Home » Menselijk lichaam » Blaas & Urinewegen » ’s Nachts plassen: 3 tips voor minder nachtelijk toiletbezoek

’s Nachts plassen: 3 tips voor minder nachtelijk toiletbezoek

s-nachts-plassenEr zijn veel mensen die ’s nachts (vaak) moeten plassen. Sommigen vinden dit geen probleem en slapen na het toiletbezoek direct weer verder… Voor vele anderen doet het plassen echter verregaande afbreuk aan hun slaapkwaliteit. Ze worden gewekt door hun blaas, terwijl deze niet eens vol is, en bovendien zijn ze klaarwakker, waardoor ze opnieuw in slaap moeten zien te raken. Daarom hierbij 3 tips om ’s nachts minder vaak te hoeven plassen…

1. Drink weinig (’s avonds)

Als je regelmatig (of zelfs continu) ‘s nachts wakker wordt met de aandrang om te plassen, spreekt men van nycturie. Nycturie gaat vaak hand in hand met een gebrekkige slaapkwaliteit. Je nachtrust en slaapritme worden immers verstoord, waardoor je ’s ochtends onuitgerust of zelfs moe opstaat. ’s Nachts vaak plassen kan worden tegengegaan door ’s avonds niet of nauwelijks te drinken. Als je na het tandenpoetsen een of enkele glazen water achterover slaat, is de kans immers groot dat je nieren en je blaas ’s nachts overuren moeten draaien, waardoor je vaak moet plassen.

Overigens kan ook het omgekeerde gelden: Een overvolle blaas kan ervoor zorgen dat je ’s nachts vaak moet plassen, maar een urineblaas die te weinig wordt gevuld kan eveneens zorgen voor nachtelijke aandrang tot plasbuien. Als je te weinig drinkt, raakt je urine namelijk te geconcentreerd met afvalstoffen en elektrolyten, hetgeen de blaaswand kan irriteren en tot aanvullende plasdrang kan leiden. Als zeer weinig drinken niet helpt of zelfs averechts lijkt te werken, kan het dus raadzaam zijn om (met name overdag) meer te gaan drinken!!!

2. Lichamelijk onderzoek

Er zijn mensen die slechts 1 of 2 keer door hun blaas uit hun slaap worden gehaald… Er zijn er echter ook die 4, 5 of zelfs 10 keer per nacht hun bed uit moeten om te plassen. Meestal gaat het dan om hele kleine beetjes. Er zijn echter ook mensen die slecht slapen doordat ze continu moeten plassen. Als je ’s nachts heel vaak moet plassen, is de kans groot dat er sprake is van een medische aandoening, zoals:

 • Kleine, zwakke, instabiele of overactieve blaas
 • Oedeem (vocht vasthouden)
 • Diabetes mellitus (suikerziekte)
 • Prostaatklachten (o.a. hypertrofie = vergroot prostaatvolume)
 • Hersen- of zenuwaandoening
 • Hartzwakte / hartfalen
 • Medicijngebruik: vochtafdrijvende middelen (diuretica)
 • Zwakke bekkenbodemspieren

Als je het idee hebt dat je nachtelijke plasproblemen een lichamelijke oorzaak hebben, dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

3. Medicijnen

In veel gevallen laat je blaas zich dus simpelweg op het verkeerde moment horen. Dit is niet ernstig, maar wel irritant; vooral als je lekker ligt te slapen. Er zijn verscheidene medicijnen op de markt die de nachtelijke aandrang om te plassen tegengaan. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Detrusitol & Dridase
 • Emselex & Flavoxaat
 • Kentera & Oxybutynine
 • Solifenacine & Tolterodine
 • Toviaz &  Urispas
 • Vesicare

Nachtelijke plasdrang kan tevens worden verminderd m.b.v. bekkenbodemtraining.

