Home » Menselijk lichaam » Gebit (Tanden & Tandvlees) » Teruggetrokken tandvlees herstellen – 5 tips tegen terugtrekkend tandvlees

Teruggetrokken tandvlees herstellen – 5 tips tegen terugtrekkend tandvlees

Teruggetrokken tandvlees herstellen – 5 tips tegen terugtrekkend tandvlees

Teruggetrokken tandvlees oftewel “gingiva recessie” is een slecht teken. Door terugtrekkend tandvlees komt de tandhals van een tand namelijk bloot te liggen, en blootliggende tandhalzen zijn kwetsbaar voor tandbederf. Bovendien is het terugtrekken van tandvlees veelal een teken van een vergevorderde tandvleesontsteking.

Symptomen van teruggetrokken tandvlees…

Gezond tandvlees is roze van kleur, vult nagenoeg de volledige ruimte tussen je tanden, en sluit bovendien naadloos aan op je tandoppervlak. Terugtrekkend tandvlees kun je dan ook gemakkelijk herkennen aan spleetjes, kiertjes, roodheid en blote tandhalzen. Terugtrekkend tandvlees ontstaat meestal door:

 • Onvoorzichtig poetsen
 • Bacteriële ontstekingen in de mondholte
 • Operatie (kaakchirurgie, implantaten e.a.)
 • Irritatie door beugel, kronen, bruggen etc.

Het is erg belangrijk om terugtrekkend tandvlees bij de eerste symptomen te behandelen… Daarom hierbij 5 tips voor het voorkomen & herstellen van teruggetrokken tandvlees…

1. Terugtrekkend tandvlees masseren

In geval van terugtrekkend tandvlees is het raadzaam om regelmatig je tandvlees te masseren. Tandvlees massage stimuleert namelijk de doorbloeding van het tandvlees en helpt het tandvlees gezond, sterk & soepel te houden. Je kunt het terugtrekkende tandvlees masseren met een tandenborstel of met je vingers.

Zorg wel dat je je handen van tevoren zorgvuldig en langdurig ontsmet met warm water en zeep. En gebruik uitsluitend een hele zachte tandenborstel met extreem soepele haartjes voor een tandvlees massage. Poets niet, maar zet je vingertop of tandenborstel vast op het tandvlees. Maak zachte drukbewegingen en korte draaibewegingen op het oppervlak van je tandvlees zonder hard te duwen.

Masseer je tandvlees altijd in de richting van de tanden en dus niet richting de kaken.

2. Mondspoelmiddel tegen terugtrekkend tandvlees

Antibacteriële mondspoelmiddelen & mondsprays kunnen terugtrekkend tandvlees verhelpen door infecties tegen te gaan. Bij de apotheker vind je antibacterieel mondwater van allerlei merken. Bekende voorbeelden zijn Perio Aid®, Odol®, Paradontax®, Meridol®, Oral-B® en Johnson & Johnson: Listerine®.

Dit soort mondwaters en mondspoelmiddelen bevat nagenoeg altijd alcohol (ethanol), chloorhexidine, triclosan of cetylpyridinium chloride (CPC) als werkzame, antibacteriële stof. Als je veel last hebt van gevoelig en terugtrekkend tandvlees, dan kan een antibacterieel mondwater een prima aanvulling zijn op het tandenpoetsen.

Een antibacterieel middel dringt door tot diep in de pockets en in gleufjes en kiertjes die je met borstels, flosdraad, ragers en schrapers niet kunt bereiken.

3. Beugel ter behandeling van teruggetrokken tandvlees

Teruggetrokken tandvlees kan in veel gevallen (deels worden) hersteld met een beugel. Een orthodontist oftewel beugeltandarts zal dan een beugel plaatsen. Vaak moeten er enkele snijtanden worden getrokken zodat er extra ruimte ontstaat. Die ruimte is doorgaans nodig om de tanden op te doen schuiven en het teruggetrokken tandvlees te laten “opklimmen”.

Voordat er met de tanden geschoven wordt, moet het tandvlees volledig ontstekingsvrij zijn. Een tandarts of orthodontist kan dit bepalen aan de hand van eventuele ruimtes tussen tandvlees en tandhalzen (“pockets”). Deze tussenruimte wordt ook wel de “pocketstatus” genoemd.

In veruit de meeste gevallen levert een beugel een bevredigend resultaat op wat betreft het terugtrekkende tandvlees en de gleuven tussen de tanden.

4. Herstel van teruggetrokken tandvlees door tandarts

Een gespecialiseerd tandarts-paradontoloog kan terugtrekkend tandvlees in veel gevallen voorkomen (of in ieder geval een halt toeroepen) zonder operatieve ingreep. Hij kijkt eerst of er naast tandvleesterugtrekking en -ontsteking meer aan de hand is. Vervolgens:

1. Wordt de diepte van de “pockets” rond je tanden en kiezen gemeten.
2. Wordt een kweek van de bacteriën in de pockets gemaakt.
3. Worden röntgenfoto’s gemaakt om de lengte van de wortels en eventueel botverlies te kunnen bekijken.
4. Worden de pockets één voor één zeer grondig gereinigd met specialistische apparatuur.
5. Wordt uitleg & advies gegeven over poetsen, ragen, flossen, tandpasta’s, poelmiddelen en tongschrapers.

