Home » Klachten » Menstruatie » Uitblijven menstruatie: ongesteldheid blijft uit… Wat nu?

Uitblijven menstruatie: ongesteldheid blijft uit… Wat nu?

Uitblijven menstruatie: ongesteldheid blijft uit… Wat nu?

Het uitblijven van de menstruatie houdt in dat een vrouw veel te laat ongesteld wordt of plots niet meer ongesteld wordt. Dit fenomeen wordt ook wel “over tijd” genoemd. Als je menstruatie uitblijft en je over tijd bent, dan is er iets mis met het:

 • Vrijkomen van de eicel (eisprong)
 • Rijpen van de eicel (folliculaire fase)
 • Wegvoeren van de eicel (menstruatie)

In alle drie deze gevallen kan er van alles aan de hand zijn met je menstruatiecyclus. Het uitblijven van de menstruatie houdt nagenoeg altijd verband met de eierstokken en/of hormoonhuishouding. In veruit de meeste gevallen blijft de menstruatie uit wegens één van de volgende 8 oorzaken…

1. Uitblijven menstruatie vanwege jonge leeftijd

Als je menstruatie tussen je 11e en 14e levensjaar een tijdje uitblijft, dan is dit geen reden tot paniek. Op zulke jonge leeftijd, is je hormoonhuishouding namelijk erg instabiel, waardoor je menstruatie extreem onregelmatig kan zijn.

Het uitblijven van je menstruatie op jonge leeftijd kan enkele maanden aanhouden. Zo’n “menstruatiepauze” in je tienerjaren is overigens niet nadelig of schadelijk. Zo zijn er ook meisjes die pas op hun 17e voor het eerst ongesteld worden. Ook hier is niks mis mee, want je eerste menstruatie is simpelweg afhankelijk van je groeihormonen en geslachtshormonen.

2. Menstruatie blijft uit door pil (anticonceptiepil)

Pilgebruik kan ervoor zorgen dat de menstruatie uitblijft. Klassieke anticonceptiepillen zorgen er namelijk voor dat je niet zwanger kunt worden door je eisprong te blokkeren. Afhankelijk van de soort pil en of je de pil “doorslikt”, zul je:

 • Niet meer menstrueren
 • Zeer onregelmatig ongesteld worden (doorbraakbloedingen e.a.)
 • Ongesteld worden tijdens je “pilpauze

Als je stopt met de pil (Yasmin, Microgynon, Qlaira e.a.) zul je naar alle waarschijnlijkheid na enkele weken tot maanden opnieuw ongesteld worden. Het kan echter lang duren voor dat je weer regelmatig ongesteld wordt.

3. Uitblijven van menstruatie door zwangerschap

Als je eicel wordt bevrucht en zich innestelt in je baarmoederwand, dan ben je zwanger. Als je zwanger bent, kun je pas weer ongesteld worden nadat je kindje ter wereld is gekomen. Het uitblijven van je menstruatie kan er dan ook op duiden dat je zwanger bent!

Als je menstruatie plotseling uitblijft, en je hebt ná je vorige menstruatie onveilige seks gehad, dan is de kans dus aanwezig dat je zwanger bent. Hetzelfde geldt overigens als er iets is misgegaan met het gebruik van het condoom, de pil of een ander anticonceptiemiddel. In dat geval is kan een zwangerschapstest op korte termijn uitsluitsel bieden.

4. Je menstruatie blijft uit tijdens borstvoeding

Tijdens je zwangerschap zal je menstruatie uitblijven. Het is echter niet zo dat je direct na de bevalling weer ongesteld wordt. Als je borstvoeding geeft, is de kans heel groot dat je menstruatie sowieso uitblijft. Dit heeft te maken met je hormonen.

Als je direct na de bevalling flesvoeding geeft in plaats van borstvoeding, dan is de kans groot dat je menstruatie niet heel lang uitblijft. Meestal duurt het 4 tot 8 weken voordat je weer ongesteld wordt na bevalling & borstvoeding, maar het kan ook een half jaar duren.

5. Ziekte & stress kunnen zorgen dat je menstruatie uitblijft

Ook als je ernstig of langdurig ziek bent (geweest), kan je menstruatie uitblijven. Zo kan je menstruatie ietwat worden ontregeld, maar ook volledig ophouden als gevolg van ziekten en mentale stress. Het uitblijven van de menstruatie gebeurt onder andere bij hoge koorts en hevige bacteriële en virale infecties.

Ook zware medicatie zoals chemo en bestraling (radiotherapie) kan je menstruatie ernstig ontregelen. Dit soort medicijnen kan er in zeldzame gevallen zelfs voor zorgen dat je menstruatie voorgoed uitblijft. In dat geval is de kans groot dat de medicijn een vervroegde overgang tot gevolg hebben gehad…

6. Als menstruatie uitblijft door overgang & menopauze…

De term ‘menopauze’ refereert aan je allerlaatste ongesteldheid. Na je menopauze blijft je menstruatie dus voorgoed uit en kun je geen kinderen meer krijgen. De periode rondom de menopauze wordt de overgang genoemd. Hierin treden namelijk allerlei “overgangsklachten” op door veranderingen in de hormoonhuishouding.

De meeste vrouwen belanden rond hun 50e levensjaar in de overgang en rond je 50e zal je menstruatie dus onomkeerbaar uitblijven. De overgang kan echter ook al veel eerder inzetten, waardoor dus ook de menstruatie al vroegtijdig uitblijft. Men spreekt dan van:

 • Vervroegde overgang
 • Premature overgang
 • Premature Ovarian Failure (POF)

7. Uitblijven van menstruatie door ondergewicht & eetstoornis

Bij vrouwen met een eetstoornis is het uitblijven van de menstruatie vrij gebruikelijk. Vooral bij anorexia nervosa (uithongering uit angst dik te zijn of worden) en boulimia nervosa (vreetbuien, gevolgd door braken of laxeren) blijft de menstruatie soms langdurig uit.

