Home » Menselijk lichaam » Mond & Keel » Struma – Symptomen & behandeling van een gezwollen schildklier…

Struma – Symptomen & behandeling van een gezwollen schildklier…

Een vergroting van de schildklier staat ook wel bekend als struma. Een struma oftewel “krop” is een veelvoorkomende schildklierafwijking. Het is een ongevaarlijk oftewel “goedaardig” symptoom dat optreedt bij allerlei schildklieraandoeningen. We onderscheiden:

 • Diffuus struma: de volledige schildklier is vergroot
 • Lokaal struma: er zit één knobbel in of op de schildklier
 • Multinodulair struma: er zitten meerdere knobbels in of op de schildklier

Afhankelijk van de exacte oorzaak en gevolgen, worden nog veel meer verschillende struma’s onderscheiden, waaronder de adolescente, aberrante, nodeuze, cystische en colloïde struma. Een struma door uitzetting van schildklierweefsel vanwege een jodium-tekort wordt ook wel ‘endemisch struma’ genoemd (zie plaatje). Een endemische struma komt in Nederland niet veel meer voor vanwege een toereikende jodium-inname.

In onderstaand artikel bespreken we de symptomen & behandeling van struma…

Struma symptomen

Hoewel struma een symptoom is van een achterliggende aandoening… Wordt ook een struma zelf gekenmerkt door een aantal opvallende verschijnselen. De belangrijkste symptomen van struma ofwel krop zijn als volgt:

 • Gezwollen schildklier (dik & rond)
 • De zwelling kan uiterst mild of zeer extreem zijn
 • Gespannen gevoel van de hals
 • Mogelijke uitbreiding van zwelling naar hals & borst
 • Vergrote schildklier (qua afmetingen)
 • Opgezette schildklier (hard & stug)
 • Slikklachten, keelpijn & ademhalingsproblemen
 • Eén of meerdere knobbels of nodules op de schildklier

Struma kan voorkomen bij o.a. ontstekingen of gezwellen in de schildklier, maar ook bij ingrijpende hormonale veranderingen, medicijngebruik en een tekort of overschot aan mineralen.

Gevolgen struma

Een struma kan ontstaan bij een te traag of te snel werkende schildklier, maar ook bij een normaal functioneren van de schildklier. Krop is dus niet per definitie een teken van gevaar. Wel moet worden vastgesteld of de verdikking daadwerkelijk van de schildklier zelf afkomstig is… En dus niet van bijvoorbeeld een lymfeklier, bijschildklieren of tumor.

Struma is meestal zichtbaar als een bobbel op het midden van je keel en kan zich uitbreiden waardoor je hele hals opgezwollen en misvormd kan zijn. Een extreme zwelling van de schildklier kan slikklachten en ademhalingsproblemen veroorzaken. Bovendien levert een misvormde hals verregaande esthetische en praktische complicaties op.

In sommige derdewereldlanden komt endemisch struma veelvuldig voor vanwege ernstige tekorten aan jodium in drinkwater en voedsel.

Struma onderzoeken

Om te bepalen of de veronderstelde struma afkomstig is van een opgezette schildklier, wordt meestal een aantal onderzoekjes uitgevoerd. Bij een struma wordt allereerst aan de schildklier gevoeld (palpatie). Bij vermoeden van een kwaadaardig gezwel kan echografie of een CT-scan worden toegepast. In zeldzame gevallen zit er een goedaardige cyste of een kwaadaardige tumor in de schildklier. In dat geval is verdere behandeling nodig.

In dit artikel kun je alles lezen over de behandeling van struma en andere schildklieraandoeningen…

Tot slot

Een struma is “goedaardig”. Als je zeker weet dat je opgezette hals en/of schildklier een struma betreft, dan hoef je je dus geen zorgen te maken. Een struma verdwijnt doorgaans vanzelf zodra de jodiumhuishouding en/of de hormoonproductie van de schildklier is hersteld.

Als een struma gepaard gaat met een functiestoornis van de schildklier, dan is soms behandeling met schildklierremmers (thyrostatica) of synthetische schildklierhormonen (thyromimetica) nodig. In ernstige gevallen kan zelfs een operatie noodzakelijk zijn om de hormoonproductie van de schildklier te herstellen, waardoor de struma zal verdwijnen.

Heb jij ervaring met “krop” oftewel struma van de schildklier? Hieronder kun je een berichtje achterlaten…

64 reacties op “Struma – Symptomen & behandeling van een gezwollen schildklier…”

 1. Monique ·

  Hoi, Ik heb een opgezette keel, dichtgeklapte oren, vermoeidheid, tintelingen in armen / benen. Kan ook o.a geen bandje onder mijn kin van mijn fietshelm verdragen, geeft een kokhals gevoel. Struma wordt nu nog onderzocht of ik dat heb. Er is een echo gemaakt van de schildklier. Mijn waardes: Tsh 8.08, Ft4 12, T3 1.9, Anti tpo 2700 (geen typefout)…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Je TSH is veel te hoog, wat duidt op een traag werkende schildklier. Je FT4 is aan de lage kant, maar niet te laag. Voor je T3 geldt min of meer hetzelfde… Mogelijkerwijs is er sprake van een subklinische hypothyreoïdie. Een anti-TPO van boven de 100 kan al duiden op een auto-immuunschildklieraandoening. Een anti-TPO van 2.700 betekent nagenoeg zeker een auto-immuunaandoening van de schildklier (waarvan een traag werkende schildklier veelal het gevolg is). Zie ook dit artikel over Graves en Hashimoto… Heel veel sterkte en beterschap toegewenst!

