Home » Klachten » Allergieën » Zonneallergie behandelen: oorzaken + oplossingen

Zonneallergie behandelen: oorzaken + oplossingen

Zonneallergie behandelen: oorzaken + oplossingen

Allergieën zijn het resultaat van een extreme afweerreactie van ons lichaam tegen lichaamsvreemde stoffen. Zonne-allergie is dus een onnodig heftige reactie van ons lichaam op zonlicht. Van zonne-allergie is sprake bij een “buitengewone” huidreactie na een “normale” blootstelling aan zonlicht. Dit kan zich bijvoorbeeld uitten in (plotselinge) vlekken, bultjes, jeuk en/of huidirritatie. Je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat zonne-allergie je egale zomer-look behoorlijk kan verpesten. Daarom hierbij een aantal oorzaken & oplossingen bij lichtovergevoeligheid; en middelen om zonne-allergie te behandelen en te voorkomen…

Wat is zonneallergie ofwel ‘polymorfe licht-eruptie’?

Zonne-allergie wordt ook wel polymorfe licht-eruptie (PMLE) genoemd. PMLE betekent zoiets als ‘in verscheidene uitingsvormen voorkomende huiduitslag door toedoen van licht’. Zonneallergie komt met name voor bij mensen met een lichte huidskleur, en evenveel bij mannen als bij vrouwen. Als jouw lichaam overdreven reageert op “normale” hoeveelheden zonlicht, dan is de kans groot dat je allergisch bent voor zonlicht. Deze overdreven reactie uit zich doorgaans in verscheidene symptomen (huidklachten & huidaandoeningen)…

Ook andere lichtbronnen kunnen zonne-allergie veroorzaken; hierbij valt te denken aan het licht van een zonnebank, gloeilamp of tl-buis.

De symptomen van zonneallergie

Huidreacties door zonneallergie kunnen plotseling ontstaan; zelfs als men voorheen prima tegen zonlicht kon. Zonne-allergische reacties en symptomen van zonne-allergie komen overeen met die van een flinke verscheidenheid aan allergieën en aandoeningen. Om die reden wordt zonne-allergie nog weleens aangezien voor schraalheid, constitutioneel eczeem of acne. Een huisarts of huidarts kan bepalen of er daadwerkelijk sprake is van zonneallergie. De symptomen van zonneallergie of PMLE bestaan uit verschillende huidklachten, huidaandoeningen en andere symptomen. De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn:

 • Eczeem (eczemateuze huid)
 • Jeukende huid (in uiteenlopende gradaties)
 • Zwellingen (bultjes, bobbeltjes, blaasjes & blaren)
 • Huiduitslag (roodheid & vlekken)
 • Extreem droge huid
 • Schilfers

Let op: zonneallergie uit zich meestal op (de huid van) gezicht, nek, ellebogen, onderarmen, knieën, onderbenen en handruggen. Huidreacties & huidklachten door toedoen van zonlicht kunnen direct ontstaan, maar ook pas 5 dagen na blootstelling aan zonlicht.

Hoe ontstaat primaire oftewel directe zonneallergie?

Zonne-allergie wordt meestal veroorzaakt door zonlicht en andere bronnen van UV-licht zoals zonnebanken en zonnehemels. Men spreekt dan van directe ofwel primaire zonne-allergie. Hoe vaker en langduriger je huid wordt blootgesteld aan zonlicht, des te groter de kans dat je allergisch wordt voor UV-straling. UV-licht wordt onderverdeeld in 3 klassen, namelijk.

Ultraviolette A-stralen

UVA-stralen zijn langgolvig en dringen tot diep in de huid door. Ze zorgen voor een bruin tintje en zijn tevens dé belangrijkste veroorzakers van zonneallergie.

Ultraviolette B-stralen

UVB-stralen zijn kortgolvig en dringen zodoende niet zo diep in de huid door. Ze kunnen desalniettemin huidkanker veroorzaken.

Ultraviolette C-stralen

UVC-stralen zijn het schadelijkst voor de huid, maar worden gelukkig geblokkeerd door de ozonlaag.

Tip: onderaan dit artikel vind je medicijnen & middelen om zonne-allergie te behandelen en te voorkomen.

Hoe ontstaat secundaire ofwel indirecte zonneallergie?

In sommige gevallen wordt zonne-allergie niet direct veroorzaakt door UV-straling. Zo kunnen bepaalde synthetische stoffen in medicijnen, make-up, cosmetica, verzorgingsproducten e.a. in combinatie met zonlicht een chemische reactie veroorzaken. Bij een indirecte ofwel secundaire allergische reactie door zonlicht spreekt men ook wel van een ‘foto-allergie’. Middelen die secundaire zonne-allergie in de hand kunnen werken zijn onder andere:

 • Pijnstillers
 • Antibacteriële geneesmiddelen (antibiotica)
 • Anti jeuk-medicijnen (antipruriginosa)
 • Allergie-medicijnen (antihistaminica)
 • Plastabletten (diuretica)
 • Bepaalde kruiden (peterselie, dille, Sint-Janskruid e.a.)
 • Bepaalde grondstoffen van make-up
 • Bepaalde grondstoffen van huidreinigingsproducten
 • Bepaalde grondstoffen van huidverzorgingsproducten

Waarom de één vatbaarder is voor zonne-allergie dan de ander is tot nog toe onbekend. Toch is het zeer waarschijnlijk dat je huidtype en erfelijkheid een belangrijke rol spelen bij eventuele aanleg voor zonne-allergie en/of foto-allergie.

Veel mensen met zonne-allergie hebben tevens last van andere vormen van huidallergie en/of contactallergie.

Middelen, medicijnen & behandeling tegen zonneallergie

Als je veel last hebt van zonne-allergie, is het verstandig om hier iets aan te doen. Hieronder vind je alle middelen en medicijnen om zonne-allergie te behandelen en/of te voorkomen…

1. Zonlicht vermijden om zonne-allergie te voorkomen

Als je uit de zon blijft, zullen de allergische klachten (huidirritatie, huiduitslag e.a.) m.b.t. de zonne-allergie doorgaans binnen 10 dagen vanzelf verdwijnen. Met name tussen 11.00 uur en 15.00 uur is de UV-straling zeer sterk en kun je maar beter uit de zon blijven (parasol tegen direct zonlicht e.a.).

2. Insmeren met zonnebrand = zonneallergie voorkomen

Zonnebrand ofwel zonnebrandcrème kan allergische reacties door zonlicht helpen voorkomen. Deze goedjes helpen voornamelijk tegen UVB-stralen; bij ernstige vormen van zonne-allergie helpt zonnebrand daarom nauwelijks. Desalniettemin is het enorm belangrijk om je huid grondig in te smeren met zonnebrandcrème (min. factor 25).

