Home » Menselijk lichaam » Darmen » Winderigheid voorkomen: 9 tips tegen “scheten laten”

Winderigheid voorkomen: 9 tips tegen “scheten laten”

winderigheid

De officiële, medische benaming voor winderigheid is flatulentie. De meeste mensen noemen het beestje echter gewoon bij de naam en spreken over ‘winden laten’ of ‘scheten laten’. Iedereen laat wel eens wat darmgas lopen en van winderigheid of flatulentie is dan ook geen sprake als je sporadische een scheet laat. Men spreekt van winderigheid indien je darmgassen je –op welke manier dan ook– belemmeren in je dagelijks leven…

Hoe ontstaat winderigheid/flatulentie?

Winderigheid wordt gekenmerkt door overmatige gasvorming in de darmen en aanhoudend luchtverlies via de anus. Als je continu stinkende winden laat, dan wijst dat op een overschot aan gas in je darmkanaal, waardoor scheten ontstaan. Winderigheid ofwel flatulentie heeft alles te maken met je spijsvertering:

 • Voedsel komt via je mond binnen en wordt door je gebit fijngemalen.
 • Je speeksel bevat enzymen die het voedsel al deels omzetten in opneembare voedingsstoffen.
 • Je slokdarm verplaatst de voeding naar je maag en verteert onder meer koolhydraten.
 • Je maag maalt het eten verder fijn en breekt eiwitten deels af.
 • Je maagsappen doden de meeste schadelijke bacteriën in je voeding.
 • In je twaalfvingerige darm wordt het maagzuur geneutraliseerd en worden vetten grotendeels afgebroken.
 • Enzymen in je dunne darm nemen voedingsstoffen via de darmwand op in je bloed.
 • De enzymen in je dikke darm nemen overgebleven voedingsstoffen op.
 • In je endeldarm worden de onverteerbare delen verzameld.
 • De ontlasting wordt via je anus uitgescheiden.

Restproducten, zoals lucht en bepaalde gassen en zuren, kunnen niet door de darmwand worden opgenomen en blijven in je darmkanaal achter. Deze restproducten van je spijsvertering zijn dan ook verantwoordelijk voor gasvorming en winderigheid.

Flatulentie is een probleem dat door velen wordt onderschat en/of gebagatelliseerd. Hieronder lees je 9 tips om gasvorming te voorkomen (preventief) en te verhelpen (actief)…

1. Rustig eten kan winderigheid voorkomen

Gas kan op verscheidene manieren in je darmen terechtkomen en zich ophopen. Een veelvoorkomende oorzaak van ophoping van gas in je darmen is schrokken. Wanneer je je eten niet goed fijnkauwt en in grote brokken doorslikt, slik je namelijk ongemerkt grote hoeveelheden lucht in. Alle lucht die je doorslikt, dient je lichaam ook weer te verlaten. Resultaat: overmatige winderigheid, veelal in combinatie met boeren.

Al het werk wat je kiezen doen, hoeven je maag en darmen niet meer uit te voeren. Langzaam en gecontroleerd eten, is dan ook een uitstekende tip tegen winderigheid ofwel flatulentie.

2. Winderigheid als gevolg van koolzuur

Koolzuurhoudende dranken –zoals cola, sinas en bier– bevatten koolzuur. Koolzuur oftewel koolzuurgas zal een uitweg zoeken via je spijsverteringskanaal. Koolzuurgas in je maag verlaat je maag-darmstelsel via je mond (boeren). En koolzuurgas in je darmen verlaat je maag-darmstelsel via je anus (scheten).

Je kunt winderigheid ofwel flatulentie dus voorkomen door zo min mogelijk koolzuurhoudende drankjes te nuttigen.

3. Gecontroleerd drinken = flatulentie tegengaan

Wat voor eten geldt, geldt ook voor drinken. Als je een groot glas drinken in een keer achterover giet of “weg slokt”, dan slik je ongemerkt een heleboel lucht in. Die lucht komt er uiteindelijk aan de boven- of onderkant ook weer uit.

Het is dus raadzaam om rustig en gecontroleerd te drinken, met kleine, beheerste slokjes.

4. Winderigheid verhelpen dankzij de juiste eiwitten

Het laten van scheten is pas echt gênant als je winden stinken. De meeste bestanddelen van een scheet stinken niet. Zo zijn stikstof, zuurstof, methaan en waterstof volkomen reukloos. Het zijn vooral zwavelgassen die stinken.

Stinkende zwavelgassen ontstaan als de goede bacteriën in je darmen –ook wel darmflora genoemd– eiwitten afbreken die deels uit zwavelhoudende aminozuren (cysteïne en/of methionine) bestaan. Deze zwavelhoudende eiwit-bouwstenen zitten in bijna alle eiwitrijke voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen waarin relatief veel zwavelhoudende eiwitten zitten, zijn: eieren, bonen, kool, ui, peulvruchten, spruitjes, granen, zuivel en vis.

Als jouw scheten stinken, is het wellicht verstandig om te letten op je eiwit-inname. Eet bijvoorbeeld minder eieren, bonen, kool, zuivel of ui.

5. Minder vetten eten kan flatulentie voorkomen

Harde vetten en vloeibare oliën zijn opgebouwd uit vetzuren. Vooral vluchtige (korte-keten) vetzuren zoals boterzuur, azijnzuur en propionzuur zorgen voor stinkende winderigheid. Deze vetzuren komen vooral voor in: boter en kaas, en dan met name harde & geurige kaassoorten. Daarnaast ontstaan deze korte-keten vetzuren bij de afbraak en fermentatie van koolhydraten in bepaalde vruchten en groenten (o.a. perziken, bananen, kool, bonen e.a.) in de darmen.

Als je veel boter, kaas, zuivel, bananen, kool en/of bonen eet, kun je hier dus beter mee stoppen; met name als je winden enorm stinken. En vervang verzadigde vetten uit kaas en boter deels door olijfolie, hennepolie of lijnzaadolie.

6. Winderigheid door voedselallergie of -intolerantie

Er zijn voedingsmiddelen die bij de meeste mensen niet of nauwelijks winderigheid veroorzaken… Maar wel bij mensen die lijden aan een voedselallergie of voedselintolerantie. Zo kun je in geval van overmatige winderigheid of flatulentie (ongemerkt) last hebben van o.a.:

 • Lactose-intolerantie (melksuiker)
 • Koemelkallergie (melkeiwitten)
 • Gluten-intolerantie (graaneiwitten)
 • Kippenei-allergie (ei-eiwitten)
 • Soja-allergie (soja-eiwitten)

Vooral als je na het eten van specifieke voedingsmiddelen last krijgt van winderigheid en een opgeblazen gevoel, dan is het raadzaam om je eens te laten testen op voedsel-allergieën.

7. Minder koolhydraten = winderigheid voorkomen

Zoals je in de vorige tip al kon lezen, kunnen je scheten enorm gaan stinken door de koolhydraten in bepaalde groente- en fruitsoorten. Daarnaast kunnen complexe, vezelrijke koolhydraten in pasta, aardappels, rijst en aanverwante graanproducten gasvorming in je darmen –en daarmee winderigheid– in de hand werken.

Ook als je ineens grote hoeveelheden simpele koolhydraten (kristalsuiker, frisdrank, drop, winegums, ijs e.a.) eet, kan buikpijn, een opgezette buik en/of winderigheid ontstaan. Je darmflora kunnen de vele suikers dan namelijk niet verwerken, waardoor je darmen overstuur raken. De zuurgraad (pH-waarde) van je darmen kan bovendien uit balans raken, waardoor darmschimmels de kans krijgen om te gaan woekeren. Hierdoor kan nóg ergere flatulentie ontstaan.

Als je last hebt van winderigheid, dien je dus niet te veel van dezelfde koolhydraten te eten. Dus niet te veel fruit, bonen, granen, aardappels of drop tegelijkertijd. Wissel simpele, complexe, langzame en snelle koolhydraten liever af en eet ze in kleine porties tegelijkertijd.