 2. Tamara ·

  Ik heb teveel maca in een keer ingenomen en nu heb ik een verdikking in mijn hals, na wat gegoogle kwam ik bij de schildklier uit. Na veel voelen aan de hals heb ik ook een onderhuids bultje gevoelt. Floept iedere keer weg als ik eraan zit. Toch voelt het vast. Het is niet pijnlijk. Lijkt ovaal te zijn. Iets groter dan een speldenknopje, onder mijn oor, ongeveer 8 cm eronder en 6 cm boven sleutelbeen. Ik hoop dat het een vetbult is, maar kan ook een vergrote lymfeklier zijn. Verder ben ik niet ziek of ziek geweest. Morgen ga ik naar de dokter. Ik vind het wel eng. En denk en voel er steeds aan. Ik wil het zeker weten. Bedankt in ieder geval voor je reactie Paul. Gr. Tamar

  Beantwoorden
  • Tamara ·

   Gisterenavond had ik ook steeds het gevoel of mijn keel werd dichtgeknepen. Als ik mijn hoofd iets meer liet zakken door naar mijn telefoon te kijken alsof mijn keel heel opgezwollen was. Alsof er teveel weefsel zat. Ik kon echter niks zien als ik in de spiegel keek. Heel raar gevoel.

  • Paul ·

   Ga inderdaad naar de huisarts. Als je vooralsnog niet zeker weet of je halsklachten / keelklachten daadwerkelijk met je schildklier te maken hebben, dan is het allereerst belangrijk om hier uitsluitsel over te krijgen. Overigens bevat maca veel jodium, dus stelselmatig gebruik van geëxtraheerd / geconcentreerd macapoeder kan voor een opgezette schildklier zorgen (al is een opgezette schildklier vaker het gevolg van een tekort aan jodium)… Hoe dan ook: probeer eerst de oorzaak van je klachten te achterhalen en ga daarna pas googelen. 🙂 Sterkte!

 3. Tamara ·

  Kan een struma een vergrote lymfeklier veroorzaken?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Struma is een symptoom / verschijnsel waaraan een onderliggende oorzaak ten grondslag ligt. Of een vergrote (hals)lymfeklier gerelateerd is (of kan zijn) aan een struma is dan ook afhankelijk van de aard / oorzaak van de betreffende struma. Zo kan een schildklierontsteking in bepaalde gevallen zowel een struma als een opgezette halslymfeklier of bijschildklier veroorzaken.

 4. Henk Laarman ·

  Bloedwaarden van mij waren TSH : 1,5 FT4 is 12. Anti TG minder dan 12. Volgens de internist viel dat allemaal binnen de norm.

  Beantwoorden
 5. cinneke ·

  ik heb al acht maanden het probleem dat als ik om het even wat drink of eet. het gevoel heb dat er iets tussen keel en slokdarm blijft steken. en krijg ik het gevoel dat ik ga stikken echt benauwelijk gevoel ook koorts bij zweten 34 graden bij kou tot 39 graden dit een gemiddeld 4x in de week naar de nacht toe bij KNO arts die via neus in keel keek en gastroscopie slokdarm maag was niets afwijkend te zien. huisarts weer geen raad mee met me. ik ben ten einde raad. heb zelf ook nog fibromyalgie PDS CVS. ook hartrimestoornissen en chronische ontsteking neusslijmvliezen. ben begonnen met symptomen op te zoeken en kwam hier terecht. ik hoop dat het iets onschuldigs is want al acht maand duurt dit nu het begint telkens nadat ik vitamine B12 spuit en ampullen D Cura heb genomen. een drie weken later lijkt het te minderen tot ik weer de vitamine B12 en D Cura krijg na eten zwelt nek links en rechts op tegen de nacht u het het erg gezwollen wordt ik wakker van een verstik gevoel vind het na acht maand echt wel genoeg geweest 😢

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Voor de metabolisatie van vitamines zijn allerlei hulpstoffen nodig. Als je hoog-gedoseerde orale en intramusculaire vitaminesupplementen toegediend krijgt, kan het dus best zo zijn dat de voorraden van deze cofactoren uitgeput raken. Hierbij valt te denken aan magnesium, calcium en overige B-vitamines. Hoe dan ook vind ik het uitermate opvallend dat je klachten toenemen direct na suppletie, iets dat duidelijk suggereert dat de betreffende supplementen “niet goed vallen”… Persoonlijk zou ik hier je artsen direct over inlichten!

  • cinneke ·

   Allereerst dank je voor je reactie. ik meld dit al acht maanden aan mijn huisarts deze maakt zich enkel zorgen om de koorts. een routine onderzoek van bloed waar routine controle schildklier bij hoort is het enige dat hij getest heeft 😢ik ben ten einde raad. heb vorige maandag vitamine B12 injectie gekregen en vorige dinsdag de ampul van D Cura genomen en elke maand opnieuw tegen t weekend aan begint de ellende na het eten. Neem al 8 maand Domperidon EG smelttabletten 10mg. ik krijg het ijskoud na het eten en ook soms hartkloppingen linker arm handen vaak benen is een gevoel van tintelingen. ik ben deze op aanraden van huisarts beginnen nemen na ik na het eten hevige hartkloppingen en zweetbuien kreeg. snap er helemaal niets meer van van mijn gezondheid … maar wil wel is uit deze miserie geraken. heb al zoveel waar ik moet mee leren leven .. Dit kan ik er na acht maanden lang ermee Rob Rond te lopen echt wel missen… ben doodop ben zo wat einde raad. is net of mijn huisarts gelooft mij niet 😭 donderdag heb ik mijn 6 maanden afspraak bij de longarts ik hoop dat hij mij serieus neemt en mij verder stuurt. want ik weet het helemaal niet meer de moed zakt mij in de schoenen 😭

  • Paul ·

   Hoe zag de uitslag van je schildklieronderzoek eruit qua TSH, FT4 en (F)T3?