3. Kleding beschermt tegen de zon

Bedekkende kleding biedt de beste bescherming tegen zonnestralen. Lange broeken of rokken van luchtige stof (katoen of linnen) en t-shirts of overhemden met lange mouwen zijn absolute aanraders. Een breedgerande hoed of pet kan ook uitkomst bieden tegen zonne-allergie in het gezicht en de nek.

4. Gewenning als behandeling van zonne-allergie

Je kunt je huid in het voorjaar langzaam en geleidelijk laten wennen aan zonlicht. Doe dit in de mildere zon-periodes van de dag en onder bescherming van een hoge factor zonnebrandcrème. Als je zonne-allergie ondanks de lage UV-concentratie toch opspeelt, is gewenning helaas niet aan jou besteedt.

5. Lichttherapie om zonneallergie te voorkomen

Bij lichttherapie wordt je huid ieder voorjaar enkele malen per week blootgesteld aan speciaal kunstlicht. Afhankelijk van de exacte therapie (UVA of UVB), dient de patiënt bepaalde medicijnen te slikken voorafgaand aan de bestraling. Lichttherapie is overigens niet altijd (even) effectief tegen zonne-allergie.

6. Bescherm je kinderen tegen de zon!

Kinderen met zonne-allergie dienen extra goed te worden beschermd. Zonnebrandcrème, een t-shirt, een zonnebril en een pet of zonnehoed kunnen uitkomst bieden. Laat kinderen sowieso nooit langdurig in de directe zon spelen (zandbak, strand e.a.), want overmatig zonlicht kan bij niet-allergische kinderen juist weer zonneallergie in de hand werken.

7. Medicijnen om zonne-allergie te behandelen

Sinds kort zijn er medicijnen tegen zonneallergie en lichtovergevoeligheid beschikbaar. Het gaat om malaria-medicatie die voorheen werd toegediend bij malaria-besmetting, maar die inmiddels ook zijn werkzaamheid heeft bewezen bij bepaalde huidaandoeningen en huidklachten, waaronder zonneallergie. Ook bruiningspillen of bruiningscapsules kunnen in bepaalde gevallen zonneallergie helpen voorkomen. Hetzelfde wordt verondersteld van magnesiumsupplementen.

Aanvullende tip: als je zonneallergie wilt behandelen, kun je het beste beginnen met een goede bescherming tegen zonlicht (zonnebrand, kleding. parasol e.a.).

Conclusie

Zonneallergie (bultjes, roodheid, jeuk, schilfers e.a.) kan zomaar opeens ontstaan, ook wanneer je er nooit eerder last van hebt gehad en zelfs als je nagenoeg niet –of niet langdurig– in de zon komt. Langzame gewenning door geleidelijke blootstelling aan zonlicht kan uitkomst bieden. Verder is het van groot belang dat je je zo goed mogelijk tegen de zon beschermt. Bultjes of verkleuring hoeft overigens niet per se te duiden op zonne-allergie. Zo kan ook hitte of warmte uitslag veroorzaken. Hevige jeuk en uitslag na een dagje zon, is overigens wel een duidelijke aanwijzing voor zonne-allergie! (bron)

Reageer jij allergisch op zonlicht? Of heb je vragen of opmerkingen over zonneallergie? Laat a.u.b. hieronder je ervaring of reactie achter!

78 reacties op “Zonneallergie behandelen: oorzaken + oplossingen”

 1. Lida ·

  Hoi, Ik ben van mezelf al overal allergisch voor, maar voor de zon niet. Nu heb ik in een keer een lichaam vol zonne-eczeem, terwijl ik altijd een zonnebankkuurtje doe voordat ik met vakantie ga en nooit ergens last van had. Ik ben natuurlijk ook op zoek gegaan, want dit is wel erg vervelend. Ik had nog een flesje lavendelolie staan en zocht op waarvoor je dat kan gebruiken. Nou dit stond er geschreven: “Als je een allergische uitslag hebt, verdwijnt de zonne-eczeem binnen een halfuur.” Je kan het gewoon op de allergieplekken smeren. Ik heb het uitgeprobeerd en je raadt het nooit… HET WERKT! De allergiebultjes worden kleiner, ik ben zo blij!

  Beantwoorden
 2. KvM ·

  Beste, Ik ben 2 maanden geleden rood verbrand door de zonnebank. Maar na 4 a 5 dagen was de roodverkleuring overal weg door Flamigel en Aloë Vera producten op de verbrande huid te smeren. Maar nadien zag ik dat heel mijn gezicht vol met rode vlekken zat, zelfs op mijn neus littekens! En nu ook op mijn rug, schouders en in mijn nek/hals 2 rode vlekken. En ik ben hier zeer bang voor, dat dit pigment is. En ja, wat ook is… Ik heb al eens een verkeersongeval gehad (niet ik fout) en heb daar al mijn grote miserie bij opgelopen: werkloos heel mijn leven etc. Ik moet nu 4 maanden wachten om bij een dermatoloog te kunnen komen. Ze lachen er gewoonweg mee in België. Mijn ogen branden van de pijnen. Ik woon in een appartement vol stof door vast tapijten die zijn versleten. Ik heb jammer genoeg geen familie die me wil helpen en vrienden heb ik niet meer (deze leer je pas kennen als je ze nodig hebt en vroeger te veel gedaan voor hun en dan krijg je stank voor dank). Wat moet ik doen? Want ik blijf niet met deze verminking lopen. M.v.g. KvM

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Is dit niet gewoon vervelling? Zoals gebruikelijk is na verbranding door de zon… Het zou ook nog een allergische huidreactie kunnen zijn op de Flamigel of de aloë vera-producten. Het is overigens niet ongebruikelijk dat je lang moet wachten voor een consult bij een dermatoloog. Hier in Nederland heb ik ook maandenlang moeten wachten, aangezien er volop wordt bezuinigd en gereorganiseerd in de gezondheidszorg, waardoor veel dermatologische klinieken en -afdelingen worden opgedoekt en het storm loopt bij de overgebleven dermatologen. Wat zei je huisarts van de rode vlekken op je huid? Heel veel sterkte & beterschap in elk geval!