De belangrijkste factor voor het uitblijven van de menstruatie bij eetstoornissen is ondergewicht. Ernstig ondergewicht kan de hormoonhuishouding namelijk verstoren, waardoor iemand niet meer ongesteld kan worden. Daarnaast treedt er een gebrek aan essentiële voedingsstoffen op, wat eveneens bijdraagt aan het uitblijven van de menstruatie.

8. De menstruatie kan uitblijven door PCO-syndroom

Polycysteus-ovariumsyndroom oftewel PCO-syndroom is een afwijking in de hormoonhuishouding en stofwisseling. PCO gaat veelal gepaard met meerdere, kleine cysten in de eierstokken, waardoor de ovulatie wordt geblokkeerd. Zodoende kan de eisprong niet of nauwelijks meer plaatshebben en zal de menstruatie veelal uitblijven.

Het PCO-syndroom gaat in de meeste gevallen gepaard met allerlei hormonale klachten. Enkele voorbeelden hiervan zijn overbeharing, “vermannelijking” en soms zelfs onvruchtbaarheid. De exacte oorzaak van het Polycysteus-ovariumsyndroom oftewel PCO-syndroom is tot nog toe overigens onduidelijk.

Tot slot

Het uitblijven van je menstruatie betekent in veruit de meeste gevallen dat je niet in staat bent om zwanger te worden. Als je menstruatie langdurig uitblijft, is het dan ook raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Hetzelfde geldt als je extreem hevige menstruatiepijn of andere abnormale menstruatieklachten ervaart. In het gunstigste geval is er niets met je eierstokken en hormoonhuishouding aan de hand, maar als je in de toekomst nog zwanger wilt worden, kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen!

Heb jij ervaring met het uitblijven van de menstruatie? Laat hieronder jouw ervaring achter!

73 reacties op “Uitblijven menstruatie: ongesteldheid blijft uit… Wat nu?”

 1. nazr ·

  Ik ben 4 tot 5 dagen laat met mijn menstruatie, en heb ongeveer 5 dagen voor mijn ovulatie gemeenschap gehad. Ik zat daarna ook in een stressperiode, me borsten deden me ook pijn en ik heb dagen lang last van hoofdpijn gekregen. Wat kan er dan nu aan de hand zijn? Ben ik zwanger of is het een late menstruatie? Uw reactie graag. Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 2. anoniem ·

  Heej ik ben 13 jaar, ik slik geen pil en heb nog nooit gemeenschap gehad alleen ik ben al 8 weken niet ongesteld is dit raar? Xx

  Beantwoorden
 3. Andrea ·

  Hallo Lotte, Als je nog maagd bent, wat heb je dan precies geprobeerd zonder condoom? Als je geslachtsgemeenschap hebt gehad met je vriend ben je namelijk geen maagd meer en kun je in principe zwanger zijn. Als je je zorgen maakt moet je gewoon even langs de huisarts gaan. Succes! x

  Beantwoorden
 4. Lotte ·

  Ik ben een meisje van 17. Ik ben dit weekend voor het eerst aan de pil gegaan en wou deze voor het eerst innemen op de eerste dag van m’n menstruatie. Maar ik ben nu eigenlijk al bijna 1 a 2 weken over tijd… Ik heb m’n maandstonden nog net geen jaar, ik heb een vriend en heb nog geen gemeenschap gehad, wel al geprobeerd, maar het lukte de eerste keer niet. Het was wel zonder condoom, maar ik kan toch niet zwanger zijn als ik nog maagd ben? Of kan dit wel… Ik ben echt bang… Ik wou net beginnen met de pil, kan er mij alsjeblieft iemand helpen? Of is dit omdat ik misschien een beetje onregelmatig ben? Ik heb wel moeten overgeven gisteren, maar denk dat dit komt door iets verkeerd te eten. En m’n borsten zijn gevoelig. Ik en m’n vriend zijn echt ongerust!

  Beantwoorden
 5. anoniem ·

  Hallo, Ik ben zelf 14 over 3 a 4 maanden 15, maar het probleem is, ik ben al meer dan een jaar ongesteld. Maar nu zit er bijna al een maand tussen, ik slik niet de pil en ik ben ook nog gewoon maagd, dus ik vraag me af of het iets anders ernstigs is of dat ik me geen zorgen hoef te maken? Om bepaalde redenen heeft iemand het antwoord a.u.b. want ik maak me best wel zorgen!

  Beantwoorden
  • 15Jarige ·

   Ik ben 15 en ik heb precies hetzelfde probleem, ik ben nog maagd en slik de pil niet, en ben toch al twee weken over tijd! Gewoon rustig afwachten en je vooral niet druk maken! Het hoort erbij en het komt goed. Als je over twee weken nog niet ongesteld bent, zou ik wel naar de dokter gaan! Succes X

 6. geheime persoon? ·

  Hoi, Ik ben nu 13 jaar en ik was een maand of 5 geleden voor het eerst ongesteld en toen werd ik regelmatig ongesteld en ik kreeg een verzoek voor een prik genaamd bescherming tegen baarmoederhalskanker. En sinds ik de prik heb gehad wordt ik niet regelmatig ongesteld, elke keer duurt het langer. Sinds die prik wordt ik in de 2 a 3 maanden ongesteld. Nu heb ik een verzoek voor de 2e prik tegen bescherming voor baarmoederhalskanker, maar ik weet niet of ik moet gaan. Heeft iemand tips?

  Beantwoorden
  • geheime persoon? ·

   En vergeten te vertellen… Ik heb ook altijd ernstige pijn als ik ongesteld wordt. Hele erge buikpijn en sinds kort ook rugpijn en soms is het zo erg dat ik moet huilen van de pijn. Heeft iemand tips ?