8. Medicijnen & middelen tegen winderigheid

Wanneer bovenstaande tips tegen winderigheid niet helpen, kun je bij de drogist of bij je huisarts terecht voor middelen om gasvorming en flatulentie te bestrijden. Denk hierbij onder meer aan:

 • Daslook – Homeopathische Daslookdruppels van A. Vogel tegen gasvorming.
 • Norit – Speciaal behandelde, absorberende koolstof die flatulentie tegengaat.
 • Rennie Deflatine – Rennie gaat gasvorming tegen en voorkomt zodoende stinkende scheten.
 • Iberogast – Vloeibaar, homeopathisch c.q. fytotherapeutisch middel tegen winderigheid.
 • Alfa-galactosidase – Een enzym/eiwit dat in verscheidene medicijnen tegen winderigheid zit (Preflatine-OK®, Jarro Zymes Plus™ e.a.).
 • Rifaximine – Een antibioticum dat werkzaam is tegen Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en het laten van winden.
 • Bismuth subsalicylaat – Een zout dat sulfiden bindt en zodoende de stank van scheten verbloemt.

Als zelfs medicijnen op doktersrecept niet helpen, kan er sprake zijn van een onderliggende darmaandoening zoals obstipatie, schimmelinfectie of Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). In dat geval kan een geur-absorberende onderbroek met actieve kool wellicht dienstdoen.

9. Gezonde darmflora bestrijden flatulentie

De goede bacteriën in je darmen (darmflora) kunnen winderigheid veroorzaken, maar ook helpen voorkomen. Als je je darmflora gezond houdt, zijn ze namelijk beter in staat om voedsel efficiënt af te breken. Er ontstaan dan minder restproducten (gassen en zuren), waardoor je minder scheten laat. Voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, kwark, komijn en kurkuma kunnen je darmflora gezond houden en winderigheid helpen voorkomen.

Weet jij nog meer goede tips om winderigheid en gasvorming te voorkomen of bestrijden? Laat het weten in een reactie hieronder!

102 reacties op “Winderigheid voorkomen: 9 tips tegen “scheten laten””

 1. M. De groot ·

  Wil je toch graag eens bonen eten, dan kun je het beste de gedroogde soort nemen, deze minimaal een nacht laten weken en dan koken met een strip komboe/kombu/konbu, dit is een Japans zeewier, verkrijgbaar bij de natuurwinkel. Hoe het precies werk weet ik niet, maar het absorbeert de moeilijk af te breken stoffen of breekt die af. Combu geeft geen smaak af aan je bonen.

  Beantwoorden
 2. Marieke ·

  Beste Paul, Ik ben sinds 3 weken gestopt met het eten van suikers (dus eigenlijk gestopt met het snoepen, ik eet wel brood e.d.). Als vervanging eet ik daarvoor veel fruit, dadels en noten. Ik heb sinds 2 weken erg veel last van mijn buik en ook soms boeren als ik iets gegeten heb. Zou dat kunnen komen door te veel fruit eten? Ik zit wel aan minimaal 5 stuks per dag. Maar net als vandaag heb ik alleen een sinaasappel op, maar heb ik wel na het avondeten (aardappels met andijvie) veel last van mijn buik. Als je een idee hebt waar het vandaan zou kunnen komen hoor ik het graag! Groeten, Marieke

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Marieke, Als je spijsvertering gewend is aan suikers (korte, snelle, simpele koolhydraten) en je gaat in een keer heel veel voedingsvezels (lange, langzame, complexe koolhydraten) eten in de vorm van vers fruit, gedroogde vruchten, noten, aardappels en groenten, dan kan het best zijn dat je darmflora/darmbacteriën daar (nog) niet op toegerust zijn, waardoor er aanvankelijk behoorlijk wat restproducten (waaronder gassen) ophopen in je darmen. Vezels zijn namelijk veel gezonder dan suiker, maar ook veel moeilijker om te verteren door de menselijke spijsvertering. Natuurlijk zou het ook kunnen komen door een specifiek voedingsmiddel; misschien ben je intolerant/allergisch voor bepaalde noten, pitten, zaden, granen of fruitsoorten… Als je je dieet rigoureus aanpast, heeft het lichaam meestal een tijdje nodig om de productie van o.a. verteringsenzymen, maagsappen, galsappen en alvleeskliersappen opnieuw in te stellen c.q. aan te passen. Het zou dus best kunnen dat het over een tijdje veel beter gaat met de gasproductie en winderigheid. Mocht dat niet het geval zijn (of mocht je aanvullende symptomen ervaren van voedselallergie, zoals jeuk in de mond, huiduitslag, opgezette keel e.a.), dan zou je bijvoorbeeld een allergietest bij de allergoloog kunnen overwegen t.a.v. bepaalde voedselallergenen c.q. voedingseiwitten. Vijf stuks fruit is overigens best wel veel; fruit levert immers niet alleen onwijs veel vezels, maar ook noemenswaardige hoeveelheden suiker. Je zou dus eens een tijdje 2 of 3 stuks fruit per dag kunnen proberen om te kijken of er verbetering optreedt. Groeten, Paul

 3. Dennis ·

  Beste Paul, Om antwoord te geven op je vraag: ik heb weinig tot geen last van boeren en slechts heel af en toe last van brandend maagzuur, maar ook niet vaak. Het winden laten beperkt zich tot het moment voordat ik ‘s ochtends naar het toilet ben geweest, maar dat lukt nooit meteen. Na het opstaan, maar meestal na ongeveer een uur, wanneer er eerst genoeg lucht uit mijn buik is ontsnapt. Als ik ‘s ochtends meteen na het opstaan op het toilet zou gaan zitten, gebeurt er niets, pas nadat ik in beweging ben gekomen komt ook mijn buik “in beweging” en wil eerst de lucht eruit alvorens er meer gebeurt. Als een groot probleem ervaar ik het niet, omdat ik geen last van buikpijn heb, alleen een wat opgeblazen gevoel wat afneemt naarmate het eerste uur van de dag vordert. Het moment dat ik het als nadeel beschouw is bijvoorbeeld wanneer wij logees hebben en ik ‘s ochtends vroeg dus in gezelschap ben. Dan komt het niet zo netjes over als ik er per ongeluk één laat, wat weleens gebeurt.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Dit zou weleens gerelateerd kunnen zijn aan de aard en samenstelling van je darmflora en de voeding die je deze functionele darmbacteriën toeschuift. Maar al te vaak heeft overmatige winderigheid te maken met de soorten en hoeveelheden eiwitten en voedingsvezels die worden gegeten.

  • kimberley pex ·

   Dennis, ja wat Paul zegt, de darmflora. Na vele jaren darmellende weet ik nu wat ik kan eten om geen lucht in m’n buik te krijgen. Vooral géén zoet, weinig koolhydraten, i.d.d. kijken of de eiwitvertering goed verloopt, anders misschien eens extra enzymen innemen? Bromelaine, of gewoon verse ananas. Gember is ook goed voor eiwitvertering. En af en toe ‘n stoot kwark, yoghurt, Activia, Biogarde, karnemelk, dan heb je weer ‘n voorraad goede bacteriën. Darmflora is snel naar de haaien helaas. Gasvorming in je buik is ‘n uitstoot van ‘t gas van de slechte bacteriën, of koolsoorten natuurlijk. Bij ‘t Kruidvat verkopen ze melkwei, zit ook boordevol melkzuurbacteriën. Wel aanlengen met water of puur appelsap of diksap. Niet lekker, maar mijn lijfspreuk is; het doel heiligt de middelen. Koolzuur is natuurlijk ook uit den boze, geen prik dus. Sterkte!

 4. Dennis ·

  Een jaar na mijn vorige post is de winderigheid niet minder geworden, maar ook niet echt erger. Verandering in voeding lijkt nooit veel effect te hebben op de gasvorming, maar gelukkig beperkt het zich tot het eerste uur van de dag (en soms ook een enkele keer vóór het slapengaan). De flatulentie gaat nauwelijks met buikpijn gepaard, mits ik geen winden loop in te houden, wat ik dus ook niet doe. Het voordeel is dat ik op deze momenten altijd thuis ben, en zowel partner, dochter als ik laten ze thuis gewoon ontsnappen.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Dennis, Indien winderigheid niet wordt beïnvloed door voedingspatroon of eetgedrag, zou je mogen verwachten dat de flatulentie gerelateerd is aan een intern (lichamelijk) ‘probleem’. Of dat er veeleer sprake is van luchtophoping dan van gasvorming. Heb je ook relatief veel last van boeren, reflux en/of brandend maagzuur c.q. zuurbranden?