 3. Sylvia ·

  Ik heb sinds 3 jaar vreselijke last van zonneallergie, alleen heb ik geen bultjes, maar bij mij wordt de huid binnen 2 minuten vuurrood en het jeukt als de neten. Het is van het weekend zelfs zo erg geweest dat ik ervan bewusteloos ben geweest. Gelijk een arts bij geweest en het enige wat deze zei was “ach ja, dat kan met allergie”. Ik ben me nu gek aan het speuren op internet, maar kan hier niks over vinden. Zijn er misschien mensen die hier ook last van hebben? Dus bij het kleinste zonnestraaltje gelijk een vuurrode huid, jeuk en na een uurtje of 2 is het weer verdwenen. Zou het fijn vinden als iemand mij hier iets meer over kan vertellen…

  Beantwoorden
  • Anthony ·

   Hallo Sylvia, Mijn partner heeft eczeem, maar zodra ze in de zon komt wordt het erger. Ik las ooit op een website van een homeopathisch natuurarts dat de halfvitamine PABA (para-aminobenzoëzuur) de allergie tegen de zon zou verminderen. Zo gezegd, zo gedaan en het middel besteld (in Amerika, vele malen goedkoper). En warempel, het helpt! Na de PABA enkele weken gebruikt te hebben, is de last van zonze-allergie 90 procent minder. Ik hoop dat je iets aan deze informatie hebt. Succes!

 4. elske ·

  Ik heb al jaren zonneallergie, loop nu bij dermatoloog. Op aanrader van arts ben ik begonnen met lichttherapie, ben nu inmiddels 2 x 30 seconden geweest, helaas zit weer onder de uitslag… Heb dinsdag gesprek met dermatoloog, maar mocht hij niet meer weten wat hij voor mij kan doen, ga ik zeker alle tips volgen die ik hier op de site heb gevonden… Ik hoop echt dat ik van de zonneallergie af kom…

  Beantwoorden
 5. Maurina ·

  Heb steeds een zonnen allergie na een volledige narcose. Reeds twee maal ZO erg dat ik een PUVA behandeling nodig had. Vertrek echter in februari met verlof en de tijd is te kort voor een PUVA behandeling… Hopelijk helpt medicatie…

  Beantwoorden
  • Carrie ·

   Hallo, Ik heb al jaren last van zonneallergie, maar heb nu eindelijk na jaren de oplossing gevonden! Jarenlang ging ik een spuit bij de dokter halen voor mijn zonneallergie, die werkte dan ongeveer een maand, maar nu ik langere periodes in het buitenland zit (Thailand) en daar het altijd in de 30 graden is, kan ik toch geen spuiten meenemen. Op aanraden van apotheek heb ik nu iets anders, het heet PP vitamine, en ik sta er zelf versteld van! Nu ben ik nog in het buitenland voor 2 maanden, iedere morgen 1 capsule en inderdaad, het werkt tegen de zonneallergie. Heb ze al wel een drietal weken voordat we vertrokken beginnen te nemen, nu ben ik al 6 weken hier en nog altijd alles in orde, dus het proberen waard! Gr. Carrie

  • Paul ·

   Beste Carrie, Dankjewel voor je tip tegen zonneallergie! Voor eventuele geïnteresseerden: Vitamine PP is een alternatieve benaming voor nicotinezuur c.q. niacine. Het betreft een vorm van vitamine B3 (uit het vitamine B-complex) die ook te vinden is in allerhande levensmiddelen, waaronder gist, vlees, vis, zuivel, eieren, groene (blad)groenten, bonen, peulvruchten, granen en graanproducten. (bron) Groeten, Paul

 6. Dailya ·

  Afgelopen maand naar Portugal geweest met mijn zoon van 7 jaar. De dag van vertrek zag ik dat hij in zijn hals en nek een soort van allergische reactie/uitslag had gekregen in de vorm van kleine jeukbultjes. Leek op zonneallergie, maar er was geen zon en met 25 graden niet extreem warm. De dagen erna breidde dit zich uit over zijn hele lichaam van hoofd tot voeten. van kleine bultjes ging het naar droge dikke voelbare korstachtige donkere plekken, waarna zijn huid (vooral de romp) helemaal is gaan vervellen. Naar de dokter geweest en vroeg of we iets aparts of schelpdieren hadden gegeten, maar dit was niet het geval. Wel zalf en tabletjes gekregen. Nu na 2 weken dat gebuikt te hebben, zakt het langzaam weg. Ik ben eigenlijk toch wel erg nieuwsgierig wat dit nou heeft kunnen zijn. Misschien wel zonneallergie? Hij heeft nog nooit eerder ‘huidproblemen’ gehad.

  Beantwoorden
 7. Jolanda ·

  Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Ik ben net terug van vakantie (Singapore). Tijdens mijn vakantie ben ik 1 dag naar de strand geweest en de dag erna kreeg ik een heatrash oftewel allergische reactie door de zon. De huiduitslag bestaat uit kleine, rode bultjes over mijn hele lichaam. Het jeukt ontzettend erg en voelt warm aan. Daarnaast zijn mijn oren ook opgezwollen en rood. Ik ben nu uiteraard de zon aan het vermijden. Heeft iemand hier ervaring mee? Zou ik cooling packs moeten gebruiken om de zwelling/brandende gevoel te verminderen?

  Beantwoorden
 8. Nick ·

  Ik heb sinds een paar jaar in de zomer rode blaasjes of bultjes op me onderarm. Die doen pijn en gaan naar een paar dagen kapot en trekken dan langzaam weg, je ziet dan schilfers. Ben al naar de dokter geweest, die heeft UVA en UVB crème meegegeven, maar dat helpt niet. Ik weet dus niet zeker of het warmtebultjes of zonneallergie is. Ik loop bijna altijd met lange mouwen tegen de zon. Maar alsnog komen ze.

  Beantwoorden
 9. Heidi ·

  Hoi. Ook ik heb al jaren last van zonneallergie. Heb Urtizon en Contralum Ultra geprobeerd, maar zonder resultaat. Ben vorig jaar overgestapt naar Care For Sun van Bloem en dat hielp goed. Alleen dit jaar ineens niet meer… Sta weer helemaal vol met zonneallergische uitslag en word gek van de jeuk. Gezicht, buik, rug, oren en hoofdhuid. Ben nu op vakantie, wat moet ik doen?

  Beantwoorden
  • Heidi ·

   Ik ga Myra’s raad opvolgen van calcium, magnesium en zink. Hoop dat het helpt!

  • kees ·

   SOS van trekpleister helpt tegen de jeuk, verder kan ik je niet helpen, heb er zelf ook erg veel last van zonneallergie.