 7. Sofie ·

  Hallo, Ik ben 18 jaar en ben al een week niet ongesteld geworden terwijl dat wel zou moeten. Ik neem de pil niet altijd op tijd, vaak kom ik er 12 uur later achter dat ik hem nog moet innemen. Ik heb ook gewoon gemeenschap gehad met me vriend zonder condoom. En ik ben nu bang dat ik zwanger kan zijn, ik weet niet precies hoe groot de kans is.

  Beantwoorden
 8. Maantje ·

  Ik heb nu 1 jaar en 4 maanden onveilige gemeenschap met mijn vriend. We willen graag kinderen, maar tot op heden nog niet zwanger geraakt. Nu maak ik me zorgen. Iedereen zegt nu, ja rustig, komt goed, maar ze weten niet hoe het voelt voor mij. ‘t Lijkt net alsof het bij andere vrouwen zo makkelijk gaat. Mijn vraag is, moet ik contact opnemen met mijn huisarts? Ben nu wel 3 dagen over tijd, maar had een negatieve zwangerschapstest.

  Beantwoorden
 9. anoniemke ·

  Ik ben een meisje van 15 jaar word binnenkort 16 jaar ben afgelopen november voor het laatst ongesteld geweest, nu is het februari dat is dus al 3 maanden geleden, nu ben ik naar de huisarts geweest voor de anticonceptiepil geweest en dit vergeten te melden, wat moet ik doen om ongesteld te worden? En is dit normaal? Heeft iemand tips? Hoop snel op een antwoord want vind het heel eng! Wel heb ik vaak helder slijm, maar ik masturbeer ook dus, misschien is dat hiervan…? Groetjes, Anoniemke

  Beantwoorden
 10. anoniem ·

  Beste, Ik ben een meisje van 17 jaar. Ongeveer 1,5 maand geleden ben ik gestopt met de pil vanwege ik deze eigenlijk niet meer nodig had om te pakken. 3 maanden en 3 weken is het geleden dat ik gemeenschap met mijn ex-vriend heb gehad. Dus toen het gedaan was maar ik nog voor een tijdje de pil pakte kreeg ik mijn regels tijdens die pauzeweek. Het probleem is dat ik nu nog altijd niet heb gemenstrueerd nadat ik met de pil ben gestopt. Ik ben bezorgd dat ik zwanger ben en ik hoop dat iemand mij wat duidelijkheid kan geven.

  Beantwoorden
 11. helpendehand ·

  Een hele goede vriendin van mij is nu sinds een paar maanden veertien en heeft nog steeds niet gemenstrueerd. Haar jongere zusje van 12 al wel laatst, verder heeft eigenlijk haar hele familie het al rond hun twaalfde gehad. Ze is ooit op haar geslachtsorgaan op een hekje gevallen toen ze klein was, dit bloedde toen ook, kan dit haar menstruatie beïnvloed hebben en mogelijk haar onvruchtbaar hebben gemaakt? Ik denk dat het daardoor uitgesteld is, maar zijzelf is heel bang voor onvruchtbaarheid. Ze heeft al wel witte vloed, althans dat denkt ze. Ze zegt dat ze het waarschijnlijk al een jaar heeft, maar dat ze het niet door had, dat betwijfel ik. Kan je zoiets niet doorhebben? En is met witte vloed de menstruatie gegarandeerd? Ik hoor het graag want ik wil zeker weten of ik haar gerust kan stellen… Groetjes, Helpendehand

  Beantwoorden
 12. Kinderwensje ·

  Hallo, Ik zit sinds twee maanden elke mogelijke site af te schuimen op zoek naar een passend antwoord, maar helaas nog niet gevonden. Hopelijk kunnen jullie me wat wijzer maken. Ben 22 en sinds 8 maanden een poging aan het doen om zwanger te worden. Drie maanden geleden check-up bij gynaecoloog waar op dat moment alles oké was, gewoon blijven proberen was de boodschap. Helaas, de maand nadien zijn mijn regels 3 weken uitgebleven en ook nu ben ik alweer over tijd. En nee hoor, geen zwangerschap in het zicht. Op deze manier wordt het dus wel heel moeilijk om je vruchtbare dagen te weten en staat het onze kinderwens flink in de weg. Wat zou het plots kunnen zijn? Heb wel vele jaren de pil genomen, maar na 8 maanden zou ons dit niet meer in de weg mogen staan volgens de huisarts. En van stress is ook niet echt sprake… :/ Ik merk enkel dat ik de laatste tijd enorm veel haarverlies heb, terwijl ik bij het bloedtrekken toch echt geen tekorten had. Zouden het toch zo ineens mijn hormonen zijn die het niet meer weten? En wat doe je er dan aan?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Welke bloedwaarden zijn zoals geanalyseerd? Vitamine D, ijzer, B-vitamines, leverwaarden, elektrolyten?

 13. amber ·

  Hallo, Ik ben een meisje van bijna 18 en heb al vanaf m’n 15e m’n menstruatie. Toen was het heel onregelmatig, slechts om de aantal maanden en maar heel kort, 1 dag dan wel, 1 dag niet en dan weer 1 dag wel en dan waren ze over. Maar ik heb m’n maandstonden in totaal maar 7 keer gehad over 2 jaar. Nu heb ik ze al een heel jaar niet, maar wel regelmatig doorzichtig ‘slijm’. Moet ik mij zorgen maken? Ga ik later nog kinderen kunnen krijgen? Bezorgd…

  Beantwoorden
 14. shannon ·

  Hallo, Ik ben meisje van 28 jaar en ik heb de ziekte van Crohn. Ik ben de laatste paar jaren niet meer ongesteld geworden vanwege zware medicatie. En nog steeds. En kan ik wel nog zwanger worden, ook al bloed ik niet? Want ik bloed af en toe, maar gewoon een dag en dan is het over. Groeten, een hopeloos meisje