  • cinneke ·

   ik heb de bloeduitslagen nog de bloedwaardes nooit gekregen nooit gezien … toen ik aan huisarts vroeg (na iemand mij mij de goeie raad gaf) of TSH TF4 WAS MEE getest zegde mijn huisarts dat extra onderzoek niet nodig was dat mijn standaard bloedwaardes i.v.m. schildklier in orde waren … 😢

  • Paul ·

   Je hebt het volste recht om je eigen bloedwaardes in te zien, deze worden zelfs toegevoegd aan je medisch dossier. Loop dus gewoon even langs de huisarstenpraktijk en vraag je huisartsassistent(e) om een printje / uitdraai van je meest recente bloedwaarden…

  • cinneke ·

   mijn bloed word om de drie maand pas getest . maar telkens de week voor de vitamine B12 injectie en de inname van de D Cura 25.000 ampul … als je probleem zich het ergste voordoet dan vond huisarts het niet nodig. maar zo blij dit al 8 maanden bezig het begon na 1x D vitamine toen nog smelttabletten D3 2000 … dacht eerst allergie aan munt maar eens kreeg ik de D Cura ampullen 25.000 om de week daarna 1 per maand maar telkens ik s maandags de vitamine B12 injectie en de D Cura heb gehad begint dit weer … eerste maanden was dit na een week en half over nu is het stikgevoel na eten en na drinken vol 3 weken is het enkele dagen beter . en begint het dan weer opnieuw … ik word er gewoon gek van. na acht maanden ben ik het stilaan beu … echt ten einde raad . Dit kan toch niet niks zijn denk ik zo 😢

  • cinneke ·

   ik ga dit zeker en vast doen heb afspraak bij mijn huisarts gemaakt maandag morgen kan ik er terecht . donderdag ik ook naar mijn half jaarlijkse controle bij longarts. ga hem ook mijn verhaal doen en vragen of hij mij naar een specialist bij wie ik moet zijn voor mijn problemen wilt doorsturen … dat ik na acht maand eindelijk is weet wat er aan de hand is . maar hier zeker en vast nog iets weten vanaf ik meer weet. dank je om mij te geloven dat is zo een goed gevoel dat er toch iemand mij serieus neemt . dank je wel 😉

  • Paul ·

   Natuurlijk geloof ik dat je klachten 100% reëel zijn en dat er een onderliggende oorzaak dient te worden vastgesteld om een passend behandelplan te kunnen realiseren. Echt heel jammer dat sommige artsen hun patiënten zo slecht informeren en begeleiden! Weet je of je bloed ook al eens gecontroleerd is op ontstekingsparameters? Want een vitamine D-tekort en een vitamine B12-tekort in combinatie met koorts, darmklachten, chronische vermoeidheidsklachten, hartrimestoornissen en chronische ontstekingen doet mij toch echt heel sterk denken aan een chronische ontsteking van het spijsverteringskanaal. Dus een maagontsteking en/of darmontsteking… En heb je naast de maagscopie ook al eens een darmscopie ondergaan?

  • cinneke ·

   ik heb al enkele keren een coloscopie te laatste in april 2 jaar geleden. die behandelde arts in ziekenhuis as eerste waar ik zelf afspraak maakte in augustus 2016. deze vond het nog te vroeg op opnieuw te doen. heb onlangs dan naar andere darmspecialist ander ziekenhuis geweest daar keer keer vorige week bloedonderzoek en gastroscopie waaruit bleek dat alles oké was … heb vorige week ook na lang aandringen bij huisarts een CT-scan gehad van onderbuik hier weet ik pas maandag uitslag van. tenzij ik huisarts nog tref bij ouders waar hij donderdag langskomt

  • cinneke ·

   goede avond heb vandaag bij do longspecialist geweest. hij denk aan een allergische reactie van vitamine D Cura omdat het tellen begint bij inname van D Cura. de longspecialist heeft Zyrtec voor allergische reactie gegeven en vitamine D Pearls dit elke dag 1tje nemen. en heeft ook mijn bloed op de vitaminetekort genomen… maandag mag ik hem bellen voor de uitslag. longspecialist had mij na longembolieën enkele jaren terug Tribvit gegeven deze moest ik heel mijn leven nemen maar huisarts deed mij er mee stoppen.. had ik deze blijven nemen had ik nu niet 8 maanden die tekorten gehad vermoed longarts… ondertussen kon huisarts vandaag niet bij mijn vader komen dus deze komt morgen dan ben ik ook bij ouders aanwezig dus morgen zien wat hij hier op te zeggen heeft… longarts zegde te starten met Zyrtec als binnen 5 a 7 dagen niet beter word dan moet van longarts mijn huisarts verdere bloedtesten doen of mij doorsturen naar dokter voor schildklieren… ben benieuwd .. hou jullie zeker op de hoogte… dank u wel dat u mijn problemen serieus neemt en ben blij dat ook longarts dit nu serieus neemt.. nu duimen dat het een allergisch reactie is… maar vraag mij dan wel nog af een allergische reactie dat acht maand al een probleem is kan dit schade brengen aan mijn lichaam? vriendelijke groetjes, Cinneke