Heb jij problemen met vaak ’s nachts moeten plassen en dus veelvuldig nachtelijk toiletbezoek waardoor je slecht slaapt? Laat hieronder een berichtje achter…

26 reacties op “’s Nachts plassen: 3 tips voor minder nachtelijk toiletbezoek”

 1. Vincent ·

  Ik heb de laatste tijd elke nacht last van het volgende: wakker worden uit diepe slaap rond de klok van 01h00, beginnen met zweten op hoofd, hals en borststreek en enorme aandrang om te plassen. Ik ga dan vaak uit bed om te plassen. Ik moet dan ook best veel plassen. Zodra ik weer terug in bed ga is het zweten meestal wel over, maar dan ben ik klaarwakker en lukt slapen gewoon niet meer. Ik leid sinds enkele maanden ook aan klachten in de buikstreek: d.w.z. vervelend branderig gevoel in bovenbuik rechts (net onder de ribben), heb last van langdurige verstopping (ca 1x per week ontlasting), vage spierpijnen in armen, schouders en nek en branderige, hete sensaties op handen en voeten. Verder ook vaak een branderig gevoel op de rechter borstkas en veelal donkergele urine. De slapeloosheid in de nacht met het zweten en plassen is zeer frustrerend. Heeft iemand tips wat ik kan doen om hier vanaf te komen? Ik ben inmiddels onder behandeling bij internist, maar tot op heden is er nog geen diagnose gesteld…

  Beantwoorden
 2. Laura ·

  Ik moet elke keer als ik in bed lig voordat ik in slaap val er wel 4/5 keer uit om te gaan plassen. Nachts heb ik er verder geen last van. Zijn er tips om voor het in slaap te vallen minder te hoeven plassen?

  Beantwoorden
 3. Philip ·

  Vaak moet ik ’s nacht 2x er uit om te plassen. Plassen kost me nooit enige moeite. Het vervelende is dat ik soms vooral tegen de ochtend slecht weer inslaap / een uur of meer wakke lig. Met warm zonnig weer hè ik overdag weinig problemen maar bij regenachtig weer moet ik heel veel plassen. Soms kan het zijn dat ik wel 3x in het uur moet plassen. Het werkt erg op mijn zenuwen. Vaak moet ik ook ‘ineens’ heel nodig plassen. Als ik af en toe een medicijn kan gebruiken zodat ik een nachtje doorslaap of op een regenachtige dag rustig kan winkelen. Is er een medicijn dat u kunt aanbevelen. Dank u.

  Beantwoorden
 4. Sonja ·

  Ik ga ieder jaar een midweek naar Drenthe, naar een schilderweek. En het gekke is dat is daar altijd ’s nachts 4 tot 6 keer uit bed moet om te plassen en grote hoeveelheden. Gelukkig val ik na toiletbezoek altijd weer snel in slaap, maar toch wordt je nachtrust verstoord. Thuis hoef ik hooguit 1 keer, soms 2 keer, soms niet een keer. Vrijdagavond was ik thuis gekomen en de eerste nacht thuis ben ik niet een keer naar het toilet gehoeven. Is dat geen apart verschijnsel? Ik drink daar net zo veel / weinig als thuis.

  Beantwoorden
 5. Johan ·

  Ik heb al zolang ik mij kan herinneren plasproblemen ik plas de hele dag door soms wel 10 minuten later nadat ik heb geplast voel ik weer de drang om te plassen voornamelijk ’s nachts zodra ik op mijn rug lig of net wil gaan slapen kan ik weer gaan plassen ik slaap zo slecht ben altijd moe ik heb geprobeerd op te houden en uit te stellen maakt geen reet uit ik weet niet wat dit kan zijn ben ten einde raad.

  Beantwoorden
  • j ·

   Probeer eens een luier

  • karin speelman , Fysio Speelman ·

   ga alsjeblieft naar een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in bekken- en bekkenbodemklachten en je kan zeker een stuk winst halen , want zelfs een blaas is enigermate opvoedbaar en een bekkenbodem is te beïnvloeden. succes, Karin.