  Beantwoorden
 15. Onzeker meisje ·

  Wat als je menstruaties wegblijven na sterilisatie.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste, In principe zou sterilisatie geen invloed moeten hebben op je menstruatie; je hormonen zouden niet moeten worden beïnvloed door sterilisatie, dus ook je menstruatie niet. (bron) Normaliter komt de natuurlijke menstruatiecyclus juist weer op gang na sterilisatie. Gebeurt dit niet, dan zou ik persoonlijk even contact opnemen met je huisarts. Er zijn bronnen die beweren dat er na sterilisatie wel degelijk menstruatieklachten kunnen optreden; ze zouden meestal pas na verloop van jaren ontstaan. De kans op menstruatieproblemen zou groter zijn indien je voorafgaande aan de sterilisatie een hormonale vorm van anticonceptie hebt gebruikt, waaronder de anticonceptiepil of het hormoonspiraaltje. Menstruatieproblemen zouden naar schatting bij 25% van de gesteriliseerde vrouwen optreden; de kans zou extra groot zijn als je ooit met de pil bent begonnen wegens heftige/pijnlijke menstruaties. Nogmaals: ik ben GEEN arts; neem bij bezorgdheid of twijfel altijd even contact op met je huisarts. Sterkte & groeten, Paul

 16. Nena ·

  Ik heb 7 oktober mijn Implanon spiraal laten verwijderen en heb de week erna onveilige gemeenschap gehad, maar was voor het zingen de kerk uit… Tot vandaag ben ik nog steeds niet ongesteld geworden… Heb wel een zwangerschapstest gedaan, maar die was negatief.

  Beantwoorden
 17. anna ·

  Ik ben 15 (bijna 16) en ik heb nog steeds mijn maandstonden niet, ik eet geen groenten en fruit. Zou dit er iets mee te maken hebben?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   De meeste meisje beginnen tijdens de puberteit te menstrueren. Tijdens de menstruatiecyclus rijpt er in de eierstok een eicel die uiteindelijk in de eileider terechtkomt, wat ook wel de eisprong wordt genoemd. Wanneer deze eicel onbevrucht blijft, sterft deze af, waarna een bloeding volgt waarbij zowel de onbevruchte eicel als baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Dit fenomeen staat ook wel bekend als menstruatie. Hoe jonger je bent, des te grilliger je hormoonhuishouding is en des te groter de kans op onregelmatige maandstonden. Dit geldt des te meer als je nog in de puberteit verkeert. Mocht je je zorgen maken over je menstruatiecyclus of mocht je menstruatieklachten ervaren , dan kun je het beste even langs je huisarts gaan voor advies. Hetzelfde geldt als de kans bestaat dat je zwanger bent. Helaas is er geen eenduidig antwoord op de vraag waarom menstruatiecycli onregelmatig verlopen of waarom menstruaties uitblijven of zelfs worden overgeslagen. Al met al is de exacte onderliggende reden 9 van de 10 keer van hormonale aard.

 18. Maaike ·

  Hee, Ik ben een meisje van 18, zit al sinds m’n 13de aan de pil, slik hem altijd zeer zorgvuldig. Ik heb wel geslachtsgemeenschap met mijn vriend, soms met en soms zonder condoom. Ik ben alleen maar 2 dagen ongesteld geweest, de 2de dag waren het lichtere bloedingen. Overigens loop ik ook rond met een blaasontsteking (heb hier nog geen medicijnen voor). En voel ik me al 3 dagen koortsig, verder heb ik totaal geen last van verschijnselen die ik op het internet lees die kunnen duiden op een zwangerschap. Moet ik me toch zorgen maken?

  Beantwoorden
 19. anoniem 14 ·

  Hee. Ik heb een meisje van 14 (bijna 15) en ben al sinds m’n dertiende ongesteld. Meestal blijft mijn menstruatie 6 of 7 weken weg. Dit gebeurt iedere keer en m’n moeder zegt dat dat gewoon kan. Maar nu blijft mijn menstruatie al bijna 11 weken weg en begin ik me zorgen te maken! Weet iemand iets? Groetjes, Anoniem 14

  Beantwoorden
  • lotgenoot ·

   Heb je al een antwoord op je vraag? Ik ben ook 14 en ik heb precies hetzelfde…

  • Isah ·

   Ik ben 14 en ik ben een keer in het begin 3 maanden lang niet ongesteld geweest. Helaas ben ik het nu elke keer 10 dagen lang heftig. Als je geen onveilige seks gehad heb of je condoom is niet gescheurd of iets in die richting, is er niks om je zorgen over te maken.

 20. tassie ·

  Hoi allemaal, Ik heb een vraagje… Ik heb altijd een spiraal gehad sinds 2 maanden slik ik de pil in de eerste stopweek werd ik niet ongesteld en heb ik een zwangerschapstest gedaan. Hieruit bleek ik niet zwanger te zijn. Nu in me 2e stopweek ben ik weer niet ongesteld en krijg pukkeltjes. Ben naar de dokter geweest voor flauwvallen. Hij zei doe een test ik zei al gedaan een maand geleden, maar toch wil hij dat ik dat doe… Denken jullie dat ik zwanger ben of dat mijn lichaam gewoon moet wennen aan de pil?

