Home » Menselijk lichaam » Schildklier » Schildklierwaarden: T4, T3, T2 + T1 (waarden schildklier)…

Schildklierwaarden: T4, T3, T2 + T1 (waarden schildklier)…

Schildklierwaarden: T4, T3, T2 + T1 (waarden schildklier)…

Je schildklier produceert schildklierhormoon. De concentraties aan schildklierhormonen worden ook wel schildklierwaarden genoemd. Schildklierhormonen kunnen namelijk worden teruggevonden in je bloed, vandaar dat de waarden van je schildklier ook nog weleens de bloedwaarden van de schildklier worden genoemd…

Verschillende schildklierhormonen

Met de term ‘schildklierhormoon’ wordt meestal thyroxine (T4) bedoeld. Thyroxine is het belangrijkste hormoon dat door de schildklier wordt geproduceerd. We onderscheiden echter de volgende schildklierhormonen die een schildklier-waarde in je bloed vormen:

  • T4: thyroxine (vier jodiummoleculen)
  • T3: tri-jodothyronine (drie jodiummoleculen)
  • T2: di-jodothyronine (twee jodiummoleculen)
  • T1: mono-jodothyronine (één jodiummolecuul)

Daarnaast produceert de schildklier ‘calcitonine’, een hormoon dat qua functie volledig losstaat van bovenstaande hormonen.

T4 (thyroxine)

Ten minste 80% van de totale schildklierwaarde betreft T4. De belangrijkste rol van T4 is te worden omgezet naar T3 zodra je lichaam T3 nodig heeft. In zijn unieke vorm speelt T4 een rol bij de hersenfunctie. Slechts een klein deel van T4 is “vrij” en dus werkzaam als signaaloverbrenger.

T3 (tri-jodothyronine)

T3 (tri-joodthyronine oftewel triiodothyronine oftewel trijodothyronine) is de actieve vorm van schildklierhormoon. T3 is van grote invloed op de energiehuishouding en het gevoel van fitheid en gezondheid. Net als T4 is ook T3 voor een groot deel gebonden aan transporteiwitten. Een uiterst klein deel van deze schildklierwaarde is ongebonden (“vrij T”) en werkzaam als signaaloverbrenger.

T2 (di-jodothyronine)

T2 (di-joodthyronine oftewel diiodothyronine oftewel dijodothyronine) speelt voornamelijk een rol bij de productie van bepaalde enzymen. Deze enzymen ondersteunen de omzetting van T4 naar T3. Daarnaast is T2 van invloed op de stofwisseling. Met deze schildklier-waarde wordt doorgaans niets gedaan.

T1 (mono-jodothyronine)

T1 (mono-joodthyronine oftewel monoiodothyronine oftewel monojodothyronine) is nodig voor het functioneren van de schildklier. Zonder T1 loopt de hormoonproductie in de soep. Daarnaast beïnvloedt T1 het hartritme en de hartfrequentie.

Zowel T1 als T2 zijn schildklierwaarden die niet of nauwelijks (hoeven te) worden gecontroleerd.

TSH-waarde

Schildklierhormonen worden door de schildklier geproduceerd onder invloed van het hormoon ‘TSH’ dat in je hersenen ontstaat. TSH wordt daarom ook wel “schildklier-stimulerend hormoon” genoemd. Hoe meer TSH er in je bloed zit, des te meer hormonen je schildklier zal produceren. Een tekort of overschot aan TSH zorgt dus voor een verstoring van de schildklierhormonen en afwijkingen van de schildklier-waarden.

Lees hier meer over TSH-waarde & schildklier…

Problemen met schildklierhormonen

Er kunnen zich allerlei problemen voordoen met betrekking tot je schildklierhormonen en schildklier-waarden. De belangrijkste hiervan zijn als volgt:

  • Schildklierhormonen worden te snel geproduceerd (hyperthyroïdie)
  • Er zitten te veel schildklierhormonen in je bloed
  • Schildklierhormonen worden te langzaam geproduceerd (hypothyroïdie)
  • Er zitten te weinig schildklierhormonen in je bloed
  • De concentratie schildklierhormonen is goed, maar de hormonen brengen hun signaal niet succesvol over (schildklierhormoonresistentie)

Bij afwijkingen van de schildklierhormonen en schildklier-waarden ontstaan allerlei klachten & symptomen. In dat geval is schildklieronderzoek nodig!

Schildklier: normaalwaarden, grenswaarden & referentiewaarden

schildklierwaarden T4 T3 T2 T1 FT4 FT3
Voor de verschillende schildklierwaarden, schildklierparameters of schildklierindicators zijn grenswaarden opgesteld. Deze referentiewaarden dienen dus als grens. Er is in veel gevallen een onderste/minimale grenswaarde waaraan je minimaal moet voldoen. En er is altijd een bovenste/maximale grenswaarde waar je niet boven mag zitten.

Het gaat hier niet om gebruikelijke of gemiddelde schildklierwaarden… En al helemaal niet om ideale of optimale schildklierwaarden… Het gaat simpelweg om schildklierwaarden die door de meeste Nederlandse artsen, laboratoria en medische instituten als ‘binnen de norm’ worden beschouwd. Val je binnen deze opperste en onderste schildklierwaarden, dan wordt dat als positief beschouwd. Hierbij de referentiewaarden voor de belangrijkste schildklierparameters:

  • TSH (schildklier-stimulerend hormoon): minimaal 0,4 mU/l; maximaal 4,0 mU/l (milli-eenheden per liter bloed)
  • Totaal T4 (inclusief gebonden thyroxine): minimaal 64 nmol/l; maximaal 154 nmol/l (nanomol per liter bloed)
  • FT4 (vrij thyroxine): minimaal 8 pmol/l; maximaal 26 pmol/l (picomol per liter bloed)
  • Totaal T3 (inclusief gebonden triiodothyronine): minimaal 1,2 nmol/l; maximaal 3,4 nmol/l (nanomol per liter bloed)
  • FT3 (vrij triiodothyronine): minimaal 3 pmol/l; maximaal 8 pmol/l (picomol per liter bloed)
  • Anti-TPO (thyroïd-peroxidase antistoffen): minder dan 60 IE/ml negatief; 60 t/m 100 IE/ml dubieus; meer dan 100 IE/ml positief
  • Anti-Tg (thyreoglobuline antistoffen): minder dan 280 IE/ml negatief; 280 t/m 344 IE/ml dubieus; meer dan 344 IE/ml positief
  • Anti-TSH-r (TSH-receptor antistoffen): minder dan 1,0 IE/l negatief; 1,0 t/m 1,5 IE/l dubieus; meer dan 1,5 IE/l positief

Toch is het niet zo dat er 100% zeker niks aan de hand is met je schildklier, schildklierwerking of schildklierhormonen als je binnen de referentiewaarden valt. Val je precies op het randje of net over het randje, dan vinden sommige artsen dit “prima”, “acceptabel”, “oké” of “niets om je zorgen over te maken”, maar dat is natuurlijk niet per definitie het geval. In dit artikel over schildklieronderzoek kun je eventueel meer lezen over acceptabele bloedwaarden ten aanzien van je schildklier…

Er worden ruime marges gehanteerd voor schildklierwaarden, dus val je niet binnen de grenzen, dan is dat reden tot bezorgdheid. Hoe dichter je bij de optimale ideaalwaarden zit, des te beter het is. En des te dichter je bij de opperste of onderste grenswaarde in de buurt komt, des te slechter…

Schildklierwaarden : tot slot…

Schildklierhormonen zijn van invloed op je hele lichaam. Het is daarom belangrijk dat er niet te veel en niet te weinig schildklierhormonen worden aangemaakt en afgegeven. Voor een optimale gezondheid zouden je schildklier-waarden dus perfect moeten zijn.

Een aanmerkelijk tekort of overschot aan schildklierhormonen kan zelfs levensbedreigende gezondheidscomplicaties teweegbrengen! Het is dus niet onverstandig om bij merkwaardige gezondheidsklachten je schildklier-waarden te laten controleren.

Heb jij afwijkende concentraties van schildklierhormonen in je bloed (gehad)? Laat hieronder jouw verhaal achter m.b.t. jouw schildklier-waarden!

90 reacties op “Schildklierwaarden: T4, T3, T2 + T1 (waarden schildklier)…”

  1. Carita derJeu ·

    Paul, compliment met je upgrade. Vraag mijnerzijds is: waar kan veel nachtelijke transpiratie van komen (sorry, ben overgang allang voorbij). ik neem 1 mcg Levotyroxine per dag sedert 2 jaar (met opbouw sinds juli 2014). is er een samenhang met te weinig hormoon of is er sprake van een spier-/zenuw vermindering door dit product. Overigens heb ik ook zeer vage klachten van rare aard: wortelkanaalontsteking, schouderblessure Ineens, ik weet niet waarom ik 2 jaar geleden dit soort zooi NIET voorhanden had… ik heb geen werk in de Noordpool gedaan. Noch heb ik als oudere (net 60 plus) ook niks gedaan met motto: Rust Roest!!! Integendeel. simpel: in beweging blijven!!! Met vriendelijke groet, Carita (nep-naam)

    Beantwoorden
  2. maria ·

    Hallo, Ik slik al een jaar Strumazol ben nu sinds oktober gestopt de waarde zijn nu TSH 0.23 en t4 12.9 zonder medicatie voel me verder prima is dit oké?

    Beantwoorden
  3. jo ·

    hallo ik heb een vraag over mijn schildklierwaarden. heeft er iemand enig idee of deze waarde goed zijn? ik slik 0.125 mcg euthyrox. mijn tsh – 2.39 vrij t4 – 18 t3 – 1.2 ik ben sinds de laatste 3 weken erg gejaagd en volgens anderen erg opstandig
    zelf heb ik t idee dat de waarde niet goed is???

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Heb je bovenstaand artikel bekeken? Zoals je daarin kunt zien, vallen je TSH en FT4 netjes binnen de grenswaarden vallen en dat je T3 net niet te laag is.

    • jo ·

      bedankt Paul dat heb ik ook vernomen uit de lijsten maar mijn arts zegt dat dit oke is en ik me niet goed voel? vandaar deze vraag

    • Paul ·

      Uitsluitsel kan ik je niet geven, aangezien ik GEEN arts ben, maar naar mijn ondeskundige mening is de kans dat je klachten het gevolg zijn van een schildklierprobleem nagenoeg nihil.

  4. Lutie ·

    Hallo Paul, Mag ik u – ondanks u geen dokter bent – vragen wat voor lichtje er bij jouw dan gaat branden??? En u verwacht binnenkort nogmaals een stijging v/d TSH-waarde – hoezo dan, vermoed u ergens de oorzaak? Met groeten en dank, Lutie

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Als een TSH-waarde daalt naar een waarde die 10 keer lager is dan het absolute minimum, dan betekent dat doorgaans dat er te veel schildklierhormonen worden aangemaakt. Als je TSH drie maanden later ineens boven de 3 ligt (een waarde die binnen de grenswaarden valt, maar aan de hoge kant is en dus enorm contrasteert met de eerdere extreem lage meting) en de FT4 gelijktijdig tegen de ondergrens ligt, lijkt het er naar mijn ondeskundige mening sterk op dat er een enorme verschuiving heeft moeten plaatsvinden in je schildklierhormoonhuishouding (zoals ik al aangaf, suggereert een TSH-waarde van 0,05 een veel te hoge FT4, en dit rijmt totaal niet met de huidige laag-normale FT4). De veronderstelde verschuiving qua schildklierhormonen zou bijvoorbeeld kunnen duiden op een schildklierontsteking, al dan niet gerelateerd aan een auto-immuunschildklieraandoening. Dus wat ik eerder ook al aangaf: mocht ik in jouw schoenen staan, dan zou ik over enkele weken nogmaals je TSH en FT4 laten controleren, evenals je (F)T3 en schildklierantistoffen.

  5. Tamara ·

    Beste, Eind juni werd mijn volledige schildklier verwijderd wegens (naast ziekte van Hashimoto) een groot gezwel (die achteraf grotendeels goedaardig en slechts een klein deeltje kwaadaardig bleek te zijn). Nabehandeling met jodium was niet nodig. Op 07/07/16 ben ik gestart met 100 mcg L-thyroxine / dag, op 17/8/16 liet ik bloedwaarden onderzoeken: vrij T3: 3.89, vrij T4: 17.92, TSH: 6.64, B12: 377. Mijn medicatie werd toen verhoogd naar 125 mcg/dag. Op 15/10/16 liet ik opnieuw bloedwaarden onderzoeken : vrij T3: 4.93, vrij T4: 21.70, TSH: 0.26, B12: 288, ijzer: 127, Ferritine: 38. Mijn medicatie werd verlaagd naar 112,5 mcg/dag (sinds 22/10/16). Ik ben ervan op de hoogte dat het telkens 6 tot 8 weken duurt vooraleer medicatie stabiliseert in het lichaam maar ik voel mij nog steeds lichamelijk niet in orde, ben snel moe, prikkelbaar, extreme haaruitval (heb de helft minder haar dan voorheen en het blijft uitdunnen), concentratieproblemenen verlies moeilijk gewicht. Ik heb het gevoel dat mijn endocrinologe mijn klachten niet ernstig neemt en ben een beetje ten einde raad. Hebt u tips over wat ik nog kan ondernemen of houden de klachten verband met medicatie die niet op punt staat? Alvast bedankt Groeten

    Beantwoorden
  6. Yasmin ·

    Kan iemand mij vertellen of de volgende waardes goed zijn. Ben al een hele tijd niet lekker. Train me suf en eet gezond maar val niks af. T3 vrij thyroxine is 4.1. T4 vrij thyroxine is 11.2. TSH is 0.74. Gr. Yasmin

    Beantwoorden
  7. Lutie ·

    Beste, Ik ben al anderhalf jaar erg moe + kortademig, spier & gewrichtspijnen enz … Liet schildklier testen en had een TSH van 0.05 – daarbij een T4 die normaal was – DHEA was ook onder minimum en cholesterol te hoog (ondanks te mager). Vroeg de uitleg aan arts en ze zei dat ze dit toch normaal vond, want de T4 was normaal (T3 was niet getest). Hoe kan een TSH zo erg laag staan als de schildklier normaal zou werken, lijkt me niet erg logisch toch? Hoorde ooit dat dit ook verband kan hebben met Cortisol enz.. en deze is een paar jaren geleden ook heel erg laag gestaan en heb als medicatie dan ook Hydrocortisol gekregen. Verder ben ik een ME/CVS Fibro patiënte met sterk ondergewicht en blijkbaar al jaren onmogelijk om bij te komen. Wat denkt u van dit alles? Met dank en groeten – Lutie.

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Een TSH-waarde van 0,05 me/l suggereert een schildklier die niet gestimuleerd wordt tot hormoonproductie. Dit kan betekenen dat de schildklier niet hoeft te worden gestimuleerd omdat er sprake is van een overschot aan schildklierhormonen, maar ook dat er iets mankeert aan de hypofyse, waardoor deze onterecht te weinig TSH aanmaakt. In beide gevallen zou dit zich eigenlijk moeten reflecteren in iemands (F)T4 en/of (F)T3. Wat waren de exacte uitslagen van deze beide bloedwaarden?

    • Lutie ·

      Dank Paul voor uw snelle reactie! Om welke reden kan er vb een overschot aan schildklierhormoon zijn? Kan het aan voeding liggen? Vb. te veel vis – ik eet 3 x p/week vis waaronder zalm? Of iets anders??? En hoe weet je of het eventueel aan hypofyse kan liggen, is er een soort test hiervoor? Mijn exacte waarden waren dus: TSH=0.05 // Vrije T4=18.5 // DHEA-sulfaat=11.7 (referentie=tss 18.9 & 205) // Cholesterol=230 (normaal= < 190) // RBC (rode bloedcellen)=3.72 (min.=3.80). Zo, dit waren alle waarden v/dezelfde bloedtest die niet normaal waren. Ik ben dus geen schildklierpatiente, dit is de eerst keer dat ik mijn schilklier liet testen op pure intuitie dus. Nota: de T3 is dus niet getest geweest zoals u ziet en dit vond ze dus ook niet nodig. Nu, moest ik arts zijn zou ik bij die TSH waarde toch al verder onderzoek doen om de oorzaak te vinden. Want het is sowieso geen normale waarde anders was een referentie waarde niet nodig, toch. Nu, ik hoop via u toch iets wijzer te worden – alvast erg bedankt vr de moeite!!! Groeten Lutie

    • Paul ·

      Ik blijf erbij dat een ‘normale FT4’ bij een dergelijke lage TSH-waarde zeeeeeer onwaarschijnlijk is. Een nagenoeg niet-bestaande hoeveelheid TSH is doorgaans het gevolg van een overschot aan schildklierhormonen. En zo niet, dan zorgt een (primair) TSH-tekort er normaliter voor dat de schildklier juist veel te traag gaat werken, waardoor een tekort aan schildklierhormonen optreedt. De mogelijke oorzaken van een te snel werkende schildklier staan opgesomd in dit artikel over hyperthyreoïdie. Welke eenheid staat er eigenlijk vermeld achter TSH? Is er echt sprake van me/l? En is er op het formulier sprake van een TSH-referentiewaarde van 0,4 t/m 4,0. Overigens wordt hypofyse-uitval (of een aanverwante primaire of secundaire hypofyse-aandoeningen) doorgaans vastgesteld dan wel uitgesloten middels stimulatietests zials een ACTH-test en/of een insulinetolerantietest. Mocht er echt sprake zijn van een TSH-waarde van 0,05 me/l bij een gangbare FT4, dan zou ik aandringen op een bloedwaardebepaling van (F)T3 en op korte termijn nogmaals je FT4 laten controleren. Dring desnoods aan op doorverwijzing naar een internist-endocrinoloog om de oorzaak van je afwijkende TSH-waarde te achterhalen. Een incidenteel afwijkende TSH die net onder de onderste referentiewaarde of net boven de bovenste referentiewaarde valt, hoeft niet per se schokkend te zijn, maar een TSH-waarde die ongeveer 10 keer lager ligt dan het absolute minimum zou naar mijn ondeskundige mening een duidelijke oorzaak moeten hebben.

    • Lutie ·

      Hallo Paul, U vraagt Welke eenheid er staat vermeld achter TSH en er sprake is van me/l? En op het formulier een TSH-referentiewaarde van 0,4 t/m 4,0.? Oei, blijkbaar niet dus! Mijn eenheid is namelijk: 0.05 mU/L en de referentiewaarde is van: 0.27 tot 4.20 dus. Ik zie plots dat er bij mij dus geen ‘me/l’ staat maar ‘mU/L’ en ook de referentiewaarde anders is dan bij jouw aangegeven. Nu snap ik er helemaal niets meer van, of scheelt Nederland bij België in deze zaken mss? Ben benieuwd naar jouw uitleg bij deze!!! Groetjes Lutie,

    • Paul ·

      Ja, dit heeft te maken met verschillen tussen Nederland en België, of eigenlijk met verschillen tussen instanties an sich. Allereerst is mu/l (milli-units) exact hetzelfde als me/l (milli-eenheden per liter bloed), dus er is inderdaad sprake van een ‘reguliere’ TSH-waarde van 0,05. De referentiewaarden voor TSH verschillen ietwat per laboratorium… In Nederland wordt doorgaans 0,4 – 4,0 gebruikt, maar de ruimere referentiewaarden 0,27 – 4,20 zijn niet ongebruikelijk. Al met al is je TSH-waarde dus inderdaad veeeeeel te laag en snap ik niet dat men hier verder niets mee wenst te doen.

    • Lutie ·

      Hallo Paul, Ik heb net een artikel beluisterd i.v.m. mijn aandoening en het is blijkbaar geen abnormaliteit dat bij ME / CVS patiënten de Hypofyse en Hypothalamus ontregeld zijn en dus stoornissen kunnen veroorzaken bij o.a. de cortisolproductie, DHEA en/of schildklierhormonen. Maar helaas is het al even waar dat weinig of geen huisartsen deze aandoening aux serieus nemen, laat staan testen gaan doen. Maar hoe dan ook moet er naar gekeken worden! Een onbehandelde schildklier -van gelijk welke oorsprong- kan volgens mij evenveel schade aanrichten als aan iemand van wie de oorzaak elders ligt dan de hypofyse denk ik. Nu, ik zie mijn arts binnen een goed maand terug, en ik zal ze moeten pushen om verder te testen wellicht. 😉 Nu, ik waardeer alvast alle uitleg die je me gegeven hebt, ik ben er al wat wijzer door geworden en dus heel dankbaar. Wel een beetje triest als je zo leest hoeveel mensen -ondanks hun arts- geen voldoende vraag / antwoord krijgen over hun aandoening. Het lijkt er haast op dat patiënten binnenkort zelf voor arts zullen moeten studeren om zo zichzelf te kunnen helpen. 😉 Van harte bedankt dus voor alle moeite die je hier doet, veel geluk verder!!! Groetjes, Lutie

    • Paul ·

      Houd er dus alleen wel rekening mee dat TSH niet tot de daadwerkelijke schildklierhormonen behoort, en dat je T4 en T3 de hormonen zijn die bij een te hoge of een te lage bloedspiegel voor schildklierproblemen zorgen.

    • Lutie ·

      Hey Paul, Ondertussen is dokter hier terug geweest en ik zei dus dat die TSH waarde 0.05 niet OK was en of ze mijn T3 wou testen. Ze deed nogal raar en moeilijk hierover en uiteindelijk zei ze dat ze dus nogmaals de TSH wou meten maar dat die wel meer schommelt en als de T4 normaal was ze dus ook géén T3 mogen testen vanuit labo (België). Nu, kon er verder niets tegenin brengen en liet haar begaan. Ik kreeg paar dagen later resultaat met ditmaal een TSH van 3.19 en weerom normale T4 – dus geen T3 getest omdat de TSH en T4 normaal is. Maar anderzijds, in een paar maand tijd een forse schommeling van 0.05 naar 3.19 – is wel een grote sprong van mijn waarden dus. Heb jij hier visie over? Want omdat ik geen schildklierpatiënte ben, ben ik dit soort zaken niet gewoon van interpreteren. Intuïtief vind ik die sprong ook best raar eigenlijk – alsook is het dit maal in een ander labo getest – ook vreemd, enfin …

    • Paul ·

      Dat iemands TSH schommelt, is inderdaad niet ongebruikelijk. Maar van een ‘natuurlijke’ schommeling van 0,05 naar 3,19 (zonder schildkliermedicijnen) heb ik nog nooit gehoord. Als puntje bij paaltje komt, mag men op doktersadvies heus wel T3 testen; het is simpelweg een keuze (wellicht uit financiële overwegingen) om dit niet te doen. Al met al kan ik een schommeling qua TSH-waarde van 0,05 (veeeeeel te laag) naar 3,19 (ietwat aan de hoge kant) niet verklaren. Weet je de exacte bloedwaarde van je FT4 of zei men enkel dat deze “normaal” was?

    • Lutie ·

      Hallo Paul, Er staan hieronder 2 soorten vrije T’s, weet niet bij welke de score hoort, maar de score stond alvast op hoogte van de VRIJE THYROXINE, met daaronder een nota v/h labo i.v.m. de terugbetaling. HIERONDER LETTERLIJK WAT IN MIJN TEST STAAT: *VRIJE THYROXINE – 13.4 referentie = 12 – 22 pmol/L; *VRIJE TRIIODOTHYRONINE; *TSH 3.19 – referentie = 0.27 – 4.20 mU/L. Er worden nog maximaal 2 schildkliertesten terugbetaald, indien één of beide abnormaal zijn mag nog maximaal één test bij gevraagd worden (RIZIV-nomencl. 1.3.1995). Vorige TSH was van 1 september en stond op 0.05, en de TSH van nu is van 30 Nov. Dus toch iets van 3 maand ertussen, ik had eerst 2 maand gezegd, dus beetje misrekend. 😉 Is deze schommeling ondanks 3 maand ertussen nog steeds even overdreven dan? Groeten en dank, Lutie

    • Paul ·

      Vrij thyroxine is FT4. Dit hoort tussen de 12 en 22 pmol/l te liggen en is met 13,4 dus net toereikend. Vrij triiodothyronine is FT3; dit is zo te zien niet getest. Een TSH-waarde van 0,05 die wordt opgevolgd door een TSH-waarde van 3,19 bij een FT4 die tegen de ondergrens aan zit, vind ik persoonlijk zeer merkwaardig. Bij mij gaat er dan direct een lichtje branden, maar ik ben GEEN arts. Het zou mij in elk geval totaal niet verbazen als je TSh over een aantal weken veel te hoog blijkt te zijn en je FT4 veel te laat… Maar alleen een toekomstige bloedwaardebepaling kan dit uitwijzen. En persoonlijk zou ik dan opnieuw aandringen op een bepaling van T3 en schildklierantistoffen. Sterkte!

  8. IK ·

    Hallo Paul, vorig jaar heb ik een schildklierontsteking gehad. De schildklier zelf was opgezet en sponzig. Hij werkte eerst een paar maanden te hard en daarna juist te traag. ‘Precies volgens ziektebeeld’. Sinds maart hoefde ik m’n bloed niet meer te testen omdat de schildklier weer bete binnen de norm omhoog klom (mijn huisarts houdt waarde 10-22 aan). In juni kwamen er heel veel klachten, o.a. erge pijn in gewrichten, verschrikkelijk moe, in paar maanden 8 kilo aankomen zonder verandering van eet- en beweegpatroon, heser, etc. Bloed is getest en FT4 bungelde redelijk onderin. Doorgestuurd naar de internist en daar weer bloed geprikt: TSH 1,5 en FT4 9,2. Eerder heeft de FT4 op 13 of 15 o.i.d. gezeten. De internist benoemde alleen de TSH en zei dat er daarom met de schildklier niets aan de hand is. Daarna ging hij over op ijzertekort wat uit het bloed bleek, waardoor we niet (terug) kwamen op de FT4. Ik las later over Centrale hypotyriodïe (goede TSH waarde, maar (te) lage FT4) en heb de internist hierover benaderd. Hij vind het het niet waarschijnlijk, maar laat nog een keer bloed prikken met nu ook de T3 erbij. Hij wilde nog niet zeggen waarom hij het niet waarschijnlijk vindt vóórdat de T3 bekend is. Wat is jouw kennis /ervaring met dergelijke waardes? En heb je tips waar ik naar moet vragen etc in een volgend gesprek met de internist? Ter aanvulling: ik slik al dagelijks vitamine D.

    Beantwoorden
    • Diana van den Heuvel ·

      Omdat alleen TSH en T4 getest worden, duurt het gemiddeld 15-20 jaar voordat er een diagnose gesteld is. De kennis over de functie van de schildklier (de invloed van alle hormonen) is bij artsen ver onder de maat. Gelukkig zijn er een paar uitzonderingen. Die schrijven dan ook (kijk eens bij de VGNS) thyroïdum voor. Dit is een natuurlijk schildklierhormoon waar wel alle hormonen inzitten. Met thyrax en euthyrox (en er is nog een merk op de markt) krijg je alleen synthetische T4 binnen. Dit is eigenlijk ronduit schandalig. Een ander woord is er niet voor. Vergelijk het me je auto laten lopen op ruwe olie (via de raffinaderij moet die eerst omgezet worden naar diverse soorten benzine en juist die omzetting, van T4 naar de andere schildklierhormonen, gaat heel vaak fout). Helaas is de geneeskunde-opleiding ook nog altijd ronduit slecht, dus eigenlijk kunnen we de artsen niets kwalijk nemen (of toch wel? Als arts kun je ook verder kijken dan de boeken van de opleiding en er zijn prima boeken, zoals Stop the thyroid madness en Tears behind closed doors. Ook het Essay van Anneke Spaaks, op internet te vinden, spreekt boekdelen (en helaas “lopen” er zoveel mensen rond die hetzelfde mee maken. Ik ben daar geen uitzondering op. Pas na vele jaren werd Hashimoto ontdekt. De 10-15 jaar ervoor was nooit op anti-TG en anti-TPO getest, en dan vind je die uiteraard ook niet). Heel veel sterkte aan iedereen die tobt met zijn/haar gezondheid. Een T4 van rond de 10 (de onderwaarde) is niet goed! De meeste schildklierpatiënten voelen zich pas beter (mits de omzetting naar T3 e.d. dan goed gaat) bij een waarde van minimaal 17-18.

  9. Anneke ·

    Goedemiddag Paul, ik heb mijn bloed laten controleren, TSH 0.19 T4 (FT4) 15.4 nu vindt mijn behandelaar dat de TSH veel te laag is dus volgens hem een te snel werkende schildklier, maar krijg van de huisarts Thyrax 0,025mg dus voor een traag werkende schildklier. Wat is wijsheid??????

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Beste Anneke, Aan iemands TSH kun je niet zien of de schildklier te snel of te traag werkt. Een (sterk) afwijkende TSH-waarde betekent slechts een (sterk) verhoogde KANS op een snel of traag werkende schildklier. Het enige waar je aan kunt zien of iemands schildklier daadwerkelijk te snel of te traag werkt, is (F)T4 en (F)T3. Je schildkliermedicatie moet naar mijn ondeskundige mening dan ook niet worden afgestemd op schildklier-stimulerend hormoon (TSH), maar op de daadwerkelijke schildklier(pro)hormonen: thyroxine (T4) en thyronine (T3). Een FT4 van 15,4 valt netjes tussen het minimum van 8 pmol/l en het maximum van 26 pmol/l. Deze FT4-waarde is geenszins te hoog en duidt dan ook logischerwijs niet op een te snel werkende schildklier. Sterker nog: als je reeds schildkliermedicatie gebruikt, mag je de TSH-waarde sowieso niet op die manier interpreteren. Want bij schildklierpatiënten met een te traag werkende schildklier die reeds schildklierhormonen innemen, betekent een te hoge TSH-waarde (naar mijn ondeskundige mening) doorgaans dat men te WEINIG schildkliermedicatie toegediend krijgt en de dosering levothyroxine dient te worden opgehoogd. Ik ben GEEN arts, dus aan mijn mening heb je niet zo veel, maar ik sta volledig achter je huisarts en snap de conclusie van de ander totaal niet. Wie is deze andere behandelaar precies? Sterkte en groeten, Paul

    • Anneke ·

      Beste Paul, bedankt voor je reactie. Kon helaas door verschillende omstandigheden niet eerder antwoorden. De behandelaar heeft een praktijk voor integrale geneeswijzen en heeft mijn bloed dus laten controleren en daardoor komt hij op deze uitkomst uit… Krijg hier druppeltjes voor, Lycopus virginicus. Weet niet of ik dit hier mag vermelden. Hartelijke groeten, Anneke

    • Paul ·

      Sowieso werkt wolfspoot niet bij een trage schildklier (sommigen geloven dat het werkt bij een te snelle schildklier)… Maar homeopaten die wolfspoot verdunnen totdat er geen enkele molecuul aan werkzame stof meer in zit, en deze verdunning vervolgens aan een patiënt geven die van haar huisarts een tegengestelde diagnose en een tegengesteld advies krijgt, vind ik persoonlijk schandalig. Dat een homeopaat meer waarde hecht aan zijn eigen geloof dan aan de diagnose van een arts moet hij natuurlijk zelf weten. Maar naar mijn mening mag een (schildklier)patiënt daar niet de dupe van worden.

    • Diana van den Heuvel ·

      Wijsheid is blijven geloven in jezelf en je in (laten) stellen op hoe je je voelt. Niets op nietszeggende laboratorium-waardes. T4 (totaal ook nog) zegt op zichzelf helemaal niets en de TSH zegt al helemaal niets. Door inname van thyrax/euthyrox (en nog een ander merk), die alle dus alleen T4 = levothyroxine bevatten (te gek voor woorden dat je nu slechts op één hormoon verder moet proberen te leven, want wie garandeert dat in elk lichaam de omzetting naar T3, T2, en T1 goed gaat, om het maar niet over calcitocine te hebben), wordt het terugkoppelingsmechanisme schildklier-TSH verstoord. Bij veel mensen die goed ingesteld staan (dit kan dus alleen op thyroïdum eigenlijk, want daar zitten alle hormonen in) is de TSH soms helemaal niet meer meetbaar (< 0,01). Daarvan schrikken sommige artsen dan weer, maar dit is heel normaal. Lees het boek Stop the Thyroid madness eens (of laat iemand het voor je lezen, indien je "teveel mist in je hoofd hebt" en je slecht kunt concentreren, heel "normale" verschijnselen bij niet goed ingesteld staan). Tears behind closed doors is ook een mooi boek. Blijf voor jezelf vechten, anders kom je er niet. De meeste artsen weten niet beter, doordat de geneeskundeopleiding rondom schildklierfunctie en de invloed ervan, niet goed onderwezen wordt (zelfs het opleidingsboek spreekt vaak alleen over TSH en T4). Succes. Mvg, Diana

  10. anneke ·

    Bloed laten prikken. Waardes 4.5 en 17.8. Arts zei dat dit prima was. Maar is de 4.5 niet aan de hoge kant? Wat vinden jullie van deze waarden? Lijkt dit op trage schildklier?

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Ik neem aan dat dit de waarden zijn voor TSH en FT4? In dat geval ligt je TSH net boven de opperste grenswaarde, maar aangezien je FT4 netjes tussen de referentiewaarden (8 – 26 pmol/l) valt, is er vooralsnog geen reden om aan te nemen dat er sprake is van een trage schildklier.

    • anneke ·

      Bedankt voor de reactie. Zou u aanraden over bepaalde tijd nog eens te controleren? 4.5 boven de waarde maar de 17.8 NU goed… wanneer is dat niet goed in combi met 4.5 waarde?

    • Paul ·

      Meer over de indicatieve / diagnostische functie van TSH kun je lezen in dit artikel over TSH-waarde… TSH is en blijft slechts een aansturend hormoon en geen functioneel / primair schildklierhormoon. Een verhoogde TSH-waarde is dan ook niets meer of minder dan een indicator voor mogelijke schildklierproblemen. Zolang je FT4, FT3, TT4 en TT3 toereikend zijn, is een TSH-waarde van 4,5 dus weinig relevant.

  11. Nynke ·

    Hallo, Heb net mijn bloeduitslag ontvangen en weet niet of dat nou goed of slecht is. Mijn TSH is nu 2,4, T4 vrij 17,5, T3 triiodothyronine 1,4 en parathyroidhormoon 2,71. Heb mijn bloed laten testen vanwege haaruitval, moeheid, al 4 maanden verkouden, koude handen en voeten… Hopelijk krijg ik een reactie. Groeten, Nynke

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Ik neem aan dat men je vrije T4 en je totale T3 heeft bepaald? In dat geval zien deze bloeduitslagen er naar mijn ondeskundige mening prima uit. Misschien raadzaam om ook eens je vitamine B12 en vitamine D te laten controleren?

  12. Desmet ·

    Beste, Mijn Tanta sukkelt al een tijdje met de gezondheid waardoor ze levenslustig is. Waarde bloedonderzoek schildklier zijn TSH 0.01, T4 25,1 en T3 8,4 met verder onderzoek deze week naar professor. Moeten we ons zorgen maken?

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Iemands TSH-waarde (schildklier stimulerend hormoon c.q. thyreoïdstimulerend hormoon c.q. thyrotropine) hoort tussen de 0,4 me/l en 4,0 me/l (milli-eenheden per liter bloed) te vallen. Een TSH-waarde van 0,01 is dus veeeeeeel te laag en duidt op een te snel werkende schildklier. In Nederland worden normaliter de vrije schildklierhormonen gecontroleerd, dus FT4 en FT3. Een FT4 van 25,1 pmol/l zit net onder de opperste grenswaarde van 26,0 pmol/l. Klinisch gezien niet per se TE hoog, maar desalniettemin erg hoog. Een FT3 van 8,4 pmol/l zit ver boven de maximale grenswaarde van 8,0 pmol/l. Dit bevestigt een te snelle schildklier. Men zal nu waarschijnlijk gaan onderzoeken waarom de schildklier te snel werkt… Sterkte!

  13. D van der kaap ·

    Beste Paul, Ik heb al sinds langere tijd een groot deel van de symptomen van een te traag werkende schildklier, heb al meerdere jaren bloed laten prikken hiervoor… De arts blijft elke keer zeggen dat alles wel meevalt… En een trage schildklier niet vaak voorkomt bij jonge mensen (ben 31 jaar). Mijn moeder heeft ook rond die leeftijd een te snel werkende schildklier gehad… Mijn waardes zijn nu TSH 4.34 en T4 13.8. Ik vroeg ook of er een B12-tekort was maar dat kon hij aan andere waardes zien en dat was er niet… Wat denkt u hiervan? Ik ben altijd zo moe en gewicht neemt maar toe terwijl ik er alles aan probeer te doen om dat zo te houden!

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Feit is dat je TSH ietwat verhoogd is. Dit hoeft niets te betekenen, maar kan een reden zijn om toch ook eens je FT3 te laten controleren. Het kan namelijk zo zijn dat je inactieve FT4 toereikend is, maar dat de omzetting naar het actieve FT3 niet naar behoren verloopt. Hoe je arts een vitamine B12-tekort heeft uitgesloten aan de hand van andere bloedwaarden dan serum-B12, actief B12 / holo-TC, methylmalonzuur (MMA) en/of homocysteïne (HC) is mij een groot vraagteken… Deze waarden test men in principe namelijk uitsluitend bij verdenking van een B12-gebrek. Sterkte!

  14. Kaatje ·

    Beste Paul, Ik heb al 14 jaar een traag werkende schildklier. Mijn TSH zit altijd tussen de 3 en de 4. Vanwege overstap op Euthyrox en aanhoudende klachten (CVS en emotionele schommelingen) ben ik van 125 Thyrax naar 200 Euthyrox gegaan… T4 21,8… TSH 0,07… T3 1,5… Euthyrox verlaagd naar 150… T4 18,7… TSH 0,03… T3 1,6… Ik blijf me met alle verschillende waardes eigenlijk net zo slecht voelen. Heb jij nog tips wat ik kan doen? Huisarts zegt al jaren dat ik er maar mee moet leren leven, maar ik blijf hopen op een oplossing. Gr. Kaatje

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Beste Kaatje, Laat allereerst je vitamine B12, vitamine D en ijzer eens onder de loep nemen! Het zou me niet verbazen indien er sprake is van een tekort aan één of meerdere van deze micronutriënten… Zie ook:

      Vooral een gebrek aan vitamine B12 en/of vitamine D komt veelvuldig voor in combinatie met schildklierproblemen. En dit is maar al te vaak de oorzaak van vermoeidheidsklachten bij afdoende schildklierhormoonwaarden. Sterkte en groeten, Paul

  15. Kim ·

    Beste Paul. Op 2 mei algemeen bloedonderzoek gehad, resultaat: T4 was 13. TSH en T3 toen niet door gekregen. Omdat ik meerdere symptomen heb van een te traag werkende schildklier (o.a. ontzettend moe, vocht vasthouden, obstipatie, kouwelijk) heb ik nogmaals bij de huisarts een bloedonderzoek gedaan gericht op de schildklier. 17 mei uitslag en zag er zo uit: TSH is 5,5 ; T4 is 11 ; T3 is 2,1. Vorig jaar zijn er ook onverklaarbare zware tekorten aan vitamine B12 en vitamine D geconstateerd (waarde van beide weet ik niet meer, maar weet wel dat ze zeer slecht waren). Daarnaast hebben zowel mijn moeder als haar zus allebei een te traag werkende schildklier. De huisarts stuurt me nu door naar de internist, maar wilde ook even jou mening vragen. Alvast bedankt! Groetjes, Kim

    Beantwoorden
    • Paul ·

      TSH is met 5,5 ME/l te hoog (moet < 4 zijn). FT4 is met 11 pmol/l aan de laag-normale kant (moet > 8 zijn). FT3 is met 2,1 pmol/l te laag (moet > 3 zijn). Het totaalplaatje duidt op een traag werkende schildklier… Of in ieder geval op een verminderde omzetting van inactief T4 naar actief T3. Ik weet niet of je vitamine D en vitamine B12 sindsdien nogmaals gecheckt zijn, maar deze beide vitamines kunnen ook een zeer belangrijke rol spelen bij je klachten. Ik weet niet wat je internist-endocrinoloog gaat zeggen, maar het zou me niets verbazen als hij/zij je vitamine B12 en vitamine D nogmaals zal laten controleren en (enigszins afhankelijk van de uitslagen) wellicht ook direct start met een minimale dosis levothyroxine. Maar ik ben GEEN arts, dus uitsluitsel hieromtrent kan ik je niet geven. Heel veel sterkte toegewenst!

    • Kim ·

      Beste Paul, Bedankt voor je antwoordt! Sinds ongeveer drie weken hou ik me nog maar bezig met de schildklier en alles wat daarbij komt kijken, dus zo ook de waarden ervan. Vind het allemaal nog lastig op het moment, dus hoe meer uitleg over de grenswaarden etc. hoe duidelijker de dingen voor mij worden! Dus jou uitleg helpt mij enorm! Binnen nu en twee weken krijg ik bericht van de internist om een afspraak te plannen, en het lijkt mij inderdaad ook verstandig nogmaals te testen op B12 en D. Nogmaals bedankt! Groetjes, Kim

    • Paul ·

      Graag gedaan; hopelijk heb je snel uitsluitsel over je schildklierstatus en vitaminewaarden!

  16. eduard ·

    ik heb net een uitslag ontvangen van mijn schildklier, de waardes T3=19,9 pg/ml T4=0,89 ng/dl TSH=0,074uUI/ml ook in aanmerking genomen, dat het ijzer ook erg laag is neem ik aan, dat er plots iets veranderd is, moet nog een vervolg afspraak maken met een specialist, wat zou er aan de hand kunnen zijn ?? Heb nog geen medicijnen hiervoor. vr gr

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Beste Eduard, De eenheden / grootheden waarin deze parameter zijn uitgedrukt, stroken niet met de bepalingen in bovenstaand artikel. Pg/ml staat voor picogram per milliliter, ng/dl staat voor nanogram per deciliter en uul/ml ken ik eigenlijk niet. Je dient de beschreven waarden dan ook juist te interpreteren en op waarde te schatten naargelang de gebruikte maatvoering. Je arts kan je hierbij helpen. Groeten, Paul

    • eduard ·

      Heer Paul, mijn waardes komen van een Spaans laboratorium, daarom zullen de eenheden anders gerapporteerd worden.

  17. Anoniem ·

    Ik heb na veel klachten gevraagd om een bloedonderzoek. Mijn tsh is 21 en ft4 13,8. Wat kan dit betekenen? P.s. Volgens mijn arts is er niets aan de hand en zijn mijn klachten oorzaak van onbewuste stress.

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Een FT4 (vrij thyroxine) van 13,8 valt binnen de referentiewaarden (minimaal 8 en maximaal 26 pmol/l), maar is desalniettemin ietwat aan de laag-normale kant. In combinatie met een veel te hoge TSH zou dit kunnen duiden op een (vooralsnog subklinische) hypothyreoïdie… Dus een schildklier die momenteel al wat trager begint te werken, maar (naar alle waarschijnlijkheid) de komende tijd voortschrijdend / progressief trager zal worden… Een trage schildklier heeft 9 van de 10 keer namelijk een onderliggende oorzaak die niet vanzelf overgaat, waardoor de bloedwaarden beetje bij beetje verder uit balans raken en de hypothyreoïdische / hypothyreoïtische situatie langzaamaan erger wordt. Vandaar dat men bij dit soort ‘twijfelachtige’ bloedwaarden nagenoeg altijd aanraadt om periodieke bloedwaardebepalingen te laten verrichten, zodat men kan zien hoe de TSH en FT4 zich de komende tijd verder zullen ontwikkelen… Zie eventueel ook de volgende artikels:

      Met een beetje geluk is er in jouw geval inderdaad sprake van een incidentele abnormaliteit en daalt je TSH vanzelf terug naar een normaal niveau, zonder dat je FT4 daalt… Maar met een beetje pech daalt je FT4 de komende tijd tot onder de minimum referentiewaarde, waardoor ook je TSH te hoog zal blijven. Als ik in jouw schoenen stond, zou ik al met al aandringen op een aanvullende bepaling van TSH en FT4 (en eventueel FT3) over 4 tot 6 weken, maar ik ben geen arts. Sterkte!

    • yannick flameyn ·

      Hallo, ik heb al eens de ziekte van Graves Basedow gehad. Heb strumazol moeten slikken na een paar jaar waren men schildklierwaardes terug goed en had ik geen symptomen meer dan gestopt met medicatie en een paar jaren goed geweest. nu heb ik sinds een maand terug veel symptomen van een te vlug werkende schildklier. zoals vroeger. ben naar de spoed geweest omdat ik me terug zo slecht voelde en depressief koude rillingen terwijl men huid heel warm aanvoelt slecht slapen paniekerig zijn enz… maar ze zijden dat ik oké was men waarden in het ziekenhuis waren voor t4 vrij (ft4): +25.9 pmol/l. dan terug t4 vrij (ft4) +2.01 ng/dl. dan paar dagen later verergeren mijn klachten en begint mijn haar heel vlug uit te dunnen en daar heb ik schrik voor dan terug men bloed 2 keren laten nemen door de huisarts resultaten waren veel vitamine D tekort en men waardes van ft4 waren te hoog +22.3 en van de thyroglobuline +158.2 wat dubbel zo hoog blijkt dan normaal en dan men antilichamen getest: waardes waren +100 voor thyroid peroxidase al terwijl dit kleiner moet zijn dan 34 kan er mij a.u.b. iemand helpen want men huisarts zegt dat het door de stress komt maar ik geloof dat niet omdat ik weet hoe ik mij voel. En zo een schrik heb om men haren te verliezen. Ik ga nu morgen terug naar men huisarts van vroeger die de ziekte van men schildklier ontdekt heeft. Nu terug wachten op resultaat en hopen dat hij mij kan helpen want alle andere dokters dat ik geweest ben hebben er geen horen naar! Alvast bedankt groeten Yannick

  18. Sjanie ·

    Goedemiddag, Ik heb het 10 jaar aan mijn schildklier. Was te snel. Een radioactieve slok gehad. Daarna Strumazol en Thyrax geslikt. Ik ben 2 jaar geleden ongeveer 2 jaar van de medicijnen geweest. Daarna weer een te snelle schildklier. Slikt voor kort 30 mg Strumazol en 275 mg Thyrax. Sinds een week of 5 over moeten gaan naar 275 mg Euthyrox + de Strumazol. Twee weken geleden wezen prikken en waardes waren plots THS 0.02 en T4 29.6. Nu slik ik een week alleen Strumazol en daarna moet ik weer Strumazol en 200 Euthyrox gaan slikken. Nu is eigenlijk mijn vraag: Ik slik ook vanaf eind december de bloedverdunner Grepid (clopidogrelbesilaat) en de uit voorzorg de cholesterolverlager Simvastatine. Kunnen deze medicijnen van invloed zijn op de te snelle schildklier? Ben net bij huisarts geweest, maar die kon daar niets over vinden misschien dat u meer weet. Bij voorbaat dank! Vriendelijke groetjes, Sjanie

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Een verkennend onderzoekje suggereert dat simvastatine de TSH en FT4 niet beïnvloedt. (bron) Over interacties tussen clopidogrel enerzijds en schildklier anderzijds kan ik helemaal niets vinden, dus ook dit lijkt me niet voor de hand liggend. De te hoge FT4 lijkt me eigenlijk veeleer het directe gevolg van de Euthyrox, maar ik ben geen arts. Sterkte!

  19. Mark ·

    Beste, heb sinds 2 jaar diagnose Hashimoto, maar merk dat er weer schommelingen zijn in mijn TSH en FT4. Sinds 3 maanden slik ik 162,5 mg Thyrax, maar ik merk dat ik weer veel dieper slaap en lusteloos ben. Toch zitten m’n waardes op TSH < 1 en FT4 = 26,4….

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Dan kan het raadzaam zijn om ook eens je FT3 en rT3 te laten controleren.

  20. martina ·

    Beste, ik voelde mij reeds enkele dagen rot slecht, werd hees, ik slaap niet ZONDER slaapmedicatie, ik dacht dat het gewoon om griep ging, heb bloed laten onderzoeken mijn T4 staat op 20.7 terwijl ik daar nooit problemen mee gehad heb, mijn glucose is ook laag 66 en ik had gegeten, leukocyten enorm hoog, trombocyten ook… cholesterol ook maar dat is gedeeltelijk erfelijk bij ons… ik voel constant vervelende hartkloppingen en ben gejaagd en NOOIT moe… onze huisarts vindt het niet zo erg denk ik… ik heb ook verhoogde gamma gt maar drink weinig of geen alcohol… ik voel mij echt ziek en vervelend en word niet au serieus genomen blijkbaar… vervelend…

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Wat men in Nederland test is vrij T4. Een FT4-waarde van 20,7 valt dan ook netjes binnen de referentiewaarden en is daarmee prima te noemen. Wat was je TSH-waarde?

    • Martina ·

      Paul, dan zal alles okee zijn want mijn TSH waarde is 1.37…

    • Paul ·

      Aangezien ik geen arts ben, kan en mag ik hieromtrent geen concluderende uitspraken doen, maar ik denk dat je gelijk hebt… Aangezien je klachten ‘slechts’ enkele dagen plaatshebben, zou er misschien toch sprake kunnen zijn van een veelvoorkomende ontsteking of infectie, bijvoorbeeld griep of keelontsteking…

  21. Monique Lagestee ·

    P.s. op eerder mail (10 minuten geleden ) schildklier aandoeningen komen ook in de familie voor….mijn moeder en mijn zus o.a.

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Beste Monique, Als ik in jouw schoenen stond, zou ik uitgebreid bloedonderzoek laten doen en mijn arts naderhand om een uitdraai van de exacte bloedwaarden vragen. Naast FT4 ook FT3, rT3, schildklierantistoffen, TSH, vitamine D, vitamine B12 en ijzer… Ik weet niet precies wat je klachten zijn, maar ‘typische schildkliersymptomen’ hoeven niet per se te worden veroorzaakt door (uitsluitend) een gebrek aan actieve schildklierhormonen. Sterkte! Groeten, Paul

  22. Monique Lagestee ·

    Beste Paul, 6 jaar geleden heb ik de ziekte van Graves gehad. Daarna nog een poosje een trage schildklier. Toen alle waarde normaal waren moest ik stoppen met de medicijnen. Nu heb ik sinds een aantal maanden weer precies dezelfde klachten als voorheen dus heeft mijn huisarts bloed laten prikken en mij doorverwezen naar de internist (coassistent). Mijn Ft4 is 11 waardoor de “internist” geen rede ziet voor medicatie maar mijn klachten zijn er wel en ik heb het gevoel dat een klein beetje medicijnen mij weer helpen. Ik slik een half jaar wel iedere dag 2 vitamine D tabletjes omdat mijn vitamine D veel te laag was. Dit haalt helaas niet mijn klachten weg. Heb jij misschien een tip? Alvast bedankt en groetjes Monique

    Beantwoorden
  23. Renate Van Bennekom ·

    Mijn dochter van 12 heeft extreem last van vermoeidheid, haar schildklier werkt te traag, maar artsen nemen het verder niet al te hoog op. Dit omdat de meeste waardes behalve tsh goed zijn. Anti tpo 13; Tsh 6,6; Ft4 12. Wat denkt u op 1e oogopslag? Vitamines waren volgens de arts niet noodzakelijk te testen. Hij gooit het op de pubertijd en gewoon beter elke dag op tijd naar bed en op tijd eruit.

    Beantwoorden
  24. Eva ·

    Beste Paul, Ik heb 2 maanden geleden voor het eerst bloed laten prikken (klachten zijn; energieloos, concentratie/geheugen, stemmingswisselingen etc.). Toen is zowel een te lage B12 geconstateerd (127 met normaalwaarden vanaf 138) en een te hoge TSH (4,91). en een ‘normale’ T4 vrij van 11.2 (normaalwaarden tussen 10.00 en 19.00). Toen begonnen met injecties B12, nu ongeveer 7 injecties gehad maar nog geen (merkbare) vooruitgang in de klachten. Na 7 weken opnieuw geprikt voor de TSH waarden 6,04, en T4-vrij 11,4 + antistoffen TPO <26 (normaalwaarden tussen 0-50). Ook de B12 geprikt maar die zit nu natuurlijk super hoog door injecties. Nu zei mijn huisarts eigenlijk hierop dat de schildklier verder niet meer onderzocht hoeft te worden omdat de antistoffen ontbreken. En wel doorgaan met B12; en als klachten beter worden daarop injecties wat terugbrengen in frequentie. Ik vind het alleen zo gek dat mijn TSH waarden nu twee keer boven de normaalwaarden zitten maar er verder geen onderzoek naar zou hoeven te worden gedaan. Wat is jouw advies/visie hierop? Ik weet het niet zo goed. Alvast erg bedankt voor het reageren!

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Beste Eva, Deze waarden kunnen naar mijn persoonlijke mening wel degelijk duiden op een beginnende –vooralsnog subklinische– hypothyreoïdie. Persoonlijk zou ik dan ook echt aandringen om over 3 maanden nogmaals de TSH en FT4 te laten controleren om het verloop hiervan in kaart te brengen. Zijn je ijzer en vitamine D eveneens gecontroleerd? Over vitamine B12-tekorten kun je desgewenst meer lezen in dit artikel over B12-deficiëntie; hier zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan… Sterkte! Groeten, Paul

    • Maryke ·

      Beste Eva, als de injecties met hydroxycobalamine je niet helpen, kun je het beste een combinatie nemen van smelttabletten met methylcobalamine en smelttabletten met adenosylcobalamine (dibencozide). Dit zijn actieve B12-vormen. Niet iedereen kan de hydroxycobalamine omzetten naar de actieve vorm van vitamine B12. Verder is het belangrijk dat je de vrije T3 laat bepalen. Dat is de vorm die in de cel actief is. Vaak is er een probleem met het omzetten van T4 naar T3. Je kunt erover lezen in “De Trage Schildklierwerking” van dr. Broda O. Barnes.

  25. Marleen Maan ·

    Beste, ik heb een hyperactieve schild klier en momenteel loopt er onderzoek. Ik lees dat de TSH des te hoger des te meer schildklierhormoon aanmaakt. De mijne geeft een waarde aan van 0,01 hoe is dat mogelijk?

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Beste Marleen. Wat je zegt klopt in gezonde situaties, maar (helaas) niet in ongezonde situaties…Een hoge TSH zou er in principe voor MOETEN zorgen dat je schildklier meer schildklierhormonen aanmaakt. Dus als je schildklier goed werkt, geldt: “Hoe meer TSH, des te meer schildklierhormonen (T4 en T3)”. Maar als je schildklier niet naar behoren werkt, ontstaat een tegenovergestelde situatie… Als je schildklier te traag werkt en onvoldoende T4 en T3 aanmaakt, zullen je hersenen extra TSH gaan vrijmaken om de schildklier te stimuleren tot een snellere hormoonproductie. Maar omdat de schildklier niet afdoende werkt, wordt de TSH-waarde tevergeefs opgehoogd en opgehoogd en opgehoogd. Je hersenen beseffen niet dat het geen zin heeft om een defecte schildklier te blijven aanmoedigen, dus ze blijven tevergeefs meer en meer TSH aanmaken. Zodoende stijgt je TSH-waarde, terwijl je schildklierhormonen (T4 en T3) gelijk blijven of zelfs afnemen. Zodoende is een hoge TSH-waarde een belangrijke indicator voor een traag werkende schildklier… Als je schildklier daarentegen overactief is, worden er te veel schildklierhormonen aangemaakt en afgegeven aan je bloed. In dat geval zullen je hersenen op een gegeven moment stoppen met de aanmaak van TSH omdat het geen zin heeft om een schildklier te stimuleren die op eigen initiatief al veel te veel hormonen produceert. Bij een te snelle schildklier, zal je TSH-waarde dus afnemen. Hopelijk verduidelijkt dit de boel een beetje… Groeten & sterkte, Paul

  26. muriel ·

    Ik bel net mijn huisarts en de assistent gaf aan dat mijn waardes als volgt zijn: T4 13 TSH 3,90 ze gaf aan dat dit zeer netjes was maar volgens mij klopt dit niet, en al helemaal niet met jullie beschrijving. Wat zeggen jullie hiervan. Dank je Muriel

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Men meet doorgaans het vrije (F)T4; deze moet tussen de 8 en 26 pmol/l liggen en is met 13 dus prima te noemen. De TSH hoort tussen de 0,4 en 4,0 mU/l te liggen en valt met 3,90 dus net onder de opperste grenswaarde. Het is echter aan een arts om de acceptabiliteit van bloedwaarden onderling te interpreteren.

    • Maryke ·

      Volgens de deskundigen (waaronder Suzy Cohen) zou de TSH idealiter rond de 1 moeten zitten. Een TSH rond de 3,9 lijkt me zeker verhoogd. Het UMCG hanteert normaalwaarden tussen 0,4 en 2,0.

    • Paul ·

      Beste Maryke, Ik weet niet wat je met “het UMCG” bedoelt, maar de standaard referentiewaarden in Nederland voor schildklier-stimulerend hormoon (TSH) zijn min. 0,4 en max. 4,0 mE/l. Daarnaast wordt nog weleens min. 0,3 en max. 3,0 mE/l gebruikt, maar zelfs min. 0,5 en max. 5,0 mE/l wordt nog weleens gehanteerd voor TSH. Het is in ieder geval echt niet zo dat iedere TSH-waarde boven de 2,0 mE/l per definitie te hoog is. Wel hanteert men als therapeutische doelstelling veelal de bewerkstelliging van een TSH-waarde tussen de 0,5 en 2,0. Ja, ‘schildklierdeskundigen’ zoals Suzy Cohen (apotheker, geen arts) roepen in YouTube-filmpjes rustig dat je TSH tussen de 0,1 en 1,0 mE/l zou moeten liggen, maar helaas kan niet iedereen op elk willekeurig gebied een perfecte 10 scoren. Hoeveel TSH er precies in je bloedbaan circuleert is immers geen keuze die je eigenhandig kunt maken of waar je nauwgezette eisen aan kan stellen; je bent simpelweg afhankelijk van je lichaam en van je lichamelijk functioneren. Daarnaast wordt iemands exacte TSH-waarde bepaald van talloze factoren; bovendien fluctueert je TSH gedurende de dag. Bovendien is TSH slechts een mogelijke indicator voor schildklierproblemen. FT3, FT4, rT3 en eventuele schildklierantistoffen zijn beduidend concreter (en belangrijker). Groeten, Paul

  27. Ahsen ·

    Hoi, Mijn T3 waarde was in de zomer 4,9. İk heb toen Euthyrox gekregen van 25 mcg per dag. Dit was ook op het moment dat ik erachter kwam dat ik traag werkende schildklieren heb. Afgelopen week ben ik nogmaals bij de huisarts geweest naar aanleiding van mijn bloedonderzoek. De waarde is gestegen naar 5,4. İk moet nu 2 pillen nemen i.p.v. 1. İk ben ontzettend moe, mijn benen doen pijn, ik ben al 2 maanden verkouden en ik heb het altijd koud.

    Beantwoorden
  28. Ina ·

    Ik ben verschrikkelijk moe, heb last van haaruitval, heb het altijd koud en mijn armen en benen voelen vaak zwaar aan. Ik ben toch maar weer eens naar de huisarts geweest om mijn bloed te laten onderzoeken. De T4 was 23 en de TSH 0.20. De assistente zei me dat de waardes goed zijn en ik over 3 maanden weer mag komen. Top dat de huisarts mijn waardes goed vind, maar ik ben hondsmoe! Ik neem 100mcg Euthyrox en 100mcg Jodium.

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Op het oog zien je schildklierwaarden er (voor een schildklierpatiënt die schildkliermedicatie gebruikt) inderdaad niet heel erg slecht uit, al zit je TSH wel flink onder de minimumwaarde. Zijn je vitamine D, vitamine B12 en ijzer ook al eens gecontroleerd? En weet je huisarts trouwens dat je jodiumsupplementen inneemt?

  29. mar ·

    Hallo, ik heb al bijna 14 jaar een trage schildklier en ben al net zo lang bezig met instellen van de Thyrax, maar blijf nooit stabiel. Ik gebruik 1 tablet van 100mcg en anderhalve tablet van 25mcg per dag. Onlangs (7 weken geleden) ben ik overgestapt op Euthyrox (zelfde dosering) om te proberen of mijn schildklier dan wel stabiel blijft. Tevens heb ik een sapvastenkuur gedaan met het idee om de lever te ontgiften en de boel te resetten. Nu heb ik weer bloed geprikt; mijn TSH is van 6.8 naar 0.2 gegaan en de FT4 van 17.7 naar 28.6. Zo’n grote schommeling heb ik nog nooit gehad, kan ik hieruit opmaken dat voeding toch wel heel veel invloed op de schildklier heeft? Advies van de huisarts is half tablet van 25mcg minderen.

    Beantwoorden
    • Dominika ·

      Grote kans dat het kont, doordat je van merk bent gewisseld. Doordat elk merk andere vulstoffen heeft en levothyroxine een smalle therapeutische basis, raak je ontregeld als gevolg van een overstap.

    • Astrid ·

      Hoi Mar, Ik heb ook zo n 10 jaar Hashimoto… Nog een klein stukje schildklier over dat niet of bijna niet meer werk gebruik al 8 jaar Euthyrox 143 mcg… Dit jaar verloor ik mijn moeder en ging gepaard met erg veel stress daar omheen ook mijn relatie met mijn toenmalige vriend was erg stressvol en een zware druk voor me… Door alle stress is waarschijnlijk dat kleine stukje schildklier weer gaan werken en dat met de inmiddels 4 maanden lang teruggezette dosis van 125 mcg is mijn waarde FT4 naar 29,5 gegaan… Voel me net een zware junk die afkickt of gelijk als 10 vrouwen zwaar aan de overgang… Ik bibber innerlijk, veel hartkloppingen, stemmingswisselingen, vergeetachtigheid enz. Ik sta nu voor 4 weken op 112 mcg Euthyrox dus over 4 weken weer bloed prikken… Het kleine stukje schildklier dat ineens is aangewakkerd door de stress…

  30. Cherinda ·

    Beste Paul, T3 is 2,9 en T4 18,9 (een punt verhoogd binnen een maand). Ferritine is iets verhoogd 169. Kreatine is ook iets verhoogd 91. TSH is 6,5 en minder dan een maand geleden 5,1.

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Vreemd dat je FT3 en FT4 aardig in de buurt van de grenswaarden vallen… Dat je TSH te hoog en stijgende is, is sowieso een slecht teken. Maar aangezien de daadwerkelijke schildklierhormonen naar medische maatstaven niet heel slecht zijn, is de kans op een schildklierprobleem vrij klein. In de praktijk varen veruit de meeste mensen goed bij een FT3 aan de hoog-normale kant (rond de 7) en FT4 ergens nabij de middenmoot (rond de 17). Maar nogmaals: op het eerste gezicht lijkt er met je schildklier weinig mis te zijn. Persoonlijk zou ik allereerst ook je ijzer, vitamine D en vitamine B12 laten controleren… En na 6 weken nogmaals je TSH, FT4 en FT3… Daalt je FT3 nog verder, trek dan aan de bel! Heel veel sterkte in ieder geval!

    • Maryke ·

      Beste Cherinda, je T3 lijkt me te laag. Het kan zijn omdat je T4 niet goed wordt omgezet in T3 (het actieve hormoon). Hoe dat kan beschrijft dr. Broda O. Barnes in De Trage Schildklier.

  31. Cherinda ·

    Enorm moe. 48 uur slapen of langer. Bloed getest. TSH 5,1. Twee maanden later weer, maar mijn andere arts zei nee 3,5 week testen. Gedaan. Alles oké behalve TSH: 6,6 en f3 en f4 tegen de hoge maar binnen normale normen? Help?

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Wat waren de exacte bloedwaarden van je FT3 en FT4?

  32. Rianna ·

    Vorig jaar uit het niets bleek dat schildklier te traag was. TSH 9. Twee maanden later TSH 4,2; besloten om af te wachten. Begin mei dit jaar TSH 2 dus nog steeds normaal. Dit was na een ICSI behandeling. Inmiddels de tweede ICSI behandeling gehad, wederom zonder zwanger te raken. Nadien bleek bij controle de TSH 0,08, de FT4 41, T3 14 en anti TPO 69,3. C.a. 3 weken weer bloed geprikt TSH nog 0,08 maar FT4 gezakt naar 25. Is hier weer natuurlijk herstel te verwachten?

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Beste Rianna, Dat is moeilijk inschatten. Je hersenen zullen niet of nauwelijks noodzaak zien om TSH te produceren zolang er (meer dan) voldoende T3 en T4 beschikbaar is in de bloedbaan. Dus het zou best kunnen dat de TSH-productie weer wordt opgepakt zodra de hoeveelheid schildklierhormonen in je bloedbaan terugzakken naar een gemiddeld niveau. Helaas zal de toekomst dit moeten uitwijzen…. In principe is een eventuele stabilisering van je schildklierwaarden volledig afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de schommelingen in je schildklierparameters… Hebben je artsen je verteld waardoor je schildklierhormonen zo sterk worden beïnvloed? Overigens is het vrij algemeen bekend dat schildklierproblemen de vruchtbaarheid negatief kunnen beïnvloeden. Anderzijds zijn er slechts weinig verhalen bekend waarbij intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) de schildklierwerking negatief beïnvloedt. Wel komt het heel vaak voor dat een zwangerschap gepaard gaat met (toenemende) schildklierproblemen. Al met al vind ik het heel lastig om je situatie in te schatten en denk ik dat je vooral moet blijven aandringen op periodieke bloedwaardebepalingen om je schildklierwaarden in de gaten en onder controle te houden. Heel veel sterkte met de schildklier en heel veel succes/geluk met zwanger worden! Groeten, Paul

  33. Herman Meersschaert ·

    Beste, Voor een kleine ingreep a/d knie( meniscus letsel) moest mijn bloed laten onderzoeken. Onder schildklier stond een aanduiding II THS + 6,76 mU/L 0,27 4,20. Wat betekend dit, is dit verontrustend? Alvast bedankt voor de feedback!

    Beantwoorden
    • Paul ·

      Beste Herman, Je verhaal is een beetje lastig te interpreteren, maar ik denk dat de laatste 2 getallen de referentiewaarden voor TSH (schildklier-stimulerend hormoon) zijn. Sommige ziekenhuizen vinden een TSH tussen de 0,27 en 4,20 mU/L ‘goed’. Aangezien 6,76 ervoor of erboven staat, neem ik aan dat dit je daadwerkelijke TSH-bloedwaardebepaling is, dus jouw TSH-waarde. Dit is te hoog, wat meestal inhoudt dat je schildklier te traag werkt en dus te weinig schildklierhormonen aanmaakt. Ik ben overigens GEEN arts; voor uitsluitsel zul je dit dus echt bij je arts moeten navragen. Groeten, Paul

  34. Paul ·

    Elk laboratorium hanteert zijn eigen normaalwaarden, vaak gebaseerd op ervaring en “gemiddelden”. De meest gebruikelijke normaalwaarden voor wat betreft schildklierhormonen zijn als volgt:

    • TSH: tussen de 0,4 en 4,0 mU/l (maar soms ook tussen de 0,2 en 3,5)
    • T4: tussen 60 en 140 nmol/l
    • FT4: tussen 8 en 26 pmol/l
    • T3: tussen 1,2 en 3,4 nmol/l
    • FT3: tussen 3 en 8 pmol/l
    Beantwoorden
    • anne ·

      Beste, Ik zou graag wat meer weten over mijn waardes. Ik gebruik lithium. Voor mijn gebruik was mijn TSH waarde 1.39. Toen is de TSH waarde gaan stijgen met gebruik lithium naar 2.39, toen 5.5 en nu 6.6. Ft4 is 13.3. Valt dit nog bonnen normale waarden? Klachten… last van oog. En in 4 weken tijd 11 kilo aangekomen. Nu 2 maanden stabiel op gewicht. Lengte 1.59 gewicht nu 62 kilo prima dus. Maar wel vreemd dat dit in 4 weken gebeurd. En snel moe. Groet, Anne

    • Paul ·

      Beste Anne, Zoals je in het berichtje (waarop je reageert) kunt lezen, hoort de TSH niet hoger te zijn dan 4,0, dus je TSH is te hoog. Je FT4 valt echter netjes binnen de grenswaarden. Je verhoogde TSH-waarde ZOU het directe gevolg kunnen zijn van je lithiumtherapie (bron), maar uitsluitsel daarover kan ik je niet geven. Gezien je klachten zou ik hieromtrent echt even je huisarts raadplegen! Groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.