 10. Ishai ·

  Hallo mijn naam is Ishai, Mijn vriendin heeft nu al 2 weken huiduitslag en ze krabt er veel aan, want het doet pijn en het jeukt zegt ze. En het zit bijna overal. Ook heeft ze nog een paar keer in de zon gezeten, is dit erg? Groetjes, Ishai

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Ishai, ‘Erg’ is nogal een relatief, contextafhankelijk en interpretatiegevoelig begrip, maar iets dat zodanig jeukt en pijn doet, is hoe dan ook GEEN goed teken. Het is sowieso handig om erachter te komen waardoor de uitslag wordt veroorzaakt. Het zou natuurlijk best zonne-allergie kunnen zijn, maar bijvoorbeeld ook eczeem, netelroos/galbulten of een allergische reactie op voeding, parfum, huidproducten, insectenbeten etc. Een huisarts kan vaak al aan de buitenkant zien van welke aard/hoedanigheid huiduitslag is. Doorverwijzing naar een dermatoloog/allergoloog levert meestal uitsluitsel op. Jijzelf zou alvast kunnen proberen om heel dun te smeren met vaseline, dat wil nog weleens helpen. Sterkte & groeten, Paul

 11. audrey ·

  Ik heb ook zonneallergie: jeuk, bultjes… Ik kan er gewoon niet van slapen, me rug zit onder en dat is helemaal niet fijn! Wat kan ik eraan doen?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Je zou met je huisarts de mogelijkheden kunnen bespreken omtrent antihistaminica, corticosteroïden en malariamedicamenten… Dit zijn drie bekende onderdrukkers van zonne-allergie.

 12. Linda ·

  Goedemorgen, zelf hoef ik maar even in de zon te zijn, bijvoorbeeld fietsen naar de winkel, en voornamelijk mijn handen en armen krijgen bultjes. Niet leuk, want het jeukt en voelt alsof ik schubben heb, hoe gek dat ook klinkt. Baal er vreselijk van, want niets helpt echt. Ik heb ooit van de huisarts Cremor Triamcinoloni gehad om na het zonnen thuis te smeren en dat verlicht de zonne-allergie enigszins. Baal er gewoon van dat je niet eens lekker kan genieten van de zon zonder meteen onder de bultjes te zitten!

  Beantwoorden
 13. Marieke ·

  Helaas heb ik veel ervaring met zonneallergie ofwel polymorfe lichteruptie. Antihistaminica, anti-malariamiddelen en lichttherapie geprobeerd, geen succes. Door de dermatoloog ben ik indertijd doorgestuurd naar Utrecht, daar zit een lichtcentrum. Daar testen ze precies waar je allergisch voor bent. In mijn geval vooral een allergie voor UVB, in mindere mate ook voor UVA. Ik heb daarnaast een allergie voor UV-filters. Dus: raam dicht (UVB gaat nauwelijks door glas) en juist niet smeren met zonnebrandcrème. En vakanties in de herfst.

  Beantwoorden
 14. Vincent ·

  Ik weet van de dokter dat ik zonneallergie heb. Zelf heb ik er eigenlijk nooit last van gehad, tot vorige week… maar ik sta toch regelmatig in de zon. Ik kreeg mijn eerste reactie toen ik uit de koude zee van Portugal kwam; een paar seconden later zat heel mijn lichaam vol met bultjes. Daarna afgespeld en uit de zon gebleven, binnen een uurtje was ‘t alweer weg. Twee dagen later terug naar de zee, goed ingesmeerd met factor 30, ik ga een beetje wandelen langs de zee met mijn benen erin, daarna terug naar de handdoek gegaan, en ja hoor, weer hetzelfde, maar deze keer alleen mijn benen. Gelukkig ging het weer snel weg. Mijn vraag is: komt dit nu echt door de zonne-allergie? Of is het een reactie van de overgang van het hele koude water naar de zon of zou et misschien toch iets anders zijn? M.v.g. Vincent

  Beantwoorden
 15. Stephan ·

  Hallo, Ik heb 3 weken geleden me ingesmeerd op advies van mijn omgeving. Ik ben tennisleraar en sta veel in de zon. Ik heb echter nooit last gehad van zonne-allergie. Ik word weleens rood, maar daar heb ik nooit last van gehad. Nu heb ik me 2 keer i gesmeerd met Vision factor 30 en krijg tot 2 keer toe bultjes op armen en benen en ik verga van de jeuk. Midden in de nacht koel ik het door een koude douche te nemen. Eerst niet wetende wat de oorzaak was schreef de huisarts me prednison voor. Bij de tweede keer insmerend met deze zonnecrème was ik me bewust dat het aan dit product ligt. Iemand nog meer ervaring met deze zonnebrandcrème? En is dit nu tijdelijk of zit ik voor altijd binnen als de zon schijnt?

  Beantwoorden
  • Jennifer ·

   Nu je het zegt… Ik kon altijd heel goed tegen de zon en smeerde me altijd in met factor 20 van verschillende duurdere merken. Sinds een paar weken heb ik ineens last van jeukende bultjes op mijn bovenarm en ik was al bang dat ik zonneallergie had gekregen. Nu besef ik me dat ik sinds een paar weken een goedkoop huismerk zonnebrand gebruik. Het kan dus heel goed dat het een reactie is van stoffen uit de zonnebrand! Bedankt voor dit inzicht. ;)

 16. Dide ·

  Ik heb na een dagje zon last van rode uitslag op me borst. Het jeukt niet en het zijn ook geen bultjes. Is dit zonneallergie? Want ik ga over 2 weken op vakantie en wil weten of ik iets extra’s moet halen om het tegen te gaan en wat dan?

  Beantwoorden
 17. Chloë E. ·

  Hallo iedereen, Ik gebruik het medicijn Levocetirizine EG 5mg in combinatie met factor 50 zonnecrème (Nivea). Dit helpt bij mij tegen mijn zonneallergie, hopelijk help ik hier iemand mee! Groetjes!

  Beantwoorden
 18. Myra ·

  De oplossing is simpel. Een paar dagen voor vertrek beginnen met calcium/magnesium/zink tabletten. Je neemt 50% meer dan op het potje staat. Dus als je max. 2 tabletten mag, neem je ‘s ochtends 2 tabletten en ‘s avonds 1 tablet. Dit doe je de hele vakantie en klaar. Dit was 30 jaar geleden een tip van een Griekse apotheker en ik ben die man nog steeds dankbaar. Ik had verschrikkelijke zonne-allergie en nog steeds. Als ik de pillen vergeet, heb ik jeuk en blaasjes en dan begin ik weer met de tabletten en klaar, nergens last van! Het lijkt te makkelijk om waar te zijn, maar het werkt echt.

  Beantwoorden
  • Frances ·

   Dankjewel voor de tip met de calcium, magnesium en zink tabletten. Dat ga ik zeker proberen!

  • Amke ·

   Bedankt voor de goede tip! Ik gebruik “Loratadine”, maar het helpt helemaal niet. :( Ik heb de uitslag met name in m’n gezicht en blijft zeker nog een week zitten, ook als ik al terug ben van vakantie. Zo vervelend! Van welk merk of welke winkel heeft u de calcium/magnesium/zink tabletten?

