Home » Menselijk lichaam » Armen, Handen & Vingers » Tintelende handen + vingers: oorzaken, symptomen & oplossingen

Tintelende handen + vingers: oorzaken, symptomen & oplossingen

tintelende-handen-vingers

Tintelende handen en/of vingers is een veelvoorkomend verschijnsel dat in veel gevallen niet direct kan worden gekoppeld aan een duidelijke oorzaak. Tintelende handen en/of vingers doen doorgaans geen pijn, maar kunnen desalniettemin behoorlijk irritant aanvoelen.

Veel mensen maken zich bovendien zorgen over de oorzaak indien ze regelmatig een tinteling in hun hand, vinger of vingertop voelen. In dit artikel lees je alles over deze tintelingen en de mogelijke oorzaken en oplossingen bij tintelende handen of vingers…

Wat is een tintelende hand, vinger of vingertop?

Een tintelende hand, vinger of vingertop komt vaak voor doordat je hand ‘slaapt’. Dit komt doordat de bloedcirculatie naar je hand wordt belemmerd. Een belemmerde bloedtoevoer kan worden veroorzaakt door een verkeerde houding of bijvoorbeeld doordat je per ongeluk op je hand bent gaan liggen of zitten. In dit artikel bespreken we echter tintelende handen en/of vingers waarbij geen direct aanwijsbare oorzaak is…

Hoe voelen tintelingen in je handen en/of vingers?

Een tintelende hand voelt vaak ongeveer hetzelfde als wanneer je hand slaapt en net weer “wakker wordt”. Je hand of vinger voelt tintelend aan en het is alsof er een soort van “sterretjes” ontploffen in je hand. Het gevoel wordt soms ook omgeschreven als branderig en prikkend.

Ook een doffe, gedeeltelijke gevoelloosheid is een symptoom dat vaak samengaat met tintelingen in handen & vingers. Het is dan lastig om iets beet te pakken en je voelt het soms niet of nauwelijks als je in je hand prikt of op je vinger bijt. De tintelingen of tintelende sensatie verdwijnt doorgaans vrij snel, maar kan ook langere tijd aanhouden. De symptomen van tintelende handen en vingers zijn dus als volgt:

 • Sterretjes
 • Prikkelingen in je vingers
 • Tintelende sensatie
 • Dof gevoel
 • Slapend gevoel
 • Gevoelloosheid (verdoofd gevoel)
 • Branderig gevoel, zonder echte pijn

Op welke specifieke plekken doen tintelingen zich het vaakst voor?

Mensen die last hebben van een tintelende hand ervaren de tinteling doorgaans op steeds weer op ongeveer dezelfde plek. Het kan overigens ook zo zijn dat je op meerdere plaatsen in je lichaam last hebt van tintelingen. Zo komen tintelingen vaak voor op de volgende plekken:

 • Duim & pink
 • Handpalm (de plek die op je computermuis rust)
 • Vingertoppen (vooral van de wijsvinger & middelvinger)
 • Tenen

Oorzaak tintelende handen, vingers & vingertoppen

De oorzaak van tintelende handen, vingers en/of vingertoppen is doorgaans niet eenvoudig te achterhalen. Er zijn namelijk vele mogelijkheden oorzaken, waaronder:

 • Botbreuken
 • Overbelasting van bepaalde spieren
 • Beschadigde, afgeknelde & aangetaste zenuwen
 • Carpaletunnelsyndroom (CTS)
 • Syndroom van Renaud
 • Winterhanden en/of –voeten
 • (Tijdelijke) slechte bloedcirculatie
 • Hart- & vaatziekten
 • Tekort aan vitamine B12 (komt vaak voor bij vegetariërs)
 • Overmatige alcoholconsumptie (alcoholisme)
 • Bepaalde medicijnen
 • Epilepsie
 • RSI-klachten (muisarm e.a.)

De oorzaak van je tintelingen achterhalen & uitsluiten

Het komt vaak voor dat de oorzaak van tintelingen in de handen en/of voeten vrij onschuldig is. Aan de hand van bovenstaande lijst van veelvoorkomende oorzaken kun je wellicht al achterhalen waarom jij soms last hebt van tintelingen in handen, voeten of vingers. Je kunt in ieder geval alvast een aantal mogelijke oorzaken van tintelende handen en vingers uitsluiten, bijvoorbeeld als je geen alcohol drinkt en supplementen met vit. B12 slikt.

Bekijk bijvoorbeeld de bijsluiter van de medicatie die je slikt eens goed door. En  let erop dat je voldoende pauzes neemt als je beeldschermwerk doet. Mocht je echter geen directe oorzaak zien voor jouw tintelingen in handen of vingers, of mocht je overmatig last hebben van de tintelingen, dan is het raadzaam om je huisarts te raadplegen. Tintelende handen en/of vingers kunnen namelijk ook te maken hebben met een ernstigere onderliggende oorzaak.

Houd een dagboekje bij om de tintelingen in je handen te evalueren

Om de oorzaak van de tintelingen in je handen, vingers of voeten te achterhalen, is het belangrijk om de tintelingen te evalueren. Houd een klein dagboek bij en schrijf daarin het volgende op indien je last hebt van tintelende handen, vingers en/of voeten:

 • Tijdstip & dag waarop je de tintelingen ervaart – bijvoorbeeld maandagavond 3 september om 19:00 uur
 • Duur van de tintelingen – bijvoorbeeld 10 seconde, 1 minuut of een half uur
 • Exacte plaats(en) van de tintelingen – bijvoorbeeld vingertop, duim, pink of handpalm
 • Je lichamelijke en geestelijke gesteldheid op het moment dat de tinteling plaatsvond – bijvoorbeeld ‘ik was heel boos’ of ‘ik was heel moe’

Neem dit verslag mee naar de huisarts; zodoende kan hij of zij zeer gericht met je klachten aan de slag. De kans dat er een oplossing voor de tintelingen in je hand, voet, vingers of tenen wordt gevonden is in dat geval veel groter!

Oplossing tintelende handen & vingers

De oplossing van tintelende handen en vingers is – logischerwijs – geheel afhankelijk van de oorzaak. Een evaluatie van de momenten waarop je last hebt van de tintelingen kan een goede stap zijn in de richting van het vinden van een oplossing tegen tintelende handen of vingers. Houd er rekening mee dat tintelende handen en/of vingers een symptoom van iets is, en dus doorgaans geen opzichzelfstaande ziekte. De oplossing van tintelende handen en vingers kan dan ook doorgaans gevonden worden in het verhelpen van de achterliggende oorzaak.

Heb jij last van tintelende handen, vingers, vingertoppen of voeten en heb jij al een oorzaak en/of oplossing gevonden? Laat het a.u.b. hieronder weten!

186 reacties op “Tintelende handen + vingers: oorzaken, symptomen & oplossingen”

 1. sabine ·

  Goedemorgen ik heb nu sinds december een nieuwe baan als kamermeisje en heb daarbij ook last gekregen van slapende vingers. Bij mij gaat het om de rechterhand wijsvinger, middelvinger en ringvinger en soms ook het topje van mijn duim. Wel kamp ik al jaren met gevoelloze handen in de ochtend als ik wakker word en ‘s avonds als ik ontspan. Ik twijfel steeds of ik hiervoor naar de dokter moet en hoop dat jullie advies hebben. Want het is echt een vervelend gevoel! :( M.v.g. Sabine

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Sabine, Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met een zenuwontsteking (neuritis), gewrichtsontsteking (artritis), peesontsteking (tendinitis) of verdrukking van zenuwen, bijvoorbeeld t.a.v. carpaletunnelsyndroom (CTS), waarbij een zenuw (nervus medianus) ter hoogte van de pols bekneld raakt door een te nauwe carpale tunnel. Zo zijn er overigens nog veel meer mogelijke oorzaken van tintelende vingers en gevoelloze handen. Persoonlijk zou ik er dan ook zeker even mee langs de huisarts gaan, vooral ook aangezien je er al +/- 4 maanden mij rondloopt. Heel veel sterkte & beterschap! Groeten, Paul

 2. nikky ·

  Ik heb ook een vraag. Ik heb twee jaar terug een ongelukkig iets mee gemaakt. Op m’n werk moesten we een luik onderdoor kruipen, maar ik kwam te vroeg omhoog. Toen heb ik die klap op me rug/nek opgevangen. Een week later na die klap kreeg ik een tintel vanuit me nek achter me oor, naar linker gezichtshelft, linkerarm en linkerhand, ook gelijk met dof gevoel en krachtvermindering. Vele CT-scans, MRI-scans en röntgenfoto’s (en 2 jaar) verder heb ik nog steeds die tintelingen in gezicht (alleen links) en arm/hand. Ik wil graag een verklaring vinden hiervoor. Ik denk zelf aan whiplash of beklemde/beknelde zenuw… Nu is me kracht iets teruggekomen, maar wil graag van me tintel af. Wie kan me nu nog helpen of wat kan ik doen? Heb met kerst nog vastgelegen met me nek en sindsdien is ook ‘t geheugen verslechterd! Wat kan ik nog doen? Ziekenhuis weet het niet meer!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Dit zou te maken kunnen hebben met hersenletsel (hersenschudding/hersenbeschadiging), maar je zou verwachten dat men dit zou hebben opgemerkt op de scans die zijn uitgevoerd. Bovendien zouden de restverschijnselen van een zware hersenschudding na 2 jaar flink verminderd moeten zijn en zouden je artsen dit aan de hand van je verhaal moeten hebben herkend. Misschien toch een flinke klap gehad op je nekwervels of tussenwervelschijven, waardoor inderdaad een zenuw bekneld/beklemd is geraakt… In zo’n geval kunnen verschijnselen optreden zoals bij een nekhernia of wervelkanaalvernauwing. Al met al worden tintelingen, een dof gevoel (gevoelloosheid) en spontaan krachtverlies maar al te vaak veroorzaakt door uitval of beschadiging van bepaalde (motorische) bewegingszenuwen of (sensorische) gevoelszenuwen. Heb je al eens een vorm van oefentherapie of massagetherapie ondergaan?

 3. Cornelis ·

  Ik lees bij diverse mensen dat ze buiten tintelingen in de handen/vingers of, vingertoppen, dat ze ook last hebben van een branderig gevoel (van de zenuwen). Dit kan betekenen dat het misschien CIAP is. CIAP = Chronisch Idiopathische Axonale Polyneuropathie. CIAP is een ontsteking van de zenuwen die kan voorkomen in de handen, armen, voeten en benen. Chronisch Idiopathische Axonale Polyneuropathie kan behandeld worden, soms helpen medicijnen niet en dan kun je misschien pijnstilling krijgen. Bij mezelf hielp de behandeling niet en krijg tegenwoordig morfinepillen tegen de pijn.

  Beantwoorden
 4. nikki ·

  Hoi, Ik heb al een aantal jaar regelmatig last van tintelende vingers (duim, wijsvinger en middelvinger) aan beide handen. Maar de laatste tijd trekt ‘t tintelende gevoel vanuit m’n linkerhand door naar de bovenkant van m’n linker onderarm. Ik maak me daar best zorgen over omdat ik ‘n paar jaar geleden die arm een te lange zenuwbeknelling heb gehad, waardoor ik die arm zeker 3 maanden lang niet kon bewegen. Ik kan helaas niet naar de huisarts omdat ik er geen heb en niet verzekerd ben. Ik maak me best zorgen hierover en ik hoop dat iemand me kan vertellen wat het zou kunnen zijn. Ik ben pas 26 jaar. Groetjes, Nikki

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Nikki, Ik ben GEEN arts, maar je klachten doen me inderdaad sterk denken aan een zenuw-gerelateerd probleem. Voor uitsluitsel zul je toch echt een arts moeten bezoeken. Je weet hopelijk wel dat een consult bij een huisarts te allen tijde gedekt wordt door je zorgverzekering en zelfs niet van je eigen risico wordt afgeschreven… Sowieso worden middels de basisverzekering veruit de meest basale ziektekosten verzekerd. Mocht je echt helemaal niet verzekerd zijn, dan moet je echt oppassen, want dit is in Nederland wettelijk verplicht via de Zorgverzekeringswet. Het niet hebben van een zorgverzekering is dan ook strafbaar en beboetbaar. (bron) In ieder geval heel veel sterkte en beterschap toegewenst. Groeten, Paul

 5. Olga ·

  Hallo, Ik heb aan een discusdenervatie (hittebehandeling van een tussenwervelschijf) in de nek een tintelende wijsvinger en middelvinger overgehouden en pijn in de rechterarm. Dit is nu bijna 2 weken geleden. Heb de arts gebeld en die zegt dat dit nog wel een paar weken kan aanhouden. Het maakt me erg onzeker. Heeft iemand ervaring hiermee?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Olga, Bij een denervatie worden gevoelszenuwen ingekort, doorgesneden of verwijderd ter verlichting van pijn. Door een dergelijke zenuwbehandeling wordt op de langere termijn pijnbestrijding bewerkstelligd, maar in principe wordt je zenuwstelsel opzettelijk plaatselijk ‘beschadigd’. Het lijkt me dan ook niet onwaarschijnlijk dat je zenuwpijn, tintelingen en/of gevoelloosheid aan zo’n ingreep kunt overhouden op plekken waarin zenuwen uitmonden die verbonden zijn aan de geopereerde zenuwbundel. Ik kan me eveneens voorstellen dat de gevoelsstoornissen pas verdwijnen wanneer de aangedane zenuwen genezen zijn. Ikzelf ben overigens GEEN arts en probeer enkel met je mee te denken… maar als je arts aangeeft dat het genezingsproces nog enkele weken kan duren, mag je daar volgens mij best van uitgaan. Heel veel beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

 6. kadir ·

  Hallo, Ik heb sinds 3 weken last van gevoelloze handen, armen en gezicht. En ook een beklemmende gevoel op me linkerborst 24 uur lang. Ik ben naar de arts geweest hiervoor, hij heeft een hartfilmpje laten maken en ook mijn bloed laten onderzoeken. Dat bleek allemaal goed te zijn. Ik ben nu doorverwezen naar fysiotherapeut, maar ik begin me nu toch wel ernstig zorgen te maken hierover, want het gaat maar niet over. Ik heb verder geen pijn in mijn lichaam, maar dit is niet wie ik ben. Ik herken mezelf niet op deze manier, want ik ben iemand die 5 dagen in de week sport en werkt, maar door dit gevoel kan ik nu niets. Kunt u mij alsjeblief helpen of informatie geven, want ik word hierdoor echt depressief en moedeloos… :(

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Kadir, Zoals je hierboven kunt lezen, zijn er veel verschillende factoren die tintelingen en gevoelloosheid in ‘t lichaam kunnen veroorzaken. Over jouw persoonlijke situatie kan ik dan ook weinig inhoudelijks vertellen. Een doof, tintelend, prikkelend, slapend (en soms ietwat duizelingwekkend) gevoel in hoofd, gelaat en rondom de ogen past in zijn algemeenheid onder meer bij een overmaat aan mentale stress, overspannenheid, depressiviteit, latente/verborgen hyperventilatie en een chronisch gebrek aan vitamine B12. Het komt wel vaker voor als dit gepaard gaat met het ervaren van een tintelend of doof gevoel in armen, handen en/of vingers. Ik ben GEEN expert, laat staan een arts, maar mij persoonlijk doen je klachten toch hoofdzakelijk denken aan hyperventilatie of een zenuw-gerelateerd probleem. Wellicht kan je huisarts je doorverwijzen naar een longarts en/of neuroloog… Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

  • bert ·

   Laat je eens prikken of je geen vitamine B12-tekort hebt. Deze symptomen kunnen namelijk bij een gebrek aan B12 horen. Ik moest ook naar fysio want men dacht aan hyperventilatie. Uiteindelijk ook allerlei neurologische klachten gekregen en de oorzaak bleek: een chronisch/jarenlang vitamine B12-gebrek. Nu al een paar jaar B12 spuiten om de 2 weken. Als ik langer wacht krijg ik weer last v/d borst en tintelingen…

 7. Gem Berkhout ·

  Ik heb heel vaak ‘s avonds koude en tintelende handen. Het is een lichte tinteling, maar behoorlijk intens en irritant, zeker tijdens het maken van huiswerk.