  Beantwoorden
  • helga ·

   Heb je al een antwoord gevonden? Ik heb namelijk precies hetzelfde…

 21. lintje27 ·

  Hallo, ik heb een vraagje. Ik ben 27 jaar, ik heb sinds februari mijn Implanon weggehaald, ik heb op 9 april mijn eerste menstruatie gekregen en daarna niet meer. Nu dat het september is, heb ik mijn menstruatie niet gekregen. Ik ben naar m’n huisarts gegaan, ze hebben een inwendige echo gedaan om te kijken naar mijn eierstokken en alles was goed, maar kan ik toch zwanger raken zonder mijn menstruatie te krijgen? Ik wil graag zwanger worden, maar ik wil het op een gewone manier, niet met behulp van mijn huisarts. Alvast bedankt. Groetjes, Lintje27

  Beantwoorden
 22. meisje27 ·

  Hallo ik heb een vraag. Ik ben al meer dan een paar jaar niet ongesteld omdat ik de ziekte van Crohn heb. Kan het zijn dat als ik zware medicatie slik dat het weg blijft? Groeten, meisje van 27 jaar

  Beantwoorden
 23. Eva ·

  Hee, ik ben een meisje van 16 (bijna 17) en ik ben morgen een week over tijd. Ik heb wel een vriendje en we hebben veilig gevreeën en alle condooms gecontroleerd. Ik ben heel erg in de stress omdat ik nooit zo laat ongesteld word en ik vraag mij af of ik zwanger kan zijn. Heeft dit te maken met de erge stress die ik heb of mijn jonge leeftijd? Groetjes, Eva

  Beantwoorden
 24. Lot ·

  Hoi, Na twee kinderen en nog niet toe te zijn aan sterilisatie ben ik terug aan de pil gegaan. Afgelopen maanden heb ik de pil doorgeslikt. Omdat ik deze gewoon doorslikte ben ik m wel eens vergeten maar nooit meer dan 1 in de maand. Nu had ik het idee dat ik last had van opvliegers en leek het me verstandig even een pilpauze in te lassen. Dat is nu 11 dagen geleden en ik heb geen onttrekkingsbloeding gehad. Ik voel me niet zwanger. Kan ik me vergissen en het wel zijn? Bedankt! 37 jaar, endometriose patiënt

  Beantwoorden
  • Arts in opleiding ·

   Als je ook maar 1 keer de pil vergeet in de tweede of derde week, kan je eitje vrijgekomen zijn en ben je niet meer beschermd. Dit staat ook in de bijsluiter van de pil. Pas daarmee dus goed op, het zou kunnen dat je zwanger bent, maar de kans is alsnog klein. Als je het idee had dat je opvliegers had, kan het ook zijn dat je menopauze is begonnen en dat je helemaal niet meer ongesteld wordt.

 25. hanna ·

  Hey, Ik heb 9 maanden geleden een curettage gehad en nu de laatste 2 maanden is mijn menstruatie weggebleven. Is dat normaal?

  Beantwoorden
  • Nathalie ·

   Als je tussen de 11 en de 14 jaar bent wel ja.

 26. Lies ·

  Hallo, Ik ben een meisje van 15 jaar en ben toen ik 14 was voor het eerst ongesteld geworden. Dit was eenmalig want ben het daarna niet meer geweest… weet iemand hoe dit kan?

  Beantwoorden
 27. Anoniempje ·

  Hey, Ik ben 15 jaar en ik ben 1 week niet ongesteld geworden nadat ik ongesteld moest worden dus 1 week overtijd. Ik heb geen gemeenschap gehad, maar wel dat zijn geslacht over mijn onderbroek is geweest, dus niet dat hij echt mijn geslacht heeft aangeraakt. Hij is ook niet klaargekomen ofsow dus gewoon droog over m’n onderbroek. Wat moet ik doen? Ik ben maar 1 week overtijd.

  Beantwoorden
  • gwen ·

   Hallo, Nee dat kan niet, maak je maar geen zorgen! Daar is toch echt klaarkomen van een man bij nodig. Ter info: Je bent 1 x in de maand 24 uur vruchtbaar, en dat is ongeveer 14 dagen voor je verwachte menstruatie bij een cyclus van 28 dagen. Dit zijn ook de dagen dat je juist veel zin in gemeenschap hebt, want zo werkt de natuur bij vrouwen. Probeer een afspraak te maken bij de assistente van de huisarts over voorbehoedsmiddelen. Daarna kun je een afspraak maken bij de huisarts als je besluit de pil te nemen. Misschien kan dit ook telefonisch geregeld worden. Wanneer je jonger dan 18 bent, hebben ze geheimhoudingsplicht tegenover je ouders en gaat de declaratie ook niet naar hun, maar kun je het gelijk betalen voor een jaar. Het kost ongeveer 30 euro. Zeg het wel duidelijk tegen je huisarts. Of begin een gesprek met je ouders als je het bespreekbaar kunt maken en gebruik altijd een condoom. Jonge meiden, denk hier goed om, maar wacht liever tot je de ware hebt gevonden en als je 18 bent geworden. Groeten, een doktersassistente

 28. Esmee ·

  Hallo, Ik heb al een keer eerder op deze pagina gereageerd. En ik had een vraag, dit jaar heb ik al 2x gehad dat mijn ongesteldheid wegbleef. Ik heb nu bijna 2,5 maand een vriend, maar we hebben niets gedaan waardoor je zwanger kan raken, toch heb ik laatst voor de zekerheid zo’n test gedaan om ‘t toch uit te sluiten dat ik zwanger kon zijn. Ik heb vorige maand 2 stress weken gehad, maar daarna niet meer… Laatst had ik ook opeens dat zeker 3x op een dag moest spugen, waardoor ik nog meer ging twijfelen, daarom heb ik ook die test gedaan… Maar daar kwam dus negatief uit. Hoe kan ‘t dan dat mijn ongesteldheid al bijna meer dan 5 weken wegblijft?