  • Balder ·

   In aanvulling op de goede tips van Paul het volgende: de nieren filteren dag en nacht afvalstoffen uit. Sommige afvalstoffen zijn letterlijk zo irritant dat de blaas ze niet lang vast kan/wil houden en aandrang geeft tot urineren. Velen van ons moeten ’s nachts opstaan na een avond ongezond eten/drinken. Wanneer we elke nacht moeten opstaan is er een afvalstof in het spel die elke dag wordt ingenomen (iets dat men eet of drinkt) of ontstaat in het (onvolledige) spijsverteringsproces. In veel gevallen zijn de afvalstoffen zuur. Dat kan gemeten worden in de urine met pH strips. In geval van verzuring (bij 90% van de bevolking is de urine zuur in plaats van pH neutraal) dan kan dit geneutraliseerd worden met een theelepel bakkerssoda. Oplossen in een glas water en opdrinken, na een paar dagen moet al effect merkbaar zijn. Een aangepaste, verbeterde vorm van bakkerssoda (natrium- of calcium bicarbonaat) wordt verkocht onder de merknaam Alkala N. Het verhelpen van de verzuring neutraliseert hopelijk de afvalstoffen die uw blaas irriteren. Het helpt uiteraard niet als er sprake is van prostaatvergroting (de andere grote oorzaak voor te veel urineren bij mannen). Succes!

 6. Maarten Jaap ·

  Ik ben een 67 jarige man. Ik heb i.v.m. een PTSS 8 jaren Efexor 37 mg Efexor gebruikt zonder enig plasprobleem. Sinds november 2015 gebruik ik Haldol 1 mg en breng nu elke nacht 3x een plasbezoek aan de wc. Welk middel vormt een goede combi met Haldol tegen veelvuldig plassen. Bedankt voor het meedenken.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Maarten Jaap, Welke medicijnen in jouw individuele situaties contra-indicaties kunnen opleveren, dien je echt even na te vragen bij je huisarts of apotheker. Zij hebben namelijk je medisch dossier bij de hand met daarin je volledige medische geschiedenis. Succes! Groeten, Paul

 7. Elyas ·

  Ik heb dit sinds een paar weken, ik moet dan 1 of 2 keer ’s nachts opstaan om te plassen en het gaat altijd om een paar druppeltjes terwijl ik het overdag heel lang kan vol houden met een volle blaas.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Elyas, Het ’s nachts veelvuldig moeten uitplassen van kleine beetjes urine kan allerlei oorzaken hebben… Nachtelijk urineren an sich is een symptoom van vele nieraandoeningen, waaronder (chronische) nierinsufficiëntie, nierstenen of bacteriële nierbekkenontsteking (pyelonefritis). In het begin gaan zulke nierproblemen meestal niet gepaard met aanvullende symptomen, maar in een vergevorderd stadium kunnen extreem pijnlijke nierkolieken optreden, evenals uitstralende pijnklachten in de in zij, onderrug, midden van de buik, lies en/of lendenen. Zulke pijn ontstaat doorgaans door oprekking de buitenbekleding van de nier (het nierkapsel); dit gebeurt op zijn beurt doordat de nier zelf (het nierweefsel) opzwelt door de infectie/ontsteking. Als de afvloei van urine wordt belemmerd, ontstaat doorgaans ook pijn boven het schaambeen en hevige pijn bij het plassen. Naarmate een verstopping zich langzaamaan ontwikkelt, kan de blaas echter ook beetje bij beetje volledig pijnloos worden opgerekt. Hoe dan ook hoort ’s nachts vaak moeten plassen (nycturie) bij tal van gezondheidsproblemen. Niet alleen bij nierproblemen, maar onder andere ook bij hartfalen, leverinsufficiëntie en (slecht gereguleerde) diabetes mellitus of diabetes insipidus. Hoe dan ook is de directe oorzaak meestal: A. Dat je nieren je urine niet goed kunnen concentreren… of B. Dat urine niet ongehinderd door je plasbuis kan stromen en zich zodoende ophoopt in je blaas… Het nachtelijk frequent uitplassen van zeer kleine beetjes urine onder mannen op leeftijd is overigens maar al te vaak prostaatvergroting (goedaardige prostaathyperplasie of prostaathypertrofie). In bepaalde gevallen van prostaatvergroting is sprake van een overmatige groei van de prostaatklier, een fenomeen waarbij klierbuizen zich verwijden en/of vermenigvuldigen en spierweefsel toeneemt. Hierdoor treedt een situatie van “vaak ‘moeten’ plassen en weinig ‘kunnen’ plassen” op. De plasstraal wordt bovendien dunner en zwakker en persen wordt zinloos. Het plassen duurt ook steeds langer en je krijgt last van ‘nadruppelen’. Uiteindelijk verslapt en verzwakt de blaas en kan deze zich niet meer volledig ledigen. In ernstige gevallen kan urine-incontinentie, bedplassen of zelfs acute retentie (plotseling onvermogen te plassen) optreden. Hoe dan ook is veel aandrang tot plassen (soms elk kwartier) gedurende de nacht bij mannen maar al te vaak een teken van prostaatvergroting. Prostaatontsteking behoort ook tot de opties; in dat geval neemt de hoeveelheid uitgescheiden urine toe en de hoeveelheid resturine die in de blaas achterblijft af. Of anders misschien een blaasontsteking, blaasverzakking of prostaatverzakking… Aandoeningen van de nieren en/of urinewegen kunnen één nier of beide nieren treffen. En één urineleider of beide urineleiders. Maar ook de blaas of plasbuis. Je huisarts is als geen ander in staat om onderzoek in te stellen naar de onderliggende oorzaak van je plasproblemen. Is de kleur van je urine wel ‘normaal’? Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