In veel gevallen zal je teruggetrokken tandvlees weer ietwat aantrekken en omhoog klimmen als de pockets rond je tanden weer strak en schoon zijn!

5. Operatie om teruggetrokken tandvlees te herstellen

Als het tandvlees is teruggetrokken vanwege een ernstige tandvleesontsteking, dan kan een zogenaamde “flap-operatie” van je tandvlees noodzakelijk zijn. Er wordt dan een sneetje van onder naar boven in je tandvlees gemaakt. Zodoende wordt het onderliggende kaakbot zichtbaar en kunnen de kaak en het tandvlees van binnenuit worden gereinigd.

Een flap-operatie is uitsluitend mogelijk als het tandvlees ontstekingsvrij is. Bovendien moet er voldoende onderliggend kaakbeen aanwezig zijn om het tandvlees in zijn oorspronkelijke conditie te kunnen krijgen. Na de flap-operatie kan het tandvlees nog wat verder terugtrekken, waardoor tijdelijk “lange tanden” ontstaan. Naarmate het tandvlees geneest, zal de terugtrekking verminderen of zelfs volledig verdwijnen.

Indien je je stoort aan eventuele “lange tanden” kan een tijdelijke tandvlees-epithese van kunststof je blootliggende tandhalzen verbergen & beschermen.

Tot slot

Ga bij terugtrekken tandvlees direct naar een tandarts als je dat nog niet hebt gedaan. De tandarts kan je tandvlees controleren en een behandelingsplan opstellen. Uiteindelijk zal hij je teruggetrokken tandvlees behandelen indien dat nodig is. Tandvlees dat reeds is teruggetrokken en behandeld, kun je helpen herstellen met bovengenoemde tips.

Heb jij last van terugtrekkend tandvlees? Of heb je reeds teruggetrokken tandvlees al eens laten behandelen? Laat jouw vraag, opmerking of ervaring achter in een reactie hieronder…

58 reacties op “Teruggetrokken tandvlees herstellen – 5 tips tegen terugtrekkend tandvlees”

 1. Chris ·

  Beste, Ik ben 49 jaar en heb al jaren (meer dan 15 jaar) last van terugtrekkend tandvlees/blootliggende tandhalzen. Ik ga echter om de 6 maanden naar de tandarts en ook om de 6 maanden naar de mondhygiënist, dus ben om de 3 maanden intensief bezig met mondzorg. Ik krijg steeds meer het gevoel dat ik dit alles doe zonder enig resultaat. Ik gebruik immers een door de mondhygiënist geadviseerde tandenborstel en volg het poetsadvies netjes op. Ik overweeg om over te stappen naar tandvleesprothese, dit omdat ik het gevoel krijg geld naar de zee te brengen. Kan je mij informeren of het jarenlang behandelen zonder resultaat recht geeft op vergoeding van de zorgverzekering?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Chris, Nee, volgens mij is het niet zo dat als je maar lang genoeg tevergeefs door een tandarts of mondhygiënist wordt behandeld, dat je zorgverzekeraar dan ineens voor je zorgkosten wil opdraaien. Tenzij je aanvullend verzekerd bent en de betreffende parodontale behandeling toch al gedekt werd door je zorgverzekering. Onderaan dit artikel over pijnlijk tandvlees heb ik onlangs nog uitgebreid een lezersvraag over tandvlees-epithese beantwoord. Wellicht heb je er iets aan… Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul P.S. Blootliggende tandhalzen kun je eventueel ook laten etsen; daarvoor is (afhankelijk van de exacte situatie) niet per definitie een tandvleesprothese vereist.