  • Paul ·

   De werkzame stof in D-Cure is cholecalciferol oftewel vitamine D3. De overige hulpstoffen, ballaststoffen en dragers zijn tocoferolacetaat (een vitamine E-ester), polyglyceryloleaat (E475: een combinatie van E422 / polyglycerolesters van vetzuren), olijfolie en geraffineerde zoete sinaasappelschilolie. In theorie zou het best kunnen zijn dat je allergisch bent voor een van deze stoffen, maar naar mijn ondeskundige mening is die kans niet erg groot. Het gaat hier immers om een beperkt aantal stoffen, waarvan er naar mijn weten niet één bekendstaat om het uitlokken van allergische reacties. Bovendien wordt D-Cure jaarlijks door duizenden mensen ingenomen, dus statistisch gezien zouden dan veel meer mensen last moeten hebben van allergische reacties jegens D-Cure. Zie eventueel ook de honderden reacties onder dit artikel over vitamine D-tekort. Overigens zijn de werkzame stoffen in triBvit als volgt: vitamine B11 / foliumzuur (0,8 mg), vitamine B12 / cyanocobalamine (0,5 mg) en vitamine B6 / pyridoxinehydrochloride (3,0 mg), dus een vitamine D-tekort zou je daar absoluut niet mee hebben voorkomen. Daarnaast is het niet per se zo dat er sprake is geweest van een continu tekort aan vitamine D. In de zonloze wintermaanden krijgen veel mensen te kampen met vitamine D3-tekorten, dus het vitamine D-tekort kan periodiek en terugkerend zijn… Afhankelijk van de onderliggende oorzaak van je vitamine B12-tekort was het zelfs de vraag geweest of je vitamine B12-tekort zou zijn voorkomen Zie eventueel ook dit artikel over vitamine B12-tekort. En tot slot: al zou er sprake zijn van een allergische reactie, dan vind ik de symptomen niet allemaal even sprekend daarvoor… Maar dit is dus mijn persoonlijke / ondeskundige mening. Om dit artikel niet te veel off-topic te laten worden, kan ik hier verder alleen nog uitweiden over struma / schildklierproblematiek. Overige reacties kun je achterlaten onder de relevante pagina’s voor het betreffende onderwerp. Sterkte en groeten, Paul

  • cinneke ·

   denk ook eerder aan wat u denkt. is dus ook van de longarts een veronderstelling dat het een allergische reactie zou kunnen zijn. longarts zegde ook als de medicatie voor allergie niet werkt dat huisarts dan zeker moest verder zoeken naar schildklier en struma enz. problemen maar zie morgen mijn huisarts en ga het is goed met hem bespreken want ik wil ook na 8 maand ook wel weten wat er scheelt en van deze problemen af … het feit dat ik hier en ook bij longarts wordt geloofd opent misschien mijn huisarts zijn ogen dat hij nu wel is moet verder zoeken. heb ook voor mezelf besloten als huisart er niet mee verder gaat eventueel is gewoon als spoed te gaan (wat hier bij ons in België mogelijk is zonder doorverwijzing) of andere huisarts te raadplegen … Paul hartelijke dank voor alle reacties…

  • Paul ·

   Ik wil toch nog even terugkomen op mijn eerste reactie (t.a.v. cofactoren)… Bij hoge doses vitamine D kunnen je magnesiumvoorraden uitgeput raken. Ik weet niet of de klachten van een magnesiumtekort direct na een D-Cure ampul kunnen verergeren, maar het zou raadzaam kunnen zijn om je magnesium eens te laten testen middels een bloedwaardebepaling…

 6. H. Laarman ·

  Ik (66) heb sinds enkele weken 2 cystes (vorm walnoot en een kleinere) links in de schildklier maar ook een kleinere cyste op het gewricht van duim en hand. Wie herkent dit? Schildklierpunctie was erg pijnlijk en na de 2e poging (alleen maar bloed!) afgebroken. Helaas te weinig materiaal om goed oordeel te kunnen geven. In het weinige weefsel in elk geval geen verontrustende zaken. Bloed is goed. Ik voel me goed en slikken geeft geen problemen. Advies is om een 2e punctie op een later moment te laten doen. Na de eerste ervaring heb ik daar niet zoveel zin meer in. Wat te doen?

  Beantwoorden
 7. Heidi ·

  Hallo, Ik heb struma en ben vandaag de waardes wezen prikken, T3 T4 en TSH. De huisarts heeft me doorverwezen en ik hoor steeds dat deze een andere marge aanhoud dan een internist. Klopt dit? En wat moeten de waardes precies zijn?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Er bestaan inderdaad verschillende referentiewaarden voor schildklierparameters, maar het is niet zo dat een huisarts per definitie andere marges aanhoudt dan een internist. De meest gebruikelijke referentiewaarden t.a.v. schildklierbloedwaarden vind je in dit artikel over schildklierwaarden… Sterkte!

 8. Marianne ·

  Heb vlgs ha in de li kant van de schildklier 2 cystes / bobbels (1,2 en 0,8 cm) en re 0,9 cm! Doorverwezen naar internist, kan daar volgende week terecht! Heb veel last met slikken, net of er een ontsteking zit. Niet benauwd of zo! Alleen pijnlijk slikken! Is dit normaal?

  Beantwoorden
  • Anita ·

   Ja ook ik heb last van een zeer vergrote schildklier. De scan heeft in het ziekenhuis uitgesloten dat het om een kwaadaardig geval. Heb last met slikken bewegen en praten. Hoop dat de scan ook voor u positief uitpakt!