 5. Schwalbe ·

  Heej, Ik heb ook nogal last van winderigheid, nogal heftig soms. Lijkt bloeddrukgerelateerd te zijn bij mij. Vaak als ik rustiger ben geworden begint het erg. Raar vind ik wel dat niemand alcohol hiermee in verband brengt want dit is volgens mij ook vaak een oorzaak.

  Beantwoorden
 6. janiek ·

  Ook ik heb heel veel last van winderigheid, ben sinds kort begonnen met elke dag een bolletje stemgember en een flesje Yakult. De flatulentie is daardoor wel minder geworden, maar ben nog niet tevreden. Ik ga maar speltbrood ernaast proberen, wie weet!

  Beantwoorden
 7. Ilse ·

  Beste Paul, Ik heb op vakantie in Frankrijk een deegflapje met uien gegeten en kreeg daar een zeer hevige reactie op met zeer veel scheten die ontzettend roken (rotte ajuin). Na een paar dagen was het beter, maar sindsdien blijven mijn ‘gewone’ scheetjes ook zo vreselijk stinken. Het lijkt me dat er toen iets is veranderd in mijn darmflora. Ik eet heel gezond.

  Beantwoorden
 8. Vicky ·

  Mijn dochtertje van 3 heeft altijd een erg opgezwollen buikje, vooral 30 min na de maaltijd, en last van veel winderigheid. Ze maakt dagelijks stoelgang aan dus dat is geen probleem. Ze klaagt geregeld over buikpijn, maar dit zal waarschijnlijk komen door de gassen in haar buikje. We hebben foto’s laten nemen waaruit bleek dat de nieren en lever oké waren, doch dat er heel veel gassen in haar maag en darmen zitten. Lactosetest uitgevoerd, doch deze was negatief. Bloed en stoelgang getest; geen parasieten, geen infectie, geen voedselallergie. Enige afwijkende was dat de PH van de stoelgang zuur is. Nu voor de zekerheid toch een lactosevrij dieet gestart, doch heb mijn twijfels daarover omdat we nu al een week verder zijn en ze nog steeds een opgeblazen buik heeft, net alsof er een ballon in haar buik zit. Ze is ook erg mager. Ik maak me erg zorgen over haar. We moeten het lactosevrije dieet nog 3 weken verder zetten en indien dit niets oplevert, dienen we een darmbiopsie te laten uitvoeren. Enig idee wat hier de oorzaak van zou kunnen zijn? We laten liever geen biopsie uitvoeren, maar als het moet, moet het. :-(

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Mijn ervaring is dat de spijsvertering van veel baby’s en jonge kinderen niet in staat is om bepaalde voedingsstoffen te verteren en/of absorberen. Er kan sprake zijn van klassieke voedselallergieën (t.a.v. fruiteiwitten, melkeiwitten, soja-eiwitten, ei-eiwitten, vleeseiwitten, viseiwitten, graaneiwitten e.a.). Maar bijvoorbeeld ook een vorm van malabsorptie of intolerantie t.a.v. bepaalde vetten, koolhydraten, eiwitten, gisten, galzure zouten of micronutriënten (vitamines, macromineralen, spoorelementen e.a.). Lactose-intolerantie, fructose-intolerantie, ijzer-malabsorptie, lactase-deficiëntie, sacharose/sucrose-intolerantie, intestinale disaccharidase- of enteropeptidase-deficiëntie en glutenintolerantie zijn slechts enkele voorbeelden hiervan. Aan de verstoorde absorptie van voedingsstoffen kunnen talloze mogelijke oorzaken ten grondslag liggen. Hierbij valt te denken aan (problemen met) darmslijmvlies, darmvlokken, darmbacteriën (darmflora), galblaas, galwegen, galvloeistoffen, alvleesklier, verteringsenzymen, enzymatische afbraak, antibioticagebruik, spruw, coeliakie, parasieten, voedingsvezels, bekkenbodem, gebrekkig transport van water en/of elektrolyten etc. Vanwege de complexiteit van het menselijke spijsverteringsstelsel is het moeilijk te bepalen waar het gebrek zich precies bevindt. De spijsvertering begint immers al in de mond… in de maag en dunne darm wordt voedsel verder fijngemaakt. De daadwerkelijke vertering geschiedt in de darmen onder invloed van enzymen die worden geproduceerd in de maagwand, darmwand en alvleesklier. Ook gal uit de lever (die tijdelijk wordt opgeslagen in de galblaas) speelt een rol. De uiteindelijke ontlede nutriënten worden opgenomen via de vlokkige aanhangsels van de darmwand. Een afwijking of verstoring van één van deze aspecten kan al verregaande darmklachten teweegbrengen. Hoe dan ook zijn zulk soort darmproblemen negen van de tien keer gerelateerd aan het lipometabolisme c.q. vetstofwisseling (vertering van vetten/vetzuren), koolhydraatmetabolisme c.q. suikerstofwisseling (vertering van suikers/koolhydraten) of aminozuurmetabolisme c.q. eiwitstofwisseling (vertering van eiwitten/aminozuren). En soms de verwerking van vitamines, mineralen, elektrolyten, sporenelementen of zelfs water. Probeer in ieder geval volop informatie in te winnen bij de behandelende artsen; doe navraag t.a.v. galblaas, alvleesklier, intoleranties en opnamestoornissen. En laat je niet te snel wegsturen. Experimenteer bijvoorbeeld ook eens met eliminatiediëten; sluit tijdelijk (en om de beurt, dus niet gelijktijdig!) granen, eieren, zuivel, soja, vis, vlees, noten, zaden en bepaalde fruitsoorten en groentesoorten uit om te zien of er verbetering optreedt in de situatie. En houd een eetdagboek bij waarin je ook de ernst en frequentie van de darmklachten bijhoudt; wellicht vallen er uiteindelijk verbanden op tussen episodes van darmproblemen en de consumptie van specifieke voedingsmiddelen (fruitsoorten, vleessoorten, graanproducten etc.). Ik ben overigens GEEN arts en probeer enkel met je mee te denken. Hopelijk kun je er iets mee. Groeten & heel veel sterkte toegewenst! Paul

 9. squadra ·

  Ik heb niet alles gelezen maar heb na een voedselvergiftiging 12 jaar aan een stuk buikpijn gehad, opgeblazen gevoel, winderigheid, etc. Ik eet nu 100% speltbrood en drink lactosevrije melk (Valio, ook in de Lidl te krijgen), daardoor gaat het met de problemen al veel en veel beter. Sinds kort volg ik het FODMAP dieet en alle problemen zijn verdwenen als sneeuw voor de zon. De tarwe vergiftigde mij, nu enkel nog speltbrood, speltpasta etc. Het is zelfs zo dat ik nu een kleinere maat van broeken heb omdat de lucht nu uit mijn darmen is. Kleinere maat broek en geen kilo lichaamsgewicht kwijt, zo dik stond mijn buik door de lucht. Als ik per ongeluk nog iets van tarwe binnenkrijg, heb ik meteen weer buikpijn, opgezette buik, diarree, etc. Lactose en tarwe vermijden zou veel mensen helpen, daar ben ik zeker van!

  Beantwoorden
  • kimberley pex ·

   Squadra, wat ‘n prachtig verhaal. Ik heb nooit van FODMAP gehoord, en ga dit nu zeker helemaal uitzoeken en volgen, als het zo goed helpt bij jou. Dank je voor deze info! Gr. Kim.

 10. Martin ·

  Ook ik heb last van opgeblazen maag en darmen. Maar krijg daardoor ook nog plotselinge verhoogde hartslagen erbij. Ga dan extra boeren laten om dit weer tegen te gaan.