  Beantwoorden
 8. Paul ·

  Regelmatig heb ik een doof, tintelend gevoel in de handen, vooral als ik een tijdje de handen over elkaar heb gehad. Nu 2 dagen met een verfkrabber bezig geweest. Door het drukzetten met dat ding is mijn hele duim verdoofd! Heb het idee dat naarmate ik ouder word dit ook erger wordt. Ben wel benieuwd waar dit vandaan komt?

  Beantwoorden
 9. veerle heymans ·

  Mijn tintelende slapende hand… duurt al twee dagen en nachten. Is ontstaan na lang mijn telefoon vast te houden. Ik wil maar even laten weten dat het ook langer kan duren.

  Beantwoorden
 10. Gerard ·

  Ik lees hier vaak over tintelende vingertoppen, bij mij zijn het vingertoppen die een brandend gevoel geven, alsof ik ze verbrand heb aan een pan of zo. Was eerst alle vingers, nu alleen nog mijn wijsvinger. Iemand een idee wat dit kan zijn. Heb heb al 2 weken, nu wel wat in mindere mate.

  Beantwoorden
 11. Marcel ·

  Op 7 december krijg ik een jicht-aanval in mijn linker pols. Een maand later is de pijn nog altijd niet te harden. Men beslist om een cortisone spuit te geven, en jawel, de pijn verdwijnt grotendeels. Nu, de pijn is dragelijk maar mijn vingers tintelen gans de dag door. Een gevolg van de jicht-aanval is het verdict. Nu is het 29 januari en ik heb sinds 7 december niet fatsoenlijk kunnen slapen. Rechtop in een zetel is de beste houding, met mijn arm hangende. De arm wordt dikwijls zo pijnlijk dat ik rechtop moet en schudden met de arm. Het hevigst is de jicht in liggende houding, hoe raar het ook klinkt… maar zit ik, wordt het iets meer dragelijk. De pijnlijke tinteling begint in de duim, gaat verder naar de wijsvinger en tot slot de hele hand. Ik zou eens graag in bed liggen en slapen, slapen, slapen…

  Beantwoorden
 12. jose ·

  Vorig jaar begon het… Ik kreeg ineens tijdens het koken een witte vinger wat begon met een tinteling… Daarna weinig last gehad, nu sinds een paar weken komt het elke dag een keer voor. Het is vaak me middelvinger en het duurt 10 minuten voordat hij weer helemaal bij is getrokken… En het gevoel van de tintelingen in de vinger helemaal weg is… Het is niet alleen als ik autorijd, het is ook tijdens het omkleden van m’n zoontje of zoiets dergelijks. Graag uw reactie. Met vriendelijke groet, Jose

  Beantwoorden
 13. Suzzy ·

  Ik ben een 15-jarig meisje en ik werd afgelopen zaterdag wakker met een dof aanvoelende pink. Ik dacht dat dat gevoel weg zou gaan, maar het is nu zondagavond en ik voel het nog steeds. Ik heb ergens gelezen dat dit een symptoom van reuma kan zijn. Ik vind het zelf maar een eng idee. :(

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Suzzy, Reuma treedt zelden op zulke jongen leeftijd op, al bestaat kinderreuma c.q. jeugdreuma wel. Je klachten zouden echter ook best kunnen voortkomen uit een zenuwbeknelling in je vinger of iets dergelijks. Misschien heb je tijdens je slaap per ongeluk op je hand gelegen of is je pink ongemerkt in een ongemakkelijke hoek blijven haken achter je kussen. Mocht de doofheid/gevoelloosheid aanhouden, ga dan even in overleg met je ouders naar de huisarts. Groeten & sterkte, Paul

 14. cindy ·

  Hallo, Ik heb al enige tijd last van tintelende vingers of zelfs in mijn hele rechterarm. Het is geen constante last, maar het komt toch verschillende keren per jaar voor. Meestal alleen in mijn vingers, maar ook al 6x in de arm nu. Ik heb epilepsie vanaf mijn 17e door een auto ongeluk. Ondertussen ben ik 32. Mijn vraag is wat de link is tussen de epilepsie en de tintelingen? Kan ik misschien een beetje meer uitleg hierover krijgen a.u.b.? Groeten en bedankt alvast! Cindy

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Cindy, Het verband tussen tintelingen enerzijds en epilepsie anderzijds is volgens mij als volgt… Een tintelende of prikkelende sensatie kan een teken zijn van een partiële epileptische aanval. Epilepsie is namelijk een aandoening waarbij als het ware kortsluiting optreedt in de hersenen, waardoor zenuwprikkeloverdrachten verstoord kunnen raken. Je hersenen sturen immers de rest van je zenuwstelsel aan. Zenuwen sturen op hun beurt spieren aan, dus bij een epileptische aanval kunnen naast prikkelingen c.q. tintelingen in o.a. handen, armen, benen of voeten ook ongecontroleerde spiertrekkingen of spierspasmen optreden. Niet alleen van ledematen, maar bijvoorbeeld ook rondom de mond. Al met al kan een epileptische aanval zich dus uiten als een prikkelend/tintelend gevoel. Ik ben overigens GEEN arts; mijn vrouw heeft epilepsie, dat is de enige ervaring die ik heb met epileptische aanvallen. Hopelijk heb je er iets aan. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

 15. Mar Zwarts ·

  Ik heb sinds een driekwart jaar dat ik ‘s morgens wakker word met tintelende vingers en ik heb dan niet op mijn hand(en) gelegen of dat mijn arm in een oncomfortabele positie lag. Wanneer ik mijn vingers dan beweeg en strek geeft dit een soort gloeiend gevoel. Met een 2 à 3 minuten is het weer weg. Hoe zou dit komen? Graag uw reactie. M.v.g. Mar

  Beantwoorden
 16. G.J. Radstake ·

  Sinds zo’n twee a drie weken heb ik dag en nacht last van tintelingen in de linker en rechter hand, maar ook in mijn l/r rechter voet en l/r been. Graag even uw reactie. Alvast bedankt. Maar ik weet sinds kort dat ik winterhanden, wintervoeten en wintertenen heb?

  Beantwoorden
 17. Mar ·

  Enkele weken na de bevalling heb ik een doof gevoel gekregen in mijn linker wijsvinger en middelvinger. Vooral de vingertoppen voelen aan alsof ze slapen. Dit gevoel is er dag en nacht, blijft hetzelfde en gaat niet over. Ik heb hier al ruim 2 maanden continue last van. Wat kan het zijn en heeft dit mogelijk met de zwangerschap/bevalling te maken?

  Beantwoorden
 18. Dirk ·

  Ik heb een verdoofd gevoel in linker duim en wijsvinger sinds 6 weken. Tevens krijg ik mijn linkerhand niet meer gestrekt en geen controle over linkerarm meer. Kracht is eruit. Ik heb 8 jaar geleden enkele TIA’s gehad, maar alles werkte daarna weer naar behoren. Ik woon momenteel in Thailand, kan speciale massage mij helpen?

  Beantwoorden
 19. Dirk ·

  Ik krijg sinds 2 maanden mijn linkerhand niet meer gestrekt. Tevens in de top en wijsvinger een verdoofd gevoel. Ook geen controle meer over de hele linkerarm. Ik heb 8 jaar geleden een paar TIA’s gehad, maar alles werkte daarna weer goed. Ik gebruik dagelijks een bloedverdunner nu. Wat kan de oorzaak zijn?

  Beantwoorden
 20. toke ·

  Ik heb in oktober een griepspuit gehad, het deed pijn. Nu anderhalve maand later, heb ik nog steeds pijn met bepaalde bewegingen, en tinteling in de vingers. Hebben ze een spier geraakt? Wat kan er gebeurd zijn? Moet ik terug naar de huisarts? Wie weet er raad?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Wellicht is er een bloedvat op een ongelukkige manier geraakt, waardoor een aderontsteking is opgetreden. Of er is een zenuw geraakt met als gevolg een kleine zenuwbeschadiging of zenuwontsteking. Aangezien je na plusminus 2 maanden nog steeds pijn ervaart, zou ik er inderdaad even mee langs de huisarts gaan. Hij/zij kan wellicht een lokale ontstekingsremmer o.i.d. voorschrijven.

 21. Aad ·

  Beste, Ik ben een man van 57 jaar en heb sinds kort (3 à 4 weken) last van pijn in het schouderblad, bovenarm en elleboog en (ernstige) tintelingen in middenvinger, wijsvinger en duim. Deze zijn ook geregeld wat kouder dan de andere vingers. Er is geconstateerd dat e.e.a. vanuit de nek komt. Als ik mijn hoofd achterover beweeg, start meteen de pijn of de tintelingen. Ik ben nu onder behandeling van een fysiotherapeut, zonder noemenswaardig resultaat. Lijkt het u verstandig ermee naar een of andere specialist te gaan?

  Beantwoorden
  • Gerrit ·

   Beste Aad, Ik heb precies het zelfde en de fysiotherapeut en de huisarts heeft ontdekt dat de zenuw in mijn nekwervel knel zit of is opgezet. Door mijn hoofd links te kantelen gaat de tinteling in een paar seconden weg. Nu spierverslappers gekregen en na een maand wordt er door de fysio weer behandeld.

  • Jos ·

   Ga direct naar een neuroloog! Schade kan permanent zijn als de zenuwen afsterven door een beknelling.

 22. Bjorn ·

  Hallo, Ik heb een ongeluk gehad met mijn auto. Ik zat net 5 seconden in mijn nog stilstaande auto en ben frontaal met 80 aangereden door een bestuurder met alcohol op… Geen tijd gehad om een gordel om te doen of auto op contact te zetten (geen airbag dus). Nu heb in veel stress in mijn lichaam en een beetje last van m’n nek gehad. Nu heb ik af en toe kleine tintelingen in mijn hand en vingers. In het ziekenhuis is een kaliumtekort geconstateerd. Waardoor kunnen deze tintelingen komen? Stress? Kalium? Of toch nog door de klap op de spier of wervels?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Bjorn, Wat een vreselijk verhaal! Tintelingen in ledematen kunnen in principe allerlei mogelijke oorzaken hebben. De opties die je noemt zijn alle drie denkbaar. Overmatige of chronische stress kan inderdaad gepaard gaan met tintelende sensaties, met name rond de mond en in de vingers. Ook een kaliumtekort oftewel kaliumgebrek kan paresthesie oftewel tintelingen veroorzaken. En zenuwschade (zenuwletsel is immers niet ondenkbaar na een verkeersongeval) behoort tot de belangrijkste oorzaken van aanhoudende en duidelijk voelbare tintelingen in handen en vingers. Voor uitsluitsel zul je echt een arts moeten raadplegen. Heel veel sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Patrick ·

   Hey Bjorn, Ik heb precies hetzelfde na een auto-ongeluk, sandwich met 70 kilometer per uur achterop. Eerste 2 weken geen reactie, daarna opgestaan ‘s morgens en alles vast: nek, schouder, gevoelloze arm… Nu na 2 maanden nog steeds een stijve nek en schouder. En een gevoelloze vingertop van de rechter wijsvinger. Komt dit je bekend voor?

 23. anaïs ·

  Ik heb al 3 maanden geen gevoel meer in mijn vingers, tenen en tong. Het begon eerst met trillende oogleden en toen gevoelloosheid in vingers, tenen en tong. Bloedtest gedaan en daar kwam een vitamine B12-tekort uit. Ik slik nu medicijnen (Thiamine HCl 50 PCH 50 mg) maar het helpt voor geen meter! Echt een K*$ ervaring om geen gevoel te hebben op die plekken!

  Beantwoorden
  • Jacqueline ·

   Bij jouw vitamine B12-tekort moet je behandeld worden met cobalamine (vitamine B12). Dit kan per injectie gegeven worden of via een hoog gedoseerd supplement. Thiamine is vitamine B1. Hiermee kun je geen verhoging van het vitamine B12 krijgen. Bespreek het met je huisarts voordat je zelf gaat sleutelen aan je gezondheid met supplementen of neem contact op met een orthomoleculair arts/diëtist. Jouw klachten kunnen ook verband houden met een verhoogd vitamine B6 gehalte. Laat dit ook bepalen bij de huisarts. Slik je supplementen met vitamine B6 erin? Kijk dit na.