 9. Miranda ·

  Ik ben al 20 jaar bekend met diabetes mellitus type 1. Altijd wordt de schildklier getest bij bloedonderzoek, tot nu toe zonder problemen. Sinds een zit ik in de overgang, met daarbij de bekende opvliegers. Nu is het zo dat ik sinds anderhalve week plotseling, op wisselende momenten dus ook ’s nachts, het gevoel heb dat mijn keel plotseling opzet, en het lijkt alsof ik stik. Dit kan dagelijks voorkomen, maar ik heb het ook een aantal dagen niet gehad. Is het mogelijk dat de bloedwaarden, niet afwijkend zijn en er toch sprake is van schildklierproblematiek? Het laatste bloedonderzoek was in mei van dit jaar en de volgende controle is in december. Ik vind het gevoel namelijk best eng, weet niet of het te maken heeft met de opvliegers. S.v.p. advies.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Dat ligt er maar net aan welke schildklierwaarden men precies heeft gecontroleerd… Weet je de exacte recente bloedwaarden van je TSH, FT4 en T3?

  • Miranda ·

   Ik weet helaas niet de waarden. Wel heb ik begrepen dat een kleine wijziging binnen de grenswaarde al voldoende kan zijn om klachten te ervaren, terwijl er volgens de curatieve sector dan geen uit het oog springende afwijkingen zijn. Ik weet ook niet welke waarden normaal zijn.

 10. Erna ·

  Elke herfst / winter begin ik last te krijgen van een globus gevoel. Ik heb de ziekte van Hashimoto en denk dat mijn schildklier opgezwollen is. Maar waarom alleen elke herfst / winter last hebben?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Dit zou wellicht te maken kunnen hebben met zonlicht, dus met de blootstelling aan en opname van vitamine D. Misschien eens je vitamine D laten controleren?

  • Erna ·

   Alle vitaminen, dus ook D, zijn okay! Maar ik begrijp hieruit dat een opgezwollen schildklier met vitamine D te maken heeft.

  • Paul ·

   Nee, dat niet per se. Maar verrassend veel schildklierpatiënten hebben eveneens te kampen met een vitamine D-tekort, een vitamine B12-tekort en/of een ijzertekort. En het enige seizoensafhankelijke aspect dat me zo 1-2-3 te binnen schoot was vitamine D. Natuurlijk heersen er in de koude maanden ook meer verkoudheidsvirussen en griepvirussen die kunnen uitwerken op de keelregio. De zogenaamde wintervirussen slaan gemakkelijker toe door toedoen van o.a. dichter opeen gepakte mensenmassa’s, slecht geventileerde ruimten, afkoeling van neusslijmvliezen, vernauwing van luchtwegbloedvaten, en opnieuw vitamine D-deficiëntie. Je bolusgevoel / kropgevoel zou (naast je schildklier) in theorie dus ook te maken kunnen hebben met keelholte, luchtpijp, lymfeklieren of iets dergelijks.

 11. Mathilda ·

  Ik heb een iets vergrootte schildklier en heb last met slikken en het gevoel dat ik iets moet wegslikken, ’s nachts schrik ik wakker alsof of ik stik. Ik kan geen te groten pillen slikken, want die blijven steken in mij slokdarm. Heb een keel onderzoek gehad in het VU, de schildklier veroorzaakt de klachten, maar is niet ernstig, dus m.a.w. ik moet er mee leren leven. Dat wil ik nog heel lang doen, ais het kan en mag. En wens dat iedereen toe >

  Beantwoorden
 12. jolanda ·

  Heb sinds aantal maanden slikproblemen, net of er stukjes pinda in me strot blijft zitten dat gevoel! Aantal keren huisarts geweest maar niks bijzonders te zien. Vaak in de ochtend ligt er op me kussen stukjes van eten wat blijkbaar eruit gekomen is tijdens mijn slaap. Heb sinds 2001 trage schildklier en slik hier ook medicatie voor. Heeft dit met mijn trage schildklierprobleem te maken of beginnende struma? Lijkt net of me keel soms dicht geknepen word hierdoor, wie weet eventueel oorzaak en hoe te verhelpen? Groet, Jolanda

  Beantwoorden
 13. marjan vissers ·

  Hallo, Ik heb al meer dan 20 jaar een verdikking in mijn hals, destijds een echo gehad en bloedonderzoek. Mij werd verteld dat er niks aan de hand was, er zat een verdikking aan de buitenkant van de schildklier. Was best opgelucht, want in mijn omgeving was er ook iemand die wat minder goed nieuws kreeg toen zij een bult had geconstateerd in haar hals. Ik heb geen last van deze verdikking, alleen als hij soms wat groter lijkt door bijvoorbeeld stress, dan maken andere mensen weleens opmerkingen wat ik daar heb op mijn keel. Dan is de zwelling wat meer zichtbaar. Ik vind dit best wel vervelend. Maar wat kan ik hieraan doen? Ben een halfjaar geleden nog eens naar de huisarts gegaan om waardes van schildklier voor zekerheid nog een keer te testen. Alles was goed. Moet ik toch nog wat meer laten doen of gewoon hiermee leven. Energie heb ik genoeg, doe dagelijks aan sport en eet zo gezond mogelijk. Gr. Marjan