 8. Yolande gybels ·

  Ik moet de laatste twee maanden vier keren per nacht opstaan om te gaan plassen. Het is ook veel urine dat eruit komt. Ik drink amper. Hoe kom dat?

  Beantwoorden
  • Wil ·

   Hoi Yolande, Als je vier keer per nacht er uit moet ben je dan niet helemaal gesloopt in de ochtend? Ik heb dat zelf in ieder geval wel. Groeten, Wil

 9. Wil ·

  Nou dat heb ik dus ook! Soms tot drie maal toe ’s nachts maar, minimaal 1 keer per nacht altijd. En dat is knap frustrerend! Het breekt je nacht en voel me ’s morgens brak. Heb me laten onderzoeken en er is niets te vinden wat dit veroorzaakt. Heb dit trouwens al me hele leven lang! Ik speel met de gedachte om met een luier om te slapen zodat ik gewoon kan blijven liggen. Of gaat dit te ver?

  Beantwoorden
 10. j.m.vriendjes- den hollander ·

  Dat is ook toevallig herken mij in Hermien, zelfde verhaal, ook ik moet elke nacht minstens 5 maal naar het toilet, ben ’s morgens moe, heb geprobeerd niet te veel te drinken ’s avonds alleen water, maar ook als ik niets drink, blijft het resultaat hetzelfde. Plus dat ik dorst krijg en dan ’s nachts water drink. Wie o wie weet hier een oplossing voor?

  Beantwoorden
 11. hanny Stavast ·

  Ik moet elke nacht 2 a 3 keer plassen. En ik heb het gevoel dat als ik geen zware deken op mijn blaas heb ’s nachts (dus als de blaas te koud wordt ’s nachts) dat ik dan nog veel vaker moet! En het zijn altijd kleine plasjes. Soms denk ik “tussen de oren plasjes… Maar vannacht de extra deken van het dekbed afgedaan en ja hoor, ik blijf naar de wc lopen. Extra deken weer eroverheen en kapot zweten. En het voelt zwaar aan op de blaas die deken en voel minder druk om te plassen! Wordt er gek van. Heb op mijn 17e een blaasontsteking gehad en sindsdien heb ik hier last van.

  Beantwoorden
 12. yvonne ·

  Na een bezoek aan uroloog en nefroloog zijn ook m’n urinewegen doorgespoeld om te bezien of er plas in de blaas bleef zitten. De medicijnen lagen al klaar, maar het plasprobleem was na het spoelen weg! Moest bijna 8 keer per nacht. Voor de verwijzing eerst plasdagboek en plasopvang moeten doen.