 2. L v/d K ·

  Beste, Ik heb al enkele jaren last van terugtrekkend tandvlees. Dit is het beste zichtbaar bij mijn bovenste hoektanden. Ik heb er geen pijn aan, maar het is vrij lelijk wanneer ik lach, aangezien het teruggetrokken tandvlees vrij duidelijk te zien is. Ik heb ook 3 verstandskiezen die getrokken moeten worden, ik ben alleen doodsbang voor de tandarts… Maar dan ook écht bang… Ik ben 24 jaar. Ik wil onder gehele narcose m’n tanden laten trekken, alleen wordt dit niet vergoed… Wat kan ik doen? Groetjes L.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste L, Als je geen aanvullende tandartsverzekering hebt, worden inderdaad alleen de reguliere tandartskosten 100% vergoed, zoals vullingen, preventieve controles etc. Specialistische tandheelkunde, waaronder kronen, bruggen en implantaten (maar inderdaad ook volledige narcose) wordt helaas niet vergoed via de basis/standaard tandartsverzekering, maar uitsluitend (meestal voor 75%) via een aanvullende zorgverzekering voor de tandarts. Je hebt wat dat betreft niet veel opties. Aangezien je ‘gebitsproblemen’ reeds bekend zijn, is het volgens mij niet mogelijk om je volgend jaar aanvullend te verzekeren, waardoor de tandartskosten alsnog vergoed worden. Bovendien zul je dan bijna een jaar moeten wachten, wat me geen reële optie lijkt. Het komt er denk ik op neer dat je de volledige narcose uit eigen zak dient te bekostigen of toch voor een lokale verdoving dient te gaan. Voor zover ik weet zijn de kosten van een algehele narcose bij de tandarts afhankelijk van de duur en aard van de ingreep; ze variëren doorgaans tussen de 300 en 850 euro, dus dat is een aanzienlijk tot enorm geldbedrag. Ik weet niet waar je angst voor de tandarts precies vandaan komt, maar ik kan me voorstellen dat je misschien eerst eens een geruststellend gesprek kunt aangaan met een sympathieke tandarts alvorens tot ingrijpen over te gaan. De verdovingen van tegenwoordig zijn echt extreem effectief en efficiënt en doen nauwelijks nog pijn; alsof je een miniem speldenprikje voelt. Hoe dan ook, heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

 3. Dennis ·

  Hallo, Ik heb eergisteren tijdens een kroegentocht meegedaan met een stom spel. We moesten Absint (80%) in onze mond houden voor een wedstrijdje. Mijn hele mond is verbrand; mijn gehemelte is wit en rondom mijn kiezen is het helemaal rood en ontstoken. Er is zelfs een plekje wat bruin/ zwart is. Wat kan ik hieraan doen? Ik poets elektrisch met tandpasta van Zendium en gebruik ook Listerine. Wat kan ik er nog meer aan doen? Moet ik snel naar de tandarts of kan k nog even wachten?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Dennis, Ik ben GEEN arts, maar op mij komt dit over als chemische verbranding en ‘t zou zelfs kunnen duiden op weefselsterfte. Persoonlijk zou ik er direct mee naar je huisarts gaan en je indien nodig laten doorverwijzen naar een mondspecialist. Sterkte & groeten, Paul

 4. briljant ·

  Druppeltje citroensap in glas water en dan spoelen en gorgelen, doorslikken kan geen kwaad.

  Beantwoorden
 5. Patrici ·

  Hallo, Ik zie zojuist bij mijn zoon van 8 dat bij zijn middelste ondertand het tandvlees ‘verdwenen’ is. Zijn tand is dus zichtbaar tussen het tandvlees. Het doet ook zeer. Wat kunnen we hieraan doen? We zijn momenteel nog met vakantie, dus direct naar onze tandarts gaan kan niet. Het ziet er echt vreemd uit, heb het nog nooit eerder gezien.

  Beantwoorden
 6. ellen ·

  Ik heb plotseling een openliggende tandhals boven een kroon. Wat zou daar de oorzaak van kunnen zijn en wat zou ik kunnen doen om het tandvlees weer over de tandhals te krijgen?

  Beantwoorden
 7. Wilma ·

  Wat naast het poetsen je tanden schoner en witter maakt + tandvleesproblemen vermindert + loszittende tanden vaster laat zitten, is “oil pulling”. Ook wel olie trekken / kauwen genoemd. Google maar eens…

  Beantwoorden
  • Brainsnack ·

   Oil Pulling is onzin. Eerste resultaat van Google is dan ook een artikel waarin dit soort kwakzalverij wordt ontmaskerd.

 8. Elize ·

  Ruim drie jaar geleden heb ik een tandvleestransplantatie gehad bij de parodontoloog. Voor mij was het niet zo’n fijne ervaring, maar het heeft in eerste instantie wel geholpen. Echter is mijn tandvlees nu weer opnieuw aan het wegzakken bij een tand. Bezoekjes aan de tandarts zijn pijnlijk. De tandarts moet (natuurlijk) dat gebied ook schoonmaken, maar omdat mijn ondertand aardig bloot ligt, is die ook erg gevoelig. Hierdoor ook weer angst gekregen om naar de tandarts te gaan, wat het allemaal niet beter maakt. Wat kan ik nu nog doen? Het is niet ontstoken of iets dergelijks en ik probeer op dat gebied zo zacht mogelijk te poetsen…

  Beantwoorden
 9. H. Ghazi ·

  Ik zou graag een afspraak willen maken.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste H. Ghazi, Dit is enkel een informatieve pagina over terugtrekkend tandvlees; je kunt hier dan ook geen afspraak maken om teruggetrokken tandvlees te laten herstellen. Groeten, Paul