 24. Daniel ·

  Sinds dat ik paar dagen geleden wakker werd had ik ineens een tintelend gevoel in de vingertop van mijn wijsvinger. Ik dacht dat het de volgende dag wel weg was, maar dat was niet het geval. Ik ben een gamer en zit vrij vaak op mijn computer, als ik niets te doen heb ga ik gamen. Meestal game ik gelijk na school en soms hele dage in het weekend. Dit doe ik nu al jaren, maar ik vindt het raar als het ligt aan het game als ik hier eerdere jaren geen problemen mee heb gehad. Het is een irritant gevoel want ik ben namelijk een codeerder, dus typen voelt raar aan. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.

  Beantwoorden
 25. Jessey ·

  Sinds een paar weken heb ik regelmatig dat mijn linker duim tintelt. Heel erg vervelend! Het is echt alleen m’n linkerduim en op m’n duim, dus iets verder naar boven tussen duim en wijs vinger in zeg maar, dus de rechterkant van m’n linker hand, irritant is het zeker! Ben al aan het opletten of ik het krijg als ik bijvoorbeeld in een bepaalde houding zit, maar tot nu toe kan ik niet echt de oorzaak vinden!

  Beantwoorden
 26. Ozzie heins ·

  Tintelingen tijdens het uitlaten van de hond. De riem hangt losjes in mijn hand en na 5 minuten geeft het tintelingen en moet ik veranderen van hand. Gas geven bij motorrijden is soms lastig door trillingen en verlies van kracht. Ik leg dan afwisselend enkele vingers op de rem. Ook de andere hand geeft soms problemen. ‘s Morgens wakker worden door pijn in mijn hand. Omdraaien veroorzaakt hetzelfde in de andere hand met nog het probleem dat ik al twee keer een injectie heb gehad tegen pijn in de schouderkop. Een te snelle beweging naar de linker stoel in de auto geeft ook een pijnscheut. Soms denk ik in bed liggend dat een laken de boel afknelt tussen mijn arm en lichaam. De telefoon is het lastigste; na een minuut moet ik van hand verwisselen vanwege de doofheid in de hand. Links vooral, aangezien ik met rechts andere dingen en mijn linker oor beter is. Vanaf het begin van het jaar heb ik speciale zooltjes via een podoloog. De hielspoor is niet meer aanwezig links, maar nog steeds is het lopen op watten van mijn rechter aanwezig, als ik ‘s morgens opsta. Een beetje ravotten met de hond is dan een goede beweging. Meteen daarna een halfuur lopen met de hond. Een aantal maanden geleden heeft de huisarts al een carpale tunnel syndroom gediagnosticeerd en adviseerde toen een opgerolde theedoek in mijn hand te wikkelen met leukoplast. Ook kan ik zomaar tijdens het eten kramp krijgen aan mijn pink en ringvinger van de rechterhand. Waarschijnlijk vanwege het vasthouden van mes of links pink en ringvinger (vork). Altijd bij het vasthouden van iets komt er spanning in mijn hand. Een verfroller, kwast, ballpoint, muis! Ook een schaar geeft kramp. Het fietsstuur geeft spanning op de muis van mijn hand bij de duim (links). Als ik op de bank zit en mijn telefoon (mobiel) bewerk en mijn ellebogen op de benen steun is het al snel raak bij mijn handen. Even de handen vouwen of afslingeren in de lucht helpt dan even. Massage op de binnenkant van de hand laat dan pijn onderaan de vingers voelen vooral de middelvinger. Toen de huisarts mijn hand even fijnkneep was dit niet echt prettig! Er is een foto gemaakt en bloed afgenomen. Ik ben benieuwd naar de uitslag.

  Beantwoorden
  • Ozzie heins ·

   Afgelopen donderdag is het eerste verslag binnen gekomen. Mijn eigen huisarts is op vakantie. De vervanger van de vervanger meldt dat op de foto de slijtage normaal is bij mijn leeftijd. Ook het bloed gaf geen uitslag voor reuma. De arts denkt aan een beknelde zenuw. Afwachten wat mijn eigen huisarts gaat doen! Ondertussen is het auto rijden een lichte kwelling. Eten met mes en vork is een aparte belevenis! Op mijn polsen zit blijkbaar ook een soort telefoonbotje. Bij een hoek van 90 graden knikt er iets in mijn pols en ik krijg een schok. Ik ga maar even op vakantie. Als er geopereerd moet worden kan ik helemaal niks meer doen, ben ik bang voor!

  • Mart ·

   Beste Ozzie, Ik las uw verhaal over de tintelingen in de vingers enz. Dit alles was voor mij zo herkenbaar en ben daarom zeer benieuwd naar de afloop. Heeft er een eventuele behandeling resultaat gehad? Graag hoor ik van u. Groeten, Mart

 27. Janine ·

  Ik heb aan het begin van maart een botbreuk in m’n vinger opgelopen. Op meerdere plaatsen; eentje bij het middelste vingerkootje en eentje aan het bovenste vingerkootje. Nu zit er dus aan beide kanten van het bovenste vingerkootje een bult en die bulten doen pijn als ik erop druk. Ook tintelt mijn vinger vaak… wat dan wel na een tijdje stopt. Zoals net heb ik vanaf 17.00 een tintelend bovenste kootje gehad en die tintelt nu nog steeds een beetje. Ook is het gevoel soms weg. Is het slim om hiermee naar mijn huisarts te gaan?

  Beantwoorden
  • Kamphuis ·

   Neuropatie

 28. Mark ·

  Hoi, Een aantal weken geleden ben ik begonnen met motorrijden. Tijdens het lessen kreeg ik meer slaapgevoel in mijn rechterhand. Nu na 7 lessen mag ik nu gaan afrijden, maar dat lukt me niet aangezien mijn rechterhand na 5 minuten slaapt en ik dus de rem niet in kan knijpen of goed gas kan geven! Daarnaast heb ik er nu dagelijks last van. Ook als ik aan tafel zit, op de bank zit/lig/hang of gewoon tijdens het autorijden. Van niks naar een hoop dus… Toch maar binnenkort naar de huisarts als ik alles zo doorlees. Grt. Mark

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Mark, Dit kan een CTS-probleem zijn. Door het draaien met de pols kan de nervus medianus (middelste armzenuw) in het verloop van de carpale tunnel bekneld komen te zitten. Persoonlijk zou ik er ook even mee naar de huisarts gaan. Sterkte & groeten, Paul

 29. jasmin ·

  Sinds 2 weken heb ik elke nacht dat ik wakker word van mijn linker hand en middelvinger die tintelen. Ik zou niet weten hoe dat komt, kan iemand mij helpen? Het is overigens alleen ‘s nachts.

  Beantwoorden
 30. M ·

  Ik heb al lang last van de urnale zenuw. Deze is geïrriteerd volgens de neuroloog en ik heb tintelingen in mijn pink en ringvinger en aan de onderkant van de hand aan de zijde van deze van deze twee vingers. Daarnaast heb ik ook jeuk op die plaatsen en bij de elleboog. De neuroloog gaf aan dat ik op mijn werkhouding moest letten (ik ben programmeur). Ik ben nu onder de behandeling van de fysio. Deze week zou het volgens hem over moeten zijn en anders moet ik terug naar de neuroloog. Het gaat maar niet over ondanks dat de fysio alles los heeft gemaakt en ik goed probeer te letten op mijn houding. Daarnaast doe ik gerichte krachttraining en rekoefeningen. Vooral tijdens werken heb ik er veel last van bovengenoemde klachten. Deze klachten blijven aan en ik ben er helemaal klaar mee. Wat kan ik doen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   De klachten die je beschrijft vallen onder de noemer ‘ulnaris neuropathie’, ‘cubitale tunnel syndroom’ oftewel ‘sulcus nervi ulnaris syndroom’. Hiermee wordt een aandoening van één of meerdere van de 3 armzenuwen, de ‘nervus ulnaris’ en/of elleboogzenuw bedoeld. Indien de elleboogzenuw wordt geïrriteerd, gebeurt dat meestal ter hoogte van zijn verloop in de elleboog zélf, waar deze langs je ‘telefoonbotje’ loopt en extra kwetsbaar is. Soms is géén behandeling nodig en kun je klachten verminderen of verhelpen door heftige armbewegingen (buigen/strekken) te vermijden. Maar bij blijvende hinderlijke tintelingen en pijn in pink en ringvinger kan een operatie noodzakelijk zijn. Bij zo’n operatie aan de ‘nervi ulnaris’ (ulnaristranspositie) wordt de zenuw ter hoogte van de elleboog blootgelegd en ietwat richting de buigzijde van de elleboog gelegd. In de weke weefsel ligt ‘ie namelijk wat vrijer en wordt ‘ie minder makkelijk verdrukt door een te nauwe groeve of bindweefselband. Soms wordt ervoor gekozen de zenuw enkel vrij te leggen en niet te verplaatsen (ulnarisneurolyse). In dat geval wordt de bindweefselband doorgesneden die van de ‘epicondylus ulnaris’ naar de elleboogspunt loopt. Hopelijk heb je iets aan deze info. Groeten, sterkte & beterschap, Paul

 31. malou ·

  Mijn vader (65 jaar) heeft al 2 jaar last van tintelende benen, voeten en handen. Het begon met een branderig gevoel in de tenen die toen overging, maar nu heeft hij er de hele tijd last van. Vanaf het moment dat hij wakker wordt, heeft hij er last van. We zijn natuurlijk al naar de dokter geweest en het bloed was oké. Hij heeft ons medicatie gegeven in verband met de vitamine B12, maar dit hielp niet. We zijn dan op eigen initiatief naar het ziekenhuis gegaan en hij heeft er bepaalde proeven en scans moeten ondergaan waarbij men met naalden en elektrische schokken aan zijn benen bezig waren. Het bleek allemaal in orde te zijn. Op een dag kregen we dan telefoon van de dokter die vermelde dat het eventueel van een tekenbeet zou kunnen zijn. Maar ja, wat ben je ermee? De pijn bleef, mijn vader ging zelf op bepaalde dagen al om 8 uur naar bed door de pijn. Uiteindelijk zijn we weer op eigen initiatief naar een ander ziekenhuis gegaan in de hoop dat zij de eventuele oorzaak en behandeling zouden weten. Deze hoop was tevergeefs, hij heeft er een MRI-scan moeten ondernemen, maar dit leverde ook geen gunstig resultaat op, juist dat er een verdikking van zijn ader is. Maar volgens de dokter kan dit geen mogelijke oorzaak zijn. Ik vind het verschrikkelijk om mijn vader zo te zien lijden, terwijl we niets kunnen doen. :( Hij heeft de hoop al verloren, maar ik probeer steeds iets te vinden waardoor de pijn wat vermindert. Zo heb ondervonden dat de pijn wat verzacht als ik ijszakjes over zijn voeten leg. Wat ook een belangrijk detail is, dat hij rookt, hij probeert sinds enkele weken te stoppen, dit had in het begin een effect, hij vond immers dat de pijn wat verminderde. Maar de pijn kwam terug. Kan iemand mij helpen, of kent u iemand dit dit ook heeft? Ik weet dat deze reactie niet zal gelezen worden, of niet worden beantwoord, maar als u dit toch leest gelieve te antwoorden. :)

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Malou, Het zou een probleem kunnen zijn met de doorbloeding; bij een ontoereikende bloedaanvoer kunnen namelijk tintelingen en gevoelloosheid (of juist pijn) optreden. Maar het probleem kan evengoed zenuw-gerelateerd zijn. Welke arts veronderstelde eigenlijk een tekenbeet en om welke reden precies? Want in dat geval zou immers het vermoeden van de ziekte van Lyme kunnen bestaan. Maar ik neem toch aan dat jullie arts dat dan zou hebben verteld… Persoonlijk zou ik de arts nog eens contacteren of desnoods een second opinion aanvragen bij een andere arts. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

  • Murielle ·

   Ik had dezelfde symptomen en kreeg REDOMEX 10mg voorgeschreven van mijn huisarts, 1 tablet voor het slapengaan. ‘t Zou een antidepressivum zijn, al ben ik, denk ik toch, helemaal niet depressief. Maar ‘t zou ook heel effectief zijn tegen zenuwpijnen. Geloof het of niet, maar na een jaar branderige voeten en pijn aan de benen te hebben ervaren, verdwenen de klachten al na de eerste tablet. Misschien het proberen waard? Maar wel eerste aan de huisarts vragen of het kan voor uw vader.

 32. Elske Mooijman ·

  Mijn vader (88) heeft sinds enkele jaren naast diverse ouderdomsklachten, met vlagen. Veel last van tintelende handen. Het is moeilijk om de oorzaak te achterhalen. Hij slikt verschillende medicijnen, bijvoorbeeld bloedverdunners (aspirine). Ook heeft hij lichte suikerziekte. Hij is slecht ter been en loopt daarom met een rollator, dat zal de klachten zeker versterken. Maar hij kan ook last hebben terwijl hij al uren niet gelopen heeft. Iemand een suggestie?

  Beantwoorden
 33. J.C. Barneveld ·

  Ik heb ook constant kramp in mijn handen. Het ergste is de linkerhand; kramp in de duim wijsvinger en ringvinger. Ben daar ook al aan geopereerd, Carpale Tunnel Syndroom, maar de kramp en de tintelingen zijn er niet door weggegaan. Nu hebben ze ook nog eens bij mij artrose in al mijn gewrichten gevonden tijdens een algehele scan met radioactieve injectie. En ik ben ook longpatiënt en hartpatiënt. Kan dat ook een oorzaak zijn? Moet ook 16 uur per dag een brace dragen voor mijn linkerhand.

  Beantwoorden
 34. Walter ·

  Na langdurige inspanning van 10 – 14 uur heb ik last gekregen van tintelende vingers aan een hand. Ook slapend gevoel. Dit heb ik genegeerd, dus gewoon doorgegaan gedurende de 14 uur erna. Normaal ging dit tintelende gevoel over, net als bij een slapende hand. Echter in dit geval heb ik er al ruim 3 weken last van. Hoe dit op te lossen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Absoluut mee naar de huisarts gaan als je daar nog niet bent geweest. Een tintelende hand die (extreem) langdurig aanhoudt kan duiden op een beknelde zenuw o.i.d.