  Beantwoorden
  • RIchard ·

   Hallo, wat je schrijft is heel herkenbaar ook ik heb al meer dan 20 jaar een verdikking in mijn hals, en hier div onderzoeken voor gehad. Mijn schildklier werkt naar behoren en de waardes zijn goed. Net als jij heb ik geen last van deze verdikking, maar lijkt hij soms wat groter lijkt door bijvoorbeeld stress, en maken andere mensen weleens opmerkingen wat ik daar heb op mijn keel. Na een andere medische kwaal waarvoor ik langdurig thuis geweest ben deed de bedrijfsarts een opmerking over de verdikking in mijn hals en heeft contact gezocht met mijn huisarts (was trouwens helemaal niet in de ziektewet voor de struma maar voor iets anders). Voor ik het wist was er een afspraak in het ziekenhuis… tja nu willen ze eigenlijk een operatie uitvoeren maar ja dat is niet zomaar even iets. Net als jij heb ik er dus ook verder geen hinder van en een halve schildklier weghalen en de rest van je leven pillen slikken terwijl mijn schildklier nu goed werkt? Groet Richard

 14. Daisy ·

  Hoi, Mijn dochter van 11 heeft een fors struma. Ook zijn haar schildklierwaardes niet goed (TSH 28 en t4 6,2). Nu voelt ze zich steeds zieker worden, moe (zelfs te moe om ook maar te eten), spierpijnen en ze is lusteloos en apathisch. Ze is net gestart met Euthyrox 50 ug. Wanneer zouden we verbetering mogen verwachten? En slinkt dan het struma ook?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Daisy, Of en wanneer schildkliermedicijnen aanslaan, is moeilijk te zeggen. De lichaamsvreemde schildklierhormonen moeten een afdoende en stabiel niveau in de bloedbaan bereiken en het is moeilijk in te schatten hoelang dit duurt. Hoeveel tijd dit nodig heeft, is namelijk afhankelijk van allerlei individuele factoren en randfactoren. Over het algemeen moet je binnen 3 tot 6 weken toch wel aanzienlijke verbetering bemerken. Sowieso neem ik aan dat men na een weel of 5 weer bloed bij je dochter afneemt? Of de struma vanzelf slinkt, is moeilijk te zeggen. Dat ligt maar net aan de onderliggende oorzaak van de schildklierproblemen. Sterkte en groeten, Paul

  • Remco ·

   Ik ben vorige week naar het ziekenhuis gestuurd nadat ik pijn had bij slikken de dokter dacht dat er een vocht ophoping zat, nu blijkt dat ik 2 cystes heb waarvan 1 mij parten speelt… dokter zegt struma waar ik me geen zorgen over hoef te maken , toch doe ik dat omdat ik kanker patiënt ben en nog maar net ben gestopt met de immuuntherapie vanwege mijn Melanoom. Kanker dus als het om mijn lymfe gaat of in de buurt daarvan ben ik in opperste tijd van paraatheid.. ik ben overigens gestopt met de immuuntherapie omdat alle kanker weg is op dit moment dus dat is goed maar maak me wel zorgen en hoe lang gaat die struma duren? Moet ik iets eten of zo omdat ik ook een aangepast dieet volg maar die pijn bij het slikken ben ik nu wel klaar mee..

 15. Els ·

  Mijn man heeft al jaren struma en als hij moe is heeft hij altijd een opgezette keel dus stuur hem dan ook vroeg naar bed maar 1 keer in de zoveel tijd heeft hij last van koortsigheid en slaapt dan twee dagen is dit bekend bij struma??? hoor graag of dit klopt

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Iedereen kan koorts krijgen, ook mensen met struma. Of de koorts daadwerkelijk gerelateerd is aan het struma is niet zomaar 1-2-3 te bepalen. Of dit tot de mogelijkheden behoort, ligt aan de onderliggende oorzaak van zijn schildklierprobleem.

 16. linda ·

  ik heb er ook last van ik kan niet meer goed slikken door struma maar ik kan ook niet kauwen en ik krijg automatisch hoofdpijn en mijn nek kan ik met moeite draaien oftewel vreselijk

  Beantwoorden
 17. Klaas ·

  Heb sinds een uur een vreemd gevoel in mijn keel, een half uurtje geleden kreeg ik slikklachten en voel ineens een duidelijke verdikking (in mijn keel linker zijde ter grote van een mandarijntje). Maak me hier een beetje zorgen over dat ik het niet eerder opgemerkt heb en dat die verdikking zo snel komt opzetten? Hebben we hier te maken met een struma? Wat zijn mijn opties? Hartelijk dank voor eventuele snelle reacties…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Heb je daarvoor iets gegeten? Een dergelijke snelle / abrupte zwelling van de keel lijkt me namelijk veeleer een allergische / anafylactische reactie. Persoonlijk zou ik dan ook direct de huisarts contacteren. Uitsluitsel kan ik je niet geven, maar ik betwijfel of je schildklier überhaupt betrokken is bij dit verhaal…

