Home » Uiterlijk & Verzorging » Zelf haar verven – 10 tips voor thuisgebruik haarverf

Zelf haar verven – 10 tips voor thuisgebruik haarverf

Zelf haar verven – 10 tips voor thuisgebruik haarverf

Zelf je haar verven is helemaal niet zo gek moeilijk en het hoeft dus ook zeker niet uit te lopen op een ramp. Een goede voorbereiding is echter wel een must. Het is logischerwijs verstandig om de handleiding van de haarverf goed door te lezen als je zelf thuis je haar wilt verven… Maar er zijn nog meer dingen waar je rekening mee kunt houden. Hieronder 10 tips voor zelf haar verven!

1. Kies een kleur die niet te veel van je eigen haarkleur afwijkt

Je verft je haar logischerwijs niet om dezelfde kleur te behouden. Als je thuis zelf aan de slag wilt met het verven van je haren, dan is het echter verstandig om (zeker de eerste keer!) een kleur te kiezen die enigszins bij je eigen haarkleur in de buurt komt. Een goede regel is om niet meer dan twee tinten van je huidige haarkleur af te wijken. Stel, je hebt momenteel middel bruin haar, dan kun je het bijvoorbeeld heel goed roodbruin of lichtbruin verven, maar witblond loopt waarschijnlijk minder goed af. Als je je haarkleur drastisch wilt veranderen, dan kun je beter naar een kapper gaan.

2. Koop genoeg verf

Heb je lang haar? Vergeet dan niet om twee verpakkingen haarverf te kopen. Het is namelijk vrij vervelend als je te weinig haarverf blijkt te hebben en zodoende maar de helft van je hoofd kan verven.

3. Test of je allergisch bent voor haarverf

Oké, het staat in de handleiding van vrijwel iedere haarverf… Je dient te testen of je allergisch bent voor de haarverf. Toch denk je waarschijnlijk: whatever, let’s go. Het is natuurlijk très boring, maar het is wel degelijk een goed idee om eerst even te testen of je allergisch bent voor de haarverf die je wilt gebruiken om je haar mee te verven. Je wilt tenslotte toch liever geen uitvallend haar/ontstoken hoofdhuid, correct? Kijk daarom even goed in de beschrijving van de haarverf en lees hoe je het product kunt testen. Je dient doorgaans een beetje haarverf op een stukje huid te deppen en vervolgens 48 uur af te wachten om te bepalen of je er allergisch op reageert.

 4. Test een haarlok

Haarverf die een totaal ander kleurresultaat geeft dan verwacht, kan behoorlijk naar zijn. Het is daarom een slim plan om  een klein stukje haar te testen om te kijken hoe de kleur uitpakt. Probeer een stukje haar te kiezen dat je niet direct ziet, bijvoorbeeld een stukje haar dat in je nek valt. Let op: droog, stug haar absobeert haarverf sneller dan gezond, soepel haar.

5. Je haar veel lichter verven kan niet zomaar

Haarverf die je bij de drogist koopt om zelf thuis je haar te verven, zal je haar niet enorm veel lichter maken. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is 1 of 2 tinten lichter geen probleem, maar meer dan dat zal het zeker niet zijn. Wil je je haar een heel stuk lichter verven? Koop dan een specifiek product waarmee je je haar niet alleen kun verven maar ook kunt bleken.

6. Was je haar niet vlak voordat je het gaat verven

Voor optimaal resultaat kun je je haar maar beter 1 of 2 dagen niet wassen voordat je het gaat verven. Op die manier pakt de verf beter en bevat je haar meer natuurlijke oliën die je hoofdhuid beschermen tijdens het verfproces. Kam je haar ook niet te veel voordat je begint met verven. Je hoofdhuid kan daar namelijk licht geïrriteerd door raken. Normaal gesproken merk je dat niet eens, maar als je er vervolgens chemische verf op doet, dan zal er waarschijnlijk een ongewenste wereld voor je open gaan.