 35. petra ·

  Hallo allemaal, Ik heb al weken stijve vingers handen doet de hele dag pijn de pijn is net als vroeger als je als kind in de winter buiten speelde dat je handen koud waren en dan warm moeten worden ,me handen zijn niet koud warm juist. Elke ochtend stijve vingers, in de avond ook in de nacht wakker van de pijn kan me werk bijna niet meer uitvoeren.

  Beantwoorden
 36. Keep Calm ·

  Bij een tinteling en een doof gevoel in de pink en een deel van de ringvinger: 1. Niet te lang wachten met naar de dokter gaan! Dit vooral om uit te sluiten dat je geen combinatie van symptomen hebt die buiten de grenzen van zenuwbeknelling vallen. Ik ben echt verbaasd om te lezen dat sommige mensen hier al jaren last van hebben zonder er echt iets mee te doen. 2. Niet te lang wachten met behandeling. Dit kan in het begin zeer simpel zijn: houd rust, strek je arm zoveel mogelijk, wanneer het kan, houd enkele malen per dag een ijsblokje tegen je elleboog (in het kuiltje aan de achterkant dat je kent van het befaamde telefoonbotje), gebruik Voltaren Emulgel, Flexiumgel of iets in die trant en slik eventueel enkele malen per dag ibuprofen (600g) voor een korte periode. Zo luidde het advies van mijn dokter. 3. Als het goed is, zijn je klachten op zijn minst sterk verminderd binnen een periode van 3 weken. Zo niet, bezoek dan een dokter. Geen paniek! Kan zeer onschuldig zijn. Overbelasting, continue belasting (vaak door leuning tegen de rand van een tafel/bureau en opbouwende irritatie zijn veel geziene oorzaken).

  Beantwoorden
  • andre rijkers ·

   Ik ben vorig jaar juli geopereerd aan mijn wervelkolom (nek); het is echter niet beter, maar slechter geworden. Ik voel het de hele dag door. Volgens de chirurg was de operatie geslaagd… Ik slik de volgende medicijnen: Tramadol, Alprazolam, Amitriptyline en Oxazepam. Wie helpt mij?

 37. Chiel Smits ·

  Zoals zovelen heb ik ook last van tintelende vingers, wat zich steeds meer de kop op steekt, zoals nu. Ik zit nu in de schrijfhouding en ik voel het al aankomen, zo ook als ik achter het stuur van een auto zit of motor rijd, moet ik mijn handen de één na de ander naar beneden laten hangen en mijn hoofd weg draaien. ‘s Nachts in bed als ik op mijn zij lig of op mijn rug, en ik heb mijn armen vanaf mijn elleboog gebogen, komt het opzetten in mijn wijs-, duim- en middelvinger. En als ik dan mijn armen niet strek, wordt het steeds erger tot zelfs pijn toe. De klachten worden steeds erger, en na een onderzoek blijkt het niet vanuit mijn nek te komen. Bij de masseur geweest, resultaat 0. Nu moet ik ook regelmatig het schrijven onderbreken om mijn armen te laten hangen, daar ik anders niet door kan gaan vanwege de hevige tinteling in mijn eerder genoemde vingers. Wat nu? Ik ben benieuwd naar een reactie wat te doen in deze situatie. Groeten, Chiel

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Chiel, Dit klinkt als een zenuwgerelateerd probleem. Misschien worden de tintelingen in de vingers veroorzaakt door beknelling of overbelasting (RSI of CTS)? Onwijs naar dat de behandeling tot nog toe niet aanslaat. Mijn ervaring is dat je in zulke gevallen alleen maar kan aandringen op meer onderzoeken. Dus bij je arts aangeven dat je klachten niet verdwijnen of verminderen, ondanks de massages en therapieën. Kan je arts hier niks in betekenen, dan kun je altijd een second opinion aanvragen bij een andere arts. Groeten & sterkte, Paul

 38. Ann ·

  Ik heb sinds een week echt last van tintelingen in handen en armen. Ik word er ook ‘s nachts wakker van. Ik heb het tijdens het autorijden en ook nu bij het intikken van deze tekst. Mijn handen zijn wat dikker dan voorheen en ik had enorme moeite om mijn ringen af te krijgen. Ik heb last van cholesterol, maar daar neem ik medicijnen tegen. Extra is dat ik de voorbije twee weken toch 20 vierkante meter compost in de tuin gestrooid heb, na vervoer per kruiwagen… maar ik heb echt geen spierpijn, rijgpijn of gelijk wat gehad… alleen maar wat overbelastingsgevoel in mijn linker pols. Heeft u advies?

  Beantwoorden
  • Dirk ·

   Ben ook al bijna 1 jaar met neurologische klachten. Tintelingen in armen, benen, voeten, zelfs soms in het aangezicht (voorhoofd, wangen, topje van de neus). Overal geweest (cardioloog, uroloog, neuropsychiater, neuroloog, osteopaat, kinesist, orthomoleculair arts, oogcentrum…) 2 tot 3 maal. Bloed en urinetests gedaan. MRI Scan, elektrische schokjes gehad, naalden met stroom, spiermeting, zenuwmeting etc. Uiteindelijk ook Redomex gekregen, werd er doodziek van. Nu aan de Deanxit (1 om 17.00 uur) en 1 Zolpidem voor ‘t slapengaan. Cholesterol onder controle, bloeddruk onder controle met medicatie. Geen diagnose, behalve dat men overal zegt: “werkstress, te weinig slaap, te veel slechte houding, zittend werk (auto en kantoor), te veel beeldschermwerk en te veel psychologisch belast. Aanbevolen: yoga & meditatie. Enkele homeopathische middelen en vitamine D-kuur (B12 had ik al genoeg en te veel veroorzaakt ook neuropatische verschijnselen). Ben niet diabeet, geen B12 tekort/teveel. Geen hernia, geen fibromyalgie, geen ischias… Over 2 weken weer bloedprikken op tekenbeet/Lyme e.a. voor onderliggende ziekten…? Word er inmiddels depri van na 14 maanden elke week ergens in een ziekenhuis of dokterskabinet te zitten. Iemand soortgelijke ervaringen? Overal waar ik al geweest ben en terugga voor de klachten, word ik helaas ook niet meer ‘au serieux’ genomen… En toch zit het niet in mijn hoofd, ik voel het overal, incl. mierenlopen/tintelingen/verdoofd gevoel… maar ‘t verplaatst zich telkens weer… Help!

 39. Cor ·

  Drie jaar geleden stapte ik een boot in waarbij het trapje kantelde en ik 1,5 meter naar beneden viel, keihard recht op m’n linker schouder. Daarbij brak het linker sleutelbeen net niet, maar was wel van zijn plaats af. Ik heb daar twee uur gelegen, werd duizelig, onwel en kon niet opstaan. Daarna toen ik wat bijgekomen was heb ik het op zijn plaats geduwd en m’n arm zes weken in een draagdoek gehangen. Hoewel het nooit echt goed kwam heb ik er slechts beperkt nog last van. Echter recent heb ik ineens irritant veel spierpijn in de schouder gehad en nu die ongeveer weg is blijkt ineens de hele linkerarm wel licht te tintelen. Het voelt aan alsof er verband is tussen de val van drie jaar geleden en dit. Omdat ik al 25 jaar onafhankelijk ben, de hele wereld over reis en vanwege die situatie ook nooit een ziekte verzekering kan afsluiten ga ik niet dokteren zonder dat er echt iets ernstigs aan de hand is. Mijn vraag is dus: is het denkbaar dat het trauma dat ongetwijfeld ontstond bij de keiharde val, destijds, heeft geleid tot deze tinteling en de volgende vraag is dan of dat behalve wat ongemak nog verder kwaad kan in de zin dat ik er ondanks dat ik al 60 ben nog aandacht aan moet besteden.

  Beantwoorden
 40. gerda ·

  Ik heb anderhalf jaar geleden mijn pols gebroken (31 okt. 2012), toen heeft de arts er een plaatje in gezet (25 feb. 2013), weer geopereerd omdat ik pijn en tintelende vingers bleef houden, en nu (27 feb. 2014) ben ik weer geopereerd omdat ik nog steeds tintelende vingers hield. Wat bleek: mijn zenuwen zaten vast. Nu tintelen mijn vingers nog steeds en ook zijn ze snel koud. Weet iemand of ik daar ooit vanaf kom?

  Beantwoorden
 41. cansu ·

  Ik heb enkele dagen geleden mijn vingers verstuikt tijdens volleybal. Ik moest 2-3 dagen voor de zekerheid gips dragen, maar de 2e dag begon het gevoel in mijn duim af te nemen, vooral de top en sowieso niet meer dan de helft. Nu is mijn gips eraf en voelt het alsof mijn duim slaapt. Heb alles geprobeerd: bewegen, knijpen, kraken, maar het gevoel blijft hangen. Ook krijg ik een raar gevoel als ik iets aanraak. Ik heb het al aan de dokter laten zien en hij heeft erin geprikt om te kijken of ik het voelde in mijn duim. Ik voel het wel, maar het slaapt, wat enorm irritant is! Iemand? Help!

  Beantwoorden
 42. anita ·

  Ik had 2 jaar geleden zo veel last van een slapende arm dat ik ervan wakker werd. Ik kon de arm niet bewegen; geen gevoel, een dode arm. Ik heb toen een test laten doen en ik had CTS. Dus ik kreeg een spuit in mijn pols, maar ik heb het 2x moeten laten doen. Nu heb ik last van tinteling in de vingers, links vaker dan rechts. Ik moet in januari 2014 weer een test laten doen en ik ben zeer benieuwd wat daarvan de uitkomt zal zijn. Normaal gesproken mag je niet meer dan 2x een spuit krijgen zei de huisarts en dan zou een kleine operatie moeten plaatsvinden!

  Beantwoorden
 43. christine ·

  Hallo lotgenoten! Mijn hele linkerkant tintelt van de prikkelingen/trekkingen. Nou ben ik geholpen en geopereerd voor mijn epilepsie. Als ik epileptische aanvallen kreeg, dan viel mijn hele linker kant uit. Dankzij de operatie die ik inmiddels ondergaan heb (20-12-2010) moet het dus verholpen zijn, maar daar twijfel ik dus zelf aan. Na de operatie heb ik weer een EEG-onderzoek gehad; daaruit bleek dat alles is weggehaald wat de aanvallen zou hebben veroorzaakt, dus ik moet nu aanval-vrij zijn! Daar twijfel ik dus aan. Nu zegt mijn specialist dat het angst- of paniekaanvallen zijn en dat ik daar dan zelf aan moet werken. Volgens mij moet er nog wat zitten wat ze niet helemaal weg konden halen. Ik heb toch nog een EEG-onderzoek gehad!? Nou heb ik zelf mijn vraagtekens; zouden het dan toch paniek- of angstaanvallen zijn waar ik aan moet werken en mezelf overheen moet helpen, dat ik er toch onbewust mee bezig ben? Ik voelde altijd mijn aanvallen opkomen, en toen begon de epilepsie; eerst tintelingen in m’n hand, vervolgens in mijn been en in mijn gezicht. Na het tintelen verviel ik in onbewustheid (alleen de linkerkant). Moet ik dan toch de specialist geloven!? Na de operatie voel ik nog steeds hetzelfde: alles aan m’n linkerkant tintelt, prikkelt, trekt en schokt. Ik weet het niet meer… Kan iemand hier een antwoord, verklaring of reactie op geven? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Christine, Voor een buitenstaander is het lastig om een totaalbeeld van de situatie te vormen, maar puur aan de hand van jouw verhaal vind ik de diagnose ‘angstaanvallen die je zelf moet zien te verwerken’ wel heel erg gemakzuchtig en kort door de bocht. Wellicht is het raadzaam om een second opinion te bewerkstelligen? Sterkte & groeten, Paul

  • Babs ·

   Kheb ook al een tijdje last van tintelde handen en vingers. Kheb gisteren bij de fysiotherapeut een electromyogram (EMG)-onderzoek laten doen. Blijkbaar is er niks mis met mijn handen en vingers, je ziet nergens een beknelde zenuw of andere afwijking! Kvroeg haar dan vanwaar die tintelingen zouden kunnen komen? Ze begon dan vragen te stellen of ik stress-angst of rap ongerust ben. Kzei, nee niet dat ik weet… Ze begon dan vragen te stellen over mijn zoon… of hij misschien problemen had, en dergelijke privé vragen! Kzei bah, nee geen problemen… alles gaat goed! Kwerd eigenlijk een beetje sprakeloos van al die bizarre vragen! Ze heeft me “antidepressieve geneesmiddelen” voorgeschreven… met de uitleg van: “mensen die stressen of depressief zijn, gaan hun pijnklachten wat opblazen en overdrijven”… Kgeloofde mijn eigen oren niet… ik kwam daar buiten met een heel raar gevoel! Besluit… ik neem die medicamenten niet in, kga eerst bij de huisdokter langs, kwil eerst weten wat er nou eigenlijk aan de hand is.

  • Femke ·

   Beste christine, ik heb dezelfde klachten als jij en ik heb erbij last van hyperventilatie. Daardoor en door de epilepsie (a.g.v. operatie en druk op zenuw) heb ik veel last van angst en paniekaanvallen. De neuroloog weet het ook niet precies: epileptisch of psychisch (a.g.v. operatie). EEG is altijd goed en MRI ook. Voor chronische hyperventilatie ga ik nu verder naar de osteopaat en voor angst en paniek heeft de neuroloog me doorverwezen naar de psycholoog, eventueel met medicatie tegen angst als dat niet voldoende is. Wanneer de klachten dan nog blijven of erger worden is het denk ik toch epileptisch en moet mijn medicatie aangepast worden. Ik ga nu aan het psychologische en osteopatische traject beginnen, dus hoop op succes! Misschien is dit bij jou ook zo… Twijfel je? Zeker een andere neuroloog raadplegen!