 18. Lucia ·

  Ik heb ook een struma. Ik heb eerst heel lang mee gelopen zonder een arts te raadplegen. Op een gegeven moment werd het zo erg dat zelfs mijn organen begonnen uit te vallen en ik een hartritmestoornis toonde. In juli 2013 werd ik opgenomen in het ziekenhuis en sindsdien ben ik voor behandeling bij een internist. Nadat ik opgenomen werd en medicatie voor kreeg begon het langzaamaan beter te worden en de zwelling was nog amper zichtbaar. Hoewel ik stipt om de 5 weken mijn bloed laat controleren en naar de internist ga, heb ik het gevoel dat ik niet de juiste behandeling krijg. Strumazol en Propranolol wanneer de schildklier te snel werkt en daarna Thyrax omdat hij weer te langzaam werkt. Ik heb een vriendin die dit ook had, en de struma werd bij haar meteen verwijderd. Zij leeft nu nagenoeg zonder schildklierklachten. Ik heb de internist gevraagd of dit een optie is, maar hij zegt dat wanneer de schildklier zo opgezwollen is, deze niet verwijderd kan worden. Maar ook wanneer het bloed weer normale waarden toont, wordt de schildklier niet verwijderd en mag ik weer opnieuw alle gevolgen ondergaan. Ik heb zelfs een behandeling gekregen met radio-actieve jodium die bij mij averechts werkte. Deze kwam in mijn bloed waardoor ik een infectie opliep en sindsdien merk ik dat ondanks dat ik trouw op tijd mijn medicijnen inneem het maar niet beter wordt met de schildklier. De zwelling zit ook te dicht bij het luchtkanaal, waardoor ik veel hoest en hierdoor ook het gezeur van de buren moet verdragen omdat ze het vervelend vinden. Ik begrijp het wel dat mijn gehoest een overlast is voor hun. Kan het ook anders of wat moet ik anders aangeven bij de internist om een goed oplossing hiervoor te krijgen? Zoals bekend gaat deze aandoening gepaard met uitvallen van je spierfuncties en ik heb ook artrose en lopen is voor mij een drama wanneer de schildklier niet meewerkt. En ik heb zo’n zin om eens zonder al deze stress en gedoe door het leven te gaan. Ik ben 53 jaar en krijg binnenkort mijn eerste kleinkind en ik zou er zo graag van willen genieten.

  Beantwoorden
  • Marina Kraaij ·

   Lucia, ik ben heel benieuwd hoe het nu met jou gaat. Ik heb een te snel werkende schildklier wat in 1999 is geconstateerd. In 2003 heb ik een jaar lang Strumazol en Thyrax geslikt en voelde me in dat jaar super goed.Maar daarna begon pas de ellende wat men mij verzwegen had en dat valt mij vaker op: medici willen van alles van je maar de nadelen noemen ze niet. Van Strumazol heb ik een struma gekregen; die nu heel dik is en problemen geeft. En direct na de kuur kreeg ik veel pijn in de armspieren. Nu wil men mij toch aan de radioactieve slok; maar ik ben overgevoelig voor alles en nog wat en durf het niet aan. Medici tonen onbegrip en vinden mij lastig; maar ik wil gewoon het beste voor mijn lichaam. Heb jij inmiddels wel van je kleinkinderen kunnen genieten? Probeer zoveel mogelijk afleiding te vinden en probeer je leven als een grote vakantie te zien i.p.v. een hoop ellende; dan voel je je een stuk beter!

 19. judy ·

  Hiii, vanaf 1 jaar geleden voel ik een knobbel, pijn in de hals, kaakpijn. De dokter zij een van mijn schildklier is groot de andere klein. Het is vervelend.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Judy, Een mens heeft slechts 1 schildklier, bestaande uit 2 ‘kwabben’. Als een van beide schildklierkwabben opgezet is, kan dat een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. Heeft je huisarts onderzoek ingesteld of een doorverwijzing gegeven? Zie eventueel ook dit artikel over een gezwollen schildklier(kwab). Sterkte, beterschap & groeten, Paul

 20. jorien ·

  Ongeveer 15 jaar heb ik een te traag werkende schildklier en slik hiervoor Tyhrax, nu heb ik al een hele tijd last van een brokgevoel in mijn keel en heb hiervoor een slokdarmonderzoek gehad waaruit blijkt dat er niets aan de slokdarm mankeert. Mijn huisarts denkt dat het een globusgevoel is (soort verbeelding), maar dat denk ik niet! Ook lijkt het steeds erger te worden en ga ik ’s avonds heel vroeg naar bed om het maar niet meer te voelen. Ik heb ook lichen sclerosus, pernicieuze anemie en artritis psoriatica. Ben 6 maanden geleden gestopt met roken en erg huilerig.

  Beantwoorden
 21. wendy ·

  Ik ben 37 en heb al van kinds af aan een vergrote schildklier, er zitten vele bobbels op zodat een punctie niet te nemen was en dit gedaan is via de lymfeklier. Uitslag was dat er niks vreemd was en ben weggestuurd… Moet 1x per jaar echo laten maken en me waardes zijn goed struma dus… Wat ik nog steeds niet snap is dat dit ergens vandaan moet komen het is niet normaal! Ik ben moe, depressief, en op ADD en persoonlijkheidsstoornis NAO gediagnosticeerd en ik moet geloven dat dit niet ligt aan mijn schildklier! Mijn oma en overgroot oma hadden dit ook en die kregen er medicijnen voor… Iemand ervaring of advies wat ik hiermee kan doen? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Je zegt dat je schildklierwaardes goed zijn, maar weer je ook de exacte waardes van je TSH, FT4 en FT3?

  • Sarah ·

   Heb jij net als ik ook het probleem dat je schildklier soms gezwollen aanvoelt en op een andere moment weer helemaal, ja zeg maar verdunt? Extreme verschil: soms zo gezwollen, soms helemaal niets te voelen… Ik wil wel naar de dokter gaan, maar telkens ik wil gaan verdwijnt die zwelling.