 10. wen ·

  Beste Paul, Ik heb blootliggende tandhalzen bij mijn hoektanden, een familiaire aandoening zo lijkt. Het tandvlees dat aanwezig is, is gezond, ik heb er weinig klachten van, maar het ziet er niet mooi uit. Mijn tandarts stelde voor daar een witte vulling overheen te leggen, om verdere problemen in de toekomst te voorkomen. Deze wordt aangebracht zonder boren/slijpen etc. Ik kan er op internet weinig over terug lezen en weet dus niet welke ervaringen mensen daarmee hebben. Kan jij me er meer over vertellen? Alvast bedankt voor je reactie!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ik verwacht eigenlijk dat je tandarts met een hiermee het voorheen besproken ‘etsen’ bedoeld met een etsvloeistof of sealant. Ander zou ik niet weten wat ermee bedoeld kan worden.

 11. Richard ·

  Ik ben 20 en nog nooit problemen gehad, maar vaak last van aften en daarna ook tandvleesontsteking. Ik kwam er deze week achter dat mijn tandvlees naar beneden getrokken was en heb al van alles geprobeerd. Tandarts vandaag gebeld en de assistent zei dat ik horsig of ook wel te hard poets. Dat ik daarom een zachte borstel moet gebruiken. Ik doe elektrisch poetsen, maar heb wel een beugel gehad en er zijn toen 4 tanden getrokken. Toen was het tandvlees goed, maar het lijkt steeds erger te worden en de onderste tanden waar het tandvlees teruggetrokken is, is langs mijn kies. Ik heb jodium speciaal gehaald en dit werkt niet, ook niet meer voor de aften. Mondspoelmiddel ook niet. Wat kan ik het beste doen: wachten tot ik dit jaar weer naar de tandarts moet of een maandje afwachten en bellen voor een afspraak? Want weet niet als ze nog kiezen trekken of het goed komt…

  Beantwoorden
 12. Nath ·

  Help. Ik heb sinds een paar maanden ook last van mijn tandvlees. Het lijkt of het inderdaad een beetje omhoog getrokken is, waardoor dat plekje nu ontzettend gevoelig is geworden, echt pijn doet het niet, maar meer het gevoel dat je je tanden in een ijsje zet als je er niet tegen kunt, maar dan erger. Daarom durf ik niet naar de tandarts! Wat nu? Groet, Nath

  Beantwoorden
 13. Brian Debruynen ·

  Ik heb nu al een paar maanden opgetrokken tandvlees aan mijn linker hoektand. De tandarts heeft gezegd dat dit niet meer te herstellen is. Toen heb ik wat opzoekwerk gedaan en blijkbaar is het wel te herstellen. Waar kan ik het laten herstellen? Hoeveel kost de herstelling?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Brian, Of de behandeling (waarschijnlijk bedoel je ‘etsen’ m.b.v. een sealant of zelf-etsend adhesief) echt voor herstel zorgt van je tandvlees is vooraf niet te zeggen. Wel is het nagenoeg zeker dat verdere degeneratie van het betreffende stukje tandvlees wordt voorkomen. Je kunt een ets c.q. sealant laten aanbrengen bij een kundig tandarts, orthodontist of tandheelkundig specialist. De kosten zijn afhankelijk van de individuele tarieven van de betreffende zorgprofessional. Groeten & sterkte, Paul

 14. Sanne ·

  Hallo, Ik ben zestien jaar, en ik heb nu al een halfjaar last van ontstoken tandvlees. Dit is begonnen toen mijn beugel eruit is gehaald. Ik poets gewoon elke dag en ik stook ook, maar het doet zo’n zeer dat de tranen in m’n ogen staan als ik aan het poetsen ben. Het tandvlees bij mijn hoektanden is aan het terugtrekken en er zit ‘s avonds altijd een soort wit laagje op mijn tandvlees. Ik vind het eigenlijk nogal eng om naar de tandarts te gaan, is er iets wat ik zelf kan doen?

  Beantwoorden
  • Suzannze ·

   Sanne, Het is vaak toch het beste om even naar de tandarts te gaan. Ik was vroeger ook erg bang voor de tandarts, waardoor ik vaak niet ging en dingen alleen maar verergerden. Tegenwoordig hoef je eigenlijk niet meer bang te zijn voor de tandarts omdat ze heel voorzichtig werken en alles eerst met je overleggen en niet zomaar iets doen. Misschien is het bij jou wel iets kleins, bijvoorbeeld wat tandsteen dat ze zo kunnen verwijderen…

 15. Silvia ·

  Hoi Paul, Welke of wat soort behandeling heb jij laten doen bij je tandarts (aan je beide hoektanden)? Ik ben al een paar jaar bekend met terugtrekkend tandvlees en na mijn laatste bezoek (een maand geleden) lijkt het steeds erger te worden. Ben 34 jaar en het lijkt mij wat te vroeg dat ik er nu al zo’n last van heb. Het enige wat zei mij zeggen is dat ik zachtjes moet poetsen en daar let ik heel sterk op, maar het zet geen ‘zoden aan de dijk’ momenteel… Mvrgr