  • Mira ·

   Hallo Myra, Welk merk gebruik jij altijd van die tabletten bij zonne-allergie? Groeten, Mira

  • els ·

   Ik zou graag de samenstelling en/of het merk willen weten! Ik gebruik Plaquenil (hydroxychloroquine), dit zijn malariatabletten die wel helpen bij zonne-allergie, maar niet voldoende. Heb al heel veel geprobeerd, dus dit wil ik ook wel proberen. Deze zomer is voor mij killing.

 19. marie ·

  Ik ben 3 jaar ziek geweest door baarmoederkanker. Nu mijn immuniteit zwak is en de ene infectie na de andere krijg heb ik plots last van extreme zonneallergie. Binnen 3 weken vertrekken we op reis naar Turkije, dus snel naar dermatoloog gerend gisteren. Mijn uitslag moet ik nu behandelen met cortisonezalf en ik ben met Oxelio pillen gestart om mijn huid voor te bereiden op zonnestralen. Enkele dagen voor vertrek moet ik een Dyprofost injectie krijgen en voor in de zon heb ik Eucerin voor allergie. Een hele boterham dus. Ben opgegroeid in het zuiden van Frankrijk dus heel wat zon gewend. Ik keek er echt naar uit om op vakantie te vertrekken, want dat was mijn man zijn belofte als ik genezen was. Ik hoop echt dat ik onbezorgd met mijn zoontje en stiefdochtertje kan ravotten in het zwembad en de zee.

  Beantwoorden
 20. kelly van der maelen ·

  Ikzelf heb ook last van zonneallergie en ga dus al enkele jaren onder de PUVA. Nu heb ik ‘n aantal jaar terug bruiningspillen genomen op aanraden van de dermatoloog, omdat ik ondanks de PUVA toch nog wat last had op vakantie. Nu heb ik deze opnieuw gekocht en ik vertrek over 2 weken op vakantie. Mijn vraag is: hoeveel tijd op voorhand start ik met deze pillen? Want ik ben dit vergeten…

  Beantwoorden
 21. I.B. ·

  En ja hoor, ik heb zonne-allergie: roodheid, blaasjes en jeuk. Ik heb lichttherapie gevolgd, maar was het zo moe omdat dat ieder jaar hetzelfde liedje is… Dat je er moet aan gewennen aan die PUVA-bank. En ik kreeg dan ook medicijnen waar ik me echt misselijk door voelde. Toen maar cortison-spuitjes laten zetten, maar ook dat werd ik moe. Toen pilletjes slikken; ik slik al zo veel pillen, ook voor andere dingen, waardoor ik ook dat niet meer wilde. Insmeren nu maar met factor 50 zonnespray (die vettige nest heb ik nooit graag gehad) en dan na het insmeren aftersun gebruiken, weer zoiets dat gesmeer… De zonne-allergie begint nu al met die zonnige dagen. Mijn enige vraag is: Geraak ik ooit van die zonne-allergie helemaal af? Ik bid er zelfs voor!

  Beantwoorden
 22. Charlotte ·

  Ik heb sinds een jaartje ineens last van zonneallergie en (gelukkig) alleen op mijn onderarmen en soms een beetje op mijn buik. Nu ben ik afgelopen week onder de zonnebank geweest en daarna kreeg ik er veel last van. Ik wilde nog een tweede keer proberen en toen heb ik ook gesmeerd met beschermende zonnebankcrème van de Kruidvat, maar eigenlijk veroorzaakt de tweede keer zonnebank weer precies hetzelfde effect. Het is een gewone zonnebank en heb er 10 minuten onder gelegen allebei de keren. Kan ik wel nog een keer proberen te zonnebanken om te kijken of het went? Of vererger ik de allergie alleen maar zo door het op te wekken?

  Beantwoorden
 23. Jennifer ·

  Vorig jaar in Griekenland kreeg ik extreem last van zonneallergie door Garnier Non Grasse spray, het heeft heel mijn vakantie letterlijk verziekt. Het was zo erg dat ik de dokter erbij moest halen en stevig aan de medicijnen moest en aantal dagen binnen moest blijven van haar. :( Erg fijn als je maar 1x per jaar op vakantie kan en je zit op je hotelkamer vast bijna de helft van je vakantie. De dokter raadde mij La Roche Posay zonnebrand aan, ik ben er weg van en het heeft mij erg geholpen. Fijne zachte substantie. Ik hoor ook goede verhalen over Vision bij zonneallergie. Ik hoop dat iemand hier iets aan heeft. Succes allen!

  Beantwoorden
 24. Lauwaet Rita ·

  Heb vanaf het begin van het lenteweer als ik buitenkom na een paar minuten last van sterk jeukende rode vlekken op m’n gelaat die dan nog heel warm aanvoelen ook. Als ik en paar uur binnen ben, dan trekken die weg, zou dit ook een vorm van zoneallergie kunnen zijn?

  Beantwoorden
 25. An ·

  Als kind had ik verschrikkelijk veel last van zonne-allergie, Ik kreeg grote, dikke bulten op m’n handen die een stekende, jeukende pijn veroorzaakten. Toen ik ouder was ben ik op eigen initiatief naar de zonnebank geweest; altijd maar zo’n 10 minuten per keer onder een lichte zonnebank. Als ik langer ging had ik het ook weer, maar dan verscheen het op m’n borstkas, billen en schouderbladen. Zo ben ik ervan afgeraakt. Alhoewel, toen ik later onder een goedkope zonnebank wilde, had ik de bulten en onder een degelijke zonnebank niet meer, dan kon ik gerust 20 minuten zonnen, niet langer want dan waren ze er weer. Maar op reis in de zon heb ik ze nooit meer gehad, wel jeuk maar geen bulten. Succes! An

  Beantwoorden
 26. Heidi ·

  Heb ook al jaren Last van zonneallergie. Zo veel zaken al uitgeprobeerd, maar niets lijkt te helpen: cortisone-spuit, puva… Nu zit ik in Griekenland; eerste 2 dagen ging perfect zoals altijd, en nu is het naar de vaantjes. Zelfs met een nieuw product in pijlvormig flesje dat men Belzomal noemt. De derde dag is het weer uitgebroken, dag vier niet in de zon geweest, en toch krijg ik de stekende jeuk terug op alles behalve mijn gezicht. In de avond kalmeert de huid terug, en bij het wakker worden is het helemaal weg. Dan terug aan ‘t zwembad liggen in de schaduw en een uurtje later komt het weer op. Dan stel ik me de vraag waar het mis gaat, zelfs al kom ik niet meer in de zon? M.v.g. Heidi