  Beantwoorden
 11. Corrie ·

  Ik heb een vraag: Mijn sluitspier sluit niet goed, kan dat ook winderigheid veroorzaken? Ik heb ook een aantal jaren Arestal geslikt om de ontlasting steviger te maken, maar ik was het medicijnen slikken zat. Kan ik daar weer beter mee beginnen? Gaarne een reactie a.u.b.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Corrie, De anus betreft de afsluiting van de endeldarm; deze bestaat uit twee krachtige kringspieren: de binnenste sluitspier c.q. interne sphincter en buitenste sluitspier c.q. externe sphincter. Winderigheid ofwel flatulentie hangt absoluut samen met de functionaliteit en stevigheid van deze kringspieren. Arestal (loperamide-oxide) remt de bewegingen van de darmen en zorgt voor samentrekking van de anus. Of de inname van Arestal raadzaam is, durf ik niet te zeggen. Dat zou je echt met je huisarts moeten bespreken. Ik kan me voorstellen dat dit soort ‘diarreeremmers’ in theorie kunnen bijdragen aan een oplossing bij winderigheid, maar nogmaals: het is aan een arts om de potentiële voordelen en nadelen tegen elkaar af te strepen. Heel veel succes en sterkte in ieder geval. Groeten, Paul

 12. Ben de Stinker ·

  Ik trek me de geuren en het lawaai dat ermee gepaard gaat niet meer aan. Die het niet horen of rieken kan, moet maar effe naar buiten gaan. En ik, ik voel me goed.

  Beantwoorden
  • frida frisneus ·

   Hallo Ben, Misschien kunnen we een keer wat afspreken, ik vind een windje af en toe geen probleem, maar mijn man wel.

 13. Simone Langewouters ·

  Wel, ik heb zodanig veel last van winderigheid dat het mijn relatie bedreigt. Wat kan ik er aan doen? Ik eet grof brood (Waldkorn) en niet veel vet. Meestal bak ik in olijfolie en ik hou veel van groenten, dus daar eet ik veel heel veel van. En ik eet niet vaak aardappelen. Ook neem neem ik niet veel zoetstof! Help a.u.b. Dank bij voorbaat.

  Beantwoorden
  • Elisabeth ·

   Je eten goed vermalen en rustig eten is heel belangrijk. Ikzelf heb een spastische darm en eet geen brood meer uit de supermarkt, dit zit vol lucht. Je raadt het al… Op het moment eet ik gebuild tarwedesembrood (van een speciale bakker die zijn eigen desems maakt). De meeste bakkers doen dit zelf niet, en daar zit het grote verschil. Drink bronwater met vers citroen i.p.v. koolzuurhoudende dranken, dat scheelt ook erg veel. Wist je dat Roer Biogarde beter voor je darmen is dan yoghurt? Eet geen zware koolsoorten en geen scherpe kruiden, maar kruiden die goed werken voor de spijsvertering, zoals gemberpoeder en venkelzaad (fijngemalen). En voeg wat citroen toe aan je maaltijd, het neutraliseert het maagzuur! Ik heb ook veel baat bij de tabletjes van Dr. Vogel (Gastranol). Ik neem 3 tabletjes voor de maaltijd en voel direct de werking… je krijgt er honger van, je maag wordt voorbereid op het eten, je spijsvertering. Ook drink ik kefir (uit een zakje dat ik bestel bij Kefir.nl). De “doorgeef kefir plantjes” zou ik je afraden, ze zijn vies en onhygiënisch. Succes!

 14. annette ·

  Hoe komt het dat je van een gekookt ei meer winden laat dan van een gebakken ei (omelet)?

  Beantwoorden
 15. annette ·

  Mijn vraag is: waarom krijg je van een gekookt ei meer last van winderigheid dan bij een gebakken ei (omelet)?

  Beantwoorden
 16. Summer ·

  Hi Paul, Een vraag: ik ben maandag met ‘t wasborddieet voor vrouwen begonnen. Heb ‘t een beetje aangepast. Drink bijv. de Powershakes zonder wheypoeder. En als ik 1 ei met 3 eiwitten moet bakken doe ik gewoon 1 normaal ei bakken. ‘s Avonds drink ik i.p.v. ‘t laatste tussendoortje een groentesmoothie. Maar sinds ik dit doe stinken mijn winden heel erg. Lijkt wel of ik rot ben van binnen. Dit is erg storend op bepaalde momenten zoals op het werk of bij een behandeling van de therapeut. Maar ook als ik een date heb. Wat kan ik aanpassen zodat ik ervan afkom. Ik eet heel gevarieerd. Maar hooguit 1 x in de week weleens zuivel, yoghurt en bonen. Maar dat deed ik voorheen ook en nergens last van. Ben zelfs gewend om voorheen zaterdag 2 eieren en zondag 2 eieren te eten, gebakken of gekookt en ook nooit extreem zo’n stinkwinden gehad. Ik drink veel water en thee, dus mijn afvalstoffen worden afgevoerd. Ik heb morgen een date en wil van die geur af. Ik schaam me echt dood! Help a.u.b. met tips en/of advies. Bedankt alvast.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Het is en blijft moeilijk om exact te bepalen waardoor winderigheid wordt veroorzaakt. Het betref veelal een multifactoriële oorzaak. Enerzijds heeft kan het met specifieke voedingsmiddelen te maken hebben waar je slecht op reageert, maar vaker nog is het een combinatie van voedingsstoffen uit verschillende etenswaren. En dan heeft het meestal ook nog te maken met bepaalde randfactoren en omstandigheden zoals de hoedanigheid van je spijsvertering (maag, darmen etc.) op dat moment en je fysieke en mentale gesteldheid. Ik ben niet precies bekend met de inhoud van het Wasborddieet, maar het drastisch omgooien van je eetpatroon vergroot sowieso de kans op winderigheid. Je darmflora zijn namelijk berust op een bepaalde voedingsgewoonte en als je ineens veel meer eiwitten en veel minder vetten en/of koolhydraten gaat eten (en dan ook weer afhankelijk van de soort eiwitten, koolhydraten en vetten), dan zullen je darmen daaraan moeten wennen. Hopelijk heb je iets aan de tips en adviezen uit bovenstaand artikel en alle reacties die reeds zijn achtergelaten. Groeten & sterkte, Paul

 17. Daisy ·

  Bij mij hielp Deanxit (een angstwerend middel). Sedert 1 jaar ben ik daarmee gestopt en nu is het opnieuw begonnen. Ik zou graag weten wat ik nog kan eten als ik geen groenten, aardappelen, koolhydraten en granen mag eten. Yoghurt (magere), en wat nog? Fruit is ook niet goed. Ik ben ondertussen wel 5 kg afgevallen, dit is niet de bedoeling. Ik ben niet creatief om iets anders te eten. Kan iemand mij tips geven?

  Beantwoorden
  • Kim ·

   Daisy, Ik weet dat het vreselijk klinkt om zo te moeten eten om winderigheid te voorkomen, maar ‘t valt echt mee. Je zult erachter komen dat je heel lekker kunt eten. Je moet alleen echt een knop omzetten en jezelf nieuwe eetpatronen aanleren. Je zou een boek met anti candida recepten kunnen kopen. Dit komt erg overeen met wat jij nu opnoemt. Geen: suikers, koolhydraten, koemelkproducten, gist en tarwe. En vermijden van bepaalde groente, fruit en vlees. Als voorbeeld kun je bijvoorbeeld lekkere taco’s maken, wraps, visgerechten, maispasta (best wel goed alternatief). Ik heb allerlei lekkere recepten. Mocht je er wat willen hebben, laat het me gerust weten!