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Silvia, Ik heb een sealing laten aanbrengen op de ontblote/blootliggende tandhalzen van mijn hoektanden. Het probleem van het teruggetrokken tandvlees is hiermee niet verholpen, maar ik merk wel dat het tandvlees zich nu langzaamaan herstelt. Omdat het tandbeen voorheen een kleins stukje bloot lag, was de tandhals enorm gevoelig/pijnlijk en extra ontvankelijk voor tandplak, tanderosie en tandsteen. Ook deed het poetsen pijn, waardoor ik de tandhalzen automatisch ging ontzien bij het poetsen en het probleem wordt versterkt. Je komt in een vicieuze cirkel van blootliggend tandvlees, pijn, minder goed poetsen, meer tandvleesproblemen en nog verder terugtrekkend tandvlees. Door het sealen van de blootliggende tandhalzen is er geen sprake meer van pijn of gevoeligheid, waardoor ik weer gewoon kan reinigen. En zoals ik al zei, lijkt het teruggetrokken tandvlees zich dankzij het sealen van de ontblote tandhalzen beetje bij beetje te herstellen. Welk soort sealant er precies is gebruikt weet ik niet, maar daarover zou je inlichtingen kunnen inwinnen bij je tandarts. Waarschijnlijk zoiets als Gluma, glasionomeer of een desensitizer met een zelf-etsend adhesief; een soort doorzichtige lijm. Bij mij werkt de behandeling in ieder geval perfect! Groeten, Paul

  • Silvia ·

   Hoi Paul, Dank je voor je snelle reactie! Het is inderdaad vooral erg gevoelig en vooral bij koude dranken. Zelfs met mondwater spoelen zorgt dat ik tegen het plafond aanzit! En ik gebruik zelfs speciale tandpasta voor gevoelige tanden en etc. Ik neem jouw info/tip mee naar mijn tandarts en ondertussen ben ik even aan de slag gegaan om bij een andere tandarts ook een second opnion aan te vragen… Eens kijken wat er uitkomt… Hartelijke groet!

  • Paul ·

   Graag gedaan! Ik ken het gevoel; echt een verschrikkelijke, zenuw-tergende sensatie. Ik heb al talloze tandpasta’s en Elmex bevalt mij tot nog toe het beste. Maar omdat ik geen fan ben van fluoride heb ik een tijdje geleden een biologische tandpasta bij een natuurwebwinkel besteld en die kwam toevallig net binnen. Effe kijken of dat nog iets doet. :P Heel veel succes en sterkte ermee in ieder geval!

  • Silvia ·

   Je slaat de spijker op zijn kop! Hahaha… Elmex gebruik ik ook! Ben benieuwd hoe die biologische tandpasta is… Mijn huidige tandarts had ook nog Desensin geadviseerd… Niet makkelijk te verkrijgen, maar als het werkt dan heb ik er alles voor over, hahaha…

  • Paul ·

   Ik had nog nooit van Desensin gehoord! Even opgezocht en ik lees er het volgende over: Desensin Plus tandpasta is werkzaam op de uiteinde van de tandzenuw en remt het overbrengen van de pijnprikkels. Desensin Plus bevat tevens de ingrediënten vitamine E, allantoïne en panthenol. Het is dus een soort van verdovende tandpasta. :P Wellicht hebben meer mensen iets aan jouw tip…

  • Silvia ·

   Ik ren morgen meteen naar de apotheek om het op te halen! Graag help ik meer mensen, dus hopelijk is deze tip ook wat voor anderen… :-)

  • Silvia ·

   Hoi Paul, Het heeft even geduurd voor ik weer kon antwoorden… Ik ben langs geweest bij het KvPA (voor een second opnion) en zij constateerden dat ik teruggetrokken tandvlees heb i.v.m. een poetstrauma (poets te hard). Hierdoor mag ik nog maar 1x per dag mijn tanden poetsen met ZACHTE (opzet)tandenborstels, zodat ik mijn tandvlees wat meer rust geef. Zij adviseerden mij ook om Desensin te gebruiken en als ik begin met poetsen, dan moet ik starten met de achterkant van mijn tanden. Dit doe ik nu ruim een maand en ik bemerk duidelijk een verschil! Heel fijn spul en mijn tanden zijn minder gevoelig. Alles eten en drinken kan weer zonder mij zorgen te maken… :-)

  • Paul ·

   Hoi Silvia, Goed om te lezen dat je een passende oplossing hebt gevonden! Ik gebruik inmiddels alweer een tijdje biologische tandpasta zonder fluoride en ik moet zeggen dat dat nog beter bevalt dan Elmex. Ik zal binnenkort ook eens Desensis uitproberen voor de beeldvorming. :P Bedankt voor alle info! Groeten, Paul