  Beantwoorden
 27. Lonneke ·

  Heel erg bedankt, Paul! Ik ben 12 en ben nu op vakantie in Rome. Het is hier heel warm en plots zat ik onder de bultjes. Gelukkig had mijn moeder er ervaring mee, zij heeft dit gehad rond haar 18e maar is er vanaf gekomen op de een of andere manier, en wist zij vrijwel meteen dat ik zonne-allergie had. Door uw artikel kan ik nu weer zonder jeuk door het leven! Meestal dan. ;)

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Fantastisch om te horen! Dit soort reacties motiveren mij om lekker door te gaan met de site! Groetjes & sterkte met de allergie, Paul

 28. Emma ·

  Ik heb nog een tip voor mensen met zonneallergie. Ik heb er zelf erg veel last van en ik kwam erachter dat je vooral niet met vette crèmes moet smeren, dus ook geen zonnebrandcrème op basis van vettige dingen (zonnemelk etc.). Dat maakt het alleen maar erger! Waarmee je wel moet smeren? P20, verkrijgbaar bij de drogist. Je hoeft maar 1x per dag te smeren en het is een extreem vloeibaar goedje. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Bij mij heeft dit heel erg geholpen, hoewel mijn allergie ook niet helemaal verdwijnt. Ik hoop dat dit mensen kan helpen. :) Groetjes, Emma

  Beantwoorden
 29. Freda ·

  Ik had vroeger altijd last van zonneallergie, maar de laatste jaren nooit meer. Dat komt waarschijnlijk doordat ik altijd zonnebrandcrème en aftersun zonder parfum gebruik (o.a. Kruidvat eigen merk). Dit jaar had ik me ingesmeerd met “gewone” zonnebrandcrème, omdat ik dacht dat ik er wel weer tegen zou kunnen. Met als gevolg dat ik er helemaal onder zat… :( Ik gebruik voortaan dus weer ongeparfumeerde crèmes!

  Beantwoorden
 30. Lisette ·

  Voor 2 jaar terug in Turkije op vakantie geweest, en had daar ook opeens last van een vreselijke zonneallergie. Had al wel eerder last gehad van een ‘lichte’ allergie maar nu was het wel heel erg. Daarom een apotheek in Turkije bezocht en uitgelegd waar ik last van had. Heb toen Fexadyne gekregen, en dat hielp perfect! In Nederland heet dit medicijn geloof ik Fexofenadine. Mij werd geadviseerd het ‘s ochtends bij het ontbijt in te nemen. De allergie is gedurende de vakantie verdwenen en heb gewoon door kunnen zonnen. Niet alleen de jeuk, maar ook de uitslag verdween als sneeuw voor de zon.

  Beantwoorden
 31. jolanda ·

  Een goedkoop medicijn: “thee” van gedroogde goudsbloem. Een zak vol kost nog geen 3 euro en je kunt er de hele zomer mee doen. Verkrijgbaar betere gezondheidsdrogist en natuurlijk via internet. Ik meng het met gedroogd driekleurig viooltje. Een paar eetlepels op een liter gekookt water, 10 minuten laten trekken en af laten koelen. Ik zet het in de koelkast, dan heb ik genoeg voor 1 dag. En drink het snel achter elkaar op want echt lekker is het niet. Het zuivert van binnenuit. Aerius en al het andere spul heeft mij nooit geholpen. Die jeuk en opgezette huid werd ik helemaal gek van, en ook nog een uitermate ontsierend. Alsof je in de brandnetels bent gevallen. Echt een aanrader!

  Beantwoorden
 32. carolien ·

  Ik gebruik sinds vorig jaar Calcium Sandoz Sun, bruistabletten die in Duitsland vrij en voor weinig te koop zijn. Sinds ik elke dag een glas er van drink als ik de zon in ga, gaat het stukken beter! Uiteraard moet ik nog wel goed smeren, maar ik zie er na een fietstochtje in de zon niet meer uit als een gespikkelde beer. Zeker het proberen waard!

  Beantwoorden
 33. Nikita ·

  Hallo, wat fijn om andere ervaringen met zonne-allergie te lezen. Zelf heb ik er nu vijf jaar last van en het wordt steeds erger. Het begon met een paar jeukende bultjes in de zomer. Nu heb ik in de zomer ook flinke zwellingen en is het bijna onmogelijk om dan buiten te komen. Ook ervaar ik de allergie achter glas en heb ik het meeste last is wanneer het bewolkt is, vooral sluierbewolking. Dit is te verklaren omdat er dan veel UV A stralen zijn. Heeft iemand anders dit probleem ook en misschien tips? Ik ben nu een jaar onder behandeling bij de dermatoloog en slik iedere zomer malariamedicijnen, gelukkig helpen deze wel een beetje.

  Beantwoorden
 34. Kim ·

  Een vriendin van mij gaat al een paar jaar op advies van haar dermatoloog juist in het voorjaar onder de zonnebank (zo’n moderne in een zonnestudio) waardoor haar huid juist went voordat ze echt in de zon komt. Had iets te maken met UVA/UVB uit de zonnebank geloof ik. Ze heeft sindsdien in ieder geval geen last meer van de allergie. Toch raar dat dermatologen zo verschillen in hun advies…?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Bij de één werkt “gewenning” aan UV-licht wel; bij anderen niet. Ook artsen moeten soms op hoop van zegen middelen en methodes uitproberen en aan de praktijk ondervinden of ze (al dan niet) werken. Het is balen als je voor niks een allergische reactie uitlokt, maar je merkt natuurlijk gauw genoeg of je klachten afnemen of verergeren.

 35. wendy ·

  Ik heb sinds een jaar of 2 ook last van zonne-allergie… Telkens voordat ik op vakantie ga, laat ik een spuit Diprophos zetten… Dit zijn inderdaad cortisonen, maar liever dat dan een hele vakantie krabben en gek worden… Ook mijn dochter van 6 krabt zich nu te pletter… Bij haar zoek ik nog uit of het misschien ook iets anders kan zijn… Heb de hele nacht haar volledige kleerkast opnieuw gewassen: lakens, sokken, ondergoed, ALLES omdat ik van wasmiddel veranderd was… Nu dus terug bij het oude. :S

  Beantwoorden
 36. mitchell ·

  Ik heb ook last van zonneallergie, ook als ik op m’n werk ben. Ik help vaak mensen met dozen optillen omdat ze niet kunnen tillen en vaak krijg ik dan rooie vlekken. Ik krijg ze dus niet alleen door de zon, want ik werk binnen. Mijn vraag is nu aan tea: ‘Zijn die Aerius tabletten echt goed?’ Dus ook tegen de rode vlekken?