 18. Daisy ·

  Dag iedereen, Ik heb er OPNIEUW veel last van (veel stinkende scheten). Zou het kunnen dat het komt door de combinatie voeding en stress (om het nog wat ingewikkelder te maken)? Heb er een tijdlang geen last meer van gehad en toen nam ik “deanxit”, een angstwerend middel. Dat is nu één jaar geleden dat ik hiermee gestopt ben (voelde me er afgevlakt bij) en kijk, het is opnieuw begonnen. Ik weet dat dit middel (deanxit) helpt, maar psychisch voel ik me er niet zo goed bij, maar bij dit ook niet natuurlijk. Dus wil ik wel eens proberen granen en koolhydraten vrij te eten. Maar wat is dat dan concreet, wat schiet er nog over? Ik vermijd al één week brood en warm eten, maar ik heb weinig inspiratie voor “andere” dingen. Ik eet nu nog beschuit en magere yoghurt. Ben al 4 KG afgevallen, en dat is echt niet de bedoeling, want niet nodig… Op den duur voelt het alsof ik verplicht anorexia-patiënt aan het worden ben. Heb wel honger natuurlijk… En ik neem regelmatig Enterrol (goede bacteriën voor de darm, soort geneesmiddel vrij in de apotheek te verkrijgen). Is dat een oplossing? Alvast bedankt voor de reacties!

  Beantwoorden
 19. lotte ·

  Ik heb mij vorige week laten testen op voedselintoleranties met de EAV-test vanwege erge last aan de darmen en een opgezette buik, afwisselend diarree etc. Ik volg nu een dieet dat rekening houdt met 5 intoleranties, namelijk: alcohol, citrusvruchten, koemelk, tarwe en kristalsuiker. De opgeblazen buik en erge winderigheid zijn er nog steeds, maar geen pijn meer aan mijn buik. Ik eet nu wel speltbrood en verder fruit, rauwkost, vis, geitenkaas… Waaraan zou het nu nog kunnen liggen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Ik zou sowieso eerst je nieuwe eetpatroon een tijdje langer volhouden. Het kan best een tijdje duren voordat je lichaam eraan gewend is. Mochten de klachten blijven (en worden veroorzaakt door voeding), dan zou het nog altijd een bepaalde fruitsoort kunnen zijn of geitenkaas of vis. Het ligt er maar net aan welke voedingsstoffen je spijsvertering slecht kan verdragen.

 20. stefan het schetenkanon ·

  Beste mensjes, Nou ben ik is door al die reacties gegaan en er is één ding wat boven alles uitsteekt: schijnbaar is het belangrijker wat anderen van je vinden dan hoe je jezelf voelt. Don’t get me wrong, als ik in vergadering zit, probeer ik ze tegen te houden… En geloof me als ik zeg dat ik een schetenkanon ben dus moeite kost het… Maar scheten zijn de oudste lolbroekerij, dus als je een scheet laat, geef dan zelf meteen een reactie, zoals: HUUR NIET BETALEN, ERUIT! Geloof het of niet, maar door meteen zelf te reageren, haal je een heel stuk spanning en negatieve reactie weg bij mensen en is er zelfs plaats voor een lach. Tot slot wil ik toevoegen: denk eerst aan jezelf daarna pas aan een ander (tijdens het typen van deze reactie heb ik er alweer 4 uitgeschoten; heerlijk die ontluchting).

  Beantwoorden
  • marijke ·

   Mooie reactie. Mijn vader, ik mis hem nog steeds, zei dan altijd: “Beter in de vrije wereld dan in een nauw gat”. :)

  • Walmpje ·

   Ha ha, leuke reactie! Ik denk er eigenlijk net zo over, maar kan ook begrijpen dat het voor een partner niet zo prettig is om naast een riolering te zitten/liggen (ja, echt erg af en toe). Gebrek aan respect wordt dan het verwijt en ziedaar, ook nog relatieproblemen erbij. Wat zou dan wijsheid zijn? Nog suggesties?

 21. Roxanne ·

  Ik had vroeger 3x per week last van diarree. Toen bleek dat ik een zeer prikkelbare darm heb. Nu neem ik elke dag twee pillen van Duspatalin Retard en is de diarree onder controle. Wel heb ik hiervoor in de plaats enorm veel last van winderigheid gekregen, en dat had ik vroeger niet! Wat raadt u mij aan?

  Beantwoorden
  • Gonnie ·

   Ik had ook jarenlang last van diarree en ook meerdere keren per week. Sinds ik iedere ochtend een kom melkkefir eet (met havermout, 3 theelepels kurkuma, peper en lijnzaadolie) en natuurlijk verder gezond eet, dus geen suiker en veel groenten en fruit, weinig tot geen kaas (enkel schapenkaas of geitenkaas en soms Hollandse kaas voor verwennerij) gaat het beter. Ik heb een hele goede normale stoelgang nu, maar de winderigheid blijft. Ik vind het geen probleem omdat ik toch alleenstaand ben. En openbaar kan ik me goed inhouden. Ik zou geen medicijnen direct nemen. Eerst natuurlijke middelen proberen en zo gezond mogelijk eten. Groeten, Gonnie

 22. dorien ·

  Tijdens werk aan het eind van de dag heb ik altijd een mega opgeblazen gevoel… Ik ben er snel weer vanaf wanneer ik in de auto naar huis wat winden laat, maar hoe voorkom ik überhaupt dit gevoel op het werk. Is Iberogast een idee voor mij? Het is zo ongemakkelijk en ik kan natuurlijk ook niet gaan zitten ruften tussen mijn collega’s…

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Is er iets wat je iedere dag eet of drinkt? Misschien een bepaald tussendoortje, een zuiveldrankje, een fruitsoort of een salade? Het zou namelijk best weleens aan je voeding kunnen liggen als het dagelijks speelt.

  • dorien ·

   Melk, peperkoek, thee en water drink/eet ik elke dag… Sinds kort melk, maar de klachten zijn al langer! Kan het aan een van deze dingen liggen?

  • Paul ·

   Als ik een vrijblijvende gok mag doen, zou ik al snel de peperkoek verdenken. Iedere dag peperkoek is alles behalve raadzaam voor je darmen, maar eigenlijk ook voor je hele gestel. Probeer eens een maand of wat met peperkoek te stoppen en kijk of dit verbetering teweegbrengt…

  • dorien ·

   Dank je!

 23. iza ·

  Al sinds mijn 12e last van tarwe. Niet alleen last van boeren en scheten laten, maar ook kramp en heel erg veel pijn. Bij artsen werd ik als een aanstelster gezien. Bij mij is het zetmeel die hiervoor zorgt. Coeliakie heb ik niet. Ik had een stoelgang van elke 21 dagen. Mijn arts adviseerde mij om nog meer brood te eten, wat het juist verergerde. Sinds 10 jaar een koolhydraat-arm dieet aan het volgen. Al tijden geen brood gegeten of andere tarwe en rijstproducten en nergens meer last van. Stoelgang is nu elke dag. Ook gewone tafelsuiker is een probleem. Er hoeft maar wat in te zitten en mijn buik zet op en laat constant winden. Jammer dat artsen hierop niet wijzen. Ik eet nu vaker notenmeel zoals kokosrasp, amandelmeel, pitten- en zadenmeel die ik over het algemeen zelf rasp. Ook vaak lijnzaad of psyliumvezels. Deze producten geven geen problemen. Ik hoor trouwens van steeds meer mensen om me heen dat zij minder problemen ondervinden zodra ze zetmeel uit hun eetpatroon gooien en geen last meer hebben van darmproblemen. Toch raar dat hier nog steeds geen onderzoek naar is gedaan.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Iza, Er is wel degelijk heel veel onderzoek gedaan naar de schadelijke gevolgen van allerlei granen en graanbestanddelen (met name tarwe). In de praktijk wordt er alleen veel te weinig met deze informatie gedaan door medici, diëtisten en voedingsinstanties. Brood wordt nog steeds als “gezond” bestempeld, terwijl de gemiddelde Nederlander zich er letterlijk verstopt aan eet. Er zijn stiekem heel erg veel mensen die veel gezonder zouden worden (en zich veel beter zouden voelen) als zij beduidend minder granen -waaronder tarwe en tarwebestanddelen- zouden eten. Sommigen (waaronder jij) reageren extreem slecht op granen, en zij zouden zelfs beter helemaal kunnen stoppen met de consumptie van graanproducten. Misschien dat dit artikel over (de schadelijke gevolgen van) gluten interessant voor je is… Groeten, Paul

  • Wick ·

   Beste Paul, De link in bovenstaande post werkt niet. Sinds een ernstig trauma 6 jaar geleden is mijn lijf bizar gevoelig geworden voor zeer veel (chemisch behandelde) bestanddelen van voedsel. Ik heb extreme flatulentie waarbij mensen liever niet met mij in 1 ruimte zijn. Dit gaat zo ver dat ik mij enorm schaam, met als gevolg tranen rollend over mijn wangen. Niet alleen de stank en de frequentie zijn een probleem, ook bij het inhouden van een enkele wind krijg ik giga buikkrampen. Ik heb een lange tijd heel bewust gegeten, maar het heeft de gevoeligheid alleen maar vergroot. Ik ben nu intolerant voor gluten, intolerant voor zuivel, en overgevoelig voor geraffineerde suikers. Ook elektro-acupunctuur heeft mij niet geheel van het probleem af geholpen. Nu vraag ik mij af of mogelijkheden als sapkuren, ontslakken en darmspoeling mijn buik kunnen “opschonen”? En wat is uw kijk hierop?