 22. Anja ·

  Hallo Paul, Ik heb bericht gekregen dat ze mij op 7 april gaan opereren aan struma. Mijn linker schildklierkwab gaan ze weghalen. Maar nu heb ik al een week of twee een hele hoge bloeddruk en mijn bloedvaten in mijn hals die kloppen als een gek. Ik word er gewoon angstig van! Vanmiddag naar de vaatspecialist geweest, die gaat mij morgen opbellen of er een scan gemaakt moet worden. Dat gaat hij overleggen, dus ik vraag mij eventueel af of ik mij wel moet laten opereren aan mijn schildklier? Gr. Anja

  Beantwoorden
  • Lien ·

   Hai Anja, Hoe is de schildklieroperatie verlopen? En hoe gaat het nu met de schildklierklachten. Ik herken jouw verhaal en zou er graag meer over weten… Gr. Lien

 23. Monique ·

  Ik heb al jaren een verdikking van mijn schildklier (struma), zit ook in mijn familie, mijn moeder heeft de ziekte van Graves… Ik heb geen klachten en mijn waardes zijn allemaal goed. Toch adviseert mijn dokter om er wat aan te laten doen. Ik heb de test gedaan voor jodium, maar mijn schildklier neemt niet veel op, mede omdat hij erg groot is (10 cm). Daarbij heb ik een hoge dosis nodig, maar met het risico dat het struma niet voldoende slinkt en alsnog geopereerd moet worden. Dat word het uitvoeren van een operatie nog lastiger… Ook zie ik heel erg op tegen het slikken van medicatie en het dik worden… Heeft iemand hier ervaring mee en kan mij wat tips geven? Over twee weken heb ik een afspraak bij de chirurg…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Monique, In dit artikel over schildklier & afvallen vind je een boel reacties van ‘ervaringsdeskundigen’. Sterkte, beterschap en groeten, Paul

  • Melissa ·

   Hoi Monique. Ik ben 24 jaar en heb ook een struma, een grote die iedereen wel opvalt. Ik heb een jodium slok gehad en het heeft nauwelijks tot bijna niet geholpen. Nou heb ik 8 april een afspraak met me internist om te kijken wat ze eraan gaan doen. Waarschijnlijk een operatie, waar ik super angstig voor ben. Schildkliermedicatie heb ik nu anderhalf jaar ongeveer. Je went eraan. Vond het in het begin super erg, maar ik word wakker, neem gelijk dat pilletje en na een halfuur mag je wat eten of drinken. Ik ben er inmiddels aan gewend en het is standaard routine net als de anticonceptie ’s avonds voor het naar bed gaan. Bij mij is me kele keel dik en ik ga er beetje bij beetje last van krijgen, dus het moet wel weg worden gehaald, al zie ik er nogmaals super tegenop. Ben zo bang voor de narcose! Groetjes, Melissa

 24. Wendy ·

  Ik heb ook een dikke bult bij mijn schildklier. De bloedtest was goed, maar toch heb ik een ‘propgevoel’ in mijn keel, vooral ’s avonds. Ook als ik een beetje stress heb, wordt het heel dik. Ik loop er nu 2 weken mee. Heb wel veel paniekaanvallen gehad en veel stress. Ik voel de bult drukken in mijn keel. Vanmiddag weer naar de dokter… Ben wel een beetje bang voor rare uitslag omdat er veel kanker voorkomt in de familie. Ook heb ik dit jaar heel veel last van allergieën gehad en veel hooikoorts en heel veel misselijkheid. Dat putte mij helemaal uit. En dit gebeurde allemaal na de geboorte van mijn zoontje.

  Beantwoorden
  • GART ·

   Hallo, Ik heb zelf ook struma sinds 14 mei en er zijn pillen voorgeschreven, L-thyroxine. Nu moet ik die nemen tegen te traag werkende schildklier. Bang moet je niet zijn, ’t zal hetzelfde zijn als bij mij denk ik! Alvast proficiat met je kindje. Zo min mogelijk stress en het betert!

  • Kima ·

   Beste Wendy, Hoe is het met jou? Welke onderzoeken heb je vorig jaar moeten ondergaan en wat waren de resultaten? Ik herken mezelf enorm in uw verhaal.Echo gehad en er zitten knobbels op en in mijn schildklier. Mijn bloedwaarden zijn allemaal OKÉ. Volgende week moet ik een schildklierscintigrafie gaan laten doen (nucleair onderzoek). Maar ik heb best wel schrik voor de uitslag. Groetjes, Kima

 25. Marysa Brand-Flu ·

  Goede dag, Ik voel me al zeker een week ziek (hoofdpijn en pijn op mij ogen) en heb al 4 dagen een opgezwollen hals (een druk op mijn hals), maar ik kan normaal slikken. Ik wilde weten of deze symptomen alarmerend zijn en of ik al mijn huisarts moet contacten.

  Beantwoorden
  • Ina ·

   Ik heb ook struma en bij mij deden ze niets. Ben nu 58 jaar, maar toen ik jonger was altijd moe, allerlei klachten die niet te plaatsen waren, de schildklierwaardes, waren altijd goed, de verdikking best groot… Ik kon het struma zo vastpakken, niemand zag het, alleen ikzelf. Het is nu minder; na de overgang slonk het struma bij mij. Mijn internist zei altijd, niemand die hier aan een operatie begint, pas als het kwaadaardig is of als iemand bijna niet kan ademhalen, jodiumkuren zijn ook niet alles. Bij ons zit het ook in de familie, aan vader en moeders kant. Mijn moeder is nu 83 jaar en zij is met haar 16e jaar behandeld met de slok (radioactief jodium drinken), want toen konden ze nog niet zoveel. De schildklier werkte te snel zegt zij. Ik ben genezen vanaf mijn 20 jaar. Denk dat zelfs mijn oom aan vaders kant is geopereerd aan struma toe hij jong was. Ik las jouw reactie en dacht, ik reageer hierop wat ik niet zo gauw zal doen, maar ik herkende het. Gr. Ina

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.