7. Haar verven = niet hetzelfde als schilderen

Veel beginners op het gebied van zelf haar verven hebben de neiging om hun haar te verven alsof ze een mooi schilderij aan het schilderen zijn. Mooie veegjes met de kwast en klaar…. Uhm nee. Je dient de haarverf echt door je haar te mengen en vergeet ook vooral de puntjes van je haren (zowel onderaan als bovenaan bij je hoofdhuid) niet. Kneed de haarverf echt door je haar om te voorkomen dat je stukken vergeet of de verf niet helemaal dekt. Wees ook niet bang om de verf op je hoofdhuid te krijgen (let op: wel de behaarde hoofdhuid, niet je gezicht :)). De verf trekt dan namelijk vanzelf in je haar.

8. Bereid je voor op een kliederboel

In reclames zie je doorgaans vrouwen die met een riante glimlach op hun gezicht haarverf aanbrengen. De verf druipt in zo’n commercial niet, zit precies op de goede plaats en op de een of andere manier eindigen ze altijd met een soort van prachtig, doorgekamd knotje op hun hoofd. Reality check: je haar verven is een kliederboel. Zorg daarom dat je geen dingen om je heen hebt liggen waar geen verf op mag komen. Dek je schouders af met een oude handdoek zodat er minder snel verf op je kleding komt, en leg een paar extra handdoeken klaar zodat je altijd iets hebt om je handen aan af te vegen. Nog een tip: maak je badkamer niet schoon voordat je zelf je haar gaat verven, dan kun je daarna namelijk opnieuw beginnen. :)

9. Zorg voor een kookwekker

Tijdens het verven van je haar is het cruciaal om de verf precies lang genoeg te laten zitten. Een kookwekker klinkt misschien overdreven, maar haarverf moet doorgaans wel een tijdje intrekken… En tijdens het wachten raak je al snel afgeleid. Door de haarverf te lang te laten zitten kunnen irritaties ontstaan, en de kleur kan bovendien totaal anders uitpakken dan verwacht. Zet dus gewoon een kookwekker (of de wekker op je telefoon) en je hoeft je geen zorgen te maken.

10. Verzorging nadat je je haar zelf hebt geverfd…

Als je eenmaal klaar bent met het verven van je haar, dan is het allereerst goed om je haar 24 uur niet te wassen, anders loop je namelijk het risico dat je een gedeelte van de kleur er ook weer uit wast. Bij haarverf zit vaak een speciale conditioner die je kunt gebruiken. Maak daar zeker gebruik van, want deze conditioner verzorgt je haar en geeft het extra glans. Ook daarna is het verstandig om shampoo en conditioner te gebruiken die haarverf-vriendelijk is. Dat hoeft overigens geen dure shampoo te zijn van hetzelfde merk als je haarverf. Drogisterijen als het Kruidvat verkopen tegenwoordig ook hun eigen merk shampoo voor gekleurd haar, en die is een stuk goedkoper.

Vragen of aanvullende tips m.b.t. zelf haar verven?

Heb jij vragen over zelf je haar verven? Of heb je het al eens gedaan en aanvullende tips? Deel het hieronder!

23 reacties op “Zelf haar verven – 10 tips voor thuisgebruik haarverf”

 1. manja ·

  Hallo… Ik heb een vraag… Ik laat mijn haar altijd een paar tintjes lichter verven dan mijn eigen donkerblond… Nu is het erg grijs erdoorheen en de kapper wordt me te duur… Ik wil het zelf graag verven… Weer wat donkerder… Welke verf raadt u mij aan en kan ik mijn extentions van echt haar daar ook gewoon mee verven? Zit in mijn haar genaaid namelijk… En ik ben ook van de niet-chemische haarverf… Hoop dat u advies voor mij hebt… Vr. gr. Manja

  Beantwoorden
 2. sb ·

  Hallo, Ik kleur mijn haar nu al een tijdje en heb ongeveer 3 maand geleden een donkerbruine kleur op mijn haar gezet. Maar nu zou ik graag een mooie bruin rosse kleur op mijn haar zetten. Ik heb dit geprobeerd maar, mijn haar blijft gewoon heel donkerbruin met alleen een rode schijn. Ik heb al een keer mijn haar geblondeerd voor de donkerbruine kleur en heb uit ervaring ondervonden dat mijn haar er erg van kapot ging, daarom zou ik blonderen liever vermijden. Heeft u misschien een tip of idee dat mij kan helpen?