  Beantwoorden
 29. deborah ·

  Hallo ik ben 16 jaar, mijn vriend en ik hebben wel gemeenschap gehad, maar gewoon beschermd met condoom en pil. Hierna had ik een urineweginfectie, maar sindsdien hebben we geen gemeenschap meer gehad. Nu was ik woensdag gestopt met mijn pil en normaal word ik dan zaterdag ongesteld. Het is nu dinsdag en ik heb nog niks… wel een zwangerschapstest gedaan en die was negatief. Hoe kan het dat mijn menstruatie wegblijft?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Deborah (en voorgaande reageerders), In dit artikel over het (plots) stoppen van ongesteldheid (en in de reacties eronder) worden nog een aantal andere potentiële oorzaken/redenen beschreven waardoor je plotseling niet meer zou kunnen menstrueren. Wellicht heb je er iets aan… Mocht je je zorgen maken, neem dan altijd even contact op met je huisarts! Groeten, Paul

 30. Anoniem ·

  Hallo, Ik zit met een probleem, ik ben namelijk 16 en ik heb al 2,5 jaar mijn menstruatie. Ze zijn altijd al onregelmatig geweest, maar nu heb ik ze al 7 maanden niet meer gehad. Ik heb nog geen gemeenschap gehad, dus ik kan onmogelijk zwanger zijn, moet ik mij zorgen maken?

  Beantwoorden
 31. Angela, ·

  HeyHey, Even een vraagje… Ben nu 1,5 week over tijd, en de menstruatie blijft nog steeds weg. Nu heb ik vanmorgen een test gedaan, maar daar kwam uit NEG. Kan het wezen dat het nog steeds na een poos wachten POS wordt, of kan ik er nu na 1,5 week echt van uit gaan dat het NEG is?

  Beantwoorden
 32. Stefanie ·

  Hey, Ik ben 22 jaar, gebruik geen voorbehoedsmiddelen, heb toen ik 16 was een abortus gedaan. Nu heb ik al een maand last van bruinverlies zonder maandstonden… heb geen last van men buik of borsten. Het is niet dat ik veel bruinverlies heb maar soms heb ik het en dan is het ineens weer verdwenen. Wat zou het kunnen zijn? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 33. Anoniem ·

  Hoi, Ik ben 14 jaar oud en al een jaar lang regelmatig ongesteld. Nou ben ik al 2 maanden te laat en ik begin echt bang te worden. Is er wat mis met mij ofzo?

  Beantwoorden
 34. Lotte ·

  Hallo, Ik ben 19 jaar en sinds mijn 16e was ik regelmatig (28 dagen) ongesteld. Ik heb de pil tot nog toe niet gebruikt omdat ik seksueel niet actief was. Na mijn vorige menstruatieperiode heb ik voor het eerst “geëxperimenteerd” met het hand/vingerwerk (ongeveer een week erna). Dit omdat wij beide niks bij ons hadden en ik het zonder condoom niet wil doen. Nu ben ik na 1,5 week na de dag dat ik ongesteld had moeten worden nog steeds niet ongesteld. Ik voel me er niet lekker bij en maak me zorgen. Nu is het paasweekend dus ik kan pas dinsdag naar de huisarts. Waarover moet ik mij wel/niet zorgen maken? P.S. In de periode voor/tijdens en in het begin van de nieuwe periode ben ik goed ziek geweest (helemaal vol/verkouden/griep, ongeveer 1 – 1,5 week). Ook heb ik in de periode erna veel spanning gehad voor sportwedstrijden. Afgelopen weekend is mijn jongere zusje voor het eerst ongesteld geworden, kan dat invloed hebben? Gr. Lotte

  Beantwoorden
 35. Hopeloos ·

  Hallo, Ik zit met een probleempje: mijn vriend en ik willen graag een kindje. Ik ben in april 2013 gestopt met de pil. Toen heb ik 3 keer een cyclus gehad van 35 dagen. Daarna heb ik geen menstruatie meer gehad. Nu al meer dan 5 maanden niet. Ik ben al naar de huisarts geweest en ik heb onderzoekjes gehad. Ze zeggen dat de follikels zich ontwikkelen, maar er geen eisprong plaatsvindt om welke reden dan ook… Ze zeggen dat ik moet afwachten… Zou ik onvruchtbaar kunnen zijn? Wanneer zullen wij kunnen beginnen aan kinderen? Gr.

  Beantwoorden
  • kinderwens ·

   Ik heb ook problemen met me vruchtbaarheid. Ik probeer al 2 jaar zwanger te worden, maar het lukt niet. Ziekenhuisafspraken en onderzoeken zijn heel sloom. Ik heb cysten op me eierstokken en waarschijnlijk is dat de reden waardoor ik geen eisprongen heb. Maar nu willen ze eerst zooooveel onderzoeken gaan doen voordat ik medicatie krijg. Het lijkt alsof artsen niet begrijpen hoe wij ons voelen. Het is heel pijnlijk dat je iets graag wilt en niet kan hebben… Het brengt ook zoveel stress en de relatie word er ook niet beter van. Mijn hart gaat naar je uit en naar alle andere vrouwen die ook een kinderwens hebben.

 36. Geheimpje ·

  Ik ben veertien jaar en ik ben al vier keer ongesteld geweest. Maar elke keer dat ik ongesteld word is het heel erg veel, en duurt het ongeveer 2 weken, de menstruatie.

  Beantwoorden
 37. Kath ·

  Ik ben een meisje van 19 jaar en ben al drie dagen overtijd, maar ik moet donderdag terug met de pil beginnen. Wat moet ik doen als ik dan nog steeds niet ongesteld ben? En wat kan er gebeuren als je een week te lang je pil hebt ingenomen en dan stopt voor je menstruatie en deze nog steeds niet hebt gehad en bijna terug met de pil moet beginnen? Is de pil dan nog veilig als je er terug mee start? Ik maak me zorgen.