  Beantwoorden
  • Paul ·

   Beste Mitchell, Bij uitblijven van een antwoord, geef ik even een korte uitleg… Ja, er zijn veel mensen die hun zonne-allergie succesvol onderdrukken met Aerius. Je zou je huisarts hier dus gericht om kunnen vragen. De werkzame stof in Aerius is desloratadine. Desloratadine is een anti-allergiemedicijn dat onder de antihistaminica valt. De antihistamine in een antihistaminicum onderdrukt je histamine-niveau, waardoor zich minder of zelfs geen roodheid en/of blaasjes vormen. Gebruik overigens wel altijd zonnebrand, zelfs als je Aerius inneemt. Ook corticosteroiden en malariamedicatie kunnen overigens uitkomst bieden bij zonneallergie. Groeten, Paul

 37. Anita ·

  Ikzelf heb al meer dan 30 jaar last van zonneallergie. Het is ooit plots op het eind van een vakantie in Spanje komen opzetten. Sindsdien al van alles geprobeerd. Ik heb het in de vorm van bobbels en blazen. Na dermatologisch onderzoek is gebleken dat ik ook allergisch ben voor zonnecrème (ook hypoallergene producten zonder parabenen). Normaal gesproken verdwijnen die bulten als je uit de zon blijft, maar bij mij blijven ze wel 8 weken. Ik moet al dikke kledij aan wil de zon geen effect hebben op mijn lichaam. Ben onlangs een lichttherapie begonnen, maar al na de 2e beurt moest ik afhaken tot ongeloof van de dermatoloog. Ook inspuitingen brengen geen oplossing. Ondertussen ben ik te weten gekomen dat zonlicht en zweten ook een allergische reactie uitlokken. Ga nu een lichttest ondergaan in het UZA en hoop dat ze me daar kunnen helpen. Als ik een kleurtje wil, dan is enkel de zonnebank een oplossing… Dit is namelijk geen probleem, zelfs als ik 2x per week ga (maar niet te lang, dus een snelbruiner die oppervlakkig bruint en niet diep gaat). Ik ga toch even praten met mijn huisarts i.v.m. Aerius en hoop door deze medicatie nog eens lekker van de zonnestralen te kunnen genieten. :)

  Beantwoorden
 38. Annelies ·

  Ik heb sinds ik terug ben van een vakantie in Turkije, plotseling veel jeuk aan de onderarmen. Nog nooit last van gehad. Niet de gehele dag, verdeeld over de dag een keer of wat, dat het even jeukt. Ik ben postbezorger van beroep, rijd dus veel in de zon. Zo gauw het een beetje lekker weer is, zonder jas buiten. Kreeg van de huisarts Hydrocortison-vaselinecréme, ben echter niet zo blij met die hormonen. Gebruik nu echter een goed hydraterende bodycrème (Super Drug / Vitamine E Body Butter) Ze hebben van dat merk ook een bodybutter voor Dry Skin. Zal die ook eens halen. en me voortaan maar insmeren met een goede zonnecrème, want eerlijk gezegd zag ik dit niet als zonne-allergie. weer wat geleerd. :-) Gr. Annelies

  Beantwoorden
 39. yeliz ·

  Hey, Ik lees nu dat er meerdere mensen zijn met deze huidaandoening. Ik heb er al sinds kleins af aan last van en op dit moment word ik er knettergek van. Ik ben zelf apothekersassistent en ik heb echt van alles geprobeerd en bij mij helpt echt niks. Ik ben van plan om naar de dermatologen te gaan. Misschien is dat ook een optie voor jullie. Ik wil er in ieder geval van af. Succes allemaal!

  Beantwoorden
 40. Karin ·

  Ik gebruik ook Contralum Ultra via de huisarts en daarnaast zonneblaasjesgel van het Kruidvat voor na het zonnen. En nog zit ik helemaal onder. Voor de jeuk gebruik ik dus ook nog Fexofenadine via de huisarts. Volgend jaar toch maar eens Piz bruin uitproberen. Het is om gek van te worden, niks helpt eigenlijk tot nu toe.

  Beantwoorden
 41. Petra ·

  Ik heb sinds enige jaren een flinke zonneallergie (overal jeukende rode bultjes waar mijn huid zon gezien heeft). Vroeger gebruikte ik tegen de jeuk bio dermal (witte fles), peperduur maar het hielp wel. Tegenwoordig heb ik van mijn huisarts Contralum Ultra (UV A/B filter) wat ik gebruik voor ik ga zonnen en zonneblaasjesgel van het Kruidvat voor na het zonnen, dit helpt goed.

  Beantwoorden
 42. Mariska ·

  Hoi, Ik heb ook heel erg last van zonneallergie zelfs zo erg dat ik letterlijk brandblaren heb. Daar krijg ik dus wel een zalfje voor en die zonnebrandcrème, tjah hoop centjes… Zie ook geen reactie dat het werkt, jammer. Net zojuist van broer te horen gekregen dat hij er ook last van heeft en zegt bij de DA of dergelijke drogisten hebben ze dus tabletten hiertegen, het zit in een buisje de naam weet ik niet!!! Dus ga eerst dat proberen. Zal ook een stukje goedkoper zijn voor de portefeuille!

  Beantwoorden
 43. edwin ·

  Ik heb ook al jaren last van zonneallergie, al was het de laatste jaren veel minder. Dit jaar was het weer heel erg. Nu, om zo weinig mogelijk jeuk te hebben, ‘s avonds na het douchen met niks insmeren, het zo droog mogelijk houden zodat je huid kan ademen. Ik ga volgend jaar die piz buin ook is proberen of die aerius.

  Beantwoorden
 44. Paul (Redactie) ·

  Naar aanleiding van reacties via weblog en e-mail ben ik attent gemaakt op de zonnebrand-producten van Piz Buin tegen zonne-allergie. Ik hoor er veel goede verhalen over, en heb ze daarom toegevoegd aan bovenstaande tekst. Ik heb er zelf echter GEEN ervaring mee, dus kan er geen uitsluitsel over geven. Update: ik vond de links naar Piz Buin er te commercieel uitzien, dus heb ze weer verwijderd. Tip: google even op ‘Piz Buin zonnebrand’.

  Beantwoorden
 45. Aad ·

  Ik heb er sinds enkele jaren ook flink last van. Af en toe krabbel ik me gek (en kapot). We waren laatst in Spanje, daar hadden ze zonnebrand-crème met citroen erin. Als ik daar 2/3 dagen mee smeerde, had ik nergens meer last van. Helaas is dat merk hier niet te koop. Ik heb Urtizon geprobeerd, kost veel geld, maar helpt niet echt. We blijven zoeken!

  Beantwoorden
 46. Elroy ·

  Ben trouwens erg benieuwd naar de resulaten met de genoemde medicijnen!!