  Beantwoorden
  • Ilona ·

   Hallo, Geverfd haar kun je zelf nooit lichter verven. Dan heb je een blondering of blondeerspoeling nodig. Hier gaat je haar inderdaad erg van achteruit dus zou dit achterwege laten, vooral omdat je aangeeft dat het haar al eens eerder gebleekt is. Als je je geverfde bruine haar wilt opfrissen met een roodtint, zal je dezelfde kleur moeten pakken (met een roodtint) of een tint donkerder, dan pas zie jij resultaat. Maar als je nu een 4 op je haar hebt en je gaat verven met een 6, wordt het niet lichter, dit wordt donkerder (dit komt door de opeenstapeling van de verf). Dus donkerder verven gaat altijd maar geverfd haar lichter verven niet!

 3. Boey, Brigitte ·

  ik heb Verf & Volume gekocht, maar weet de hoeveelheid om te mengen niet. Kunnen jullie me helpen?

  Beantwoorden
 4. Anne ·

  Hoi! Sommige van deze tips zijn niet echt noodzakelijk. Ik heb van nature blond haar, en ik heb het ooit zwart geverfd, en gisteren heb ik het rood geverfd (Garnier Intense Dark Red) en dat ging prima, ik had zelfs die middag (3/4 uur ervoor) mijn haar gewassen en het pakte geweldig! Maar het enige nadeel van deze haarverf, is dat het een beetje blijft afgeven na een douchebeurt, ik hoop dat dit nog weggaat!

  Beantwoorden
 5. maite ·

  Hoi, ik heb een hele dringende vraag, ik heb mijn haar pas met Schwarzkopf Perfect Mousse geverfd, voor de 1e keer (ik had middenbruin haar) naar lichtbruin. Maar ik wil nu graag mijn haar donkerrood verven (a la Ariana Grande), maar ik ben bang dat het te veel oplicht of een totaal andere kleur wordt. En ik vroeg me af of ze ook mousse hebben voor de kleur die ik wil, want dat hele haarverf gedoe, dat vind ik allemaal maar lastig.

  Beantwoorden
 6. Io ·

  Hallo, ik heb een vraag over het zetten van permanente krullen. Dit heb ik een aantal jaar geleden gedaan, thuis, en was tevreden met het resultaat. Nu wil ik het bij de kapper laten doen, maar zij is er huiverig voor omdat ik ook mijn haar kleur. Nu weet ik dat het beter is om een aantal weken van tevoren niet te kleuren, maar ik vroeg me af of er een verschil in agressiviteit van het product van de kapper en hetgeen je in de drogist kan kopen? Graag hoor ik van u. M.v.g. Io

  Beantwoorden
 7. Bente ·

  Ik heb nu een haarverf gevonden die 100% natuurlijk is en prima dekt op mijn grijze haren. Ik kreeg altijd jeuk van chemische haarverf en las toen berichten over hoe slecht het eigenlijk is. Ben toen op zoek gegaan naar een gezond alternatief. Had van alles geprobeerd: Hennaplus, Logona, Sante… Maar deze waren niet goed dekkend. Kleur nu al een tijdje met ColourWell en dat bevalt mij uitstekend. Dekt goed op mijn grijze haren en mijn haren zien er echt veel gezonder uit.