 16. John ·

  Doe wat onderzoek op internet. Hier en daar worden wel wat suggesties gedaan en/of producten verkocht. Als het natuurlijke producten zijn kan het niet echt kwaad lijkt mij, misschien is je geld goed besteed? Hierbij een tweetal links naar nieuw types operaties (weet niet of ze ook in NL beschikbaar zijn): ‘Laser Periodontal Gum Therapy‘ (LANAP) en ‘Pinhole Procedure‘. Ikzelf heb een aantal producten aangeschaft en ben voorlopig tevreden, maar het is pas kort geleden: 1. Weleda mondwater (ratanhia/myrrhe) 2. Dr.Schulze’s Oral Therapy 3. Argiletz Tandpasta 4. Tooth Soap paste 5. Periogen… Zo probeer ik wat af te wisselen… en natuurlijk na iedere maaltijd z.s.m. spoelen met water, flossen, tanden en tandvlees poetsen met extra zachte borstel (niet hard poetsen, wel lang en enkel in de richting van tandvlees naar tanden, niet andersom) en vervolgens een mondspoeling.

  Beantwoorden
 17. rachel ·

  Ik zou willen weten of er ook geen fondsen zijn die het het kunnen vergoeden…

  Beantwoorden
 18. san ·

  Ik heb parodontitis. In het verleden is in ieder kwadrant 1 kies getrokken. Ik wil heel graag een beugel om de gaten op te vullen. Is dit verstandig met tandvleesproblemen? Ik ga elke 4 maanden naar de mondhygiënist voor reiniging. Ik maak veel tandplak aan. Eerlijke kwestie dénk ik. Heeft iemand hier ervaring mee of advies?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste San, Of een beugel je tandvleesproblemen verergert of juist vermindert is vooraf moeilijk te zeggen. Dat is afhankelijk van talloze factoren. Scheefstand van tanden of gapen tussen je tanden hoeven immers ook niet bevorderlijk te zijn voor je tandvlees. Dat je veel tandplak aanmaakt, is een beetje een drogredenering. Als je de tandplak meermaal daags verwijdert m.b.v. van een tandenborstel, rager, flosdraad en mondspoelmiddel, maakt het immers niet uit hoeveel tandplak je aanmaakt. Als je je mond optimaal verzorgt gaat tandplak weg, ongeacht de hoeveelheid. Laat je dus niet zomaar iets wijsmaken. Groeten, Paul

 19. Ronald ·

  Hallo, Ik loop al een jaar met een apneu-bit vanwege ademhalingsstilstanden tijdens het slapen. En gelijktijdig heb ik dus last van terugtrekkend tandvlees. Nu in het ergste geval zitten mijn onderste tanden al een beetje los en ik vraag me af wat ik eraan kan doen?

  Beantwoorden
 20. Erik ·

  Hallo, Ik ben 45 jaar en sinds een paar weken trekt mijn tandvlees zich in rap tempo terug. De ene na de andere tand en kies zie ik de tandhals van. Mijn tandarts die weet niet hoe dat komt en heeft me pas al een kies waar de tandhals van te zien was geboord waar een flink gat in zat, precies bij de overgang van kies en tandvlees. Ik heb nu een heel gevoelige kies. Weet hier iemand hoe dat komt dat mijn tandvlees zo snel achteruit gaat? Ik heb ook het idee dat mijn tandarts veel geld aan me wil verdienen en mij niet echt serieus neemt, want bij een controle zag die ook dat gat in mijn kies niet, terwijl ik daar een week eerder ook al was. Ik maak me ernstig zorgen omdat ik bang ben kiezen en tanden te verliezen. 1 tand staat al helemaal scheef naar voren. Help me!

  Beantwoorden
 21. Kelly ·

  Hallo, Ik ben 19 jaar oud en heb bij 1 tand heel erg terugtrekkend tandvlees. Wat kan ik doen!? De tandarts zei dat het door de beugel komt en dat het niet erg is, maar het wordt alsmaar erger.

  Beantwoorden
  • Rennie ·

   Ik zie veel vragen. Ik zou graag ook antwoorden willen zien. Waarom worden de vragen niet beantwoord?

  • Paul ·

   Beste Rennie, Dit is een gratis weblog met talloze artikels die geheel vrijblijvend ter beschikking worden gesteld en die bezoekers op eigen initiatief kunnen raadplegen. Ik houd deze website bij omdat ik het leuk en interessant vind. Maar omdat het extreem veel tijd kost, is het helaas niet vanzelfsprekend (of überhaupt haalbaar) dat iedere vraag die wordt achtergelaten ook beantwoord wordt, maar ik doe mijn best. :P Groeten, Paul

  • peter ·

   Een goede vitaminekuur volgen (Deva Vegan Multivitamin & Mineral Supplement) en alles komt in orde.