 44. sigrid harbers ·

  Hallo, Ik heb al 5 weken last van een dof, tintelend gevoel in mijn linker arm. De huisarts kan maar niets vinden en dat gevoel trekt nu ook naar mijn schouder/nek. Kunnen jullie me vertellen of dat te maken kan hebben met een bloedvat-vernauwing?

  Beantwoorden
  • Shron ·

   Hallo Sigrid, Jouw symptomen tezamen met tintelende handen herken ik meteen. Zijn je spieren op je schouders hard? En word je ‘s morgens wakker met een tintelende hand? Dan zou ik eens naar de fysio gaan om te kijken of dit mogelijkerwijs van je schouders afkomt. Er loopt namelijk 1 zenuw vanuit je nek naar je pols, en het kan zijn dat deze beklemd zit. Vaak wordt dit met fysio verholpen. Blijf je hier last van hebben, dan zou ik me vooral door laten verwijzen naar een neuroloog om te kijken of je misschien niet het carpale tunnel syndroom hebt. Heel veel succes! Gr. Shron

  • Jackie ·

   Beste Sigrid en Shron, Ik heb exact dezelfde symptomen, alleen begon het bij mij met een grieperig gevoel, dus niet zoveel aandacht aan gegeven. Tijdens en vlak na mijn zwangerschap heb ik CTS gehad, omdat het er een beetje op leek. Het verschil was alleen dat het toen om de duim en 2 vingers ging en nu mijn hele hand prikkelt en doof aanvoelt. En mijn arm vanaf de kop van de schouder ook pijn doet. Inmiddels 4 weken bij de fysiotherapeut die de weke delen behandelt op schouderniveau en die gaat vanmiddag samen met manueel therapeut verder diagnosticeren omdat het volgens hem vanuit de schouder en nek komt. En zijn behandeling ongeveer 2 dagen effect heeft en het dan weer de kop op steekt. De tintelende hand is overigens vrijwel de hele dag. Ben benieuwd!

 45. marleen ·

  Hallo, Ik heb sinds een week tintelende armen, handen, benen en voeten en soms voel ik het zelfs in mijn gezicht. Ik heb wel eens vaker last gehad als ik opstond dat mijn handen sliepen, maar dat ging dan ook weer vanzelf over na een tijdje. Nu blijven de klachten; de tintelingen gaan gewoon niet weg. Ben al naar de dokter geweest en mijn bloed was oké. Die heeft mij dan naar de osteopaat gestuurd, maar tot nu toe nog geen resultaat. Hij dacht dat ik een maagontsteking zou hebben, maar daar twijfel ik aan. Want dan zou mijn bloedresultaat dat hebben uitgewezen. Ik lees heel veel dat mensen hier aan hun handen last van hebben, maar ik heb het over heel mijn lichaam en bovendien constant. Het wordt ook steeds erger, zelfs dat het pijn doet… En dan gaat het weer iets beter, maar de tintelingen blijven. Iemand een idee wat dit kan zijn?

  Beantwoorden
  • Anna ·

   Ik zou in jouw geval toch eens een neuroloog raadplegen. Er zijn wel een aantal ziektes waarbij deze symptomen meestal aanwezig zijn, waaronder MS. Uitsluitsel daarvan krijgen is dus aan te raden.

 46. Hamza ·

  Ik heb hier nu al 9 maanden last van. Wat moet ik doen!? Heb tintelende handen op school en het gaat niet goed. Ook thuis! Ik ben boos dat ik zo’n pijn heb. Plz plz plz help me! Handen wassen Helpt soms, maar vaak ook niet. Mijn dokter zegt dat ie me niet kan helpen. Plz help…

  Beantwoorden
  • Myka ·

   Ik heb dit ook gehad en ben bij toeval getest op vitamine B12-tekort. Daar krijg ik al een tijdje injecties voor en ‘lo and behold’, de tintelingen namen snel af en verdwenen uiteindelijk compleet. Mij werd ook verteld dat dit onderzoek niet standaard wordt gedaan.

  • Coco ·

   Hamza, Is je B12 al getest?

 47. Stethoscope ·

  Ik heb sinds kort last van tintelingen in mijn linker arm en hand, doch bij het meten v/d bloeddruk is geen aanwijsbare oorzaak te bekennen. Ik heb nog weleens last van hartkloppingen en steken in de borststreek.

  Beantwoorden
 48. rihanna ·

  Hallo, ik heb vanaf december 2012 last van tintelingen in mijn rechter pink en de rechter vingertop van mijn ringvinger. Ook een soort van verdoofd gevoel. Kan bijna niets vastpakken en laat soms dingen uit mijn hand vallen. De tintelingen zijn iedere dag constant aanwezig. Ben bij een neuroloog terechtgekomen en er is een meting gedaan met stroomstootjes om te kijken wat er aan de hand is en heb ook krachtverlies. Het is nu alleen maar erger geworden. Uitslag heb ik nog niet binnen.

  Beantwoorden
  • karine g. ·

   Hoi Rihanne, Ik heb identiek dezelfde symptomen. Heb je ondertussen al resultaten van je tests? Groetjes, Karine

 49. Hamza ·

  Ik heb nu al 6 maanden tintelende handen. HELP ME!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Dan zou ik je toch echt willen aanraden om langs de huisarts te gaan. Veel sterkte in ieder geval!

  • Coco ·

   Ga a.u.b. naar de dokter en laat je B12 testen. Ik had dit ook en het werd steeds erger. Uiteindelijk tintelde het over mijn hele lichaam. Het bleek zenuwschade door een vitamine B12-tekort! Lees je maar goed in. Onzin van B12 tekort bij vegetariërs. Kan ook door perniceuze anemie of andere ziekten komen. Het kan zijn dat je lichaam geen B12 opneemt. TINTELINGEN zijn een van de vele symptomen hiervan!

  • Paul ·

   Beste Coco, Dat een vitamine B12-tekort ook kan ontstaan bij vleeseters, wil natuurlijk niet zeggen dat deze deficiëntie niet veel vaker voorkomt onder vegetariërs. Een beetje kortzichtig om dit “onzin” te noemen. Bovendien komt ook pernicieuze (en dus niet “perniceuze”) anemie c.q. macrocytaire anemie relatief vaak voor onder vegetariërs. Deze kwaadaardige c.q. “maligne” vorm van bloedarmoede is overigens een gevolg van een B12-tekort, geen oorzaak. Het is inderdaad een bekend gevolg van vitamine B12-malabsorptie (voedingscobalamine-malabsorptie, een opnamestoornis). Dit onvermogen om eiwitgebonden vitamine B12 op te nemen uit voeding via de darmwand heeft echter ook weer een achterliggende oorzaak. Meestal atrofische gastritis (maagontsteking) type B, verstoorde darmflora, vermindering van maagzuur en/of pepsinogen, de ziekte van Crohn, een bypass of gebruik van maagzuurremmers. Je beredenering is dan ook extreem kort door de bocht. Het is wetenschappelijk aangetoond en zelfs algemeen geaccepteerd dat vitamine B12-tekorten vaker voorkomen onder vegetariërs en veganisten. Hoe dan ook heel veel beterschap toegewenst. Groeten, Paul

 50. Pim ·

  Beste lezers, Ik ben tatoeëerder en maak het nu voor het eerst mee. Ik tatoeëer de laatste tijd meer, dus misschien is het overbelasting, maar ik slaap ook veel minder de laatste tijd (vanwege mijn vriendin en overlijden van mijn schoonmoeder). Kan dit ook komen door stress? En zo niet, hoe kan ik mijn B12 bijvullen om te kijken of dat helpt? M.v.g. Pim

  Beantwoorden
 51. as ·

  Ik heb de laatste tijd veel last van tintelende handen en voeten. Het gevoel ontstaat als ik in rust ben, dus even ga liggen of ga slapen. ‘s Morgens als ik wakker wordt voel ik het direct. Beide handen en voeten.

  Beantwoorden
  • Philie ·

   Precies zoals jij zegt als je in rust bent, ik heb hetzelfde. Kan er ook een hele tijd geen last van hebben, maar het komt wel regelmatig terug. Bij mij is het alleen een tinteling in de linker hand en onderarm en linker voet, vooral voetzool. Ben jij al wat wijzer geworden?

 52. ammerens ·

  Ik heb ook last van tintelende armen, handen en vingers. Fysio zegt dat ik m’n smartphone op tafel moet leggen. Als ik naar m’n houding kijk, kon hij wel eens een heel goed punt hebben…

  Beantwoorden
 53. kees ·

  Dag allemaal, Al 10 jaar lang word ik wakker met tintelende vingertoppen/vingers ik ben voor een aantal procent het gevoel in mijn vingers kwijt heb geen grip op dingen. Wanneer ik op sta uit mijn bed is het gevoel helemaal weg en heb ik er verder geen last van. Iemand een idee? Over het algemeen merk ik dat ik niet zulke sterke vingers heb als mijn leeftijdsgenoten.

  Beantwoorden
  • Coco ·

   Kees, Laat a.u.b. je vitamine B12 testen. Het kan namelijk zenuwschade zijn.

 54. Romeo ·

  Ik heb nu al 3 tot 4 weken last van mijn rechter arm. Het tintelen begint bij mijn schouder en zakt door naar mijn vingers. Het kan niet zijn dat het door een paar biertjes drinken komt. Ook al drink ik niet dan komt het er ook. De tintelingen beginnen in mijn rechter bovenarm, daarna mijn onderarm en dan mijn hand en vingers. Het is een verdovend/verlammend gevoel. Dit heb ik dan de hele dag door; het komt ineens uit het niets. Mijn arm is vrij van knellingen, dus niet dat ik op mijn arm leun of zo. Mijn arm is vrij en dan komen de tintelingen er toch. Wie kan mij zeggen hoe dit kan komen en wat er te doen is tegen de tintelingen? Mensen hebben mij verteld dat het gevaarlijk kan zijn en dat ik een verlamming kan krijgen in m’n arm en mijn arm erdoor niet meer kan gebruiken. De ander zegt dat het door een bloedpropje kan komen, maar mijn bloed stolt niet. Weer een ander zegt dat het geopereerd moet worden. Wie heeft de juiste oplossing voor mij? Vriendelijk groet, Romeo

  Beantwoorden
 55. Maxim Schoonjans ·

  Ik had ook tintelingen in beide handen. Ben naar een specialiste geweest (fysische geneeskunde) waar ze een EMG hebben gedaan… Daaruit bleek dat beide zenuwbanen beschadigd waren. Een ingreep drong zich op, ulnaristranspositie genaamd. De ingreep duurt hooguit een halfuurtje, maar het herstel is pijnlijk. Vorige week vrijdag (29/03/2013) is mijn linkerkant geopereerd. Rechts heb ik ondertussen helemaal geen last meer sinds de ingreep.

  Beantwoorden
 56. Olaf ·

  Sinds enkele maanden word ik heel vroeg in de morgen wakker van tintelingen in mijn vingers, dit kan soms flink zeer doen. Wanneer ik mijn arm langs het bed laat hangen, verdwijnt het. Als ik dan weer in slaap val, duurt het slechts kort voordat het weer begint. Soms ga ik half-zittend slapen> Ook dan verdwijnen de tintelingen, maar dit is natuurlijk niet lang vol te houden. Ook is mijn stroombotje/telefoonbotje van mijn elleboog regelmatig gevoelig tijdens het tintelen. Als ik tegenwoordig langer dan 5 minuten fiets, beginnen mijn handen ook te tintelen. Ik hoop dat iemand mij hierover iets meer kan vertellen. Misschien kan ik dan eindelijk weer eens een nachtje doorslapen.

  Beantwoorden
  • Thomas Brigitte ·

   Op dit moment ervaar ik juist hetzelfde in mijn rechterhand en -arm. Is het bij u ondertussen in orde gekomen? En welke therapie of operatie heb je ondergaan? Groetjes, Brigitte

 57. Olaf ·

  Ik heb sinds enkele maanden ‘s nachts, meestal vroeg in de morgen, last van tintelende vingers; soms doet het vervelend zeer. Als ik mijn hand langs mijn bed laat hangen, verdwijnen de tintelingen, maar wanneer ik weer in slaap val, komen zij terug. Wat ik ook wel eens doe is half rechtop slapen, maar dit is niet lang vol te houden natuurlijk. Ook dan verdwijnen de tintelingen meestal. Ook voel ik soms het stroombotje/telefoonbotje van mijn elleboog. En ook als ik langer dan 10 minuten fiets, beginnen mijn handen te tintelen. Ik hoop dat iemand iets weet waardoor ik weer eens lekker een nachtje door kan slapen.

  Beantwoorden
  • Jojojo ·

   Ik heb de zelfde klachten/tintelingen, maar weet niet wat ik moet doen, ‘t blijft toch irritant…

 58. Marie-Anne ·

  Hallo iedereen die last heeft van tintelende vingers… Ik ben al heel wat gerustgesteld dat ik niet alleen dit probleem ervaar, maar uit alle reacties besluit ik dat het een zoektocht zal zijn om de oorzaak te achterhalen van mijn specifieke klacht. Naast het bezoek aan mijn huisarts i.v.m. regelmatige controle van hoge bloeddruk en cholesterol en beginnende overgangsklachten, neem ik mezelf ook voor om regelmatig tai-chi te beoefenen. Ik heb het een paar jaartjes verwaarloosd maar voel nu al na enkele sessies dat mijn lichaam en geest er weer veel deugd zullen van ondervinden. Ik wens iedereen alle succes toe in het zoeken naar de voor hen meest geschikte aanpak van ‘tintelende vingers’. Marie-Anne

  Beantwoorden
  • Anita ·

   Ik heb sinds kort last van een tintelende rechterarm tot mijn vingertopjes aan toe. Het voelt koud van binnen, maar mijn huid voelt warm/klam/zweterig aan. Ik sport sinds kort, maar misschien te heftig. Mijn gsm gebruik ik dagelijks, waar waarschijnlijk een deel van de klachten vandaan komen, wellicht door de houding en het intikken van de toetsjes. Let maar eens op: als je je gsm een week niet gebruikt wordt het tintelen minder. Ik ga het nu zelf uitproberen. Volgende week hoop ik te kunnen vertellen dat het minder of over is gegaan.