  Beantwoorden
 13. hermien ·

  Hallo, Ik zit met een probleem. Overdag heb ik nergens last van, maar ’s nachts des te meer. Ik ga voordat ik naar bed ga naar het toilet om te plassen. Vervolgens ga ik naar boven mijn bed in. Lig ik net in bed, kan ik weer terug naar beneden om vervolgens weer naar het toilet te gaan. En dat gaat de hele nacht zo door. Ben vandaag bij de huisarts geweest en ik blijk geen blaasontsteking te hebben. Drinken doe ik niet veel ’s avonds, 2 glaasjes melk. Weet iemand raad?

  Beantwoorden
  • Damian ·

   Misschien een idee om eens te proberen of het helpt om de melk een tijdje over te slaan? Daarnaast zou je blaastraining en/of bekkenbodemtraining kunnen overwegen.

 14. Lynx ·

  Ik moet elke nacht plassen. Dit is echter geen drang of een klein beetje vocht, maar een behoorlijke plas die je echt niet kunt ophouden. Het maakt bij mij geen enkel verschil of ik wel of niet na 20 uur ’s avonds nog iets drink. Wel heb ik problemen om daarna weer in te slapen. Iemand tips?

  Beantwoorden
 15. Mario ·

  Ook ik moet soms wel 6 of 7 keer per nacht eruit om te plassen. Ik drink overdag ongeveer 2 liter water en thee. Probeer ’s avonds na de koffie niks meer te drinken. Ik doe een voedingsprogramma en moet gewoon zo veel drinken. Ik word er erg moe van en vooral als het koud is slaap ik slecht weer in.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Cafeïne werkt vochtafdrijvend, of eigenlijk veeleer vochtuitscheidend. Koffie zorgt er dan ook voor dat je vaker moet plassen. Daarnaast kan cafeïne de blaas (en vooral de blaaswand) prikkelen, waardoor extra aandrang ontstaat. Misschien een idee om ’s avonds geen cafeïne-houdende middelen (koffie, thee, cola, energiedrankjes, cacao etc.) meer te gebruiken? Hetzelfde geldt overigens voor alcohol. Ook bepaalde (gif)stoffen in drugs, medicijnen en voedingsmiddelen kunnen blaasprikkelend en/of vochtafdrijvend werken; hierbij valt te denken aan bepaalde fytotoxines en scherpe plantenstoffen/kruidenstoffen. Aangezien je veel moet drinken vanwege je dieet is koffie extra af te raden. Koffie zorgt onder aan de streep namelijk veeleer voor vochtverlies. Water is oneindig veel beter voor een optimale vochttoevoer, hydratatie, vochtregulatie en vochtbalans van je lichaam.

 16. anoniem (18 jaar) ·

  Ik moet vaak een stuk of 7 keer mijn bed uit ’s nachts om te plassen, ik zie dan overal staan dat het om kleine beetjes gaat en zo, maar bij mij is dat niet zo. Het is gewoon redelijk veel en ik word hier erg moe van. Eelke keer als ik weer waker word, word ik chagrijniger wakker ervan. Heeft iemand enig idee waar dit aan kan liggen? ik drink niet veel na 8 uur en ga rond 11 uur slapen. – Anoniem

  Beantwoorden
 17. Syl ·

  Hallo, Ik moet al maanden een paar keer per nacht eruit om te plassen… Drink ik niks, dan moet ik ook nog. Heel irritant en het verstoort mijn slaap! Wist niet dat je ervoor naar de dokter kon gaan en ga dat zeker doen! Vr. groet, Syl

  Beantwoorden
 18. Evert Smit ·

  Meneer loopt al 18 jaar bij de uroloog, aan een stuk door. Heel veel gespoeld en ook nog BCG heel zwaar en biopsie elke keer, maar nu is het even een plasprobleem, hoewel, dat denk ik. Maar m’n prostaat is al 2 keer bijgeschaafd. De hele nacht op en neer voor hele kleine beetjes. De slaaphouding is op de zij en dan begint de pijnlijke plasbuis. En overdag blijft het gevoelig met plassen totdat het loopt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.