  • Richard ·

   Beste Kelly, Ik ben 20 en heb ook terugtrekkend tandvlees aan de onderkant. Als ik mijn vinger in de mond leg zo === dan voel ik mijn tanden nog niet. Heb gebeld naar de tandarts en de assistent zei dat ik te hard poets met de elektrische tandenborstel. Nooit problemen gehad, maar nu plots aftes en terugtrekkend tandvlees. Ik moet nu rustig poetsen en niet drukken tegen ‘t tandvlees.Er is een ding wat ze kunnen doen als ze geen flap erover kunnen leggen. Dan halen ze een stuk weefsel uit ‘t gehemelte. En dan zetten ze dat over het blootliggende gedeelte. Een flapcorrectie kan ook nog, dan krijg je spuiten en dan snijden ze het open en maken ze het schoon… maar helaas ligt het tandvlees dan niet meer zo hoog als voorheen. Ik heb nog geen probleem met drinken, maar telkens als ik terugga word alles verwijdert en zitten mijn tanden best los. Omdat hij echt port! Ik ben benieuwd dit jaar: misschien een idee om voor een flapcorrectie te gaan als het niet te erg is… Als het echt erg is zal het denk ik zo’n operatie worden. Ik weet alleen niet hoe lang een tand is. Ik heb vooral terugtrekkend tandvlees bij de tanden langs mijn kiezen, maar de andere kiezen zijn goed. Ik masseer goed iedere dag. Gr. Richard

  • Richard ·

   Beste Kelly, Ik ben 20 en heb ook terugtrekkend tandvlees aan de onderkant. Als ik mij vinger er in leg zo === dan voel ik mijn tanden nog niet. Heb gebeld naar de tandarts en de assistent zei dat in hard ros, blijkbaar is dat hard poetsen. Ik poets elektrisch met zo een tril-tandenborstel en nog nooit problemen gehad. Nu heb ik aften gehad en heb ineens terugtrekkend tandvlees. Ik moet nu rustig poetsen, niet drukken tegen het tandvlees. Mijn tandvlees is wel mooi roze zonder rood. Heb dan wel een spalk erachter, maar toch… Er is een ding wat ze kunnen doen als ze geen flapcorrectie kunnen doen. Dan halen ze uit het gehemelte een stuk weg blijkbaar… en dan zetten ze dat over het blootliggende gedeelte. Zo heb ik het uitgelegd gekregen. Maar je zit wel met de verdoving… Een flap erover kan ook nog, dan krijg je spuiten en dan snijden ze het open en maken ze het schoon. Helaas ligt het tandvlees dan niet meer zo hoog. Hopelijk heb je wat aan deze tip. Gr. Richard

 22. Anne ·

  Ik ben bij de mondhygiëniste geweest bij weteringsschans in Amsterdam. Mevrouw heeft al mijn tandvlees teruggetrokken en mijn tand afgebroken. Het ziet eruit alsof het aan de zijkant verrot is. De rand van de kies heeft een brede lelijke grijze kleur gekregen. Door de behandeling is mijn onderlip naar beneden gaan hangen. Zij heeft ook een kies van mij beschadigd. Mijn tandarts Quuak Amsterdam Zuid weigert een second opinion te geven. Ik wil betreffende mondhygiëniste laten opdraaien voor de schade en het herstel laten vergoeden. Ik heb verschrikkelijke pijn. Hoe kan ik dit effectief oplossen? Graag advies aan Anne. Wie kent een betrouwbare tandarts in Amsterdam die tandhalzen kan bedekken met composiet of porselein?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Wat je het beste kunt doen is informatie inwinnen bij je zorgverzekering. Of anders juridische hulp inschakelen. Dit is wellicht een handig artikel over second opinions… Aan een betrouwbare tandarts kan ik je helaas niet helpen. Sterkte & groeten, Paul

 23. Vriendje Stokvis ·

  Als je ouder wordt gaat alles uitzakken, behalve je tandvlees, dat trekt terug…

  Beantwoorden
 24. Lana ·

  Hey, Ik begin langs de zijkant teruggetrokken tandvlees te krijgen. Volgens de tandarts poets ik mijn tanden te hard. Hij zegt ook dat het teruggetrokken tandvlees niet meer naar boven komt, maar enkel stabiliseert. Is dit echt zo of bestaan er nog manieren?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Of je tandvlees zich nog herstelt ligt aan de achterliggende oorzaak van de terugtrekking. Als het komt door tandplak, tandsteen, een verkeerde tandpasta of paradontitis, dan kan het tandvlees zich best weleens herstellen nadat de achterliggende oorzaak is weggenomen. Als je tandvlees zich terugtrekt door ouderdom of een nietnaanwijsbare reden, dan is herstel twijfelachtig.

