer terug naar beneden om vervolgens weer naar het toilet te gaan. En dat gaat de hele nacht zo door. Ben vandaag bij de huisarts geweest en ik blijk geen blaasontsteking te hebben. Drinken doe ik niet veel ‘s avonds, 2 glaasjes melk. Weet iemand raad?

  Beantwoorden
  • Damian ·

   Misschien een idee om eens te proberen of het helpt om de melk een tijdje over te slaan? Daarnaast zou je blaastraining en/of bekkenbodemtraining kunnen overwegen.

 4. Lynx ·

  Ik moet elke nacht plassen. Dit is echter geen drang of een klein beetje vocht, maar een behoorlijke plas die je echt niet kunt ophouden. Het maakt bij mij geen enkel verschil of ik wel of niet na 20 uur ‘s avonds nog iets drink. Wel heb ik problemen om daarna weer in te slapen. Iemand tips?

  Beantwoorden
 5. Mario ·

  Ook ik moet soms wel 6 of 7 keer per nacht eruit om te plassen. Ik drink overdag ongeveer 2 liter water en thee. Probeer ‘s avonds na de koffie niks meer te drinken. Ik doe een voedingsprogramma en moet gewoon zo veel drinken. Ik word er erg moe van en vooral als het koud is slaap ik slecht weer in.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Cafeïne werkt vochtafdrijvend, of eigenlijk veeleer vochtuitscheidend. Koffie zorgt er dan ook voor dat je vaker moet plassen. Daarnaast kan cafeïne de blaas (en vooral de blaaswand) prikkelen, waardoor extra aandrang ontstaat. Misschien een idee om ‘s avonds geen cafeïne-houdende middelen (koffie, thee, cola, energiedrankjes, cacao etc.) meer te gebruiken? Hetzelfde geldt overigens voor alcohol. Ook bepaalde (gif)stoffen in drugs, medicijnen en voedingsmiddelen kunnen blaasprikkelend en/of vochtafdrijvend werken; hierbij valt te denken aan bepaalde fytotoxines en scherpe plantenstoffen/kruidenstoffen. Aangezien je veel moet drinken vanwege je dieet is koffie extra af te raden. Koffie zorgt onder aan de streep namelijk veeleer voor vochtverlies. Water is oneindig veel beter voor een optimale vochttoevoer, hydratatie, vochtregulatie en vochtbalans van je lichaam.

 6. anoniem (18 jaar) ·

  Ik moet vaak een stuk of 7 keer mijn bed uit ‘s nachts om te plassen, ik zie dan overal staan dat het om kleine beetjes gaat en zo, maar bij mij is dat niet zo. Het is gewoon redelijk veel en ik word hier erg moe van. Eelke keer als ik weer waker word, word ik chagrijniger wakker ervan. Heeft iemand enig idee waar dit aan kan liggen? ik drink niet veel na 8 uur en ga rond 11 uur slapen. – Anoniem

  Beantwoorden
 7. Syl ·

  Hallo, Ik moet al maanden een paar keer per nacht eruit om te plassen… Drink ik niks, dan moet ik ook nog. Heel irritant en het verstoort mijn slaap! Wist niet dat je ervoor naar de dokter kon gaan en ga dat zeker doen! Vr. groet, Syl

  Beantwoorden
 8. Evert Smit ·

  Meneer loopt al 18 jaar bij de uroloog, aan een stuk door. Heel veel gespoeld en ook nog BCG heel zwaar en biopsie elke keer, maar nu is het even een plasprobleem, hoewel, dat denk ik. Maar m’n prostaat is al 2 keer bijgeschaafd. De hele nacht op en neer voor hele kleine beetjes. De slaaphouding is op de zij en dan begint de pijnlijke plasbuis. En overdag blijft het gevoelig met plassen totdat het loopt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie