Home » Klachten » Infecties & Ontstekingen » Wazig zien: 5 mogelijke oorzaken als je (plotseling) onscherp of troebel ziet

Wazig zien: 5 mogelijke oorzaken als je (plotseling) onscherp of troebel ziet

Wazig-zienWazig zien is een veel voorkomend probleem. Sommige mensen hebben continu last van een wazig zicht; bij andere treedt wazig zien plotseling en/of tijdelijk op. Het kan zelfs zo zijn dat bestaande wazigheid plotsklaps verergert… Hieronder vind je 5 oorzaken van (plotseling) wazig zien…

1. Verziendheid of bijziendheid = wazig zicht

Wazig zien wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door verslechtering van de ooglens. De meest voorkomende afwijkingen die wazigheid veroorzaken zijn verziendheid en bijziendheid.

 • In de verte scherp en van dichtbij wazig (lens-sterkte ‘min’).
 • Van dichtbij scherp en in de verte wazig (lens-sterkte ‘plus’).

Verziendheid en bijziendheid kunnen tot op zekere hoogte worden gecompenseerd met behulp van een bril of contactlenzen.

2. Bindvliesontsteking kan blikveld vertroebelen

Wazig zien kan worden veroorzaakt door een bindvliesontsteking (conjunctivitis). Dit is een besmettelijke ontsteking van het vlies dat de buitenkant van het oogwit en de binnenkant van de oogleden bedekt. Een bindvliesontsteking ontstaat meestal door een bacteriële of virale infectie. Een micro-organisme kan in het bindvlies terechtkomen via vervuilde contactlenzen of airconditioning en wordt gekenmerkt door knalrode ogen.

3. Haze kan zorgen voor nevelig zicht

Haze is een wondreactie die kan optreden na een ooglaserbehandeling. Wazig zien treedt bij 9 tot 30 procent van de ooglaser-patiënten op en kan variëren van nauwelijks merkbaar tot zeer ernstig. Meestal verdwijnt de vertroebeling (deels) binnen 24 maanden. Haze wordt door patiënten beschreven als “verlies van contrast”, een “uitgesmeerd beeld” en “aquarium-ogen”.

4. Wazig zien door uveïtis & iritis

Uveïtis is een ontsteking van het vaatvlies, netvlies of straallichaam. Iritis is een ontsteking van de iris ofwel het regenboogvlies. Bij een dergelijke inwendige oogontsteking ga je zeer geleidelijk aan waziger zien.

5. Plotseling wazig zien: acute redenen

Er zijn mensen die van de ene op de andere dag of zelfs van het ene op het andere moment beduidend waziger zien dan voorheen. Dit gebeurt doorgaans bij één van beide ogen en kan duiden op onder andere:

 • Glasvochtbloeding: zeer plotselinge zichtverslechtering
 • Netvliesloslating: ‘t loslaten van je netvlies is alsof een gordijn wordt dicht getrokken
 • Afsluiting van een oogader of oogslagader (veroorzaakt plotselinge blindheid)

Tot slot

Let op: wazig zien kan ook worden veroorzaakt door o.a. een hoornvliesontsteking, oogbolontsteking, oververmoeidheid, allergische reacties, droge ogen neurologische complicaties of MS (Multiple Sclerose). Zelfs een ernstig of chronisch tekort aan bepaalde vitamines en mineralen kan tot een wazig zicht leiden. Zo kun je wazig zien bij een aanzienlijk en/of langdurig tekort aan vitamine D, vitamine A, B-vitamines (met name B12), magnesium, kalium, zink of seleen.

Een goede oogverzorging kan bepaalde vormen van ‘wazig zien’ helpen voorkomen.

Heb jij ervaring met een al dan niet plotseling troebel, nevelig of wazig gezichtsveld? Deel hieronder jouw vragen en bevindingen ten aanzien van wazig zien!

79 reacties op “Wazig zien: 5 mogelijke oorzaken als je (plotseling) onscherp of troebel ziet”

 1. hjj ·

  Ik ben 13 jaar. Met m’n linker oog zie ik vanaf veraf minder scherp. Met m’n rechter oog zie ik goed. Wat is hier aan te doen? En is er kans dat ik scherper kom te zien over een tijd met me linker oog?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   ‘Normale’ verziendheid en bijziendheid hoeven zich niet per se in beide ogen tegelijkertijd voor te doen. Het zicht van je ene oog kan dus van betere kwaliteit zijn dan de zichtscherpte van je andere oog. Vandaar ook dat bijna niemand 2 exact dezelfde brilglazen of contactlenzen heeft. Ben je hier al eens mee naar de opticien geweest? Er kan natuurlijk ook sprake zijn van een andersoortige oogafwijking (die eventueel vanzelf geneest), maar dit kan alleen een oogarts bevestigen dan wel uitsluiten. Sterkte!

 2. Sonja ter Neuzen ·

  Hallo, Ik heb sinds ik in 2013 ben geopereerd aan staar dat ik wazig zie. Als ik naar de tv kijk of op de laptop dan word mijn blik vernauwd en krijg ik het gevoel dat er iets in ‘t oog zit. Links heb ik er meer last van dan rechts.

  Beantwoorden
 3. Lotte ·

  Hoi, Ik heb na het schuin liggen in bed, met druk op een kant van het gezicht, vaak lang last van wazig tot zelfs amper iets zien. Komt dit door de druk en is het normaal of moet ik hier toch onderzoek naar laten doen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Is het ook echt zo dat als je op de linkerkant van je gezicht hebt gelegen, dat je dan door je linker oog wazig ziet en vice versa? Of zijn altijd allebei je ogen aangedaan? En is het zo dat je nergens last van hebt als je op je rug slaapt? Persoonlijk zou ik er sowieso even mee langs de huisarts gaan.