  • Paul ·

   Beste Wick, Wat ontzettend naar voor je! Flatulentie is echt een serieus probleem wat door velen wordt onderschat en gebagatelliseerd. Het beste wat je kunt doen is indexeren op welke voedselbestanddelen je slecht reageert (denk maar eens aan kunstmatige toevoegingen en “hulp”-stoffen, maar ook aan transvetten en allergene voedingseiwitten). Dit is een hels karwei, maar in geval van darmproblemen maakt vooral ervaring wijs. Voedselcategorieën waar je vooral mee op moet passen zijn -zoals je zelf al aangeeft- geraffineerde suiker, zuivel en gluten (c.q. granen). Wat voor velen goed helpt is zo veel mogelijk onbewerkt, dus “puur natuur” eten. Biologisch is een goed begin! Van rigoureuze maatregelen als sapkuren, ontslakken en darmspoelingen ben ik absoluut geen fan. Ik ben ervan overtuigd dat ze voor een niche positief uitpakken, maar als je toch al te kampen hebt met darmproblemen kunnen ze ook averechts uitpakken. Samen met de afvalstoffen en schadelijke bacteriën verwijder en ontregel je immers ook een groot deel van je darmflora; dus het ecosysteem van “nuttige” bacteriën en schimmels die in je darmen leven en de vezelrijke voedingsbodem (die bij ieder mens de darmwand bekleedt) waarvan deze micro-organismen afhankelijk zijn. Helaas blijft het bevechten van darmproblemen maar al te vaak een kwestie van “trial & error’ en wordt het klachtenpatroon op de stapel “PDS” of spastische darm gegooid… Naar mijn mening moet je ook heel veel geluk hebben; bij een capabele en welwillende arts terechtkomen die het beste voorheeft met zijn/haar patiënten en bereid is om het onderste uit de kan te halen. Wat jezelf kan doen is opkomen voor jezelf, vechten voor je rechten en je desnoods beroepen op een second opinion als je twijfelt aan de kundigheid of het oordeel van je arts. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst in ieder geval! Groeten, Paul P.S. Bedankt voor de tip wat betreft de link; de is inmiddels aangepast.

  • cindy ·

   hoi ik heb al lang last van mijn darmen en weet niet waar het vanaf komt. Denk zelf ook van tarwe of zetmeel. Hoe heb jij dit laten testen, want heb op coeliakie bloed geprikt maar kwam niks uit en toch als ik gluten eten krijg ik meteen last van mijn buik? M.v.g. Cindy

 24. Dennis ·

  Alleen het eerste uur na het opstaan moet ik veel winden laten, de rest van de dag niet of nauwelijks. Als ik ze ‘s ochtends zou binnenhouden, levert dat wel buikpijn en een opgezwollen buik op. Bovendien zouden ze dan later op de dag alsnog willen “ontsnappen”. Ik heb dat de afgelopen zes jaar (ben nu 30), maar er is wel mee te leven. Na het eerste uur van de dag heb ik nergens last van. Het is alleen ongemakkelijk wanneer wij bijvoorbeeld een logee hebben, want hoewel ik het probeer te voorkomen, ontsnappen er in het bijzijn van die ander (de logee) meestal wel een paar windjes ‘s ochtends, waarvoor ik mij dan natuurlijk verontschuldig en wel een klein beetje schaam. Een troost is dat wij genoeg mensen kennen die er zonder gêne ook wel eens eentje laten vliegen in ons bijzijn.

  Beantwoorden
 25. Loekie ·

  Én niet te veel bonen eten natuurlijk.

  Beantwoorden
 26. Loekie ·

  Arme mensen allemaal, winderigheid is een ernstig probleem vind ik en het bepaalt veel van je doen en (niet) laten. Bij mij was de oplossing: geen granen meer eten behalve rijst en mais. En glutenvrije havermout. Probeer het allemaal eens twee weken of een maand uit. Hopelijk voel je je dan zoveel beter dan je nooit meer granen hoeft te eten. Brood is géén eerste levensbehoefte zoals veel mensen denken! Bij mij werkt het 100 procent.

  Beantwoorden
  • scheetje ·

   Heey Loekie, Eet je dan geen groente en fruit? Dat heb je toch ook nodig!?

  • scheetsmurf ·

   Nou, ik loop de hele dag door flink te ruften samen met m’n collega en de stank is echt niet te harden. Ik schaam me er ook voor hoor, maar ik kan het niet ophouden. Ik eet gezond, drink genoeg thee en water, eet wel veel kaas en peperkoek en 2x per week friet. Sinds december kan ik niet meer iedere dag naar de wc voor een boodschap helaas, waar ik echt van baal. Maar nu slechts om de 3 dagen, dit vind ik nu wel eng worden. Heeft iemand een goed advies voor mij?

 27. Fien ·

  Ik heb 10 jaar geleden een operatie gehad om af te vallen (scopinaro), enorm afgevallen maar heel mijn leven staat op zijn kop! Heb enorme last van flatulentie en ik kom nog zelden lang buiten. Heeft enorm veel veranderd in mijn leven en zeker niet positief!

  Beantwoorden
 28. Kim ·

  Ik heb de laatste tijd last van pijnlijke krampjes in de onderbuik en als ik naar de wc ga is het enkel scheten en een beetje bruin slijm dat eruit komt. De dokter zegt dat ik spastische darmen heb maar wat kan ik eraan doen? Het voelt zeer ongemakkelijk aan aangezien ik dagelijks mensen moet bedienen op mijn werk. Dan voel ik die opgeblazen darmen en moet ik mij inhouden. Kan ik iets gebruiken van medicatie waardoor mijn darmen weer normaal functioneren?

  Beantwoorden
 29. FastGirl ·

  Beste, Ik heb last van winderigheid in de vorm dat ik de scheten niet kan laten en de wind dus in mijn darmen enorme pijn veroorzaakt, tot aan mijn borstkas toe. Soms lijkt het of mijn borstkas uit mekaar wil splijten. Ik neem af en toe Dulcogas in, een nieuw middel en dit helpt wel, maar ik kan toch niet elke keer medicatie nemen als ik zulke winderigheid heb die niet wil loskomen!? Is hier iets anders aan te doen?

  Beantwoorden
 30. David ·

  Ik drink een kleine liter vers sinaasappelsap per dag. Kan het zijn dat daar winderigheid van komt? Ze meuren trouwens ook nog eens!