 25. Dorien ·

  Hoi, Ik heb aan 1 kant teruggetrokken tandvlees. Heb dit nog nooit eerder gehad, maar heb dit overgehouden nadat ik chemokuren heb gehad. Komt dit dan nog goed? Mijn tandarts zegt er niets van, maar weet dat ik er veel last van heb; want ik zeg het steeds. Jammer dat je er dan niet goed in begeleid wordt.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Dit is inderdaad een bekend symptoom van chemo. Wellicht is het raadzaam om zelf inlichtingen in te winnen bij je behandelend arts, huisarts of tandarts. Heel veel sterkte in ieder geval!

 26. Judith ·

  Hallo, Ik ben 33 en heb al jaren teruggetrokken tandvlees. Volgens mij sinds de beugel. Ik baal er zo van, het is gevoelig en niet mooi. Mijn tandarts weet het nooit en zegt alleen maar dat ik een zachte tandenborstel moet gebruiken. Maar dat doe ik altijd al. Er verbetert niks. De behandeling van tandvlees is trouwens erg duur! Die flapbehanding… Heel jammer! Wat raadt u mij aan? Nog een vraag: wat vindt u van tanden bleken bij een specialistisch bekende whitening-kliniek? Vrgr. Judith

  Beantwoorden
  • Paul ·

   De enige methode die bij mijzelf enigszins werkt is het voorzichtig en met beleid masseren van het tandvlees. Ik ben sowieso geen fan van (chemisch) tanden bleken, hooguit van het voorzichtig polijsten door een gediplomeerd tandarts c.q. tandheelkundige. Ik hoor iets te veel negatieve verhalen wat betreft bleken van het gebit…

 27. koen ·

  Ik poets altijd veel te hard, en nu begint mijn tandvlees ook terug te trekken. Ik ben laatst voor controle naar de tandarts geweest, niet voor het terugtrekken, maar gewoon algemeen. Hij zei er niks over, wat moet ik nu doen?

  Beantwoorden
  • Bart ·

   Hoi koen, Ik zou maar naar de tandarts gaan en je laten doorverwijzen naar een specialist hierin. Ik ben afgelopen maandag geopereerd in Horst, maar dit kan ook in Nijmegen. En er zullen nog wel meer praktijken zijn in Nederland waar dat kan. Je hebt anders kans dat er tanden gaan uitvallen. Gr. Bart

  • Paul ·

   Dit is inderdaad een raadzame optie indien je tandvlees zich heel erg ver heeft teruggetrokken. Zo’n operatie wordt gingivectomie, parodontale flapcorrectie of flapoperatie genoemd. Vraag er eens naar bij je huisarts. Ik weet overigens dat een dergelijke ingreep alles behalve goedkoop is.

 28. Hofkamp ·

  Mijn tandarts zegt: terugtrekkend tandvlees komt van de leeftijd. Ik ben 61 jaar, is dit dan normaal? Kan er over die tandhalzen geen composiet worden gezet? Het is schoon bij mij, en heb ook nooit ontstekingen of bloedend tandvlees. Vr. groet, Hofkamp

  Beantwoorden
  • Peter Feenstra ·

   Ik ben bijna 50 jaar en heb ook last van terugtrekkend tandvlees (al jarenlang), Ik ben jaren geleden door een mondhygiënist behandeld. Dat leverde weinig tot geen resultaat op, alleen maar een heleboel pijn. Mijn tandarts heet me indertijd geadviseerd er niet langer naartoe te gaan. Zijn argument was: ‘met het ouder worden, trekt het tandvlees terug, Dat kun je niet voorkomen’. Daarnaast adviseerde hij om elke dag (liefst meerdere keren) gebruik te maken van tandenstokers en regelmatig het tandvlees te masseren. Via via kreeg ik recent een tip om mijn gebit te poetsen met Himalaya-zout (o.a. verkrijgbaar in de biologische winkel). De eerste indruk die ik daarvan heb is zeer positief. Ik kan het u ook aanraden. Zout heeft namelijk. een reinigende werking. Door een beetje zout aan te lengen met wat water en het daarna op uw tandenborstel aan te brengen, komt het mengsel op bijna alle plaatsen in uw mond. Himalaya-zout is een puur-natuur middel. Het kan dus absoluut geen kwaad!! Echt, daar kan geen composietvulling tegenop (bovendien is dat geen onschuldig materiaal, maar dat vertellen de meeste tandartsen u niet).

  • Paul ·

   Zolang de tandhalzen niet gevoelig, geïrriteerd of pijnlijk zijn zou ik er persoonlijk niets aan laten doen (tenzij je tandarts anderszins aanraadt). Zijn je blootliggende tandhalzen echter gevoelig voor aanraking, kou of warmte, dan zou ik om een behandeling bij je tandarts vragen. Ikzelf heb het een aantal maanden geleden laten doen bij mijn beide hoektanden en sindsdien heb ik er helemaal geen last meer van.

Plaats een reactie