  Beantwoorden
  • bianca ·

   Hallo, welke haarverf heeft u dan gebruikt als ik vragen mag. Al die chemische rommel wil ik niet in mijn haar. Gr Bianca

  • Sabrina ·

   Hoi Bianca, als ik het goed begrijp dan verft Bente haar haar met ColourWell haarverf. Ik heb het even snel opgezocht en ColourWell haarverf is volgens de producent vrij van PPD, ammoniak en parabenen. Ikzelf heb een tijdje met Henna (= volledig natuurlijke haarverf) geverfd en nu ook een paar keer Tints of Nature haarverf gebruikt. Ik zal binnenkort een wat uitgebreider artikel schrijven om de “gezondere” haarverven onderling nog eens te vergelijken. Houd de site dus in de gaten en laat me a.u.b. weten indien je een goede haarverf hebt gevonden. Groeten, Sabrina

 8. Hanneke Elberts ·

  Vraagje: Ik kleur mijn haar altijd met nummer 9 of 10 van L’Oreal, dat doe ik al jaren. Permanent doet de kapster ook al jaren goed. Helaas de voorlaatste keer is het mislukt. Na ruim 2 maanden gratis overgedaan en nu is het ook niet helemaal gepakt de permanent. Fabeltje dat de kapster menstrueert en dat de permanent niet pakt (dus niet dat ik menstrueer, maar de kapster)?!

  Beantwoorden
 9. sudasawan ·

  Ik heb redelijk lang haar met een goeie hoeveelheid grijze haren. Onlangs heb ik mijn haar geverfd met een doe-doe-het-zelf verfpakket waarop stond dat het volledig grijze haren dekkend zou zijn. Na het verven kwam ik erachter dat de grijze haren slechts een beetje kleur hadden, maar nog altijd te onderscheiden waren van mijn zwarte haren. Ik heb zwart haar met een kastanje rode gloed, de verf die ik had gebruikt had dezelfde kleur, zou iemand mij kunnen helpen hierbij?

  Beantwoorden
 10. rosali ·

  Hallo ik heb een vraag, Ik heb bruin haar van mezelf en ik wil het voor de eerste keer verven. Ik wil dit graag zelf doen en ik wil naar midden-goudblond of honingblond. Ik weet alleen niet of dit wel een goed idee is, want ik heb veel gelezen over dat je dan een rode of oranje gloed krijgt. Ik wil graag met het merk Schwarzkopf verven. Ik wil mijn haar graag verven ook omdat ik binnenkort gala heb. Dus ik wil dan wel mooi verzorgd haar. Heeft iemand tips voor mij? M.v.g. Rosali

  Beantwoorden
 11. Schreuers ·

  Op de Zelfharenverven.nl vind je kappersadvies en de allerbeste haarverf uit de top-kapsalons. Succes…

  Beantwoorden
 12. Suus ·

  Goede tips! Toch ga ik als ik mijn lange haren moet verven het liefst naar mijn kapper in Amsterdam: Day And Night Hairdressers. Topkapper waar ik altijd tevreden over ben!

  Beantwoorden
 13. Ste ·

  Hallo, Ik heb 2 zomers geleden mijn haren geblondeerd, dus gebleekt. Ik vond dit maar niks en wilde mijn haren terug rood, want ik hield ervan. Nu is mijn probleem dat het rood alleen van boven op mijn haren nog pakt en niet van onder op mijn lange lokken. Het schiet er dus af. Kan ik hier iets aan doen? Ik hoop het wel, want ik hield echt van die rode haren en ben er zeer depressief van geweest.

