Home » Afvallen & Dieet » Zwaar door vocht vasthouden? 4 tips tegen vochtophoping!

Zwaar door vocht vasthouden? 4 tips tegen vochtophoping!

Gewichtstoename wordt niet altijd veroorzaakt door vetopslag. Ook vocht vasthouden kan een reden zijn dat je zwaarder wordt. Als je lichaam veel vocht vasthoudt, lijk je mollig doordat je huid strak staat. Bovendien zorgt vocht gemakkelijk voor een paar kilootjes extra lichaamsgewicht, die ook door je weegschaal worden meegerekend. Als je veel vocht vasthoudt, hebben we hieronder een paar praktische tips voor je…

Tip 1: Houd je hormonen in bedwang

Veel vrouwen houden vocht vast door toedoen van hun hormoonhuishouding. Hormonen (o.a. aldosteron en ADH) zijn namelijk medeverantwoordelijk voor het vasthouden en uitscheiden van vocht. Enkele factoren die je hormoonhuishouding beïnvloeden zijn zwangerschap, pilgebruik en menstruatie. Vandaar dat je meer vocht vasthoudt als je zwanger bent, de pil slikt of ongesteld bent. Je houdt je hormonen in balans door het eten van natuurlijk, onbewerkt voedsel, zoals groenten & fruit, voldoende vetten en eiwitten en weinig geraffineerde koolhydraten. Drink bovendien zo min mogelijk alcohol, melk en cafeïne.

Tip 2: Eet niet te veel zout

Hoe meer zout je eet, des te meer vocht je lichaam vasthoudt. Eet dus niet te veel zout ofwel natrium. Zout zit overigens niet alleen in “logische” voedingsmiddelen zoals zoutjes en drop, maar ook in minder voor de hand liggende voeding waaronder brood, gebak en chocolade. Kijk dus altijd in de voedingswaardetabel van voedingsmiddelen.

Tip 3: Bezoek je huisarts

Als je langdurig vocht vasthoudt, kan er een medische oorzaak ten grondslag liggen aan je vochtophoping. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Hoge bloeddruk
 • Slechte bloedafvoer vanaf de benen
 • Verminderde pompfunctie van het hart
 • Leveraandoening & nieraandoening
 • Schildklieraandoening

Maak bij twijfel direct een afspraak met je huisarts.

Tip 4: Test

Als je er niet zeker van bent of je vocht vasthoudt, druk dan met je vinger op de plek waarvan je denkt dat je lichaam er vocht vasthoudt. Als je vingerafdruk blijft staan, is de kans groot dat je vocht vasthoudt. Ga in zo’n geval meer water drinken, gezonder eten en meer bewegen.

Heb jij het idee dat je (te) zwaar bent doordat je vocht vasthoudt? Laat hieronder een reactie achter!

9 reacties op “Zwaar door vocht vasthouden? 4 tips tegen vochtophoping!”

 1. Esther ·

  Ik hou tijdens en een week na de menstruatie veel vocht vast. Niet alleen op mijn buik en benen maar ook in mijn gezicht. Echt verschrikkelijk! Krijg dan een week lang te horen of ik gehuild heb etc. Ik eet geen toegevoegd zout, drink geen alcohol, sport best veel en gebruik geen pakjes etc. bij het koken. Ik drink absoluut genoeg en ook vooral water en thee. Het is dus echt een hormonenkwestie denk ik. Ik ben nu 48 jaar dus misschien de overgang? Wat kan ik hier nou nog tegen doen?

  Beantwoorden
 2. joyce ·

  Ja klopt Jose vocht vasthouden kan een probleem zijn in de overgang. Stram gevoel in de vingers… moe gevoel in de benen en een opgeblazen en gespannen gevoel in de buik / maag. Bleekselderij en peterselie gebruiken bij je dagelijkse voeding helpt Ik ben nu zelf 2 weken bezig en merk al verschil MIJN HUID VOELT MINDER GESPANNEN EN MIJN GEWICHT DAALT SUCCES JOSE GROET

  Beantwoorden
 3. Jose ·

  Kun je door de overgang vocht vasthouden in je vingers en een algeheel gevoel van stramheid (ook de benen) krijgen?

  Beantwoorden
 4. Amero ·

  Oedeemtherapie proberen misschien helpt het!

  Beantwoorden
 5. janny vink ·

  Mijn dochter heeft zo maar op een dag heel veel vocht in haar benen gekregen, is heel zielig, is veel aangekomen, was maat 40 nu maat 50 heeft veel pijn. Probeer nu meer te bewegen zoals wandelen maar doet veel pijn. Haar huisarts weegt haar elke week snapt het ook niet maar wordt steeds erger na 4 maanden. Soms weet ze geen raad met haar zelf. Wie oh wie heeft een nieuw middel of adres?

  Beantwoorden
  • Esther ·

   Ik zou bij een acupuncturist langs gaan en het vochtprobleem voorleggen. Sterkte!

  • desiree ·

   Probeer brandnetel thee werkt fantastisch tegen oedeem… of lymfedrainage… ook slapen met benen iets omhoog kan helpen. Bewegen is ook heel goed voor overgewicht en oedeem (vochtophoping) rustig beginnen sterkte!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.