 59. klaartje ·

  Wat ik me afvraag: we zitten met z’n allen zo vaak op onze mobiel, ‘s avonds nog in bed even kijken, nou ja even… Volgens mij is de manier waarop we dan met onze handen werken niet natuurlijk en te lang en te eentonig en is de doorstroming daardoor niet goed, waardoor je allerlei klachten krijgt. Zou daar ook een oorzaak kunnen liggen?

  Beantwoorden
 60. Ellen ·

  Vitamine B12-gebrek komt veel voor bij vegetariërs??? Wat een achterhaalde onzin! Niets is minder waar. Bij veganisten, dat kan, maar dat weet ik niet. En het lijkt me héél erg verstandig om geen stellingen (of wat daarvoor door moet gaan) te poneren die NIET waar zijn. Overigens: ik ben absoluut GEEN vegatariër.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Ellen, Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine die uitzonderlijkerwijs goed kan worden opgeslagen in de lever, waardoor er (in tegenstelling tot alle andere wateroplosbare vitamines) een voorraadje van kan worden opgeslagen. Het klopt wel degelijk dat een vitamine B12-tekort beduidend vaker voorkomt bij vegetariërs dan bij vleeseters. De werkzame variant van vitamine B12 komt namelijk uitsluitend voor in dierlijke voedingsmiddelen (vlees, vis, zuivel, eieren etc.). Vegetariërs eten logischerwijs minder dierlijke producten dan niet-vegetariërs en dat betekent automatisch dat zij meer risico lopen op een vitamine B12-tekort (bron). Natuurlijk zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld mensen die extreem veel eieren en yoghurt eten, maar op Salusi wordt bij voorkeur van modale situaties uitgegaan. Het is overigens zo dat er in bepaalde algen een B12-gelijkende stof voorkomt, maar deze fungeert niet als vitamine binnen het menselijk lichaam. De inname van zeewier is dus geen alternatief voor dierlijke voeding wat betreft vitamine B12-intake (wat voorheen echter wel werd gedacht). Groeten, Paul

 61. Ruben ·

  Hallo,
  Ik heb al enkele dagen last van een tintelende linker pink, linker ringvinger (minder) en heel lichtjes linker middenvinger. De tinteling begint ‘s morgens, tot ik ga slapen. Ik ben een IT’er, maar zit al een jaar of 5 iedere dag lang achter mijn computer. Ik kamp ook met wat overgewicht (doe niet echt aan sport). Gemoedstoestand is normaal. Ben geen vegetariër. Iemand enig idee van de oorzaak? Mvg. Ruben

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Ruben, Tintelingen kunnen worden veroorzaakt door een tekort aan het macromineraal ijzer. Vooral vegetariërs krijgen nog weleens te kampen met een ijzertekort omdat ijzer voornamelijk uit dierlijke bronnen (vlees, vis e.a.) wordt verkregen. Bepaalde plantaardige voedingsmiddelen zijn tevens rijk aan ijzer. Hierbij valt te denken aan broccoli, bloemkool, gedroogde vruchten, pompoen, tomaten, citrusvruchten, volkorengranen en noten. Het kan dan ook raadzaam zijn om meer ijzer te nuttigen. Wil je meer zekerheid, laat dan eens je bloedwaarden controleren bij een huisartsenlaboratorium. Groeten, Paul

  • simone ·

   Hallo Rubin, Ik heb dit ook gehad een paar jaar geleden. Ook naar het ziekenhuis geweest, maar ze konden niets vinden… Totdat ik er zelf achter kwam waardoor het kwam. Ik leunde vaak op mijn elleboog achter de pc, waardoor ik die tintelingen voelde. Dus ik ging er wat meer opletten wanneer ik achter de pc zat en ook met andere dingen, want in je elleboog loopt je zenuw wat naar je vingers toe. Dit helt echt enorm!

 62. Peggie ·

  Tja, herkenbare zaken! Ik ga zeker jullie raad opvolgen! Ik word ‘s morgens wakker met tintelende handen. Heb geregeld last van wintervoeten, maar winterhanden, daar had ik nog niet van gehoord. Misschien is het dat. Ik neem nochtans Ginkgo Biloba voor de bloeddoorstroming. Vorig jaar heeft me dit echt geholpen de winter door te komen, echt volledig zonder last! Nu word ik geregeld een uurtje eerder wakker voordat de wekker afloopt. Ik leg me dan meestal op mijn zij. Misschien lig ik gewoon verkeerd en komt het daardoor. Ik ga het uitproberen.
  Bedankt iedereen voor de goede raad.

  Beantwoorden
 63. Yvonne ·

  Hallo allemaal, Ik heb al anderhalf jaar last van tintelende armen en handen en sinds een maand of 8 ook tintelende voeten en daarbij rusteloze benen, niet altijd tegelijkertijd. Ik word er vaak wakker van en word er ook behoorlijk nerveus van. Sinds een paar jaar heb ik diabetes, waarvoor ik metformine slik. Mijn huisarts zegt dat ze absoluut niet weet waar het vandaan zou kunnen komen, maar ondertussen loop ik er al een behoorlijk tijdje mee. Ik neem geen Simvastatine, want daar krijg ik ook nog eens gigantische krampen van; dan spring ik helemaal uit mijn bed. Ik ben bij het diabetescentrum geweest en die zeiden dan wel dat mijn rechtervoet al wat gevoelloos was aan de zijkant… Dat doen ze door er zo’n soort stemvork tegenaan te zetten. Maar wat ik eraan moet doen? Wie kan mij helpen? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Eddy Fransen ·

   Hallo, Diabetici type 2 die metformine (Glucophage, Riomet, Fortamet, Glumetza, Obimet, Dianben, Diabex, Diaformin e.a.) gebruiken kunnen last krijgen van verminderde opname van vitamine B12. Dit veroorzaakt tintelingen en een verdoofd gevoel in tenen en vingers. Kijk eens op het web wat de oorzaken en symptomen zijn van vit B12-tekort. Ik raad u aan om een ander medicament voor wat betreft de diabetes te vragen aan de dokter en uw B12-niveau terug op peil te brengen via injecties of voedingssupplementen. M.v.g. Eddy

  • Paul ·

   Beste Eddy, Bedankt voor je aanvulling. In dit artikel kun je evt. meer lezen over vitamine B12(-tekort). Groeten, Paul

 64. Marjolein ·

  Ik heb voornamelijk met koud weer (sinds vorig jaar winter) last van witte, tintelende vingertoppen van mijn linkerwijs- en middelvinger. Volgens mijn huisarts is het een eerste verschijnsel van reuma en waarschijnlijk ook wel de erfelijke vorm daarvan. De precieze benaming van de reumavorm ben ik kwijt.

  Beantwoorden
  • Sabrina ·

   Hebt u dan geen last bij koud water of wind?

 65. Martijn ·

  Sinds een aantal weken heb ik met regelmaat last van tintelingen in mijn linkerhand, begeleid door een zenuwtrekking in mijn duim. Deze zenuwtrekking komt uit overbelasting, want dat is bij beide duimen het geval. Alleen de tinteling in mijn vingers is totaal nieuw voor mij. Mede door overbelasting denk ik!? Tevens loop ik al bij een fysiotherapeut wegens rug- en nekklachten, misschien dat het daar ook wel vandaankomt. Het voelt in ieder geval niet fijn, want het belemmert mij in het werken.

  Beantwoorden
 66. Ronny ·

  Goed artikel. Heb last van tintelende wijsvingers en weet nu dat het van de alcohol is… Andere overeenkomsten met de lijst van mogelijke oorzaken is er niet. Wat ik wel zou willen weten is de precieze oorzaak. Is dit dan een lokaal of globaal dichtslibben van de aders of eerder een afsterven van de zenuwen?
  Is dit een definitief symptoom of omkeerbaar indien men de oorzaak (i.e. alcohol) wegneemt.

  Beantwoorden
 67. Gwen ·

  Ik heb -zoals vandaag- enorm last van tintelende vingers, maar ‘t branderige gevoel trekt al uren door tot aan mijn bovenarmen. Ben sowieso enorm slap en futloos al een aantal weken. Heb algemeen al veel last van spierspanningshoofdpijn en migraine-aanvallen. Een aantal maanden terug voelde ik in mijn hele lichaam tintelingen en branderige gevoelens, waardoor ik een aantal dagen amper kon werken. Maar ben er nog niet mee naar de huisarts geweest. Iemand een idee?

  Beantwoorden
 68. nathalie ·

  Twee weken geleden begon mijn duim te slapen. Dit breidde zich steeds meer uit; mijn hand, arm, hals en achterhoofd voelden verdoofd. Ik ben in paniek naar het ziekenhuis gegaan, maar bleek in elk geval geen hartaanval te hebben. De dokter gaf me de volgende dag valium en een verwijzing naar een psycholoog omdat het misschien wel stress was. Nu, twee weken later heb ik veel last. Het verdoofde gevoel is er constant en als ik iets pak of aanraak voelt het alsof mijn hand bevroren is. De kou komt van binnenuit, m’n hand voelt niet koud aan. Mijn linker oor doet pijn en ik heb een kriebel op (lijkt wel in) mijn hoofd die niet te traceren is. Ook heb ik erg veel last van een soort somberheid, veel huilen en overgevoeligheid. Ik heb echt geen idee wat er allemaal aan de hand is, bij bloedonderzoek lever, schildklier, suiker en ontstekingen blijkt dat in orde te zijn. Wie kan mij verder helpen?

  Beantwoorden
  • jaap ·

   Het kan zijn dat er mogelijk een psychische oorzaak zit achter je klachten. Zoek een psycholoog die ISTDP kan toepassen (ca. 5/6 sessies).

 69. Sven ·

  Kan inderdaad door veel oorzaken komen. Ik heb een kou in me schouder op gelopen door met een open raam te rijden, en heb dus ook tintelde vingers. Ik gebruik reflex spray dat bij mij goed werkt.

  Beantwoorden
 70. elly e v e ·

  Ik heb last van tinteling in voeten en handen. Het begon toen mijn medicijnen-capsules werden vervangen door tabletten. Ik heb epilepsie, dit is heel naar. Die tintelingen heb ik de hele dag.

  Beantwoorden
 71. marleen ·

  Vanmiddag ben ik gevallen op mijn elleboog, en nu (avond) heb ik tintelingen in mijn hand/vingers.

  Beantwoorden
 72. Francoise ·

  Ik heb al 1 week erg veel last van tintelingen in m’n pink en ringvinger, daarnaast straalt het helemaal uit door m’n arm heen. Mijn vingers zijn ook vaak gevoelloos. Ik word er echt helemaal gek van, dus heb vanmiddag maar even voor de zekerheid een afspraak gemaakt bij de huisarts. Omdat het vanaf mijn moeders kant erfelijk is dat er iets mis is met de bloedvaten maak mij dus best ongerust.

  Beantwoorden
 73. Vera ·

  Ook ik heb al een paar maanden last van tintelingen in mijn handen en armen. Ik ben naar een osteopaat gegaan en ben nu 3x geweest, maar voel het nog steeds. Ik denk dat het in mijn nek klem zit en ben afgelopen dinsdag gekraakt. Dat gaf wel een opgelucht gevoel in schouders en nek, maar de tintelingen zitten er nog altijd. Ook kan het heel goed met de overgang te maken hebben, maar ik lees dat er ook veel mannen last van deze aandoening hebben. Ik ben 54 jaar en nog helemaal niet toe aan dit soort ‘trut-klachten’. Ik hoop stilletjes op een wonder!

  Beantwoorden
  • Sandra ·

   Nou Vera,
   Ik ben 28 jaar en heb sinds een paar dagen ook tintelingen in mijn vingertoppen. Dus dat op zich hoeft geen trutklacht te zijn. :)

 74. Marije ·

  Ik heb als ik mijn nek zover mogelijk van links naar rechts beweeg een paar uur daarna last van tintelende vingertoppen, vooral wijs en middelvinger. Kan dit te maken hebben met een zenuw?

  Beantwoorden
 75. Chelsea Tomintouls ·

  Sinds een half jaar heb ik last van tintelende handen en soms de arm erbij. Daarvoor wilde ik wel eens een gevoelloze vingertop of duim hebben. Ook had ik altijd makkelijk kramp in de grote tenen. De tenen zijn opgelost, ik eet 1 banaan per dag en de kramp is weg. De vingertop/duim is zeer incidenteel, misschien 4x per jaar, reden onbekend. De tintelende handen heb ik soms in de nacht, waarschijnlijk verkeerd gelegen, alhoewel ik dat vroeger nooit heb gehad. Maar zodra ik voor of na het slapen omhoog kom en een beetje in de kussens ga liggen, mijn boek pak of een puzzeltje wil maken dan gaan gegarandeerd mijn handen tintelen. Duidelijk een slechte bloeddoorstroming, maar weer, vroeger had ik dat nooit. Ik ben overigens 57 jaar. Maar de oplossing is er, ik heb nu een e-reader gekocht en die weegt niets. Vanmorgen pakte ik weer mijn puzzelboekje en het tintelde weer, pak ik de e-reader gebeurt het niet. Misschien toch een tip voor sommige mensen. Je wordt een dagje ouder en het hoeft echt niet altijd een gezondheidskwaal te zijn.

  Beantwoorden
 76. Kevin ·

  Ik heb zondagavond uit woede een stuk glas in m’n handpalm gestoken en zit nu met een ringvinger waarvan het topje nog steeds tintelt. Ik voel ook de pijn van de wond aan m’n ringvinger en niet in m’n handpalm. Heb ik wellicht een zenuw geraakt? Is dit blijvend? Graag een reactie! P.S. Ja, ik ben opzoek naar een coach…

  Beantwoorden
 77. Fien Hefti van Teeffelen ·

  Even mededelen .Wisten jullie dat B 12 tabletten niet vergoedt worden en de b12 injecties wel .
  B12 moet je heel lang gebruiken en een injectie om de drie maanden is dan veel makkelijker

  Beantwoorden
 78. Sandra ·

  Het is de grootste onzin dat je vitamine B12 tekort kunt uitsluiten als oorzaak van tintelingen als je een B12 supplement slikt. De grote meerderheid van mensen met een B12 tekort hebben meer dan genoeg B12 in hun voeding, maar kunnen dit niet in hun lichaam opnemen. Dan kun je supplementen slikken wat je wilt, je neemt het niet op en het heeft dus geen enkel effect. Ik spreek helaas uit eigen ervaring en heb dit ook jarenlang niet geweten tot ik me er in ben gaan verdiepen. Voor een opnamestoornis is er maar 1 juiste behandeling: B12 injecties.