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Ste, Haar wordt veelal gebleekt c.q. geblondeerd met behulp van waterstofperoxide. Deze stof tast je haar aan. Als je je haar vervolgens wilt verven, heb je (afhankelijk van de soort haarverf) inderdaad een probleem, vooral als je niet al te agressieve haarverf wilt gebruiken… De pigmenten in natuurverf bevatten namelijk geen agressieve chemicaliën en hechten daardoor uitsluitend aan de buitenste laag van je haren (de schubbenlaag). Deze natuurlijk haarverf vormt zodoende een soort laagje om je haar heen. Door je haar van tevoren te wassen, gaan de schubjes een beetje openstaan, waardoor de natuurlijke pigmenten ietwat beter hechten, maar na een week of 6 is er niet veel meer te zien van het oorspronkelijke resultaat. Bij chemische haarverf hechten de pigmenten zich niet alleen aan de buitenste schubbenlaag, maar dringen ze tevens door tot in de haarkern. Ammonia zorgt er bij deze permanente haarkleuring voor dat de schubben van het haar open gaan staan. En waterstofperoxide vervangt een deel van natuurlijke pigmenten door kunstmatige/chemische/synthetiscge pigmenten. Met een speciale nabehandeling sluiten de haarschubben zich weer waardoor het pigment als het ware wordt opgesloten. Semi-permanente verf, een mildere chemische variant, hecht net als natuurlijke verf alleen aan de schubben van je haar. Deze verf bevat namelijk een lagere concentratie waterstofperoxide; bovendien is de ammonia vervangen door een andere chemische stof. Deze ‘ammoniavervanger’ is niet noodzakelijkerwijs beter of veiliger dan ammonia en soms zelfs agressiever vanwege de nog hogere pH-waarde. Nou ja, het punt is dat agressievere haarverf beter pakt dan natuurlijke haarverf, vooral als je je haar vooraf hebt geblondeerd. Maar agressieve haarverf is weer slecht voor je hoofdhuid en doordat het ervoor kan zorgen dat je haarschubben zich niet meer kunnen sluiten, krijg je soms futloos, glansloos en kroezig haar. Het is dus vaak kiezen tussen haarkleur en haarkwaliteit. Om dit te voorkomen zou je er dus eigenlijk voor moeten zorgen dat je haar weer ‘gezond’ wordt. Dat betekent je haar verzorgen met tijdelijke kleurspoelingen zonder peroxide of ammonia en regelmatig conditioners en ‘voedende’ shampoos gebruiken. Dat je haar daadwerkelijk tot in de kern gevoed kan worden is overigens onzin; het gaat er hoofdzakelijk om dat het haaroppervlak zich herstelt. Succes & groeten, Paul

 14. Chantal ·

  Ik heb mijn haar geverfd, maar nu heb ik pijn aan mijn vingers. Wat nu?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Chantal, Dat ligt aan de exacte chemicaliën die in de haarverf aanwezig zijn. In permanentvloeistoffen en haarverfproducten zitten allerlei agressieve bestanddelen. Meestal ruik je al aan de geur van de desbetreffende haarverf indien er agressieve chemisch stoffen in het exacte product aanwezig zijn. Het gaat o.a. om kankerverwekkende stoffen (phenylenediamine e.a.) en synthetische kleurstoffen op basis van koolteer. Als zo’n agressieve stof eenmaal in de huid is getrokken en pijn doet, is de schade vergelijkbaar met die van een brandwond. Die kun je helaas niet weg poetsen, schrobben of scrubben. De pijn zal langzaamaan wegtrekken naarmate je lichaam de schade herstelt. Daarom is het ook zo belangrijk om kwalitatief hoogstaande handschoenen te dragen wanneer je je haren verft, evenals de haargrens in te smeren met vaseline. Is de verf nog niet (volledig) in de huid getrokken, dan kun je nog proberen om de huid goed af te spoelen met lauwwarm water. De huid kun je bovendien ontzien/verzachten door deze in te smeren met wat vaseline. Sterkte & groeten, Paul

 15. Dina ·

  Hallo, Mijn vraag is of je je haren kunt verven na het gebruik van droogshampoo. Zal dit enig effect hebben op de kleuring?

  Beantwoorden
  • tess ·

   Ja, dat vraag ik mij ook af!

 16. Sanne ·

  Hoi, ik wil morgen mijn haar verven maar, ik heb het al bij de kapper laten doen dus met een ander soort merk zeg maar. Maar nu wil ik van de action/kruidvat gaan gebruiken maar krijg je dan geen andere kleur als je al een kleur in je haar heb zeg maar?

  Beantwoorden
  • Haarstylist ·

   Verf stapelt zich op. Dus bv: stel je hebt lichtruin haar van jezelf en je verft het donkerbruin, dan zal het gewoon mooi donkerbruin worden. Maar stel je hebt lichtbruin haar geverfd, en je wil dat donkerbruin verven dan stapelt die kleur zich dus op. dus dan krijg je veel rood pigmenten in je haar – wat je dan weer met een astint eruit moet halen

Plaats een reactie