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste David, Elke dag een liter sinaasappelsap zorgt voor een flinke hoeveelheid fruitsuikers, dus je winderigheid zou daar best verband mee kunnen houden. Maar matiging en afwisseling zijn hoe dan ook goede principes. Hoewel er veel goede voedingsstoffen in vers sinaasappelsap zitten, is het ook behoorlijk calorierijk en bovendien heeft je lichaam niks aan zulke grote hoeveelheden van dezelfde stoffen. Veel te eenzijdig als je het mij vraagt. Groeten, Paul

 31. Kris ·

  Ik heb al enkele jaren last van spastische darmen, maar nu ik voor power training een proteïnepoeder drink, heb ik nog meer last van winderigheid. Zou dit met tabletten ook zo zijn? Ik denk dat het ook door de melk komt. Heeft er hier iemand ervaring mee?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Kris, Eiwitshakes en -supplementen bestaan nagenoeg altijd uit melkeiwit (whey en/of caseïne) Deze eiwitten zijn deels opgebouwd uit de aminozuren cysteïne en methionine. De kans dat winderigheid toeneemt is door eiwitpoeder is dus zeer aannemelijk, al helemaal als je toch al darmproblemen hebt. Bovendien kan Spastische Darm Syndroom verband houden met een zuivelintolerantie of zuivelallergie. in dat geval zul je extra veel last ondervinden van een eiwitshake bestaande uit melkeiwitten, des te meer als je ze ook nog eens oplost in melk. Hopelijk heb je iets aan deze info. Groeten, Paul

 32. Inge ·

  Een heel goed middel is de Artisjok Capsule van De Tuinen. Het nadeel is wel dat je ze iedere dag moet innemen.

  Beantwoorden
 33. Ronnie ·

  Ook ik heb last van winderigheid en schaamde mij hier vaak voor. Het ondergoed van Deoest, die geuren absorbeert, heeft mijn sociale leven gered. Gewoon weer gerust op een verjaardag zitten of een etentje hebben. Het kan gelukkig weer. Tot dusver de enige Nederlandse winkel die ik heb kunnen vinden die ze heeft is Inodorestore. Ze zijn wel duur, maar het is het me waard.

  Beantwoorden
 34. Cynthia ·

  Ik heb last van winderigheid en ik schaam me er best wel voor. Ik weet alleen nog steeds niet waar het door komt, want ook alle tips die u geeft hebben geen toepassing op mijn situatie. Welk medicijn is het beste in dit geval (18 jaar)?

  Beantwoorden
 35. stefanie ·

  Hey, Ik begin de morgen altijd met een volledig platte buik, maar tegen de avond staat die hard en voel ik echt het opgeblazen gevoel. Ik heb al koolzuurhoudende dranken, ui en knoflook vermeden, maar alle producten zoals hierboven vermijden gaat mij iets te ver. Ik heb aandacht voor een gezonde voeding en heel veel van deze producten behoren nu eenmaal tot een gezonde voeding. Dan maar een dikkere buik denk ik zomaar? Mijn vraag is eigenlijk voor wat die medicatie of homeopathische middelen juist dienen? Betere vertering, minder gasvorming door die bacteriën… En kan je deze middelen wel levenslang innemen? Iemand ervaring hiermee en helpt het echt?

  Beantwoorden
 36. Niemster ·

  Goed artikel, goede tips! Ik ben 8 weken geleden bevallen en heb sindsdien stinkende winden. Ik geef borstvoeding. Kan het zijn dat hormonen hierin (ook) een rol spelen? Ik eet bijna elke dag voor ontbijt muesli met rozijnen/krenten, noten en magere yoghurt. Ik kan me niet herinneren dat dit in het verleden stinkende scheten heeft veroorzaakt, maar wellicht is deze combi ook een oorzaak. Verder is mijn eetpatroon nagenoeg hetzelfde gebleven. Dus, kunnen hormonen ook een rol spelen bij stinkende winden of is het misschien het ontbijt? Dank alvast!

  Beantwoorden
 37. Marjo ·

  Ik heb al jarenlang last van stinkende winderigheid, vooral een uur na de warme maaltijd. Ik heb al van alles geprobeerd: zo min mogelijk lactose eten, geen fruit direct na de maaltijd… Maar echt helpen doet niks. Ik heb het idee dat het na het eten van groene groenten erger wordt, maar dan kun je bijna niks meer eten. Verder eet ik vrij gezond en weinig vet. Heeft iemand nog tips voor mij?

  Beantwoorden
  • tini ·

   Ik heb ‘t zelfde. Ik weet ‘t ook niet meer. Een en al ellende. Nu eet ik niets als ik nog ergens heen moet. En uit eten gaan en daarna stappen of zo dat kan al helemaal niet!

  • Diena ·

   Weten jullie al waar het aan ligt? Ik heb namelijk precies hetzelfde probleem helaas!

  • Loekie ·

   Voor iedereen die last heeft van overmatig winden laten: probeer twee weken of een maand geen graanproducten te eten. Glutenintolerantie kan de oorzaak zijn, en dat komt veel vaker voor dan men denkt. Huisartsen zijn er ook niet op bedacht. Dus geen brood, pasta, pizza etc. Wel rijst, mais, havermout (liefst glutenvrije). Laat hier weten of het heeft gewerkt!

  • Janny ·

   Hallo Loekie, Ik heb net het tegenovergestelde: Als ik alleen (bruin) brood eet, heb ik bijna geen last, maar vooral mais is bij mij de boosdoener. Ook maismeel dat bv in alle toetjes zit (behalve naturelyoghurt), in maisbrood, in dropjes, in sauzen, in soepen etc. Ik heb al meer mensen gehoord die zulk lekker brood hadden de laatste tijd, maar wel winderig waren: maisbrood!

 38. zelena ·

  Hallo. Ik ben Inge en ik heb ook vaak last van winderigheid. Ik ben naar de dokter gegaan en die kon mij niet helpen. AUB kan iemand mij helpen met iets wat echt en zeker werkt? Een middeltje of zo, want ik laat wel 20 scheten per dag of misschien wel meer dan dat. Please help mij!

  Beantwoorden
  • Dounis ·

   Beste Zelena, Met 20 windjes per dag zou ik zo tevreden zijn, ik kom makkelijk aan een gemiddelde van 100 per dag. Geen brood, geen kaas, geen granen, geen fruit… Wat blijft er nog over als ontbijt? Ik ben ook vegetarisch, speelt dit ook mee?

 39. Luuk ·

  Ik heb vooral na een maaltijd altijd de eerste 2 uur ontzettend veel last van winderigheid. Als ik het bijvoorbeeld vergelijk met vrienden heb ik het veel extremer. Ik leef nota bene ontzettend gezond. Eet voldoende fruit, weinig zuivel en voldoende groente. Ik sport daarbij 4 keer in de week. Wat veroorzaakt de winderigheid direct na het eten?

  Beantwoorden
  • Diena ·

   Hoi Luuk, Ik heb echt precies hetzelfde als jij, ook altijd na de warme maaltijd. Niet na het eten van een broodje of een cracker overdag, of in ieder geval veel minder. Heb jij er al een oplossing voor?

 40. Kyra ·

  Ik heb heel veel last van winderigheid als ik uien en prei e.d. eet, zelfs zilveruitjes. Als ik er teveel van binnenkrijg, moet ik na een half uur naar het toilet voor hele zachte ontlasting. Ik ken geen mensen die hier ook last van hebben, maar voor mij is het moeilijk om uit eten te gaan en tegen vrienden moet ik altijd zeggen dat ik niet tegen uien kan, wat vaak op onbegrip stuit, omdat mensen vaak veel uien in gerechten doen omdat het anders niet “smaakt”. Nou zonder uien en met kruiden e.d. maak ik hele lekkere gerechten.

  Beantwoorden
  • tini ·

   Ik heb het zelfde probleem. Het beïnvloedt mijn leven enorm! Zo kan ik ‘s avonds niet sporten (tenzij ik niets gegeten heb). Kan ook niets met sausjes eten of kwark met muesli en sommige vleessoorten. Ik vind het een ellende! Durf niet op te staan als ik ergens gegeten heb, want je kunt het niet binnenhouden; het komt vanzelf. Als je moet hoesten of zo komt er een wind die erg stinkt. Het duurt uren voordat het weer rustig is. :(

 41. Anoniem ·

  Waar kun je Rifaximine kopen? Ik kan het op internet namelijk helemaal niet vinden in Nederland. Dit medicijn lijkt me voor mij ideaal.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Anoniem, In Nederland wordt rifaximine verwerkt in het middel ‘Xifaxan’. Dit is een medicament tegen reizigersdiarree wat binnen de Nederlandse grenzen uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar is. Het betreft een relatief heftig antibioticum, dus ik zou je willen aanraden om dit sowieso niet op eigen houtje te gaan gebruiken om winderigheid tegen te gaan. Hopelijk kun je iets met deze informatie. Groeten, Paul

 42. rotterdam ·

  De hoeveelheid bacteriën in je darmen kan ernstig verminderd zijn door verkeerd voedsel en/of medicijngebruik (o.a. door een antibioticakuur; het woord zegt het al: ‘anti = tegen / biotica = bacteriën). Iedereen kan een probioticakuur doen waarbij het aantal goede bacteriën in je darmen aangevuld wordt. Een heel goede probiotica is die van Metagenics. Je kan deze online bestellen en het kost ca. €8,- voor 30 capsules.