  Beantwoorden
 79. Anria ·

  Hoi allemaal,
  Ik heb jullie verhalen gelezen en kan mij in sommige dingen inderdaad wel vinden. Ik heb ook sinds een aantal weken prikkelingen in mijn linkerarm en linker achterhoofd. Heel irritant vind ik het en het maakt mij bang. Ongeveer 6 weken geleden kreeg ik ontzettende hoofd- en nekpijn. Liep overigens ook al maanden met pijn in mijn linkerschouder. Maar ik wijd nog steeds alles aan mijn 4e auto-ongeluk (laatste in 2008), overigens nooit mijn schuld. De eerste aanrijding was het ergst, toen was ik 11 jaar en fiets ging door voorruit van de auto en ik vloog over de auto heen. Duidelijk symptomen van whiplashletsel, maar niemand wist dit toen (is inmiddels 30 jaar geleden). Daarna 2 kleinere aanrijdingen met lichte klachten en in 2008 heftiger. Heb ook de aanrijding toen ik 11 was weer gevoeld. De angst/pijn. Maar goed, ik sukkel wel door. Maar na die heftige pijn 6 weken geleden kreeg ik prikkelingen in mijn linkerkant. Nu heb ik al zoveel in mijn lijf dat ik denk, ach kom maar, dat kan er ook nog wel bij. Maar het maakt mij best wel bang. Is er geen bloeding/afknelling en loop ik gevaar?

  Ik vind artsen zo laks! We betalen steeds meer voor gezondheidszorg en de zorg is op zijn Hollands gezegd K*T!!! Maar nu mijn vraag: Weet iemand een echt goede neuroloog. Mag wel naar een neuroloog toe. Ik wil gewoon eens goed onderzocht worden. Bijvoorbeeld een MRI. Als het goed is kunnen ze daar toch alles op zie… Of niet? Zit al te denken, zal ik het zelf in Duitsland laten doen (EUR 1000,-). Maar dan word ik weer boos, want ik betaal hier in Nederland 135 euro per maand aan de zorgverzekering. En wat krijg ik er voor terug? NIKS!!! Maanden wachtlijsten. Ja, als ik de koningin zou zijn, dan lag ik er al onder natuurlijk, maar ik ben maar een nummer! Nou voor jullie sterkte ook allemaal en als iemand een tip heeft graag! Want ik lees wel prikkelingen in hand/arm maar niet over achterhoofd. Bedankt!!!
  Groetjes, Anria

  Beantwoorden
  • Sabrina (Redactie) ·

   Beste Anria,
   Jeetje, 4 auto-ongelukken. Dat is niet niets zeg! Als ik je goed begrijp dan is je huisarts bereid je door te verwijzen naar een neuroloog. Ik ben het helaas op basis van eigen ervaring met je eens dat de Nederlandse gezondheidszorg vrij laks kan zijn. Het ligt er natuurlijk helemaal aan wie je treft. Zo ken ik ook voldoende Nederlandse dokters die juist zeer kundig en behulpzaam zijn. Enigszins afhankelijk van je zorgverzekering, krijg je de kosten voor medische hulp in het buitenland doorgaans ook gewoon vergoed… Zolang je maar wordt doorverwezen door een medisch specialist, dit is meestal je huisarts.

   Praktijkvoorbeeld: ik werd zelf niet serieus genomen door mijn Nederlandse neuroloog en liep daar op vast. Ik heb mijn huisarts vervolgens gevraagd om me door te verwijzen naar een Belgische neuroloog. Daar word ik uitstekend geholpen en mijn zorgverzekering vergoedt alles, inclusief onderzoeken. Conclusie: informeer bij je zorgverzekering of ze zorg in Duitsland en/of België vergoeden. Vaak hebben ze zelfs contracten met bepaalde ziekenhuizen waar je dan zonder extra papierwerk terecht kunt. Heel veel sterkte ermee en ik hoop dat je er snel achter komt waar je klachten vandaan komen!

  • MJ ·

   Hallo, Ik hoop dat je inmiddels bij een neuroloog bent geweest en je klachten over zijn. Een goede neuroloog is Dr. Proot in ziekenhuis Terneuzen, een Belg zoals de meeste artsen daar. CZ heeft afspraken met het ziekenhuis in Gent en Brugge, waarschijnlijk ook in Antwerpen. Ik ben toch blij dat de huisarts en specialisten in het ziekenhuis allemaal Belgen zijn, heb het namelijk niet echt op de Nederlandse arts (dit i.v.m. ervaringen uit het verleden). Sterkte allemaal!

 80. Milan ·

  Hallo,
  ik heb al een aantal weken last van een tintelende pink en soms een tintelende ringvinger. Het komt en gaat om de zoveel minuten en ik heb het meerde keren op een dag. Ik sport redelijk veel (3x fitness-krachttraining, 2x kickboksen en 3x voetballen). Ik maak me redelijk druk om dit gevoel en hoop dat het niet te ernstig is, ik ga morgen naar de dokter en hoop dat er wat nuttige tips zijn om te gebruiken. In mijn geval zal het denk ik overbelasting zijn maar goede tips zijn altijd welkom!
  Groetjes Milan

  Beantwoorden
 81. greta ·

  Heb sedert geruime tijd last van tintelende handen. Zeer pijnlijk en soms kan ik geen voorwerpen vastnemen door de gevoelloosheid. Laatst een spuit met cortisonen gekregen; nu afwachten of er verbetering optreedt. Zo niet, dan moet ik een operatie bij de handchirurg ondergaan.

  Beantwoorden
 82. Chantal ·

  Hallo,
  sedert meer dan 4 weken heb ik continue het gevoel dat de linkerkant van mijn rechterhand alsook mijn linkerarm tot en met de elleboog ‘slapen’, hetzelfde aan de rechterkant. Het is een gevoel van gevoelloosheid maar ik voel er toch nog enige pijn in. Links is het pijngevoel de laatste 2 weken al flink verminderd. Ik heb ook steeds minder kracht en ook dit het meeste aan de linkerkant. Wat zou dit kunnen betekenen? Kan iemand mij wat wijzer maken zodat ik niet onmiddellijk naar de dokter moet.

  Beantwoorden
 83. Dan ·

  Ik heb sinds afgelopen Vrijdag last van tintelingen/gevoelloosheid in mijn linker middelvinger.
  Heel toevallig belt eind van de middag mijn huisarts op dat mijn cholesterol boven de 7,0 is.
  Moet ik me nu zorgen maken, vooral omdat het mijn linkse hand is?

  Beantwoorden
  • Sandra ·

   Hoi, hier moet je geen zorgen maken, want dit is een goede Cholesterol, Cholesterol heb je nodig, het is de reparatie van je bloedvaten. Neem A.U.B. GEEN Cholesterolverlagers, daar ga je helemaal aan kapot, ik zie het in mijn werk gebeuren (Verzorging) Zie forums en ervaringen!!
   Bekijk verder artikelen over cholesterol, bijv. Prof. Dr, Walter Hartenbach, en nog vele.

   -Misschien ook denken aan tekort Vit B12 zie website Hindrik de Jong, met heel veel info en ervaringen en behandeling en lange lijst met symptomen.
   kan komen door maag- en darmklachten(wordt dan niet opgenomen in het lichaam), Stress, narcose, antibiotica, pijnstillers, maagzuurremmers, Cholesterolverlagers, reumamedicatie, diabetes medicijnen, na zwangerschap, bloeddrukverlagers, bètablokkers, plasmedicatie.

   vriendelijke gespecialiseerde internisten : Dr. J.J.A. Auwerda in Lelystad
   Dr. van Loon in Utrecht
   patiënten komen uit het hele land

   -Aspartaamvergiftiging (E 950 en 951 ) 92 lichte tot zeer ernstige klachten !!en alle zoetstoffen in alle Light-en suikervrije produkten,frisdrank en de zogenaamde gezonde zuivelprodukten, en ook in tandpasta, veel medicatie!!!! staat een lijst van op internet. , in veel koeken/koekjes en hartige dingen, dus goed etiketten lezen.hartklachten, hartritmestoornissen,depressief, spier- en gewrichtsklachten, psygische en neurologische klachten, en zo verder,

   en kijk misschien nog even naar de zogenaamde goedgekeurde E-nummers in de voeding en medicatie, is een Printversie van, vooral de coserveermiddelen en smaakversterkers

   Gevolg verkeerde diagnoses en onnodige .verkeerde medicatie, gestuurd worden naar alle soorten specialisten,( ME, MS. Parkinson,Depressie, Reuma, Artritis)

   de meeste artsen zoeken geen verband tussen voeding en klachten !! leve de voedings-en farmaceutische fabrikanten

   “Voeding is je medicijn”, ” Wat de artsen je niet vertellen” dit zijn boeken. kun je ook terug vinden op internet.

   Allemaal van harte beterschap!!! hoop jullie hier een beetje geholpen te hebben.

 84. Karin ·

  Ik heb sinds een aantal jaren regelmatig last van tintelingen in mijn handen en voeten. Het wordt o.a. uitgelokt door het drinken van cola. De huisarts raadde me aan om “Pseudo allergie” op te zoeken. Maar daar werd ik tot op heden nog niet veel slimmer van. Momenteel probeer ik op te letten op reacties van eten en drinken.
  Als iemand daar ook ervaring mee heeft, dan lees ik dit graag.
  Groetjes
  Karin

  Beantwoorden
 85. Max ·

  Hallo,

  Ik heb sinds eergisteren last van het topje van me pink. ( tintelt )
  Het is gekomen doordat ik met een beetje vochtige handschoenen op de brommer naar de stad ging en toen is me handschoen gaan bevriezen en sinds dat moment heb ik nog steeds last van het topje van me pink.

  Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 86. Elly ·

  ik heb sinds een paar dagen spierpijn in mijn nek loop nog bij de fysio, maar nu ik zo last heb van mijn nek en rechter schouder heb ik ook tintelingen in mijn rechterhand. wat ik doe ik voel het de hele dag.
  gebruik alleen voor de nacht 2 paracetamols anders kan ik neit slapen, maar ik word er wel onrustig van heb er aanstaande donderdag ook even met mijn therapeut over hoe ik hier mee aan moet.
  en ik zou willen dat ik hier meer reacties over krijg.

  groetjes elly

  Beantwoorden
 87. ineke ·

  Hoi,
  Ik heb al 5 jaar tintelingen in mijn vingers en voeten.
  Heb het met de arts erover gehad, maar die reageert niet.
  Dus ik weet het ook niet. Maar wel vervelend.
  Gr.

  Beantwoorden
 88. Kelly ·

  Twee weken geleden voelde ik me vreselijk. Ik zat in de bus en ik kreeg het opeens bloedheet, het water stond op m’n voorhoofd. Ik voelde me misselijk en duizelig worden. Eerst begon mijn hele linkerarm te tintelen en al gauw mijn tweede arm (niet alleen de handen maar heel de arm). Toen ik de bus uit stapte kon ik amper normaal lopen. Ik maakte me zorgen, maar ik kon niet veel doen. Na een halfuur ging dit gevoel weer weg, maar ik vraag me af waardoor dit kan.
  Gr.

  Beantwoorden
  • jut en jul ·

   Klinkt als hyperventilatie, als je het vaker hebt kan fysio helpen.

 89. Betty ·

  Bij mij waren er klachten van de schouder tot aan de vingers. Er zaten cystes op het uiteinde van mijn sleutelbeen (dat is dus de bovenkant van je schouder). Daardoor sterft dat uiteind af. Je lichaam reageert met aanmaak van kalk en dat schuurt bij beweging en krijg je ontstekingen en dus ook tintelende vingers en veel pijn. Een operatie heeft het uiteinde en de kalk en ontsteking verwijdert. Na 2 maanden nog steeds tintelend vingers. Maar uiteindelijk na 3 maanden zijn ze verdwenen. Bij overbelasting krijg ik het wel terug. Grtjes Betty

  Beantwoorden
 90. bergström ·

  Ben in september aangereden door een motorfiets, een Harley. Ik kwam weer bij in de ambulance. Sindsdien heb ik last van tintelende vingers, fysio helpt niet en de dokter weet ook geen oplossing. Deze tintelingen zijn er constant en in al mijn vingers. Bij precies werk voel ik niets met die vingers en ik wil graag boten bouwen [model]. Maar misschien helpen de adviezen van deze site wel. De groeten, Ruud

  Beantwoorden
 91. sam ·

  Hoi,

  Ik heb nu sinds een paar weken last van tintelende handen en vingers en kan er niet van slapen. ‘t Jeukt echt verschrikkelijk. Wie weet is ‘t de B12, ik ga het proberen. En ook maar naar de huisarts. Tijdens en na de zwangerschap (nu ruim een jaar geleden) had ik last van het carpaal tunnel syndroom, wellicht is dit een staartje?

  Beantwoorden
  • Sandra ·

   Hoi Sam,
   Als je vermoedt dat je B12 tekort hebt laat hier dan bloedonderzoek naar doen. Als je een opnamestoornis hebt gaat een supplement je niet helpen! Ben je inmiddels bij de huisarts geweest? Zijn je klachten verminderd?

 92. Jasper ·

  Ik heb een maand of zeven last van een tintelende arm gehad bij het fietsen en bij het naar voren zitten. Later kreeg ik pijn in het midden van mijn linker onderarm. Zenuwpijn. Fysiotherapie hielp niet.
  Drie weken geleden, na een middagje basgitaar spelen en fietsen, viel opeens het gevoel in mijn duim, wijsvinger en gedeeltelijk middelvinger weg. De dokter liet me de volgende dag foto’s maken, maar daar was niets bijzonders op te zien. Inmiddels aan de diclofenac en manueel therapeut, maar nog steeds een doof gevoel in mijn vingers. Moet ik mijn hand laten rusten, of juist veel bewegen? Ik weet het niet meer. Is dit Carpaal Tunnel Syndroom, nekhernia, RSI? (ik zit ook veel achter computer, maar dit is wel mijn linkerhand, terwijl ik rechts ben).