  Beantwoorden
 38. esmee ·

  Hallo, Ik ben 15 jaar en ben sinds oktober niet meer ongesteld geworden… Maar zwanger kan ik niet zijn, ik heb namelijk geen vriendje en geen seks gehad. Laatst ben ik naar de dokter geweest en ze zeiden dat als ik in februari nog niet ongesteld ben, ik een echo moet laten maken. Dan kan er namelijk iets mis zijn met m’n eierstokken… Maar wat zou dat dan zijn?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Esmee, Er zijn allerlei mogelijke afwijkingen en aandoeningen van de eierstokken die de eisprong en menstruatiecyclus kunnen verstoren. Hierbij valt te denken aan een eierstokontsteking (oophoritis), eileiderontsteking (salpingitis), cyste of carcinoom van de eierstok, polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS), een verstopte of verkleefde eileider of eierstok etc. Totdat er een diagnose is gesteld, zou ik me er niet te veel zorgen over proberen te maken. Het uitblijven van de menstruatie hoeft namelijk niet direct door de eierstokken te worden veroorzaakt. Zo zijn er heel veel (relatief onschuldige) variabelen die de eierstokken en daarmee de menstruatie/ovulatie kunnen beïnvloeden, waaronder stress, hormoonschommelingen (puberteit etc.), medicijnen, griep enzovoort. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

 39. Anoniem ·

  Ik ben 20 jaar en heb een uitblijvende menstruatie. Ik weet de precieze datum van wanneer ik voor het laatst menstrueerde niet meer, maar het is zo’n 7/8 maanden geleden. Ik ben langs de huisarts geweest, maar die zei dat het voor nu nog niet ernstig is. Pas als ik een kinderwens heb, zou ik me er zorgen over moesen maken. Wel heb ik dagelijks enorme pijn in de onderrug. Vooral aan de linkerkant van mijn onderrug. Moet ik me zorgen maken?

  Beantwoorden
  • kinderwens ·

   Ja, en ga niet zitten wachten tot je een kinderwens hebt! Want die procedure duurt heel lang… Ik had ook altijd pijn in me onderrug en ik heb er niks aan gedaan. En nu is het eigenlijk een beetje te laat. Hoe eerder je eraan begint, hoe beter. Ik zou vragen om naar een gynaecoloog doorverwezen te worden. Sterkte!

 40. E. ·

  Ik ben 15 jaar en ik ben sinds 7 maanden niet meer ongesteld. Is dit erg?

  Beantwoorden
  • ikram ·

   Ga anders naar de dokter; een maand of 2 niet ongesteld worden is begrijpelijk en kan nog, maar 7 maanden klinkt ernstig en moet nodig nagekeken worden.

 41. Leeuw ·

  Ik ben al 6 – 7 weken over tijd. M’n buik voelt een beetje opgezwollen. Ik heb het veilig gedaan met m’n vriend, maar toch vind ik het maar raar. Ook heb ik 2 zwangerschapstests gedaan en die gaven allebei een negatieve uitslag. Wat zou dit kunnen zijn?

  Beantwoorden
 42. anoniem ·

  Ik ben 19 jaar oud, en ben nu 2 weken overtijd. Vlak na mijn afgelopen menstruatie heb ik onveilige seks gehad (condoom gescheurd) en meteen de volgende ochtend een MAP gehaald. Nu ben ik alleen inmiddels al 2 weken “te laat”. Ik heb inmiddels 2 zwangerschapstests gedaan en die waren allebei negatief. Moet ik me zorgen maken? En hoelang kan je menstruatie uitblijven door stress?

  Beantwoorden
 43. meya ·

  Hey, Ben nu al 3 weken overtijd; zwanger ben ik niet wegens sterilisatie 5 jaar geleden. Heb hevige pijn, maar ze komen niet door. Heb horen zeggen dat vrouwenmantel of leeuwenklauw helpt tegen pijn, maar wat helpt er tegen ze laten uitkomen? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 44. Jorien ·

  Hallo iedereen, Ik zit al bijna een jaar met angst om mijn maandstonden te krijgen. Ik ben 21 jaar en het afgelopen jaar heb ik deze ongeveer 5 tot 7 keer gehad en ik ben niet zwanger of zwanger geweest. Ik maak me zorgen over wat er gebeurt met me, maar durf niet naar de huisarts. Ik heb ondertussen een relatie van 2 jaar en in het begin van onze relatie had ik dit probleem absoluut niet en kwamen mijn maandstonden vrij regelmatig. Nu heb ik ze weer een maand te laat en weet niet meer wat doen. Ik heb wel wat overgewicht, maar niet direct stress of antibiotica genomen. Ik sport ook niet, dus daar kan het niet van zijn. Mijn vriend en ik zijn ten einde raad en zouden later graag kinderen hebben, maar nu begin ik dus te twijfelen of ik ze ooit wel ga hebben. Ik weet dat ik naar de huisarts zal moeten gaan, maar ik hoopte voor nu dat hier iemand mij wat antwoorden zou kunnen geven. Groetjes en bedankt Jorien

  Beantwoorden
  • Bertj ·

   Ha, Toch is het raadzaam om wel langs de dokter te gaan. Ik kampte met dezelfde klachten en werd daardoor erg onzeker. Ook omdat je nooit vastigheid hebt. Door de huisarts werd ik verwezen naar de gynaecoloog. Daar werd geconstateerd dat ik PCOS heb. Google maar eend. Hier staat genoeg over op internet. Eindelijk viel het kwartje. ;)

 45. anoniempje ·

  Ik ben pas geleden 15 geworden. Mijn menstruatie was altijd regelmatig, maar ik ben nu al 4 dagen te laat. Elke dag hoop ik toch weer ongesteld te worden, want ik begin me toch wel zorgen te maken. Is dit nodig?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Anoniempje, Als je verder geen klachten hebt denk ik niet dat je je op die jonge leeftijd zorgen moet maken. Het is namelijk heel gebruikelijk dat je menstruatie nog niet helemaal gelijkmatig en stabiel is. Neem voor de zekerheid even contact op met je huisarts indien je je toch ernstige zorgen blijft maken. Sterkte en groeten, Paul

 46. Simone ·

  Ik heb voor ongeveer 2 maanden maaltijden overgegeven. Ik ben ongeveer 4 kilo afgevallen en weeg nu 54 kilo (164 cm) dus dit is een normaal gewicht. Onlangs ben ik gestopt omdat ik erachter kwam dat ik sindsdien niet meer ongesteld meer ben geweest… Dit was wel even schrikken, omdat ik op internet had gelezen dat onvruchtbaarheid kon plaatsvinden door boulimia. Nou ga ik ervan uit dat 2 maanden niet lang genoeg is om dit te kunnen veroorzaken, maar je weet maar nooit… Weet iemand hier toevallig meer over?