  Beantwoorden
 47. Elroy ·

  Ik heb ook sinds een jaar of twee last van zonneallergie en bij mij helpt de anti-allergie zonnebrand van Piz Buin (weet niet of ze dit ook van andere merken hebben) als ik het smeer heb ik nergens last van, maar laatst een dagje met korte mouwen de stad in zonder te smeren en ben nu weer de sigaar…

  Beantwoorden
  • Judith ·

   Ik heb er enkele jaren geleden ook heel veel last van gehad, tot ik die anti-allergie zonnebrand van Piz Buin ging gebruiken. Die voorkwam de allergische reactie heel goed!

  • Paul (Redactie) ·

   Beste Elroy en Judith, Ik heb wat speurwerk gedaan en heb uit talloze bronnen vernomen dat Piz Buin zonnebrandcrème en zonnebrandspray inderdaad werkzaam kunnen zijn tegen zonneallergie. Ik heb de betreffende producten dan ook in de tekst hierboven geplaatst. Bedankt voor de tip! Update: ik vond de links in de tekst er toch een beetje te commercieel uitzien, dus heb ze weer verwijderd. Google als je interesse hebt gewoon even op ‘Piz Buin zonnebrand’.

 48. Marleen ·

  ik heb het nog nooit van mijn leven gehad, ben 21 jaar en ik zit al sinds jongs af aan altijd in de zon zodra de eerste straaltjes doorbreken. nou heb ik dit weekend 1 dag in de zon gezeten en me netjes ingesmeerd met factor 30 (vind ik voor mijn doen al hoog). Nu zitten beide arme HELEMAAL onder de uitslag (dus neem aan dat het zonneallergie is). Knalrood, voelt warm aan, leken in het begin net blaren. Zit er nu al zo’n 5 dagen mee en lijkt nu eindelijk iets minder heftig te worden, maar zit er nog steeds. Is het iets om mee naar de huisarts te gaan? Of gaat die gewoon zeggen dat ik niet meer in de zon mag? :( Ik slik al Urtizon (homeopathisch middeltje tegen zonneallergie) en smeer koelende menthol gel.

  Beantwoorden
  • thea ·

   Ik heb ook zonneallergie, bultjes en veel jeuk, om knettergek van te worden. Ik heb nu een middel gevonden, eindelijk! Aerius tabletten, gewoon elke dag een tabletje en je hebt nergens last meer van, SUPER gewoon!

  • Sabrina (Redactie) ·

   Hoi Thea, Ik gebruik al jaren Aerius tegen allerlei ademhalingsallergieën (pollen, huisstofmijt, huidschilfers e.a.). Bij mij werkt Aerius ook super. Ik wist alleen niet dat het ook zo goed werkzaam is bij zonne-allergie. Het nadeel van Aerius is dat het uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar is, dus mensen moeten er eerst voor naar de huisarts en/of allergoloog en/of dermatoloog. In ieder geval een goede tip, bedankt!

  • Rita ·

   Rita, Ik slik al jaren Aerius tabletjes, maar desondanks heb ik nu toch allemaal blaasjes op m’n bovenarmen. Verder nergens.

  • A van der Tas ·

   Ik heb al jaren zonneallergie, ik ben getipt door iemand met hetzelfde probleem om Vision zonnebrandcreme te gebruiken en ik moet zeggen dat helpt heel goed, het enige nadeel is dat je gele plekken in je witte kleding krijgt.

 49. Tirza ·

  Het is een groot misverstand dat mensen met een gekleurde huis geen last hebben van zonneallergie. Ik ben een Surinaamse met een lichtbruine huid en heb al een jaar of tien last van zonneallergie. Dit uit zich in rode plekken met jeukende bultjes op armen, benen, bovenrug, borstbeen, kortom alle plekken die bloot zijn, wanneer je met lekker weer een rok, korte broek, t-shirt of hemdje draagt.

  Beantwoorden
 50. Bianca ·

  Ik heb sinds de geboorte van mijn jongste (nov.2009) last van zonne-allergie. Dit jaar nog heviger dan anders, en ik smeer mijzelf altijd al in. Ik draag een zonneklep, sjaal voor in de nek en blijf onder de parasol zitten, altijd de schaduw opzoeken… Maar wat ik ook doe, ik krijg d’r altijd last van. Nu zelfs zo erg dat het onder mijn ogen opgezwollen is… Dus geen pretje en vooral niet met 2 kleine kids, want ik kan niks doen met ze…

  Beantwoorden
 51. Daggie ·

  Ik ben het donkere type en altijd bruin, ook in de winter. Nu krijg ik ook kleine jeukbultjes. Ik probeer niet te krabben, maar onder de douche gaat het velletje er ook af als ik niet krab. En mijn nieuwe huid is zonder pigment (wit)! Wie weet wat dat is of wat kan helpen? Ben schildklierpatiënt en slik Thyrax.

  Beantwoorden
 52. Marc ·

  Ik heb hier al jaren last van. Kan echt geen 5 minuten in de zon, anders heb ik er 3 dagen last van. ‘s Nachts word ik wakker omdat ik me dan de armen aan het openkrabben ben. Ik heb al diverse crèmes en pilletjes gebruikt, maar niets helpt. Nu lees ik dat er malariapillen zijn die ertegen helpen. Kan ik die bij de apotheek of kruitvat kopen of moet dat op recept van de huisarts? HELP!!

  Beantwoorden
 53. peggy ·

  ik heb sinds een paar jaar zonne allergie. in het begin had ik het zo erg aan mijn onder benen dat het bijna allemaal rauw vlees was. jeuk en pijn. en nu heb ik extreem last van het gezicht. ik heb al andere medicijnen gekregen van mijn huisarts en strijk mijn gezicht iedere dag met een zonnebrand creme in tegen allergie en factor 50. en nog doet mijn gezicht pijn en jeuk. als ik dan al naar buiten ga kan het ook niet zonder een grote en afgesloten aan de zij kant zonnebril

  Beantwoorden
 54. Tjeerd ·

  Ik was tot een paar weken geleden aan het reizen in Zuid-Amerika. Ik dacht dat ik enorme last had van zonneallergie op mijn handen en voeten, maar bleken uiteindelijk zandvlooien te zijn. :P Echt geen pretje!

  Beantwoorden
 55. Rosita ·

  Ik heb vooral aan het begin van de zomer last van jeukbultjes en eczeem. Na een paar weken strandvakantie en aan het zwembad liggen, is het meestal wel weer over. Kan het dan toch zonneallergie zijn?

  Beantwoorden
  • Sarah van Gorp ·

   Ik heb precies hetzelfde. Volgens mij is het een milde vorm van zonneallergie. Je huid went gewoon aan de zon. Na een tijdje verbrand je ook minder makkelijk door zonnestralen.

Plaats een reactie