  Beantwoorden
  • Dave ·

   Hoi Jasper, Volledig herkenbaar, tot basgitaar spelen toe. Heb je nog last, en zo nee, wat heb je eraan gedaan? Groet, Dave

  • Francina ·

   Hallo Jasper, Ik heb veel last van winterhanden, tintelingen en nachtelijke pijn in het kraakbeen van mijn oor. Uiteindelijk ben ik bij een acupuncturist terecht gekomen. Ik dronk veel te weinig water, had veel te weinig bloed (wel goede kwaliteit, maar ontoereikende hoeveelheid). Ik kreeg een dieetadvies: veel appels, abrikozen, bieten, 1,5 liter water per dag, matiging wat betreft alcohol en geen zuivel van koeien. Gaat veel beter!

 93. soraya ·

  De laatste tijd lijk ik er veel erger last van te hebben: handen, voeten, armen, benen, vingers. het komt zomaar opdagen, geen vast tijdstip. het voelt koud, gevoelloos, tintelend. ik vraag me af waarom het ineens zo is verergerd?

  Beantwoorden
  • Roland ·

   Hallo Soraya,

   Heb je er nog steeds last van?
   Ik zelf heb ongeveer dat, al sinds maart vorig jaar.
   Er is al erg veel onderzoek gedaan. Nog niets concreets gevonden, helaas.
   Bij jou?

 94. hoogveld ·

  Aan alle mensen met hun klachten aan de handen: probeer zoveel mogelijk de ellebogen te ontzien. En dan vooral het rusten op de ellebogen. Een aantal zenuwen bij de elleboog zitten namelijk dicht onder de huid. Heb er zelf ervaring mee gehad. Na onderzoek in het ziekenhuis (spuiten en stroompjes) was het voorstel om extra te gaan letten op het rusten op de ellebogen. Na enkele weken was het over. Succes!!!

  Beantwoorden
  • jenny ·

   Goede tip. heb links klachten terwijl ik rechts ben. maar steun natuurlijk dan wel op mijn linker elleboog
   ga het proberen om hier niet op te steunen.

 95. samia ·

  Ik heb tintelende vingers en soms ook stijve vigners, vooral in de nacht. Dat heb ik al een paar jaar. Ik ben diabeet. Daarom dacht ik dat het erbij hoort. In het verleden had ik 3 totaal verdoofde vingers, een paar jaar lang. Met sporten is het helemaal verdwenen gelukkig. Maar nu tintelen ze weer. Ik weet er geen raad mee.

  Beantwoorden
 96. Els ·

  Els
  Ik heb bijna dagelijks vooral in de nacht last van tintelingen in de voeten zelfs de benen handen armen vaak ook mijn lippen en rond de lippen mijn tong voelt vreemd aan.
  Daarbij vaak hartkloppingen
  Daarbij heb ik dan ook heel vaak last van duizelingen ernstige en minder ernstige.
  En als het er iets mee te maken heeft weet ik niet maar ik heb last veel last van vergeetachtigheid.
  Weet iemand of het met elkaar in verband staat

  Beantwoorden
  • vandenberghe dorine ·

   Ik heb al lange tijd last van tintelingen. Het begon eerst in beide handen, geopereerd aan carpale tunnel syndroom. Nu heb ik het weer terug, maar ook aan beide benen, tot tintelingen aan de tenen. Allerhande onderzoeken gedaan. Nu heb ik ook last heb van nek en hoofdpijn, en heeft men ontdekt dat er zenuwen bekneld zitten doordat 2 wervels bekneld zitten en op het mergbeen drukken. Nu moet ik me dringend aan mijn nek laten opereren. Als ik u was zou ik eens een scanner passeren. Ik hoop je een beetje op weg te hebben geholpen. Ik heb overigens ook veel last van stress!
   veel beterschap en succes
   groeten Dorine

  • Jose ·

   Ik loop al vier jaar met klachten zoals stroomgevoel in armen, handen, benen en voeten en ook last van nek en raar gevoel in hoofd. Na veel onderzoeken ben ik uiteindelijk in Duitsland geopereerd aan mijn halswervels. Door artrose heb ik kanaal stenose waardoor het beenmerg in de verdrukking kwam. Ze hebben drie tussenwervelschijven vervangen door titaniumplaatjes, de vergroeiingen weggefreesd en de wervels vastgezet. Helaas is het stroomgevoel nog niet verminderd, maar het herstel van de zenuwen kan wel een jaar duren. Laat je wel goed voorlichten voordat je overgaat tot opereren want er zitten wel heel veel risico’s aan.

   Sterkte

  • Loes ·

   Hoi,
   Heeft er iemand wel eens aan CHV gedacht? Dat is chronische hyperventilatie. Ik liep al heel lang met allerlei klachten rond en toen ik las wat CHV is, viel alles op zijn plek!

  • kittyt ·

   Ik sukkel al jaren met tintelende handen en vingers en heb al operaties en infiltraties gehad. Ook heb ik al jaren last van chronische hyperventilatie. Probleem is dus dat ze daar niets aan kunnen doen. Kineoefeningen met ademhaling hielpen niet en ik kan ook niet echt een verband leggen tussen de twee klachten. Bij wie kun je dan eigenlijk terecht? Grts, Kitty

  • Sabrina ·

   Hallo, Ik loop al 5 jaar met CHV rond en neem medicatie daarvoor om de angsten wat te onderdrukken. Sinds 3 maanden last van prikkende handen, vooral als ik ze was onder koud water of bij wind! Weet er iemand iets hierover?

  • TP ·

   Dit klinkt heel herkenbaar als CHV (hyperventilatie).

  • Riëtte ·

   Heeft je arts al aan een vorm van MS gedacht?

  • ammerens ·

   Klinkt heel erg naar vitamine B12-tekort. Ik had/heb dezelfde klachten en knap heel erg op na een vitamine B-prik. Die kreeg ik eerst op proef om te kijken of er verschil was. Misschien kun je dat proberen…

 97. soumaya ·

  hallo,

  ik heb heel erg last van trillende vingers
  vooral snachts is dit het grootste probleem en soms in de ochtend.
  ik weet niet hoe dit komt want dit heb ik in 2005 voor het eerst gehad met mijn zwangerschap waardoor mijn hele arm snachts bleef slapen. dit bleef ik 1 jaar aan houden want de dokter zei dat het door mijn zwangerschap kwam maar ik dacht meer omdat ik vroeger last had van epilepsie. na 1 jaar was het trillen voorgoed weg. maar nu heb ik het weer want ben in 2010 bevallen en hierdoor ook dooor mijn zwangerschap die trillingen gaan krijgen en nog steeds niet weg.
  WAT MOET IK EIGENLIJK DOEN……..

  Beantwoorden
 98. sojero ·

  hallo,

  ik heb sinds vorige week last van tintelingen in mn beide vingertoppen, alsof zij slapen.
  daarbij voelen mijn borsten, bovenin mn rug en bovenin mn buik ook aan alsof deze slapen.
  Is er iemand bekend hiermee??
  De tintelingen zijn de gehele dag door…zwaar irritant gevoel…
  Mijn Huisarts is met vakantie, kan wel terrecht bij de andere arts maar wil liever wachten totdat mn eigen huisarts terug is.
  graag zie ik reactie tegemoet.

  Groetjes

  Beantwoorden
  • chris ·

   Waarom op je eigen arts wachten, nu heb je ook een kans op een andere kijk op je gezondheid.

 99. Betty ·

  Mijn hand voelt stijf aan en plooit wat moeilijk. De wijsvingertop voelt doof aan en alsof hij niet helemaal wakker is. Dit is wel na een schouderoperatie. Iemand dit al meegemaakt en komt het wel weer goed?

  Beantwoorden
 100. vera ·

  Heel veel sporten geeft dus overbelasting van de spieren , en dit is volgens mij bij mij de oorzaak van tintelende vingers .
  Ik fitness 5 x per week , met een behoorlijk zwaar schema . waarschijnlijk overbelasting van spieren .Dus iets minder dan maar

  Beantwoorden
 101. Sabrina (Redactie) ·

  @Alex. Klopt helemaal. Bedankt voor de aanvulling, ik heb het artikel zo aangepast dat het niet meer lijkt alsof het exact hetzelfde is.

  Beantwoorden
 102. Alex ·

  volgens mij zijn winterhanden en voeten niet hetzelfde als het syndroom van raynaud, wel wordt het beide veroorzaakt door kou.

  Beantwoorden
  • seesink ·

   Ik heb een kou gevat en daardoor ook tintelingen op de handen. Heel vervelend is dit.
   En wat ik ook slik of eet, het gaat echt niet over!

 103. Jan ·

  Ik heb ook deze klachten (10 vingertoppen) en mijn huisarts vroeg naar de manier van slapen en de hoogte van mijn kussen. Hij is van mening dat het aan mijn te platte kussen ligt en omdat ik meestal op mijn zij slaap en vrij breed ben, “hangt” mijn hoofd te veel met afgeknelde zenuwen tot gevolg. Ik slaap nu sinds enkele dagen op een orthopedisch kussen en slik B-vitaminen.
  Ik voel nu al dat ik beter uitgerust ben ‘s ochtends maar van mijn klachten ben ik nog niet af. Ik denk dat dit wat langer tijd nodig heeft.

  Beantwoorden
 104. Willem ·

  Een jaar geleden ben ik aan mijn hart geoppereerd en sinds dien ik heb vaak last van koude voeten en heb het zowiezo snel koud en ook heb ik last van tintelende handen. Voornamelijk pinken en de palmen. Zou het ook met stress te maken kunnen hebben, graag uw reactie?

  Beantwoorden
  • ina ·

   Ik heb steeds ‘n raar gevoel in m’n linkerhand (bovenop). Het tintelt en een branderig gevoel, ook ‘s nachts. Ben wat angstig dat ik het aan m’n hart heb. Of… zou het van het vele roken komen? Wie heeft ‘n duidelijk antwoord hierop? M.v.g. Ina

 105. Tine ·

  heb al een paar jaar last van tintelende vingers en handen .doet soms erg zeer voor dat het gevoel weer terug is vooral in de handpalm en kussen onder de duim .denk ook aan overbelasting ivm werk . maar misschien zit de boel wel vast of bekneld ,vooral vaak last van nek en schouders . na massage vaak iets beter.heb ook een hartinfarct gehad bijna 2 jaar terug maar had daarvoor ook al last en vooral snachts en smorgens vroeg .toch blijkt het vaak een overbelasting te zijn .
  gr Tine

  Beantwoorden
 106. carol ·

  ik heb tintelende vingers en palm, ik heb er wel vaker last van en dit keer na het werken. ik heb een jaar geleden een snee in mijn wijsvinger links gehad, maar er was geen zenuw door, maar toch voelt de snee dof aan. kan het daar aan liggen of gewoon door het werken, vakkenvuller, zware dingen tillen.

  mvg

  Beantwoorden
 107. Bea ·

  Ik heb sinds vorige week woensdag tintelende ring vinger en pink,ook naast mijn handpalm voelt het vreemd,ik werk in de thuiszorg mischien overbelasting ,toch maar even afspraak maken met de dokter denk ik

  Beantwoorden
  • riemiis jan ·

   Hallo, Ik heb sinds een paar maanden last van een gevoelloze pink en ringvinger. Ook die kant van m’n hand voelt raar aan. Is er misschien iemand die een idee heeft van wat dit zou kunnen zijn?

  • Quirina v.d. Wolf ·

   Hoi, Ik heb het ‘s morgens als ik wakker word, tintelende vingers, komt dan vlak boven m’n elleboog vandaan.

  • Francina ·

   Een medewerker van ons had ook dergelijke klachten. Heb hem naar de fysio gestuurd, deze constateerde een zenuw bij de elleboog die knel zat: los gemasseerd en weer helemaal de oude…

  • Lily ·

   Ik heb last van tintelende handen, al vrij lang. Het hindert me vooral erg bij muziek spelen en bij het typen. Wat heeft uw dokter gezegd dat het is?

 108. Simone ·

  Ik heb sinds een week continue last van tintelende vingertoppen en het begint nu ook in mijn voeten. ik weet dat ik neurologische schade heb van een ernstig B12 tekort, maar ik neem al jaren injecties, dus ik heb nu geen tekort. Ik vrees dat er zenuwen in de knel zitten omdat ik ook al een tijd last van mijn nek heb.

  Beantwoorden
  • Amb ·

   Deze symptomen heb ik ook sinds kort. Tintelingen aan de vingertoppen heb ik al een paar maanden, maar sinds 2 weken heb ik onwijs last aan m’n nek.

  • C.Vlaar ·

   Tinteling in een arm of vingers komt inderdaad door een beklemming van een zenuw; dit voel je ook bij een bepaalde beweging of positie van de nek. Dan is er te weinig ruimte voor de zenuwbaan. Dan zal er fysiotherapie moeten plaatsvinden zoals ik heb soms. Dat kan de kwaal zeker verhelpen.

  • CONNY ·

   Ik heb al een paar jaren tintelende vingers; het begon in het topje van mijn linkerpink. Een neuroloog zag op de monitor een kleine uitstulping in mijn wervelkolom bij de hals. En hier zouden de tintelingen naar alle waarschijnlijkheid vandaan moeten komen. De uitstulping wordt nu halfjaarlijks gecontroleerd, maar blijft hetzelfde. De tintelingen zitten inmiddels overal in mijn beide handen. Bij kou is het veel erger dan bij warmte. Een operatie zou me misschien kunnen helpen, maar nu weet ik wat ik heb en kan ermee leren leven… De operatie stel ik daarom zo lang mogelijk uit. Vitamine B12 wordt overigens alleen opgenomen als het per injectie gegeven wordt, diep in een spier.

 109. catrine IJnzonides ·

  Sinds kort gedurende dag en nacht een tintelende linkerhand. Met oefeningen wordt het iets minder, maar ook iets pakken is heel moeilijk, graag Uw reactie en bij voorbaat dank, Catrine IJnzonides

  Beantwoorden

Plaats een reactie