 4. pierre ·

  Beste, Ik draag een bril omdat de as van mijn ogen niet in het midden staat. Deze is verschoven, zo verklaart mijn oogspecialist. Ik draag nu dus een bril, multifocaal, voor verziendheid. Maar als ik even op mijn laptop bezig ben, verslechtert mijn zicht; ik zie dan dubbel en wazig. En dit duurt dan een uur of 2 – 3 tot dit weer in orde komt.

  Beantwoorden
 5. Patrick ·

  Hallo. Ik heb sinds vorige week een zware middenoorontsteking, hiervoor heb ik van de huisarts sinds 2 dagen een penicillinekuur gekregen. Ik heb nog altijd veel last, druk en verlamd gevoel in ‘t oor en ik hoor heel slecht tot bijna niets met ‘t aangedane oor. Nu sinds vanmorgen merk ik dat ik ook wazig zie, vooral met lezen. Is dit een normaal verschijnsel bij een oorontsteking of is er meer aan de hand? Groet, Patrick

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Patrick, Wat er precies aan de hand is durf ik niet te zeggen, maar een ‘normaal verschijnsel’ bij een bacteriële oor-infectie kun je dit volgens mij niet noemen. Als het wazig zien daadwerkelijk gerelateerd is aan je oorproblematiek lijkt me dit veeleer een serieuze complicatie, bijvoorbeeld door verspreiding van de bacteriële/virale infectie. Persoonlijk zou ik echt even teruggaan naar de huisarts. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 6. Rinus ·

  Ik zie nu al bijna 3 jaar slecht. Ik heb er alleen last van wanneer ik iets van dichtbij wil lezen. Ik heb heel wat metingen en onderzoek ondergaan, maar met weinig of geen resultaat. Ik kocht een goedkoop leesbrilletje en het probleem leek opgelost. Binnen enkele weken werd het toch weer erger. Wederom weer door alle medische molens heen, geen resultaat. Tot een praktijkondersteuner riep dat ik mij moest laten testen op suikerziekte. Een enkele pil per dag daarvoor gekregen: weg slecht zien. Met vriendelijke groet, Rinus

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Klopt helemaal. Bij diabetes mellitus kan zich diabetische retinopathie (netvliesaandoening) en maculopathie (kegeldystrofie t.h.v. de gele vlek, al dan niet i.c.m. diabetisch macula-oedeem) ontwikkelen, wat tot verregaande gezichtsproblemen of zelfs blindheid kan leiden.

 7. Rogier ·

  Hoi Hoi, Sinds dik een jaar merk ik dat ik wazig ben gaan zien en dit word steeds erger zo lijkt het. Ik ben bij twee opticiens geweest, maar die geven aan dat ik 100+% zie… Qua tests kan ik vaak ook gewoon zien wat er op het testbord staat, maar ik merk gewoon dat m’n zicht minder goed en wazig is. Ik heb altijd zeer goede ogen gehad; wat anderen niet konden lezen, kon ik wel lezen. Nu merk ik dat ik erg moeite moet doen, wil ik iets in de verte wil lezen. Ik ben dan aan het knijpen/mieren/fronzen om het te kunnen lezen. Vorig jaar heb ik een overspannen situatie gehad, bijna burn-out… En ik merk dat het wazige zicht sinds die tijd (eigenlijk al daarvoor) speelt. Ik heb geen rode ogen of iets als dat, ik zit gewoon veel te knijpen met m’n ogen, waardoor ik vaker de opmerking krijg, moet jij geen bril… Maar de opticien geeft dus aan dat het zicht oké is… Iemand een idee? Ik heb trouwens oogmigraine, maar dat heb ik alweer een tijdje niet gehad…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Dit kan van alles zijn… wellicht amblyopie (lui oog), astigmatisme (cilindrische afwijking), cataract (staar), maculadegeneratie (afsterven van kegeltjes), glaucoom (verhoogde oogdruk) of myiodesopsie (glasvochttroebeling)… Komt je opticien er niet uit, dan kun je je huisarts vragen om een doorverwijzing naar de oftalmoloog (oogarts). Is je bloed al eens gecontroleerd op tekorten aan o.a. vitamine D en vitamine B12?

 8. Jamie ·

  Hoi, Ik heb sinds 1,5 maand last van een wazig rechteroog. Ik draag lenzen en de dokter heeft mij aangeraden om twee weken mijn bril op te zetten. Na twee weken is er geen verbetering. De sterkte wisselt, het ene moment zie ik beter en het andere moment erg slecht. Ben bij een opticien geweest en die gaf aan dat de sterkte en cilinder sterk waren veranderd, in negatieve zin. Ze zag wel een waas over mijn oog, maar dit kon ook door de druppels komen (tegen ontsteking en bacteriën). De dokter geeft steeds aan dat ik het oog rust moet geven, maar met deze bril zie ik helemaal niet goed en ik word er gek van. Heb zelf geen idee wat het kan zijn. Wel heb ik in november een ontstoken oog gehad, maar dit is al een hele tijd over. Wat kan het zijn?

  Beantwoorden
 9. selina ·

  Hallo, Ik heb het een paar keer eerder gehad (dat ik plots wazig ging zien) en vanavond weer. Alleen ik krijg ineens een soort “regenboog” waas voor mijn ogen. Het zijn allemaal kleuren en het beweegt continu, ook als ik mijn ogen dichthoud. Dit gaat vanzelf weer weg, alleen wil toch graag weten wat het kan wezen.

  Beantwoorden
  • A.v. ·

   Beste, Dit is iets waar ik regelmatig ook last van heb. Bij mij is dit ‘oculaire migraine’ (met oogheelkundige oorzaak), een vorm van migraine waarbij je enkel de aura’s krijgt. Of in mijn geval, de kleuren, maar dan met een paar seconden hevige hoofdpijn en het tintelen van mijn neus. :)

 10. mirjam ·

  Ik heb al langere tijd last van een vochtig oog en wazig zien. Alsof er iets weg geknipperd moet. Echter, het gaat niet weg. Daarbij ook last van aan dezelfde kant een loopneus, alsof er van hoger af vocht naar beneden loopt

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Heb je ook last van pijn? Misschien is er sprake van een voorhoofdsholteontsteking of kaakholteontsteking?

  • mirjam ·

   O ja, en ik heb altijd bij het opstaan rode ogen sinds ik deze oogklacht heb.

  • mirjam ·

   @Paul: Soms inderdaad ook pijnklachten in het kaakgebied. Heb kaakfysiotherapie. Men denkt toch aan spierklachten door kaakklemmen. Heb er alleen m’n oog niet mee in verband gebracht, maar zou kunnen dus…

 11. kaylee ·

  Hallo, Ik merk nu sinds 2 a 3 weken dat ik momenten heb dat ik heel wazig zie met mijn rechter oog. Eerst dacht ik dat het door vermoeidheid kwam, maar ik merk het eigenlijk alleen als ik ergens me echt op moet focussen. En aangezien ik niet te weinig slaap, kan dat het ook niet zijn. Nu zag ik hierboven netvliesloslating staan en ik begin me toch wel een beetje zorgen te maken. Ik ben namelijk zo’n 14 jaar geleden geopereerd aan mijn ogen voor netvliesloslating en ik las dat er kans is op terugkeer. Maar ik wil me liever niet laten onderzoeken omdat ik me niet op m’n gemak voel in ziekenhuizen. Ik hoop dat iemand zou kunnen weten wat het is… Groeten, Kaylee

  Beantwoorden
 12. Kimberly ·

  Hallo, Ik zie al 5 dagen wazig met mijn linker oog. De vrijdag dat het begon had ik al een hele week geen make-up gedragen en toen ik mijn make-up deed was er nog niks aan de hand. Ik voelde later dat er iets in me oog zat en omdat ik geen spiegel bij me had heb ik wat onhandig in mijn oog gewreven. Mijn oog begon daardoor beetje gevoelig te worden en een bepaalde druk of zo. Toen begon ik ineens heel licht wazige sterretjes of vlekjes te zien en deze waren de volgende dag erger en sindsdien hetzelfde gebleven. Ik ben bij de huisarts geweest en die kan geen enkele ontsteking of iets roods vinden. Ze hebben mij van die ooggel gegeven welke ik 4x per dag 1 druppel in me oog mag doen om het eventueel te verzachten. Ze maakten zich geen zorgen, maar als het erger werd dan kon ik terugkomen. Mijn oogbol voelt ook anders dan anders. En als ik bepaalde draaiingen maak met het oog dan voelt ie ook niet fijn. Alsof je een blauw oog hebt geslagen. Ik ben zelf een hele erge paniekzaaier en ga erge dingen denken. Ik heb hele gezonde ogen en draag geen bril dus kan iemand misschien mij hiermee helpen? Ik kan wel zien met dat oog en de test met van die rondjes met openingen (links, rechts, onder, boven) daar voldoet hij wel aan de eisen voor een goed oog. Maar het ging wel wat lastiger en moest me meer concentreren. Alvast heel erg bedankt!

  Beantwoorden
 13. shanta ·

  Ik ben blij dit alles te mogen lezen. Ik kamp ook met wazig zien en doktoren kunnen maar niets vinden. Ik zit met de handen in het haar en zit me maar te ergeren. Misschien kan ik hier hulp vinden…

  Beantwoorden
  • Timo ·

   Ik ben 20 jaar en heb al meer dan 1 jaar last van wazig zien, vlekjes in m’n ogen en last van mijn ogen. Ben bij de opticien geweest en die zegt dat ik 150% zie. Ben naar de huisarts gestapt en die heeft mij doorverwezen naar de oogarts. De oogarts komt met dezelfde conclusie, “Je ziet heel goed!”. Maar ik zie wazig, dus helemaal niet goed… Ik weet niet wat ik moet doen? Oogdruppels helpen niet, ga er alleen maar waziger van zien. Lang leven de oogartsen…

  • Paul ·

   Beste Timo, Opticiens kijken meestal naar WAT je ziet, niet naar HOE je iets waarneemt. Ze meten percentages van wat je ogen wel en niet kunnen waarnemen. Dus je zicht is een x-aantal procenten… Maar als je wazig ziet, dus als er een waas over je blikveld ligt, dan maakt dat de kwaliteit van je blikveld er niet beter op. Het stoort enorm en leidt af. Vaak heeft zo’n waas te maken met glasvochttroebeling. Als je al ruim een jaar met deze zichtvermindering rondloopt, zou ik persoonlijk een second opinion aanvragen bij een oogarts en nogmaals je verhaal doen. Zeg dat iedereen beweert dat je zicht uitstekend is, maar dat je desalniettemin extreem wazig ziet. Dit lijkt me in ieder geval geen werkzame situatie. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

 14. Annie ·

  Hallo, Ik heb nu al bijna 2 jaar last van wazig zien en ‘t is dan net alsof ik heel slecht geslapen heb of te veel gedronken heb. Ben bij de opticien geweest, maar de oogsterkte/zichtsterkte was niet veranderd. Doorverwezen naar de oogarts; druppels, zalf en warmtekompressentiment voorgeschreven gekregen. Nu een half jaar later nog geen verandering. Iemand tips of een idee wat dit is? De oogarts gaf aan dat het door de make-up kwam, maar die gebruik ik nu ook al een tijd niet meer. Help, wat kan dit zijn?

  Beantwoorden
 15. Andre ·

  Hallo, ik ben afgelopen zomer behandeld geweest voor staar aan mijn rechteroog, na de operatie (nieuwe lens) heb ik last van aquarium-ogen. Ik heb aan mij specialist verteld dat ik hoogstwaarschijnlijk droge ogen had, en kreeg hiervoor oogdruppels. Maar de druppels hebben geen effect.

  Beantwoorden
 16. Sefanja ·

  Hoi, ik heb sinds een wat langere tijd last van wazige ogen als ik naar mijn mobiel, computer kijk of als ik een boek lees. Ook voel ik dat mijn ogen snel moe worden/zijn als ik heb ik 20 minuten achter de computer, maar dit heb ik ook als ik 4 bladzijden van een boek gelezen heb. Ik maak mij hier zorgen om. Wat zal dit kunnen zijn? Morgen ga ik naar de opticien om mijn ogen te laten testen.

  Beantwoorden
 17. Nico Schouten ·

  Ik vind het vreemd dat ik nergens op internet lees (las) dat “plotseling wazig zien” met een neurologisch probleem te maken kan hebben. Mijn vrouw zag ook plotseling wazig. Maar de dokter en het ziekenhuis konden de reden niet vinden. Twee weken later zag ze nog waziger en nog iets later kreeg ze een beroerte. Blijkbaar had ze daarvoor dus twee TIA’s gehad die dus niet herkend zijn. Mijn vrouw bleek lymfeklierkanker te hebben. Ze is ondertussen overleden.

  Beantwoorden
 18. frank ·

  Als ik mijn lenzen in doe zie ik door mijn rechter lens waziger dan dat ik geen lens draag. Iemand een idee wat dit kan zijn? Lenzen zijn door opticien vorige week bekeken en zijn schoon, dus daar ligt het niet aan. Groeten, Frank

  Beantwoorden
 19. michele ·

  Hallo, Ik loop er waarschijnlijk al langere tijd mee, maar ik kan niet eens als een auto een groot stuk voor me rijdt het kenteken lezen… Of van een afstand zien wat er op de borden staat… Dan zie ik erg wazig. Ik moet me inspannen om het goed te kunnen lezen, heb het nu ook met het lezen van berichten op whatsApp. Oververmoeid kan het niet zijn want heb net 3 weken vakantie gehad. Iemand die dit herkent? Help me alsjeblieft!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Michele, Het op een afstandje niet goed kunnen lezen van kentekens en verkeersborden is over het algemeen een teken van (dicht)bijziendheid oftewel myopie; dit betreft een ametropie waarbij je voorwerpen veraf niet scherp kunt waarnemen, maar voorwerpen dichtbij wel. Alleen wel gek dat je ook je telefoonscherm onscherp lijkt… Heb je weleens geprobeerd om met 1 van beide ogen tegelijk te kijken? Het zou namelijk kunnen dat 1 oog verziend is en 1 oog bijziend. Dit wordt ook wel ‘gemengdziendheid’ genoemd. Dan zie je dus met het ene oog van dichtbij goed en van veraf slecht en met het andere oog precies andersom. Persoonlijk zou ik een afspraak maken bij een opticien om een uitgebreide oogmeting te laten uitvoeren. Of desnoods je huisarts om een doorverwijzing naar een oogarts vragen. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

 20. willeke ·

  Hallo. Ik zie al een lange tijd dat ik wazig zie. Al twee jaar zit ik te vechten met me bril. Als ik die op heb krijg ik druk op me hoofd. Maar met leesbril zie ik beter. Maar wazig op ogen blijft. Ik word er gek van. Als ik naar onder kijk zie ik beter. Hoe kan dit? Waar ligt dat aan? Wel veel stress aan me hoofd. Kom ik hier van af? Huilen kan ik niet. Doe druppels in me ogen. Gr. Willeke

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Wellicht staar/cataract (ooglensvertroebeling) of glasvochtvertroebeling? Ben je er al mee naar de opticien of oogarts geweest? Overigens zou een bril die goed past, geen druk op het hoofd teweeg moeten brengen…

  • michele ·

   Ik ben vandaag bij de opticien geweest heb uitgebreide onderzoek gehad en moet naar de oogarts heb een nareflect of zo. Maar bij het op meten zag ze iets heel kleins. Bedankt voor je reactie Paul! Nu afwachten op dat van de oogarts.

  • Paul ·

   Van nareflect heb ik nog nooit eerder gehoord; ik ben benieuwd naar de uitslag van de oogarts. Sterkte ermee! Groeten, Paul

 21. rodney ·

  30 jaar geleden heb ik een keer als kind een wazig beeld gehad. Dat vergeet ik nooit meer. Twee jaar geleden kwam dit plots terug en kreeg dit om de 2 weken gedurende een halfuur. Sinds 3 maanden heb ik dit nu de hele dag door. Wel duurt het nu maar ongeveer 10 minuten. En dat 6 à 7 keer per dag. Ik zal proberen uit te leggen wat ik ervaar: vroeger had je zo’n kijker waar je in moest kijken en dan kon draaien. Je zag dan allerlei figuren door elkaar draaien. Dat effect zie ik dan ook. Alleen het rare is dat als ik mijn ogen dichtdoe het nog steeds zie. Iemand een reactie?

  Beantwoorden
 22. Mia ·

  Ik zie sinds een week of 6 wazig. De kleine lettertjes op de shampoofles zijn inmiddels niet meer te lezen en kruiswoordpuzzels invullen gaat ook steeds moeilijker. Op het werk heb ik na de dienst nog veel schrijfwerk te verrichten en merk dan dat ik wazig zie. In de verte zie ik alles goed. Soms lijken de letters ook te bewegen zoals bijvoorbeeld nu achter de laptop. Ik heb veel slaap nodig en werk in de zorg. Ik heb er vooral last van als ik moe ben of oververmoeid dreig te raken. Soms ga ik ook dingen zien die voor anderen niet waarneembaar zijn. Ik weet dat dit door stress komt die ook voor een deel veroorzaakt wordt door te weinig slaap, dit is al uitgezocht. Nu komt het wazig zien er dus bij. Is het handig om een leesbril aan te schaffen?

  Beantwoorden
 23. Marja ·

  Ik heb jarenlang last gehad van wazig zien met beide ogen. Dit kwam nadat ik veel last had van hyperventilatie en paniekaanvallen. Jarenlang is het goed gegaan, totdat het 2 weken geleden weer op kwam zetten. Momenteel heb ik geen last van hyperventilatie of paniekaanvallen. Van het wazige zien heb ik de hele dag last. Soms denk ik dat het even minder wordt, maar helaas aan het einde van de dag is het weer hetzelfde. Zijn er mensen die ook met beide ogen wazig zien? Denk wel dat het verstandig is om naar de huisarts te gaan.

  Beantwoorden
 24. Adriana Kminikowski ·

  Als ik lang Wordfeud speel op mn mobieltje dan zie ik daarna vaak een tijdje alles wazig! Het herstelt zich dan wel weer, maar ik wil weten of dit vaker voorkomt bij anderen en of dit slecht is voor de ogen! Wacht op een antwoord!

  Beantwoorden
 25. Helma ·

  ik zie steeds vaker wazig als ik bezig ben met mijn hobby: sieraden maken. Op één of andere manier zie ik steeds lastiger hoe ik kralen aan elkaar moet krijgen. Om soms hele kleine dingen te zien, zoals kleine lettertjes op bijvoorbeeld CCG kaartjes, zet ik weleens een leesbril op +3. Kan dit ook effect hebben op het feit dat ik nu dan waziger ga kijken als ik met kleine kralen bezig ben?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Helma, Je gezichtsscherpte wordt uitgedrukt in dioptrieën. De dioptrie wordt niet alleen bepaald je ooglens, maar ook door je hoornvlies. Het hoornvlies gaat doorgaans gepaard met 40 tot 43 dioptrie en de lens met 20 tot 22 dioptrie; dus tezamen 60 tot 65 dioptrie. HEt oogprobleem dat jij beschrijft (focusprobleem van zeer dichtbij) heeft vaak te maken met een lensafwijking. Je ooglens richt namelijk het licht dat binnenvalt en helpt zodoende om de scherpte van je zicht tot in extreme fijnte te relen en af te stellen. Je lens is (in tegenstelling tot je hoornvlies) in staat om van vorm -en daarmee van refractief vermogen- te veranderen om zodoende te kunnen focussen/scherpstellen op kleine, nabije objecten. Hiermee verandert tevens het brandpunt van je oog. Veranderingen in de vorm van de lens staan een ‘gezond’, goed functionerend oog dus toe te focussen op zelfs de kleinste, dichtstbijzijnde dingetjes. Wanneer het refractief vermogen afwijkt, spreekt men inderdaad van bijziendheid (myopie) of verziendheid (hypermetropie), waar een bril aan bij kan dragen. Bij myopie/bijziendheid is de oogbol veelal te lang en spreekt men van een negatieve dioptrie. Bij hypermetropie is de oogbol veelal te kort en spreekt men van positieve dioptrie. Myopie wordt gecorrigeerd met een bril of contactlenzen die de lichtstralen divergeren; je krijgt holle, negatieve (min) brilglazen of lenzen. Hypermetropie/verziendheid kan worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen die de lichtstralen convergeren; je krijgt positieve, bolle (plus) brilglazen of lenzen. Naast het plaatsen van een kunstlens vóór of óp je oog kan ook een ooglaserbehandeling of ooglenstransplantatie dienstdoen. Overigens zijn er verschillende talloze onderliggende oorzaken die het refractief vermogen van je oog kunnen beïnvloeden en er zodoende voor kunnen zorgen dat je van dichtbij of veraf moeite krijgt met het focussen/scherpstellen van één of beide ogen. In dit artikel over gezichtsklachten & oogproblematiek kun je er meer over lezen. Persoonlijk zou ik een afspraak maken met een opticien om je ogen te laten doormeten. Sterkte & groeten, Paul

 26. Priscilla ·

  Ik heb sinds 5 dagen dat m’n rechter oog ‘n beetje wazig/glazig ziet. Ben bij de huisarts geweest, maar zij was niet ongerust. Heb druppels gekregen, zogenaamde kunsttraan en ik heb zoals jullie natuurlijk ook veel gezocht op internet. Wat het zou kunnen zijn, nou ik ben een hypochonder, dus denk dat ik het ergste van het ergste heb… Maar ik heb geen hoofdpijn of flitsen, maar wel ‘n beetje brandend en prikkelend gevoel aan de binnenkant van m’n oog bij m’n traanbuis. Zou het dan toch misschien door een ontsteking of infectie kunnen komen? Want ik stond ermee op en had toen nog geen pijn. Help mij rustig worden… Want raak gewoon in paniek dat ik iets aan m’n hersenen heb en blind word of doodga.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ik ben geen arts, dus diagnoses stellen kan ik niet. Maar als je huisarts gerust is, dan is dat een uitstekende indicatie om zelf ook gerust te zijn. Waarschijnlijk heeft er gedurende de nacht een vuiltje bij je traankliertje gezeten, waardoor je traanbuis geïrriteerd of ontstoken is geraakt. Als je in zo’n geval blijft druppelen, spoelt de (al dan niet verstopte) traanbuis zichzelf automatisch schoon. Heel voorzichtig je traanbuis masseren (van buitenhoek oog naar binnenhoek oog) kan ook bijdragen aan een spoedig herstel. Maak je vooral geen zorgen; ik heb hier met enige regelmaat last van, en het is erg vervelend, maar geenszins gevaarlijk. Sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Michiels Willy ·

   Plotseling krijg ik in mijn linker oog een troebel zicht met een donkere draad en kleine vlekjes die mee verder draaien naargelang ik mijn oog beweeg, ook boven mijn wenkbrauwen een aanhoudende lichte pijn?

  • Paul ·

   Dit zouden glasvochtvertroebelingen kunnen zijn, al dan niet gerelateerd aan glasvochtloslating. Ik zou hier zeker even mee langs de huisarts gaan. Groeten, Paul

 27. Dutchy ·

  Hallo allemaal, Ik weet niet of ik hetzelfde heb maar zal het proberen te omschrijven: Soms valt ineens mijn linkeroog uit. Ik bedoel dan dat ik door mijn linkeroog ineens een ruisbeeld zie. Dit gaat dan vrij snel weg en wat er dan overblijft is een mistig zicht en alles wat licht/fel/reflecterend is “gedigitaliseerd”, het krijgt een soort van pixels en wordt heel fel. Om gek van te worden. Ook voel ik een druk achter m’n linker oog en heb ik een lichte hoofdpijn aan de linker kant van mijn hoofd. Dit gaat geleidelijk aan weer weg. Als ik geslapen heb is het ook weg. !Wat opvallend is: Dit hele verhaal zet ineens in als ik bijvoorbeeld opsta na een tijd gezeten te hebben. Dat moment dat sommige mensen een ‘head rush’ krijgen. Dit komt voor als ik weer eens te druk ben geweest en dus blijkbaar moe ben. Ik ben naar de huisarts geweest: Die zei (zoals altijd): Kijk het even aan hoe dit zich ontwikkelt. Ze vond het iets weg hebben van migraine klachten. Ben benieuwd of iemand hier iets over denkt… of het er mee eens is.

  Beantwoorden
  • N ·

   Hallo, Ik las je berichtje over je linkeroog. Ik heb af en toe hetzelfde, maar dan in mijn rechteroog. Het vervelende is dat dan letters van borden met o.a. plaatsnamen niet goed te lezen zijn en zelfs niet recht lopen, maar met een kromming! Ja, net alsof het gedigitaliseerd is lijkt met meer plaatjes over elkaar. Ook druk achter betreffend oog en vandaag lichte hoofdpijn achter linkeroog. Ik heb wel eens e.e.a. over oogmigraine gelezen! Maar ook over netvliesloslating en embolie. Ik denk aan oogmigraine, maar ben geen dokter natuurlijk! Sterkte & hartelijke groet, Nans Bakker

 28. Fenna ·

  Ik heb bijvoorbeeld spontaan dat ik wazig kijk met 1 oog. Dit is de ene keer links en de andere keer rechts. Mijn ogen laat ik gewoon opmeten en het blijft hetzelfde en loop gewoon met bril. Slaap voldoende (ongeveer 8 uren per nacht) dus zou niet weten waar het aan ligt? Iemand ideeën?

  Beantwoorden
 29. carine leirens ·

  Ik ben geopereerd aan mijn bovenste ooglid en enkele dagen later kreeg ik een troebel zicht. Ben al bij verschillende oogartsen geweest, maar ze kunnen mij niet helpen. Is begonnen dus na het opereren van mijn ogen…

  Beantwoorden
 30. KVP ·

  Ik heb ook problemen met zien. Ben bijziend, draag lenzen en heb o.a. problemen met gezichtsherkenning. Ga nu geen suiker meer gebruiken en kijken wat dat doet.

  Beantwoorden
 31. jelle dhoore ·

  Dag, Sedert ik op het werk veel achter de computer zit en daarbij ook het buitenlicht in mijn ogen krijg en ik met vooral kunstmatig licht achter mijn bureau zit, zie ik soms wazig en veel vlekjes en krijg ik ook veel barstende koppijn. En vooral als ik binnen naar de tv kijk en in de warmte zit of iets aan het lezen ben. Waar ik ook last van gekregen heb is dat ik dikwijls de 2 laatste cijfers van een reeks cijfers omdraai, daar probeer ik natuurlijk zeer erg op te letten aangezien de cijfers in mijn werk zeer belangrijk zijn. Ook voelen mijn ogen dikwijls zeer zwaar aan. En vooral heb ik ook veel last als ik te lang naar beneden kijk. Als ik buiten loop en bezig ben, heb ik daar geen last van. Wat zou dit zijn en hoe kan ik dit verbeteren?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Jelle, Het probleem dat je beschrijft doet neurologisch aan. Als er geen verbetering optreedt in de situatie lijkt het me niet onverstandig om deze voor te leggen aan je huisarts. Groeten & sterkte, Paul

  • Jelle Dhoore ·

   Wat bedoel je dan met neurologisch, iets met de hersenen? Bedankt Paul.

  • Paul ·

   Inderdaad Jelle, Vooral het herhaaldelijk omdraaien van cijfers op een specifieke plek binnen een reeks. Ik ben overigens geen medicus, enkel een lees- en leergierige hobbyist. Bovendien hoeft een neurologisch mankement niet per se ernstig of van blijvende aard te zijn, maar kan het ook weer indirect worden veroorzaakt door iets buiten je perifere zenuwstelsel, bijvoorbeeld een infectie of ontsteking in de buurt van een zenuw. Ik wil je dus niet bang maken of wat dan ook… Als het niet vanzelf overgaat en je je zorgen maakt, lijkt het me gewoon verstandig om een arts te raadplegen, al is het maar uit voorzorg. Sterkte & groeten, Paul

  • jelle dhoore ·

   Oké bedankt!

 32. Christy ·

  Dag, Sinds 2 jaar is mijn zicht op momenten onscherp en moet ik moeite doen om mijn zicht goed te krijgen. Vaak merk ik dit tijdens of na (veel!) inspanning. Nog elke keer schrik ik ervan. ‘s Avonds heb ik het met teletekst lezen dat ik soms dubbel zie. Bij mij is myasthenia gravis vastgesteld 2 jaar geleden. Ik merk dat als ik iets eet of drink het vaak beter wordt.

  Beantwoorden
 33. J. Eland ·

  Ik heb ook last van wazig zien sinds ik zware griep kreeg afgelopen januari. In het oogziekenhuis kon men ook niets vinden en een nieuwe bril bracht ook geen oplossing. Ik ben een man van 64 en heb tot en met de afgelopen jaarwisseling een goed gezichtsvermogen gehad. Wat nu? Ik ben doodsbang voor de toekomst.

  Beantwoorden
 34. patricia ·

  Ik heb 5 jaar geleden een ontstoken oogzenuw gehad uit het niets, en een maand blind geweest aan 1 oog; dat was links. Na jarenlang onderzoeken gedaan te hebben, weten ze nog steeds niks zeker. Ik blijf namelijk vlekjes voor m’n ogen houden. Ook met inspanning zie ik haast niks meer. Het wisselt zich nu ook steeds af van oog naar oog. Twee maanden geleden had ik nog last van m’n linkeroog, steeds wazig en alsof er iets in zat, en nu sinds 1,5 maand ongeveer last van mijn rechteroog. Ik kan geen ondertiteling lezen met dat oog alleen, ook niet van heel dichtbij! Echt alles is gecontroleerd de afgelopen jaren en in meerdere ziekenhuizen, en nu denken ze MS, maar dat vind ik nogal heftig. Ook omdat het alleen m’n ogen zijn en ik verder nergens last van heb. Weet er iemand nog een echt goede ziekenhuis? Of kent iemand dit? Gr. Patricia (27 jaar)

  Beantwoorden
  • Jaap ·

   Beste Trudy, Ik heb jaren geleden een oogoperatie gehad en kreeg nu na 30 jaar ook opeens vlekken in mijn linker oog. En inderdaad alsof er iets in zit, bijvoorbeeld een haar of zo. Het bleef en ij ben naar de oogarts gegaan. Blijkt dat er soms wat weefsel in het oogvocht zweeft en voor je gezichtsveld zit. Het zou vanzelf weer weggaan en bezinken na enkele maanden. Nu, 5 maanden verder, is het inderdaad beter en ik heb het idee dat het langzaam verdwijnt. Dus misschien langs de oogarts gaan om dit na te zien. Succes. Gr. Jaap

 35. Lieneke ·

  Hallo, Ik heb sinds een week of 2 een ietwat wazig beeld met mijn rechteroog. Ben al jaren softlens-drager. Ben 61 jaar en vanaf mijn 24e lenzen. Dat wazige lijkt een bundeltje stofjes, draadjes, die, als je ernaar wil kijken, wegschieten, maar steeds terugkomen. En af en toe stippen. Ik heb dat vroeger weleens gehad als ik erg moe was, maar nu is het van de ene op de andere dag ineens in dat oog gekomen. Herkent iemand dit? Ik moet binnenkort voor lenscontrole naar de opticien en zal hem ook vragen. Groet, Lieneke

  Beantwoorden
 36. Ellie Stam ·

  Vooral aan het einde v/d dag, veel drukte, leesbril op, leesbril af… de kraaienpoten worden gierenpoten, als je begrijpt wat ik bedoel; zoveel als ik moet knijpen met mijn ogen. Doodmoe word ik ervan… Overgang? Stress? Staar? Leeftijd 54 jaar…

  Beantwoorden
 37. hermien ·

  Ik herken mijn klacht hier. Ik heb ook last van wazigheid als ik ‘s morgens opsta. Ben al naar de oogarts geweest; die vond dat ik tekort had aan traanvocht. Dus droge ogen. Sindsdien permanent druppelen zolang ik nog leef. Ik heb een leesbril. Het is onvoorstelbaar. Oud worden vind ik niet meer leuk…

  Beantwoorden
 38. marie ·

  Ik heb ook dat ik vrij plots slecht ben gaan zien. Foto,s laten maken, en nu word er gezegd dat het komt van roken. Ik ben 4 weken geleden gestopt. Je zou haast weer beginnen, ha ha. Doe het niet hoor, maar van zoiets heb ik nog nooit gehoord. Of is er iemand die hier meer van weet? Ik hoor het wel…

  Beantwoorden
  • marietje ·

   Hey Marie, Ik heb ook last van wazig zien, oogarts kan niks vinden. Helpt het nu je gestopt bent met roken? Want als dat zo is, stop ik ook; wordt gek van het wazig zien.

 39. Linda ·

  DIt klinkt misschien wat raar, maar iets dat me is opgevallen toen ik al heel jong was. Ik merkte op een ochtend op dat het leek alsof ik van achter een scherm kijk, of vanachter een soort glas. Het lijkt daardoor, sowieso als kind waar ik mezelf heel erg mee bang maakte, dat ik niet echt zelf direct er ben en ergens naar kijk. Ik kan het niet goed uitleggen. Ik heb het altijd maar genegeerd omdat ik dacht dat het gewoon ook mogelijk een idee kon zijn en ik me er in mijn gedachte alleen maar bang mee zat te maken. Maar zou het dan toch ook iets puur fysieks kunnen zijn? Het is niet wazig zien, ik hoef geen bril of wat dan ook… Dus misschien mezelf niet zo ‘bang’ maken?

  Beantwoorden
  • Maniva ·

   Hallo Linda, Dat wat jij beschrijft heb ik op dit moment ook! 10 jaar geleden ook gehad, door stress en paniekaanvallen. Je hebt last van depersonalisatie en derealisatie. Is heel beangstigend, maar kan geen kwaad. Ik kwam op dit forum terecht omdat ik sinds 2 weken ineens een wazig rechteroog heb en ik meteen bang ben dat ik een tumor heb (hypochondrie dus).

 40. mariella ·

  Na mijn Blindvliesontsteking ging alles goed. Twee of drie dagen erna toen het helemaal genezen was begon ik wazig te zien met het oog dat ontstoken was. Aangezien dit mijn beste oog is zie ik niet scherp. Het lijkt letterlijk alsof je door een vieze bril kijkt. Of dat wat mensen soms wel hebben. Zo’n wazig vliesje en als je in je ogen wrijft het weer weg is. Maar bij mij gaat het al een paar dagen niet weg en vraag mezelf af wat het is en hoe het weg kan gaan.

  Beantwoorden
 41. wanda ·

  ik zie nu zo’n 2 weken wazig en als ik mijn goede oog dicht doe dan zie ik enorm wazig en kan niet meer zien waar ik naar keek en kan geen letters meer lezen ik ben al bril dragend ik ben naar een optiek geweest met de nodige apparatuur ze werden erg zenuwachtig en kwamen meer mensen bij want ze ontdenkte dat ik met mijn linkeroog nog maar 20% gezichtsveld had en door verder onderzoek zagen ze afwijkend beeld vermoedelijk netvlies loslating een dag later moet ik me melden bij de oogarts

  Beantwoorden
 42. jokesk ·

  Nog even dit….. Mijn bloeddruk is heel netjes. Geen hoge bloeddruk dus. Suikers zijn ook in orde

  Beantwoorden
 43. jokesk ·

  Hallo,

  Ik hoop heel erg op antwoord!!!!

  Zelf heb ik periodes dat ik de boel troebel/wazig zie. (lastig bij het autorijden, lezen, tv kijken en mijn hobby
  Ik draag een nieuwe bril en de ogen zijn pas gecontroleerd.
  Niets te zien want de ogen waren niet achteruit gegaan.
  Het waxig zien gebeurd steeds vaker.
  Wat zou het kunnen zijn en wat kun je er aan doen.

  WIE HEEFT HET ANTWOORD?

  Beantwoorden
  • Lydia (voedingsconsulente) ·

   Kun je een nauwkeurige beschrijving geven van een willekeurige dag qua voeding (zo eerlijk en gemiddeld mogelijk, dus niet toevallig die dag dat je gezonder hebt gegeten dan normaal)? ;)

 44. Luc ·

  Ik zie soms wazig na of tijdens het sporten…
  Weet iemand hier de oorzaak van en hoe je dit kan verhelpen?

  Beantwoorden
  • Freek v. W ·

   Wazig zien tijdens of na het sporten kan een aantal oorzaken hebben. De meest voorkomende is te weinig glucose (makkelijk te verbranden energie) in je bloed. Dit los je op door bijvoorbeeld simpele suikers te drinken (sportdrankje). Je zou in de meeste gevallen dan weer in orde moeten zijn na 10 tot 15 minuten. Mocht je langer dan 15 minuten wazig zien, ook wanneer je lichamelijk rustig aan doet en suikers hebt gedronken/gegeten, dan zou het kunnen dat je bloeddruk aan de hoge kant is. In dat geval is het aan te raden om een keer intensief te sporten onder begeleiding van een personal trainer die jouw bloeddruk en hartslag in de gaten houdt.

 45. Hennie ·

  ik heb de meeste dagen ook last van wazig zien soms een beetje maar meestal wel de helft van de dag. Ben bij de huisarts geweest die zei meteen dat ik een bovenooglid correctie moest hebben en heeft mij doorverwezen naar de oogarts. Zelf had ik het idee dat het daar niet van kwam, de oogarts heeft mijn rechteroog meerdere keren onderzocht maar geen afwijkingen kunnen vinden. Ze gaf aan dat mensen dingen ervaren in hun oog/zien die geen duidelijke oorzaak hebben.
  Zij dacht ook dat een bovenooglid correctie de oplossing was. Dat uiteindelijk gedaan is nu 3 maanden geleden maar mijn wazig zien is niet over – nog steeds hetzelfde.
  Trudy en Max hebben jullie al een oorzaak/oplossing voor dit probleem gevonden??

  Beantwoorden
 46. Merel ·

  Dag allemaal
  Ik draag al heel lang lenzen en heb altijd last gehad van mijn lenzen als ik ze langer dan een maand droeg. Ze begonnen dan een prikkelend ambetant gevoel te geven. Maar nu plots, ziet mijn linkeroog wazig. Mijn lens is nog niet overtijd, het prikt niet ofzo, het zit goed in mijn oog, heb geen last van mijn lens maar mijn oog ziet wazig. Het is alsof ik geen lens draag in die oog. Als ik mijn lens in een vloeistof leg, is het heel even over, nu dat ook niet meer…Hoe komt dit ?? Iemand ervaring hiermee? Ik ga sowieso langs naar de oogarts maar de wachtlijst is enorm, pff

  Beantwoorden
 47. Mathieu ·

  Ook ik heb last van dit fenomeen. Wazig, glazige ogen. Mijn ervaring is dat het bij mij weggaat als ik een glas of 2 water heb gedronken.
  Mijn indicatie is dus een vochttekort, onvoldoende aanvulling na stevig sporten.

  Beantwoorden
 48. Mariza ·

  Ik heb last van wazig zien bij het opstaan smorgens. dan zie ik erg wazig, maar dit gebeurt 1 keer / twee keer in de maanden.ik heb nog niet specifieke controles gedaan, ik weet niet waar ik moet zijn? Zou het te maken kunnen hebben met stress of vermoeidheid?
  Gr,

  Beantwoorden
 49. Max ·

  Ik zie dat dit al een ouder bericht is waar geen antwoord op is gekomen. Ik heb dit ook. Ik ben altijd brildragend geweest. De bril heeft de juiste sterkte. Het gaat bij mij alleen om slecht zien in de verte. Soms haarscherp, maar vaak ook heel wazig. De oogarts kon niets vinden. Maaaaar, er moet een oorzaak zijn. Trudy heb jij er al een oorzaak (en oplossing) voor gevonden?

  Beantwoorden
 50. trudy knoops ·

  ik heb periodes van een beetje tot erg wazig zien, soms geen last dan weer erg. plotseling optredend was al diverse keren bij het oogziekenhuis in rotterdam maar er is niets te vinden soms zegt men een beetje overtallig talgafzetting doe maar warme compressen helpt niets, en soms is het heel erg weinige vorm van staar, niet nodig te behandelen.
  ik heb er behoorlijk last van een bril opzetten helpt ook niet dan zie ik groter wazig, en volgens de arts heb ik geen bril nodig alleen een leesbril bij slecht lichten erg kleine letters dat heeft met de leeftijd te maken, 70 maar wat kan ik hier nu verder mee?

  Beantwoorden

Plaats een reactie