  Beantwoorden
 47. mw ·

  Goed artikel. Ik heb Lyme en slik nu 8 weken lang antibiotica. Daarnaast slik ik de pil (Yasmin). Door Yasmin was m’n menstruatie al heel licht; niet eens helderrood bloed, geen menstruatie te noemen eigenlijk. Nu blijft de menstruatie echter helemaal weg. Misschien omdat ik erg beroerd ben geweest afgelopen weken? Ik kan niet zwanger zijn… Er is weleens gezegd dat het door stress kan stoppen. Maar dat gebeurde voorheen nooit bij me. Door lichamelijke stress kan blijkbaar dus wel…

  Beantwoorden
 48. Ria ·

  Kan het zijn dat je menstruatie ineens wegblijft op je 50e levensjaar? Verder geen klachten; ik transpireer wel veel, maar het zijn geen opvliegers.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Ria, Dat kan zeker. Indien de menopauze is ingetreden, is dit een van de vaststaande gevolgen. Dat je verder nog niet of nauwelijks overgangsverschijnselen vertoont, is niet per se heel zeldzaam. Dat verschilt namelijk sterk per persoon. Groeten, Paul

 49. iemans ·

  Ik zou 4 dagen geleden ongesteld moeten zijn geworden, maar nu ben ik het dus nog steeds niet. Weet nu ook niet wat het kan zijn. De tests zeggen dat ik niet zwanger ben, maar toch ben ik elke ochtend en elke nacht misselijk en voelt mijn buik aan alsof er echt iets in zit. Rare druk, niet vervelend of zo maar het zit er wel… Kan iemand mij vertellen wat het kan zijn?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Iemans, Het is niet met zekerheid te zeggen of je verstoorde menstruatiecyclus en het gevoel alsof er iets in je buik zit aan elkaar gerelateerd zijn. Zo zou je ook last kunnen hebben van obstipatie of een kleine cyste. Dit is overigens niet bedoeld om je bang te maken, puur ter illustratie (dus als voorbeeld). Als je klachten anders aanvoelen dan menstruatiepijn en je je ernstig zorgen maakt, dan zou ik even contact opnemen met je huisarts. Groeten, Paul

 50. Jane30 ·

  Wat een boeiend artikel! Zelf heb ik juist last van het tegenovergestelde gehad. Ik kon niet stoppen met bloeden nadat ik ongeveer een jaar was gestopt met de pil; tot bloedarmoede en flauwvallen aan toe. Ik bleef steeds bloed verliezen, maandenlang! Vooral heel veel na het vrijen en wanneer ik had hardgelopen of gezwommen. Na 3 doorverwijzingen (wat weer een heel verhaal apart is) was er uiteindelijk op een echo te zien dat mijn eierstokken net druiventrossen waren, terwijl de echo daarvoor niets uitwees. Geen verdere uitleg, want ze wisten er nu eenmaal niet zo veel over te vertellen, zeiden ze in het ziekenhuis. Ik moest maar gewoon weer aan de pil, en dan zouden de klachten wel verdwijnen. Daarnaast kreeg ik het label: PCO en werd er nog even verteld dat eventuele zwangerschap erg lastig zou worden, mocht er ooit een kinderwens ontstaan. Wat was ik (en dat ben ik overigens nog steeds) verdrietig! Ik voelde me niet serieus genomen en simpelweg slecht behandeld. Ook mijn huisarts wist geen vragen te beantwoorden omdat hij ook vond dat er gewoon te weinig bekend is over PCO. Ik ben toen dus de pil maar weer gaan slikken; verdrietig en met heel veel tegenzin, want daar wilde ik nou juist vanaf… Maar ik wilde deze bloedingen ook niet meer. Sinds een jaar ben ik nog gezonder en bewuster gaan leven. Ik eet niks meer waar een label op zit en consumeer bijna geen alcohol, zout en suiker meer. Vier maanden geleden ben ik weer gestopt met de pil, na deze weer bijna een jaar te hebben geslikt. Ik klop het even af… Maar het gaat heel goed. Ik wordt netjes ongesteld en heb geen doorbraakbloedingen meer. Ook zit ik lekker in mijn vel en heb ik goede hoop. Goede hoop dat dankzij mijn gezonde levensstijl mijn hormonen in balans zijn geraakt en ik van mijn PCO af ben. Ik ben heel benieuwd of er andere vrouwen zijn die van hun PCO af zijn gekomen of soortgelijke ervaringen hebben! Groetjes, Jane

  Beantwoorden
  • kinderwens ·

   Ik zit er ook mee, enorm verdriet en ben er nog niet vanaf. Ik vind ook dat er een betere en snellere behandeling zou moeten zijn voor vrouwen met een kinderwens. Ze weten niet hoe het voelt om iets te willen en niet te kunnen krijgen. :( Sterkte!

 51. anoniem ·

  Ik ben 13 jaar oud en mijn menstruatie blijft uit. Normaal gesproken ben ik heel regelmatig ongesteld en het is nog nooit veel te laat of niet geweest, maar nu ben ik al 4 dagen over tijd. Moet ik me nu zorgen maken?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste, Zoals in bovenstaand artikel wordt vermeld is het heel gebruikelijk dat je menstruatie op zulke jonge leeftijd nog niet stabiel is. Mocht je je desalniettemin zorgen blijven maken, neem dan even contact op met je huisarts.

Plaats een reactie