  Beantwoorden
 43. linda ·

  Hallo,
  Graag wil ik meer adviezen van jullie ontvangen over overmatig winden laten. Ik heb al twee maanden heel erg last van winden laten. Het maakt een hard geluid, maar het stinkt niet. Ik schaam me hiervoor, vooral als ik me onder mensen bevind. In afwachting op uw reactie.
  Linda

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Linda, Wij kunnen je helaas niet aan meer informatie helpen. Misschien kun je iets met het artikel over darmproblemen op Salusi…

 44. Lachman ·

  Ik ben 59 en heb heel veel last van een opgezette buik en kramp. Bij mij is 5 jaar geleden de schildklier weggehaald, sindsdien is het heel erg geworden. Ik heb van de huisarts schildklierhormoon gekregen, maar ik heb last van verstopping en darmgassen, vooral in de avond, na de avondmaaltijd. Ik neem twee keer per dag 1 zakje Molaxole. Ik eet volkorenbrood 2×2 sneetjes=4 p/d en een stuk fruit en avondmaaltijd (rijst of pasta ook brood). Ik drink 2 tot 3 liter. Wat kan ik hier aan doen? Mijn huis arts zegt dat er niet veel aan te doen is. Ik moet ermee leren leven… Tegen de pijn in mijn buik heb ik colofac MR 200 mg 2-3 maal daags van de arts gekregen. Maar de buik is heel erg opgezet, mijn broeken passen soms niet eens. Graag een reactie.

  Beantwoorden
  • AnnA ·

   Ga voedselsplitsing toepassen. D.w.z eet geen eiwitten en koolhydraten meer in dezelfde maaltijd. Dat voorkomt vooral een opgeblazen buik. Zoek info op het internet en zoek naar info geschreven door Dhr. Jan Dries. Groet van mij AnnA.

  • Loekie ·

   Probeer twee weken of een maand geen brood en pasta en andere granen te eten. Havermout mag wel, maar het liefst glutenvrij. Rijst en mais mag ook.

 45. hetty ·

  Zodra ik ga wandelen, komt er heel veel winderigheid. Na een halfuur komt er spontaan ontlasting, en ik kan dit niet ophouden, terwijl ik elke ochtend goed naar het toilet ga. Ik wandel heel graag; is hier iets aan te doen?

  Beantwoorden
  • Paul (Redactie) ·

   Beste Hetty, Deze indicatie wordt ook wel ontlastingsincontinentie, fecale incontinentie of incontinentia alvi genoemd. Hierover kun je binnenkort meer vinden op Salusi. Zodra de informatie online staat, zal ik hier een aanvullende reactie achterlaten.

 46. jena ·

  Weet iemand waar ik geur-absorberende onderbroeken kan kopen? Alvast bedankt.

  Beantwoorden
  • Tamara ·

   Inodorestore, daar kan je geur-absorberend ondergoed kopen.

 47. Eba ·

  Hallo, Ook ik heb last van flatulentie, maar enkel ‘s middags na de lunch. Meestal eet ik dan brood of een restje eten van de avond ervoor (meestal pasta of rijst) en een stuk fruit. Nou zie ik hier dat dit allemaal flatulentie kan veroorzaken. Maar wat zou ik dan ik dan wel kunnen meenemen voor de lunch, naast yoghurt? Ook merk ik dat, hoe geconcentreerd ik ook eet of drink, ik altijd lucht in slik. Dit doe ik al zolang ik mij kan herinneren. Nog tips hoe ik dit kan tegengaan? Bij voorbaat dank!

  Beantwoorden
  • Loekie ·

   Probeer brood en pasta eens te vermijden, het kan met glutenintolerantie te maken hebben.

 48. Sharmi ·

  Hoe zit t met broccoli? Kan dit ook gasvorming geven?

  Beantwoorden
  • jena ·

   Ik heb op een website gelezen dat broccoli ook gasvorming kan geven.

 49. Thera van Hapert ·

  Kan zuurkool ook gasvorming geven in maag en darmen?

  Beantwoorden
  • Roy ·

   In combinatie met een voedselallergie kan dat zeker veel gasvorming opleveren. Toevallig ook weleens last van maagzuur na het eten van zuurkool? Dan zou ik eens een testje doen bij een allergoloog.

 50. Ingrid ·

  Omdat ik soms ook veel last van winderigheid heb (gelukkig woon ik alleen), ben ik eens gaan zoeken met Google en kwam dus op deze site terecht. De tips ter harte genomen en de simpele koolhydraten inname (drop, stukje worst/kaas e.d.) per onmiddellijk gestopt. Resultaat merkte ik de volgende dag al. Veel minder opgeblazen gevoel en de winderigheid was aanzienlijk minder. Dank je wel!

  Beantwoorden
 51. joseline Esajas ·

  Mijn partner heeft erg veel last van stinkende winderigheid. Het is zo erg dat we minstens 3 x per week niet bij elkaar kunnen slapen. Soms laat hij per uur wel 20 scheten. Ik ben bang dat er iets mis is met zijn darmen.

  Beantwoorden
  • Paul (Redactie) ·

   Beste Joseline, Dat klinkt behoorlijk abnormaal; ik kan me voorstellen dat de winderigheid van je man behoorlijk veel invloed heeft op het dagelijks leven. In veel gevallen heeft dit soort buitengewone winderigheid te maken met de vertering van voedsel… Misschien eet je man extreem veel witbrood, eieren of zuivel… Of eet hij vaak ongezond (veel vet/weinig vezels)… Stinkende scheten duiden namelijk op grote hoeveelheden zwavelverbindingen, en die ontstaan doordat bacteriën in het spijsverteringskanaal bepaalde soorten voedsel helpen afbreken. Ik zou sowieso eens langs de huisarts gaan. Er kan namelijk best sprake zijn van een probleem met de spijsvertering. Heel veel succes & sterkte ermee! Met vriendelijke groet, Paul

 52. Famke H. ·

  Bedankt voor deze informatie! Ik ga de tips tegen winderigheid zeker in de praktijk toepassen. Ik laat binnenkort weten of ze bij mij hebben gewerkt!

  Beantwoorden
 53. Marcel ·

  Ik heb vooral last van winderigheid als ik veel drop met zoethout en salmiak heb gegeten. Het zorgt bij mij tevens voor een opgeblazen gevoel en flinke buikpijn. Weet iemand welk ingrediënt van drop zorgt voor buikpijn en winderigheid? Ik kan het namelijk nergens vinden. Is het de gom, de suiker of de salmiak of zoethout? Of een combinatie?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Suiker speelt sowieso een belangrijke rol bij winderigheid. Van zoethout en salmiak heb ik eerlijk gezegd geen idee. Ik kan me voorstellen dat deze stoffen in grote concentraties de zuurgraad in je darmen en je darmflora kunnen aantasten.

  • Harmen ·

   Drop kan ook glyccherizine bevatten, wat aan de naam te zien is. Een zoete smaak heeft het en het werkt ook bloeddrukverhogend.

  • Paul ·

   Ik denk dat je glycyrrhizine(zuur) bedoelt. Dit is een bestanddeel van zoethout(wortelextract).

 54. Xantia ·

  Ik heb soms last van winderigheid na het eten van aardappels. Kan het dan zijn dat ik allergisch ben voor aardappels?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   In principe niet, maar het kan best zijn dat je winderigheid wordt veroorzaakt door een zogenaamde kruisallergie die je intolerant maakt voor aardappels.

Plaats een reactie